-
ernani εχασα τη μπαλα
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Kacey, φερνεις σαν παραδειγμα συνεχως τον Κινεζο και πως θα τον φτασουμε...το να φτασουμε τον Κινεζο δεν θελει ουτε κοπο ουτε σχεδιο, τα διαλυεις ολα οσον αφορα τα εργασιακα και γινεσαι Κινεζος...κατ εμε σχεδιο χρειαζεται για να διατηρησεις τα υπαρχοντα η να γινεις και καλυτερος αν γινετε.
1ον το φερνω ως (τραβηγμενο) παραδειγμα ακριβως για να καταδειξω το θεμα του μισθου. Λεγοντας ακριβως οτι προιοντα που φτιαχνονται μαζικα στην Κινα ΔΕΝ θα μπορεσουμε ποτε να τα ανταγωνιστουμε, κ βασικη αιτια ειναι ο μισθος τους.
2ον Δεν κοιταω 'πως να φτασουμε τον Κινεζο', γιατι οντως δεν γινεται, οποτε θα πρεπει να αλλαξουν αλλα πραγματα. Οπως λες κ εσυ, σχεδιο χρειαζεται.
Kacey
αυτα που λες ισχυουν για εργασια χαμηλου επιπεδου, οπου σφιγγεις βιδες η δεν θελει και πολυ μυαλο γενικοτερα.
Οταν εχεις να κανεις με υπαλληλους που κανουν αρκετα διανοητικη δουλεια, προσπαθεις να τους παρασχεις ενα περιβαλλον που να τους ενισχυει τη δημιουργηικοτητα κτλ κτλ... αν τον βαλεις σε ενα Mode δυσαρεστημενο, θα συνεχιζει να κανει τη δουλεια του απλα δεν θα μπορει να παραξει υπηρεσιες ιδιου επιπεδου.. και δεν μπορεις να το διακρινεις ουτε να τον αντικαταστησεις ετσι ευκολα...πως θα κρινεις πχ αν ενα διαφημιστικο μηνυμα που εβγαλε, ειναι καλυτερο απο ενα αλλο που δεν βρηκε αλλα θα μπορουσε;
πως μπορεις να κρινεις ενα αρχιτεκτονικο σχεδιο , αν ειναι ευφανταστο αρκετα η οχι, πως μπορεις να το συγκρινεις με αυτο που θα μπορουσε να βρει ο ιδιος σχειδαστης αν λειτουργουσε κατω απο λιγο καλυτερες συνθηκες;οι λογικες Φορντ ειναι καλες (..) εκει που εχουν εφαρμογη, σε εργασια διαφορετικου επιπεδου ισχυουν αλλα πραγματα
Μα, μιλαμε για βασικο μισθο, ειναι προφανες οτι μιλαω για την χαμηλου επιπεδου εργασια (η οποια ομως μπορει να απασχολει ΧΧΧΧ ατομα σε ενα εργοστασιο).
Κ να το πω κ λιγο αλλιως: εχω τρεις υπαλληλους. Η μια που μου κραταει ολο το μαγαζι, το ποναει σαν δικο της, την εμπιστευομαι, κ απλα δεν εχει ωραριο (= ΑΝ χρειαστει θα κατσει οσο πρεπει, ΟΧΙ = ζει μεσα στο μαγαζι 24 ωρες), αμοιβεται πολυ καλυτερα απο οσο πρεπει.
Ο δευτερος που ειναι φιλοτιμος κ μου βγαζει πολυ δουλεια, ειναι παντα στην ωρα του κ γενικα ειναι σωστος. αμοιβεται καλυτερα απο οσο πρεπει.
Ο τριτος που ειναι μετριοτατος κ γενικα ειναι λιγο στα @@ του, παιρνει οσα λεει ο νομος κ θα συνεχισει να παιρνει τοσα, ή κ λιγοτερα αν ο νομος πει λιγοτερα. Κ δεν θα δυσκολευτω κ ιδιαιτερα να τον στειλω αυριο.
Αν κάνεις και τους μισθούς των τριών ίσους με του τρίτου, πιστεύεις δλδ ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σου;
Αυτο καταλαβες οτι λεω πιο πανω? Αυτο που λεω, επειδη αναφερθηκε η επιπτωση στην παραγωγικοτητα κ το οτι θα πεσει αν μειωθουν οι μισθοι, ειναι οτι ΔΕΝ θα παρουν λιγοτερα αυτοι που προσφερουν κ παραγουν, ΟΣΟ κ αν λεει το κρατος οτι μπορω (προς τα κατω) να τους δινω, αντιθετως αυτος που ειναι μετριος ή/και κανει την αγγαροδουλεια (οδηγος παραδοσεων εν προκειμενω) ΘΑ παιρνει παντα το ελαχιστο, κ αν δεν γουσταρει να κανει σχετικα καλα τη δουλεια του ΘΑ αντικατασταθει.
