-
Δεν θέλουμε μόνο γρήγορα αλλά και όμορφα τουτού!
Οπότε τι σκοτίζεστε...περί ορέξεως ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ!(πάλι στο φαί το γύρισα... )
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ναι ρε παιδιά και εγώ έτσι πιστεύω. Άλλωστε αφού ούτως ή άλλως επιδόσεις ιδιαίτερες με ένα 1600αρι 110 αλόγων (σε σχέση με κάτι clio sport σε πίστες και fiat coupe turbo που προαναφέρθησαν) δεν έχει κάποιος,ούτε το παίρνει για αυτόν το λόγο, γιατί να μην κοιτάξει λίγο παραπάνω τα looks??
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
δεν έχει να κάνει με τα άλογα, ούτε το Α3 200 με τις 16αρες έγινε ξαφνικά 'ανασφαλές'
marketing & εμφάνιση
Ακριβώς!
Εφόσον θεωρείται ομορφότερο το να γεμίζει η ζάντα όσο μεγαλύτερο μέρος του θόλου γίνεται, εφόσον για πολλούς πρώτα έρχεται το 'look' κι έπειτα η άνεση ή οι επιδόσεις, κι εφόσον, ως γνωστόν, οι ανά τον κόσμο δρόμοι τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί τόοοοοοσο μα τόοοοσο πολύ, ώστε αγγίζουν σε ποιότητα οδοστρώματος το επίπεδο των σιρκουί της F1, γιατί να μη μας πουλάνε αυτοκίνητα με ζάντες (και άρα 'στησιμο' ) όπως των αγωνιστικών του DTM?!... Τι κι αν τα τέρατα του WRC δείχνουν τέρατα ακόμα και με τις 15αρες που φοράνε στο χώμα?!
Πάντως συμφωνώ κι εγώ ότι η εντύπωση που έχουν ορισμένοι πως 'το μέγεθος των ζαντών (όχι τροχών!) που φοράει ένα αμάξι προϋποθέτει τόσα άλογα στον κινητήρα' δε στέκει. Κάθε αμαξι αποτελεί διαφορετική περίπτωση και παίζει ρόλο και το βάρος (τα 'κιλά ανά ίππο'), η ροπή, οι σχέσεις μετάδοσης, κλπ. Οι ζάντες από μόνες τους δε λένε τίποτα. Αν και τώρα καταλαβαίνω γιατί μερικοί το πρώτο πράγμα που κάνουν για να δείξει 'θηρίο' το αμάξι τους είναι να βάλουν τεράστιες ζάντες...
Το δικό μου με συνολικό μήκος μόνο 3.83m βγαίνει από τη μάνα του με 17άρες (205/40) χωρίς να υπάρχει επιλογή για άλλη διάσταση και οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους νοιάζει τόσο η εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινητου τους, ειλικρινά δε θα με χάλαγε καθόλου να το έβγαζαν μόνο με 16άρες όπως το 'ξαδερφάκι' του δια χειρός Renault (RS182) εφόσον η διαφορά τους σε οδική συμπεριφορά και χρόνους στη στριφτερή διαδρομή έχοντας περίπου τα ίδια άλογα & το ίδιο βάρος είναι αμελητέα. Παραείναι χαμηλό το προφίλ των 205/40R17 (πρακτικά 3.5 δάχτυλα η απόσταση ζάντας-δρόμου!) για να απορροφήσει με άνεση τους υπονόμους που είναι διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος της πίστας που λέγεται 'Λ.Κηφισίας' και θεωρώ την επιλογή των Γάλλων ελαφρώς (...) υπερβολική για τους Ελληνικούς δρόμους.
Αλλά είπαμε, εν έτη 2005, δρόμος = πίστα F1....
