-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μήπως να κάνω κανένα poll;Βαλε ενα poll σε παρακαλω.
Επισης,kacey,μπορεις να εξηγησεις το σκεπτικο με το οποιο η φοιτηση σου στην Αγγλια αποφασιστηκε γιατι εκει ηταν καλυτερα; Πως ηξερες οτι ηταν καλυτερα;Σε ρωταω γιατι γνωριζω τους σκοπους που ειχες (ή εχεις) οσον αφορα το επαγγελμα σου.
-
Ηθελα να κανω automotive engineering το οποιο εδω δεν υπαρχει (τουλαχιστον σε σοβαρο επιπεδο πχ 4ετες MEng) . Το γιατι εκανα mechanical ειναι αλλο θεμα (και εκει ατυχος ρε πστ μου...).
highfidelity
δεν θεωρεισαι με master, αλλα εσυ στην Αγγλια μπορεις να δουλεψεις ως μηχανολογος μολις τελειωσεις. Εγω ΔΕΝ μπορω να δουλεψω ως μηχανολογος εδω. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
α) Λες να μην εχω κανει Θερμοδυναμικη και ΜΕΚ που μου ζητησανε? Μιλαμε για δυο γελοια και βασικα μαθηματα για να 'αποδειξω' οτι ειμαι Μηχανολογος ...
Σύμφωνοι, είναι μ@λακία αυτό που σου κάνουν. Αλλά ΟΚ, πολλές τέτοιες θα συμβούν στην επαγγελματική μας καριέρα.
β) Ξαναλεω, εσυ που τελειωσες στην Ελλαδα, σου ζηταει κανεις να αποδειξεις κατι για να μπορεις να δουλεψεις στην Αγγλια? ΟΧΙ. Ουτε εχεις κανει εσυ ολα τα μαθηματα μου κανουν οι Αγγλοι, αλλα οποτε θες πας και δουλευεις εξω. ΑΠΑΙΤΩ λοιπον να μπορω να κανω το ιδιο εδω.
Εγώ ΑΠΑΙΤΩ να θεωρούμαι έξω πως έχω 2 μάστερ! Γιατι; 3 χρόνια μπάτσελορ +1 χρόνο πρώτο μάστερ+1 χρόνο δεύτερο μάστερ. Θα έχω δύο μαστερ για τον εργοδότη μου; ΟΧΙ! Μάλλον κάτοχο μπάτσελορ θα με θεωρεί και αντίστοιχη θα είναι η αμοιβή μου... Εκτός τώρα αν μου πεις, πως αυτός που παίρνει μάστερ σε 4 χρόνια στην Αγγλία , είναι ΤΟΣΟ καλύτερος από τον πολυτεχνίτη των 5 ετων στην Ελλάδα...Είπαμε ο χρόνος είναι σχετικός, αλλα όχι κι έτσι...
γ) 1.5 χρονο θα χρειαστω λογω της γραφειοκρατιας και μονο. Το ΤΕΕ μονο, εξετασεις κανει μονο 3 φορες τον χρονο. Βαλε και ποσο θα κανει το ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρισει την αντιστοιχια, ΑΦΟΥ περασω τα μαθηματα.
Σύμφωνοι, δεν είχα υπολογίσει την διαδικασία της γραφειοκρατίας. Πήγαινε στρατό καλύτερα!
δ) Αυτο που με ενοχλει ειναι το νταβατζιλικι.
ΟΚ, αλλά νταβατζιλίκι θα ξανα-πληρώσεις -πληρώσω πολλές φορές... Βλέπε ΤΣΜΕΔΕ, Εφορία σουξου-μουξου κλπ κλπ. Προσπάθησε να το ξεπεράσεις αναίμακτα και με το λιγότερο άγχος.
ε) Σπουδασα εξω με επιλογη δικια μου. Πολυτεχνειο ειχα περασει και εγω, Χανια...Και τα παρατησα και εφυγα για εξω γιατι ηταν ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Εσύ ναι , πέρασες και εδώ. Εγώ δεν μιλώ για σένα όμως, ούτε θέλω να σε θίξω... Η πλειοψηφία πάντως των έξω, ΔΕΝ είχε περάσει ούτε σε ΤΕΙ Κολοπετινίτσας... Οπότε η Αγγλία πάνε, η σε ντόπια κολέγια...Deree κλπ κλπ
στ) Αυτο που λεω εγω ειναι οτι δεν μπορεις να ζητας απο αποφοιτους ΚΑΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ, να πρεπει να σου αποδειξουν οτι αξιζουν με βαση τα στανταρ του ΕΜΠ, λες και το ΕΜΠ ειναι ο γαμαω της παγκοσμιας εκπαιδευσης, το τι ξερεις και αν αξιζει το πτυχιο σου. Ακριβως οτι ειπε ο Tiger δηλαδη...
Φαντασου πχ μηχανολογο αποφοιτο του Ιmperial College, να του ζητανε να δωσει θερμοδυναμικη στο ΕΜΠ για να αποδειξει οτι ειναι καλος μηχανολογος. Και γαμω τα ανεκδοτα...
Τελος, αυτο που λεω ειναι οτι απο την στιγμη που ειμαστε στην ΕΕ, πρεπει να εφαρμοζουμε ΟΛΑ οσα συνεπαγεται αυτο. Και αυτο συνεπαγεται να μπορω να δουλεψω εγω εδω ανενοχλητος, ακριβως οπως μπορεις εσυ να δουλεψεις εκει ανενοχλητος. Δεν μπορεις να ζητας αυτο που σε συμφερει και να αρνεισαι αυτο που δεν σε συμφερει.
