-
πνευματώδες!
άλλο να τα ακούς και άλλο να στο λένε!
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Αλλωστε αν μέναμε στο πολυτονικό δεν νομίζω να υπήρχε υπολογιστής που να κάλυπτε την Ελληνική γλώσσα.
μην με προκαλείς τώρα
Όντως!
Γιατι ΚινεζοΙάπωνες όχι μόνο βρήκαν τρόπους να καλύψουν τη γλώσσα με Η/Υ, αλλά και να σχεδιάσουν τον ίδιο τον Η/Υ...
Αν και αυτό είναι άλλη εξίσου πικραμένη ιστορία... -
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Οι Γερμανοί δεν έχουν καμμιά τρελή ιδιομορφία στη γλώσσα, έχουν απλώς 4 'περίεργα' γραμματα, το 'β' που αντιστοιχεί στο 'ss' και τα a, o, u με τα umlaut. Παρ' όλα αυτά αποφάσισαν να απλοποιήσουν τη γλώσσα τους και να τα καταργήσουν, αντικαθιστώντας τα απλώς με το ss, το ae, oe και ue, διατηρώντας ακέραιη την προφορά και τη σημασία.Που είναι το κακό;
Και σε λίγους αιώνες (το πολύ) θα έχουν το ae με το e όση διαφορά έχει το αι με το ε, το ue με το u όση το ι με το η με το υ με το οι με το ει και τέλος το oe με το o όση το ο με το ω...
Πάντως ήδη το ss με το 'β' σε πολλούς νέους δύσκολα διακρίνονται...(έως καθόλου)
Άσε που κανονικά άλλο ήταν το s άλλο το ss και άλλο το 'β' και αυτό ήδη χάνεται...Δύσκολο να διατηρηθεί μια γλώσσα χωρίς να αλλάξει. Κρίμα όμως και να την πετάς στα σκουπίδια πριν αλλάξει...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Ο γραπτός λόγος είναι όντως εργαλείο, και πάντα προσαρμόζεται στην εποχή.Συμφωνώ κατά 50%.
Ο γραπτός λόγος, όμως, δεν είναι εργαλείο. Είναι μια ανώτερη μορφή έκφρασης. Και κάνοντάς τον φτωχότερο, πτωχεύει και η ικανότητά μας να εκφραζόμαστε.
Η εποχή μας (φαίνεται να) είναι μια εποχή μειωμένης δυνατότητας έκφρασης, οπότε (φαίνεται να) έχουμε και το γραπτό λόγο που μας αξίζει.
Όσο για συγκρίσεις με τα ... Κινέζικα, μη χέσω. Άλλο τρεις κι ο κούκος (ή ο Κούκος) κι άλλο κάτι δισεκατομμύρια. -
Σωστα καταργηθηκε , θα ειναι λαθος να επανερθει.
Δεν εχει τιποτα να προσφερει.
Ολα τα πραγματα εξελισσονται, γιατι οχι και ο γραπτος λογος.
**
Με την ιδια λογικη να φερουμε πισω και την καθαρευουσα. ** -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Ολα τα πραγματα εξελισσονται
...Και οδηγούν στην καταστροφή....
-Τί έγεινε;
-Τί να γίνει...
-Πάμε πλατεία;
-Πάμε.
-Ρε μ@@@@,δώσε ενα τσιγάρο
-Δεν έχω ρε μ@@@@
-Αντε γ@@@@@ ρε
-Πω πω τον είδες τον π@@@@ με το εργαλείο;
-Ρε μ@@@@@ ποσα watt εχει;
-Γ@@@@τα......Η εξέλιξη...
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
-Τί έγεινε;
-Τί να γίνει...
-Πάμε πλατεία;
-Πάμε.
-Δεν έχω ρε μ@@@@
-Αντε γ@@@@@ ρε
Ε και τι με αυτο!!.