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Το ζορι που θα τραβαει ο κινητηρας δε θα μεγαλωσει αντιστοιχα με τη διαφορα βαρους των νεων τροχων απο τους παλιους , αλλα με τη διαφορα βαρους ΟΛΟΥ του αμαξιου με τα νεα ζαντολαστιχα σε σχεση με πριν, εφοσον ΟΛΟ πρεπει να το κινησει. Τωρα, τι ρολο θα παιξουν και 5 και 10 κιλα παραπανω σε σχεση με τα 1000+ που ηδη κουβαλας.... Σιγουρα λιγοτερη απο τη διαφορα που θα κανουν 15 λιτρα επιπλεον στο ρεζερβουαρ σου.Νομίζω πώς δεν τα λες εντελώς σωστά. Το παραπάνω βάρος των τροχών δεν το κουβαλάς απλά όπως μερικά λίτρα παραπάνω βενζίνη. Πρέπει να το επιταχύνεις και να το επιβραδύνεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο.... και αυτό αποδεικνύεται και με τις διαφορές στα χρονόμετρα.
Επίσης λόγω του ότι αυτό το λίγο παραπάνω βάρος είναι στην μη αναρτημένη μάζα της οποίας αυξάνει την αδράνεια επηρεάζει τη λειτουργία της ανάρτησης και το πόσο καλά θα διατηρεί το αυτοκίνητο την επαφή με το δρόμο... ειδικά σε δρόμο με ανωμαλίες!
Άλλο σημείο προσοχής πέραν του βάρους είναι και η κατανομή αυτού. Και βάζοντας έστω ελαφρύτατες 17άρες το βάρος του ελαστικού και της στεφάνης της ζάντας μεταφέρεται πιο μακριά από το κέντρο και άρα ο μοχλός μεγαλώνει και η ροπή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη ακόμα και με το ίδιο συνολικό βάρος.
Αλλά όπως είπα και μερικές σελίδες πιο πριν αυτές οι ρόδες φρενάρουν καλύτερα, τα λεπτότερα πλαϊνά συμπιέζονται λιγότερο και το πέλμα κάθεται καλύτερα κάτω χωρίς να παραμορφώνεται. Το μεγαλύτερο πλάτος αυξάνει την επιφάνεια επαφής και εφόσον αντέχουν τα φρένα σταματάει νωρίτερα, στο πρώτο μεγάλο φρενάρισμα πανικού.... μετά μπορεί να μην φτάνουν τα φρένα γιατί έχει μεγαλύτερο ζόρι για τα φρένα λόγω μεγαλύτερου βάρους και άλλης κατανομής αυτού! -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ôï äéêü ìïõ ìå óõíïëéêü ìÞêïò ìüíï** 3.83m **âãáßíåé áðü ôç ìÜíá ôïõ ìå 17Üñåò (205/40) ÷ùñßò íá õðÜñ÷åé åðéëïãÞ ãéá Üëëç äéÜóôáóç êáé ïöåßëù íá ïìïëïãÞóù üôé åðåéäÞ äåí åßìáé áðü ôïõò áíèñþðïõò ðïõ ôïõò íïéÜæåé ôüóï ç åîùôåñéêÞ åìöÜíéóç ôïõ áõôïêéíçôïõ ôïõò, åéëéêñéíÜ äå èá ìå ÷Üëáãå êáèüëïõ íá ôï Ýâãáæáí ìüíï ìå 16Üñåò üðùò ôï 'îáäåñöÜêé' ôïõ äéá ÷åéñüò Renault (RS182) åöüóïí ç äéáöïñÜ ôïõò óå ïäéêÞ óõìðåñéöïñÜ êáé ÷ñüíïõò óôç óôñéöôåñÞ äéáäñïìÞ Ý÷ïíôáò ðåñßðïõ ôá ßäéá Üëïãá & ôï ßäéï âÜñïò åßíáé áìåëçôÝá. Ðáñáåßíáé ÷áìçëü ôï ðñïößë ôùí 205/40R17 (ðñáêôéêÜ 3.5 äÜ÷ôõëá ç áðüóôáóç æÜíôáò-äñüìïõ!) ãéá íá áðïññïöÞóåé ìå Üíåóç ôïõò õðïíüìïõò ðïõ åßíáé äéÜóðáñôïé óå ìåãÜëï ìÝñïò ôçò ðßóôáò ðïõ ëÝãåôáé 'Ë.Êçöéóßáò' êáé èåùñþ ôçí åðéëïãÞ ôùí ÃÜëëùí åëáöñþò (...) õðåñâïëéêÞ ãéá ôïõò Åëëçíéêïýò äñüìïõò.
ÁëëÜ åßðáìå, åí Ýôç 2005, äñüìïò = ðßóôá F1....
