-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Κατι ελαφρως ασχετο με το θεμα αλλα ενδεικτικο καποιων πραγματων.Θυμαμαι στο Ναυτικο,σε ενα θερετρο,τα παιδια των μονιμων επαιζαν ποδοσφαιρο σε ενα γηπεδακι.Μολις ακουστηκε η σειρηνα για κατεβασμα της σημαιας,αφησαν την μπαλα,σταματησαν το παιχνιδι τους και σταθηκαν προσοχη προς την σημαια.Μιλαμε για παιδια απο 8 εως 15 χρονων.
Πραγματικα τους λυπηθηκα.Αυτο ειναι καταντια για εμενα...
ΥΓ.Ας ανοιξουν τα μυαλα του ορισμενοι.Καλο θα τους κανει.
Θα μπορουσες να εξηγησεις γιατι ειναι καταντια?
-
Εμεις οι νεοτεροι δεν ζησαμε ποτε στην χωρα μας τον πολεμο. Δεν ζησαμε το να κλεινουν τα φωτα στα σπιτια ακουγοντας τον ηχο απο τις μποτες των Γερμανων. Δεν ζησαμε Μικρασιατικη καταστροφη.
Ευχομαι πραγματικα να μην χρειαστει ποτε να ζησουμε κατι αναλογο που εζησαν πολλοι απο τους παππουδες κ τους πατεραδες μας για να καταλαβουμε τι σημαινει σημαια, τι σημαινει ελευθερια κ αλλα αγαθα που τα εχουμε δεδομενα στην καθημερινοτητα μας κ οχι σημασια δεν τους δινουμε αλλα τα απαξιωνουμε κιολας. -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Κατι ελαφρως ασχετο με το θεμα αλλα ενδεικτικο καποιων πραγματων.Θυμαμαι στο Ναυτικο,σε ενα θερετρο,τα παιδια των μονιμων επαιζαν ποδοσφαιρο σε ενα γηπεδακι.Μολις ακουστηκε η σειρηνα για κατεβασμα της σημαιας,αφησαν την μπαλα,σταματησαν το παιχνιδι τους και σταθηκαν προσοχη προς την σημαια.Μιλαμε για παιδια απο 8 εως 15 χρονων.
Πραγματικα τους λυπηθηκα.Αυτο ειναι καταντια για εμενα...
ΥΓ.Ας ανοιξουν τα μυαλα του ορισμενοι.Καλο θα τους κανει.
Τα συγκεκριμένα παιδιά, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ξέρουν ότι μπορούν οφείλουν να τιμούν ορισμένα πράγματα πολύ περισσότερο από τους 'ψαγμένους' των αθηναϊκών συνοικιών που έχουν μουχλιάσει από την απραξία.
Θυμάμαι κι εγώ τους κατοίκους της Ορεστιάδας που σταματούσαν προσοχή μπροστά στη σημαία όταν άγημα την κατέβαζε κάθε βράδυ. Άλλοι ας σταθούν προσοχή μπροστά στα σιλικονάτα βυζόμπαλα κάποια γκόμενας. Διαφορετικές προτεραιότητες.Επίσης, συμφωνώντας με τον kleisj, θα συμπληρώσω ότι είχα αναγκαστεί να μάθω παπαγαλία κάπου 300 σελίδες ιστορία για να πάρω καλό βαθμό στις πανελλήνιες. Αλλά κάτι πρέπει να φταίει γι'αυτό το άθλιο σύστημα παιδείας, έτσι δεν είναι; Ταυτόχρονα δεν γουστάρουμε κάποια άλλα πράγματα. Τα συνδέουμε λοιπόν, λέμε ότι για το πρόβλημα φταίει το τάδε φαινόμενο ή συνήθεια και πετυχαίνουμε τουλάχιστον να μεταστρέψουμε την κοινή γνώμη εις βάρος του δεύτερου, λογικά άσχετου πράγματος.
