-
Εχθρέ μου, η οικονομική θεωρία είναι μία, έγραψα. Διαφωνείς? Θεωρείς ότι η κάθε επιχείρηση έχει δική της οικονομική θεωρία?
Αν ναι, πες μας σε ποιό πανεπιστήμιο διδάσκεις, να 'ρθούμε να σε ακούσουμε.Αν δεν είσαι καθηγητής οικονομικών με καμιά επαναστατική θεωρία, τότε λες παπάντζες γιατί η οικονομική θεωρία είναι μία. Την διδάσκονται όλοι οι οικονομολόγοι σήμερα, έχουμε αρκετούς εδώ μέσα, ας μας πουν αν λέω παπάντζες εγώ!
Με ενδιαφέρει, όμως, να μάθω ποιό βιβλίο λέει κάτι διαφορετικό!
Edit
Η Αριστερά δεν είναι καθόλου αστείο. Κάποιοι όμως προσπαθείτε πολύ για να την καταντήσετε τέτοιο... -
Εξακολουθείς να μην σέβεσαι τους συνομιλητές που διαφωνούν μαζί σου, γράφοντας ειρωνικά σχόλια, μη διαβάζοντας τα κείμενά τους και ουσιαστικά απαντώντας σε δικά σου post μόνο. Ας είναι. Θα απαντήσω για τελευταία φορά, γιατί καταντά και γελοίο να παραθέτεις κάποια πράγματα και να σε ειρωνεύονται μιλώντας για αριστερές, φιλαράκια, εχθρούς κλπ.
Δεν έγραψα πουθενά ότι η οικονομική θεωρία δεν είναι μια. Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω, αλλά μάταια αφού δεν σέβεσαι τους συνομιλητές σου (γιατί δεν διαβάζεις ποτέ αυτά που έχουν γράψει), είναι ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική θεωρία για μια επιχείρηση.-
-
Πλάκα κάνεις, ή δεν έχεις τπτ άλλο να πεις?
Σεβασμός είναι κ η ίδια η απάντηση, ούτε σε έβρισα άλλωστε ούτε τπτ!
Ξεκίνησες τα 'αστειάκια', ούτε μου πέρασε από το μυαλό ότι με ειρωνευόσουν, συνέχισα στο ίδιο κλίμα θεωρώντας ότι ελαφραίνει την συζήτηση. Προσωπικά πίσω από το πληκτρολόγιο? Όχι για μένα, ευχαριστώ.
Μίλησες για θεωρίες, είπες 'άλλο η μία επιχείρηση άλλο η άλλη', είπες για 'αυθαίρετες γενικεύσεις και έλλειμμα θεωρητικής γνώσης' τώρα λες 'ναι, μία είναι'. Μία είναι, σου το λέω τόσην ώρα κ επιμένεις. Οι θεωρίες που μπορώ / πρέπει να ... 'διαβάσω σε κανα βιβλίο' τι είναι?
Α, ΕΓΩ ειρωνεύομαι, έ?Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω, αλλά μάταια αφού δεν σέβεσαι τους συνομιλητές σου (γιατί δεν διαβάζεις ποτέ αυτά που έχουν γράψει), είναι ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική θεωρία για μια επιχείρηση.-Που το είπες αυτό, και που είδες να το αρνούμαι?
-
Μύγα σε τσίμπησε;
Αυτό που ρώτησα, σου φαίνεται ειρωνικό και όρεξη για αστειάκια;
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Πολύ όμορφα, εγώ μιλάω με οικονομικά και εσύ απαντάς με λογιστική. Συνεννόηση μπουζούκι.
Έχω την εντύπωση ότι δεν μιλάς με οικονομικά, αλλά με θεωρία.
Μια χαρά τα λέει ο Red Garland. Μιλάει πρακτικά βασιζόμενος σε θεωρίες. Όπως ξαναείπα, το να έχει κάποιος μια προσωπική-μικρή εταιρία (απολύτως σεβαστό από εμένα ) με ειδίκευση σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και να γενικεύει, είναι εντελώς λάθος. Αν γίνει αυτό κατανοητό (πράγμα πολύ δύσκολο απ' ό,τι καταλαβαίνω αφού ακολουθείται συνέχεια η ίδια τακτική των αυθαίρετων γενικεύσεων με βάση προσωπικές εμπειρίες και χωρίς θεωρητικές γνώσεις) τότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συννενοηθούμε.
