-
citastak να την αναφερετε τη κυρια αυτη για τη συμπεριφορα της...
ακριβες και αχρηστες οι στρατιωτικες παρελασεις κατα τη γνωμη μου...μερικα αγηματα εφταναν...οχι απο σμηνιτες παντως...
-
περσι παρελασαν στις 28 οκτωβρη στη κυπρο 2 αγηματα πεζικου της ελδυκ σε χωριο ουτε 50 ατομων..αλλα εγινε για το γαμωτο και να τιμηθει η επετειος.. ηταν αρκετα συγκινητικο...αλλα το πανηγυρι της αθηνας και της θεσσαλονικης ειναι too much!
για τον Ιο ας το αφησουμε καλυτερα...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
περσι παρελασαν στις 28 οκτωβρη στη κυπρο 2 αγηματα πεζικου της **ελδυκ **σε χωριο ουτε 50 ατομων..αλλα εγινε για το γαμωτο και να τιμηθει η επετειος.. ηταν αρκετα συγκινητικο...αλλα το πανηγυρι της αθηνας και της θεσσαλονικης ειναι too much!για τον Ιο ας το αφησουμε καλυτερα...
Ναι? Στην εποχή μου δεν κάναμε παρελάσεις!
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Εγώ μάλλον φυτό ήμουν, γιατί όχι μόνο δεν ανατρίχιασα, αλλά και ποτέ δεν πορώθηκα με τις μαλακίες του στρατού. Στην παρέλαση έκανα καλό βήμα για να με αφήνουν ήσυχο και γιατί αν δεν κάναμε καλά, δεν θα τελειώναμε ποτέ. 'Ένα κι ένα δύο' δεν θυμάμαι να φώναξα, άσε που τον όρκο του νεοσύλλεκτου εγώ δεν τον είπα. Τι γελοιότητες είναι αυτές ρε παιδιά και τα επικροτούμε κιόλας; 'Να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης;;;' Τον δώσατε τον όρκο, όσοι των δώσατε, τον κρατήσατε κιόλας, ή κουβέντα να γίνεται;
Nαι, όσο μπορούσα. Καλό είναι να δίνεις μια υπόσχεση που και που.
Το 'Ένα κι ένα δυο' δεν το φωνάζουν οι παρελαύνοντες αλλά ο επικεφαλής.Μήπως φιδιάζατε στην πρώτη ευκαιρία; Εκτός αν αρεσκόμαστε στο να δίνουμε όρκους αβέρτα, να τους αθετούμε και να μην τρέχει τίποτα!!!
Όχι, μην κρίνεις εξ ιδίων...
Για εμένα, οι παρελάσεις είναι απλά φιέστες για το λαό. Στο Ηράκλειο, οι σμηνίτες της 126 πηγαίνουν για καφέ μετά με τα G3 στην κοραή. Δεν το έχω δει, γιατί 5 χρόνια έλειπα, αλλά το έχω ακούσει.
Από σμηνίτες όλα να τα περιμένει κανείς. Αν εμείς πηγαίναμε με τα όπλα για καφέ, θα υπηρετούσαμε ακόμα.
Που είναι ο φόρος τιμής στους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος; Στο να κάνουμε μισή ώρα παρέλαση και μετά, την ημέρα της εθνικής επετείου να λιώσουμε απ' τα ουίσκια και τις μπύρες στα club που εκείνη τη μέρα ανοίγουν απ' το πρωί; Ή στο να ετοιμάσουμε το μονάκριβό μας με την ακριβότερη στολή παρέλασης, πουκάμισο Artisti, παπούτσι Boss και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, για να είναι ο πιο trendy στο σχολείο;
Στο να κάνουμε παρέλαση (δεν με απασχολεί η σχολική, για την άλλη μίλησα. Το τι κάνει ο καθένας μετά χαρακτηρίζει τον ίδιο, όχι τον θεσμό.
Και φυσικά το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, υποθέτω και τα Αμερικανάκια, στις 4 Ιουλίου ανάλογα θα φέρονται. Ρε παιδιά, τι να λέμε τώρα; Οι καιροί αλλάζουν, πράγματα δεν έχουν πια την αξία που είχαν κάποτε. Και δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό αυτό, αρκεί να έχουμε την ωριμότητα να το δεχτούμε.
Και τα Αμερικανάκια (που δεν έχουν χάσει ποτέ σε πόλεμο) και οι περισσότεροι. Επίσης παρελαύνουν στους αμερικανικούς δρόμους όλες οι εθνότητες στις εθνικές τους εορτές. Έλληνες, Ιρλανδοί, Κινέζοι, Ιταλοί κλπ.
Με την ίδια λογική, γιατί να μην έχουμε και μία εθνική επέτειο για τη θυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, άλλη μία για τον Μ. Αλέξανδρο, και δεν ξέρω κι εγώ πόσες άλλες.