OFF topic on
Äëä 206 RC
äïêßìáóåò ðïôÝ íá âÜëåéò êÜðïéá 195/45-16 áðï GTi ?? Áëëùóôå ç äéÜìåôñïò åßíáé ðåñßðïõ ßäéá äåí îÝñù ðÜíôùò áí êáé ôï ïöóåô ôçò æÜíôáò åßíáé ôï ßäéï
OFF topic offÅñþôçóç 1ç
Óõãíþìç áëëÜ ôï Ößáô ôïýñìðï ìå ôéò 15áñåò äåí åß÷å êáé óõíåêôéêü óõìðëÝêôç óôï äéáöïñéêü ãéá ðåñéïñéóìü ôçò ïëßóèçóçò ?
Åñþôçóç 2ç
Ç ÌáêËÜñåí Ö1 Þôáí Ýíá ìç÷áíïëïãéêü/áåñïäõíáìéêü áñéóôïýñãçìá ôï ïðïßï öôéÜ÷ôçêå êáé åîÝëß÷èçêå áðï ìç÷áíéêïýò ó÷åäéáóôÝò êáé ïäçãïýò Ö1.Ðüóç áðï ôçí óçìáóßá ðïõ äüèçêå óôçí ìåßùóç âÜñïõò ´& ôçí áåñïäõíáìéêÞ äßíåôáé áíôßóôïé÷á óå Ýíá êáèçìåñéíü áõôïêßíçôï ? -
Ο χρήστης neten έγραψε:
Ναι ρε παιδιά και εγώ έτσι πιστεύω. Άλλωστε αφού ούτως ή άλλως επιδόσεις ιδιαίτερες με ένα 1600αρι 110 αλόγων (σε σχέση με κάτι clio sport σε πίστες και fiat coupe turbo που προαναφέρθησαν) δεν έχει κάποιος,ούτε το παίρνει για αυτόν το λόγο, γιατί να μην κοιτάξει λίγο παραπάνω τα looks??
Αν τα 'looks' που λες, μου αφαιρούσαν 10 άλογα (πχ. η διάσταση που φοράει το Α3 ambition) από το ήδη αδύναμο και βαρύ 1600άρι μου, θα το ξανασκεφτόμουν!
-
Ο χρήστης neten έγραψε:
όπως έχω ξαναγράψει, να σταματήσουμε να συζητάμε γι' αυτοκίνητα και στριψίματα και να το γυρίσουμε στο loooks
@nidosan αν λες για το 206 RC, ήταν στα υποψήφια, μέχρι που το οδήγησα είπαμε σφιχτή/σκληρη ανάρτηση αλλά αυτό...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Αν τα 'looks' που λες, μου αφαιρούσαν 10 άλογα (πχ. η διάσταση που φοράει το Α3 ambition) από το ήδη αδύναμο και βαρύ 1600άρι μου, θα το ξανασκεφτόμουν!
Αυτό εννοώ λέγοντας πως είμαστε υπερβολικοί. Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως με μια ίντσα πάνω χάνεις 10 άλογα.
-
Ο χρήστης neten έγραψε:
Αυτό εννοώ λέγοντας πως είμαστε υπερβολικοί. Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως με μια ίντσα πάνω χάνεις 10 άλογα.
για πλάτος μιλάω, όχι διάμετρο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το ζορι που θα τραβαει ο κινητηρας δε θα μεγαλωσει αντιστοιχα με τη διαφορα βαρους των νεων τροχων απο τους παλιους , αλλα με τη διαφορα βαρους ΟΛΟΥ του αμαξιου με τα νεα ζαντολαστιχα σε σχεση με πριν, εφοσον ΟΛΟ πρεπει να το κινησει. Τωρα, τι ρολο θα παιξουν και 5 και 10 κιλα παραπανω σε σχεση με τα 1000+ που ηδη κουβαλας.... Σιγουρα λιγοτερη απο τη διαφορα που θα κανουν 15 λιτρα επιπλεον στο ρεζερβουαρ σου.
Νομίζω πώς δεν τα λες εντελώς σωστά. Το παραπάνω βάρος των τροχών δεν το κουβαλάς απλά όπως μερικά λίτρα παραπάνω βενζίνη. Πρέπει να το επιταχύνεις και να το επιβραδύνεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο....