Μη συμμετέχετε μωρέ στις παρελάσεις, ούτε τα παιδιά σας να τα αφήσετε να συμμετάσχουν. Δώστε τους 10 ευρώ να πάνε για φραπέ και αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστότερο. -
Δεν πειράζει nass, δεν προσβάλομαι. Δεν έχω λόγο άλλωστε γιατί δεν με ακουμπά αυτό που είπε ο Spartan. Από την άλλη ίσως αντιδρά έτσι γιατί ταυτίζεται με το πρόβατο που είπα πριν, αν και το Πάσχα αργεί. Δεν είχα κανένα στο μυαλό μου όταν το έλεγα πάντως και αυτό μάλλον επαληθεύει το 'όποιος έχει τη μύγα...' ή μήπως καλύτερα τη σφίγγα?
Κοίταξε να δεις Spartan (μιας και το έκανες προσωπικό, απευθύνομαι σε 'σένα). Ωραία όλα αυτά για τα ευτραφή ζωάκια (με μόνη ένσταση ότι μου μυρίζει άσχημα το κρέας τους ) αλλά σκέψου λίγο σοβαρά ότι το καλό και υπάκουο πρόβατο που τόσα προσφέρει έχει έναν τσοπάνη πάνω απ'το κεφάλι του ο οποίος και επωφελείται ουσιαστικά από όλα αυτά. Λυπάμαι αλλά εγώ δεν θέλω ούτε πρόβατο να είμαι, ούτε και τσοπάνης. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του (αν και δεν νομίζω να ζητήσει ποτέ κανείς ευθύνες από ένα πρόβατο) χεχ. Τι ξέρω εγώ όμως? ένα απλό παράσιτο είμαι
Υ.Γ. τώρα που το ξαναδιάβασα, πρώτα φορά βλέπω άνθρωπο να χαίρεται που είναι υποτακτικός..
Y.Γ.2 manosk έτσι και αλλιώς για φραπέ θα πάνε μετά την παρέλαση Στη γειτονιά μου μάλιστα συνεχίζουν σχεδόν σε διάταξη μέχρι τις καφετέριες. Δεν μ'αρέσει τίποτα από τα 2, απλά το ανέφερα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μη συμμετέχετε μωρέ στις παρελάσεις, ούτε τα παιδιά σας να τα αφήσετε να συμμετάσχουν. Δώστε τους 10 ευρώ να πάνε για φραπέ και αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστότερο.Καταρχήν νομίζω δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, η συμμετοχή στην παρέλαση είναι υποχρεωτική (ή όχι ?)
Δε νομίζεις όμως πως απαξιώνεις και το θέμα και τους συνομιλητές σου με τα περί 'φραπέ' ?
Μήπως αν πάρω τα παιδιά μου και πάμε στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στη Βεργίνα, στις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα εκεί κοντά, στην Κνωσσό, στην Αγ. Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο κτλ. κτλ. κερδίσουν περισσότερα και αισθανθούν περισσότερα για την ιστορία μας ?
Μήπως οι πιθανότητες να είναι περήφανα για τη χώρα μας είναι περισσότερες με τα παραπάνω παρά με την παρέλαση ?
Και ένα τελευταίο: δεν υπάρχει 'αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστότερο' όταν δε μιλάμε για μια ιδιωτική εκδήλωση αλλά για μια δημόσια, κρατική πολιτική (και ενδεχομένως και με υποχρεωτική ισχύ)
-
Απορώ που μπερδεύετε τον σεβασμό με την υποτακτικότητα.
Δεν βλάπτει καμιά φορά να σκύβεις το κεφάλι μπροστά σε κάτι που εκτιμάς. Το αντίθετο λέγεται θράσος, όχι αυτοεκτίμηση. -
Ο χρήστης dazed έγραψε:
Από την άλλη ίσως αντιδρά έτσι γιατί ταυτίζεται με το πρόβατο που είπα πριν, αν και το Πάσχα αργεί.Υ.Γ. τώρα που το ξαναδιάβασα, πρώτα φορά βλέπω άνθρωπο να χαίρεται που είναι υποτακτικός..
Αρκεί...
(Moderator nass)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και ένα τελευταίο: δεν υπάρχει 'αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστότερο' όταν δε μιλάμε για μια ιδιωτική εκδήλωση αλλά για μια δημόσια, κρατική πολιτική (και ενδεχομένως και με υποχρεωτική ισχύ)
Σωστό. Αυτή ήταν η ουσία του θέματος ευθύς εξ' αρχής.
