-
ililias, φυσικά καταλαβαίνεις πως θα βλέπει/αντιμετωπίζει τον 'υπάλληλο' κάποιος από τα παιδιά που θα τύχει να γινει προϊστάμενος ή εργοδότης, έτσι;
'υπο-', 'υπαν-' ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο...
κρίμα παίδες, κρίμα...
_
-
kacey,καποιοι εδω μεσα συζητουν,μπορει να μην συμφωνησετε ποτε και σε τιποτα, αλλα συζητουν.
Για καποιους αλλους που γραφουν απο το εξωτερικο (το εχει η ρημαδια η ξενιτια,πχ γαβριλης παλαιοτερα,και ο pipes engineer προσφατα) σου συστηνω να πας στον Πίνακα Ελέγχου Μέλους σου και να τους βαλεις στους εχθρους,θα γλυτωσεις χρονο απο την ζωη σου. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
@Ernani
Πάλι επιστρέφουμε στο σημείο που ανέφερα.
Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με το τι σου δίνουν, με το τι είχαν υποσχεθεί κλπ κλπ παραιτείσαι και διεκδικείς κάτι καλύτερο αλλού.Κοίτα, δεν κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια. Ψάχνομαι, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολα τα πράγματα (είναι η ηλικία, οι απαιτήσεις κλπ μέσα σε αυτή τη συγκυρία που δυσκολεύουν τα πράγματα). Όπως είχα γράψει και παλιότερα σε άλλο θέμα, σκέφτομαι να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Εκεί θα ήθελα να δω τον τωρινό εργοδότη μου να με χαρακτηρίζει αχάριστο όταν θα φεύγω (εννοείται χωρίς να αφήσω εκκρεμμότητες) όπως έκανε και με άλλους συνάδελφους παλιότερα.
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
ililias, φυσικά καταλαβαίνεις πως θα βλέπει/αντιμετωπίζει τον 'υπάλληλο' κάποιος από τα παιδιά που θα τύχει να γινει προϊστάμενος ή εργοδότης, έτσι;'υπο-', 'υπαν-' ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο...
κρίμα παίδες, κρίμα...
_
Γι' αυτό μίλησα για νοοτροπία.
Λες κ γεννηθήκαμε όλοι εργοδότες, δεν εργαστήκαμε ποτέ σε / με / για άλλον... -
Το κάθε αφεντικό δίνει τα ελάχιστα που μπορεί στο προσωπικό του.
Τα ελάχιστα ώστε να γίνει η δουλειά του σε ένα ανεκτό επίπεδο. Κοστολογεί πόσα παράγει για αυτόν η εργασία κάθε υπαλλήλου και του δίνει τα ελάχιστα που τον κάνουν να μην παραιτείται.
Τα μπόνους δίνονται:- για επίτευξη στόχων που αποφέρουν κέρδος μη προσδωκόμενο
- για επιβραβευση αυξημένης εργασίας σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους ΙΔΙΑΣ κατηγοριας
- για διόρθωση μισθολογικής ανισότητας, χωρίς να διδεται μόνιμη αύξηση μισθού
- για να μην φύγει κάποιος ικανός-απαραίτητος υπάλληλος
Ο ελάχιστος αυτός μισθός, είναι συνάρτηση:
- των μισθών που δίνουν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις
- των μη χρηματικών παροχών
- των τυπικών υποχρεώσεων(ικα, καταβολή μισθού την προβλεπόμενη ημέρα, καταβολή υπερωριών)
- των συγκεκριμένων απαιτήσεων από τον εργαζόμενο.
-
Το κέρδος στον καπιταλισμό για τον ιδιώτη (ή το κράτος εάν λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) παράγεται με την απόσπαση της υπεραξίας από τον εργαζόμενο. Η απόσπαση αυτή πραγματοποιείται με δύο τρόπους (και πολύ συχνά με χρησιμοποίηση και των δύο). Είτε με επιμήκυνση της εργάσιμης ημέρας και εντατικοποίηση της δουλειάς του εργαζόμενου και τότε έχουμε την απόλυτη υπεραξία, είτε με σταθερό ωράριο, αλλά με εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή, οπότε έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας του εργαζόμενου, συνεπώς αύξηση και της υπεραξίας που παράγει (σχετική υπεραξία). Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους ιδιώτες ή τον συλλογικό καπιταλιστή το κράτος
-
Εγχειριδιο της Παπαρηγα ειναι αυτο?