Γιατί γιορτάζει το ελληνικό κράτος με τους πολίτες του την απελευθέρωσή του, όχι το ελληνικό έθνος.
Προσωπικά, δεν θα με ενοχλούσε αν όλα αυτά εξέλειπαν κάποτε. Έχουμε τόσα άλλα θέματα πιο σοβαρά να ασχοληθούμε ως κοινωνία, οι εθνικές επέτειοι μας μάραναν;;;
Μέχρι να λύσουμε όλα τα σοβαρά προβλήματά μας προτείνω να μην γιορτάζουμε ούτε τα γενέθλια, ούτε τους γάμους μας, ούτε την πτώση της χούντας, ούτε να στήνουμε τοπικές εορτές. Γενικά ας ξεχάσουμε ό,τι μας ενώνει.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οι Φινλανδοί ήταν 300 χρόνια σκλαβωμένοι στους Σουηδούς και στους Ρώσους εναλλάξ. Για πήγαινε στη Φινλανδία και πες τους τι γνώμη έχουν για τους Σουηδούς Παρελάσεις όμως δεν κάνουν.
Και γιατι να τους έχουμε για παράδειγμα και σ' αυτό??? Κακώς...Ισως θα έπρεπε να κάνουν...
Αναλόγως την παρέλαση!
Στη Θεσσαλονίκη την 28η, άλλη η μαθητική κι άλλη η στρατιωτική και έχουν και διαφορετικό κοινό.
Μα καλά δεν έχεις ακούσει παιδάκι να θαυμάζει τα τανκς;Νομίζω πως δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.
Οι πιο πιστοί θεατές είναι τα παιδάκια, τα οποία ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτ' άλλον από το να θαυμάζουν τα μέσα του πολέμου. Κάτι μ' ενοχλεί σ' αυτό.Εκτός απο τις παρελάσεις, τα θαυμάζουν και στη τηλεόραση, στα Playstation, x-box, PC , στα πλαστικά και διαφόρων ειδών παιχνίδια, πολλές περισσότερες φορές το χρόνο απο 2 που είναι οι παρελάσεις .Οι τελευταίες λοιπόν, είναι αυτές που προκαλούν λιγότερο απο οτιδήποτε αλλο τα δύστυχα παιδάκια να 'θαυμαζουν τα μέσα του πολέμου'...Δεν αναφέρω καθόλου τα υπόλοιπα 'μέσα πολέμου και βιας', πιστόλια, μαχαίρια κλπ....
ποιες χωρες κανουν ακομα παρελασεις, αραγε?
η ιστορια μαθαινεται με διαβασμα και δεν ειναι πασαρελα στους δρομους...
Οταν ακόμα και με τις 'ανούσιες παρελάσεις κι Εθνικές Εορτές', που είναι παραστατικότατες, με οπτικά ερεθίσματα (αφίσες στα σχολεία κλπ), αγνοούν τα παιδιά το κεντρικό εστω θέμα της καθε μια απο τις 2 Εθνικές Εορτές, σιγά μην εναποθέσουμε τις ελπίδες στο διάβασμα και στα τέρατα μαθήσεως, τους 'εκπαιδευτικούς'.
Και εσεις που δεν τις θελετε, τι σας ενοχλουν?
Για τα λεφτά φυσικά...'Είναι πολλά τα έξοδα και πάνε χαμένα, αντι να δαπανώνται για αγαθοεργίες...' Μας έχουν πιάσει οι κοινωνικές μας ευαισθησίες κι ενω φροντίζουμε καθημερινά να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο απο το υστέρημά μας, ενω είμαστε παντα τυπικοί με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προσφέροντας στο κρατος και στην κοινωνία γενικότερα, οι παρελάσεις μας χαλάνε τη μαγιά...
Καλυτερα να γινονται τοπικες εορτες μνημης με αφιερωματα/εκθεματα απο μερους του στρατου, για να θυμουνται οι παλαιοτεροι και να μαθαινουν οι νεοτεροι.
Οι νεότεροι απο που θα μαθαίνουν ακριβώς ??? Απο τις καφετέριες που θα ρουφάνε τη φραπεδούμπα λόγω αργίας?? Να με συγχωρείς, αλλα η συμμετοχή δεν αντικαθίσταται με τίποτα...
Οι παλαιότεροι?? Θα τρέχουν απο μνήμα σε μνήμα για καταθέσεις στεφάνου ή θα επισκέπτονται εκθεσιακά κέντρα για να απολαμβάνουν τα εκθέματα του Στρατού?? Και μη μου πεις για εορτές τύπου Αεροπορίας, γιατι κι αυτές τείνουν να τις καταργήσουν....(αν δε το ΄χουν κανει ήδη...Κατι τέτοιο είχε παρει το αυτί μου...).Έχω όμως να αντιπροτείνω κάτι για τις μαθητικές παρελάσεις.