Και γυρνάς και μου απαντάς:
... Όπως ξαναείπα, το να έχει κάποιος μια προσωπική-μικρή εταιρία (απολύτως σεβαστό από εμένα ) με ειδίκευση σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και να γενικεύει, είναι εντελώς λάθος. Αν γίνει αυτό κατανοητό (πράγμα πολύ δύσκολο απ' ό,τι καταλαβαίνω αφού ακολουθείται συνέχεια η ίδια τακτική των αυθαίρετων γενικεύσεων με βάση προσωπικές εμπειρίες και χωρίς θεωρητικές γνώσεις) τότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συννενοηθούμε.
Χωρίς θεωρητικές γνώσεις ... αριστερών θεωριών?
Γιατί, εκτός κ άλλαξε τπτ σήμερα το απόγευμα, η οικονομική θεωρία είναι μία.Αν αυτό δεν είναι ειρωνία, τότε τί είναι; Αστειάκι;
edit: Διάβασε τουλάχιστον αυτά που απάντησα στον kacey...
-
Ναι, σου το ξαναείπα. Προσπάθεια για πλάκα, όπως φαίνεται αποτυχημένη.
Αλλά, για να καταλάβω, ειρωνεία σ' εσένα? Καθαρότατα λέω πιό κάτω ότι η οικονομική θεωρία είναι μία. Αυτό ήταν το θέμα, αυτός ο λόγος του ποστ. Και ούτε που το σχολίασες...edit
Τα διάβασα. Όσο κ αν δεν το πιστεύεις, όλα.Ξαναedit (τώρα που το θυμήθηκα)
Κ μας την λες ότι δεν έχουμε κ θεωρητικές γνώσεις. Αυτό το συμπέρανες ... από????? -
Ισως να μην τα γραφω σωστα, δεν εξηγειται αλλιως:
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στα επιχειρηματικά μοντέλα υπάρχουν τρεις (3) παράμετροι. Το Κεφάλαιο, η Εργασία και ο Εξοπλισμός.
Και τα τρία είναι εξίσου σημαντικά.kacey, ο τρόπος που α) αναδεικνύεις τον ρόλο του Κεφαλαίου σαν θεμελιώδη είναι εντελώς λάθος. Πιο λάθος δεν γίνεται.
β) Ο επιχειρηματίας που ευαγγελίζεσαι, αν δεν βρει τους κατάλληλους συνεργάτες, θα πάει άπατος. γ) Οι δε υπάλληλοι βεβαίως και έχουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. δ) Τα windows που είπες είναι αυτά που είναι βασισμένα στις ιδέες και την εύερεση λύσεων κάποιων εργαζόμενων.α) εγω λεω οτι θεμελιωδης ειναι ο ρολος του αφεντικου, του καθοδηγητη, του αρχηγου, εν τελει του επιχειρηματια οταν αυτος συμμετεχει ενεργα στην διοικηση κ την διαχειρηση. Κατι ειπε κατι προηγουμενως καποιος για καραβι κ καπετανιο...
β) Ναι, εξαρταται βεβαια απο ΤΙ επιχειρηση εξεταζουμε. Προφανως ο επιχειρηματιας δεν μπορει να κανει ολες (στον αριθμο) κ ολες (στις ειδικοτητες) εργασιες. Το ποσο καθοριστικος ομως ειναι ο ρολος του εργαζομενου, εξαρταται απο το τι δουλεια κανει στην εταιρια, τι ειδους εταιρια ειναι, κ αλλα 1002.
γ) Εξαρταται απο την επιχειρηση.
δ) Χαιρω πολυ ρε συ, δεν ειπα οτι εκατσε κ τα εγραψε ο Bill Gates μονος του ΟΥΤΕ οτι τα παντα εκει μεσα ειναι δικες του ιδεες. Αλλο λεω εγω. Αντε κ τα δημιουργησαν τα windows. Ωραια. Ποιος τα κανει επιθυμητα (να μην σου πω απαραιτητα) στον κοσμο, ποιος τα πουλαει στον κοσμο, ποιος διοικει την Microsoft με τετοιο τροπο ωστε να ειναι κερδοφορα? Ο προγραμματιστης που δημιουργησε ενα λογισμικο (ακομα κ ΓΑΜΑΟΥΑ να ειναι, να σου κανει πιπες καθε φορα που πατας ctrl+alt+del), εκανε ακριβως αυτο. Δημιουργησε ενα λογισμικο. Προιον κ μαλιστα επιθυμητο προιον, αλλος το εκανε.