Σύμφωνοι και σ' αυτό! Απλά το πρόβλημα δημιουργείται από την διαφορετική διάρκεια των σπουδών και τα διαφορετικά συστήματα: πχ η Ελλάδα δεν έχει 3ετούς διάρκειας σπουδές, όπως και η Γερμανία νομίζω... Η Αγγλία έχει. Οπότε τίθεται ένα θέμα αναγνωρισεις πτυχίου και δικαιωμάτων. Σίγουρα πάντως πρέπει να δοθεί μια λύση. Για να μπορούμε όλοι να δουλεύουμαι ευκολότερα παντού. Κι εγώ με 5 χρόνια πολυτεχνείο, να μην θεωρούμαι πως δεν έχω καν μαστερ...(χ3στηκα βέβαια, δεν θα πάω έξω για δουλειά μάλλον, αλλά λέω και την δικιά μας αδικία...)
ΥΓ Η νοοτροπια των ελληνων αποφοιτων οσων αφορα τους 'αλλοδαπους', ειναι ακριβως η ιδια νοοτροπια με την οποια αντιμετωπιζεται το εργατικο θεμα των Ελληνων vs. αλλοδαπων. Οταν ο Ελληνας παει εξω, 'παει για να διαπρεψει, να προσφερει η τεσπα να στειλει χρημα στην οικογενεια εδω'. Οταν ερχεται ο ξενος εδω να δουλεψει, ειναι 'ο αλβανος καριολης που μας κλεβει τις δουλειες'...
Εγώ τέτοιο κόμπλεξ δεν έχω, αν είσαι άξιος και ικανός, έλα να δουλέψεις, δεν πα να είσαι Αλβανός ή Αζέρος! Απλά, μην με αντιμετωπίζεις ΚΙ ΕΜΕΝΑ σαν ουρακοτάγκο... Δεν είπα πως το κάνεις εσύ αυτό kacey, αλλά επειδή την νοοτροπία του μηδενισμού, έχω δει να την άσκουν κυρίως απόφοιτοι ΤΕΙ ή αποφοίτων της αλλοδαπής ('Ελααααα, μωρέεεε και τι παραπάνω κάνετε εσείς στα πολυτεχνεία;' - τίποτε φιλάρα, τάβλι παίζουμε παραπάνω, γι' αυτό και κάνουμε 5 χρόνια. Μόνον οι πυροσβέστες είναι καλύτεροι!
Αν είσαι καλός, καλά θα κάνεις να έρθεις και να μου φας την θέση, no prob. Στην τελική, ας πρόσεχα. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
highfidelity
δεν θεωρεισαι με master, αλλα εσυ στην Αγγλια μπορεις να δουλεψεις ως μηχανολογος μολις τελειωσεις. Εγω ΔΕΝ μπορω να δουλεψω ως μηχανολογος εδω.Δηλαδή και η δική τους η ισότητα ποια είναι ρε kacey; Το ότι θεωρείται το 5 ετές πολυτεχνείο μου ισάξιο με 3ετές, είναι δίκαιο; Και τι δουλειά θα έβρισκα δηλαδή;
Για έλα λίγο και στην θέση των άλλων...Δηλαδή για τους Αγγλους, έχω τελειώσει κάτι λιγότερο από ένα δικό μας ΤΕΙ, σωστά; Ή συγνώμη, ΑΤΕΙ όπως λέγονται πλέον...
Να με συγχωρείς, αλλά αυτό το βρίσκω , ΔΙΠΛΑ άδικο, και επιπλέον , τσουβαλιάζει χειρότερα τους πάντες!
Δηλαδή, για τον άγγλο, ο απόφοιτος ΕΜΠ είναι ίδιος με τον απόφοιτο του ΑΤΕΙ στο Χαϊδάρι;
Και μιλάμε μετά για ελληνικές αδικίες του συστήματος... -
highfidelity
δεν θεωρεισαι με master, αλλα εσυ στην Αγγλια μπορεις να δουλεψεις ως μηχανολογος μολις τελειωσεις. Εγω ΔΕΝ μπορω να δουλεψω ως μηχανολογος εδω.Δηλαδή και η δική τους η ισότητα ποια είναι ρε kacey; Το ότι θεωρείται το 5 ετές πολυτεχνείο μου ισάξιο με 3ετές, είναι δίκαιο; Και τι δουλειά θα έβρισκα δηλαδή;
Για έλα λίγο και στην θέση των άλλων...Δηλαδή για τους Αγγλους, έχω τελειώσει κάτι λιγότερο από ένα δικό μας ΤΕΙ, σωστά; Ή συγνώμη, ΑΤΕΙ όπως λέγονται πλέον...
Να με συγχωρείς, αλλά αυτό το βρίσκω , ΔΙΠΛΑ άδικο, και επιπλέον , τσουβαλιάζει χειρότερα τους πάντες!
Δηλαδή, για τον άγγλο, ο απόφοιτος ΕΜΠ είναι ίδιος με τον απόφοιτο του ΑΤΕΙ στο Χαϊδάρι;
Και μιλάμε μετά για ελληνικές αδικίες του συστήματος...Για τους Αγγλους θεωρεισαι αποφοιτος ΑΕΙ και οχι ΤΕΙ ή τιποτα τετοιο.
Και για αυτους που θα το ψαξουν,το πτυχιο σου θα θεωρηθει καλό,αν ξερεις καλα αγγλικά θα σε φωνάξουν και για προσληψη.Εσυ δηλαδη κουτσα-στραβα δεν θα χρειαστει να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας,παρολλο που θα μπορουσαν να πουν: Greece?The small country in Balkans?No way lad!
