-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Γιατί σου(?) είναι τόσο σημαντικό αυτό το 15λεπτο;
αποτελεί κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι είναι 'μαλάκες' που είναι τυπικοί...
Οι άλλοι θα αισθάνονται μαλάκες, αν τους κράζεις όταν αργούν.
Αν ξέρουν όλοι ότι έχουν ελαστική ώρα προσέλευσης, κανένας δεν αισθάνεται μαλάκας. Δεν είναι απαραίτητο δλδ να έχεις θέσει κάποιο 'τυπικό'.Γενικώς αυτό με την αυστηρότητα στην προσέλευση (όταν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος) ποτέ δεν το συμμερίστηκα.
Επίσης δεν το συμμερίζονταν και τα αφεντικά μου, οπότε στην πράξη έχω δει ότι μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά.Ας πούμε 8 δεν έχω πάει στη δουλειά ποτέ, και εύκολα έπαιζε ένα +/-1h στην προσέλευσή μου. Μπορεί να τύχαινε και περισσότερο. Οι περισσότεροι συνάδελφοι έρχονταν αργότερα από εμένα, δεν αισθανόμουν μαλάκας. Ερχόμουν τότε γιατί με βόλευε περισσότερο. Συνήθως ας πούμε πήγαινα κατά τις 9-9.15.
Τη δουλειά όμως την έβγαζα στο 10000% και όλοι ήμαστε χαρούμενοι. Ο εργοδότης έβγαλε πολύ περισσότερα από αυτά που περίμενε, όπως κι εγώ (ανταποδοτικότητα κατά kacey).Να σημειώσω ότι αυτά αναφέρονται σε ολιγάριθμες επιχειρήσεις, όπως είναι και του kacey.
Θα λερώσεις το πληκτρολόγιο.
-
:comedian:
:NOT: -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Νομίζω οτι μπορείς να του δωσεις υποχρεωτική άδεια αλλά μετ αποδοχών.
Ετσι ακριβως.
Η γυναικα μου πηρε τωρα υποχρεωτικη 5θημερη αδεια που ειχε υπολοιπο απο το 2011,βεβαια το κινητρο ηταν αλλο γιατι στην περιπτωση της η επιχειρηση θα επρεπε να της την πληρωσει.Αυτή είναι διαφορετική περίπτωση.
Και έλεος δηλαδή, να βλέπει ο εργοδότης ότι την τάδε μέρα δεν θα έχει αξιόλογη δουλειά η επιχείρηση και να δίνει 1-2 μέρες υποχρεωτικά επειδή έτσι τον βολεύει, που ο υπάλληλος δεν θα μπορεί να την πάρει πχ το καλοκαίρι (αν του έχει μείνει καθόλου). Και χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων την Επιθεώρηση Εργασίας.
Εντάξει, είπαμε...Και στο δημόσιο δεν αφήνουν να μεταφέρεις μέρες
Άνευ πλάκας, πολλές εταιρείες το κάνουν αυτό.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Γιατί σου(?) είναι τόσο σημαντικό αυτό το 15λεπτο;
Για τον ιδιο λογο που ειναι σημαντικο ενα 2€ απο τον υπαλληλο, υποθετω.
Δεν καταλαβαίνω την απάντησή σου.
Καταλαβαίνω να είναι σημαντική η διαφορά του 8.00 από το 8.15 αν ας πούμε στις 8.30 πρέπει να έχουν ετοιμαστεί κάποια παραδοτέα που απαιτούν μισή ώρα δουλειά [τυχαίο παράδειγμα]
Αν μπορεί να κάνει την ακριβώς ίδια δουλειά ερχόμενος 15 και 30 λεπτά 'αργότερα', what's the big deal;
χ€ είναι λεφτά. Έχουν την 'αναγραφόμενη αξία'.
Και ο εργοδοτης θα μπορουσε να πει 'δεν καταλαβαινω τη σημαντικη διαφορα μεταξυ 998€ & 1000€'.
Ας το θεσω αλλιως: τι θα ελεγε ο εργαζομενος αν τον κρατουσε 15'' παραπανω χωρις να κανει τιποτα?
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και στο δημόσιο δεν αφήνουν να μεταφέρεις μέρες
Καλά κάνουν, μπράβο τους.
Άνευ πλάκας, πολλές εταιρείες το κάνουν αυτό.