Κάνεις τεράστιο λάθος μπερδεύοντας την επιχειρηματικότητα με τη διοίκηση. Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο αναγκαστικά.
Θεωρω δεδομενο οτι ο επιχειρηματιας ασχολειται ενεργα με την διοικηση (ή εστω με την 'καθοδηγηση', αν το 'διοικηση' εχει αυστηρο νοημα του στυλ 'ο manager διοικει') της επιχειρησης του, αλλιως δεν ειναι επιχειρηματιας. Εκτος αν δεν καταλαβα καλα τι εννοεις.
Επειδή απασχολείς ένα πολύ μικρό ατόμων σε ένα μη-περίπλοκο αντικείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορείς να αναλάβεις σχετικά εύκολα κάποιες από (ή και όλες) τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων σου, αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται κάποια γεγονότα. Σαφώς και συνεισφέρεις, βάζοντας το κεφάλαιο για την επιχείρηση, βάζοντας μια ιδέα ή ιδέες για ένα προιόν και προσφέροντας εργασία (αναλαμβάνοντας φυσικά και το ανάλογο ρίσκο), αλλά μέχρι εκεί. Για τη δική σου επιχείρηση μπορεί να είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε περίπλοκες περιπτώσεις.
Εγω λεω πως πρεπει να γινει το καθε τι, κ οι υπαλληλοι εκτελουν. Αν εννοεις οτι θα κατσω να ακουσω καποια ιδεα κ αν μου αρεσει θα την εφαρμοσω, ναι εννοειται.
...
Είναι κατανοητό ότι για την τελική αξία ενός προιόντος δεν εμπλέκεται ένα άτομο όπως στη δική σου επιχείρηση όπου τα πράγματα είναι πολύ διακριτά. Για την παραγωγή λογισμικού που λες, θα εμπλακούν ένα σωρό άτομα μέχρι να προκύψει το τελικό προιόν. Αυτά όλα απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι δυνατόν να τα κάνει ένας άνθρωπος μόνο (ο επιχειρηματίας). Το ίδιο και για τα παπούτσια. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην αλυσίδα με τον καθένα να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο, δεν θα είχαμε προιόντα.
Ναι βρε μαστορα, χρειαζονται πολλοι κ ολοι συνεισφερουν με τον ενα ή με τον αλλο τροπο. Ενας/μια ομαδα/πολλοι σκεφτονται ενα προιον, καποιος το σχεδιαζει, καποιος το φτιαχνει, καποιος το ελεγχει κλπ κλπ. Μετα απο ΟΛΑ αυτα, φτανουμε να εχουμε στα χερια μας ενα παπουτσι. Ωραια. Ποιος ειναι αυτος που μαζευει ολους αυτους κ τους βαζει να δουλεψουν μαζι, τους προμηθευει με τον εξοπλισμο που χρειαζονται για να μπορουν να κανουν ο καθενας τη δουλεια του κ που αυτο το παπουτσι που εχουμε στα χερια μας, το μετατρεπει σε προιον επιθυμητο απο καποιον αλλο, του το πουλαει, κ φροντιζει οοοοολοι αυτοι που προαναφερθηκαν, να δουλεψουν με σωστο τροπο, η εταιρια να τρεξει με αποδοτικο τροπο, κ το παπουτσι να πουληθει σε τετοια τιμη ωστε να υπαρχει κερδος? η Nike.
Και κάτι τελευταίο. Ξέρεις πόσα προιόντα έχουν ξεκινήσει σαν ιδέες από εργαζόμενους και όχι από επιχειρηματίες; Πάρα πολλά. Οπότε ας μην είσαι απόλυτος ακόμα και με το ότι βάζεις την ιδέα (μην παρεξηγήσεις το β' πρόσωπο, αναφέρομαι γενικά και όχι σ΄εσένα - ποιητική αδεία ). Ναι, βάζεις την αρχική ιδέα σαν επιχειρηματίας, αλλά από εκεί και πέρα αυτή η ιδέα σε βάθος χρόνου και για διάφορους λόγους μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί, να εξελιχθεί, να αλλάξει. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν άπειρα παραδείγματα από εργαζόμενους που έχουν βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Συμφωνοι*
Σαν γενικό συμπέρασμα λοιπόν, δεν είναι αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι όπως εσύ θεωρείς και μακάρι να δούλευες σε κάτι πιο περίπλοκο προκειμένου να το διαπιστώσεις ο ίδιος.