-
bologna
υποβάθμιση παιδείας
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
bolonaυποβάθμιση παιδείας
Bologna γράφεται. Yποβάθμιση ορθογραφίας.
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
bolona
υποβάθμιση παιδείας
Bologna γράφεται. Yποβάθμιση ορθογραφίας.
καταγγέλλω εγκάθετο quote
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
highfidelity
Και μιλάμε μετά για ελληνικές αδικίες του συστήματος...Για τους Αγγλους θεωρεισαι αποφοιτος ΑΕΙ και οχι ΤΕΙ ή τιποτα τετοιο.
Και για αυτους που θα το ψαξουν,το πτυχιο σου θα θεωρηθει καλό,αν ξερεις καλα αγγλικά θα σε φωνάξουν και για προσληψη.Εσυ δηλαδη κουτσα-στραβα δεν θα χρειαστει να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας,παρολλο που θα μπορουσαν να πουν: Greece?The small country in Balkans?No way lad!
Δεν σε πιάνω... Θα δουλεύω με bachelor ή όχι; Θα είμαι κανονικός μηχανικός ; ΌΧΙ! Κούτσα-κούτσα και ο kacey χωρίς αναγνώριση, μια χαρά δουλειά θα βρει στην Ελλάδα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να περάσει 2 μόνον μαθήματα για να θεωρείται και τυπικά μηχανικός.
Εγώ που θα έχω τις γνώσεις για μάστερ και θα θεωρούμαι με bachelor, θα έπρεπε να χαίρομαι δηλαδή;
Ξαναλέω: για ένα αγγλικό πανεπιστήμιο, εγώ τι έχω; bachelor, master, ph.d ( );
Δεν θέλω να μου πεις θα βρω δουλειά, δουλειά θα βρει κι αυτός από το ΙΕΚ. Εδώ μιλάμε για ισοτιμίες πτυχίων. -
... Η απορία μου είναι, πώς κάποιοι έγραφαν κάτω από την βάση σ' αυτά, μετά πήγαιναν έξω και τέλειωναν στα 4 χρόνια με μάστερ... Επιφοίτηση από το Αγιο Πνεύμα; Ταλέντο εν υπνώσει πριν, που ξύπνησε στην αλλοδαπή; Ξαφνικά εκεί άρχιζαν να διαβάζουν ολημερίς κι ολονυκτίς; Ή μήπως ΓΤΠ (Κ) ακαδημαϊκές σπουδές;
Κόρη φίλου, μαθήτρια του 20, έγραψε πρόπερσι στις εξετάσεις ΠΟΛΥ κάτω απ' τη βάση, σε ΟΛΑ τα μαθήματα.
Πέρυσι κατάφερε με 1000 ζόρια να γράψει αρκετά καλά ώστε να μπει σε ένα ΑΤΕΙ στην Κρήτη.
Και όχι, δεν ήταν θέμα γνώσεων.Θέμα άγχους ίσως θα πεις... Στο πανεπιστήμιο όμως παύει το φαινόμενο; Και αυτό αφορά και την πλειοψηφία αυτών που περιγράφω;
Δεν μίλησες για πλειο- ή μειοψηφία.
Εξηγείς τι εννοείς γιατί ειλικρινά δεν κατάλαβα...
Υποθέτω ότι εννοείς ότι δεν ήταν προφανώς μαθήτρια του 20!! άλλά το έπαιρνε για άλλους λόγους ( πχ μεγάλη επιείκεια, γνωριμία , )...Άλλωστε είναι πολύ συχνό φαινόμενο το 20 να δίνεται με το κιλό....
Κι όμως, σαν μαθήτρια ήταν από τις καλύτερες του σχολείου. Αλλά πήγαινε να γράψει και, ξαφνικά, δεν καταλάβαινε τπτ.
Στα τεστ έπαιρνε 20, στις πανελλήνιες έδινε λευκή κόλλα. Δεν γνωρίζω αν είναι η μοναδική (το ελπίζω, τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό) αλλά χρειάστηκε τεράστια υποστήριξη για να ξεπεράσει το σοκ. Δεν είναι το μόνο παιδί, πάντως, που τα χάνει στη διαδικασία των εξετάσεων. Ίσως επειδή τα γεννάμε και τα μεγαλώνουμε με το κόλλημα του 'να περάσουν'. Σήμερα το μεσημέρι μανούριασα πάλι (αλλά δεν είπα τπτ) όταν η κόρη μου είπε ότι σε μια φίλη της που πήρε το πτυχίο των Γαλλικών ο μπαμπάς αγόρασε κινητό των 500 ευρώ. Άντε, με το καλό το αυτοκίνητο όταν περάσει σε ΑΤΕΙ... -
Εγώ ΑΠΑΙΤΩ να θεωρούμαι έξω πως έχω 2 μάστερ! Γιατι; 3 χρόνια μπάτσελορ +1 χρόνο πρώτο μάστερ+1 χρόνο δεύτερο μάστερ. Θα έχω δύο μαστερ για τον εργοδότη μου; ΟΧΙ! Μάλλον κάτοχο μπάτσελορ θα με θεωρεί και αντίστοιχη θα είναι η αμοιβή μου... Εκτός τώρα αν μου πεις, πως αυτός που παίρνει μάστερ σε 4 χρόνια στην Αγγλία , είναι ΤΟΣΟ καλύτερος από τον πολυτεχνίτη των 5 ετων στην Ελλάδα...Είπαμε ο χρόνος είναι σχετικός, αλλα όχι κι έτσι...
Ωπα γιατι δεν τα ξερεις καλα...