απορώ πως δεν το έχει κάνει ΗΔΗ
Εσυ εχεις κ πλακα...Εσυ νομιζεις οτι θελω να δωσω λιγοτερα (οπως ο απο πανω), αλλα οπως ειπα ΔΕΝ εγραψα αυτο. Ενδεικτικα αναφερω οτι οι υπαλληλοι μου συχνοτατα πληρωνονται πριν την ωρα τους (αν πχ πεφτει ΣΚ η μερα πληρωμης τοτε πληρωνονται Παρασκευη), κ αυτη τη στιγμη η υπαλληλος με το μεγαλυτερο μισθο μου χρωσταει ενα μισθο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Χρειαζεσαι μελετη για να καταλαβεις οτι αν μια βιομηχανια με πχ 1000 εργαζομενους μειωση το μ.ο μισθου κατα 10% θα ελαττωσει ΠΟΛΥ το κοστος παραγωγης της, πραγμα που - αν ειναι σοβαρη, οπως γραφω πιο πανω - θα το μεταφερει στην τιμη του προιοντος κανοντας το φθηνοτερο ΑΡΑ πιο ανταγωνιστικο?Οποιος δεν θελει να δουλεψει, υπαρχει η πορτα εξοδου. Υπαλληλοι του επιπεδου του βασικου μισθου αντικαθιστανται μεσα σε μια μερα.
Κοιτα, οταν γραφεις με υφακι οτι 'αμα κοψεις το δωρο, θα χασεις σε παραγωγικοτητα' εννοωντας προφανως οτι αυτος που του μειωθηκε ο μισθος θα δουλευει με λιγοτερο ζηλο ή αποδοτικοτητα, μονο αυτο μπορω να σου απαντησω. Αν καποιος 'πεσει' στην αποδοση του, μπορει καλλιστα να αντικατασταθει[...]
Αυτο καταλαβες οτι λεω πιο πανω?
Ναι.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Εσυ εχεις κ πλακα...Εσυ νομιζεις οτι θελω να δωσω λιγοτερα (οπως ο απο πανω), αλλα οπως ειπα ΔΕΝ εγραψα αυτο. Ενδεικτικα αναφερω οτι οι υπαλληλοι μου συχνοτατα πληρωνονται πριν την ωρα τους (αν πχ πεφτει ΣΚ η μερα πληρωμης τοτε πληρωνονται Παρασκευη), κ αυτη τη στιγμη η υπαλληλος με το μεγαλυτερο μισθο μου χρωσταει ενα μισθο.εεπ εγώ ούτε νομίζω, ούτε το έγραψα, ούτε το υπονόησα ότι θέλεις να δώσεις λιγότερα.
Αντιθέτως ξέρεις πολύ καλά ότι θέλεις να αμείβεις καλά τους δύο πρώτους (κυρίως την πρώτη). Και το κάνεις επειδή ξέρεις ότι αν της δώσεις τ@@ σου, αυτά και θα πάρεις [εξαιρείται η περίπτωση του να είναι γκόμενά σου or smthng οπότε αλλάζει το νόημα της έκφρασης ] -
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Μύθοι ανταγωνιστικότητας
.............................
Εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω ότι στις συγκρίσεις για την παραγωγικότητα δεν λαμβάνεται συνήθως υπόψη το μερίδιο των ωρών εργασίας που καταναλώνεται σε μη παραγωγικές εργασίες. Για παράδειγμα η γραφειοκρατία, οι ουρές στις υπηρεσίες, η άγνοια πολλών ανθρώπων για τη δουλειά τους, κτλ. Προφανώς αυτά υπάρχουν παντού, αλλά το θέμα είναι σε τι βαθμό...
Και φυσικά για την αποδοτικότητα του κεφαλαίου, έχω να πω πολλές ιστορίες (πονεμένες) για το που πήγαν λεφτά που προορίζονταν για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό (και δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος...).
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο. Εντάξει τώρα; Γιατί ούτε καν ξέρεις τι εστί επιχειρηματικότητα.
Και δυστυχώς δεν το ξέρουν και πολλοί επιχειρηματίες...
