-
Ξέρω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφτεί πολλά στο forum και υπάρχουν πολλά σχετικά topic.Γιατι λοιπόν ανοίγω ένα καινούργιο topic;Γιατί βλέπω ότι πολλοί φίλοι που γράφουν εδώ αλλά κυρίως αυτοί που δεν γράφουν εδώ και είναι η πλειοψηφία των ελληνικών δρόμων έχουν μεγάλη σύγχυση για τα δύο αυτά συστήματα.Και καθώς είμαστε άνθρωποι των άκρων βλέπω ότι δημιουργείται σιγά-σιγά μια νέα επικίνδυνη λογική(μετά από αυτή του άτρωτου αυτοκινήτου επειδή έχει 5 αστέρια στα crash-test) που λέει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα δύο αυτά συστήματα το αυτοκίνητο ''δεν φεύγει απ΄το δρόμο'' είτε έχει λάδια είτε έχει πάγο είτε έχει βροχή είτε στρίβεις με 120 σε στροφή την οποία με το προηγούμενο αυτοκίνητο σου την έπαιρνες με 60.Θα πρότεινα λοιπόν όσοι φίλοι γνωρίζουν καλά το θέμα να ανέλυαν το πως λειτουργούν ακριβώς αυτά τα δύο συστήματα και σε ποιές συνθήκες μπορουν να αποβουν χρήσιμα στον μέσο οδηγό.Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο και έχοντας λύσει τις παρεξηγήσεις τουλάχιστον εμεις οι χρήστες αυτού του forum(γιατί πιστέψτε με ξεκοκκαλίζοντας το forum δεν τις έχουμε λύσει) θα βοηθήσουμε και τους συζητητές μας στις παρέες μας να έχουν καλύτερη αντίληψη.
-
Ξέρω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφτεί πολλά στο forum και υπάρχουν πολλά σχετικά topic.Γιατι λοιπόν ανοίγω ένα καινούργιο topic;Γιατί βλέπω ότι πολλοί φίλοι που γράφουν εδώ αλλά κυρίως αυτοί που δεν γράφουν εδώ και είναι η πλειοψηφία των ελληνικών δρόμων έχουν μεγάλη σύγχυση για τα δύο αυτά συστήματα.Και καθώς είμαστε άνθρωποι των άκρων βλέπω ότι δημιουργείται σιγά-σιγά μια νέα επικίνδυνη λογική(μετά από αυτή του άτρωτου αυτοκινήτου επειδή έχει 5 αστέρια στα crash-test) που λέει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα δύο αυτά συστήματα το αυτοκίνητο ''δεν φεύγει απ΄το δρόμο'' είτε έχει λάδια είτε έχει πάγο είτε έχει βροχή είτε στρίβεις με 120 σε στροφή την οποία με το προηγούμενο αυτοκίνητο σου την έπαιρνες με 60.Θα πρότεινα λοιπόν όσοι φίλοι γνωρίζουν καλά το θέμα να ανέλυαν το πως λειτουργούν ακριβώς αυτά τα δύο συστήματα και σε ποιές συνθήκες μπορουν να αποβουν χρήσιμα στον μέσο οδηγό.Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο και έχοντας λύσει τις παρεξηγήσεις τουλάχιστον εμεις οι χρήστες αυτού του forum(γιατί πιστέψτε με ξεκοκκαλίζοντας το forum δεν τις έχουμε λύσει) θα βοηθήσουμε και τους συζητητές μας στις παρέες μας να έχουν καλύτερη αντίληψη.
-
-
Χονδρικά, όχι τόσο τεχνικά και απ'όσα έχω καταλάβει, το ESP διορθώνει τις άτσαλες/απότομες τιμονιές, μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος όταν πας να βγεις εκτός πορείας ή να κάνεις τετακέ ή να πας με το πλάι (θες δεν θες), ενώ το antispin περιορίζει το γκάζι όταν οι τροχοί χάνουν την πρόσφυση εξαιτίας γλιστερού οδοστρώματος, ώστε να μην σπινάρουν οι τροχοί.