Κατ'αρχας 3ετη bachelor δεν αναγνωριζονται πια στην Ελλαδα. Δηλαδη οποιος παει στο Imperial και γυρναει με bachelor, δεν ειναι τιποτα. Ή σε οποιο αλλο πανεπιστημιο.
Οποιος κανει 4ετες MEng, στην Ελλαδα θεωρειται οτι εχει ενα πτυχιο. Σαν το 5ετες εδω δηλαδη. Και δεν ζητησα να με θεωρουν Masterα αλλα να με θεωρουν Μηχανολογο, εδω με θεωρουν Μηχανικο επιπεδου ΤΕΙ, καταλαβες?
Και αντιστοιχα στην Αγγλια με το 4ετες MEng εχεις ΕΝΑ πτυχιο. Οπως εχεις και εσυ ενα πτυχιο για τον αγγλο εργοδοτη.
Μην ξεχνας επισης οτι στο τελευταιο εξαμηνο εσεις εδω κανετε μονο πτυχιακη (εκτος αν εχει αλλαξει κατι τελευταια), εμεις κανουμε ΚΑΙ μαθηματα, ΚΑΙ ομαδικη πτυχιακη, ενω εχουμε κανει αλλη μια προσωπικη πτυχιακη παραλληλα με τα μαθηματα στο τριτο ετος. Οποτε εκτος απο το οτι χρονικα η διαφορα μας εχει πεσει στο 1 εξαμηνο, η διαρκεια σπουδων τελικα ειναι πολυυυυυυ σχετικη...
EDIT: για το τελευταιο που ρωτας. Εγω και εσυ (με 1 6μηνο παραπανω σπουδες εσυ και ΟΧΙ ενα χρονο, αλλα με δυο πτυχιακες εγω...), στην Αγγλια θα δουλευουμε και οι δυο ως Μηχανολογοι ενος πτυχιου.
εδω περα, εσυ θα μπορεις να δουλευεις ως Μηχανολογος, εγω οχι.
Σύμφωνοι και σ' αυτό! Απλά το πρόβλημα δημιουργείται από την διαφορετική διάρκεια των σπουδών και τα διαφορετικά συστήματα: πχ η Ελλάδα δεν έχει 3ετούς διάρκειας σπουδές, όπως και η Γερμανία νομίζω... Η Αγγλία έχει. Οπότε τίθεται ένα θέμα αναγνωρισεις πτυχίου και δικαιωμάτων. Σίγουρα πάντως πρέπει να δοθεί μια λύση. Για να μπορούμε όλοι να δουλεύουμαι ευκολότερα παντού. Κι εγώ με 5 χρόνια πολυτεχνείο, να μην θεωρούμαι πως δεν έχω καν μαστερ...(χ3στηκα βέβαια, δεν θα πάω έξω για δουλειά μάλλον, αλλά λέω και την δικιά μας αδικία...)
ΥΓ Η νοοτροπια των ελληνων αποφοιτων οσων αφορα τους 'αλλοδαπους', ειναι ακριβως η ιδια νοοτροπια με την οποια αντιμετωπιζεται το εργατικο θεμα των Ελληνων vs. αλλοδαπων. Οταν ο Ελληνας παει εξω, 'παει για να διαπρεψει, να προσφερει η τεσπα να στειλει χρημα στην οικογενεια εδω'. Οταν ερχεται ο ξενος εδω να δουλεψει, ειναι 'ο αλβανος καριολης που μας κλεβει τις δουλειες'...
Εγώ τέτοιο κόμπλεξ δεν έχω, αν είσαι άξιος και ικανός, έλα να δουλέψεις, δεν πα να είσαι Αλβανός ή Αζέρος! Απλά, μην με αντιμετωπίζεις ΚΙ ΕΜΕΝΑ σαν ουρακοτάγκο... Δεν είπα πως το κάνεις εσύ αυτό kacey, αλλά επειδή την νοοτροπία του μηδενισμού, έχω δει να την άσκουν κυρίως απόφοιτοι ΤΕΙ ή αποφοίτων της αλλοδαπής ('Ελααααα, μωρέεεε και τι παραπάνω κάνετε εσείς στα πολυτεχνεία;' - τίποτε φιλάρα, τάβλι παίζουμε παραπάνω, γι' αυτό και κάνουμε 5 χρόνια. Μόνον οι πυροσβέστες είναι καλύτεροι!
Αν είσαι καλός, καλά θα κάνεις να έρθεις και να μου φας την θέση, no prob. Στην τελική, ας πρόσεχα.[/quote] -
Θα είμαι κανονικός μηχανικός ; ΌΧΙ! Κούτσα-κούτσα και ο kacey χωρίς αναγνώριση, μια χαρά δουλειά θα βρει στην Ελλάδα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να περάσει 2 μόνον μαθήματα για να θεωρείται και τυπικά μηχανικός.
A, γειάσου! Mέχρι τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αναγνώριση, σαν να μην υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Eντάξει, υπάρχουν οι γιατροί οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που πρέπει να αποκτήσουν σφραγίδα.
