-
Δεν είμαι από το Ληξούρι, επαγγελματικοί λόγοι με έφεραν εδώ. Χτες έκλεισα ένα μήνα παραμονής και μέχρι τον Ιούνιο, εδώ θα τη βγάλω. Δεν τον ξέρω προσωπικά αλλά όπως καταλαβαίνεις, βγάζει μάτι το STi. Ειδικά σε σχέση με τα Huyndai SCoupe Turbo και τα Excel Turbo , είναι ο βασιλεύς του Ληξουρίου. Έχουμε βέβαια και 3 RX8...
-
Θα συμφωνήσω και με τον Jim Theo για τις αναρτήσεις, και με τον Dim για τα Τoyo .
Όσο αναφορά την Ohlins, εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Γενικά Η Ohlins πιστεύει ότι η ανάρτηση πρέπει να δουλεύει χωρίς να το καταλαβαίνεις και να είναι όσο πιο μαλακή μπορείς να αντέχεις ενώ ταυτόχρονο έχεις απόλυτο control του αυτοκινητου.
Το πρόβλημα με τις Ohlins είναι ότι είναι πανάκριβες αλλα αξίζουν τα λεφτά τους
Επίσης έχεις δίκιο ότι καλύτερα είναι να πάρεις μια πιο απλή λύση παρα μια 2 way + height adjustable αν δεν ξέρεις τι κανεις η δεν έχεις διάθεση να παίξεις.
Η Ohlins UK δούλεψε 3 μέρες πάνω στο αμάξι μου για να βρει τα settings που πίστευαν αυτοί καλύτερα.
Από τότε έχω αποκλίνει λίγο στα settings και το αμάξι είναι έτσι όπως το θέλω.
Στις πιστες δε μπορείς και το κανεις να συμπεριφέρεται όπως θες ανάλογα με τα click. -
Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
όσον αφορά τα λάστιχα: Δοκιμαστικά έβαλα σε όλα 32 πίεση και θα αρχίσω σιγά σιγά να 'παίζω' με περισσότερο μπροστά από πίσω, ψηλότερες-χαμηλότερες πιέσεις και τα σχετικά.Έχω ένα πολύμετρο που μετράει και θερμοκρασίες οπότε θα κοιτάξω αυτό που ανέφερες Jim
τώρα για το θέμα ελατήρια Vs αντιστρεπτικές
Προφανώς δεν πιστεύω πως όσο πιο 'τραπέζι' είναι το αυτοκίνητο τόσο καλύτερα στρίβει ,ειδικά στον δρόμο. Το θέμα είναι πως από άποψη αίσθησης για την ώρα το αυτοκίνητο γέρνει περισσότερο από όσο θέλω (παράδειγμα σε στροφές των 130-140 με καλή άσφαλτο γέρνει ΠΟΛΥ ).
Άρα σε 1η φάση το αυτοκίνητο μένει ώς έχει και παίζω με ρυθμίσεις σε λάστιχα και ανάρτηση... Σε επόμενη φάση που θα παίζουν και γκαφρά πάω για ελατήρια (θα στείλω σχετικό mail στην tein σύντομα)
Αν γίνει ιδιαίτερα σκληρό (είναι το καθημερινό μου αυτοκίνητο) θα το έχω σε μια πιο μαλακή ρύθμιση για κάθε μέρα και στην 'σωστή' για τις εξορμίσεις μου.... Τι λέτε...?Nick μη ξεχάσεις να μου λύσεις την απορία για το ελατήριο και το χαμήλωμα
-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Loipon...
Brika to manual sou http://www.tein.co.uk/inst/qay60.pdf
To ypsos rythmizete opos kai stin Ohlins mou.
An to exeis rythmisei sto recommended apo tin TEIN ypsos tote ta spring rates einai auta pou sou leei h Tein.
An omos to exei to amaxi xamilotero tote exeis malakosi to elatirio, giati to psiloneis (to elatirio).
Opote dokimase na to sympieseis kai allo to elatirio (opote tou dineis preload) kai na to kaneis pio skliro
Prosexe na kaneis to idio akribos se oles tis meries.