-
To θέμα πηγαίνει στα τεχνικά [moderator]
-
Γι αυτό φίλε manosk λέω ότι ξέρουμε το θέμα στο περίπου(και γω μέσα σε όλους) γιατί π.χ. εγώ ξέρω ότι το ESP δεν επενεργεί στον κινητήρα αλλά στο φρενάρισμα κάποιων από τους τροχούς του αυτοκινήτου ανάλογα με το αν έχουμε υπερστροφή ή υποστροφή και γι΄αυτό συνδιάζεται με το ΑBS(εκτός εαν το κάθε σύστημα κάθε εταιρείας έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας)
-
Το ESP φρεναρει τις ροδες για να επαναφερει το αμαξι στην 'σωστη'πορεια. Αναλογα με την μερια που γλυστρας φρεναρει και διαφορετικη πλευρα και αξονα.
Το ESR ή ANTISPIN οταν διαγνωσει σπινιαρισμα σε καποιο τροχο παταει λιγο το φρενο στον αντιστοιχο τροχο και αν χρειαστει κοβει και την ισχυ του κινητηρα.Ολα αυτα βασιζονται σε πληροφοριες που παιρνει ο εγκεφαλος απο τους αισθητηρες του ABS . -
Είναι δυνατόν κάποιο απ΄τα δύο συστήματα να τοποθετηθεί σ' ένα αυτοκίνητο μετά την έξοδό του απ' το εργοστάσιο εφ' όσον αυτή η δυνατότητα υπάρχει στον προαιρετικό εξοπλισμό του;
-
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Είναι δυνατόν κάποιο απ΄τα δύο συστήματα να τοποθετηθεί σ' ένα αυτοκίνητο μετά την έξοδό του απ' το εργοστάσιο εφ' όσον αυτή η δυνατότητα υπάρχει στον προαιρετικό εξοπλισμό του;Λογικα ναι αλλα το κοστος πρεπει να ειναι μεγαλο,επισης αμφιβαλλω και για την υπαρξη της αναγκαιας τεχνογνωσιας στην Ελλαδα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το ESP φρεναρει τις ροδες για να επαναφερει το αμαξι στην 'σωστη'πορεια. Αναλογα με την μερια που γλυστρας φρεναρει και διαφορετικη πλευρα και αξονα.
Το ESR ή ANTISPIN οταν διαγνωσει σπινιαρισμα σε καποιο τροχο παταει λιγο το φρενο στον αντιστοιχο τροχο και αν χρειαστει κοβει και την ισχυ του κινητηρα.Ολα αυτα βασιζονται σε πληροφοριες που παιρνει ο εγκεφαλος απο τους αισθητηρες του ABS .Αυτό είναι τό σωστό με τη διαφορά ότι το ορθό είναι ASR και όχι ESR τουλάχιστον για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες και επιπλέον το ASR δεν φρενάρει τροχό (τουλάχιστον στα VAG). Το μόνο που κάνει είναι να κόβει την ισχύ στον κινητήρα.
Στο VAG (και όχι μόνο) υπάρχει και το EDL το οποίο λειτουργεί μέχρι τα 50χλμ/ώρα, δεν έχει διακόπτη απενεργοποίησης και η λειτουργία του περιορίζεται στο αν ένας τροχός σπινάρει, τον φρενάρει ώστε να περιοριστεί το σπινάρισμα και να μεταφερθεί ροπή στον άλλο τροχό. -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Το ESR ή ANTISPIN οταν διαγνωσει σπινιαρισμα σε καποιο τροχο παταει λιγο το φρενο στον αντιστοιχο τροχο και αν χρειαστει κοβει και την ισχυ του κινητηρα.Ολα αυτα βασιζονται σε πληροφοριες που παιρνει ο εγκεφαλος απο τους αισθητηρες του ABS .Αυτό είναι τό σωστό με τη διαφορά ότι το ορθό είναι ASR και όχι ESR τουλάχιστον για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες και επιπλέον το ASR δεν φρενάρει τροχό (τουλάχιστον στα VAG). Το μόνο που κάνει είναι να κόβει την ισχύ στον κινητήρα.