Aλλά έξω στον πραγματικό κόσμο, όλοι ξέρουν ότι οι εταιρίες ψάχνουν τα ουσιαστικά προσόντα. Tο κύρος και η φήμη του πτυχίου EMΠ, του Oxford ή του Bουλγάρικου πανεπιστήμιου είναι μόνο ένας από τους παράγοντες, πίσω από αυτά κρύβεται μια προσωπικότητα με χαρακτήρα και δεκάδες ουσιαστικά προσόντα και κουσούρια, που ο εργοδότης θα ανακαλύψει αν όχι στη συνέντευξη μέσα στον πρώτο μήνα. Aυτό κρίνει και τις αμοιβές. Θα μπορούσα να σας πω προσωπική εμπειρία από τον ερωτευμένο του EMΠ που μιλούσε στο κινητό την χαζογκόμενα 100 φορές την ημέρα και τον Aλβανό που τέλειωσε (πρώτος) το IEK μετά την οικοδομή...[/b] -
Δεν ξέρω τι γίνεται στα υπόλοιπα πολυτεχνεία, εμείς στο ΑΠΘ πάντως έχουμε κανονικά μαθήματα και στα 10 εξάμηνα + διπλωματική εργασία. Συνολικά, 50 μαθήματα για το δίπλωμα.
kacey, Μηχανολόγος ήσουν στα Χανιά; Υπάρχει τέτοια σχολή;
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Αυτο αναρρωτιομουν κι εγω... Στην Αθηνα,θεσσαλονικη και Πατρα υπαρχει σχολη Μηχανολογων.Στην Κρητη νομιζω ειναι μηχανικοι παραγωγης.Και στο Βολο υπαρχει Μηχανολογων Βιομηχανικης Παραγωγης.Αν και δεν ξερω αν τα διπλωματα ολων αυτων των σχολων στην Ελλαδα εχουν τα ιδια δικαιωματα.
-
Ξαναλέω: για ένα αγγλικό πανεπιστήμιο, εγώ τι έχω; bachelor, master, ph.d ( );
.για ενα αγγλικο πανεπιστημιο, οταν εχεις τελειωσει πολυτεχνειο στην ελλαδα θεωρεισαι οτι εχεις master
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Κατ'αρχας 3ετη bachelor δεν αναγνωριζονται πια στην Ελλαδα. Δηλαδη οποιος παει στο Imperial και γυρναει με bachelor, δεν ειναι τιποτα. Ή σε οποιο αλλο πανεπιστημιο.
Οποιος κανει 4ετες MEng, στην Ελλαδα θεωρειται οτι εχει ενα πτυχιο. Σαν το 5ετες εδω δηλαδη. Και δεν ζητησα να με θεωρουν Masterα αλλα να με θεωρουν Μηχανολογο, εδω με θεωρουν Μηχανικο επιπεδου ΤΕΙ, καταλαβες?
Και αντιστοιχα στην Αγγλια με το 4ετες MEng εχεις ΕΝΑ πτυχιο. Οπως εχεις και εσυ ενα πτυχιο για τον αγγλο εργοδοτη.
Μην ξεχνας επισης οτι στο τελευταιο εξαμηνο εσεις εδω κανετε μονο πτυχιακη (εκτος αν εχει αλλαξει κατι τελευταια), εμεις κανουμε ΚΑΙ μαθηματα, ΚΑΙ ομαδικη πτυχιακη, ενω εχουμε κανει αλλη μια προσωπικη πτυχιακη παραλληλα με τα μαθηματα στο τριτο ετος. Οποτε εκτος απο το οτι χρονικα η διαφορα μας εχει πεσει στο 1 εξαμηνο, η διαρκεια σπουδων τελικα ειναι πολυυυυυυ σχετικη...
EDIT: για το τελευταιο που ρωτας. Εγω και εσυ (με 1 6μηνο παραπανω σπουδες εσυ και ΟΧΙ ενα χρονο, αλλα με δυο πτυχιακες εγω...), στην Αγγλια θα δουλευουμε και οι δυο ως Μηχανολογοι ενος πτυχιου.
εδω περα, εσυ θα μπορεις να δουλευεις ως Μηχανολογος, εγω οχι.
Στο Πολυτεχνείο Πάτρας, είχα 68 μαθήματα για πτυχίο, πολλά υποχρεωτικά , αρκετά με εργαστήριο. Στο τελευταίο έτος είχαμε 5+5 μαθήματα. Η πτυχιακή είναι προσωπική, αλλά ΣΥΝΗΘΩΣ (υπάρχουν και κάποιοι λουφαδόροι...) χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εξάμηνο ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ δουλειάς για να την τελειώσεις (πχ εγώ χρειάστηκα 1 χρόνο , για να φτιάξω το Ηχόμετρό μου σε VB6, βάλε και τις μετρήσεις, βάλε και το Calibration και φυσικά, πήρα και 9.5 και όχι 10 όπως οι περισσότεροι νομίζουν , αλλά αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία...). Απλά δύσκολα προλαβαίνεις να τελειώσεις στα 5, εκτός αν έχεις πολύ πολύ εύκολη διπλωματική.
Επομένως, νομίζω πως υποτιμάς λίγο την δυσκολία των σπουδών εδώ... Μιλάμε για ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ χρόνο (10 μαθήματα είναι) και μιλάμε για μία δύσκολη διπλωματική εργασία (θεωρώ απλά αδύνατον να προλάβεις εσύ να κάνεις 2 αντίστοιχες σε 4 χρόνια, είναι απλά 2 ισότιμες της μίας σε χρόνο και κόπο).
Επομένως, επιμένω δεν είναι καθόοοοοοολουυυυυ σχετική.... Τουλάχιστον όπως το λες εσύ.
Επομένως καταλήγω: εγώ με 1 χρόνο παραπάνω (περισσότερα μαθήματα λοιπόν) δουλεύω σαν μηχανολόγος στην Ελλάδα. Στην Αγγλία, αν είχα ένα χρόνο παραπάνω , θα είχα ένα δεύτερο μάστερ (1 παραπάνω από σένα). Αντε προσθέτω και κάτι παραπάνω για πτυχιακή.