Αν τους βαλεις να γραφουν με 'καραγκιοζακια' την εκθεση στο σχολειο, πιστευεις οτι θα σταματησουν να τα λενε αυτα??
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Ψήφισα το 2
Σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να το μάθει κανεις... Ας ρωτήσουμε τους Κινέζους, τους Ιάπωνες, τους Αρμένιους, του Αραβες πως στην ευχή μαθαίνουν να γράφουν τα δικά τους κολυβογράμματα.
Εσείς που ψηφισατε το 3 και το 4 με γνόμωνα την 'ευκολία'Kαλα που τους ανεφερες αυτους. Το ξερεις οτι οι λαοι που ανεφερες στο γραπτο τους λογο δεν ξεχωριζουν ΚΑΝ τις λεξεις μεταξυ τους; Σου λεει κατι αυτο; Και στην ελληνικη γλωσσα οταν τη μιλουσαν μονο ελληνες το ιδιο γινοταν.
Ναι. Και;
Και; Συνηθως αυτοι που κανουν τη φασαρια ειναι ατομα διαφορετικης καταγωγης απο ελληνικη οι οποιοι προσπαθουν να γινουν πιο ελληνες οντας βασιλικοτεροι του βασιλεως. Να αναφερω απλα τον πρωην προεδρο της δημοκρατιας του οποιου καποιοι το σάιτ απολαυσαμε χθες. Γραφει με περισπωμενες, μηπως και ξεχασει το γεγονος οτι η μανα του ειναι σλαβα. Και ουτω καθ'εξης.
Σε συζητηση καποτε με Ασιατη μου ειχε δειξει βιβλιο που οντως οι λεξεις δεν ξεχωριζαν μεταξυ τους. Και οταν τον ρωτησα 'και πως ξερετε που αλλαζει η λεξη;' μου απαντησε 'απο την εμπειρια'. Οταν μετα ειδα με μεγαλυτερη προσοχη καποιες αρχαιες επιγραφες καταλαβα τι εννοουσε.Πχ η φράση 'Η Νίκη πρόβαλε μοιραία μπροστά του' τι ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει;
Ότι η Νίκη ήταν μοιραία ή ότι η Νίκη πρόβαλε με μοιραίο τρόπο;
Η διαφορά βρίσκεται σε έναν τόνο ή μια περισπωμένη.Εκτος απο το κεφαλαιο που ανεφερε ο GeorgeTabs, η διαφορα ειναι και στα κομματα, τα οποια δεν εβαλες και τα οποια απο οτι θυμαμαι δεν εχουν καταργηθει και ειναι αυτα που αλλαζουν το νοημα και οχι οι ψιλες και ο δυϊκος αριθμος (το επομενο βημα για την εθνικη μας αναταση). Βλεπω δηλαδη μια δυσκολια στη χρηση της γλωσσας απο τους υπερμαχους του πολυτονικου. Μαθετε σωστα τη γλωσσα μας ετσι και αν νοιωθετε οτι την εξαντλησατε, παμε πισω.
Επισης καπου αναφερθηκε για πολλους που γραφουμε χωρις τονους. Επειδη ειμαι ενας απο αυτους να σας πω οτι το κανω απο ιδεολογια και στις περιπτωσεις που υπαρχει δυσκολια κατανοησης βαζω τονο. Και δεν ειναι πολλες αυτες.
Κοντολογις, το πολυτονικο το θελει ΚΥΡΙΩΣ η εκκλησια. Ο λογος ειναι οτι δινει εναν αρχαιοπρεπη τονο στην προπαγανδα της παρακαμπτωντας την αρχαια Ελλαδα που (ας το ξαναπω) ΔΕΝ χρησιμοποιουσε τονους, πνευματα και υπογεγραμμενες.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Σωστα καταργηθηκε , θα ειναι λαθος να επανερθει.Δεν εχει τιποτα να προσφερει.
