-
Προσοχή στο θέμα λιωσίματος στίς στροφές.Το πέλμα τους είναι κομματιασμένο απο κατασκευής και η γόμα τους είναι σούπερ-σόφτ.
Α,και ο σκελετός τους είναι 'βουτυροπαιδίσιος' -
Έχει κανείς να εισφέρει τίποτα νεώτερο εν όψει χειμώνα
Μια μικρή έρευνα έδειξε
Mokian W στα 450Ε vs Nokian Hakapellita 4 στα 800Εκαι θα συνεχίσω προς Dunlop και Goodyear (ίδιος εισαγωγέας) και ήδη έχω μπερδευτεί!!!! Σκληρά πιο σκληρά... ακριβά πιο ακριβά... κλπ
ΥΓ έχω sport ανάρτηση ... και μόνιμη τετρακίνηση!!!!
-
μπές εδω:
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ageID=8762
και κοίτα τα τεστ για τη διασταση που εχουνε δοκιμασει και που ισως ειναι κοντα στη δικιά σου
-
Δες και αυτό το νήμα.
-
Tα συγκεκριμένα ΝΟΚΙΑΝ με καρφιά για τον πάγο τα είχε ενα νοικιάρικο φιέστα πέρσι το χειμώνα στη Σουηδία. Εκανα περίπου 2.000κμ με αυτά.
Ο θόρυβος προκαλούν σε βρεγμενο/στεγνό (χωρις χιονι) είναι εκνευριστικός. Παρόλα αυτά σε συνθήκες πάγου είναι σαν να οδηγάς σε βρεγμένη ελληνική άσφαλτο (οχι Α.Ο. )
-
Το manual του sx4 δίνει για χειμερινά ελαστικά 195/65R15 και 205/60R16. Μέγεθος ζάντας δίνει 15 χ 6J και 16 x 6J .
Τώρα φοράω 205/60R16.
Φίλος πουλάει σιδερένιες ζάντες απο Mercedes c με λάστιχα 195/65R15 σε καλή τιμή.Λέω τα χιονολάστιχα να τα βάλω σε σιδερένιες.
Ερώτημα: 15 ή 16?Αν βάλω του φίλου καλά δεν είμαι?
-
Και αναρωτιόμουν, θα το ρωτήσει, δεν θα το ρωτήσει...
-
Καθείς στο είδος του...
Δώσε και μια απάντηση τώρα
-
Από λάστιχα δεν κατέχω. Αν θέλεις να σου εξηγήσω το causative case, ευχαρίστως!
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Το manual του sx4 δίνει για χειμερινά ελαστικά 195/65R15 και 205/60R16. Μέγεθος ζάντας δίνει 15 χ 6J και 16 x 6J .
Τώρα φοράω 205/60R16.
Φίλος πουλάει σιδερένιες ζάντες απο Mercedes c με λάστιχα 195/65R15 σε καλή τιμή.Λέω τα χιονολάστιχα να τα βάλω σε σιδερένιες.
Ερώτημα: 15 ή 16?Αν βάλω του φίλου καλά δεν είμαι?
Ταιριαζουν οι ζαντες απο τη μερτεντες στο σουζούκι σου όμως;Πριν βιαστεις να τις αγορασεις,ψαξτο εις βαθος.Μπορει να ειναι και τζαμπαδακι,αλλα αμα δεν κανει για το δικο σου θα ψαχνεις να τις πουλήσεις εσυ επειτα
Ιδιαιτερη βαρυτητα δωσε στο όφσσετ,οταν θα ψαχνεις.Τελος,το στενότερο λαστιχο δινει μερικα αβαντζα το χειμωνα.Και στη βροχη και στο χιόνι ειναι καλύτερο απο ενα φαρδυτερο.
-
άσχετος γαρ... Τί είναι το offset Ανδρέα?
-
Να ακονίζουμε λάμες και να αλλάζουμε μοίρες μόνοι μας ξέρουμε. Ένα ρημαδοoffset όμως δεν καταφέραμε να μάθουμε τι κάνει.
(Ούτε εγώ ξέρω )
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
άσχετος γαρ... Τί είναι το offset Ανδρέα?Οταν θα πάς να κοιταξεις τις ζαντες,θα διαβασεις επάνω τους καποια νουμερα.
Θα λέει (π.χ) 6JΧ15 ΕΤ23 που σημαινει.εξι ιντσες φαρδος,15 ιντσες διαμετρος,και 23 οφσεττ
Μετα θα κοιταξεις και τις δικές σου ζαντες,να βρεις τον αριθμο που γραφει ΕΤ μπροστα του,να συγκρινεις τα δυο όφσεττ
Εαν οι δυο αριθμοι είναι ίδιοι,ή εχουνε μια απόκλιση συν-πλήν 3,εισαι Ο.Κ
Και συν-πλην 5 να'ναι,δε χαλασε ο κόσμος.Παραπάνω απόκλιση να την αποφυγεις,μιας και επιδρα στο στησιμο του αυτοκινητουΕπίσεις,το καρε πρεπει να ειναι το ίδιο,χωρις καμμια απόκλιση,αλλα και η διαμετρος του αφαλου.