Εγώ αδικούμαι στην Αγγλία, εσύ αδικείσαι στην Ελλάδα. Αν διαβάσεις (λίγο) και κάνεις υπομονή 1 χρόνο, θα είσαι ισάξιος με μένα στην Ελλάδα και εν τέλει μάλλον κερδισμένο σε βρίσκω... -
Εγω παντως δεν το ανεφερα για να το παιξω καποιος, αλλα για να πω ακριβως το οτι ενω σπουδασα σε ενα πανεπιστημιο που αντικειμενικα θεωρειται απο τα καλυτερα της Αγγλιας στο αντικειμενο, στην Ελλαδαρα πρεπει να αποδειξω τις γνωσεις μου στους Ελληναρες Εθνοπατερες δινοντας δυο γελοια μαθηματα, αλλα για να τα κανω ολα αυτα θα φαω 1.5 χρονο απο την ζωη μου.
Για τα εξαμηνα. Το οτι στο ΕΜΠ ο Μηχανολογος κανει 10 εξαμηνα ενω εγω εκανα 8 (τετραετες MEng) δεν σημαινει απαραιτητα οτι ο ΕΜΠ εμαθε περισσοτερα ή οτι τα εμαθε καλυτερα...
Αν είχες πάρει κι εσύ τα μαθήματα που σου ζητάνε εδώ για να στο αναγνωρίσουν, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα σωστά; Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα, στα πολυτεχνεία, κάποια μαθήματα θεωρούνται 'υποχρεωτικά', κοινώς, είσαι υποχρεωμένος να τα παρακολουθήσεις no matter what. Πίστεψέ με, κι εμάς μας έχει ενοχλήσει κάτι τέτοιο και μας έχει παιδέψει και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί δεν τελειώνουν στα 5 χρόνια την σχολή, γιατί είναι αναγκασμένοι να δίνουν μαθήματα που δεν τους αρέσουν, ενδιαφέρουν κλπ κλπ
Κι εγώ θα ήθελα πχ ν'αφήσω τα ΣΗΕ (Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκτός των υποχρεωτικών μαθημάτων, αλλά δεν μπορούσα και γι' αυτό το λόγω χρειάστηκα....6 φορές για να τα περάσω!
Επομένως, από τη στιγμή που ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ο μηχανικός ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ξέρει πχ ΣΗΕ, τότε και αυτός που σπούδασε έξω, για να είναι ΙΣΟΤΙΜΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει.
Αυτή είναι η λογική...
Στην τελική, αν δεν τίθεται θέμα επιπέδου γνώσεων, γιατί θεωρείς πως θα χρειαστείς 1.5 χρόνο; Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα εξάμηνο στην διάθεσή μας και μαζί πρέπει να περάσουμε και κάποια άλλα μαθήματα, ασε που υπάρχει και η διπλωματική...
Αν λοιπόν οι γνώσεις υπάρχουν, και δεν έχω λόγο ν' αμφιβάλλω, τότε δεν θα έπρεπε να σε φοβίζει κάτι: είναι ενοχλητικό, αλλά όχι τόσο τραγικό όσο το περιγράφεις. Ούτε το πρώτο , ούτε το τελευταίο ενοχλητικό θα είναι εξάλλου σ' αυτή τη δουλειά...
Τέλος, θεωρείς πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ΤΕΕ, ΔΙΚΑΤΣΑ και όλα αυτά; Θα μπορούσε πχ ο απόφοιτος ΙΕΚ να σηκώσει 4όροφη οικοδομή; Θα μπορούσαν οι πάντες να χτίζουν τα πάντα; Να διορθώνουν τα πάντα;
Λες πως δεν έχει σημασία η διάρκεια φοίτησης και άντε να το δεχτώ (σίγουρα δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα το δεχόμουν με μια πιο εντατική φοίτηση...). Τον πχ Δομοστατικό απόφοιτο ΙΕΚ, να τον βάλουμε να υπογράφει αβέρτα-κουβέρτα οικοδομές; Αν σου πει αυτός πως έχει όλες τις γνώσεις ενός πολιτκού μηχανικού, θα τον πιστέψεις και θα του δώσεις το σπίτι;
Ξαναλέω, δεν υποστηρίζω πως το ΤΕΕ είναι άψογο, κάθε άλλο! Αλλά η μόνιμη επωδός κάποιων, πως είναι άχρηστο και φέρνει μόνον εμπόδια, με βρίσκει αντίθετο: φέρνει εμπόδια και σ' αυτούς που πρέπει να φέρει, όσο σκληρό και να είναι αυτό για κάποιους.
Τέλος, ξέρω κάποιους που στο λύκειο ήταν πραγματικά τούβλα και κατόπιν πήγαν σε Βουλγαρίες, Σερβίες, Ουγγαρίες κλπ κλπ και γίναν γιατροί... Θα ήθελες έναν τέτοιον να σε εγχειρίσει; Εγώ πάντως όχι...
Κάπως έτσι είναι και η ιστορία με το ΤΕΕ και τους μηχανικούς...
Κάτι τελευταίο: ίσως το ΕΜΠ να μην είναι το καλύτερο ή πόσο μάλλον τα υπόλοιπα πολυτεχνεία της χώρας... Αλλά αν τα λέω καλά, εσύ και όλοι όσοι πήγατε έξω, δεν κάνατε προσπάθεια καν να μπείτε ή αν κάνατε , αποτύχατε... Οπότε, όσοι πέτυχαν, δεν τους αρέσει ν' ακούν πόσο μ@λακες είναι όσοι έμειναν εδώ και πόσο σούπερ είναι τα πανεπιστήμια έξω... Ακόμη κι έτσι να είναι και ευχαρίστως να το δεχτώ, υπάρχει ένα ζήτημα τακτ αν θέλεις...