Ολα τα πραγματα εξελισσονται, γιατι οχι και ο γραπτος λογος.
**
Με την ιδια λογικη να φερουμε πισω και την καθαρευουσα. **Αλλο πραγμα 'εξελισω' και αλλο 'μαχαιρωνω'.Με την ιδια ακριβως λογικη οι 'διανοουμενοι' μπαμπινιωτηδες θα μας επιβαλουν ενα ι-ο-ε.Θα μου πεις τι διαφορα εχει,αρκει ο συγχρονος 'νετερνταλ ελληνοπιθηκος' να μιλα να γραφει να διαβαζει(τι ειναι αυτο?!!!)με την βελτιστη ευκολια,να αριστευει χωρις ιχνος κοπωσης,να καταλαμβανει ανωτερες κι ανωτατες θεσεις (καθηγητης γαρ!) αλλα στο μυαλο να κυριαρχει η πισσα και γενικοτερα η αγενεια και η κουλαμαρα γενικως.
Κι αφου ολα τα πραγματα εξελισονται, 'κατασκευασε' μου εσυ μια γλωσσα με τα σημερινα μεσα ανταξια της ελληνικης
Ας μαθουμε πρωτα την αρχαια ελληνικη που δεν ξερουμε που παν τα τεσσερα, ουτε καν ως εργαλειο, καθως σε αυτην οφειλουμε την υπαρξη μας ΚΑΙ γλωσικα και μετα ας επεμβουμε καταστροφικα.
Δεν ειμαστε ικανοι να κατασκευασουμε νεα γλωσσα (σε παγκοσμιο επιπεδο) ποσο μαλλον να κρινουν οι σημερινοι παραχαρακτες της ιστοριας τι ειναι σωστο και τι λαθος.Γι αυτο, μην αναρωτιεστε γιατι σημερα ως λαος (μαζα θα το ελεγα εγω) δεν παραγουμε ουτε καρφιτσα
-
-Τί έγεινε;
-Τί να γίνει...
-Πάμε πλατεία;
-Πάμε.
-Δεν έχω ρε μ@@@@
-Αντε γ@@@@@ ρε
......του ελληνοπιθηκου...
-
Για μένα δεν είναι μέγα θέμα ή πρόβλημα η στίξη, το πολυτονικό ή το μονοτονικό.
Πρόβλημα είναι που καταργούνται σιγά σιγά τελείως και ο τονισμός και η ορθογραφία, με αποτέλεσμα κάποιες λέξεις να ενσωματώνονται με άλλες ομόηχες, αλλά με άλλο νόημα. Και καταργούνται όχι από τον όποιο ακαδημαϊκό ή γλωσσολόγο που αποφάσισε πως έτσι είναι καλύτερα, αλλά από νέους ανθρώπους (δυστυχώς μαθητές και φοιτητές) που φαίνεται να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για το πως γράφεται και που τονίζεται μια λέξη. Αρκεί να ακούγεται το ίδιο όταν την προφέρεις, αλλά άλλο το 'ράλλυ' και άλλο το 'ραλί' .
Κάπως έτσι θα γράφουμε κάποτε όλοι greeklish (εντάξει, τραβηγμένο ίσως), αφού στην ανάγνωση θα είναι (περίπου) το ίδιο. -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
-Τί έγεινε;
-Τί να γίνει...
-Πάμε πλατεία;
-Πάμε.
-Δεν έχω ρε μ@@@@
-Αντε γ@@@@@ ρε
Ε και τι με αυτο!!.
Αν τους βαλεις να γραφουν με 'καραγκιοζακια' την εκθεση στο σχολειο, πιστευεις οτι θα σταματησουν να τα λενε αυτα??
Δηλ θελεις να πεις πως η παιδεια μας ειναι αριστη, η ιστορια διδασκεται ατοφια, η θρησκευτικη υποκουλτουρα δεν διαμορφωνει τον αυριανο 'δασκαλο' και η γλωσσα κατεχει τη θεση που της αξιζει.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Ε και τι με αυτο!!.