Δεν ειπα οτι ειναι αναλωσιμοι οι εργαζομενοι. Που και αυτο μερικες φορες ειναι αληθες. Ποσο πιο απαραιτητος ειναι ενας οδηγος διανομων απο τον επομενο οδηγο διανομων που μπορω να προσλαβω αυριο? Απο κει κ περα ναι προφανως πχ η ομαδα προγραμματιστων που εγραψε τα Windows, ΔΕΝ ειναι αναλωσιμοι. Αλλα για αλλη μια φορα, ΔΕΝ λεω αυτο. Αυτο που λεω ειναι οτι αντε κ μαζευτηκανε, αντε κ φτιαξανε το σουπερ γαματο προιον. Αυτο καποιος πρεπει να το κανει κατι.
*Ρε παιδι μου, πες οτι μαζευονται 10 μηχανικοι και καταφερνουν κ δημιουργουν μηχανη τηλεμεταφορας (Star Trek στυλ). Γαματο? Φανταστικο. Ε αυτο καποιος πρεπει να το πουλησει κ να παρει λεφτα κ να δημιουργησει κερδος. Αν το κανουν αυτο οι ιδιοι μηχανικοι, παυουν να ειναι υπαλληλοι μηχανικοι κ εχουν γινει επιχειρηματιες. Οπου κ εκει, αν αυτοι το πουλησουν σε μενα για 1 μυριο κ εγω ο ασχετος το πουλησει σε καποιον αλλο για 10 μυρια, ΠΟΙΟΣ δημιουργησε την υπεραξια των 9 μυριων? Αυτα τα γαματα μυαλα που εφτιαξαν αυτο το γαματο μηχανημα που ειναι ικανο να αλλαξει την πορεια της ανθρωποτητας, ή εγω ο γατος που το πηρα τοσα κ το πουλησα για 10 χ τοσα?
Πειτε μου τωρα κατι αλλο που με καιει αμεσα. Μπορω να δωσω υποχρεωτικη αδεια σε υπαλληλο (που θα μετρησει κανονικα ως μερα αδειας απο την αδεια του)? Ο ενας απο τους τρεις, ο μετριος που ελεγα, εδω κ 2,5 χρονια που δουλευει σε μενα, ειναι ζητημα αν συνολικα εχει ερθει στην ωρα του τον ενα μηνα. Καθε μερα αντι για 8πμ ερχεται 8+15 με 8+25, κ μεχρι να ετοιμαστει (ψυχολογικα κ σωματικα) να ξεκινησει να εργαζεται, εχει φτασει ανετα 8+30, κ θελω αυριο οπως ερθει 8+καποτε, να του πω 'αγαπουλα, σημερα - που ξανααργησες ενω εχεις προειδοποιηθει κυριολεκτικα περι τις 50 φορες - εχεις παρει αδεια με το ζορι, μεταβολη κ εξω απο την πορτα'. Μπορω να το κανω αυτο? Αν οχι, τι μπορω να κανω? Μη μου πειτε να του κρατησω απο το μισθο του την αξια της ωρας που αργει, γιατι το ποσο για 15λεπτα/8ωρο ειναι 3,125%, δηλαδη χεστηκε πατοκορφα...
-
Νομίζω οτι μπορείς να του δωσεις υποχρεωτική άδεια αλλά μετ αποδοχών.
-
Μετ'αποδοχων, εννοειται. Δηλαδη 'σημερα πηρες αδεια μια μερα απο τις 24 που δικαιουσαι μεσα στο χρονο, θες-δε θες, επειδη αργησες'. Ξερω οτι πολλες μεγαλες εταιριες το κανουν (νομιζω Hondos, Sprider, μαγαζι Diesel ρουχα).
-
Εδώ και κάποιες σελίδες, κάνετε το λάθος να έχετε στο μυαλό σας μια συγκεκριμένη επιχείρηση, και να γενικεύετε για όλες. Αυτό διογκώνεται και απο το ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι παντελώς άσχετες μεταξύ τους.