Πάντως παλαιότερα, για να μπεις στο πολυτεχνείο, χρειαζόσουν γνώση Μαθηματικών, Φυσικής , Χημείας και ολίγη από γλώσσα (Έκθεση...). Η απορία μου είναι, πώς κάποιοι έγραφαν κάτω από την βάση σ' αυτά, μετά πήγαιναν έξω και τέλειωναν στα 4 χρόνια με μάστερ... Επιφοίτηση από το Αγιο Πνεύμα; Ταλέντο εν υπνώσει πριν, που ξύπνησε στην αλλοδαπή; Ξαφνικά εκεί άρχιζαν να διαβάζουν ολημερίς κι ολονυκτίς; Ή μήπως ΓΤΠ (Κ) ακαδημαϊκές σπουδές;
Μήπως να κάνω κανένα poll;+1000
Σχετικά μαυτό που πε πιο πάνω ο kacey γιατί οι Άγγλοι πχ δε ζητάνε τίποτα από τον απόφοιτο ΕΜΠ αλλά τουναντίον του αναγνωρίζουν το δίπλωμα ως MSc κι εφόσον θελήσει να κάνει διδακτορικό παρακάμπτει το MSc, είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί αναγνωρίζουν το ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο που καλώς ή κακώς έχει το Μετσόβιο και οι απόφοιτοί του (το μεγαλύτερο ποσοστό τους έστω). Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα έχει επικρατήσει εδώ κι αρκετές δεκαετίες το πιο θεωρητικό μοντέλο σπουδών μηχανικού, το οποίο, όντως για γρήγορη αφομοίωση στην αγορά εργασίας δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά από την άλλη, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή του συγκερασμού μεταξύ του τι ζητάει η εκάστοτε αγορά εργασίας και τι θα πρέπει να προσφέρει ως γνώση και δεξιότητες ένα ανώτατο ίδρυμα τεχνολογικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές του; Προσωπικά διατηρώ ισχυρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει τα προγράμματα και η διάρκεια σπουδών να ακολουθούν στενά το τι ζητά κάθε φορά η περιβόητη (και άκρως στρεβλή εν Ελλάδι) αγορά εργασίας. Στην τελική, επειδή το αντικείμενο εργασίας των περισσοτέρων μηχανικών που εργάζονται ως μηχανικοί στην Ελλάδα είναι από πλευράς γνωστικού υποβάθρου μεταξύ ΙΕΚ και των πάλαι ποτέ ΤΕΙ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και οι σπουδές σαυτά τα ιδρύματα (πολυτεχνεία) να μεταπέσουν σε επίπεδο μεταλυκειακό προκειμένου να μην είναι οι απόφοιτοι overqualified; Αν ναι, ας μου εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο οι απόφοιτοι και οι καθηγητές ΤΕΙ διεκδίκησαν, μεταξύ των άλλων, την ανωτατοποίηση των σπουδών τους. Μήπως για να γίνουν (και καλά) χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων; (τρομάρα μας)...ΕΝ πάσιε περιπτώσει, νομίζω πραγματικά ότι ειδικά για τους μηχανικούς στην Ελλάδα αξίζει η προσέγγιση της γενικότερης-σφαιρικότερης γνώσης μηχανικού από ότι η μεγάλη εξειδίκευση, δεδομένου ότι είναι απειροελάχιστες οι θέσεις εργασίας που απαιτούν αυτήν, απεναντίας απαιτείται ολοένα και πιο συχνά απ τον Έλληνα μηχανικό να λειτουργεί ως πολυτεχνίτης κι ενίοτε ερημοσπίτης, ήτοι να δύναται να λειτουργήσει επαγγελματικά διαχειριζόμενος πλείστα όσα αντικείμενα πέρα από το στενό αντικείμενο σπουδών του (human resources, management, λογιστικά, logistics, χαμαλίκι, εργοτάξιο-παραγωγή κι ότι άλλο βάλει ο νους σας...). Για σκεφτείτε το λίγο προτού αφορίσετε (ειδικά οι μη μηχανικοί)
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Θα είμαι κανονικός μηχανικός ; ΌΧΙ! Κούτσα-κούτσα και ο kacey χωρίς αναγνώριση, μια χαρά δουλειά θα βρει στην Ελλάδα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να περάσει 2 μόνον μαθήματα για να θεωρείται και τυπικά μηχανικός.
A, γειάσου! Mέχρι τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αναγνώριση, σαν να μην υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Eντάξει, υπάρχουν οι γιατροί οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που πρέπει να αποκτήσουν σφραγίδα.
Aλλά έξω στον πραγματικό κόσμο, όλοι ξέρουν ότι οι εταιρίες ψάχνουν τα ουσιαστικά προσόντα. Tο κύρος και η φήμη του πτυχίου EMΠ, του Oxford ή του Bουλγάρικου πανεπιστήμιου είναι μόνο ένας από τους παράγοντες, πίσω από αυτά κρύβεται μια προσωπικότητα με χαρακτήρα και δεκάδες ουσιαστικά προσόντα και κουσούρια, που ο εργοδότης θα ανακαλύψει αν όχι στη συνέντευξη μέσα στον πρώτο μήνα. Aυτό κρίνει και τις αμοιβές. Θα μπορούσα να σας πω προσωπική εμπειρία από τον ερωτευμένο του EMΠ που μιλούσε στο κινητό την χαζογκόμενα 100 φορές την ημέρα και τον Aλβανό που τέλειωσε (πρώτος) το IEK μετά την οικοδομή...[/b]Ναι βεβαια, υπαρχει και ο ιδιωτικος τομεας. Εκει οπου αν δεν εχεις επαγγελματικα δικαιωματα, 800 ευρω θα παρεις...Και σου ξαναλεω, εγω εχω δικαιωμα τωρα να κανω μια μελετη? Οχι. Αρα...