Κάθε σχολείο να στέλνει μια ομάδα καλών μαθητών, συνοδεία του διευθυντού ή της διευθύντριας, για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο.
Αυτό συνέβαινε οταν εγω πήγαινα σχολείο...Αλλάξανε τα πράγματα?? Δε πηγαίνουν αντιπρόσωποι (παραστάτες και σημαιοφόρος) για κατάθεση στεφάνου?
Λες και τα παιδιά δίνουν δεκάρα για τους αγωνιστές κτλ
Τα παιδιά δε γεννήθηκαν μη δίνοντας δεκάρα για όλα αυτά....Κάποιοι αμελούν και καποιοι τωρα πια 'πολεμούν', ωστε να μη δίνουν δεκάρα...
Αυτό που με πειράζει είναι τα λεφτά που χάνονται για όλη αυτή τη μόστρα.
Κατα τ'αλλα δε δίνω δεκάρα για παρελάσεις..Ενω ως άτομα τους Ελληνες, μας τρώει η ταπεινοφροσύνη και τη μόστρα τη φτύνουμε καθε μέρα...Αντιτιθενται λοιπόν οι παρελάσεις στις αρχές μας και στον τρόπο ζωής μας...
-
Ο χρήστης dazed έγραψε:
Οι μαθητικές παρελάσεις θα πρέπει να καταργηθούν. Είναι μια χαζομάρα, που δεν πετυχαίνει καν το σκοπό της. Επιπλέον** η κεντρική ιδέα της παρέλασης (απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - απόλυτος συντονισμός) [b]είναι εκ διαμέτου αντίθετη από την κεντρική ιδέα της εκπαίδευσης (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα)**.[/b]
Τις παρελάσεις μπορεί να τις κάνει ο στρατός. Κοστίζουν μεν, αλλά έτσι κι αλλιώς ο στρατός κοστίζει ένα σωρό λεφτά χωρίς να προσφέρει και πολλά. Τουλάχιστο να βλέπει ο κόσμος πού πάνε τα λεφτά του. Αρκεί να μην παρελαύνουν οι σμηνίτες. Είναι εντελώς ασυντόνιστοι και προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση αστείο θέαμα
Αυτό (μαζί με τις 2 τελευταίες απόψεις) είναι ότι πιο σωστό έχω διαβάσει στο θέμα. Αλήθεια τα κείμενα του Ιου τα διάβασε κανείς από τους υποστηρικτές των παρελάσεων ή όχι? Δεν ανεφέρομαι φυσικά στους κρυφοεξωδεξιά
Και βέβαια είναι πολύ σωστό και μπράβο στον 'catalyst' που το έβαλε στη σωστή του βάση το όλο θέμα.
-
Ο χρήστης dazed έγραψε:
Επιπλέον** η κεντρική ιδέα της παρέλασης (απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - απόλυτος συντονισμός) είναι εκ διαμέτου αντίθετη από την κεντρική ιδέα της εκπαίδευσης (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα).**
Είναι εντελώς ασυντόνιστοι και προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση αστείο θέαμα
Αυτό (μαζί με τις 2 τελευταίες απόψεις) είναι ότι πιο σωστό έχω διαβάσει στο θέμα.
Θα ρωτούσα γιατι κατακρίνετε αυτά που είναι με bold, μιας κι αυτά είναι θέμα αισθητικής (αυτής καθε αυτής της παρέλασης), αλλα με την τοποθέτηση περι ασυντονιστων Σμηνιτών, αντιλαμβάνομαι οτι μάλλον σε σύγχυση βρίσκεστε...Καλό είναι να αποφασίσετε αν επιδοκιμάζετε ή επιθυμείτε την 'απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - απόλυτος συντονισμό'.
Αν αναφέρεσαι στους μαθητές κι οχι στο Στρατό, ε πάλι τα αυτονόητα θα πρέπει να πούμε...Θέμα αισθητικής είναι καθαρά κι αν παλι διαπιστώνεις αυτά τα 3 που εχεις σε παρενθεση, τόσο έντονα στις διελεύσεις των μαθητών, να με συγχωρείς αλλά καποιο λάθος κάνεις...Ισως παλι στις δικές σας πόλεις οι μαθητές να περνούν καλύτερα κι απο Καταδρομείς.... Στη δική μου ομως....EDIT....Στην τελική ας καλλιεργούνταν στα σχολειά, ολα αυτά τα πολύ σωστά που αναφέρεις (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα), όλες τις υπόλοιπες μερες κι ας τα αφήνανε στην άκρη για 2 μοναχά μερες κι ας εφαρμόζονταν τα ...αλλα για χαριν της διεύλευσης...