-
Η πραγματικοτητα. Αμα ισχυε κατι διαφορετικο οι εργαζομενοι δε θα ηταν εργαζομενοι αλλα μετοχοι.
-
Πρωτον, ποιος τα γραφει αυτα τα αστεια? Μπορεις να μου πεις? Δευτερον, με τι ασχολεισαι κ τι επαγγελεσαι, αν εργαζεσαι?
Απο κει κ περα, ποια πραγματικοτητα ειναι μωρε? Κατ'αρχας παπαρια πραγματικοτητα ειναι, για ενα απλο λογο: η υπεραξια δεν δημιουργειται απο τον εργαζομενο. Ο εργαζομενος παραγει εργο κ αμοιβεται για αυτο, κ η υπεραξια δημιουργειται απο αυτον που παιρνει αυτο το εργο κ το μετατρεπει σε/χρησιμοποιει ως κατι που ειναι επιθυμητο απο αλλους, οι οποιοι δινουν καποιο αντικρυσμα για να αποκτησουν αυτο το κατι, με αποτελεσμα αυτος που μετετρεψε το εργο του εργαζομενου σε αυτο το κατι, να εχει ωφελη (δηλαδη κερδη).
Αλλιως ο εργαζομενος να παει να γινει ελευθερος επαγγελματιας κ να μας δειξει ποσο μαγκας ειναι, δημιουργωντας υπεραξια στο εργο του χωρις να υπαρχει η επιχειρηση (η οποια του παρεχει κ απαραιτητα πραγματα/εξοπλισμο, χωρις τα οποια ΔΕΝ θα μπορεσει ΠΟΤΕ να δημιουργησει υπεραξια).
Να στο πω πιο απλα? Μηχανολογος εργαζομενος σε τεχνικη εταιρια, καλειται να κανει μια μελετη για ενα εργο. Κανει μια μελετη κ την εχει στα χερια του. Τι εχει ο μηχανολογος αυτη τη στιγμη? Ενα κομματι χαρτι/αρχειο στο PC. Τιποτα δηλαδη, κλαιν μαιν.
Για να γινει αυτη η μελετη (κ οποιες αλλες απαιτουνται) μια γεφυρα που η τεχνικη εταιρια θα πουλησει σε καποιον, πρεπει να βαλει η εταιρια το κεφαλαιο κ τον εξοπλισμο για να μετατρεψει αυτες τις μελετες σε γεφυρα, τα κοννε κ την επιχειρηματικοτητα για να πουλησει τη γεφυρα, κ τη διοικηση της εταιριας κατα τετοιο τροπο ωστε αυτη η γεφυρα κ αλλες να καθιστουν την εταιρια κερδοφορα. Για πες μου λοιπον ποιος δημιουργει την υπεραξια, ο εργαζομενος μηχανολογος με τη μελετη του, ή αυτος που τον εχει στη δουλεψη του κ παιρνει αυτη τη μελετη κ την μετατρεπει σε κατι που καποιος αλλος προτιθεται να αποκτησει εναντι ανταλλαγματος/τιμηματος?
Ας βγει ο μηχανολογος με τη μελετη στα χερια, να φωναζει 'πουλαω μια μελετη για μια γεφυρα, που εφτιαξα με τα χερακια μου'. Να δω ποιος θα τη ζητησει κ τι θα παρει ο μηχανολογος...
Η πραγματικοτητα ειναι η εξης:
Για να υπαρχουν εργαζομενοι κ να εχουν δουλειες ωστε να πληρωνονται μισθους, πρεπει να υπαρχουν επιχειρησεις/εταιριες/μαγαζια. Για να υπαρχουν επιχειρησεις, πρεπει καποιος να τις δημιουργησει. Για να δημιουργησει καποιος μια επιχειρηση (αναλαμβανοντας ολα τα ρισκα κ παρεχοντας ολα τα μεσα που απαιτει η δημιουργια μιας επιχειρησης), πρεπει να προσβλεπει σε ενα ανταλλαγμα. Το ανταλλαγμα αυτο ειναι το κερδος. Αν δεν υπαρχει το κερδος, δεν υπαρχει κ ο λογος για δημιουργια επιχειρησης κ μετα το ΧΑΟΣ. Επιστροφη σε σπηλιες κ ανταλλαγη 2 κιλα μαλλι προβατου για ενα μπουτι αρνι.