San kanona simiose ton pano kriko kai ferton idio arithmo strofon kai stis 4 gwnies.Κατ'αρχάς φίλε nick σ'ευχαριστώ για το χρόνο σου και το ψάξιμο!
Η tein στο manual λέει πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σκληρότερα ελατήρια (If the springs used are harder than the standard set,adjust at a harder setting)
και λέει και αυτό που σκεφτόμουν (το είπες και εσύ) The lowering of the ride height correlates to the spring rate.
Για εξήγησε λίγο παραπάνω αν μπορείς μόνο πως ακριβώς ρυθμίζεται το ύψος γιατί ομολογώ πως έχω ψιλομπερδευτεί Στη σελ4 του manual αν τα spring set locks τα μετακινήσεις προς τα πάνω δε συμπιέζεται το ελατήριο...?ψηλώνει τότε δε χαμηλώνει..? αλλά τώρα που είναι στο μαμά setting ύψους έχει χαμηλώσει 3cm μπροστά και 4 πίσω (τα ελάχιστα όπως λέει στο site.Τα αντίστοιχα max είναι 7,7 και 9,7 )
help!No worries
Επειδή τα spring locks σου είναι κάτω από τα ελατήρια, όσο τα ανεβάζεις τόσο κονταίνει το ελατήριο.
Έτσι αποκτά preload και το κανεις πιο σκληρό.
Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνεις την διαδρομή τις ανάρτησης, δηλαδή ψηλώνεις το αμάξι.Το ότι γέρνει αρκετά όπως είπα και εγώ αλλα και ο Jim Theo πιο πάνω δεν είναι κακό.
Βασικά όταν έβαλες την ανάρτηση ένυσσες το αμάξι καλύτερο?
Δηλαδή περνούσες άνετα με πιο πολλά χιλιόμετρα από τις κλασσικές σου διαδρομές από ότι με πριν, χωρίς να το καταλαβαίνεις?
Η σωστή ανάρτηση, δουλεύει και δεν κοπανάει.
Έχεις πάντα επαφή με την δρόμο.
Αν το σκληρύνεις πολύ το αμάξι στην πρώτη ανωμαλία θα χάνει πρόσφυση, και στην ελλάδα έχουμε πολλές anomalies.
Εγώ είχα την Ohlins σε πιο μαλακα settings στην Ελλάδα από ότι τα Road settings που έχω στην Αγγλία.Αυτό που λέει η ΤEIΝ ότι μπορείς να βάλεις σκληρότερα ελατήρια είναι επιπόλαιο τουλάχιστον.
Ναι μπορείς αλλα ποσο πιο σκληρά?
Δηλαδή η ΤEIΝ έχει βγάλει το μαγικό αμορτισέρ και δουλεύει με όλα τα ελατήρια?
By the way, στο manual σου λέει ότι η ανάρτηση δεν είναι για το δρόμο….δηλαδή η δεν εξελίχτηκε για δημοσιους δρόμους, η Η ΤEIΝ βγάζει την ουρα τις από κάθε είδους γκρίνια που μπορεί να προκύψει από δυσαρεστημένο πελάτη. It does not make sense to me. -
Ο χρήστης lotusnick έγραψε:
...................
Επειδή τα spring locks σου είναι κάτω από τα ελατήρια, όσο τα ανεβάζεις τόσο κονταίνει το ελατήριο.
Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνεις την διαδρομή τις ανάρτησης, δηλαδή ψηλώνεις το αμάξι.
...........................Δηλαδη, για να καταλαβω, οσο ψηλωνεις το αυτοκινητο γινεται και πιο σκληρο (απο θεμα ελατηριων) και αντιστοιχα οσο το χαμηλωνεις γινεται πιο μαλακο (παλι απο θεμα ελατηριων)????
Δεν ειναι παραλογο αυτο???
Αν το χαμηλωσεις αρκετα (5-7 εκ. δηλαδη), δε θα τερματιζει συνεχεια??? -
Kai ego otan to eida to amortiser perasmeno to katalaba.
Ta elatiria exoun metrimeni sklirotita se sigekrimini simpiesi, diladi sto recommnded height tou kataskeusti.An esy to afiseis to elatirio pio xalaro, tote tha malakosei.