Λεγοντας ακριβως οτι προιοντα που φτιαχνονται μαζικα στην Κινα ΔΕΝ θα μπορεσουμε ποτε να τα ανταγωνιστουμε
Λάθος. + -
Και φυσικά αναφέρομαι στην τιμή και όχι στην ποιότητα. Τα Κινέζικα είναι φθηνά γιατί προτιμούμε τα χαμηλής ποιότητας (η αγορά έχει μάθει Κινέζικο = φθηνό και χαμηλής ποιότητας, οπότε όποιος φέρει ένα ποιοτικό Κινέζικο προϊόν που αναγκαστικά θα είναι ακριβό, την πάτησε). Οι Κινέζοι σαφώς και έχουν εξαιρετικά προϊόντα (και έχω ίδια πείρα), αλλά αυτά δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει από την Κίνα σε τιμή. Συνήθως είναι φθηνότερα, αλλά όχι τραγικά και δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλό εργατικό κόστος ή στο ότι οι εδώ επιχειρήσεις πληρώνουν τα χαράτσια, τα υπεραυτοκίνητα/σπιταρόνες/μπουζούκια, κτλ του επιχειρηματία και φυσικά στα πολλά ολιγοπώλεια...
Επίσης, σε πολλές επιχειρήσεις το εργατικό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό κόστος. Σε ακόμα περισσότερες βέβαια είναι... Ξέρω επιχείρηση για παράδειγμα (βιομηχανία) που το εργατικό της κόστος είναι περίπου το 55% του ολικού κόστους της και άλλη (επίσης βιομηχανία, αλλά προφανώς σε άλλο κλάδο) που είναι περίπου το 20-25%.Και υπάρχουν περιπτώσεις με ακόμα μικρότερη συμμετοχή του εργατικού στο ολικό κόστος.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
[...]
Επίσης, σε πολλές επιχειρήσεις το εργατικό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό κόστος. Σε ακόμα περισσότερες βέβαια είναι... Ξέρω επιχείρηση για παράδειγμα (βιομηχανία) που το εργατικό της κόστος είναι περίπου το 55% του ολικού κόστους της και άλλη (επίσης βιομηχανία, αλλά προφανώς σε άλλο κλάδο) που είναι περίπου το 20-25%.Και υπάρχουν περιπτώσεις με ακόμα μικρότερη συμμετοχή του εργατικού στο ολικό κόστος.Σε αυτές τις περιπτώσεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορεί να οφείλεται σε οικονομίες κλίμακας, σκοπού κλπ.
-
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα σε τούτο τον τόπο, όταν βλέπω ότι πολλοί θα έδιναν ευχαρίστως (ΑΝ ήταν επιχειρηματίες/εργοδότες) πολύ μεγαλύτερο από το βασικό μισθό στους υπαλλήλους τους.
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο. Εντάξει τώρα; Γιατί ούτε καν ξέρεις τι εστί επιχειρηματικότητα.
Πρέπει να ξέρεις ότι έχω αλλεργία σε όσους μιλάνε έτσι όταν είναι χωρίς εξουσία, χρήμα, ισχύ στα χέρια τους και αλλιώτικα όταν γίνονται εργοδότες.
Γι' αυτούς θα έπρεπε να ισχύει το 'put your money where your mouth is', αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε όταν ακούμε παχιά λόγια.Δηλαδή, όταν κάποιος λέει ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί, ότι την υπεραξία δεν πρέπει να την τρώει ολόκληρη ο τραμπούκος εργοδότης, αλλά, παραδόξως, δεν γίνεται ο καλύτερος και αγαθότερος εργοδότης έτσι και έρθουν τούμπα τα πράγματα, αλλά από τους χειρότερους, απλώς βγάζω σπυριά.
Πόσοι φοιτητές με επιχειρηματία μπαμπά δεν απαγγέλουν τα άπαντα του Μαρξ φορώντας αμπέχωνο και βρίζοντας τους ανένταχτους, απολιτίκ, που δεν κάνουν καταλήψεις για το καλό της κοινωνίας και μόλις πάρουν πτυχίο και επιχείρηση γίνονται σαν τον καπιτάλα μπαμπάκα; Εγώ ξέρω αρκετούς, αλλά μάλλον έπεσα στην περίπτωση.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα σε τούτο τον τόπο, όταν βλέπω ότι πολλοί θα έδιναν ευχαρίστως (ΑΝ ήταν επιχειρηματίες/εργοδότες) πολύ μεγαλύτερο από το βασικό μισθό στους υπαλλήλους τους.
Πρέπει να ξέρεις ότι έχω αλλεργία σε όσους μιλάνε έτσι όταν είναι χωρίς εξουσία, χρήμα, ισχύ στα χέρια τους και αλλιώτικα όταν γίνονται εργοδότες.