Οποιος δεν θελει να υπαρχουν να ειναι ετοιμος για τετοιες καταστασεις. Οποιος θελει να ειναι συνεταιρος κ οχι εργαζομενος, ας ανοιξει δικια του ή ενα συνεταιρισμο. Οσο ομως θελουμε να υπαρχουν επιχειρησεις (εκτος αν προτιματε τα βουκολικα σκηνικα που περιεγραψα πιο πανω, με bartering αντι για αγοραπωλησιες αγαθων, οποτε πηγαιντε σε κανα βουνο να ζησετε.), θα ειναι απαραιτητοι οι εργαζομενοι και η εργασια τους.
Οταν αρχιζει καποιος να μιλα για 'εκμεταλλευση', για το 'μεγαλο καπιταλιστη το κρατος' κ κατι αλλα τετοια φαιδρα, αυτοματως προεξοφλει οτι ειναι κατι κακο κ αρνητικο. Δεν ειναι ομως, ανταλλαγη ειναι, κ μπορει να ειναι απο δικαιη μεχρι καριολικη, κ μαλιστα κ απο τις δυο μεριες. Μου προσφερεις εργο κ σου προσφερω χρημα για αυτο το εργο. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.
ΥΓ Κ κατι τελευταιο σε παρακαλω: γιατι καθεσαι κ γραφεις στο 4tf κ οχι πχ στο voskos.gr ?
-
Πότε θα έρθει η στιγμή όπου ο κάθε 'εργαζόμενος' θα είναι διαχειριστής ενός ρομπότ που θα του προσφέρει τα αγαθά που του προσφέρει η εργασία??
θυμάμαι, ένα απόγευμα την ώρα που γυρνούσε ο κόσμος από τις δουλειές του, βλέπαμε απ' ευθείας στις (ολιγάριθμες τότε) τηλεοράσεις τα πρώτα βήματα των αστροναυτών στη σελήνη....και σαν παιδιά φανταζόμασταν ένα κόσμο (το πολύ μακρινό τότε 2000) γεμάτο μηχανήματα και τεχνολογία που θα εξασφάλιζαν στους ανθρώπους τα απαραίτητα αγαθά και τον χρόνο να ζούνε όχι όπως στον παράδεισο αλλά πολύ καλύτερα απ' ότι τη δεκαετία του 60....και τη δεκαετία που διανύουμε...
-
Τα οποια μηχανημα κ τεχνολογια θα ηταν φυσικα ΤΣΑΜΠΑ κ προσφερομενα σε ολους επειδη 'ετσι πρεπει'...Κ καποιος θα επρεπε να κατασκευαζει αυτα τα ρομποτ, γιατι ομως? Για να κανει τον κοσμο καλυτερο? Για την ψυχη της μανας του? Ή για να βγαλει κανα φραγκο?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Πρωτον, ποιος τα γραφει αυτα τα αστεια? Μπορεις να μου πεις? Δευτερον, με τι ασχολεισαι κ τι επαγγελεσαι, αν εργαζεσαι?Ένας από τους αστείους που τα γραψε αυτά λεγόταν Κάρολος Μάρξ, ένα από τους ογκόλιθους της Πολιτικής Οικονομίας. Αυτές τις σαχλαμάρες που γράφεις εσύ ποιος τις λέει?
Βου μέρος. Η υπεραξία είναι ένας όρος που προϋπήρχε εσού και καλό θα είναι είτε να τον ακολουθείς κατά γράμμα είτε να βρεις άλλη λεξούλα να χρησιμοποιείς. Και για να μην ψάχνεσαι η υπεραξία παράγεται από τον εργαζόμενο και ιδιοποιείται από τον εργοδότη.
Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείς ένα λεξιλόγιο που δεν γνωρίζεις, και κάνεις οικονομική ανάλυση χωρίς να έχεις βασικές γνώσεις πολιτικής οικονομίας. Αυτά που έχεις γράψει είναι μέγιστες μπούρδες, πήγαινε άνοιξε κανένα βιβλίο και μετά τα λέμε -
Κ αυτος που ονομαζε τον καπιταλισμο 'δικτατορια της μπουρζουαζιας'...Το οποιο οταν θα ανετρεπαν οι εργαζομενοι θα γινοταν 'δικτατορια του προλεταριατου', κ το οποιο ουτε αυτο θα αντεχε κ θα αντικαθιστατο απο μια αταξικη κ χωρις κρατη κοινωνια πληρους κομμουνισμου? Ε ενταξει, ο καθενας με τις αποψεις του...Λογικο ειναι να θεωρει οτι ο υπαλληλος ειναι αυτος που δημιουργει υπεραξια σε κατι.