Opos kai tha xamilosei to amaxi giati meioneis tin synoki apostasi anamesa sta 2 mprasta tou amortiser.
Auti h apostasy exartate apo to poso to elatirio (pou krataei kai to baros tou autokinitou) epektinei to amortiser. (i hope it makes sense)Safos kai tha termatizei synexeia an to xamiloseis poly me ta idia elatiria.
Gia auto prepei na pareis elatiria pio konta stin sklirotita pou thes.Einai mperdema I know.
Kai egw mono otan epexa me to amaxi mou to katalaba;) -
Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνεις την διαδρομή τις ανάρτησης, δηλαδή ψηλώνεις το αμάξι.Αφού η tein λέει για min χαμήλωμα όσο είμαι τώρα, δε μπορώ να παω προς τα πάω τα spring locks, να σκληρύνουν τα ελατήρια και να ψηλώσει....
Δηλαδή σε 2,5cm από τέρμα κάτω μέχρι εκεί που είναι τώρα παίζει το max από το min χαμήλωμα; μετά γιατί έχει και πιο πάνω βόλτες....?και μετά που λέει 'after adjusting to the appropriate height...' στη photo δείχνει να είναι το spring lock πιο πάνω.
damn κάτι δε μου πάει καλάΣτο θέμα για την αλλαγή ελατηρίων προφανώς πρέπει να τους συμβουλευτείς για το πόσο πιο σκληρά (έχουν κατάλογο με διάφορες σκληρότητες) Εκτός αν όταν θα χρειαστεί επισκευή και τους την στείλω την ρυθμίσουν και για πιο σκληρά ελατήρια...
Τέλος για το θέμα οτι δεν είναι για χρήση δρόμου μάλλον έχει να κάνει με τη νομοθεσία ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει για να είναι καλυμένοι σε περίπτωση ατυχημάτων ή 'ΚΤΕΟ', γιατί στο site τους άλλα λέειΌντως δεν ακούγεται καθόλου ωραίο και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα σε περίπτωση που με τρακάρουν και 'χαλάσει' ένα αμορτισέρ, κάλλιστα δε μπορεί η ασφαλιστική του άλλου άμα το πάρει χαμπάρι να έχω πρόβλημα...
-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνεις την διαδρομή τις ανάρτησης, δηλαδή ψηλώνεις το αμάξι.Αφού η tein λέει για min χαμήλωμα όσο είμαι τώρα, δε μπορώ να παω προς τα πάω τα spring locks, να σκληρύνουν τα ελατήρια και να ψηλώσει....
Δηλαδή σε 2,5cm από τέρμα κάτω μέχρι εκεί που είναι τώρα παίζει το max από το min χαμήλωμα; μετά γιατί έχει και πιο πάνω βόλτες....?και μετά που λέει 'after adjusting to the appropriate height...' στη photo δείχνει να είναι το spring lock πιο πάνω.
damn κάτι δε μου πάει καλάΣτο θέμα για την αλλαγή ελατηρίων προφανώς πρέπει να τους συμβουλευτείς για το πόσο πιο σκληρά (έχουν κατάλογο με διάφορες σκληρότητες) Εκτός αν όταν θα χρειαστεί επισκευή και τους την στείλω την ρυθμίσουν και για πιο σκληρά ελατήρια...
Τέλος για το θέμα οτι δεν είναι για χρήση δρόμου μάλλον έχει να κάνει με τη νομοθεσία ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει για να είναι καλυμένοι σε περίπτωση ατυχημάτων ή 'ΚΤΕΟ', γιατί στο site τους άλλα λέειΌντως δεν ακούγεται καθόλου ωραίο και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα σε περίπτωση που με τρακάρουν και 'χαλάσει' ένα αμορτισέρ, κάλλιστα δε μπορεί η ασφαλιστική του άλλου άμα το πάρει χαμπάρι να έχω πρόβλημα...
Ta 2.5 ekatosta apo to terma kato einai to min(recommended) xamiloma.
Apo ekei kai epano psiloneis-sklireneis to amaxi oso thes.Dokimase to kai tha deis.