Γι' αυτούς θα έπρεπε να ισχύει το 'put your money where your mouth is', αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε όταν ακούμε παχιά λόγια.Δηλαδή, όταν κάποιος λέει ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί, ότι την υπεραξία δεν πρέπει να την τρώει ολόκληρη ο τραμπούκος εργοδότης, αλλά, παραδόξως, δεν γίνεται ο καλύτερος και αγαθότερος εργοδότης έτσι και έρθουν τούμπα τα πράγματα, αλλά από τους χειρότερους, απλώς βγάζω σπυριά.
Πόσοι φοιτητές με επιχειρηματία μπαμπά δεν απαγγέλουν τα άπαντα του Μαρξ φορώντας αμπέχωνο και βρίζοντας τους ανένταχτους, απολιτίκ, που δεν κάνουν καταλήψεις για το καλό της κοινωνίας και μόλις πάρουν πτυχίο και επιχείρηση γίνονται σαν τον καπιτάλα μπαμπάκα; Εγώ ξέρω αρκετούς, αλλά μάλλον έπεσα στην περίπτωση.
Σε πείραξε το ύφος μου, όταν εσύ γράφεις απανωτά δυο ειρωνικά σχόλια;
Προσωπικά επιθυμώ να μείνει ο βασικός μισθός σε υψηλά επίπεδα, είναι θετικό για την εθνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ευθυμώ όταν βλέπω ότι πολλοί το επιθυμούν επίσης, οι οποίοι θα το εφαρμόσουν αναμφίβολα στην πρώτη ευκαιρία.
Δεν ξέρω γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα, αλλά μπροστά στον κίνδυνο της ύφεσης, μάλλον θα γίνει πράξη στο εξής.
Γιατί άραγε έγιναν αυτά τα σχόλια, για να μας πικάρεις/'μειώσεις' ή για να κάνεις μια ακόμα βαρύγδουπη δήλωση που να ενισχύει τα περί νεοφιλελευθερισμού;
Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι απλά τραγικά. Και δεν με αφορούν και προσωπικά ούτε έχουν σχέση με το άτομό μου.
Τέλος να σου υπενθυμίσω ότι είναι άλλο το ποιός βάζει το κεφάλαιο και άλλο το ποιός διοικεί.
-
Ήταν γενικής φύσης σχόλιο και όχι ειρωνικό προς συγκεκριμένους.
Βλέπουμε από τη μία κάποιον εργοδότη να λέει το 'δίκιο του' κι από την άλλη εργαζόμενους να λένε το δικό τους 'δίκιο'.
Ένα 'δίκιο' όμως (έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον) είναι αυτό που είναι ΔΙΚΑΙΟ και ΟΡΘΟ, ανεξαρτήτως από ποια πλευρά το βλέπει καθένας.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε ο εργαζόμενος να φέρεται με τον τρόπο που διακήρυσσε εφόσον γίνει εργοδότης (πολλά παραδείγματα, πλην του παραπάνω που έγραψα), πράγμα που σπανίως συμβαίνει.
Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και όταν κάποιος τέως εργοδότης υποχρεώνεται να εργαστεί υπό σχέση εξαρτημένης εργασίας, ως μισθωτός. Ε, κι αυτός κωλοτούμπα θα κάνει.Συνεπώς, όλα αυτά είναι θέματα ατομικού συμφέροντος, δεν έχουν να κάνουν με το δίκιο. Πώς να το πω δηλαδή, στερούνται ηθικής. Όταν λοιπόν γίνεται χρήση επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν και με το ηθικό στοιχείο (ο αγνώμων μισθωτός, ο αδίστακτος εργοδότης κλπ), υπάρχει θέμα.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Χρειαζεσαι μελετη για να καταλαβεις οτι αν μια βιομηχανια με πχ 1000 εργαζομενους μειωση το μ.ο μισθου κατα 10% θα ελαττωσει ΠΟΛΥ το κοστος παραγωγης της, πραγμα που - αν ειναι σοβαρη, οπως γραφω πιο πανω - θα το μεταφερει στην τιμη του προιοντος κανοντας το φθηνοτερο ΑΡΑ πιο ανταγωνιστικο?
Οποιος δεν θελει να δουλεψει, υπαρχει η πορτα εξοδου. Υπαλληλοι του επιπεδου του βασικου μισθου αντικαθιστανται μεσα σε μια μερα.