Α που'σαι, ακομα περιμενουμε την επικρατηση του πληρους κ αγνου κομμουνισμου
Κατα τ'αλλα λεω μπουρδες? Σοβαρα? Χμμμ, 'λεξιλογιο', 'οικονομικη αναλυση', 'βασικες γνωσεις πολιτικης οικονομιας', 'βιβλια'. Καλες οι θεωριες αλλα η πραγματικοτητα ειναι αυτη:
Χτυπαει το τηλεφωνο, κ μια φωνη απο το υπερπεραν λεει στον υπαλληλο μου να ετοιμασει την ταδε παραγγελια. Ο υπαλληλος την περναει στο PC, βγαζει το τιμολογιο, την ετοιμαζει κ την πακεταρει. ΑΥΤΟ παρηγαγε ο υπαλληλος. Κ μετα την πηρε ο οδηγος μου κ την πηγε στον πελατη. Ο οδηγος παρηγαγε την μεταφορα μιας κουτας απο ενα μερος σε ενα αλλο. Αυτο ηταν το εργο των δυο υπαλληλων.
Υπεραξια: η θετικη διαφορα της τρεχουσας αξιας καποιου αντικειμενου σε σχεση με την αρχικη του/την αξια αποκτησης.
Δημιουργια υπεραξιας: η αυξηση ή προσαυξηση της αξιας καποιου αντικειμενου.Καποιος ζητησε αυτα τα εμπορευματα, κ ηταν διατεθιμενος να δωσει 1029ε για κατι που οσο καθοταν στην αποθηκη του Παπαστρατου εκανε 1000ε. Αυτος που ζητησε τα πραγματα δινει σε ΕΜΕΝΑ 2,9% περισσοτερα χρηματα απο οσα κοστισαν τα πραγματα ΣΕ ΕΜΕΝΑ. Τα 29ε ποιος τα παρηγαγε? Ο υπαλληλος που ελαβε κ ετοιμασε την παραγγελια? Ο οδηγος που την πηγε? Που κ οι δυο μπορει αυριο να ειναι δυο διαφορετικα ατομα?
Ή εγω που εβαλα κοπο, χρημα κ ρισκο για να υπαρχει αυτη η επιχειρηση που κανει αυτη τη δουλεια, που εβαλα το κεφαλαιο για να ειναι διαθεσιμα αυτα τα προιοντα σε αυτη την περιοχη, που επεισα τον πελατη να τα παρει απο μενα απο εμενα κ οχι απο αλλον, που τρεχω την επιχειρηση με τετοιο τροπο ωστε να ειναι επικερδης?
Εκτος αν τα εκαναν οι υπαλληλοι ολα αυτα κ δεν το ξερω.
Μηπως την παρηγαγε ο Μαρξ? Ή μηπως τα βιβλια?
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
ililias, φυσικά καταλαβαίνεις πως θα βλέπει/αντιμετωπίζει τον 'υπάλληλο' κάποιος από τα παιδιά που θα τύχει να γινει προϊστάμενος ή εργοδότης, έτσι;
'υπο-', 'υπαν-' ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο...
κρίμα παίδες, κρίμα...
_Καλά.
Εσύ ως υπάλληλος πήγαινε απόλυσε το αφεντικό σου γιατί δεν σου αρέσει ο τρόπος που εργάζεται.Και αν ανακαλύψει ςότι αυτό δεν γίνεται, είναι που κάποιοι μαλάκες έχουν πρόβλημα νοοτροπίας επειδή αντιλαμβάνονται ότι ένας υπάλληλος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Την άθλια νοοτροπία σου ως άνθρωπο.
Αν είσαι υπάλληλος, συνεργάτης ή αφεντικό, στ' @@ μου.Άθλια νοοτροπία το να αναγνωρίζεις τις σχέσεις εργασίας.