Δηλαδή ισχύει εθιμικό δίκαιο;
Χωρίς ρητή συμφωνία του εργαζόμενου και άδεια (καθόλου σίγουρη) από την Επιθεώρηση Εργασίας, δεν επιτρέπεται αυτό.
(εκτός αν κάτι έχει αλλάξει, τρέχουν κάπως ιλιγγιωδώς τα εργασιακά θέματα τελευταία )BTW, ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΩΝ ΜΜΜ, ειδικά αυτές τις μέρες με το ψοφόκρυο.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Και ο εργοδοτης θα μπορουσε να πει 'δεν καταλαβαινω τη σημαντικη διαφορα μεταξυ 998€ & 1000€'.Ας το θεσω αλλιως: τι θα ελεγε ο εργαζομενος αν τον κρατουσε 15'' παραπανω χωρις να κανει τιποτα?
Αν σου βγάζει την ακριβώς ίδια δουλειά, τι σημασία έχει το timeframe μέσα στο οποίο θα το κάνει.
Απλή δεν είναι η ερώτηση;Για να βγάζει δουλειά δεν πληρώνεις κάποιον; Ή για να 'βρίσκεται εκεί';
2€ λιγότερα, είναι 2€ λιγότερα. Εγώ δεν είπα να του βγάλει δουλειά μικρότερη κατά 2€ 'και τι σημασία έχει'.
Μου μοιάζουν λίγο αντίλογος για τον αντίλογο τα παραδείγματά σου. -
Πάλι ισχύει το 'κατά περίπτωση'
Για έναν ταμία π.χ το να είναι ακριβώς στην ώρα του είναι πολύ σημαντικό, και ακόμα και το δεκάλεπτο μπορεί να παίξει ρόλο.
Για κάποιον που αναπτύσσει λογισμικό ή κάνει εξωτερικά ραντεβού με πελάτες κλπ, τότε προφανώς ισχύει αυτό που λέει ο mjacob.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και ο εργοδοτης θα μπορουσε να πει 'δεν καταλαβαινω τη σημαντικη διαφορα μεταξυ 998€ & 1000€'.
Ας το θεσω αλλιως: τι θα ελεγε ο εργαζομενος αν τον κρατουσε 15'' παραπανω χωρις να κανει τιποτα?
Αν σου βγάζει την ακριβώς ίδια δουλειά, τι σημασία έχει το timeframe μέσα στο οποίο θα το κάνει.
Απλή δεν είναι η ερώτηση;Για να βγάζει δουλειά δεν πληρώνεις κάποιον; Ή για να 'βρίσκεται εκεί';
2€ λιγότερα, είναι 2€ λιγότερα. Εγώ δεν είπα να του βγάλει δουλειά μικρότερη κατά 2€ 'και τι σημασία έχει'.
Μου μοιάζουν λίγο αντίλογος για τον αντίλογο τα παραδείγματά σου.Ο υπαλληλος πληρωνεται Χ ποσο για συγκεκριμενες ωρες. Αν αργει 15'' δεν ειναι τυπικος. Αυτο δεν αμφισβητειται.
Στο τελος του χρονου θα εχει 'χασει' 65 ωρες.Το αν εχει κατι να κανει ή οχι δε παιζει ρολο. Με αυτη τη λογικη θα επρεπε να τον κανει part time και να εργαζεται μονο οταν εχει δουλεια.
Ας δουμε τα πραματα λογικα και ειλικρινα.
-
H ίδια ιστορία γίνεται και σε μας καμιά φορά (που η προσέλευση δεν είναι σίγουρα αυστηρή, αλλά καμιά φορά έχει γίνει θέμα). Κοινώς, υπάρχει μεγάλη γκρίνια καμιά φορά με την ώρα προσέλευσης, αλλά ποτέ δεν έχουν σεβαστεί την ώρα αποχώρησης, ή άλλα πιο νορμάλ πράγματα (κάποτε δεν υπήρχε και ΣΚ ελεύθερο αν είχαμε δουλειά κλπ κλπ).