-
Spartan, 'σσσσσσσ' ωραίος!!!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Θα ρωτούσα γιατι κατακρίνετε αυτά που είναι με bold, μιας κι αυτά είναι θέμα αισθητικής (αυτής καθε αυτής της παρέλασης), αλλα με την τοποθέτηση περι ασυντονιστων Σμηνιτών, αντιλαμβάνομαι οτι μάλλον σε σύγχυση βρίσκεστε...Καλό είναι να αποφασίσετε αν επιδοκιμάζετε ή επιθυμείτε την 'απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - απόλυτος συντονισμό'.Δε θέλω ομοιομορφία-πειθαρχία-συντονισμό. Ιδιαίτερα σε μαθητές.
Αλλά αν είναι να γίνεται παρέλαση, τουλάχιστον να γίνεται σωστά. Ιδιαίτερα από στρατιώτες.
EDIT....Στην τελική ας καλλιεργούνταν στα σχολειά, ολα αυτά τα πολύ σωστά που αναφέρεις (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα), όλες τις υπόλοιπες μερες κι ας τα αφήνανε στην άκρη για 2 μοναχά μερες κι ας εφαρμόζονταν τα ...αλλα για χαριν της διεύλευσης...
To ελεύθερο πνεύμα, η κριτική ικανότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι φιλοσοφία και στάση ζωής και όχι περαστικά βίτσια για να τα ενεργοποιούμε και να τα απενεργοποιούμε κατά βούληση.
Και αν είναι να τα απενεργοποιούμε, τότε να το κάνουμε για κάτι σπουδαιότερο από αυτά, δηλ. ν΄ αξίζει τον κόπο.
Τι είναι αυτό λοιπόν στις (μαθητικές) παρελάσεις που αξίζει τον κόπο ?
Διότι αν στις στρατιωτικές υπάρχουν κάποια επιχειρήματα (πχ. επίδειξη στρατιωτικής ισχύος - φυσικά για εσωτερική κατανάλωση, οι απ΄ έξω τα ξέρουν ήδη πολύ καλά- και 'που πάνε τα λεφτά μας'), για τις μαθητικές δε βλέπω τίποτα...
-
Ενα 11χρονο , δεν μπορεί ποτέ να μάθει να περπατάει σαν κομάντο γιατί απλούστατα δεν είναι στη φύση του.
Οταν προσπαθούμε-παρ' όλα αυτά- να το κάνουμε να περπαταει σαν κομάντο, το μόνο που κάνουμε είναι να το βιάζουμε ψυχικά.
Και ο ψυχικός κόσμος ενός παιδιού είναι πολύ μεγάλη υπόθεση , πολύ μεγαλύτερη από την πειθαρχία και την οποιαδήποτε μορφή πανηγυριού.
Για παιδιά μιλάμε γμτ!Τα μικρά παιδιά δεκάρα δε δίνουν για τις παρελάσεις. Τους αρέσουν και μάλιστα πολύ αλλά τη βλέπουν σα χαβαλέ για να ξεφύγουν από την καταπίεση του σπιτιού (όπου υπάρχει) και του σχολείου (παντού υπάρχει).
Είναι αποκομμένα συναισθηματικά από το γεγονός αυτό καθαυτό. Πλάκα κάνουν.Αντίθετα σε μια εκδήλωση (π.χ ένα θεατρικό έργο επετειακό) είναι πολύ περισσότερο συμμετοχικά και κυριολεκτικά το ζουν.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Θα ρωτούσα γιατι κατακρίνετε αυτά που είναι με bold, μιας κι αυτά είναι θέμα αισθητικής (αυτής καθε αυτής της παρέλασης), αλλα με την τοποθέτηση περι ασυντονιστων Σμηνιτών, αντιλαμβάνομαι οτι μάλλον σε σύγχυση βρίσκεστε...Καλό είναι να αποφασίσετε αν επιδοκιμάζετε ή επιθυμείτε την 'απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - απόλυτος συντονισμό'.
Δε θέλω ομοιομορφία-πειθαρχία-συντονισμό. Ιδιαίτερα σε μαθητές.
Αλλά αν είναι να γίνεται παρέλαση, τουλάχιστον να γίνεται σωστά.
Τελικά (ξαναρωτάω), αν είναι να γίνεται, πώς να γίνεται απο τους μαθητές????? Προσδιόρισε το 'σωστά' σε παρακαλώ...Με ανομοιομορφία-απειθαρχία- ασυντόνιστα ??? Να περνά ο καθένας με τα δικά του ρούχα ? Ανομοιόμορφα δηλαδή, ωστε να φάινονται τα Gucci, DIESEL κλπ και να ξεχωρίζουν απο τα υπόλοιπα, ωσαν να ξεχωρίζουμε την 'ήρα απο το σιτάρι' ??