Καρε λέμε εναν αριθμο που δειχνει το πόσα μπολώνια εχει η ζαντα και σε τι απόσταση αναμεταξυ τους (π.χ 5Χ112)
Η διαμετρος του αφαλου πάλι,πρεπει να ειναι ίδια για να κάθεται σωστα στο κεντρο (αυτο μπορεις να το μετατρεψεις σε ορισμενες ζαντες,αλλα νομιζω όχι σε σιδερενιες)
γι'αυτο λέω οτι δυσκολα θα ταιριαξει απο το μερτσεντες στο σουζούκι σου.
Ψαξτο πάντως αν αξιζει
-
Ευχαριστώ πολύ Ανδρέα για τις πληροφορίες! Πρέπει να πάω και σε λαστιχά απ'ότι βλέπω να ρωτήσω.
-
Αν ενδιαφέρεσαι για τα λάστιχα να μάθεις πόσο παλιά είναι* και να μετρήσεις το πέλμα. Στα χιονολάστιχα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο πχ 10 χιλ. οπότε αν έχουν μείνει 5 χιλ δεν κάνει το λάστιχο (στο χιόνι δεν θα έχει καλές επιδόσεις). Αν τα δίνει σε πολύ καλή τιμή, πάρτα για μια σεζόν.
- έχει τετραψήφιο αριθμό πάνω στο λάστιχο, πχ 2506 είναι 25η βδομάδα του 2006.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
άσχετος γαρ... Τί είναι το offset Ανδρέα?
Οταν θα πάς να κοιταξεις τις ζαντες,θα διαβασεις επάνω τους καποια νουμερα.
Θα λέει (π.χ) 6JΧ15 ΕΤ23 που σημαινει.εξι ιντσες φαρδος,15 ιντσες διαμετρος,και 23 οφσεττ
Μετα θα κοιταξεις και τις δικές σου ζαντες,να βρεις τον αριθμο που γραφει ΕΤ μπροστα του,να συγκρινεις τα δυο όφσεττ
Εαν οι δυο αριθμοι είναι ίδιοι,ή εχουνε μια απόκλιση συν-πλήν 3,εισαι Ο.Κ
Και συν-πλην 5 να'ναι,δε χαλασε ο κόσμος.Παραπάνω απόκλιση να την αποφυγεις,μιας και επιδρα στο στησιμο του αυτοκινητουΕπίσεις,το καρε πρεπει να ειναι το ίδιο,χωρις καμμια απόκλιση,αλλα και η διαμετρος του αφαλου.
Καρε λέμε εναν αριθμο που δειχνει το πόσα μπολώνια εχει η ζαντα και σε τι απόσταση αναμεταξυ τους (π.χ 5Χ112)
Η διαμετρος του αφαλου πάλι,πρεπει να ειναι ίδια για να κάθεται σωστα στο κεντρο (αυτο μπορεις να το μετατρεψεις σε ορισμενες ζαντες,αλλα νομιζω όχι σε σιδερενιες)
γι'αυτο λέω οτι δυσκολα θα ταιριαξει απο το μερτσεντες στο σουζούκι σου.
Ψαξτο πάντως αν αξιζει
Το καρε για το SEDICI/SX4 ειναι 5Χ114
Τωρα οσο για τα 195αρια η 205αρια
οι διαστασεις το BLIZZAK LM 25 ειναι (απο τα datasheets της Bridgestone)
195 65 15 ακτινα 290mm περιμετρος 1937mm
205 60 16 ακτινα 299mm περιμετρος 1989mm.
-
Ε η c-klass εχει 5Χ112,οπότε δεν ταιριαζουν καν στο καρε.Ακυρες λοιπών οι ζαντες της μετρσεντες Κωνσταντινε.
Η διαφορα τωρα αναμεταξυ των δυο διαστασεων των ελαστικών,δεν φαίνεται απαγορευτική.Το 1010 τη δινει ίση με 2,73% και θεωρειται ως εντος προδιαγραφων
-
Πολύ καλές πληροφορίες. Αλήθεια πως μαθαίνεις καρέ και offset, εκτός από το να ψάξεις τις ζάντες. Το καρέ το γράφουν πουθενά οι ζάντες;
Υπάρχει κάποιο site?
Εγώ θέλω να δω αν ζάντες subaru forester 15'' (195/70) μπαίνουν σε vw jetta 1.6 που τώρα φοράει 205/55/16 (μικρότερη διάμετρος 3,38% - τα 195 είναι 2εκ μεγαλύτερα σε διάμετρο - οριακά εκτός προδιαγραφών +-3%). Είδα ότι και τα δύο θέλουν 5 μπολωνια, θα ψάξω και το offset και μου μένει λοιπόν η απόσταση στο καρέ...
-
Το φορεστερ φοραει 5Χ100 ενω τα φολκσβαγκεν φορανε 5Χ112.
μιλαμε για το Τζεττα που ειναι το τελευταίο,έτσι δεν ειναι;Σαν το γκόλφ το πενταρι δηλαδη.
-
OK, πολλά ευχαριστώ.
Λάθος έγραψα για 195/70, είναι 205/70/15 (τα χειμερινά του) ή 216/60/16 (τα κανονικά του). Οπότε δεν κάνουν ούτε τα λάστιχα ούτε οι ζάντες...
Ναι, είναι σαν το Golf V.
Άρα έξοδα, και μάλλον 15άρες ζάντες μεταχειρισμένες για να πάμε Γρεβενά@Xmas
Χειμερινα Ελαστικα