Δεν είναι μόνο η γραφή με τα 'καραγκιοζάκια',είναι γενικότερα το θέμα παιδεία.Όταν μαθαίνεις να χρησιμοποιείς 5-10 λέξεις πώς θα εκφραστείς;
Πριν 3 περίπου χρόνια,είχα πάει στο σπίτι ενός ξαδερφού μου που ήταν στη Α'Λυκείου,και ξεφύλιζα κάτι ασκήσεις φυσικής απο το φροντιστήριο που ήταν προς λύση.Μία την είχε αφήσει.Την κοιτάω,ήταν απλή και ξεκινάω να τη λύνω εγώ αφού αφορούσε τον πασίγνωστο νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα (τώρα απο ποιόν Έλληνα τον είχε κλέψει δεν το ξέρω!)...Τον ρωτάω πού βρήκε τη δυσκολία της άσκησης,και μού απαντάει:'στην εκφώνηση.Τί είναι ο ανελκυστήρας;'!!!!Το παιδί ήξερε μόνο το ασανσερ!Και καλός μαθητής.17-18 έβγαζε.Την ίδια απορία είχε το 60% της τάξης απ'οτι μου είπε!!!!Αν τους ρωτήσεις όμως με ποιον γ@@@@@ η τάδε τραγουδίστρια το ξέρουν.Καλά απο γεωγραφία δεν το συζητάμε.Ρωτάς μαθητή Γυμνασίου για τα διαμερίσματα της χώρας και δεν τα ξέρει.Και μετά νευριάζουμε επειδή οι Σκοπιανοί θέλουν να αναγνωριστούν ως 'Μακεδόνες'....
-
Ε και τι με αυτο!!.
Δεν είναι μόνο η γραφή με τα 'καραγκιοζάκια',είναι γενικότερα το θέμα παιδεία.Όταν μαθαίνεις να χρησιμοποιείς 5-10 λέξεις πώς θα εκφραστείς;
Πριν 3 περίπου χρόνια,είχα πάει στο σπίτι ενός ξαδερφού μου που ήταν στη Α'Λυκείου,και ξεφύλιζα κάτι ασκήσεις φυσικής απο το φροντιστήριο που ήταν προς λύση.Μία την είχε αφήσει.Την κοιτάω,ήταν απλή και ξεκινάω να τη λύνω εγώ αφού αφορούσε τον πασίγνωστο νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα (τώρα απο ποιόν Έλληνα τον είχε κλέψει δεν το ξέρω!)...Τον ρωτάω πού βρήκε τη δυσκολία της άσκησης,και μού απαντάει:'στην εκφώνηση.Τί είναι ο ανελκυστήρας;'!!!!Το παιδί ήξερε μόνο το ασανσερ!Και καλός μαθητής.17-18 έβγαζε.Την ίδια απορία είχε το 60% της τάξης απ'οτι μου είπε!!!!Αν τους ρωτήσεις όμως με ποιον γ@@@@@ η τάδε τραγουδίστρια το ξέρουν.Καλά απο γεωγραφία δεν το συζητάμε.Ρωτάς μαθητή Γυμνασίου για τα διαμερίσματα της χώρας και δεν τα ξέρει.Και μετά νευριάζουμε επειδή οι Σκοπιανοί θέλουν να αναγνωριστούν ως 'Μακεδόνες'....
Δεν διαφωνω σε αυτο που λες.
Οντως απο γεωγραφια και ιστορια εχουμε προβλημα, οπως και για την γλωσσα.
Διαφωνω ομως στο οτι αυτα θα λύθουν με την επαναφορα του πολυτονικού.
