-
Μα τοτε και το κερδος του εργοδοτη λεφτα του εργαζομενου ειναι , αφου με την δικη του δουλεια, υπαρχει το κερδος.
Ειδικα σε μεγαλες επιχειρησεις, διαφωνεις ? -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Του δίνω γραμμένο εκείνο που ο Νόμος μου λέει να του δίνω γραμμένο, ρε mjacob. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα πληρώνει, όμως, έτσι δεν είναι?Από αριστερά, ναι όπως επίσης:
Και τα λεφτά που βάζεις στην τσέπη σου, αυτός τα πληρώνει.
Και τους φόρους που πληρώνει η εταιρεία σου, αυτός τα πληρώνει.
Και τα έξοδα της εταιρείας σου, αυτός τα πληρώνει.
[κ.ο.κ.]
Αλλά αυτά ΔΕΝ θες να τα μοιραστείς μαζί του, γιατί εσύ σταματάς στο εργοδοτικό κόστος, γιατί έτσι σε βολεύει.Από δεξιά, όχι δεν τα πληρώνει.
Αποφάσισε από ποια σκοπιά θες να το δεις το ζήτημα, κατάλαβε ότι και από τις δύο λάθος κάνεις, και τα ξαναλέμε. -
Ο χρήστης soutzoukis έγραψε:
Για να βοηθήσω την κουβέντα...Ερώτηση:
Αν αύριο το κράτος έδινε την επιλογή να μην πληρώνει κανείς ασφαλιστικές εισφορές, ούτε ο εργοδότης, ούτε ο εργαζόμενος και αντί αυτού να ήταν απλώς υποχρεωτικό να ασφαλιστεί ο εργαζόμενος ιδιωτικά, πόσα θα έπαιρνε στην τσέπη του?- Μικτό μισθό
- Μικτό μισθό - Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών
- Μικτό μισθό + εργοδοτικές εισφορές
- Μικτό μισθό + εργοδοτικές εισφορές - Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών
Το αντιτιμο (αλλο πραγμα η αξια) της εργασιας του = καθαρα + ΦΜΥ + εισφορες εργαζομενου + εισφορες εργοδοτη.
Οι εισφορες , οπως και αν λεγονται (εργοδοτη, εργαζομενου) ανηκουν στον εργαζομενο, αποτελουν μερος του αντιτιμου της εργασιας του εργαζομενου. Απλως , εχει συμφωνηθει να παιρνει ο εργαζομενος αυτο το μερος (εισφορες) ως υπηρεσιες υγειας και συνταξη (στο μελλον).
-
-
Τι σημαινει αυτο ?
Ο εργοδοτης και ο εργαζομενος συμφωνουν να προσφερει ο εργαζομενος την εργασια του (στον εργοδοτη) εναντι καποιας τιμης και η τιμη ειναι αυτη που σου εγραψα.(και παυλα)
-
ΓΙα να γίνει συζήτηση πρέπει να αποφασίσει κανείς τη σκοπιά που θέλει να το δει.
Μαρξιστικά, όλα του ανήκουν, και οι εργοδοτικές, και οι εργατικές, και τα κέρδη, και ο φόρος επί των κερδών => Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δεν νομίζω να θέλει να το συζητήσει έτσι. Αρκούμαστε μόνο στο 'το κακό κράτος στερεί λεφτά από τον εργαζόμενο για να του τα φάει'.
Αστικά, όχι οι εργοδοτικές εισφορές δεν είναι μέρος του συμφωνηθέντος αντιτίμου της εργασίας. Το συμφωνηθέν αντίτιμο είναι οι μικτές αποδοχές. Αυτό το νούμερο έχει υπογράψει ο εργαζόμενος, αυτό του δίνεται κάθε φορά.
Οι πέραν αυτών υποχρεώσεις του εργοδότη προς το κράτος, είναι κόστος του εργοδότη. Όπως είναι και η επαγγελματική ασφάλεια που πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης (όπου ισχύει) π.χ.Στο παράδειγμα του soutzoukis, χωρίς καμία ενέργεια εκ μέρους του εργοδότη, το αποτέλεσμα θα ήταν φυσικά το 2.
Ταυτόσημη, δε, είναι και η ερώτηση: Τι θα συνέβαινε στο μισθό του εργαζομένου αν το κράτος αποφάσιζε να μηδενίσει τη φορολογία των εταιρειών.
O ililias φυσικά θα αύξανε τους μισθούς κατά 60%.