-
manosk αν έχεις αυτοεκτίμηση δεν σκύβεις το κεφάλι. απλό είναι
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δε νομίζεις όμως πως απαξιώνεις και το θέμα και τους συνομιλητές σου με τα περί 'φραπέ' ?
Μήπως αν πάρω τα παιδιά μου και πάμε στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στη Βεργίνα, στις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα εκεί κοντά, στην Κνωσσό, στην Αγ. Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο κτλ. κτλ. κερδίσουν περισσότερα και αισθανθούν περισσότερα για την ιστορία μας ?
Μήπως οι πιθανότητες να είναι περήφανα για τη χώρα μας είναι περισσότερες με τα παραπάνω παρά με την παρέλαση ?
Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την υποχρεωτική συμμετοχή σε εκδήλωση του σχολείου. Αν πέσει σε περίεργο διευθυντή, μπορεί να επιμείνει.
Όχι, δεν θεωρώ ότι υποβιβάζω το επίπεδο της κουβέντας ή τους συνομιλητές. Άλλοι έχουν ήδη μιλήσει υποτιμητικά για τα παιδιά που συμμετέχουν σε παρελάσεις, υποστηρίζοντας ότι όλα νοιάζονται μόνο για τη φραπαδούρα.
Τέλος το ένα (παρέλαση) δεν αναιρεί το άλλο (επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους). Κρίνοντας όμως από τα όσα ισχύουν, το απολύτως πιθανότερο είναι να δώσουν οι περισσότεροι γονείς 10 ή 100 ευρώ στα παιδιά τους για βόλτα στις κοντινές πλατείες αντί να μπουν στον κόπο που αναφέρεις.
dazed, όχι, δεν είναι απλό.
-
Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια ολοένα αυξανόμενη τάση απομάκρυνσης από αυτονόητα σημεία αναφοράς και παραδόσεις, που διαφοροποιούν οποιοδήποτε έθνος από το ακριβώς διπλανό του. Αυτό που καταγγέλεται ως 'ομοιομορφία' είναι επί της ουσίας χαρακτηριστικό διαφορετικότητας (μόνο οι Έλληνες εορτάζουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, μόνο οι Αμερικάνοι εορτάζουν στις 4 Ιουλίου και πάει λέγοντας).
Αυτή η τάση αποστασιοποίησης από τα βασικά μας γνωρίσματα ως Έλληνες (μέρος των οποίων αποτελούν και οι παρελάσεις στις 2 εθνικές μας εορτές) εμένα όχι μόνο με θλίβουν, αλλά ορισμένες φορές (ανάλογα με τα 'επιχειρήματα') με αγανακτούν κιόλας.
Ας γίνουμε λοιπόν άοσμοι, άχρωμοι και άγευστοι (και όλοι οι λαοί ίδιοι) για να μην κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε εθνικιστές
-
Και κάτι άλλο. Υπάρχει μια επετειος κατ' εμέ σημαντικοτερη απ' ολες, που υποβαθμίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο ακόμα κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της . Και αφορά άμεσα τη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία. Που είναι η ευαισθησία του ελληνικου κράτους για την δική της ανάδειξη και αναβαθμιση; (και δεν εννοώ παρελάσεις και λοιπά πανηγύρια)
Μόνο 5 φωτισμενοι διανοητές και ο Διονύσης ο Τσακνης ( http://www.dalaras.com/songs/symmetoxes/alhths_kairos/noemvrhs_90.htm ) της έδωσαν τοσα χρονια τη διάσταση που της αρμόζει. Σε λίγο θα την θυμόμαστε λιγοι γραφικοί.
Δεν είδα κανείς να κόπτεται και γι' αυτην το ίδιο... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Καταρχήν νομίζω δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, η συμμετοχή στην παρέλαση είναι υποχρεωτική (ή όχι ?)
Σωστά νομίζεις.Η παρέλαση για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου είναι υποχρεωτική.