Υπαρχουν μαθηματα στο σχολειο γυρω απο την Ελληνικη γλωσσα , την ιστορια και την Γεωργαφια , ας αναβαθμιστουν χωρις να δημιουργουμε προβληματα διαχειρησης , που επι της ουσιας δεν θα προσφερουν τιποτε στην εκπαιδευση και την παιδεια των μαθητων.
-
greo:
Ο ελληνικός γραπτός λόγος εξελίχθηκε για αιώνες, ακόμα και μετά την κλασική εποχή. ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ ΕΣΕΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΟ ΔΗΛΑΔΗ
Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα ένα κομψοτέχνημα, άρτια οργανωμένο και εξαιρετικά ακριβές. Δεν μιλάμε για αρχαιολατρεία ή επιστροφή στις ρίζες, μιλάμε για διατήρηση μια γλώσσας που εξελίχθηκε σε άριστο εργαλείο γραπτής επικοινωνίας και ξαφνικά, μια νύχτα του 1982, τον καιρό που πήγαινα 4η δημοτικού, της κόπηκαν βασικά της στοιχεία χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Κάποια άλλη φορά της κόπηκαν ορισμένοι δίφθογγοι, κάποιος άλλος θα αποφασίσει ότι τα 'Ι-Η-Υ' είναι περιττά, δεν είναι δουλειά αυτή. Ακόμα γράφω 'εταιρεία', γιατί η 'νέα γραφή' πρέπει να είναι 'εταιρία'; Τίνος έκοψε να σκίσει από τα ελληνικά γράμματα ένα σωρό σελίδες ως άχρηστες; Μήπως θα μου πουν με κάποια εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας ότι η κλασική γραφή είναι ανορθόγραφη και ότι θα θεωρούμαι κι εγώ ανορθόγραφος αν την ακολουθώ;
**Επαναλαμβάνω: το αίτημα δεν είναι η υποχρεωτική διδασκαλία και εκμάθηση του πολυτονικού. Είναι ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ! ** Προσωπικά πιστεύω ότι αρκετοί μερακλήδες θα το κάνουν, όχι πολλοί, ίσως ένα 5%. Μου αρκεί όμως. Είναι και αντιδημοκρατικό ρε γαμώτο να επιβάλλεις στον άλλο πως να γράφει τη γλώσσα του λαού του, αλλάζοντάς την πορεία της όχι φυσιολογικά αλλά με προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις ατόμων που μετά από μερικά χρόνια θα είναι παρελθόν. Και υπενθυμίζω ότι μόνο ο Κεμάλ επέβαλε την αλλαγή του τουρκικού γραπτού λόγου, προκειμένου να 'εξευρωπαΐσει' τους ταλιμπάν Οθωμανούς. Εμείς τι θέλουμε να πετύχουμε ακριβώς με την διά διαταγμάτων αλλαγή του γραπτού λόγου;
-
ΓΙΑΤΙΤΗΜΙΑΕΞΕΛΙΞΗ, ΔΗΛΑΔΗΑΠΟΤΑΚΕΦΑΛΑΙΑΣΤΑΜΙΚΡΑΚΑΙΑΠΟΤΟΝΜΗΧΩΡΙΣΜΟΤΩΝΛΕΞΕΩΝΣΤΟΧΩΡΙΣΜΟΤΟΥΣ, ΤΗΝΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣΘΕΤΙΚΗΚΑΙΓΙΑΤΙΤΗΝΕΞΕΛΙΞΗΠΟΥΠΡΟΒΛΕΠΕΙΤΗΝΚΑΤΑΡΓΗΣΗΤΩΝΤΟΝΩΝΑΡΝΗΤΙΚΗ;
-
ΓΙΑΤΙΤΟΠΡΩΤΟΒΕΛΤΙΩΣΕΤΗΝΑΚΡΙΒΕΙΑΤΟΥΓΡΑΠΤΟΥΛΟΓΟΥΕΝΩΤΟΔΕΥΤΕΡΟΕΚΑΝΕΑΚΡΙΒΩΣΤΟΑΝΤΙΘΕΤΟ.