Sympiese ta elatiria kai tha deis pos tha psilosei to amaxi.Paraxena ta disclaimers tis TEIN.
-
Ποια Tein έχεις γιατί υπάρχουν κάποιες που έχουν ανεξάρτητη ρύθμιση στο κάτω μέρος των μπράτσων της ανάρτησης ώστε να ρυθμίσεις ύψος χωρίς να πειράξεις σκληρότητα-προφόρτιση από τα spring locks;
Γενικά παρά του ότι πολλοί μιλάνε για την Tein θεωρώ πως είναι πολύ καλή ανάρτηση αλλά ΜΟΝΟ για πίστα ή πολύ καλή άσφαλτο, για Ελλάδα γενικώς δεν κάνει κατά την τελείως προσωπική μου άποψη πάντα!
Επίσης μάθε να στρίβεις γέρνοντας κάμποσο γιατί οι κλίσεις στις στροφές εξυπηρετούν κι έναν άλλο σκοπό να δουλέψει κι η γεωμετρία της ανάρτησής σου αλλιώς δεν θα γέρνεις αλλά δεν θα κρατά κιόλας το αυτοκίνητό σου! -
Μισό λεπτό ρε παιδιά, γιατί χάθηκα.
-
Η ρύθμιση των 2,5 εκ που προτείνει η Tein είναι η λεγόμενη reference τιμή. Σ΄αυτή την τιμή το πίσω μέρος έχει χαμηλώσει περισσότερο από το μπροστά, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι περίπου 9 εκ
-
Ήδη μετά από περίπου 1500 χλμ το αυτοκίνητο έχει χαμηλώσει περισσότερο από την αρχή. Φυσικό, αφού δούλεψαν τα ελατήρια. Μπροστά αριστερά 1εκ, στα άλλα 3 άκρα 0,5 εκ. Θα πρέπει να επανρυθμίσω το ύψος στο προτεινόμενο γιατί έχει χαμηλώσει πλέον αρκετά. Το αρχικό το βρίσκω πολύ καλό. Αν δώσεις παραπάνω preload θα χαμηλώσει το αυτοκίνητο αφου συμπιέζεται το ελατήριο
-
Βασίλη με έχει ςμπερδέψει γιατί μετράς τη σκληρότητα ανάποδα.
0 ->μαλακό, 16 ->σκληρό. Σύμφωνα μ' αυτό που λες έχεις βάλει 13 κλικ μπροστά και 11 πίσω? Και στρίβει όπως θέλεις? Δεν υποστρέφει? Θα έλεγα λίγο σκληρότερο πίσω για να γίνει πιο υπερστροφικό. Έτσι μου αρέσει εμένα. Θα δοκιμάσω να δω -
Για τα Τ1-R δεν μπορώ να πω εντυπώσεις ακόμα γιατί δεν τα έχω στρίψει. Πάντως οι πιε΄σεις μου είναι σήμερα 34 εμπρός, 32 πίσω
-
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Μισό λεπτό ρε παιδιά, γιατί χάθηκα.-
Η ρύθμιση των 2,5 εκ που προτείνει η Tein είναι η λεγόμενη reference τιμή. Σ΄αυτή την τιμή το πίσω μέρος έχει χαμηλώσει περισσότερο από το μπροστά, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι περίπου 9 εκ
-
Ήδη μετά από περίπου 1500 χλμ το αυτοκίνητο έχει χαμηλώσει περισσότερο από την αρχή. Φυσικό, αφού δούλεψαν τα ελατήρια. Μπροστά αριστερά 1εκ, στα άλλα 3 άκρα 0,5 εκ. Θα πρέπει να επανρυθμίσω το ύψος στο προτεινόμενο γιατί έχει χαμηλώσει πλέον αρκετά. Το αρχικό το βρίσκω πολύ καλό. Αν δώσεις παραπάνω preload θα χαμηλώσει το αυτοκίνητο αφου συμπιέζεται το ελατήριο
-
Βασίλη με έχει ςμπερδέψει γιατί μετράς τη σκληρότητα ανάποδα.