Κοιτα, οταν γραφεις με υφακι οτι 'αμα κοψεις το δωρο, θα χασεις σε παραγωγικοτητα' εννοωντας προφανως οτι αυτος που του μειωθηκε ο μισθος θα δουλευει με λιγοτερο ζηλο ή αποδοτικοτητα, μονο αυτο μπορω να σου απαντησω. Αν καποιος 'πεσει' στην αποδοση του, μπορει καλλιστα να αντικατασταθει[...]
Αυτο καταλαβες οτι λεω πιο πανω?
Ναι.
Αυτο λοιπον που ελεγα εγω, οταν ανεφερα το παραδειγμα των τριων υπαλληλων μου, ειναι οτι δεν περιμενω το κρατος να μου πει ποσα θα τους δινω (ειτε προς τα πανω, ειτε προς τα κατω εως το οριο του νομιμου). Οποιος δουλευει θα αμοιβεται αναλογως του ποσα προσφερει στην επιχειρηση. Σιγουρα ΔΕΝ ελεγα οτι αν μου δωθει η ικανοτητα, τοτε δινω σε ολους το ελαχιστο νομιμο, που συμπερανες εσυ.
Κ τα ανεφερα ολα αυτα επειδη ειπωθηκε οτι με μειωση μισθων = μειωση παραγωγικοτητας, οπου ηθελα να πω οτι 'οποιος δεν δουλευει = δεν αμοιβεται, εν αντιθεσει με το δικο μου παραδειγμα που οποιος δουλευει αμοιβεται σωστα'.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ήταν γενικής φύσης σχόλιο και όχι ειρωνικό προς συγκεκριμένους.Βλέπουμε από τη μία κάποιον εργοδότη να λέει το 'δίκιο του' κι από την άλλη εργαζόμενους να λένε το δικό τους 'δίκιο'.
Ένα 'δίκιο' όμως (έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον) είναι αυτό που είναι ΔΙΚΑΙΟ και ΟΡΘΟ, ανεξαρτήτως από ποια πλευρά το βλέπει καθένας.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε ο εργαζόμενος να φέρεται με τον τρόπο που διακήρυσσε εφόσον γίνει εργοδότης (πολλά παραδείγματα, πλην του παραπάνω που έγραψα), πράγμα που σπανίως συμβαίνει.
Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και όταν κάποιος τέως εργοδότης υποχρεώνεται να εργαστεί υπό σχέση εξαρτημένης εργασίας, ως μισθωτός. Ε, κι αυτός κωλοτούμπα θα κάνει.Συνεπώς, όλα αυτά είναι θέματα ατομικού συμφέροντος, δεν έχουν να κάνουν με το δίκιο. Πώς να το πω δηλαδή, στερούνται ηθικής. Όταν λοιπόν γίνεται χρήση επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν και με το ηθικό στοιχείο (ο αγνώμων μισθωτός, ο αδίστακτος εργοδότης κλπ), υπάρχει θέμα.
Με όλο το σεβασμό, αλλά υποτίθεται ότι η όλη συζήτηση κινείται γύρω από μικροοικονομικούς/μακροοικονομικούς όρους και σοβαρές θεωρίες γενικότερα. Τα περί του 'δίκιου του εργάτη' κλπ γραφικά εσύ τα βάζεις στη συζήτηση τώρα και νομίζω ότι γι' αυτά καταλληλότερος να απαντήσει είναι κάποιος πιο αρμόδιος όπως ο Βενιζέλος ή ο Παπακωνσταντίνου ή ο Σαμαράς για παράδειγμα και όχι εγώ.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αυτο λοιπον που ελεγα εγω, οταν ανεφερα το παραδειγμα των τριων υπαλληλων μου, ειναι οτι δεν περιμενω το κρατος να μου πει ποσα θα τους δινω (ειτε προς τα πανω, ειτε προς τα κατω εως το οριο του νομιμου). Οποιος δουλευει θα αμοιβεται αναλογως του ποσα προσφερει στην επιχειρηση. Σιγουρα ΔΕΝ ελεγα οτι αν μου δωθει η ικανοτητα, τοτε δινω σε ολους το ελαχιστο νομιμο, που συμπερανες εσυ.Κ τα ανεφερα ολα αυτα επειδη ειπωθηκε οτι με μειωση μισθων = μειωση παραγωγικοτητας, οπου ηθελα να πω οτι 'οποιος δεν δουλευει = δεν αμοιβεται, εν αντιθεσει με το δικο μου παραδειγμα που οποιος δουλευει αμοιβεται σωστα'.
Έγραψες σαφώς ότι μείωση μισθών => αύξηση ανταγωνιστικότητας.