Δεν γίνεται να τα θέλει όλα δικά του ο εργοδότης, αν είναι ο εργοδότης τυπικός, οφείλει να είναι και ο εργαζόμενος. Αν δεν μου πληρώνεις τις υπερωρείες όταν υπάρχουν τέτοιες (και ειδικά στο παρελθόν ήταν καθεστώς...), πώς μπορείς να μιλάς για ωράριο και ώρα προσέλευσης;
Επιπλέον, οι περισσότεροι έχουμε σύμβαση έργου. Και τυπικά να το δεις, οφείλουμε να βγάλουμε την δουλειά που έχουμε αναλάβει.
Το καλό παράδειγμα το δίνει ο εργοδότης. Η διοίκηση ξεκινάει πάντα από πάνω προς τα κάτω. Απλό είναι.
-
Αν η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη για την συγκεκριμένη εργασία, η συστηματική αργοπορία είναι λόγος απόλυσης.
Έχω απολύσει αρκετούς για αυτόν το λόγο. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μετ'αποδοχων, εννοειται. Δηλαδη 'σημερα πηρες αδεια μια μερα απο τις 24 που δικαιουσαι μεσα στο χρονο, θες-δε θες, επειδη αργησες'. Ξερω οτι πολλες μεγαλες εταιριες το κανουν (νομιζω Hondos, Sprider, μαγαζι Diesel ρουχα).Δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις έστω κι αν είναι μετ' αποδοχών, γιατί απαιτείται συμφωνία μεταξύ μισθωτού και εργοδότη. Τσέκαρε και τον Α.Ν.539/1945 (ΦΕΚ 229 Α). Ψάξε το λίγο και μην προχωρήσεις πριν βεβαιωθείς 100%. Για άνευ αποδοχών, αυτή χορηγείται αφού εξαντληθεί η κανονική άδεια και μόνο αν ζητηθεί από τον μισθωτό.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Αν η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη για την συγκεκριμένη εργασία, η συστηματική αργοπορία είναι λόγος απόλυσης.
Έχω απολύσει αρκετούς για αυτόν το λόγο.Προφανώς δεν συζητάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Η δική μου παρουσία βέβαια κάθε άλλο παρά απαραίτητη είναι, ειδικά από την στιγμή που τα τηλέφωνά μας είναι ανοιχτά όλη την ημέρα σε κάθε... ενδιαφερόμενο.
Επιμένω πάντως πως ο εργοδότης οφείλει να είναι τυπικός. Αν είναι, ο σωστός εργαζόμενος θα το εκτιμήσει. Αν όχι, ν' απολυθεί και να έρθει άλλος που θα το εκτιμήσει, σύμφωνοι.
-
Ανήκω στους 'δύσκολους' στην πρωινή προσέλευση. Έχω χαμηλή πίεση (γι' αυτό ασχολούμαι με το φόρουμ, για να μου ανεβαίνει ) και ζορίζομαι το πρωί. Κατά κανόνα τα καταφέρνω να είμαι στην ώρα μου +-10', αλλά δεν μου τα σπάνε κιόλας, πλην λίγων περιπτώσεων που τις μαλακίες άλλων τις πληρώνουν συλλογικά όλοι, αφού η δουλειά βγαίνει ΑΑΑ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΟΜΩΣ, όπως μου είχε πει έμπειρος παλιός συνάδελφος, η πιστή τήρηση του ωραρίου είναι η καλύτερη άμυνα του τεμπέλη. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Ο υπαλληλος πληρωνεται Χ ποσο για συγκεκριμενες ωρες. Αν αργει 15'' δεν ειναι τυπικος. Αυτο δεν αμφισβητειται.
Στο τελος του χρονου θα εχει 'χασει' 65 ωρες.Μπορεί να κάθεται 15λεπτά περισσότερο και να μη 'χάσει' τίποτα.
Και ξανά φυσικά, δεν απαντάει στο ερώτημα : ποιο είναι το σημαντικό. Οι ώρες ή η δουλειά; -
Σχεδόν ΟΛΕΣ οι εταιρίες που γνωρίζω εδώ έχουν ελαστικότητα στην ώρα προσέλευσης, και μάλιστα με μεγάλη ψαλίδα (7-9).
Προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένα πόστα στα οποία η ώρα προσέλευσης έχει σημασία για την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (πχ έχω μια φίλη που δουλεύει στις δημοπρασίες λουλουδιών και πρέπει να είναι στις 06:00 έτοιμη)
Και πάλι όμως ουσιαστικά η ώρα προσελευσης ξεκινάει απ τις 5:30.