0 ->μαλακό, 16 ->σκληρό. Σύμφωνα μ' αυτό που λες έχεις βάλει 13 κλικ μπροστά και 11 πίσω? Και στρίβει όπως θέλεις? Δεν υποστρέφει? Θα έλεγα λίγο σκληρότερο πίσω για να γίνει πιο υπερστροφικό. Έτσι μου αρέσει εμένα. Θα δοκιμάσω να δω -
Για τα Τ1-R δεν μπορώ να πω εντυπώσεις ακόμα γιατί δεν τα έχω στρίψει. Πάντως οι πιε΄σεις μου είναι σήμερα 34 εμπρός, 32 πίσω
Gia to preload, kai to ypsos, H TEIN apo to manual mou fanike idia me tin dikai mou. Me to piatelo stathero kai to elatirio na rythmizete me ta spring rings. Isws kano lathos.
Kanonika panta metras apo full skliro. Ara to 0 einai to full skliro.
I guess, auto kanei kai o basilis.
Ara exei pio malako mprosta kai pio skliro piso.
Opou opos swsta les, tha ekane to amaxi pio yperstrofikoMakari na einai ta T1R kala se esas
-
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
3) Βασίλη με έχει ςμπερδέψει γιατί μετράς τη σκληρότητα ανάποδα.
0 ->μαλακό, 16 ->σκληρό. Σύμφωνα μ' αυτό που λες έχεις βάλει 13 κλικ μπροστά και 11 πίσω? Και στρίβει όπως θέλεις? Δεν υποστρέφει? Θα έλεγα λίγο σκληρότερο πίσω για να γίνει πιο υπερστροφικό. Έτσι μου αρέσει εμένα. Θα δοκιμάσω να δωSorry αλλά μπερδεύτηκα, πως γίνεται να κάνεις τα πίσω αμορτισέρ πιο σκληρά από τα μπροστά από την στιγμή που το 60% του βάρους είναι μπροστά?? Δεν είναι λογικό, εκτός αν κλίμακα σκληρότητας είναι διαφορετική για τα μπροστινά αμορτισέρ απ'ότι στα πίσω. Από την εμπειρία στα τηλεκατευθυνόμενα (οι ίδιοι νόμοι ισχύουν) βάζουμαι πιο σκληρά πίσω ελατήρια επειδή το βάρος είναι όλο πίσω (60% πίσω) και με αυτό τον τρόπο μειώνεται πολύ η υπερστροφή.
-
Έχουμε την superstreet.. Η Type Flex είναι αυτή που ρυθμίζεται ξεχωριστά η προφόρτιση από το ύψος (δεν βγαίνει για corolla)
Λοιπόν μετά θα πάρω το χάρακα να μετρήσω αυτά τα 2.5cm γιατί κάτι δε πάει καλά Επίσης και την απόσταση, κέντρο ζάντας-φτερό (Στέλιο κάνε και συ το ίδιο για να δούμε ακριβώς τις διαφορές μας )
Εμένα πάντως δε μου φαίνεται να έχει χαμηλώσει άλλο από την αρχή.
Όσο για τις κλίσεις είναι και θέμα συνήθειας και εξοικίωσης, οπότε νομίζω πως σιγά σιγά θα μου φύγει η 'ασχημη' πρώτη επαφή..Για την ώρα είναι κατα βάση υποστροφικό, αλλά με τάση να διώχνει έυκολα την ουρά στην είσοδο... Θα δοκιμάσω να τα βάλω στα ίδια και να βάλω 34 μπροστά 32 πίσω να δω τι παίζει...
Τα έβαλα με τη λογική πως αφού έχουμε ίδιας σκληρότητας ελατήρια μπρος-πίσω και το βάρος μπροστά... βέβαια λογικά θα είναι και ρυθμισμένα αντίστοιχα τα αμορτισέρ αλλά who knows....Τα μετράω όπως στο manual ρε συ... τέρμα σκληρό το 0 και μετράω τα κλικ όπως την χαλαρώνω....
Ακόμα και στις photo της Tein φαίνονται πολύ περισσότερα από 2.5cm από κάτω μέχρι το ελατρήριο....