Σκεφτομουν μαζα (συνολικο βαρος), ταχυτητα και κινητικη ενεργεια.... συν τις απωλειες απο αεροδυναμικη αντισταση, τριβες στο συστημα μεταδοσης κλπ. Αλλα, in fact, ενα μερος του εργου του κινητηρα εχει γινει και περιστροφικη δυναμικη ενεργεια στις περιστρεφομενες μαζες (ροδες, σφονδυλους, τροχαλιες, κλπ).... Δεν ξερω ποσο ειναι αυτο σε σχεση με την κινητικη ενεργεια που εχει αποκτησει το αυτοκινητο, αλλα σαν να εχεις δικιο μου φαινεται.... Κατσε να το σκεφτω λιγο πιο αναλυτικα!
Επίσης λόγω του ότι αυτό το λίγο παραπάνω βάρος είναι στην μη αναρτημένη μάζα της οποίας αυξάνει την αδράνεια επηρεάζει τη λειτουργία της ανάρτησης και το πόσο καλά θα διατηρεί το αυτοκίνητο την επαφή με το δρόμο... ειδικά σε δρόμο με ανωμαλίες!
Συμφωνοι!
Άλλο σημείο προσοχής πέραν του βάρους είναι και η κατανομή αυτού. Και βάζοντας έστω ελαφρύτατες 17άρες το βάρος του ελαστικού και της στεφάνης της ζάντας μεταφέρεται πιο μακριά από το κέντρο και άρα ο μοχλός μεγαλώνει και η ροπή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη ακόμα και με το ίδιο συνολικό βάρος.
Εννοεις δηλαδη οτι πιο ευκολα βαζεις σε περιστροφη μια ροδα οταν 'ολο' (τροπος του λεγειν!) το βαρος ειναι συγκεντρωμενο κοντα στον κεντρικο αξονα, παρα οταν ειναι στην περιφερεια....
Θα συμφωνησω κι εδω!Αλλά όπως είπα και μερικές σελίδες πιο πριν αυτές οι ρόδες φρενάρουν καλύτερα, τα λεπτότερα πλαϊνά συμπιέζονται λιγότερο και το πέλμα κάθεται καλύτερα κάτω χωρίς να παραμορφώνεται.
Οντως με χαμηλοτερο προφιλ το πελμα παραμορφωνεται λιγοτερο, αλλα πως βοηθαει αυτο στο φρεναρισμα; H τριβη δεν εξαρταται απο την επιφανεια επαφης αλλα απο την καθετη δυναμη...
Το μεγαλύτερο πλάτος αυξάνει την επιφάνεια επαφής και εφόσον αντέχουν τα φρένα σταματάει νωρίτερα, στο πρώτο μεγάλο φρενάρισμα πανικού.... μετά μπορεί να μην φτάνουν τα φρένα γιατί έχει μεγαλύτερο ζόρι για τα φρένα λόγω μεγαλύτερου βάρους και άλλης κατανομής αυτού!
Κι εδω θα πρεπει να εξηγησεις...
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
marketing & εμφάνιση
παράδειγμα ;
Το Α3 1.6FSI Ambition των **115 **ίππων φοράει 17αρες ζάντες.
Το **RS4 **4.2 των 420 ίππων, φορά 18αρες ζάντες. -
Ο χρήστης gskarmou έγραψε:
Το δικό μου με συνολικό μήκος μόνο** 3.83m **βγαίνει από τη μάνα του με 17άρες (205/40) χωρίς να υπάρχει επιλογή για άλλη διάσταση και οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους νοιάζει τόσο η εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινητου τους, ειλικρινά δε θα με χάλαγε καθόλου να το έβγαζαν μόνο με 16άρες όπως το 'ξαδερφάκι' του δια χειρός Renault (RS182) εφόσον η διαφορά τους σε οδική συμπεριφορά και χρόνους στη στριφτερή διαδρομή έχοντας περίπου τα ίδια άλογα & το ίδιο βάρος είναι αμελητέα. Παραείναι χαμηλό το προφίλ των 205/40R17 (πρακτικά 3.5 δάχτυλα η απόσταση ζάντας-δρόμου!) για να απορροφήσει με άνεση τους υπονόμους που είναι διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος της πίστας που λέγεται 'Λ.Κηφισίας' και θεωρώ την επιλογή των Γάλλων ελαφρώς (...) υπερβολική για τους Ελληνικούς δρόμους.