Απείθαρχα, γιατί ??? Ασυντόνιστα ??? Γιατι ??? Σε καθημερινή βάση έτσι κυκλοφορούνε και καλα κάνουν.Ομως, όπως στις υπόλοιπες επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες των ιδίων αλλα και των ενηλίκων, υπάρχει ενα dress code και ενα πρωτόκολλο συμπεριφοράς, ετσι και σ΄αυτή οι μαθητές διδάσκονται πως πρέπει να εμφανιζονται.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ???EDIT....Στην τελική ας καλλιεργούνταν στα σχολειά, ολα αυτά τα πολύ σωστά που αναφέρεις (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα), όλες τις υπόλοιπες μερες κι ας τα αφήνανε στην άκρη για 2 μοναχά μερες κι ας εφαρμόζονταν τα ...αλλα για χαριν της διεύλευσης...
To ελεύθερο πνεύμα, η κριτική ικανότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι φιλοσοφία και στάση ζωής και όχι περαστικά βίτσια για να τα ενεργοποιούμε και να τα απενεργοποιούμε κατά βούληση.
Αν δεν αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ moderator οτι πρόκειται για λογοπαίγνιο αυτο που παρεθεσες, λυπάμαι αλλα δε φταίω εγω.Ασφαλώς ολα αυτά δεν απενεργοποιούνται κατα βούληση και στην περιπτωση των παρελασεων (ακόμη κι αν κατι τέτοιο ηταν εφικτό), δε θα ηταν απαραίτητο...Δε θίγονται ολα αυτά με τις παρελάσεις.Απεναντίας, θα πρέπει να καταλάβετε (οσοι δε θέλετε, διοτι αμφιβάλλω οτι δε μπορείτε), οτι η ομοιομορφία σε τέτοιες εκδηλώσεις (οχι βέβαια στη καθημερινή μας ζωή, προς θεού αναγκάζομαι να λέω και τα αυτονόητα... ) υπηρετεί το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφου εξομοιώνει τους μετέχοντες στα μάτια του κοινού αλλα και τα δικά τους.Οσο για το ελευθερο πνεύμα και την κριτική ικανότητα, εκ των πραγματων, αυτά δε θίγονται με τη 1/2 ωρα διέλευσης ενος δρόμου...Ας χαλαρώσουμε λίγο....
-
@ Spartan:
Προσωπικά δε βρίσκομαι σε σύγχιση (αν και είμαι λίγο ασυντόνιστος, ως σμηνίτης ), αλλά ίσως δεν έκανα σαφές αυτό που εννοώ.
Υπάρχει μια χαοτική διαφορά ανάμεσα στη μαθητική παρέλαση και τη στρατιωτική παρέλαση.
Η μαθητική παρέλαση είναι ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως και καθετί που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης. Από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπακούει στους στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί που έγραψα παραπάνω (ανάπτυξη ελεύθερου πνεύματος - κριτική ικανότητα - σεβασμός στη διαφορετικότητα). Το να επιτύχουμε να κάνουμε τους μαθητές να παρελάσουν ομοιόμορφα και συντονισμένα απαιτεί δεξιότητες που είναι αντίθετες με τους παραπάνω στόχους. Αυτό δεν έχει νόημα να γίνει, ούτε για 2-5 μέρες το χρόνο απλά 'για να γίνει η παρέλαση'.
Κατ' αναλογία, η στρατιωτική παρέλαση είναι κι αυτή μέρος της στρατιωτικής ζωής. Εδώ όμως οι ίδιες δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη παρέλαση (απόλυτη ομοιομορφία - πειθαρχία - συντονισμός - εκμηδενισμός του ατόμου και ανάδειξη μόνο του συνόλου) είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μαχιμότητα του στρατού. Ο στρατός στην παρέλαση έχει την ευκαιρία να δείξει στον έξω κόσμο πόσο καλά έχει κάνει πράξη αυτές τις αρχές. Ένας στρατός που παρελαύνει σε άψογο σχηματισμό δημιουργεί το συνειρμό ότι θα είναι εξίσου συντονισμένος και πειθαρχημένος και στο πεδίο της μάχης, ενώ ένας στρατός που παρελαύνει ασυντόνιστος δημιουργεί, στην καλύτερη περίπτωση, υποψίες.
Επιπλέον, η ύπαρξη ομοιόμορφης εμφάνισης και συντονισμένου βηματισμού δεν είναι θέμα αισθητικής σε καμία περίπτωση. Το είδος της στολής είναι θέμα αισθητικής (και κατά περίεργο τρόπο το μίνι στις μαθήτριες είναι σταθερή αξία, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε επιταγές της μόδας), η ύπαρξη όμως της στολής είναι θέμα αρχής και έχει το νοημα ότι όλοι όσοι τη φορούν είναι όμοιοι.