Αν παρ όλα αυτά κάποιο παιδί δεν παρουσιαστεί την ημέρα της παρέλασης, κυρώσεις δεν υπάρχουν. Καμια.Στα χρόνια τα δικά μου ήταν υποχρεωτική και στο Γυμνάσιο -Λύκειο.Σήμερα δε γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια ολοένα αυξανόμενη τάση απομάκρυνσης από αυτονόητα σημεία αναφοράς και παραδόσεις, που διαφοροποιούν οποιοδήποτε έθνος από το ακριβώς διπλανό του. Αυτό που καταγγέλεται ως 'ομοιομορφία' είναι επί της ουσίας χαρακτηριστικό διαφορετικότητας (μόνο οι Έλληνες εορτάζουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, μόνο οι Αμερικάνοι εορτάζουν στις 4 Ιουλίου και πάει λέγοντας).Αυτή η τάση αποστασιοποίησης από τα βασικά μας γνωρίσματα ως Έλληνες (μέρος των οποίων αποτελούν και οι παρελάσεις στις 2 εθνικές μας εορτές) εμένα όχι μόνο με θλίβουν, αλλά ορισμένες φορές (ανάλογα με τα 'επιχειρήματα') με αγανακτούν κιόλας.
Ας γίνουμε λοιπόν άοσμοι, άχρωμοι και άγευστοι (και όλοι οι λαοί ίδιοι) για να μην κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε εθνικιστές
Πρόκειται για την παγίδα της δήθεν πολυπολιτισμικότητας, στην οποία έχουν πέσει σαν κοτόπουλα πολλοί.
Είσαι Έλληνας, Τούρκος, Αλβανός, Ιταλός ή Αλγερινός. Σου λέει ο άλλος 'Δεν βαριέσαι να είσαι συνέχεια έτσι, παραδοσιακός; Κοίτα πως ζουν οι άλλοι και βάλε τις συνήθειές τους στη ζωή σου. Άλλαξε αυτό που κάνεις και δώστου χρώμα, κάνε την κοινωνία σου πολύχρωμο μωσαϊκό.'
Το πρόβλημα σε αυτό το καταρχήν όμορφο μοντέλο είναι ότι ΚΑΠΟΙΟΙ πολιτισμοί έχουν πολύ ισχυρότερα μέσα επιβολής τους στις μάζες από τους υπόλοιπους. Σήμερα ο παγκόσμιος κυρίαρχος πολιτισμός είναι ο αμερικάνικος. Επιβάλλεται σε όλες τις χώρες με τα ΜΜΕ, με τον κινηματογράφο, με το internet, με τη μόδα και με τη γλώσσα. Επηρρεάζει όλους τους λαούς σε τεράστιο βαθμό, σε σημείο που κάποιος πχ Έλληνας γονιός να θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να ντύσει το παιδί του στις απόκριες γελαδάρη με στέτσον (καουμπόυ) ή Sούperman και τελείως κουφό να το ντύσει τσολιά ή Κολοκοτρώνη.
Το όμορφο μωσαϊκό λοιπόν αρχίζει και παίρνει ένα μονότονο χρώμα, μέχρι που τα πάντα θα είναι απολύτως ομοιόμορφα, όχι όμως σε εθνικό επίπεδο (φτουφτου), αλλά σε παγκόσμιο. Αμήν.[/i] -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Και κάτι άλλο. Υπάρχει μια επετειος κατ' εμέ σημαντικοτερη απ' ολες, που υποβαθμίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο ακόμα κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της . Και αφορά άμεσα τη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία. Που είναι η ευαισθησία του ελληνικου κράτους για την δική της ανάδειξη και αναβαθμιση; (και δεν εννοώ παρελάσεις και λοιπά πανηγύρια)
Μόνο 5 φωτισμενοι διανοητές και ο Διονύσης ο Τσακνής της έδωσαν τοσα χρονια τη διάσταση που της αρμόζει. Σε λίγο θα την θυμόμαστε λιγοι γραφικοί.