Αλλά είπαμε, εν έτη 2005, δρόμος = πίστα F1....
OFF topic on
Δλδ 206 RC
δοκίμασες ποτέ να βάλεις κάποια 195/45-16 απο GTi ?? Αλλωστε η διάμετρος είναι περίπου ίδια δεν ξέρω πάντως αν και το οφσετ της ζάντας είναι το ίδιο
OFF topic offΣκεφτόμουν κάτι σε 15άρες (μόνο για νησιά, χιόνια, κλπ).
nidosan αν λες για το 206 RC, ήταν στα υποψήφια, μέχρι που το οδήγησα είπαμε σφιχτή/σκληρη ανάρτηση αλλά αυτό...
Είναι λίγο 'κατσίκι', όπως λέει κι ο αδερφός μου! Σίγουρα οι Γάλλοι δεν είχαν στο μυαλό τους τους Ελληνικούς καρόδρομους όταν σχεδίασαν την ανάρτηση ώστε να συνεργάζεται 'ιδανικά', όπως λένε οι ίδιοι, με τα Pirelli P7000 σε 205/40R17. Να δούμε αν θ'αντέξει ή θα γίνει κουδουνίστρα!
Μέχρι τώρα πάντως ακόμα και σε ταξίδια των 500 χλμ (π.χ. Αθήνα-Χρυσοχώρι Πελλοπονήσου και πίσω) δε σε κουράζει ούτε η ανάρτηση ούτε το χαμηλό προφίλ. Προσωπικά το έχω λατρέψει σε στριφτερές διαδρομές και πίστα και δε θα άλλαζα τίποτα ως προς το στήσιμο καθώς συμπεριφέρεται σαν να το 'φοράς', αλλά το τίμημα είναι από την άλλη ότι έχω μάθει όλες τις τρύπες και τα σαμαράκια των γύρω περιοχών απέξω κι ανακατωτά...
[edit - @lkar: Την άλλη εβδομάδα θα οδηγήσω το GTi (DSG, 18άρες) που πήρε ένας φίλος. Ο ίδιος λέει ότι οι ζάντες του είναι 'ό,τι πρέπει για Ελλάδα'... ]
Αλλα, in fact, ενα μερος του εργου του κινητηρα εχει γινει και περιστροφικη δυναμικη ενεργεια στις περιστρεφομενες μαζες (ροδες, σφονδυλους, τροχαλιες, κλπ).... Δεν ξερω ποσο ειναι αυτο σε σχεση με την κινητικη ενεργεια που εχει αποκτησει το αυτοκινητο, αλλα σαν να εχεις δικιο μου φαινεται....
Τι μου θύμισες τώρα!.. Στροφορμές, κλπ...
Η αλήθεια κάπου εκεί κρύβεται αλλά σηκώνει αρκετές σελίδες η ανάλυση! -
Ο χρήστης technik έγραψε:
marketing & εμφάνιση
παράδειγμα ;
Το Α3 1.6FSI Ambition των **115 **ίππων φοράει 17αρες ζάντες.
Το **RS4 **4.2 των 420 ίππων, φορά 18αρες ζάντες.Και η Μ3 γιατί φοράει 19άρια ταψιά? Μας φάγανε αυτοί οι Βαβαροί technik..
edit: Κάνε μου ένα δωράκι
-
Οντως με χαμηλοτερο προφιλ το πελμα παραμορφωνεται λιγοτερο, αλλα πως βοηθαει αυτο στο φρεναρισμα; H τριβη δεν εξαρταται απο την επιφανεια επαφης αλλα απο την καθετη δυναμη...>Το μεγαλύτερο πλάτος αυξάνει την επιφάνεια επαφής και εφόσον αντέχουν τα φρένα σταματάει νωρίτερα, στο πρώτο μεγάλο φρενάρισμα πανικού.... μετά μπορεί να μην φτάνουν τα φρένα γιατί έχει μεγαλύτερο ζόρι για τα φρένα λόγω μεγαλύτερου βάρους και άλλης κατανομής αυτού!