-
Λοιπόν...
-
Ο γραπτός λόγος δημιουργήθηκε για τη διατήρηση του προφορικού. Η πραγματική εξέλιξη της γλώσσας γίνεται στην καθομιλουμένη. Τα γραπτά έχουν μια υστέρηση στην εξέλιξή τους. Ουσιαστικά πάντα άλλη γλώσσα μιλάμε κι άλλη γράφουμε. Όταν γράφουμε όπως μιλάμε, χωρίς να σκεφτόμαστε αν αυτό που γράφουμε διαβάζεται, καταλήγουμε σε στραβά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελικό 'ν' που σχεδόν ποτέ δεν το λέμε, αλλά αν δεν το γράψουμε θα υπάρξει πρόβλημα στην κατανόησή του.
-
Οι περισπωμένες και τα πνεύματα πια δεν παίζουν ρόλο στην προφορά ούτε στην κατανόηση των λέξεων. Αν το κείμενο είναι σωστά γραμμένο, σπάνια υπάρχει πρόβλημα να καταλάβεις τι γράφει ένα κείμενο. Μπορεί το όρος και ο όρος να μπερδεύονται από μόνα τους, αλλά υπάρχει ποτέ περίπτωση να το μπερδέψετε μέσα στο κείμενο;
-
Το πρόβλημα με τους τόνους στα μονοσύλλαβα είναι υπαρκτό, αλλά με διακριτικό τονισμό όσων υπάρχει περίπτωση να μπερδευτούν το πρόβλημα λύνεται. Θυμίζω πχ ότι οι κανόνες προβλέπουν τονισμό των ερωτηματικών πώς και πού.
-
Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα από τους τόνους. Η γλώσσα φτωχαίνει γιατί:
- Οι κανόνες της ορθογραφίας δεν τηρούνται, κι ας είναι απλοποιημένοι.
- Αφαιρούνται τα άρθρα και οι αντωνυμίες.
- Χρησιμοποιείται όλο και μικρότερο λεξιλόγιο.
- Προτιμούνται περιφραστικές εκφράσεις με ουσιαστικά αντί για ρήματα.
- Και το χειρότερο: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης. Διαβάζουμε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε... Εκεί χάνεται η γλώσσα!
Ας φτιάξουμε όλα αυτά πρώτα.
-
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Εκτος απο το κεφαλαιο που ανεφερε ο GeorgeTabs, η διαφορα ειναι και στα κομματα, τα οποια δεν εβαλες και τα οποια απο οτι θυμαμαι δεν εχουν καταργηθει και ειναι αυτα που αλλαζουν το νοημα και οχι οι ψιλες και ο δυϊκος αριθμος (το επομενο βημα για την εθνικη μας αναταση). Βλεπω δηλαδη μια δυσκολια στη χρηση της γλωσσας απο τους υπερμαχους του πολυτονικου. Μαθετε σωστα τη γλωσσα μας ετσι και αν νοιωθετε οτι την εξαντλησατε, παμε πισω.
Και ορθογραφικά λάθη κάνω, και κόμματα δε βάζω εκεί που πρέπει, και το συντακτικό μου πολλές φορές είναι σαν την άμυνα του Ολυμπιακού στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Ομως δε νομίζω οτι πρέπει να είναι κανεις Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Αθηνών για να έχει θετική γνώμη για τη διδασκαλία του πολυτονικού συστήματος και την ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ εφαρμογή του.
Ειναι σαν να πρέπει να είσαι Μηχανολόγος του ΕΜΠ ή οδηγός στο WRC προκειμένου να ποστάρεις στο 'Πίσω κίνηση: Ευχή ή κατάρα' -
Μεγάλη πληγή το θέμα και σαφώς δεν είναι συμπτωματική η χρονική στιγμή που προκύπτει στο προσκήνιο. Είναι έκδηλο πως εξυπηρετεί σκοπιμότητες βασισμένες στην τόνωση του εθνικού συναισθήματος και στην εθνική μας ανάταση, κ.τ.λ., κ.τ.λ., απόψεις που εκφέρονται κατά κύριο λόγο από εκκλησιαστικούς κύκλους.