[στα παρέθεσα κι όλας]
Εγώ σε ρώτησα αν πιστεύεις ότι το ίδιο θα συμβεί και στην εταιρεία σου. Απάντησες όχι. Μάλλον εξακολουθείς να μην δίνεις άμεση απάντηση και αντ' αυτού επιμένεις ότι έχω υποθέσει και συμπεράνει κάτι που να θες να κάνεις. Κάτι που φυσικά δεν προκύπτει από κανένα σημείο αυτών που σου έχω γράψει, όπως και σου ξαναέγραψα με μεγαλύτερη σαφήνεια.Όσο για το κατά πόσον μείωση μισθών => μείωση παραγωγικότητας, το παράδειγμα της πρώτης σου υπαλλήλου απαντάει και σε αυτό.
-
άλλα λόγια να αγαπιώμαστε kacey
-
**«Ψαλίδισμα» 13ου και 14ου μισθού για τους υψηλόμισθους **
Tο «κούρεμα» του 13ου και του 14ου μισθού για τους υψηλόμισθους (οι οποίοι θα λαμβάνουν ως «δώρα» τα ποσά που αντιστοιχούν στο βασικό μισθό του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης εργασίας) «ρίχνουν» στο τραπέζι του διαλόγου για τη μείωση του κόστους εργασίας οι εργοδοτικές οργανώσεις διεκδικώντας, παράλληλα, το τριετές «πάγωμα» των μισθών και των ωριμάσεων με έμφαση τις κλαδικές συμβάσεις.H πρόταση περικοπής των δώρων για όσους αμείβονται με υψηλότερους, από τους βασικούς - εισαγωγικούς μισθούς, είτε της EΓΣEE είτε των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, υποβλήθηκε χθες στην «κλειστή» συνάντηση των 4 εργοδοτικών οργανώσεων (ΣEB, EΣEE, ΓΣEBEE και ΣETE) ως «λύση» για τη μείωση του μέσου πραγματικού κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις. H πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση που επαναβεβαιώθηκε για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού για τους χαμηλά αμειβόμενους με την Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, εκτιμάται ότι θα «κάμψει» (τουλάχιστον επικοινωνιακά) την αντίδραση της ΓΣEE και θα τη φέρει στο τραπέζι του διαλόγου.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των «4» οργανώσεων διατυπώθηκαν εναλλακτικές προτάσεις για τι μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για τους μισθούς συμφωνήθηκε να μη θιγεί ο πυρήνας των ρυθμίσεων της EΓΣΣE, αλλά, να βρεθούν «τρόποι μείωσης των αμοιβών που κινούνται υψηλότερα». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣEB πρότεινε να μειωθούν τα δώρα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112798808 -
Συζητάμε αν η μείωση του βασικού μισθού συμφέρει, σωστά;
-Αν το δει κάποιος κοντόφθαλμα εντελώς, αυτός που πληρώνει τον βασικό στον υπάλληλό του, τον συμφέρει ακόμη και να τον... μηδενίσει: η... παραγωγικότητα φτάνει στα ύψη έτσι!
Αλλά δεν είναι τόσο απλό το πράγμα, αν το δει κάποιος πέρα από την μύτη του...Ας υποθέσουμε πως έχουμε δύο εργοδότες και δύο υπαλλήλους: ο ένας υπάλληλος φτιάχνει μακαρόνια και ο άλλος... κιμά. Οι εργοδότες τους πληρώνουν για να φτιάχνουν ό,τι φτιάχνουν με το βασικό. Αν οι δύο υπάλληλοι γνωρίζουν πως οι αποδοχές τους θα έχουν... πάτο το βασικό, θα ξέρουν αν μπορούν ν' αγοράσουν να φάνε μακαρόνια με κιμά. Αν ΔΕΝ το γνωρίζουν, θα την βγάλουν με φακές...
Αν λοιπόν οι εργοδότες μειώσουν τον μισθό των υπαλλήλων, παίζει να μην βρουν αγοραστές για τα προϊόντα τους: κανένας δεν θ' αγοράζει τα... πανάκριβα μακαρόνια με κιμά, θα την βγάζουν με φακές και με ραδίκια που τα βρίσκεις τσάμπα με ένα μαχαίρι και μια σακούλα!