....Γλωσσεψα την μπερδα μου ASR ειναι το σωστο.Παντως στο δικο μου δουλευει με το φρενο γιατι δεν καταλαβαινω απωλεια ισχυος,εκτος αν δεν το εχω καταλαβει καλα οταν δουλευει(μην φανταστητε οτι κανω burn out ,τα λαστιχα ειναι ακριβα).Θα κοιταξω και το μανουαλ τι λεει επ' αυτου.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
το ASR δεν φρενάρει τροχό (τουλάχιστον στα VAG). Το μόνο που κάνει είναι να κόβει την ισχύ στον κινητήρα.
....Νομίζω ότι το ASR σε όλα τα αυτοκίνητα (συγκεκριμένα ξέρω για mercedes,audi και VW εκ πείρας) πρώτα φρενάρει λίγο ως πολύ τους τροχούς που έχουν χάσει την πρόσφυση αλλά αν εσύ επιμείνεις και τα φρενα σου δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα,τότε κόβει την τροφοδοσία και ο κινητήρας κάνει πως σβήνει και το αμάξι επιβραδύνει αφού δεν το σπρώχνει ο κινητήρας του.Αν το κάνεις σε φανάρι ή σε πολύ γλυστερό δρόμο,τότε θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.Αν πάλι είσαι λίγο μουρλός μπορείς να πας να το βάλεις κάπου που μόνο ο ένας τροχός έχει πρόσφυση ενώ ο άλλος όχι.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
το ASR δεν φρενάρει τροχό (τουλάχιστον στα VAG). Το μόνο που κάνει είναι να κόβει την ισχύ στον κινητήρα.
....Νομίζω ότι το ASR σε όλα τα αυτοκίνητα (συγκεκριμένα ξέρω για mercedes,audi και VW εκ πείρας) πρώτα φρενάρει λίγο ως πολύ τους τροχούς που έχουν χάσει την πρόσφυση αλλά αν εσύ επιμείνεις και τα φρεάν σου δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα,τότε κόβει την τροφοδοσία και ο κινητήρας κάνει πως σβήνει και το αμάξι επιβραδύνει αφού δεν το σπρώχνει ο κινητήρας του.Αν το κάνεις σε φανάρι ή σε πολύ γλυστερό δρόμο,τότε θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.Αν πάλι είσαι λίγο μουρλός μπορείς να πας να το βάλεις κάπου που μόνο ο ένας τροχός έχει πρόσφυση ενώ ο άλλος όχι.
**Επαναλαμβάνω!! **Στο VAG το ASR αφορά μόνο τη διακοπή παροχής ισχύος στους τροχούς. Το EDL είναι αυτό που φρενάρει τον κάθε τροχό ξεχωριστά. Για τις υπόλοιπες εταιρείες δεν μπορώ να υποστηρίξω το ίδιο, με βεβαιότητα...
What is ASR / EDL?
ASR (anti-slip regulation) is the VW equivalent of traction control on the MKIV's. ASR works at all speeds, and cuts throttle when it detects one of the wheels spinning faster than the other one. If you try to take off really hard when it's enabled, you'll feel the throttle get lifted. If ASR is enabled and it kicks in, the light will blink to show you that it's working.
EDL (electronic differential lockout) is NOT what it sounds like. When you're going under 25mph, if one wheel is spinning faster than the other, the car's ABS will use the brakes to slow down the wheel that is spinning faster.
-
Τι να σου πω;
Εγώ βλέπω το αποτέλεσμα και δεν έχω ακόυσει κανέναν να διαχωρίζει το ASR από το EDL.'Οχι πως είναι σωστοί έτσι;
Πάντως όπου υπάρχει ASR δεν υπάρχει και EDL;Άρα προς τι ο διαχωρισμός;Απλά δεν είναι ένα ολοκληρωμένο antispin; -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Τι να σου πω;
Εγώ βλέπω το αποτέλεσμα και δεν έχω ακόυσει κανέναν να διαχωρίζει το ASR από το EDL.'Οχι πως είναι σωστοί έτσι;
Πάντως όπου υπάρχει ASR δεν υπάρχει και EDL;Άρα προς τι ο διαχωρισμός;Απλά δεν είναι ένα ολοκληρωμένο antispin;Ναι όπου υπάρχει το ένα υπάρχει και το άλλο. Σύμφωνοι.