Προσωπικά, δεν ψήφισα κάποια από τις επλογές, γιατί πιστεύω ότι το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και προεκτάσεις.
Κάποτε, ο μέγας ανθέλληνας Κίσινγκερ είχε πει για τους Έλληνες:
'Ο λαός των Γκρεκών είναι ατίθασος και γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μην μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας και την πολιτική των Η.Π.Α...'
Την εποχή λοιπόν (δεκαετία '80) που η οσφυοκαμψία είχε αναχθεί σε εθνικό μας σπορ, συνέβη και η κατάργηση του πολυτονικού με συνοπτικές διαδικασίες. Η σύνδεση και η αναγωγή στα λεγόμενα του Κίσινγκερ είναι καθαρά προσωπική και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ούτε γιος παπά είμαι, ούτε Λιακόπουλο παρακολουθώ, ούτε Καρατζαφέρη ψηφίζω. Αυτό που εκφράζω ως προσωπική επισήμανση είναι η γενικότερη προσπάθεια (ένθεν κακείθεν) αλλοίωσης στοιχείων που συνιστούν την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα.
Όχι κύριοι, δεν είμαι υπέρ του πολυτονικού. Είμαι όμως κατά της ισοπεδωτικής διάβρωσης που λαμβάνει χώρα σε κάθε έκφανση του καθημερινού μας βίου. Αλοίμονο, κανείς δεν είπε να γίνουμε λόγιοι για να αισθανθούμε περισσότερο πατριώτες από ότι είμαστε τώρα.
Αυτό που στηλιτεύω και θεωρώ ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία, είναι η αναζωπύρωση της παιδείας από το σπίτι, από την οικογένεια. Πόσοι γονείς άραγε κάνουν δώρο στο παιδί τους ένα λογοτεχνικό βιβλίο και όχι τη Barbie ή το Playstation? Πόσοι πάνε τα παιδιά τους σε μουσεία ή θέατρα και όχι στα Village Park και στο Allou Fun Park?
Είμαι της άποψης πως όλα τα παραπάνω χρειάζονται, αλλά στη σωστή αναλογία και ποικιλία. Το πρόβλημά μας εστιάζεται στην υπεραπλούστευση των πραγμάτων και στην επιλογή του ευκολότερου.
Θλίβομαι που δεν ακούμε πια ωραίες και απλές λέξεις στην καθημερινή μας ομιλία, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη συρρίκνωση του λεξιλογίου μας. Αν συνυπολογίσουμε την επέλαση των εξωτερικών επιδράσεων στη γλώσσα(greeklish, ξενική ορολογία, κ.τ.λ.) αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο εξαφάνισης ίσως της ελληνικής γλώσσας. Ας μάθουμε λοιπόν να μιλάμε πρώτα και η γραφή έπεται. Το να 'αναγκάζεις' έναν μαθητή να γράφει με πολυτονικό δεν σημαίνει τίποτα αν δεν έχει την ευχέρεια να μιλήσει με βάση ένα εμπλουτισμένο λεξιλόγιο και μια σωστή σύνταξη. Συνέπεια αυτών είναι και η σωστή γραπτή έκφραση (ορθογραφία, γραμματική, σύνταξη, κ.τ.λ.).Αυτά από κάποιον που πρόλαβε ελαφρώς το πολυτονικό (β' Δημοτικού) και ηδονίζεται όταν ακούει/διαβάζει μια ωραία/εύηχη/μεστή/εκφραστική ελληνική λέξη, ακόμα και τονισμένη με μονοτονικό!
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;