Τέλος, επειδή αν βγάλουμε στολές και βηματισμό από τις μαθητικές παρελάσεις δε θα μείνει κατά τη γνώμη μου τίποτα (το αισθητικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας διέλευσης θα ήταν πράγματι ζήτημα αισθητικής), θα μπορούσαν να γίνονται ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες και συμβατές θα ήταν με τους στόχους της εκπαίδευσης και θα επέτρεπαν στους μαθητές να μάθουν πολλά περισσότερα για την εθνική εορτή, το νόημά της και την αξία της από ότι μια παρέλαση. Αλλά βέβαια αυτό απαιτεί πρωτίστως εκπαιδευτικούς με ανοικτό μυαλό και μεράκι...
-
Εντάξει, καλύτερα θα ήταν να πείτε ευθαρσώς ότι δεν σας αρέσουν οι παρελάσεις, όπως έκαναν ορθά-κοφτά άλλοι. Όχι να κάνετε την τρίχα τριχιά και να προσπαθείτε να πείσετε ότι το 'ελεύθερον και ανυπότακτον κριτικόν πνεύμα των μαθητών μας διακινδυνεύεται υπό το αβάστακτον βάρος της στολής παρελάσεως'.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εντάξει, καλύτερα θα ήταν να πείτε ευθαρσώς ότι δεν σας αρέσουν οι παρελάσεις, όπως έκαναν ορθά-κοφτά άλλοι. Όχι να κάνετε την τρίχα τριχιά και να προσπαθείτε να πείσετε ότι το 'ελεύθερον και ανυπότακτον κριτικόν πνεύμα των μαθητών μας διακινδυνεύεται υπό το αβάστακτον βάρος της στολής παρελάσεως'.Σε ό,τι με αφορά:
- Μου αρέσουν πάρα πολύ οι παρελάσεις, ειδικά οι παρελαύνουσες μαθήτριες.
- Διαφωνώ όμως με τις μαθητικές παρελάσεις στα ζητήματα αρχής που ανέλυσα παραπάνω.
- Κάνω την τρίχα τριχιά γιατί είναι παραμονή αργίας εδώ και βαριέμαι να δουλέψω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εντάξει, καλύτερα θα ήταν να πείτε ευθαρσώς ότι δεν σας αρέσουν οι παρελάσεις, όπως έκαναν ορθά-κοφτά άλλοι. Όχι να κάνετε την τρίχα τριχιά και να προσπαθείτε να πείσετε ότι το 'ελεύθερον και ανυπότακτον κριτικόν πνεύμα των μαθητών μας διακινδυνεύεται υπό το αβάστακτον βάρος της στολής παρελάσεως'.no prob, είμαι εναντίον, δεν παρέλασα ποτέ, ούτε σαν μαθητής ούτε σαν σμηνίτης (σμηνίας παρακαλώ με 1.300 το μήνα), ούτε σε άγημα πήγα ποτέ και λούφαρα όλη τη θητεία για να τελειώνει το δυνατόν ανώδυνα και συντομότερα. Επίσης εξάντλησα όλες τις αναρωτικές/φοιτητικές + 1 μήνα άγραφη τιμητική για τη μηδαμινή προσφορά μου
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Ενα 11χρονο , δεν μπορεί ποτέ να μάθει να περπατάει σαν κομάντο γιατί απλούστατα δεν είναι στη φύση του.Οταν προσπαθούμε-παρ' όλα αυτά- να το κάνουμε να περπαταει σαν κομάντο, το μόνο που κάνουμε είναι να το βιάζουμε ψυχικά.
Και ο ψυχικός κόσμος ενός παιδιού είναι πολύ μεγάλη υπόθεση , πολύ μεγαλύτερη από την πειθαρχία και την οποιαδήποτε μορφή πανηγυριού.
Για παιδιά μιλάμε γμτ!Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο....Δε το συνηθίζεις ρε TRAVELLER.... Oι παρελάσεις ψυχικός βιασμός των παιδιών
Απορώ που δεν εχουν ξεσηκωθεί οι παιδοψυχολόγοι....!!! Πάντως τόσο εύηχη που είναι η δήλωση, μην απορήσετε αν τη δείτε τίτλο σε εκπομπή του Εισαγγελάτου.... Θα πουλήσει τρελλά...Κοίταξε να δεις TRAVELLER...Eχω παρελάσει σε αρκετές, εως πολλές παρελάσεις.Απο μαθητής εως Στρατιώτης.Ποτέ δεν αισθάνθηκα οτι ...βιάσθηκα ψυχικά (σε πληροφορώ πήγαινα σε πολύ αυστηρό ιδιωτικό σχολείο, αλλα και στις Καταδρομές που υπηρέτησα η ...δύσκολη προετοιμασία για την παρέλαση αποτελούσε την 'ωρα του παιδιού' σε σχέση με ολα τ' αλλα).Εντάξει, δεν ηταν το ευκολοτερο πράγμα που έκανα στη ζωή μου, αλλά μακραν δεν ηταν και το δυσκολοτερο.Ως μαθητής παντα ημουν μέτριος και δεν υπήρξα ποτέ ουτε καν, απλά καλός.Παρόλα αυτά να 'περπατήσω', μπορούσα .Και δε μιλώ απο οργανικής άποψης....(μόνο οι τεμπελαράδες 'δε μπορούσαν').Ολοι μπορούσαμε, ακόμη και 2 παιδιά που είχαν κάποια σχετική διανοητική καθυστέρηση **συμμετείχαν ** και με τις δυνάμεις τους προσπαθούσαν κι ένιωθαν περήφανα (στο Δημοτικό ημουν τότε).Αντίθετα με τις υπόλοιπες μέρες (που λόγω της κατάστασής τους, δεν ηταν παντα καλοντυμένα και καθαρά σε αντίθεση με μας τα 'ομορφόπαιδα'), την ημέρα της παρέλασης ήταν μαζί μας (και πάλι σε αντίθεση με όοολες τις υπολοιπες μέρες που εμεις οι 'φυσιολογικοί' τα αποκλείαμε), συμμετέχοντας σε αυτή τη μικρη κοινωνική ομάδα ως ισότιμα και ισάξια μέλη,φορώντας τα ιδια ρούχα με μας (για πρώτη φορά), εισπράττωντας και κείνα το χειροκρότημα και τον ενθουσιασμό του κόσμου.Μόνο ψυχικός βιασμός δεν ηταν για εκείνα οπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν.