-
σε προηγουμενη δουλεια, μου ειχε γινει παρατητηση οτι εφυγα 1-2 φορες, 2'-5' νωριτερα....
για το οτι 99,9% των ημερων που ημουν εκει 10-20' νωριτερα απο το ωραριο ή για τις παραπανω ωρες που καθομουν χωρις να πληρωνομαι, ουτε κουβεντα...
τι μπουρδελο-εταιριες υπαρχουν εκει εξω...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Έχω απολύσει αρκετούς για αυτόν το λόγο.Προφανώς δεν συζητάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Η δική μου παρουσία βέβαια κάθε άλλο παρά απαραίτητη είναι, ειδικά από την στιγμή που τα τηλέφωνά μας είναι ανοιχτά όλη την ημέρα σε κάθε... ενδιαφερόμενο.
Επιμένω πάντως πως ο εργοδότης οφείλει να είναι τυπικός. Αν είναι, ο σωστός εργαζόμενος θα το εκτιμήσει. Αν όχι, ν' απολυθεί και να έρθει άλλος που θα το εκτιμήσει, σύμφωνοι.
Στα καλά χρόνια, αυτοί που το εκτιμούσαν ήταν ελάχιστοι. Τώρα είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση. Αλλά πιστεύω ότι αυτό γίνεται λόγο του φόβου απόλυσης, και όχι εξαιτίας της τυπικότητας των υπαλλήλων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΟΜΩΣ, όπως μου είχε πει έμπειρος παλιός συνάδελφος, η πιστή τήρηση του ωραρίου είναι η καλύτερη άμυνα του τεμπέλη. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.
Μου το έχουν αναφέρει όσοι τους έχω κράξει.... Αλήθεια είναι τοοοοόσο δύσκολο να ξυπνήσεις 10 λεπτά νωρίτερα;
Και ξανά φυσικά, δεν απαντάει στο ερώτημα : ποιο είναι το σημαντικό. Οι ώρες ή η δουλειά;
ΚΑΙ τα δύο. Είναι θέμα σεβασμού και ισότητας μεταξύ των υπαλλήλων. Στη δουλειά μου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Το ξέρουν όλοι την ημέρα που πιάνουν δουλειά και όταν υπογράφουν τη σύμβαση. Πως γίνεται οι μισές εντάσεις να δημιουργούνται για αυτόν το λόγο, επειδή τους βρίσκω να καπνίζουν στα κρυφά;
-
kyr80, αυτά τα 10 λεπτά είναι τόοοοσο σημαντικά? Ειδικά, αν ο εργαζόμενος κάθεται και τα συμπληρώνει ή δουλεύει παραπάνω?
Μήπως, τελικά, είναι λίγο αστείο να συζητάμε για τέτοια ακρίβεια στην προσέλευση?
Τι προσθέτει το να είναι ο άλλος ακριβώς στην δουλειά του και τι χάνεις αν καθυστερήσει 10 λεπτά? -
φαντάζομαι ο συγκεκριμένος σερβιτόρος μόλις πάει ΑΚΡΙΒΩΣ 17:00:00 παρατάει το δίσκο στο σημείο που βρίσκεται, λύνει την ποδιά και φεύγει.
κι ο kyr χαμογελάει ευτυχισμένος που έχει τόσο συνεπή υπάλληλο
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένα πόστα στα οποία η ώρα προσέλευσης έχει σημασία για την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (πχ έχω μια φίλη που δουλεύει στις δημοπρασίες λουλουδιών και πρέπει να είναι στις 06:00 έτοιμη)Offtopic, αλλά ΤΙ είναι οι δημοπρασίες λουλουδιών;
Είπαμε, όλα είναι κατά περίπτωση. Αν είσαι ταμίας π.χ και το δεκάλεπτο παίζει ρόλο.
Κατά τη γνώμη μου, ΓΕΝΙΚΟΣ κανόνας είναι το να φέρεσαι όπως σου φέρονται. Αν σε μια εταιρία π.χ έχεις την άνεση να φύγεις και μισή ώρα νωρίτερα μια μέρα που έχεις ανάγκη ή να λείψεις για λίγο ή οτιδήποτε, τότε προφανώς και είναι λογικό ότι σε μια μέρα πίεσης θα κάτσεις και 20 λεπτά παραπάνω.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....