-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Τώρα δηλαδή συγκρίνεις τις εγκαταστάσεις ή τους ανθρώπους που αποφοιτούν απο εκεί και το επίπεδό τους; Για το πρώτο, ναι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα απο ενα ΑΕΙ.
Για το δεύτερο, επέτρεψέ μου να έχω κάθετα αντίθετη γνώμη, στηριγμένη σε πολλά παραδείγματα που γνωρίζω προσωπικά.Γιατί δηλ.;
Κρίνοντας εκ του αποτελεσματος, σε 'ειδικότητες' όπως, marketing & management και HR (που είναι και το κύριο αντικείμενο του Deree) , πάνε και πολύ καλά και προτιμούνται σαφώς έναντι ελληνικών πτυχίων.
...πάντως δεν είναι όλοι του deree , .... χαμηλού επιπέδου!...
-
Ο χρήστης Gilles_27 έγραψε:
Αν εννοεις όσους μπηκαν απο παν/μια του εξωτερικού με αμφισβητήσιμες μετεγγραφες κλπ, συμφωνώ απολύτως. Αυτό πρωτίστως υποβαθμίζει τον εαυτό τους.Δεν υποβαθμίζονται αυτοί, το πτυχίο σου υποβαθμίζεται γιατί ΟΛΟΙ θα πάρουν κάποτε πτυχίο - κανένα δε διώχνουν. Δε πειράζει που μπήκαν όπως και να μπήκαν, πειράζει που θα τελειώσουν αν δεν αξίζουν.
-
Να παρατηρήσω επίσης κάτι άλλο;
Τα περισσότερα παιδιά εδώ, από ότι έχω καταλάβει, έχουν τελειωσει πολυτεχνείο ... το οποίο δεν έχει καμμία σχέση - πράγματι - με κάτι άλλες σχολές του Πανεπιστημίου...(όπως επίσης Και της Ιατρικής)
Η ιατρική και το πολυτεχνειο, νομίζω αποτελούν τις εξαιρεσεις σε αυτα που λεμε, όσον αφορά το επίπεδο σπουδων, το αντικρυσμα του πτυχίου κτλ...
λάθος;
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Να παρατηρήσω επίσης κάτι άλλο;Τα περισσότερα παιδιά εδώ, από ότι έχω καταλάβει, έχουν τελειωσει πολυτεχνείο ... το οποίο δεν έχει καμμία σχέση - πράγματι - με κάτι άλλες σχολές του Πανεπιστημίου...(όπως επίσης Και της Ιατρικής)
Η ιατρική και το πολυτεχνειο, νομίζω αποτελούν τις εξαιρεσεις σε αυτα που λεμε, όσον αφορά το επίπεδο σπουδων, το αντικρυσμα του πτυχίου κτλ...
λάθος;
πιστευω αναλογα.. δεν εχουν ολες οι πολυτεχνικες σχολες την ιδια ζητηση..
της Ιατρικης το προβλημα ειναι οτι ολοι θελουν να δουλεψουν Αθηνα, αλλα δε γινεται..
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πόσοι συμφοιτητές σου έχουν μπει από το παράθυρο; Αυτοί αν κάνουν 12 χρόνια να τελειώσουν (δίνοντας 5 φορές το κάθε μάθημα) θα είναι καλοί γιατροί; Αυτό δεν υποβαθμίζει το δικό σου πτυχίο;leonp συνηδειτοποιεις οτι αν καποιος περασει με 8 την Δεκατη φορα ενω τις προηγουμενες 9 εχει κοπει με 2, οτι ξερει περισσοτερα απο εναν που περασε με 7 με την πρωτη?