Νταξ -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
'Ανταποδοτικη' ειναι η σωστη λεξη, κ αυτο που θα επρεπε να ειναι.Δεν νομίζω ότι αρκεί μια λέξη για να περιγράψει μια 'σωστή' σχέση εργοδότη/εργαζομένου.
-
Νομιζω οτι αρκει. Δινει εργο/προσπαθεια/γνωσεις με ανταλλαγμα χρημα. Κ αν ειναι σωστη η σχεση, ειναι κ οι δυο ευχαριστημενοι απο το arrangement. Ανταποδοση.
-
Πολύ όμορφα, εγώ μιλάω με οικονομικά και εσύ απαντάς με λογιστική. Συνεννόηση μπουζούκι.
Στο παράδειγμά σου λοιπόν τώρα αφού ξόδεψες τόση φαντασία να το φτιάξεις.
Εσύ λοιπόν που είσαι ο κεφαλαιοκράτης, και έχεις το εμπόρευμα, τους υπολογιστές, τα φορτηγά, τα site και τα τηλέφωνα, χωρίς τους εργαζόμενους να παράξουν έργο ξέρεις πόσα ευρώ θα είχες στο ταμείο?
Ναι καλά μάντεψες, μηδέν! Όλον τον εξοπλισμό του κόσμου να είχες, που εμπεριέχει μέσα του 'νεκρή εργασία'(εργασία η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε προηγούμενη χρονική περίοδο και έχει ενσωματωθεί στο αντικείμενο), δεν θα μπορούσες να παράξεις υπεραξία χωρίς την χρησιμοποίηση ζωντανής εργατικής δύναμης.Αν βάλω στο παράδειγμα ότι είχες προσλάβει και μάνατζερ ως καλός κεφαλαιοκράτης, φέρνοντας το παράδειγμα ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, τότε ο κόπος σου κατά τα άλλα είναι μηδέν, ο μόνος που καταναλώνει προσπάθεια στο παράδειγμά σου είναι οι εργαζόμενοι. Ούτε το ρίσκο μετράται, αφού από τη μία ρισκάρει και ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πάρει το μηνιάτικο στο τέλος, και αφετέρου οποιοδήποτε ρίσκο το έχεις υπολογίσει προτού στήσεις καν την επιχείρηση.
Το να έχεις ένα τρακτέρ(Κεφάλαιο) και να το έχεις βάλεις στο χωράφι δε λέει τίποτα, χρειάζεται ο εργάτης για να παραχθεί το υπερπροϊόν. Χωρίς τον εργάτη παίρνεις ένα τεράστιο μηδενικό, και ένα σκουριασμένο τρακτέρ δώρο.Υ.Γ
Να έχεις υπόψιν σου ότι τα παραδειγματάκια αυτά έχουν και ένα όριο, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη.Υ.Γ 2
Μια από τις μπούρδες σου για παράδειγμα είναι η παρακάτωΟ χρήστης kacey έγραψε:
Να στο πω πιο απλα? Μηχανολογος εργαζομενος σε τεχνικη εταιρια, καλειται να κανει μια μελετη για ενα εργο. Κανει μια μελετη κ την εχει στα χερια του. Τι εχει ο μηχανολογος αυτη τη στιγμη? Ενα κομματι χαρτι/αρχειο στο PC. Τιποτα δηλαδη, κλαιν μαιν.Ο μηχανολόγος έχει στα χέρια του ένα αντικείμενο το οποίο εμπεριέχει μέσα του 'νεκρή εργασία'. Αυτό το αντικείμενο, δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά ο μηχανολόγος κατέβαλλε πνευματική εργασία και παράλληλα ανέλαβε την οποιαδήποτε ευθύνη σε βλάβες σωματικές ή υλικές που δύναται να συμβούν άπαξ και η μελέτη είναι λανθασμένη.
Αλλά για σένα είναι ένα κομμάτι χαρτί -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
@tasosdev
Δεν απάντησες σε αυτό που σε ρώτησα αλλά σε αυτό που ήθελες να πεις (αλα tryphon... σόρι...)
Και κάνεις και λάθος. Πχ. όταν ήμουν 'αφεντικός' δεν είχα ως μόνο κριτήριο τη δική μου οικονομική ωφέλεια αλλά και το να κάνω business σε ηθικό πλαίσιο (πχ. σε δύσκολες φάσεις είχε τύχει να μην πληρωθώ εγώ προκειμένου να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Κάτι που σου επισήμανε και ο kacey). Με άλλα λόγια, τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη.