Κοινώς, εκεί που είχες 2 ανθρώπους ικανούς ν' αγοράσουν μακαρόνια με κιμά, τώρα δεν έχεις κανένα. Άρα, ποιος κέρδισε απ' αυτό;Σε βάθος χρόνου, αν δεν εγγυηθείς ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αν δεν έχεις εσωτερική κατανάλωση, δεν πετυχαίνεις ΤΙΠΟΤΕ. Τι να την κάνεις την 'ανταγωνιστικότητα', αν δεν έχεις κατανάλωση, αν δεν έχεις αύξηση του ΑΕΠ, αν καταφέρεις τον κόσμο να μην ξοδεύει τίποτε πέραν των βασικών;
Στην Βουλγαρία, με τους ελάχιστους βασικούς μισθούς εδώ και χρόνια, γιατί ακόμη είναι σ' αυτά τα χάλια; Η Κίνα, γιατί θέλει να προσανατολιστεί και στην εσωτερική κατανάλωση και όχι μόνον στις εξαγωγές;
Η μείωση του βασικού μισθού, θα έχει μόνον βραχυπρόθεσμα οφέλη στις τσέπες κάποιων. Στην συνέχεια, ακόμη κι αυτοί θα βγουν ζημιωμένοι: θα πέσει η κατανάλωση κι άλλο και τα πάντα θα βυθιστούν σε μεγαλύτερη ύφεση.
Καμία οικονομία δεν κατάφερε τίποτε βυθιζόμενη στην ανασφάλεια: όλες προόδευσαν όταν οι άνθρωποι πίστεψαν σε ένα καλύτερο αύριο. Στην Ελλάδα, σήμερα, μού φαίνεται πως κάποιοι ξεχνάνε και τα βασικά...Δείτε γύρω σας: οι άνθρωποι σταμάτησαν να ξοδεύουν, τα εμπορικά έχουν ελάχιστη κίνηση, τα εστιατόρια είναι άδεια (μόνον κάποια σουβλατζίδικα και κάποια μαγέρικα που πουλάνε φτηνά δουλεύουν...), στα σουπερμαρκετ όλοι ψωνίζουν τα ελάχιστα δυνατά (στον Βασιλόπουλο που ψωνίζω, σπάνια θα δεις λογαριασμό μεγαλύτερο από 100€, ενώ κάποτε τα καρότσια ήταν γεμάτα... ).
Αν απολύσουμε 100.000 ΔΥ και δώσουμε στους ΙΥ ένα χαμηλότατο μισθό (πχ 400€, είναι καλά, ή είναι πολλά; ), θα γίνουμε ανταγωνιστικοί; Θα μπει μπροστά η ανάπτυξη; Θα αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Πώς όμως; Με ύφεση 7%; Πότε πέτυχε κάτι τέτοιο;
-
Πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη μείωση των μισθών με δυο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα αναφορικά με την ευρωζώνη πάντα.
-
Καταρχήν υπάρχει αυτό εδώ το pdf:
http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_651.pdf
Felipe, J and U Kumar (2011), “Unit Labour Costs in the Eurozone: The Competitivness Debate Again”, Working Paper 651, Levy Economics Institute of Bard College, New York. -
Από τους ίδιους: Do some countries in the Eurozone need an internal devaluation? A reassessment of what unit labour costs really mean
-
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Αυτο λοιπον που ελεγα εγω, οταν ανεφερα το παραδειγμα των τριων υπαλληλων μου, ειναι οτι δεν περιμενω το κρατος να μου πει ποσα θα τους δινω (ειτε προς τα πανω, ειτε προς τα κατω εως το οριο του νομιμου). Οποιος δουλευει θα αμοιβεται αναλογως του ποσα προσφερει στην επιχειρηση. Σιγουρα ΔΕΝ ελεγα οτι αν μου δωθει η ικανοτητα, τοτε δινω σε ολους το ελαχιστο νομιμο, που συμπερανες εσυ.
Κ τα ανεφερα ολα αυτα επειδη ειπωθηκε οτι με μειωση μισθων = μειωση παραγωγικοτητας, οπου ηθελα να πω οτι 'οποιος δεν δουλευει = δεν αμοιβεται, εν αντιθεσει με το δικο μου παραδειγμα που οποιος δουλευει αμοιβεται σωστα'.
[στα παρέθεσα κι όλας]
Εγώ σε ρώτησα αν πιστεύεις ότι το ίδιο θα συμβεί και στην εταιρεία σου. Απάντησες όχι. Μάλλον εξακολουθείς να μην δίνεις άμεση απάντηση και αντ' αυτού επιμένεις ότι έχω υποθέσει και συμπεράνει κάτι που να θες να κάνεις. Κάτι που φυσικά δεν προκύπτει από κανένα σημείο αυτών που σου έχω γράψει, όπως και σου ξαναέγραψα με μεγαλύτερη σαφήνεια.Όσο για το κατά πόσον μείωση μισθών => μείωση παραγωγικότητας, το παράδειγμα της πρώτης σου υπαλλήλου απαντάει και σε αυτό.