Συνηδειτοποιεις οτι δεν εχει σχεση ποσες φορες εδωσες ενα μαθημα για να το περασεις? Η μονη διαφορα ειναι οτι ο ενας τα εμαθε με την πρωτη ενω ο αλλος με την δεκατη (ΞΕΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ)
συνηδειτοποιεις οτι εγω που τα εξυνα 2 χρονια επειδη ηθελα να πινω φραπε και να παιζω ταβλι και πατουσα στις εξεταστικες με 2ωρο διαβασμα απλα για να δω τι περιπου βαζουν και κατεβηκα στην εξεταστικη του σεπτεμβριου (ψιλο-σοβαρα)και εγραψα 7 κ 8 σε μαθηματα που αλλοι τα περασαν με την πρωτη αλλα με 5 οτι ξερω ΠΟΛΛΑ παραπανω απο αυτους? (τουλαχιστον στα μαθηματα που περασα )
-
Το πτυχίο δεν σημαίνει ότι έχεις μάθει κάτι, αυτά είναι άχρηστα ή σου δίνουν μόνο τις βάσεις - στη δουλειά θα μάθεις αυτά που χρειάζονται.
Το πτυχίο σημαίνει ότι έστρωσες το κώλο σου 4 χρόνια (5,6 ανάλογα με τη σχολή) και διάβαζες, ξυπνούσες το πρωί και πήγαινες στα εργαστήρια, ακολουθούσες το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει.
Να γιατί οι εταιρείες παίρνουν τους 'δεύτερους' από το ντιρί.
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Η ιατρική και το πολυτεχνειο, νομίζω αποτελούν τις εξαιρεσεις σε αυτα που λεμε, όσον αφορά το επίπεδο σπουδων, το αντικρυσμα του πτυχίου κτλ...λάθος;
Το ελληνικό Πολυτεχνείο γενικά έχει επίπεδο σπουδών που είναι πολύ καλό αν θέλει κάποιος να συνεχίσει τις σπουδές του, και επιεικώς μέτριο αν θέλει να βγει στην αγορά εργασίας. Επίσης υπάρχει πρακτικά κακή σύνδεση με την αγορά εργασίας, και μεγάλη μεταβλητότητα των προσόντων των αποφοίτων (το πρόβλημα που περιγράφει ο leonp), η οποία υποβαθμίζει το σύνολο των αποφοίτων. Επιπλέον, η αγορά εργασίας είναι υπανάπτυκτη, ή και στρεβλά ανεπτυγμένη. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να αδιαφορεί για τα ακαδημαϊκά προσόντα των αποφοίτων και να ενδιαφέρεται μόνο για τα επαγγελματικά τους, δηλαδή την προϋπηρεσία.
Συγκριτικά με αποφοίτους άλλων σχολών, η κατάσταση είναι αρκετά καλή σε ό,τι αφορά το αντίκρισμα του πτυχίου, αν σκεφτούμε ότι ο υπέρτατος στόχος για τον απόφοιτο πολλών σχολών, το να διοριστεί στη μέση εκπαίδευση, είναι συνήθως η έσχατη λύση για τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου.
Επιπλέον, μια παρατήρηση, το επίπεδο σπουδών γενικά δεν έχει πάντα σχέση με το αντίκρισμα του πτυχίου. Π.χ. το ιστορικό-αρχαιολογικό ΑΠΘ έχει κορυφαίο επίπεδο σπουδών, αλλά αντίκρισμα πτυχίου ισοδύναμο με επαγγελματική αυτοκτονία.
-
Θέλω να γίνω, έλεγε, γιατρός.
Κι έφυγε για έξω, αφού εδώ δεν πέρασε με την πρώτη και δεν ήθελε να 'χάνει χρόνο'. Όχι ότι είχε τα φόντα να περάσει και με τη δεύτερη, δλδ. Όσο περνούσαν τα χρόνια, τον 'έστριβαν' εκεί που τραβούσε περισσότερο, στη Χημεία. Τελείωσε κάτι που έχει σχέση με Βιολογία, πήρε και κάτι μεταπτυχιακά στη Χημεία και γύρισε Ελλάδα. Λόγω των ιδιαίτερων γνώσεών του (που δεν θυμάμαι τώρα, αλλά αν θέλετε μπορώ να ρωτήσω) βρήκε θέση καθηγητή στα ΤΕΙ Μεσολογγίου και, στη συνέχεια, σε Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
Αν είχε μείνει Ελλάδα, το πολύ να είχε πάλι τελειώσει κάτι με Χημεία και να είχε δώσει ΑΣΕΠ, για διορισμό.