Κι εδω θα πρεπει να εξηγησεις...
Υπάρχουν διάφορες τριβές (που δεν είμαι σίγουρος για το όνομά τους κύλισης, ολίσθησης κλπ). Αυτή που δεν εξαρτάται από την επιφάνεια είναι αυτή που έχεις όταν μπλοκάρεις τον τροχό. Στις άλλες περιτπώσεις όπου επιβραδύνεις χωρίς μπλοκαρισμένο τροχό μετράει και η επιφάνεια.
Έθεσα την έννοια της κόπωσης των φρένων, δηλαδή μπορεί να φρενάρει καλά μια φορά εκμεταλλευόμενο τα λάστιχα αλλά πχ σε στριφτερή κατηφορική διαδρομή μετά από 3-4 γερά φρεναρίσματα τα φρένα να έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους. Η μεγαλύτερη ζάντα με το βάρος πιο περιφερικά όπως δυσκολεύει την επιτάχυνση μειώνοντας το σπινάρισμα αλλά και μειώνοντας τις επιδόσεις δυσκολεύει και την επιβράδυνση.... οπότε τα φρένα κουράζονται περισσότερο. Το γιατί φρενάρουν καλύτερα τα χαμηλά δεν ξέρω να σου του εξηγήσω πιο καλά, κάπου το είχα δει και αυτά έλεγε, ότι διατηρεί καλύτερα το πέλμα κάτω, αλλά το παρατήρησα και στις φρενο-μετρήσεις ότι είναι καλύτερα. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Υπάρχουν διάφορες τριβές (που δεν είμαι σίγουρος για το όνομά τους κύλισης, ολίσθησης κλπ). Αυτή που δεν εξαρτάται από την επιφάνεια είναι αυτή που έχεις όταν μπλοκάρεις τον τροχό. Στις άλλες περιτπώσεις όπου επιβραδύνεις χωρίς μπλοκαρισμένο τροχό μετράει και η επιφάνεια.Ειναι καπως περιπλοκα τα πραγματα με τους τροχους του αυτ/του. Η τριβη ως δυναμη, οπως ξερουμε, δεν εξαρταται απο την επιφανεια αλλα απο το συντελεστη τριβης μεταξυ των δυο υλικων και την καθετη δυναμη που τα φερνει σε επαφη. Οι νομοι, ομως, περι τριβης που εχουμε μαθει στο σχολειο ισχυουν 100% μονο για την περιπτωση που εχουμε να κανουμε με στερεα σωματα, ενω στην προκειμενη περιπτωση το ενα (ελαστικο) δεν ειναι και τοσο στερεο. Η φθορα των ελαστικων μειωνει το συντελεστη τριβης λογω της εμφανισης στο εδαφος μικρων κομματιων ελαστικου. Τα ελαστκα φθειρονται, βεβαια, και λογω της αυξησης της θερμοκρασιας τους, η οποια οδηγει στην τηξη. Με την αυξηση του πλατους των ελαστικων αυξανονται οι θερμικες τους απωλειες, ενω παραλληλα μειωνεται η δυναμη που τους ασκειται ανα μοναδα επιφανειας, αρα η φθορα τους ειναι βραδυτερη, και κατα συνεπεια εχουμε μικροτερη μειωση του συντελεστη τριβης.
Η μεγαλύτερη ζάντα με το βάρος πιο περιφερικά όπως **δυσκολεύει την επιτάχυνση μειώνοντας το σπινάρισμα αλλά και μειώνοντας τις επιδόσεις **δυσκολεύει και την επιβράδυνση.... οπότε τα φρένα κουράζονται περισσότερο. Το γιατί φρενάρουν καλύτερα τα χαμηλά δεν ξέρω να σου του εξηγήσω πιο καλά, κάπου το είχα δει και αυτά έλεγε, ότι διατηρεί καλύτερα το πέλμα κάτω, αλλά το παρατήρησα και στις φρενο-μετρήσεις ότι είναι καλύτερα.
Ενταξει, την επιταχυνση μια βαρια ζαντα με μεγαλη 'περιφερειακη μαζα' δεν τη δυσκολευει 'μειωνοντας το σπιναρισμα' (το οποιο δεν ειναι ο,τι καλυτερο, εκτος πια κι αν μιλαμε για χιονι και για το ποσα καρφια ανα δευτερολεπτο το σκαβουν προς τα πισω για να κινηθουμε εμεις προς τα εμπρος!) αλλα επειδη αυξανεται η ροπη αδρανειας του τροχου, και επομενως και η ροπη που απαιτειται απο τον κινητηρα για να τον περιστρεψει. Για τον ιδιο ακριβως λογο τα φρενα κουραζονται περισσοτερο κατα την επιβραδυνση σε παρομοια περιπτωση.
Τι εννοεις οταν λες 'φρεναρουν καλυτερα τα χαμηλα';
-
Τι εννοεις οταν λες 'φρεναρουν καλυτερα τα χαμηλα';Αυτοκίνητο με το ίδιο φορτίο με τα ίδια φρένα στον ίδιο δρόμο με ίδια συνολική διάμετρο τροχών αλλά με χαμηλότερο προφίλ (έστω με ίδιου πλάτους ελαστικό) σταματάει σε μικρότερη απόσταση, σε λιγότερα μέτρα.
Στην τριβή κύλισης όπως με μπλοκαρισμένα λάστιχα ΔΕΝ μετράει η επιφάνεια. Στην τριβή ολίσθησης που περιλαμβάνει και αυτό που λες δηλαδή την τριβή του περιστρεφόμενου ελαστικού κλπ ΜΕΤΡΑΕΙ η επιφάνεια.
Η εμπρός επιφάνεια φρεναρίσματος καθώς ζορίζεται προς τα εμπρός (προσπαθώντας να πάει πιο αργά από την υπόλοιπη κάτωψ επιφάνεια του ελαστικού που πάει προς τά πίσω) τείνει να σηκώσει την πιο πίσω επιφάνεια κατά τη δημιουργία ενός κύματος με αποτέλεσμα το επόμενο του αρχικού τμήματος να μην έχει την ίδια πίεση επαφής. Σκληρότερα πλαϊνά και σκελετός διατηρούν καλύτερα το σχήμα ολόκληρης της επιφάνειας επαφής και την εκμεταλλεύονται καλύτερα στο φρενάρισμα.... -
Ειναι καπως περιπλοκα τα πραγματα με τους τροχους του αυτ/του. Η τριβη ως δυναμη, οπως ξερουμε, δεν εξαρταται απο την επιφανεια αλλα απο το συντελεστη τριβης μεταξυ των δυο υλικων και την καθετη δυναμη που τα φερνει σε επαφη. Οι νομοι, ομως, περι τριβης που εχουμε μαθει στο σχολειο ισχυουν 100% μονο για την περιπτωση που εχουμε να κανουμε με στερεα σωματα, ενω στην προκειμενη περιπτωση το ενα (ελαστικο) δεν ειναι και τοσο στερεο.
Καλά δεν είναι και τοοοσο περίπλοκα τα πράγματα με τους τροχούς του αυτοκινήτου. Η κύλιση του τροχού είναι ουσιαστικά συνδυασμός δύο κινήσεων, της περιστροφικής κίνησης του τροχού γύρω από τον άξονά του και της γραμμικής μεταφοράς του κέντρου μάζας του. Και στην περίπτωση της κύλησης, για τις τριβές στατική και ολίσθησης ισχύει ο νόμος F = μ.Ν. Εκ πρώτης όψεως η τριβή είναι ανεξάρτητη από την επιφάνεια επαφής, η αλήθεια όμως κρύβεται στον συντελεστή μ ο οποίος εξαρτάται βέβαια από το είδος των επιφανειών που έρχονται σε επαφή αλλα και σε κάποιο βαθμό και από το μέγεθος της επιφάνειας επαφής και την ταχύτητα του σώματος.
Επίσης όταν λες οτι το ελαστικό 'δεν είναι και τόσο στερεό' τι εννοείς; Το ότι παρουσιάζει κάποιο μέτρο ελαστικότητας δεν σημαίνει οτι δεν είναι στερεό σώμα.
Ενταξει, την επιταχυνση μια βαρια ζαντα με μεγαλη 'περιφερειακη μαζα' τη δυσκολευει 'μειωνοντας το σπιναρισμα' (το οποιο δεν ειναι ο,τι καλυτερο, εκτος πια κι αν μιλαμε για χιονι και για το ποσα καρφια ανα δευτερολεπτο το σκαβουν προς τα πισω για να κινηθουμε εμεις προς τα εμπρος!) αλλα επειδη αυξανεται η ροπη αδρανειας του τροχου, και επομενως και η ροπη που απαιτειται απο τον κινητηρα για να τον περιστρεψει. Για τον ιδιο ακριβως λογο τα φρενα κουραζονται περισσοτερο κατα την επιβραδυνση σε παρομοια περιπτωση.
Σωστό αυτό. Προσωπικά πιστεύω οτι η πτώση των επιδόσεων που αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά μετά την τοποθέτηση φαρδύτερων (και ίσως βαρύτερων; ) ελαστικών και μεγαλύτερων (και ίσως και πάλι βαρύτερων; ) ζαντών οφείλεται περισσότερο στην αυξημένη ροπή αδράνειας του τροχού (αν υποθέσουμε οτι η διάμετρος του τροχού παραμένει η ίδια) και στις αυξημένες αεροδυναμικές τριβές σε υψηλές ταχύτητες και λιγότερο στην αυξημένη τριβή ολίσθησης/κύλισης.
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
marketing & εμφάνιση
παράδειγμα ;
Το **RS4 **4.2 των 420 ίππων, φορά 18αρες ζάντες.
Προσωρινό είναι αυτό μέχρι να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο οι 25άρες ζάντες.....
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Εκ πρώτης όψεως η τριβή είναι ανεξάρτητη από την επιφάνεια επαφής, η αλήθεια όμως κρύβεται στον συντελεστή μΑκριβως αυτο που ειπαμε και πιο πανω.
...ο οποίος εξαρτάται βέβαια από το είδος των επιφανειών που έρχονται σε επαφή αλλα και σε κάποιο βαθμό και από το **μέγεθος της επιφάνειας επαφής **και την **ταχύτητα **του σώματος.
To πρωτο το εξηγησα (πολυ χοντρικα) πως μπαινει μεσα στην 'εξισωση'.
Για την ταχυτητα θα πρεπει να το εξηγησεις εσυ τι εννοεις.Επίσης όταν λες οτι το ελαστικό 'δεν είναι και τόσο στερεό' τι εννοείς; Το ότι παρουσιάζει κάποιο μέτρο ελαστικότητας δεν σημαίνει οτι δεν είναι στερεό σώμα.
Δεν εννοω 'στερεο' ως προς τον ορισμο του και τις φυσικες του ιδιοτητες αλλα ως προς το πως το αντιλαμβανομαστε. Η απλοϊκη εξηγηση ειναι οτι το ελαστικο συμπιεζόμενο αλλαζει το σχημα του και εισχωρεί (λιγο η περισσοτερο) στις ανωμαλίες του εδάφους και 'γραπωνεται', κατι που δεν κανουν, για παραδειγμα, τα τακακια σε σχεση με τους δισκους των φρενων μας αναλογα με το ποσο παταμε το πενταλ - εκει ειναι πολυ πιο ξεκαθαρα τα πραγματα, οπως αποδεικνυεται και πειραματικα, οσον αφορα την εφαρμογη των βασικων νομων της τριβης.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Ενταξει, την επιταχυνση μια βαρια ζαντα με μεγαλη 'περιφερειακη μαζα' δεν τη δυσκολευει 'μειωνοντας το σπιναρισμα' (το οποιο δεν ειναι ο,τι καλυτερο, εκτος πια κι αν μιλαμε για χιονι και για το ποσα καρφια ανα δευτερολεπτο το σκαβουν προς τα πισω για να κινηθουμε εμεις προς τα εμπρος!) αλλα επειδη αυξανεται η ροπη αδρανειας του τροχου, και επομενως και η ροπη που απαιτειται απο τον κινητηρα για να τον περιστρεψει. Για τον ιδιο ακριβως λογο τα φρενα κουραζονται περισσοτερο κατα την επιβραδυνση σε παρομοια περιπτωση.
Στο προηγουμενο quote που εκανες εφαγες το 'δεν', που ειχα γραψει εγω!
(αλλαζει τελειως το νοημα!)
17" ζάντες στα 1600 κυβικά. Ποια η γνώμη σας?