Ωστόσο αντιλαμβάνομαι πως αντιλαμβάνεσαι το πράγμα και μάλλον καλά το είχα καταλάβειΜια χαρά απαντάω σε ότι ρωτάς απλά δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω.
Απο που και έως που βαφτίζεις ηθική το να μην πληρωθείς εσύ για να πληρώσεις υπαλλήλους; Επειδή έτσι σε βολεύει;
Κι εγώ μπορώ να σου πω 10 ωφελιμιστικούς λόγους που το έκανες, για να μη στραβώσουν, για να μη στα βροντήξουν για να μην κυκλοφορήσει οτι δεν πληρώνεις, για να μη σε κυνηγήσουν.
Κι εγώ έχει τύχει άπειρες φορές να μην πληρωθώ στην ώρα μου απο εργοδότες αλλά δεν ζήτησα ηθικά credits απο κανένα.Γειά σου ρε tasosdev με το κληρονομικό χάρισμα που ξέρεις καλύτερα από μένα για ποιό λόγο έκανα ό,τι έκανα
Το έκανα (όπως και άλλα, ανέφερα αυτό επειδή το είχε αναφέρει και ο kacey ως παράδειγμα) επειδή το έκρινα ΣΩΣΤΟ και ΗΘΙΚΟ και οι εργαζόμενοι όταν το συζητήσαμε μετά από χρόνια (διότι έμειναν όλοι επί πολλά χρόνια) ως έτσι το εξέλαβαν (ούτε αυτοί ξέρουν προφανώς...).Βέβαια για σένα ηθικός εργοδότης δεν υπάρχει, η σχέση είναι εξ΄ορισμού ανήθικη και ο εργοδότης εξ΄ορισμού δεν κάνει τίποτα για καλό, άρα όλοι είναι εξ΄ορισμού υποψήφιοι για 'ψώλιασμα'
Δε μου απάντησες (όχι ότι το περίμενα...) και ο mjacob αυτό που έκανε και το έγραψε ότι το έκανε για λόγους αρχής, και αυτός τελικά ψέμματα λέει και δεν ξέρει, ξέρεις εσύ καλύτερα, το έκανε για να κονομήσει αργότερα...
Ξεκόλα φίλε μου, τεράστιος ο Marx (δεν κάνω πλάκα) αλλά δεν είναι δα και 'θεωρία των πάντων', δεν είναι αιτία όλων των γεγονότων η πάλη των τάξεων και η οικονομία.
-
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Εγώ θα σε ρωτήσω πώς κρίνεις το να εργάζεσαι σε μεγάλη εταιρία πληροφορικής, να χτυπάς καθημερινά 12ωρα για πλάκα, να δουλεύεις Σ/Κ, να παράγεις έργο και στο τέλος να μην έχεις κάποια ανταμοιβή για όλα αυτά;Απαράδεκτο.
Ομως ο εργαζόμενος μπορεί να αντισταθεί είτε εντός των πλαισίων της εταιρείας (συνδικαλισμός πχ. αν σηκωθούν όλοι και φύγουν στο 8ωρο-9ωρο και δεν πατήσει κανείς το ΣΚ τι θα κάνει, θα τους απολύσει όλους ? βρίσκει και τα κάνει και πατά στο 'δίλημμά του φυλακισμένου') είτε εκτός (επιθεώρηση εργασίας, δες πχ. τι έγινε στη Eurobank) είτε παραιτείται και φεύγει ('όλοι τα ίδια κάνουν' θα μου πεις, φυσικά, διότι δε γίνονται τα προηγούμενα δύο) είτε ανοίγει δική του επιχείρηση (δεν είναι για όλους, συμφωνώ).
Προφανώς και στη σχέση εργοδότη-εργαζομένου αυτός που έχει το χρήμα είναι σε πλεονεκτική θέση αλλά δεν είμαστε δα και στο Μπαγκλαντές... Εχω εργαστεί και εργάζομαι στο εξωτερικό και αυτά που περιγράφεις είναι αδιανότητα στις δικές τους κουλτούρες (αν μη τι άλλο μέχρι κάποιο senior management επίπεδο από εκεί και πέρα $$$ = )
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....