Μπορεί να έχω κολλήσει, συμπαθάτε με. Αλλά νομίζω ότι αν δεν προσπαθήσουν οι ίδιοι οι φοιτητές να βελτιώσουν την κατάσταση, κανείς δεν θα την βελτιώσει γι' αυτούς - και για να το κάνουν θα πρέπει πρώτα να την κατανοήσουν.- -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το πτυχίο δεν σημαίνει ότι έχεις μάθει κάτι, αυτά είναι άχρηστα ή σου δίνουν μόνο τις βάσεις - στη δουλειά θα μάθεις αυτά που χρειάζονται.ναι γιατι ως γνωστον τα παιδια που ειναι γιατροι (charmak66 και δεν ξερω ποιοι αλλοι) θα περιμενουν πρωτα να πεθανουν 2-3 ασθαινεις για να πιασουν το νοημα της ιατρικης
ή
εμεις που σπουδαζουμε μηχανικοι πρωτα θα ριξουμε 1-2 κτηρια και μετα θα μαθουμε πως να τα χτιζουμε και πως να μετραμε.
σημειωση : air condition εχεις?
-
Ο χρήστης FlowerPower έγραψε:
ή
εμεις που σπουδαζουμε μηχανικοι πρωτα θα ριξουμε 1-2 κτηρια και μετα θα μαθουμε πως να τα χτιζουμε και πως να μετραμε.
σημειωση : air condition εχεις?
Αστεριξ και Κλεοπατρα style
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Να παρατηρήσω επίσης κάτι άλλο;
Τα περισσότερα παιδιά εδώ, από ότι έχω καταλάβει, έχουν τελειωσει πολυτεχνείο ... το οποίο δεν έχει καμμία σχέση - πράγματι - με κάτι άλλες σχολές του Πανεπιστημίου...(όπως επίσης Και της Ιατρικής)
λάθος;
πιστευω αναλογα.. δεν εχουν ολες οι πολυτεχνικες σχολες την ιδια ζητηση..
της Ιατρικης το προβλημα ειναι οτι ολοι θελουν να δουλεψουν Αθηνα, αλλα δε γινεται..
Το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο αυτό, πίστεψέ με!
Αν θέλετε να το ζητητήσουμε, γίνεται, αλλά δε νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν (αν και σε τελική ανάλυση είναι πρόβλημα Δημόσια Υγείας και αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο...)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν εννοεις όσους μπηκαν απο παν/μια του εξωτερικού με αμφισβητήσιμες μετεγγραφες κλπ, συμφωνώ απολύτως. Αυτό πρωτίστως υποβαθμίζει τον εαυτό τους.
Δεν υποβαθμίζονται αυτοί, το πτυχίο σου υποβαθμίζεται γιατί ΟΛΟΙ θα πάρουν κάποτε πτυχίο - κανένα δε διώχνουν. Δε πειράζει που μπήκαν όπως και να μπήκαν, πειράζει που θα τελειώσουν αν δεν αξίζουν.
Υποβαθμίζουν τους εαυτούς τους γιατί θα βγούν να ασκήσουν Ιατρική και δεν θα ξέρουν τα στοιχειώδη.... Δυστυχώς ή ευτυχώς η κλινική πράξη δεν συγχωρεί! Ειδικά στις μέρες μας, που δημοσιογράφοι και δικηγόροι έχουν βγεί με το 'δίκανο' και κυνηγούν την 'αμέλεια'. Αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα....
skye
Όλοι θέλουν να δουλέψουν Αθήνα?????