Δεν είδα κανείς να κόπτεται και γι' αυτην το ίδιο...Γιατί ρε γμτ πρέπει να χωρίζονται οι έλληνες σε αυτούς που τιμούν την 17η Νοεμβρίου και σ'αυτούς που τιμούν την 25η Μαρτίου;
Δυστυχώς για όλους μας τα παιδιά μας δε θα τιμούν τίποτα απ'όλα αυτά εκτός από τα λεφτά που θα βγάζουνε... -
Για άλλη μια φορά http://www.iospress.gr/ios1995/ios19951029a.htm
migf1 δεν είναι (νομίζω και ελπίζω) χαρακτηριστικό γνώρισμα των ελλήνων οι παρελάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθεις στα παιδιά ιστορία η οποία δεν χωρα αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη. Κοίταξε να δεις πως το βλέπω εγώ. Οι παραδόσεις, ιστορία κλπ είναι οι ρίζες του δεντρου τις οποίες και πρέπει να προσέχουμε για να μεγαλώσει το δέντρο προς τα πάνω (όχι οι ρίζες κι'αλλο)
Παραθέτω απόσπασμα από την «ανάκριση» της καθηγήτριας Φ.Ρ. (17-01-2002) όταν δεν δέχτηκε να συμετέχει στην παρέλαση του σχολείου της:
*ΕΡ.: Οι μάρτυρες επικαλούνται ότι για λόγους ιδεολογίας δεν κάνετε παρέλαση. Θέλετε να την αναπτύξετε την ιδεολογία σας;
ΑΠ.: Ξεκινώ από πού προέρχεται η παρέλαση. Η παρέλαση είναι κατάλοιπο της δικτατορίας Μεταξά. Και προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, μας ήρθε από τη Γερμανία του Χίτλερ. Εχει να κάνει ή ταιριάζει, θα λέγαμε καλύτερα, σ' ένα στρατόπεδο, παρά σ' ένα σχολείο. Το σχολείο υπάρχει για να προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί, εμπνέει, μορφώνει, δίνει κατευθύνσεις (...). Με θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις «περνάς» στα παιδιά ένα σωρό μηνύματα περί ελευθερίας, αλληλεγγύης, θάρρους, τόλμης, δύναμης και ανθρωπιάς, που κανείς μα κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να με πείσει ότι η παρέλαση θα τους τα περάσει ή θα τους τα εμπνεύσει. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή θεσμών, δηλαδή νέους θεσμούς. Είναι το ελληνικό σχολείο και κατ' επέκταση η ίδια η ελληνική κοινωνία έτοιμα να δεχτούν κάτι τέτοιο; Η απάντησή μου είναι με χίλια στόματα Ναι! (...).*
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Γιατί ρε γμτ πρέπει να χωρίζονται οι έλληνες σε αυτούς που τιμούν την 17η Νοεμβρίου και σ'αυτούς που τιμούν την 25η Μαρτίου;
Δυστυχώς για όλους μας τα παιδιά μας δε θα τιμούν τίποτα απ'όλα αυτά εκτός από τα λεφτά που θα βγάζουνε...ΔΕΝ πρεπει να χωρίζονται (αν και τοσα χρονια το '25η Μαρτίου' μου κάθεται 'καπως'. Ως γνωστόν εκείνη τη μέρα δεν έγινε απολύτως τίποτα )
Όμως δεν είδα κανέναν εδώ μέσα απ' οσους φωνάζουν για την περίφημη 'απώλεια της εθνικής μας συνείδησης' να φωνάζουν και για την απώλεια της ανθρωπιστικής μας συνείδησης.
Ούτε να δίνουν σημασια στα σημαντικα. -
Ο χρήστης dazed έγραψε:
Για άλλη μια φορά http://www.iospress.gr/ios1995/ios19951029a.htmmigf1 δεν είναι (νομίζω και ελπίζω) χαρακτηριστικό γνώρισμα των ελλήνων οι παρελάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθεις στα παιδιά ιστορία η οποία δεν χωρα αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη. Κοίταξε να δεις πως το βλέπω εγώ. Οι παραδόσεις, ιστορία κλπ είναι οι ρίζες του δεντρου τις οποίες και πρέπει να προσέχουμε για να μεγαλώσει το δέντρο προς τα πάνω (όχι οι ρίζες κι'αλλο)
Παραθέτω απόσπασμα από την «ανάκριση» της καθηγήτριας Φ.Ρ. (17-01-2002) όταν δεν δέχτηκε να συμετέχει στην παρέλαση του σχολείου της:
*ΕΡ.: Οι μάρτυρες επικαλούνται ότι για λόγους ιδεολογίας δεν κάνετε παρέλαση. Θέλετε να την αναπτύξετε την ιδεολογία σας;
ΑΠ.: Ξεκινώ από πού προέρχεται η παρέλαση. Η παρέλαση είναι κατάλοιπο της δικτατορίας Μεταξά. Και προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, μας ήρθε από τη Γερμανία του Χίτλερ. Εχει να κάνει ή ταιριάζει, θα λέγαμε καλύτερα, σ' ένα στρατόπεδο, παρά σ' ένα σχολείο. Το σχολείο υπάρχει για να προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί, εμπνέει, μορφώνει, δίνει κατευθύνσεις (...). Με θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις «περνάς» στα παιδιά ένα σωρό μηνύματα περί ελευθερίας, αλληλεγγύης, θάρρους, τόλμης, δύναμης και ανθρωπιάς, που κανείς μα κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να με πείσει ότι η παρέλαση θα τους τα περάσει ή θα τους τα εμπνεύσει. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή θεσμών, δηλαδή νέους θεσμούς. Είναι το ελληνικό σχολείο και κατ' επέκταση η ίδια η ελληνική κοινωνία έτοιμα να δεχτούν κάτι τέτοιο; Η απάντησή μου είναι με χίλια στόματα Ναι! (...).*
Ευχαριστώ για το λινκ, αλλά η παράθεσή του δεν αρκεί για να με κάνει να συμφωνήσω με το περιεχόενό του.