Η διαφορά όμως είναι ότι το μεν ASR απενεργοποιείται το δε EDL όχι. Επίσης το EDL λειτουργεί μόνο μέχρι τα 50χλμ/ώρα. -
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Είναι δυνατόν κάποιο απ΄τα δύο συστήματα να τοποθετηθεί σ' ένα αυτοκίνητο μετά την έξοδό του απ' το εργοστάσιο εφ' όσον αυτή η δυνατότητα υπάρχει στον προαιρετικό εξοπλισμό του;Ακόμα και αν γίνεται τεχνικά το κόστος είναι τόσο μεγάλο που καθιστά την επέμβαση ουσιαστικά ανέφικτη.Στα αυτοκίνητα υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει ότι άγοράζεις από την αρχή τον εξοπλισμό που θέλεις γιατί μετά ότι και να πάρεις θα το πληρώσεις παπορίσιο.
-
Εμένα έχει ESP, που απενεργοποιείται πλήρως(DTC το λέει η εταιρεία) αλλά όχι ΑSR.
-
Ζητάω συγγνώμη για τα Αγγλικά.
(ESP) ESP identifies the car's intended direction and response. It applies the brakes on individual wheels, thereby generating one-sided forces that help to keep the car moving in the desired direction. The program uses the anti-lock braking system (ABS), electronic brake-force distribution (EBD), the electronic differential lock (EDL) and the traction control (ASR) system, and is permanently active.
(ASR) ASR only operates in conjunction with the electronic accelerator (E gas) and uses components of the anti-lock braking system (ABS). If one wheel suddenly begins to rotate faster than the others (slip), ASR intervenes in the engine management system and reduces power until the wheel stops spinning.
(EDL) The electronic differential lock (EDL) permits smooth, comfortable starts on road surfaces that do not have a uniform coefficient of friction. If a wheel starts to spin, EDL brakes it as necessary so that power is transmitted to the wheel with the better traction. EDL reduces tire wear and works up to about. 40 km/h (quattro : up to about 80 km/h). EDL is part of the electronic stabilization program (ESP) and the traction control (ASR) .
-
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Είναι δυνατόν κάποιο απ΄τα δύο συστήματα να τοποθετηθεί σ' ένα αυτοκίνητο μετά την έξοδό του απ' το εργοστάσιο εφ' όσον αυτή η δυνατότητα υπάρχει στον προαιρετικό εξοπλισμό του;
Ακόμα και αν γίνεται τεχνικά το κόστος είναι τόσο μεγάλο που καθιστά την επέμβαση ουσιαστικά ανέφικτη.Στα αυτοκίνητα υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει ότι άγοράζεις από την αρχή τον εξοπλισμό που θέλεις γιατί μετά ότι και να πάρεις θα το πληρώσεις παπορίσιο.
Επανέρχομαι.Το έψαξα λίγο και σου λέω ότι στο MEGANE που ξέρω ας πούμε όταν αγοράσεις εκ των προτέρων το ESP-ASR η διαφορά είναι 970 €.
Αν πάρεις σαν ανταλακτικό την μονάδα του ABS που χρησιμοποιείται στην παραπάνω έκδοση θα πληρώσεις 1850 € και δεν θα χρειαστείς μόνο αυτό και δεν σου λέω για εργατικά.
Δηλαδή άμα θέλεις παραπάνω εξοπλισμό πουλάς αυτό που έχεις και αγοράζεις ένα άλλο. -
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Εμένα έχει ESP, που απενεργοποιείται πλήρως(DTC το λέει η εταιρεία) αλλά όχι ΑSR.Δεν γίνεται να μην έχει ASR και να έχει ESP.Εκτός του ότι είναι μ@λ@κί@ από κατασκευαστή είναι και βλακεία γιατί οι αισθητήρες ήδη υπάρχουν...
Τί είναι ESP,τι είναι Αντισπιν;