Τι είναι λοιπόν αυτό το τόσο σπουδαίο στις μαθητικές παρελάσεις???
**Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ....ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ. **
Απο κει και πέρα ??? Στην παραπανω φράση υπάρχουν κρυμμενα πολλά, τα οποία σηκώνουν κουβέντα κι εχουν συζητηθεί πολλάκις στο φορουμ αυτό, αλλα και σε αλλα...Προσωπικά δεν εχω καμμια διαθεση να τα συζητήσω (τουλάχιστο τώρα).
Κι αν απορείτε τι εννοώ, ψάξτε τις λεξεις και φράσεις 'Εθνική Εορτή' και 'Εθνική'.Πολλούς τους χαλάνε οι έννοιες που εχουν σχέση με το 'Εθνος'....Είναι βέβαια απολυτα συνυφασμένες με την παρέλαση, αλλα οπως είπα δεν επιθυμώ να ανοίξω τέτοιου είδους συζήτηση, γιατι θα πρεπει να εμπλουτιστεί ο τίτλος του τόπικ '....και οι Εθνικές Εορτές'... -
@ catalyst
Το γενικότερο πνευμα της τελευταίας σου δημοσίευσης αποσαφηνιζει οντως πολλά και σε μερικά με βρίσκει και σύμφωνο.Αλλα ρε αδερφέ.....Δεξιότητες ???? Μα ....δεξιότητες ????? Πρέπει να είναι κανείς επιδέξιος για να περπατήσει ??? Ποιος επιτέλους έχει την απαίτηση να δει Μαθητές-Λοκατζήδες ??? Ποιος τους αναγκαζει εστω να προσπαθήσουν να γίνουν ????? ΕΛΕΟΣ ! ! ! !Κι οσο για το τρίπτυχο που προασπίζεσαι, υπάρχουν ΠΟΛΛΑ και σημαντικότερα δεινά που αποτελούν τροχοπέδη γι' αυτό.
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
@ Spartan:Επιπλέον, η ύπαρξη ομοιόμορφης εμφάνισης και συντονισμένου βηματισμού δεν είναι θέμα αισθητικής σε καμία περίπτωση.
Ε, καλά ρε catalyst...Ας περνάνε οπως στο καρναβάλι της Πάτρας αν αυτό είναι το πρόβλημά σου κι αφου 'δεν είναι θέμα αισθητικής'....
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
**Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ....ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ. **Ρώτα οποιονδήποτε μαθητή να σου απαντήσει με το χέρι στην καρδιά. Ούτε το 1% -θεωρώ- ότι δεν αντιλαμβάνεται έτσι την παρέλαση. Ως χαβαλέ ίσως, ως βαρετή διαδικασία σίγουρα (αν δεν έχαναν και μερικές ώρες για το βήμα, θα έκαναν κατάληψη προκειμένου να καταργηθεί η παρέλαση).
Και να σου πω κάτι; ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ!
Οι στρατιωτικού τύπου παρελάσεις δε θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση με τα σχολεία. Ακόμη όμως και οι κλασικές στρατιωτικές παρελάσεις, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά πανηγυρτζήδικο κατάλοιπο άλλων εποχών. Όσοι κορδώνονται με το πέρασμα των αρμάτων μάχης με γειά τους με χαρά τους (έχοντας υπηρετήσει σε εργοστάσιο βάσης, πίστεψέ με ότι μόνο και μόνο και να κάνουν ένα χιλιόμετρο τα απολιθώματα που ακούν στο όνομα Μ48, χρειάζονται μία ημέρα -τουλάχιστον- επισκευών). Αν χρειαζόμαστε εν-δυο για να εμψυχωθούμε τότε βράσε ρύζι...