Όπως ίσως παρατήρησες, δεν έλαβα ευθεία θέση υπέρ ή κατά των σχολικών παρελάσεων. Αντίθετα, προσέγγισα (συνειδητά) γενικότερα το θέμα, παίρνοντας αφορμή απο τις παρελάσεις.
Για μένα οι παρελάσεις την 25η και 28η θα πρέπει να εκλαμβάνονται κυρίως ως μορφή έκφρασης του εορτασμού και κυρίως φόρος τιμής (ούτε ως επίδειξη δύναμης, ούτε ως γκομενοσυνάξεις, ούτε ως οτιδήποτε άλλο τραγελαφικό). Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε π.χ. να καταργήσουμε την στρατιωτική θητεία (το έχουν κάνει κι άλλες χώρες). Ή ακόμα να καταργήσουμε τον εορτασμό γενικότερα (κι αυυτό το έχουν κάνει άλλες χώρες). Μόνο που στην πρώτη περίπτωση γινόμαστε περισσότερο Αμερικάνοι και στη δεύτερη περισσότερο Φινλανδοί. Ενώ στη πραγματικότητα είμαστε Έλληνες.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
(αν και τοσα χρονια το '25η Μαρτίου' μου κάθεται 'καπως'. Ως γνωστόν [b]εκείνη τη μέρα δεν έγινε απολύτως τίποτα )[/b]
Όμως δεν είδα κανέναν εδώ μέσα απ' οσους φωνάζουν για την περίφημη 'απώλεια της εθνικής μας συνείδησης' να φωνάζουν και για την απώλεια της ανθρωπιστικής μας συνείδησης.
Ούτε να δίνουν σημασια στα σημαντικα.Ε καλά τωρα κι εσύ!!! Το κάνεις σα το αρνί που τρίβεται στη γκλίτσα του τσοπάνη (που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο παππούς μου).
Θα μπει κανάς Αμβρόσιος στο forum και θα σου τραβήξει αφορισμό , να χεις να πορεύεσαιΜη χαλάς την πιάτσα, μην τους τρως το ψωμί, κλεφτες θα γίνουν οι άνθρωποι;;;
-
Τωρα γελάμε αλλά αν κανεις ένα γκαλοπ το 95% θα σου πιασει το παραμύθι για τον Π.Π.Γερμανο και μετα θα σου πει οτι οι μαθητικες παρελάσεις τρεφουν το φρόνημα.
Κανείς απ' οσους φωνάζουν υπερ των μαθητικών παρελάσεων δε φωνάζει εναντίον της αμορφωσιας μας.ΥΓ Ο δρομος για τον Παραδεισο εχει κλεισει προ πολλου για μενα λέμεεεε. Δε χρειαζεται Αμβρόσιος, ο ιδιος ο Υψιστος μου πηρε το διπλωμα γιατι πηγαινα με 250 σε κλειστη καμπη της Λεωφορου Αμαρτιας (κι ηταν ωραιο το γκομενακι παναθεμά το ).
Να καταργηθουν οι παρελασεις;