Γμτ πρέπει να φύγω τώρα μη γράψετε πάρα πολλά μέχρι αύριο
-
to ypsos, H TEIN apo to manual mou fanike idia me tin dikai mou. Me to piatelo stathero kai to elatirio na rythmizete me ta spring rings. Isws kano lathos.Έχεις απόλυτο δίκιο. Εγώ έκανα λάθος. Αν δώσεις preload σηκώνεται το αυτοκίνητο.
οιπόν μετά θα πάρω το χάρακα να μετρήσω αυτά τα 2.5cm γιατί κάτι δε πάει καλά Επίσης και την απόσταση, κέντρο ζάντας-φτερό (Στέλιο κάνε και συ το ίδιο για να δούμε ακριβώς τις διαφορές μας )
Εμένα πάντως δε μου φαίνεται να έχει χαμηλώσει άλλο από την αρχή.Λοιπόν μέτρησα μέσο ζάντας με φτερό και οι αποστάσεις είναι:
Εμπρός αριστερά: 32,75 αντί για 34
Εμπρός δεξιά: 33,25 αντί για 34
Πίσω αριστερά: 32,95 αντί για 33,5
Πίσω δεξιά: 33,25 αντί για 33,5 -
Ο χρήστης syele έγραψε:
to ypsos, H TEIN apo to manual mou fanike idia me tin dikai mou. Me to piatelo stathero kai to elatirio na rythmizete me ta spring rings. Isws kano lathos.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Εγώ έκανα λάθος. Αν δώσεις preload σηκώνεται το αυτοκίνητο.
οιπόν μετά θα πάρω το χάρακα να μετρήσω αυτά τα 2.5cm γιατί κάτι δε πάει καλά Επίσης και την απόσταση, κέντρο ζάντας-φτερό (Στέλιο κάνε και συ το ίδιο για να δούμε ακριβώς τις διαφορές μας )
Εμένα πάντως δε μου φαίνεται να έχει χαμηλώσει άλλο από την αρχή.Λοιπόν μέτρησα μέσο ζάντας με φτερό και οι αποστάσεις είναι:
Εμπρός αριστερά: 32,75 αντί για 34
Εμπρός δεξιά: 33,25 αντί για 34
Πίσω αριστερά: 32,95 αντί για 33,5
Πίσω δεξιά: 33,25 αντί για 33,5Pios sas ekane set up tin anartisi?
Corner weighting egine?
H aplos ypologisan apostaseis gia ypsos? -
Pios sas ekane set up tin anartisi?
Corner weighting egine?
H aplos ypologisan apostaseis gia ypsos?Άστα να πάνε. Η εμπειρία της τοποθέτησης δεν ήταν ότι καλύτερο.
Όχι δεν έγινε corner weighting και το ήξερα. Έχω σκοπό να το κάνω ούτως ή άλλως τώρα που έχουν δουλέψει τα ελατήρια.
Η τοποθέτηση έγινε με τις αποστάσεις που έδινε η Tein και κατά τη στιγμή της τοποθέτησης ήταν ΟΚ
-
Akomi kai metrontas ta ipsi kathe gonias kanis kalitero balancing para etsi opos stis valan.
Pantos osa ergostasiaka aftokinita metrisa ipsi sta akra kanena apolitos den eixe idio ipsos deksia aristera (ap'oso ksero kapies fores dikeologimena).
JIM -
Συνέχεια εδώ για να μη χαλάμε το θέμα του
Toyota Forum -
Να πάμε να κρυφτούμε πουθενά να μιλήσουμε με την ησυχία μας!
Αύριο Στέλιο θα μετρήσω και γω να σου πω ακριβώς πάντως στο ψιλοπρόχειρο είναι 34 μπροστά, 33 κάτι πίσω... -
Ρε καψίλα άσε την ανάρτηση να δουλεύει στο recommendated ύψος με τα δικά της rates και βρές αντιστρεπτικές απο Ts η κάτι τέτοιο να περιορίσεις το roll. Οι δρόμοι που οδηγάς ΔΕΝ θέλουν σκληρά ελατήρια.
Καημένο Corolla...
Tein Superstreet & Toyo T1-R σε Toyota Corolla