Οι υπόλοιποι θα αποφάσιζαν ad hoc. -
Ο χρήστης dimitris_f έγραψε:
Τι σημαινει αυτο ?Ο εργοδοτης και ο εργαζομενος συμφωνουν να προσφερει ο εργαζομενος την εργασια του (στον εργοδοτη) εναντι καποιας τιμης και η τιμη ειναι αυτη που σου εγραψα.(και παυλα)
Όχι κάνεις λάθος.
Η τιμή που συνυπογράφουν εργοδότης και εργαζόμενος ΔΕΝ περιέχει τις εργοδοτικές εισφορές. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τι σημαινει αυτο ?
Ο εργοδοτης και ο εργαζομενος συμφωνουν να προσφερει ο εργαζομενος την εργασια του (στον εργοδοτη) εναντι καποιας τιμης και η τιμη ειναι αυτη που σου εγραψα.(και παυλα)
Όχι κάνεις λάθος.
Η τιμή που συνυπογράφουν εργοδότης και εργαζόμενος ΔΕΝ περιέχει τις εργοδοτικές εισφορές.Ναι δεν υπαρχει στη συμβαση , αλλα ο εργοδοτης εχει βαλει στα εξελακια του και τις εργοδοτικες εισφορες και ξερει οτι το αντιτιμο της εργασιας του Χ υπαλληλου ειναι τοσο. Και , θεωρητικα, οι εισφορες πανε σε ενα κουβαδακι που δεν πρεπει να το πειραζει κανενας (ή αν παρει κατι απο το κουβαδακι να το ξαναβαλει) ωστε να εχω υπηρεσιες υγειας και συνταξη. Με αυτες τις συνθηκες υπογραφω (ως εργαζομενος) τη συμβαση. Edit - οι εισφορες (εργαζομενου, εργοδοτη) προβλεπονται απο τη νομοθεσια.
Για το προηγουμενο ποστ : Δεν το εξεταζω απο μαρξιστικη σκοπια , αλλα απο μη μαρξιστικη (εννοω απο τη σκοπια που ο Μαρξ εξηγει το πως υφισταται η εργασια στον καπιταλισμο. Ο εργαζομενος πουλαει ,εναντι καποιας τιμης, σε καποιον εργοδοτη την εργασιακη του ικανοτητα). Το αντιτιμο (για αυτο εγραψα οτι η αξια ειναι αλλο πραγμα) της εργασιας ειναι αυτο καθαρα + ΦΜΥ + εισφορες εργαζομενου + εισφορες εργοδοτη.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
...Και τα λεφτά που βάζεις στην τσέπη σου, αυτός τα πληρώνει.
Και τους φόρους που πληρώνει η εταιρεία σου, αυτός τα πληρώνει.
Και τα έξοδα της εταιρείας σου, αυτός τα πληρώνει.
[κ.ο.κ.]
Αλλά αυτά ΔΕΝ θες να τα μοιραστείς μαζί του, γιατί εσύ σταματάς στο εργοδοτικό κόστος, γιατί έτσι σε βολεύει.Τα ... έξοδα να μοιραστώ?
Παραδέξου, τουλάχιστον, ότι εκτός από τον εργαζόμενό μου εργάζομαι κ εγώ. Κ εγώ παράγω πλούτο, όχι μόνον ο εργάτης της παραγωγής. Ε, αυτόν μοιραζόμαστε, αυτός παίρνει τον μισθό του κ εγώ τον δικό μου. Επενδύω, μεγαλώνω την δουλειά μου, χρωστάω της Μιχαλούς, αλλά μαζί (κυριολεκτικά) με τον εργαζόμενο πηγαίνουμε προς το μέλλον. Αν σβήσεις εμένα, κ αυτός θα πρέπει να πάει αλλού να βρει δουλειά, σε άλλον σαν εμένα. Να μας σβήσεις όλους δεν μπορείς, χωρίς να σβήσεις κ όλους τους εργαζόμενους.Αποφάσισε από ποια σκοπιά θες να το δεις το ζήτημα, κατάλαβε ότι και από τις δύο λάθος κάνεις, και τα ξαναλέμε.
Από τη σκοπιά του ξεκολλημένου. Άσε, δεν την ξέρεις αυτήν, καθόλου.
ΥΓ. 'Εργοδοτικό κόστος'. Ωραία έκφραση έμαθα και σήμερα.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τι σημαινει αυτο ?