Στη δουλειά μου το 95% των υπαλλήλων είναι αναλώσιμοι. Σερβιτόροι-λαντζίερες-καθαρίστριες-μάγειρες κλπ. Πλην του επικεφαλή μάγειρα(που απλά κρατάει κάποιο στάνταρ, γιατί με μια αγγελία έρχονται χίλιοι), ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι αναλώσιμοι. Δηλαδή χρησιμοποιείς το σώμα τους κυρίως, και λίγο το μυαλό τους. Κάνουν μια μη δημιουργική δουλειά, η ποιότητα της οποίας(και άρα η κρίση της) είναι άμεσα αντιληπτή. Το ίδιο και οι διανομείς σε εταιρείες τροφοδοσίας κλπ κλπ. Ελάχιστα απαιτούμενα η ευγένια, η τυπικότητα. Οπότε σε μια τέτοια επιχείριση, ή όλη επιτυχία εξαρτάται από τον επικεφαλή.
Από την άλλη, όταν για τη λειτουργία ή την εξέλιξη της επιχείρησης χρησιμοποιούνται οι επιστημονικές γνώσεις του υπαλλήλου, η κατάσταση είναι διαφορετική. Δηλαδή ο μακαρίτης ο Jobs ή ο Gates έχουν κάποιους υπαλλήλους με διαφορετική εργασιακή σχέση από ότι με τον υπάλληλο της αλληλογραφίας. Κάποιοι από τους πρώτους είναι αναντικατάστατοι για την ομαλή λειτουργία της εταιρίας. Έχουν μερίδιο της επιτυχίας της εταιρείας και σαφέστατα το αφεντικό τους κερδίζει από την υπεραξία της εργασίας τους. Από την άλλη οι κλητήρες- η καθαρήστριες των γραφείων-οι κούριερ κλπ δεν παράγουν καμιά κατά τη γνώμη μου υπεραξία. Δεν υποτιμώ τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ωφείλουν την ύπαρξη θέσεων εργασίας, στα 'κακά 'αφεντικά. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ο ενας απο τους τρεις, ο μετριος που ελεγα, εδω κ 2,5 χρονια που δουλευει σε μενα, ειναι ζητημα αν συνολικα εχει ερθει στην ωρα του τον ενα μηνα. Καθε μερα αντι για 8πμ ερχεται 8+15 με 8+25, κ μεχρι να ετοιμαστει (ψυχολογικα κ σωματικα) να ξεκινησει να εργαζεται, εχει φτασει ανετα 8+30, κ θελω αυριο οπως ερθει 8+καποτε, να του πω 'αγαπουλα, σημερα - που ξανααργησες ενω εχεις προειδοποιηθει κυριολεκτικα περι τις 50 φορες - εχεις παρει αδεια με το ζορι, μεταβολη κ εξω απο την πορτα'. Μπορω να το κανω αυτο? Αν οχι, τι μπορω να κανω? Μη μου πειτε να του κρατησω απο το μισθο του την αξια της ωρας που αργει, γιατι το ποσο για 15λεπτα/8ωρο ειναι 3,125%, δηλαδη χεστηκε πατοκορφα...Γιατί σου(?) είναι τόσο σημαντικό αυτό το 15λεπτο;
-
viewtopic.php?p=2424005#p2424005
Στη μέση του άρθρου. Αυτή είναι η υγιής σχέση εργοδότη-εργαζομένων. Αν μεθαύριο φάει καμιά γερή κρίση στις πωλήσεις και ζητήσει μείωση μισθών, ποια θα είναι η στάση των εργαζομένων άραγε;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Γιατί σου(?) είναι τόσο σημαντικό αυτό το 15λεπτο;
Για τον ιδιο λογο που ειναι σημαντικο ενα 2€ απο τον υπαλληλο, υποθετω.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ο ενας απο τους τρεις, ο μετριος που ελεγα, εδω κ 2,5 χρονια που δουλευει σε μενα, ειναι ζητημα αν συνολικα εχει ερθει στην ωρα του τον ενα μηνα. Καθε μερα αντι για 8πμ ερχεται 8+15 με 8+25, κ μεχρι να ετοιμαστει (ψυχολογικα κ σωματικα) να ξεκινησει να εργαζεται, εχει φτασει ανετα 8+30, κ θελω αυριο οπως ερθει 8+καποτε, να του πω 'αγαπουλα, σημερα - που ξανααργησες ενω εχεις προειδοποιηθει κυριολεκτικα περι τις 50 φορες - εχεις παρει αδεια με το ζορι, μεταβολη κ εξω απο την πορτα'. Μπορω να το κανω αυτο? Αν οχι, τι μπορω να κανω? Μη μου πειτε να του κρατησω απο το μισθο του την αξια της ωρας που αργει, γιατι το ποσο για 15λεπτα/8ωρο ειναι 3,125%, δηλαδη χεστηκε πατοκορφα...Θα πάρεις να ρωτήσεις στο τμήμα κοινωνικής επιθεώρησης εργασίας Πειραιά, γιατί αν κάνεις κάτι λάθος, θα έχεις θέμα.
Και όχι, δεν νομίζω ότι μπορείς να του δώσεις υποχρεωτική άδεια. Περικοπή μισθού μπορείς να κάνεις, αλλά δεν τη θεωρείς σοβαρό μέτρο.
Το άλλο δεν το γράφω, γιατί δεν είναι εποχή για τέτοια. -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Νομίζω οτι μπορείς να του δωσεις υποχρεωτική άδεια αλλά μετ αποδοχών.Ετσι ακριβως.
Η γυναικα μου πηρε τωρα υποχρεωτικη 5θημερη αδεια που ειχε υπολοιπο απο το 2011,βεβαια το κινητρο ηταν αλλο γιατι στην περιπτωση της η επιχειρηση θα επρεπε να της την πληρωσει. -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Για τον ιδιο λογο που ειναι σημαντικο ενα 2€ απο τον υπαλληλο, υποθετω.
Δεν καταλαβαίνω την απάντησή σου.
Καταλαβαίνω να είναι σημαντική η διαφορά του 8.00 από το 8.15 αν ας πούμε στις 8.30 πρέπει να έχουν ετοιμαστεί κάποια παραδοτέα που απαιτούν μισή ώρα δουλειά [τυχαίο παράδειγμα]
Αν μπορεί να κάνει την ακριβώς ίδια δουλειά ερχόμενος 15 και 30 λεπτά 'αργότερα', what's the big deal;
χ€ είναι λεφτά. Έχουν την 'αναγραφόμενη αξία'.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Πειτε μου τωρα κατι αλλο που με καιει αμεσα. Μπορω να δωσω υποχρεωτικη αδεια σε υπαλληλο (που θα μετρησει κανονικα ως μερα αδειας απο την αδεια του)? Ο ενας απο τους τρεις, ο μετριος που ελεγα, εδω κ 2,5 χρονια που δουλευει σε μενα, ειναι ζητημα αν συνολικα εχει ερθει στην ωρα του τον ενα μηνα. Καθε μερα αντι για 8πμ ερχεται 8+15 με 8+25, κ μεχρι να ετοιμαστει (ψυχολογικα κ σωματικα) να ξεκινησει να εργαζεται, εχει φτασει ανετα 8+30, κ θελω αυριο οπως ερθει 8+καποτε, να του πω 'αγαπουλα, σημερα - που ξανααργησες ενω εχεις προειδοποιηθει κυριολεκτικα περι τις 50 φορες - εχεις παρει αδεια με το ζορι, μεταβολη κ εξω απο την πορτα'. Μπορω να το κανω αυτο? Αν οχι, τι μπορω να κανω? Μη μου πειτε να του κρατησω απο το μισθο του την αξια της ωρας που αργει, γιατι το ποσο για 15λεπτα/8ωρο ειναι 3,125%, δηλαδη χεστηκε πατοκορφα...
Γιατί να μην μπορείς να του δώσεις υποχρεωτική άδεια;
Πάντως, εγώ θα τον απέλυα.Ο ενας απο τους τρεις, ο μετριος που ελεγα, εδω κ 2,5 χρονια που δουλευει σε μενα, ειναι ζητημα αν συνολικα εχει ερθει στην ωρα του τον ενα μηνα. Καθε μερα αντι για 8πμ ερχεται 8+15 με 8+25, κ μεχρι να ετοιμαστει (ψυχολογικα κ σωματικα) να ξεκινησει να εργαζεται, εχει φτασει ανετα 8+30, κ θελω αυριο οπως ερθει 8+καποτε, να του πω 'αγαπουλα, σημερα - που ξανααργησες ενω εχεις προειδοποιηθει κυριολεκτικα περι τις 50 φορες - εχεις παρει αδεια με το ζορι, μεταβολη κ εξω απο την πορτα'. Μπορω να το κανω αυτο? Αν οχι, τι μπορω να κανω? Μη μου πειτε να του κρατησω απο το μισθο του την αξια της ωρας που αργει, γιατι το ποσο για 15λεπτα/8ωρο ειναι 3,125%, δηλαδη χεστηκε πατοκορφα...
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
αποτελεί κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι είναι 'μαλάκες' που είναι τυπικοί...
το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος εμφανίζει υπέρμετρη προθυμία και αυξημένη παραγωγικότητα έναντι άλλων στο ίδιο τμήμα εργασίας....δεν αμείβεται ανάλογα γιατί και πάλι λειτουργεί αρνητικά στους υπόλοιπους...μέσα στο αντίξοο επιχειρηματικό ελληνικό περιβάλλον ένα από τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα αποτελεί και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
οι απόψεις που εκφράζω αποτελούν την συνήθη τακτική της ελληνικής πραγματικότητας και όχι προσωπικές θέσεις.
μπορώ να παραδεχθώ πλέον ότι η επιχειρηματική αποτυχία μου οφείλεται στην 'κακή' (βλ. φιλική) διαχείριση του προσωπικού...εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ισχύει κατά κανόνα η ρήση περί αχαριστίας του ευεργετηθέντος....
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Νομίζω οτι μπορείς να του δωσεις υποχρεωτική άδεια αλλά μετ αποδοχών.
Ετσι ακριβως.
Η γυναικα μου πηρε τωρα υποχρεωτικη 5θημερη αδεια που ειχε υπολοιπο απο το 2011,βεβαια το κινητρο ηταν αλλο γιατι στην περιπτωση της η επιχειρηση θα επρεπε να της την πληρωσει.Αυτή είναι διαφορετική περίπτωση.
Και έλεος δηλαδή, να βλέπει ο εργοδότης ότι την τάδε μέρα δεν θα έχει αξιόλογη δουλειά η επιχείρηση και να δίνει 1-2 μέρες υποχρεωτικά επειδή έτσι τον βολεύει, που ο υπάλληλος δεν θα μπορεί να την πάρει πχ το καλοκαίρι (αν του έχει μείνει καθόλου). Και χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων την Επιθεώρηση Εργασίας.
Εντάξει, είπαμε... -
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
αποτελεί κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι είναι 'μαλάκες' που είναι τυπικοί...
Οι άλλοι θα αισθάνονται μαλάκες, αν τους κράζεις όταν αργούν.
Αν ξέρουν όλοι ότι έχουν ελαστική ώρα προσέλευσης, κανένας δεν αισθάνεται μαλάκας. Δεν είναι απαραίτητο δλδ να έχεις θέσει κάποιο 'τυπικό'.Γενικώς αυτό με την αυστηρότητα στην προσέλευση (όταν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος) ποτέ δεν το συμμερίστηκα.
Επίσης δεν το συμμερίζονταν και τα αφεντικά μου, οπότε στην πράξη έχω δει ότι μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά.Ας πούμε 8 δεν έχω πάει στη δουλειά ποτέ, και εύκολα έπαιζε ένα +/-1h στην προσέλευσή μου. Μπορεί να τύχαινε και περισσότερο. Οι περισσότεροι συνάδελφοι έρχονταν αργότερα από εμένα, δεν αισθανόμουν μαλάκας. Ερχόμουν τότε γιατί με βόλευε περισσότερο. Συνήθως ας πούμε πήγαινα κατά τις 9-9.15.
Τη δουλειά όμως την έβγαζα στο 10000% και όλοι ήμαστε χαρούμενοι. Ο εργοδότης έβγαλε πολύ περισσότερα από αυτά που περίμενε, όπως κι εγώ (ανταποδοτικότητα κατά kacey).Να σημειώσω ότι αυτά αναφέρονται σε ολιγάριθμες επιχειρήσεις, όπως είναι και του kacey.
-
kacey, είσαι το ίδιο τυπικός στην ώρα αποχώρησης? Δηλαδή, όλοι φεύγουν στο 8ωρό τους?
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....