Δεν ξέρω τι γίνεται στα υπόλοιπα πολυτεχνεία, εμείς στο ΑΠΘ πάντως έχουμε κανονικά μαθήματα και στα 10 εξάμηνα + διπλωματική εργασία. Συνολικά, 50 μαθήματα για το δίπλωμα.
Μηχ. Παρ. Διοικησης ημουν. Για γιατρος ξεκινησα, αλλαξα δεσμη για να ασχοληθω με τα αυτοκινητα, τελικα περασα εκει γιατι λογω αλλαγης δεσμης επρεπε να ξαναδωσω ολα τα μαθηματα (και τα μαθηματικα που επρεπε να πιασω απο το μηδεν) και δεν εγραψα τοοοοσο καλα και στα 4 μαθηματα, και τελικα εφυγα για Automotive Engineering.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Κι όμως, σαν μαθήτρια ήταν από τις καλύτερες του σχολείου. Αλλά πήγαινε να γράψει και, ξαφνικά, δεν καταλάβαινε τπτ.
Στα τεστ έπαιρνε 20, στις πανελλήνιες έδινε λευκή κόλλα. Δεν γνωρίζω αν είναι η μοναδική (το ελπίζω, τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό) αλλά χρειάστηκε τεράστια υποστήριξη για να ξεπεράσει το σοκ. Δεν είναι το μόνο παιδί, πάντως, που τα χάνει στη διαδικασία των εξετάσεων. Ίσως επειδή τα γεννάμε και τα μεγαλώνουμε με το κόλλημα του 'να περάσουν'.Νταξ! Και τι να λέει αυτό;
Ή καταγχώθηκε και κόλλησε ή δεν ήταν του 20. Μου φαίνεται αδύνατον να μη γράψει σε κανένα μάθημα.Το πρόβλημα είναι ότι στα 18 είσαι ΠΟΛΥ μικρός για να ξέρεις τι θέλεις και να το κυνηγήσεις και επιπλέον ότι στην Ελλάδα δύσκολα καταφέρνεις να αλλάξεις πορεία στα επαγγελματικά σου, καθώς δεν δίνονται ιδιαίτερες ευκαιρίες 'επαναμόρφωσης' (τουλάχιστον σε σχέση με χώρες του εξωτερικού).
-
Θα απανταω ψιλοσκορπια χωρις quote σε αυτα που θυμαμαι.
Στην Αγγλια με 4ετες ή 5ετες πτυχιο με καλους βαθμούς το πιθανότερο ειναι να σε πάρουν για Phd κατ'ευθειαν.
Γιατι έχει διαφορά που ο kacey είχε περάσει εδω αλλα πηγε εξω σε σχεση με κάποιον που πήγε κατ'ευθειαν εξω? Δεν θυμαμαι ποιος το εγραψε!
Οτι υπάρχουν πανεπιστημια στην Αγγλια που μπορεις να περασεις σχεδον ολα τα μαθηματα αν εχεις λεφτά δεν αμφιβάλει κανεις....βασικά πιστευω ότι στο 90% των πανεπιστημιων μπορει να γινει αυτό, το πώς?
http://www.google.gr/search?hl=el&q=custom+essays&meta=
Για την εξεταστικη θα την βγαλεις την ακρη. Εδω στην Ελλαδα δλδ μονο οποιος διαβασει περναει? ΟΧΙ, απλα τα πραγματα όποιος θελει να μαθει, να διαβασει, να στρωσει το πισω διαφορικό του θα το κανει, όχι για ισοτιμιες, πτυχια και κορνιζες αλλα για την παρτη του .-
Kacey κλπ μηχανολογοι...νταξ εσεις έχετε μια ακομη δυσκολια σε σχεση με κομπιουτεραδες και business τομεα πρυχιουχους απο Αγγλια κλπ.
Για την απορια που εκφραστηκε πως μαθητες του 13 πανε στην Αγγλια και βγάζουν το πανεπιστημιο, ειναι πολύ απλό (εγω μαθητης του 12) ειναι ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, δεν εχεις να μαθεις απεξω μερικες εκατονταδες σελιδες παπαγαλια, κανεις πραγματα ποτ σου τραβανε την περιεργεια να ασχοληθεις, εργασιες κλπ κλπ, εχει και την εξεταστικη στ οτελος, που σιγουρα πρεπει να θυμασαι καποια πραμγατα απεξω (αναλογα το μαθημα ισως να χρειαστει να θυμασαι και αρκετες 10δες σελιδες απεξω) αλλα εχωντας κανει 1-2 εργασιες κλπ στο ελος δεν πας να τα μαθεις απέξω...τα ξερεις απλα τα διαβαζεις ώστε να μπορεις να τα γραψεις ωραια, ή να πεις μια υποθεση (case study) σε πια κατηγορια ανηκει κλπ.
Εμενα δεν με απασχολει ας πουμε που θα σπουδαζε το παιδι μου, αλλα δνε θα ηθελα να χασει την εφηβεια του παπαγαλιζοντας για να περασει στις Πανελληνιες, ας πηγαινε Εξω, ετσι και αλλιως αν ειναι στα@@διστης ειτε εδω ειτε εξω τουβλο θα μηνει, το θεμα ειναι να εχει όρεξη!
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....