Υ.Γ. Σημείωση: Ειδικά αυτοί οι τελευταίοι πιθανότατα θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη φετινή παρέλαση, αφού αναμένεται για πρώτη φορά να συμμετέχει το νέο (μεταχειρισμένο) Leopard 2A4.
-
Οντας μαθητης και σμηνιτης παρήλασα κι εγώ. Το εθνικό μου φρόνημα ουδέποτε ανυψωθηκε (για την ακρίβεια 'κατι' ανυψωθηκε μια τετοια μερα του Οκτωβρη πριν από 13 χρονια με ηθικό αυτουργό μια συν-παρελαυνουσα συμμαθητρια, αλλα δεν ειναι της παρούσης).
Δεν ξερω αν ήταν το lifestyle του γεγονότος, οι υστερικες αλαλαζουσες καθηγητριες, τα σημαιακια του πενηνταρικου που κουνιουνταν περα δωθε λες και δεν ημουν στην Αργυρουπολη, της Αθηνας, της Ελλάδας αλλά στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ, κι έπρεπε συνέχεια να μου θυμίζει κάποιος τον τόπο καταγωγής μου, που χάλασε τη μαγιά, αλλά ποτε δεν κατάλαβα τι στο διατανο παριστανω εκει πέρα.
Εκανα την κουβεντα εκει στα ορθια με 2 φιλους και τους ειπα 'ρε παιδιά, εσεις νιώθετε σημερα πως τιμήσατε κάποιον, πως θυμήθηκατε κάτι που τείνει να ξεχαστεί' κι ενας μου απάντησε πως δεν θυμάται τίποτα εκτός ότι το μεσημέρι έχουν στιφάδο κι αρχισε ήδη να τον κοβει η πείνα.
'Ποση ώρα θα μας εχουν όρθιους ρε π@#στη μου, κι αυτά τα μ@λ@κισμένα του 5ου περνάνε σαν κότες'.
Βλέπετε στην Ελλάδα πρωτοτυπουμε σε σχέση με τον υπόλοιπο 1ο κόσμο κι αντι να δίνουμε δυο δραχμές να ανανεώσουμε τα σχολικά βιβλία (που είναι 20 χρόνια τα ίδια όπως διάβαζα προχθές!) να διαβάσουν τα παιδιά μας ιστορία ν' ανοιξουν τα μάτια τους, να καλλιεργηθούν, να ξεπεράσουν φόβους και μισαλλοδοξίες, θεωρίες συνωμοσίας και αγκυλώσεις, τα βάζουμε να παριστάνουν τα μολυβένια στρατιωτάκια, σε μια παράσταση κλαυσίγελου εμπλουτισμένη με μπόλικο lifestyle και κιτς φουστανελα... Και συναγωνιζόμαστε τους γείτονες Τούρκους σε προπαγάνδα και παραπληροφορηση (εναν διαγωνισμό που, για να είμαι δικαιος, μάλλον χάνουμε)
Βροντερό παράδειγμα αυτό που άκουσα προ ολίγου από μειράκιο που του 'χωσαν το γνωστό μαρκούτσι στα μούτρα:
Δημοσιογράφος: Ξερεις τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;
Μειράκιο: Το ΟΧΙ του Μεταξά!ΤΟ ΠΟΙΟ;;;;;;;;;;;;
(κι ήταν ολοι τους σίγουροι πως ο μικρός απάντησε σωστά...)
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
**Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ....ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ. **
Ρώτα οποιονδήποτε μαθητή να σου απαντήσει με το χέρι στην καρδιά. Ούτε το 1% -θεωρώ- ότι δεν αντιλαμβάνεται έτσι την παρέλαση. Ως χαβαλέ ίσως, ως βαρετή διαδικασία σίγουρα (αν δεν έχαναν και μερικές ώρες για το βήμα, θα έκαναν κατάληψη προκειμένου να καταργηθεί η παρέλαση).
Αν μπω στη διαδικασία να κάνω ερωτήσεις στους μαθητές για το πως αντιλαμβάνονται πολλά απο τα 'του σχολείου' και μάλιστα με ...'το χέρι στην καρδιά', τα ποσοστά θα είναι επίσης εντυπωσιακά ως προς το πόσοι τα θεωρουν 'βαρετή διαδικασία'... Ας μην αρχίσουμε ομως κουβέντα για το πως αντιλαμβάνονται το σχολείο οι μαθητές(βαρετό ή οχι), ποιοι φταίνε, τι πρέπει ν' αλλάξει, κλπ, οχι για κανένα αλλο λόγο, απλα επειδή θα οδηγησουμε τη συζήτηση αλλού και σε θέματα που ισως να μην είναι του παρόντος....
Να καταργηθουν οι παρελασεις;