Γνωρίζετε ότι για να κάνεις οπουδήποτε στην Ελλάδα γενικό μέρος Παθολογίας ως μέρος ειδικότητητας αυτή τη στιγμη που μιλάμε (το χρειάζεσαι σε ολες, σχεδόν, τις Παθολογικές ειδικότητες) πρέπει να περιμένεις έως το 2010 στην καλύτερη περίπτωση???? Και δεν μιλάω για πλήρη ειδικότητα!!!! Μετά πρέπει να περιμένεις κι άλλο ανάλογα τι θες να κάνεις!!!! Και τα πράγματα όσο πάνε χειροτερεύουν. Στις χειρουργικές είναι λίγο καλύτερα. Ποιος φταίει για όλα αυτά? Αυτοι που επιτρέπουν να εισάγονται στις Ιατρικές σχολές της χώρας ετησίως 1000 άτομα και να παιρνουν πτυχίο 2000. Συγγνώμη για το ύφος αλλά αυτά τα ζω καθε μέρα στο πετσί μου και μου είναι δύσκολο να χωνέψω ότι δεν έχει περάσει στον κόσμο ακόμη αυτή η κατάσταση των αποφοίτων Ιατρικής...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
....Το πτυχίο σημαίνει ότι έστρωσες το κώλο σου 4 χρόνια (5,6 ανάλογα με τη σχολή) και διάβαζες, ξυπνούσες το πρωί και πήγαινες στα εργαστήρια, ακολουθούσες το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει.
Να γιατί οι εταιρείες παίρνουν τους 'δεύτερους' από το ντιρί.Προσωπικά δε πιστεύω οτι κυριαρχεί το σκεπτικό που αναφέρεις.
Ακόμα και έτσι αν ήταν όμως, και αν αυτό που τελικά αξιολογούνταν ήταν η σιδηρά θέληση να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα για κάποια χρόνια, γιατί έχουν το πλεονέκτημα οι του derre που πέρασαν το Λύκειο κολωβαρόντας και οι υπόλοιποι που λίωσανε στο διάβασμα και στα φροντιστήρια ΔΕΝ το έχουν; -
skye
Όλοι θέλουν να δουλέψουν Αθήνα?????
Γνωρίζετε ότι για να κάνεις οπουδήποτε στην Ελλάδα γενικό μέρος Παθολογίας ως μέρος ειδικότητητας αυτή τη στιγμη που μιλάμε (το χρειάζεσαι σε ολες, σχεδόν, τις Παθολογικές ειδικότητες) πρέπει να περιμένεις έως το 2010 στην καλύτερη περίπτωση???? Και δεν μιλάω για πλήρη ειδικότητα!!!! Μετά πρέπει να περιμένεις κι άλλο ανάλογα τι θες να κάνεις!!!! Και τα πράγματα όσο πάνε χειροτερεύουν. Στις χειρουργικές είναι λίγο καλύτερα. Ποιος φταίει για όλα αυτά? Αυτοι που επιτρέπουν να εισάγονται στις Ιατρικές σχολές της χώρας ετησίως 1000 άτομα και να παιρνουν πτυχίο 2000. Συγγνώμη για το ύφος αλλά αυτά τα ζω καθε μέρα στο πετσί μου και μου είναι δύσκολο να χωνέψω ότι δεν έχει περάσει στον κόσμο ακόμη αυτή η κατάσταση των αποφοίτων Ιατρικής...
Βασικα κατι αλλο λεω εγω..
Οι περισσοτεροι, ΜΕΤΑ το αγροτικο και ΜΕΤΑ την ειδικοτητα, θελουν να εργαστουν στην Αθηνα. Αυτο ειναι ευκολο να καταλαβεις το γιατι, οταν απο την Αθηνα προερχεται σχεδον ο μισος τηε Ελλαδας, ετσι δεν ειναι;
Το προβλημα ειναι, συμφωνα με οτι εχει πεσει στην αντιληψη μου, δε γινονται ουτε ΚΑΝ οι προσληψεις που χρειαζονται ( βλεπε παραπανω ποστ, που ελεγα στους ποσους αθηναιους αντιστοιχει ενας παθολογος σε εφημερια), ποσο μαλλον το κατι παραπανω.. -
Και βέβαια μαντέψτε έναν από τους κύριους λόγους που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα η αναμονή για τις ειδικότητες...