και εν πάσει περιπτώσει γιατί πρέπει να 'καίγεται' ο υπάλληλος για την επιχείρησή σου; να είναι τυπικός, να είναι εργατικός αλλά ως εκεί. γιατί πρέπει αυτό να είναι υπερατού; συνέταιρός σου είναι; ποτέ μου δεν το κατάλαβα αυτό...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Αν απολύσουμε 100.000 ΔΥ και δώσουμε στους ΙΥ ένα χαμηλότατο μισθό , θα γίνουμε ανταγωνιστικοί;
Kατα τη γνωμη μου για να γινεις ανταγωνιστικος (που σημαινει να πουλας) δε χρειαζεται μονο χαμηλο κοστολογιο αλλα και η αισθηση εμπιστοσυνης και φερρεγυοτητας.
(πχ: απο που θα αγοραζατε ενα tablet pc? Απο pixmania ή απο ΕΔΩ? ακομα και αν η τιμη ηταν αρκετα χαμηλοτερη )
...και οπως θα εχετε καταλαβει εμας δε μας εμπιστευεται κανεις.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
άλλα λόγια να αγαπιώμαστε kaceyΑαα, πες το ρε πουλακι μου, τωρα που διευκρινησες, καταλαβα....
mjacob
Βεβαιως. Εγραψα σαφως οτι μειωση μισθων = αυξηση ανταγωνιστικοτητας, το οποιο μαλιστα εξηγησα αμεσως απο κατω ('η σωστη επιχειρηση θα μεταφερει το οφελος απο τη μειωση του παραγωγικου κοστους στο προιον κ την τιμη του, με οτι θετικο εχει αυτο οταν τιθεται το προιον απεναντι σε αλλα).
Εσυ ειπες οτι μειωση μισθων = μειωση παραγωγικοτητας, στο οποιο διαφωνω (κ στην τελικη αν συμβει, υπαρχει η πορτα. Δεν 'εργοδοτω' πυρηνικους επιστημονες, απλους υπαλληλους γραφειου κ οδηγους εχω). Πως δειχνει το παραδειγμα μου αυτο το πραγμα?
HighFidelity
Ειπαμε, 'ανταγωνιστικοτητα' της χωρας δεν εχει να κανει με το αν μπορεις να αγορασεις εσυ εδω περα ενα παντελονι. Κοινως, ο εργοδοτης που λες, πουλαει τα μακαρονια κ τον κιμα εξω κ οχι εδω.
και εν πάσει περιπτώσει γιατί πρέπει να 'καίγεται' ο υπάλληλος για την επιχείρησή σου; να είναι τυπικός, να είναι εργατικός αλλά ως εκεί. γιατί πρέπει αυτό να είναι υπερατού; συνέταιρός σου είναι; ποτέ μου δεν το κατάλαβα αυτό...
Μα κ εγω μεχρι εκει ζηταω. Να κανει τη δουλεια του σωστα, με ενα λογικο ρυθμο, κ να μην κανει λαθη. Πραγματα τα οποια εγω θεωρω προφανη για καποιον που επιλεγει να εργαζεται. Αν δεν θελει να κανει τη δουλεια του σωστα, με ενα λογικο ρυθμο, κ να μην κανει λαθη, να παει να μπει στο δημοσιο/γινει ταριφας (λεγοντας 'αν δεν παρανομησω δεν βγαινει το μεροκαματα')/ανοιξει εκεινος μαγαζι οπου οι υπαλληλοι θα ειναι τριαλαλι-τριαλαλο.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
[Κ τα ανεφερα ολα αυτα επειδη ειπωθηκε οτι με μειωση μισθων = μειωση παραγωγικοτητας, οπου ηθελα να πω οτι 'οποιος δεν δουλευει = δεν αμοιβεται, εν αντιθεσει με το δικο μου παραδειγμα που οποιος δουλευει αμοιβεται σωστα'.
[στα παρέθεσα κι όλας]
[/quote]Δηλαδη αν στη Κινα ειχαν τα ιδια μεροκαματα με τον υπολοιπο κοσμα θα ηταν τοσο ανταγωνιστικοι??? στις τιμες..??? (μιας και κατ 'εσας δεν υπαρχει συσχετισμος μεροκαματουκαι τελικου κοστους...).= τελικη τιμη προιοντος???
-
δε σου είπε αυτό
κάποτε είχε ποστάρει ολόκληρη έρευνα για την σύνδεση της παραγωγικότητας με την αμοιβή, δλδ είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι δεν είναι μονοσήμαντα μεγέθη
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....