Όχι κάνεις λάθος.
Η τιμή που συνυπογράφουν εργοδότης και εργαζόμενος ΔΕΝ περιέχει τις εργοδοτικές εισφορές.Εσύ κάνεις λάθος.
Από την στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα σταθερό ποσοστό επί των μικτών αποδοχών, τις περιέχει και τις γνωρίζουν όλοι. Κανένας δεν υπογράφει σύμβαση χωρίς να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτήν.
Οι εργοδοτικές εισφορές δεν είναι ένα νούμερο που αποφασίζεται κάπου μυστικά κ είναι διαφορετικό για τον καθένα. -
Στο βαθμό που εργάζεσαι προφανώς συμμετέχεις.
μη-κερδοσκοπική είναι η εταιρεία σου; Ή βγάζει κέρδος;
Κάτι για φόρους μερισμάτων θυμάμαι να συζητάς, και με μπερδεύειςΑπό τη σκοπιά του ξεκολλημένου. Άσε, δεν την ξέρεις αυτήν, καθόλου.
cool story bro
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τι σημαινει αυτο ?
Όχι κάνεις λάθος.
Η τιμή που συνυπογράφουν εργοδότης και εργαζόμενος ΔΕΝ περιέχει τις εργοδοτικές εισφορές.Εσύ κάνεις λάθος.
Από την στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα σταθερό ποσοστό επί των μικτών αποδοχών, τις περιέχει και τις γνωρίζουν όλοι. Κανένας δεν υπογράφει σύμβαση χωρίς να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτήν.
Οι εργοδοτικές εισφορές δεν είναι ένα νούμερο που αποφασίζεται κάπου μυστικά κ είναι διαφορετικό για τον καθένα.Τη φορολογία της εταιρείας σου, τη θεωρείς μέρος αυτών που στερεί το κράτος από τον εργαζόμενο, ή από τον εργοδότη;
Αν πλήρωνες επαγγελματική ασφάλιση, και αυτά είναι μέρος του μισθού του εργαζόμενου;Όλες οι νομικές υποχρεώσεις της εταιρείας σου (λογιστικά, φοροτεχνικά, στεγαστικά), τα οποία φυσικά και δεν είναι μυστικά, φυσικά και είναι απαραίτητα για να υπάρχει εργασία, όλα αυτά τα θεωρείς μέρος της σύμβασης με τον εργαζόμενο;
Ή μάλλον τοπ ξεκολλημένο πρότυπο λέει ότι αυτά είναι ο ιδρώτας που χύνεις για τον εργαζόμενο
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τη φορολογία της εταιρείας σου, τη θεωρείς μέρος αυτών που στερεί το κράτος από τον εργαζόμενο, ή από τον εργοδότη;
Αν πλήρωνες επαγγελματική ασφάλιση, και αυτά είναι μέρος του μισθού του εργαζόμενου;Όλες οι νομικές υποχρεώσεις της εταιρείας σου (λογιστικά, φοροτεχνικά, στεγαστικά), τα οποία φυσικά και δεν είναι μυστικά, φυσικά και είναι απαραίτητα για να υπάρχει εργασία, όλα αυτά τα θεωρείς μέρος της σύμβασης με τον εργαζόμενο;
Ή μάλλον τοπ ξεκολλημένο πρότυπο λέει ότι αυτά είναι ο ιδρώτας που χύνεις για τον εργαζόμενο
Η φορολογία της εταιρίας μου είναι όπως κ η φορολογία του κάθε εργαζόμενου: Φορολογία. Καμία διαφορά.
Η ασφάλισή μου, όπως κ αυτή του εργαζόμενου. Λ7 που βγαίνουν από την τσέπη μας κ πάνε στο αντίστοιχο ταμείο για μελλοντικές απολαβές + περίθαλψη. Που βλέπεις διαφορά, μόνον εσύ καταλαβαίνεις!Η σύμβαση με τον εργαζόμενο περιέχει τον τρόπο, τόπο, χρόνο κ κόστος της εργασίας του. Περιέχει κ τις εισφορές. Τον παίρνω μια μέρα, πληρώνω μισθό + εισφορές. Δεν τον παίρνω? Δεν πληρώνω δεκάρα.
Απλό?
Για σένα, απ' ό, τι φαίνεται, όχι. -
-
-
Διαβαζω πολλες φορες τη λεξη κερδος... σημερα που προφανως ειναι τζιζ... για τους γνωστους εδω μεσα επειδη ο εργαζομενος δεν συμμετεχει και σε αυτο.... θα ηθελαν ολοι αυτοι να συμμετεχει ο εργαζομενος και στο -κερδος= χασουρα μιας επιχειρησης???
-
υπονοείς ότι αυτό δεν συμβαίνει ήδη;
-
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Apple CEO Tim Cook's compensation jumped from $59.1 million in 2010 to $378 million in 2011
Apple Inc. (AAPL) Chief Executive Officer Tim Cook will receive compensation for 2011 worth $378 million, one of the biggest pay packages on record, boosted by restricted stock awards that he’ll receive over the coming decade.The total includes $376.2 million in shares, half of which will vest in five years and the remaining amount in 10 years, Cupertino, California-based Apple said yesterday in a proxy filing to shareholders. Cook’s base salary was $900,000 in 2011. The company, which plans to hold its annual shareholder meeting on Feb. 23, had previously disclosed that Cook received 1 million restricted shares in August.
[spoiler=...:ylicxxj5]Cook’s potential payday ranks among the largest for a company executive and will be worth even more if Apple’s stock rises, said Paul Hodgson, managing director at GovernanceMetrics International, a corporate-governance consulting firm. Apple said its board gave the stock options to help ensure Cook stays at the company. Steve Jobs, who passed the reins to Cook before his death in October, had given input about the pay package.
“If Apple continues its growth even at more modest levels than it has done in the past, then the award is going to far exceed anything we’ve ever seen,” Hodgson said.
Oracle Corp. CEO Larry Ellison received 2011 compensation valued at $77.6 million. At Microsoft Corp., Steve Ballmer’s pay package was worth $1.38 million.
Growing ValueCook’s options are already worth more than what Apple valued them at in August, the month he switched from chief operating officer to CEO. At yesterday’s closing price of $421.73, Cook’s stock options are worth $421.7 million. The stock is little changed today at $423.38.
The compensation is warranted because investors expect Cook to continue releasing the kinds of products that made Apple the world’s most valuable technology company, said Kevin Dede, an analyst at Brigantine Advisors in New York.
“It did seem a little high, but I guess we live in a world where basketball players are getting multimillion-dollar salaries,” Dede said. “Apple is a great company, and he’s done a lot to make it a great company.”
Cook led Apple during Jobs’s three medical leaves, before taking the CEO position permanently, and has steered Apple through crisis. When the tsunami hit Japan last year, the company quickly found alternative sources to more than 100 components with few disruptions.
Cook isn’t the only executive who has received millions of dollars worth of stock option grants.
Doling Out SharesIn November, software executive Scott Forstall, hardware manager Bob Mansfield, Chief Financial Officer Peter Oppenheimer, marketing chief Phil Schiller, General Counsel Bruce Sewell and operation manager Jeff Williams each received 150,000 restricted shares, which vest between 2013 and 2016, according to regulatory filings.
Eddy Cue, who handles Internet software, received 100,000 shares after having received another 100,000 when he was promoted to senior vice president last year.
Jobs had compensation of $1 every year when he was CEO, though the board awarded him stock grants. The Apple co-founder owned 5.5 million shares at the time of his death.
Apple temporarily became the biggest company in the world by market value last year, before slipping back behind Exxon Mobil Corp. (XOM)[/spoiler:ylicxxj5]
αλλά αν μειώσεις κατά 50$ τους μισθούς των κινέζων στη φάμπρικα, θα έχεις [μούμπλε μούμπλε] μερικά εκατομμύρια κέρδος
Αν διαβαζες προσεκτικα, θα εβλεπες οτι αυτα ειναι μετοχες. Σημερα υπαρχουν, αυριο ειναι περισσοτερα, μεθαυριο ειναι λιγοτερα. Μισθο παιρνει 1.κατι μυρια αν ειδα καλα. Κ ναι, αν μειωσεις $50 το μισθο των 3000 εργατων, ειναι 1.8 μυρια το χρονο.
Χαιρω πολυ, εγω σου (ξανα)λεω για εργοστασια, πολυεθνικες κλπ με χιλιαδες εργαζομενους. Για κανε πχ 100ε επι 3000 ατομα. Ειναι 3,6 μυρια το χρονο.
Για Ελλαδα μιλαμε; ποιος εχει 3000 εργαζομενους;
Δεν υπαρχουν πολυεθνικες/παραρτηματων των, στην Ελλαδα, με 3κ εργαζομενους?
*Κ οταν λεω αναγκαια, εννοω οτι η δουλεια μου αυτη τη στιγμη εχει πεσει 10,5% σε σχεση με το 2010. Αν φτασω σε επιπεδο που εχουν φτασει αλλοι συναδελφοι πχ -25%, εχω δυο επιλογες. Ή να φανε ολοι μια μειωση μισθου κ να παραμεινουν, ή να φυγει ο ενας απο τους τρεις κ οι αλλοι δυο να κανουν 50% περισσοτερη δουλεια (αφου θα μοιραστουν τη δουλεια του τριτου) με τα ιδια λεφτα. Ποια κουρτινα διαλεγεις?
Το ποσοστο κερδους σου να υποθεσω το θεωρεις σταθερα στην εξισωση ετσι;
Οι μονες μετραβλητες ειναι ο αριθμος και ο μισθος των υπαλληλων.Ωραια...
Δεν καταλαβα, εννοεις να βγαζω λιγοτερα για να μην προβω σε μειωσεις ή απολυσεις? Μπα? Πριτς. ΑΝ θελω. Χρωσταω σε καποιον εγγυημενο μισθο (πλεον του νομιμου) ή εγγυημενη θεση εργασιας?
Ασε που αν ειχες ανοιχτα τα ματια σου θα εβλεπες οτι εγραψα οτι τωρα που το ΦΜΥ θα ανεβει στο θεο σε σχεση με το τι ηταν, εγω ΔΕΝ θα κοψω απο το μισθο τους (οπως κανουν ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ οι εταιριες, κ λογικο αφου η αυξηση του ΦΜΥ αφορα την φορολογια του εργαζομενου), οποτε το εχω κανει αυτο που λες.
Αλλα καπου πρεπει να βαλω στοπ, γιατι το ποσοστο κερδους μου
α) ειναι φιξ στον κλαδο, σε ολους τους συναδελφους. Οποτε ναι το θεωρω σταθερο. Κ ο σημαντικοτερος λογος για αυτο δεν ειναι το α, αλλα το:
β) Ειναι 2,9% μικτο κερδος, απο το οποιο με λιτες χρησεις (δεν πεταμε λεφτα κ ειμαι σε ιδιοκτητο κτιριο), το 2010 κ το 2011 μου αφησε σκαρτο 1% καθαρο στην τσεπη. Μετα φορων εταιριας αλλα προ προσωπικης φορολογιας.
Για πες μου εσυ απο που να κοψω...Απο το 1%? Ενω η δουλεια βγαινει κ με λιγοτερα ατομα? Ε οχι. Απο τα εξοδα της εταιριας? Τα μοναδικα ΑΛΛΑ εξοδα περαν της μισθοδοσιας που μπορω να μειωσω ειναι οι ΔΕΚΟ = το ρευμα, γιατι τα τηλεφωνα ειναι τα απαραιτητα κ νερο δεν ξοδευουμε, που σημαινει να παγωνουμε το χειμωνα ή να σκαμε το καλοκαιρι.
Κ στην τελικη, εχω τρεις υπαλληλους. Αν πεσει η δουλεια μου, ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΚΡΙΝΩ το τι θα κανω.
Αν πεσει η δουλεια μου, κρινω οτι οι τρεις υπαλληλοι πρεπει να γινουν δυο, ή αν θελουν να παραμεινουν κ οι τρεις, να παιρνουν λιγοτερα (απο τη στιγμη που επαιρναν περισσοτερα απο οσα ημουν υποχρεωμενος να τους δινω).
ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩΣ ΜΗΠΩΣ? Ή μηπως το χρωσταω στην κοινωνια να προσφερω θεσεις εργασιας που δεν απαιτουνται για το μεγεθος της εταιριας μου? Ειστε σοβαροι ρε σεις?
-
Μολις ενημερωθηκα οτι προταθηκε ηδη μειωση 200 ευρω σε φιλο μου λογω των γενικοτερων συνθηκων. Ο συγκεκριμενος δουλευει σε πολυεθνικη και ειχε παρει αυξηση 100 ευρω πριν ενα μηνα εξαιτιας του ζηλου που δειχνει για τη δουλεια του. Εχουν υπαρξει μερες (οχι μια η δυο) που πηγε για δουλεια στις 9 και εφυγε στις 5 το πρωι.
Πειτε μου εσεις οτι θα συνεχισει με τον ιδιο ζηλο και αυτος...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....