Τα πτυχία 'εξωτερικου', τα περισσότερα εκ των οποίων ανατολικών χωρών (πολλοί εξ αυτών δεν ξέρουν την τύφλα τους). Η εύκολη απάντηση είναι 'φτιάξτε κι εδώ ιδιωτικές ιατρικές σχολές' (άσχετα αν εκπαιδεύουν χασάπηδες με πάρκινσον). Η δύσκολη όμως απάντηση είναι 'ΟΧΙ άλλοι γιατροί! Εξυπηρετήστε τα αμιγώς ελληνικά πτυχία πρώτα και εν συνεχεία περιορίστε ακόμη κι αυτά!' -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Προ 25ετίας περίπου, ο τότε Πρωθυπουργός είπε σε συγκέντρωση στη Θεσ/νίκη ότι θα άνοιγε τα σύνορα να φέρει γιατρούς από αλλού κι έτσι θα μείωνε το κόστος της περίθαλψης και θα αύξαινε την ποιότητά της.
Αυτά θυμάμαι και θυμώνω βλέποντας ότι οι περισσότεροι τα ξέχασαν. -
Προ 25ετίας περίπου, ο τότε Πρωθυπουργός είπε σε συγκέντρωση στη Θεσ/νίκη ότι θα άνοιγε τα σύνορα να φέρει γιατρούς από αλλού κι έτσι θα μείωνε το κόστος της περίθαλψης και θα αύξαινε την ποιότητά της.
Αυτά θυμάμαι και θυμώνω βλέποντας ότι οι περισσότεροι τα ξέχασαν.Δεν είμασταν εκεί, τι να σου πούμε;
Για το 81 μιλας; Ο 'Δώστα όλα' ήταν;
Η κατάσταση με τους 'απ' έξω' είναι τραγική. Εκτός του ότι πάει περίπατο ο όποιος προγραμματισμός (αν υπάρχει-λέμε τωρα) για κάλυψη των αναγκων από τους εγχώριους πτυχιούχους, οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι επικίνδυνοι.
Προσοχή, αναφέρομαι στην πλειονότητα (πάντα υπάρχουν λαμπρες εξαιρέσεις) αυτών που έρχονται με πτυχίο από Βουλγαρία, Σερβια, Ρουμανια κλπ. Ως επί το πλείστον τα πτυχία αυτά αγοράζονται με αρνιά, κατσίκια, πανωφορια και κούτες Νουνού...
Το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας έχει και άλλες πτυχές, αλλά προφανώς είναι off-topic μια τέτοια ανάλυση εδω. Αν θέλετε αλλού...
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Για το 81 μιλας; Ο 'Δώστα όλα' ήταν;Ναι! Το 'πε και το 'κανε κι εμείς ζητωκραυγάζαμε. Τι να λέμε, λοιπόν, τώρα;
ΥΓ. Πιστεύω, δυστυχώς, ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη για το αύριο, αν δεν γνωρίζουμε το χθες.
-
Για το 81 μιλας; Ο 'Δώστα όλα' ήταν;
Ναι! Το 'πε και το 'κανε κι εμείς ζητωκραυγάζαμε. Τι να λέμε, λοιπόν, τώρα;
ΥΓ. Πιστεύω, δυστυχώς, ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη για το αύριο, αν δεν γνωρίζουμε το χθες.
Εεχμ...
Εγώ που δεν ήμουν εκεί και δεν ζητοκραύγαζα, μπορώ να φωνάζω;
Τα προβλήματα, εκτός από ολόκληρη την κοινωνία, εγώ τα πληρώνω διπλά, γι' αυτό...
-
Συμφωνώ, αλλά αυτό που λέω εγώ είναι ότι αν θέλουμε να αλλάξει μια πολιτική απόφαση που (πιστεύουμε ότι) ήταν λάθος, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιός, πότε και γιατί την πήρε.
Και, βέβαια, να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς ήταν αυτή η απόφαση.Το ότι δεν ήσουν εκεί, δεν ψήφισες, δεν, δεν..., δεν σημαίνει τπτ. Όπως λες, σε αφορά διπλά!
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα