-
Στα προσθιοκίνητα επειδή έχουν την τάση να υποστρέφουν βάζουν περισσότερη πίεση μπροστά για να αυξήσουν την πρόσφυση στον μπροστινό άξονα.
Αντίθετα στα πισωκίνητα επειδή έχουν τάσεις υπερστροφής αυξάνουν την πίεση πίσω για τον ίδιο ακριβώς λόγο
Τα παλιά χρόνια που δεν έβρισκες εύκολα ταμπέλες, ούτε υπήρχε φυσικά ιντερνετ γιά άντληση πληροφοριών, παίζαμε με τις πιέσεις σε καθε άξονα μέχρι να φέρουμε το αυτοκίνητο να έχει την συμπεριφορά που θέλαμε.
Σήμερα δεν χρειάζεται συνήθως, διότι οι οδηγοί δοκιμών των κατασκευαστών τις βρίσκουν για σένα και λίγες μόνο φορές χρειάζεται κάποια μικρορύθμιση για να του δώσεις εσύ τα χαρακτηριστικά που θέλεις ανάλογα με τον τρόπο οδήγησής σου -
Το ότι παίζοντας με τις πιέσεις μπορείς να τροποποιήσεις την τάση δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές. Αυτό το ρυθμίζουν από τη σχεδίαση και τη σκληρότητα των ελατηρίων και των αντιστρεπτικών που θα χρησιμοποιήσουν (και που διαφέρει ακόμα και μεταξύ εκδόσεων του ίδιου μοντέλου). Η πίεση των ελαστικών κανονικά εξαρτάται κυρίως από το βάρος. Θέλεις με το βάρος που θα φέρει να πατάει σωστά. Μεγαλύτερο βάρος θέλει περισσότερη πίεση για να μειώσει την παραμόρφωση και λιγότερο βάρος λιγότερη πίεση για να πατάει όλο το πέλμα.
-
ανάλογα με το βάρος του άξονα, πάει και η πίεση ....
δεν νομίζω ότι ... υψηλότερη πίεση ... καλύτερη πρόσφυση
-
Σαφώς και η πίεση εξαρτάται από το βάρος, η προηγούμενη διατύπωσή μου τώρα που την ξαναδιαβάζω υπήρξε ατυχής.
Η προσπάθειά μου ήταν να εξηγήσω πως βρίσκαμε ανάλογα με την συμπεριφορά του αυτοκινήτου αν χρειαζόταν να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την πίεση σε κάθε άξονα. -
Ο χρήστης y.v έγραψε:
**Στα προσθιοκίνητα επειδή έχουν την τάση να υποστρέφουν βάζουν περισσότερη πίεση μπροστά για να αυξήσουν την πρόσφυση στον μπροστινό άξονα.**Αντίθετα στα πισωκίνητα επειδή έχουν τάσεις υπερστροφής αυξάνουν την πίεση πίσω για τον ίδιο ακριβώς λόγο
Τα παλιά χρόνια που δεν έβρισκες εύκολα ταμπέλες, ούτε υπήρχε φυσικά ιντερνετ γιά άντληση πληροφοριών, παίζαμε με τις πιέσεις σε καθε άξονα μέχρι να φέρουμε το αυτοκίνητο να έχει την συμπεριφορά που θέλαμε.
Σήμερα δεν χρειάζεται συνήθως, διότι οι οδηγοί δοκιμών των κατασκευαστών τις βρίσκουν για σένα και λίγες μόνο φορές χρειάζεται κάποια μικρορύθμιση για να του δώσεις εσύ τα χαρακτηριστικά που θέλεις ανάλογα με τον τρόπο οδήγησής σουαυτο δεν αποτελει κανονα
στα δικα μου αυτοκινητα το φαινομενο της υποστροφης (στο πατημα) η υπερστροφης (σε αφημα) το μειωνα η το χαλιναγωγουσα με μειωση πιεσης πισω....
πχ απο 30-30 σε 30-28 ή απο 36-36 σε 34-30 -
Οταν σε έναν άξονα θέλεις να αυξήσεις την πρόσφυση, αυξανεις την πίεση σε αυτόν, ή αν δεν θέλεις για κάποιο λόγο να αυξήσεις την πίεση(πχ γίνονται υπερβολικές οι πιέσεις για τα συγκεκριμένα λάστιχα ή θέλεις άνεση), μειώνεις τις πιέσεις στον αντίθετο άξονα
Αντιθετα όταν σε έναν άξονα θέλεις να μειώσεις την προσφυση, μειώνεις τις πιέσεις σε αυτόν, ή αυξάνεις τις πιέσεις στον αντίθετο.
Ολα αυτά για να μην παρεξηγηθώ είναι για να κάνεις fine tunning, ικανοποιητικά όμως στην συμπεριφορά που θέλεις και σαφώς δεν μπορείς να αλλάξεις δραστικά την συμπεριφορά του οχήματος.
Για τα προσθιοκίνητα η υπερστροφή στο άφημα του γκαζιού στην στροφή είναι παρενέργεια της μπροστινής κίνησης.
Tις ρυθμίσεις τις κάνεις, ανάλογα με την συμπεριφορά που θέλεις όταν μπαίνεις με σταθερό γκάζι στην στροφή! -
y.v μηχανικος δεν ειμαι αλλα κατι μου λεει οτι ισχυει το αντιθετο απο αυτο που λες
δηλαδη:
μεγαλη πιεση , λιγοτερη προσφυση, χαμηλοτερες θερμοκρασιες.
μικρη πιεση , μεγαλυτερη προσφυση , υψηλοτερες θερμοκρασιες. -
Ο χρήστης patro έγραψε:
y.v μηχανικος δεν ειμαι αλλα κατι μου λεει οτι ισχυει το αντιθετο απο αυτο που λες
δηλαδη:
μεγαλη πιεση , λιγοτερη προσφυση, χαμηλοτερες θερμοκρασιες.
μικρη πιεση , μεγαλυτερη προσφυση , υψηλοτερες θερμοκρασιες.Αγαπητέ φίλε
Για το θέμα της πρόσφυσης είμαι απολύτως σίγουρος.
Για το θέμα των θερμοκρασιών έχεις δίκιο αλλά θέλω διευκρινίσω τα εξής:
με αυξημένες πιέσεις (πάντα δεν αναφέρωμαι σε πιέσεις μπαλονιάσματος), η σωστή θερμοκρασία επιτυγχάνεται δυσκολότερα.
Με μειωμένες πιέσεις, γρηγορότερα μεν, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης στις υψηλές ταχύτητες (αν είναι πολύ μειωμένη η πίεση για την συγκεκριμένη ταχύτητα) συνθήκη ή οποία είναι άκρως επικίνδυνη για κάποιον που κρατάει για αρκετή ώρα υψηλή ταχύτητα. -
Πάντως σε 2 προσθιοκίνητα αυτοκίνητα που έχω, επειδή είτε με το ένα είτε με το άλλο αυτοκίνητο πηγαίνω απο σταθερή διαδρομή καθημερινά στην δουλειά, έχω εντοπίσει 2 στροφές στις οποίες το οδόστρωμα ειναι γυαλί, και όποτε δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, λόγω ταχύτητας, φέρνω τα αυτοκίνητα στο όριο της υποστροφής.Κάθε φορά διαπιστώνω ότι η πρόσφυση αυξάνεται δίνοντας καλύτερο κράτημα, όταν λιγοστεύω κατα 2 psi τον αέρα στα μπροστινά λάστιχα, απο τις τιμές του κατασκευαστή, διατηρώντας πάντα την προβλεπόμενη απο τις οδηγίες πίεση για τα πίσω λάστιχα.
Αλλά και στο πισωκίνητο που έχω, δοκιμάζοντας τα κρατήματα, δεν το 'έχανα' έχοντας χαμηλότερη πίεση, ενώ μερικές φορές που έβαλα +2 psi απο το αναγραφόμενο στο ταμπελάκι ...
Προσωπική εμπειρία λοιπόν: Η ταχύτητα για να πετύχω την υποστροφή / υπερστροφή αυξάνεται, όποτε έχω λιγότερη πίεση μπροστά / πίσω αντίστοιχα!
Και επειδή είμαι και μεγάλο παιδί και 30 χρόνια οδηγός, διαβάζοντας όσα γράφτηκαν περί του αντιθέτου, αναρωτιέμαι... : Γιατρέ μου, έχω τίποτε??????
(Εdit: Σαφώς άνευ ειρωνίας ) -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Πάντως σε 2 προσθιοκίνητα αυτοκίνητα που έχω, επειδή είτε με το ένα είτε με το άλλο αυτοκίνητο πηγαίνω απο σταθερή διαδρομή καθημερινά στην δουλειά, έχω εντοπίσει 2 στροφές στις οποίες το οδόστρωμα ειναι γυαλί, και όποτε δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, λόγω ταχύτητας, φέρνω τα αυτοκίνητα στο όριο της υποστροφής.Κάθε φορά διαπιστώνω ότι η πρόσφυση αυξάνεται δίνοντας καλύτερο κράτημα, όταν λιγοστεύω κατα 2 psi τον αέρα στα μπροστινά λάστιχα, απο τις τιμές του κατασκευαστή, διατηρώντας πάντα την προβλεπόμενη απο τις οδηγίες πίεση για τα πίσω λάστιχα.
Αλλά και στο πισωκίνητο που έχω, δοκιμάζοντας τα κρατήματα, δεν το 'έχανα' έχοντας χαμηλότερη πίεση, ενώ μερικές φορές που έβαλα +2 psi απο το αναγραφόμενο στο ταμπελάκι ...
Προσωπική εμπειρία λοιπόν: Η ταχύτητα για να πετύχω την υποστροφή / υπερστροφή αυξάνεται, όποτε έχω λιγότερη πίεση μπροστά / πίσω αντίστοιχα!
Και επειδή είμαι και μεγάλο παιδί και 30 χρόνια οδηγός, διαβάζοντας όσα γράφτηκαν περί του αντιθέτου, αναρωτιέμαι... : Γιατρέ μου, έχω τίποτε??????
(Εdit: Σαφώς άνευ ειρωνίας )Μή φοβάσαι δεν παρεξηγούμαι εύκολα γιατί και γω μεγάλο παιδί είμαι ( 34χρόνια οδηγός)
Το μόνο που με ενοχλεί είναι η αγένεια και δεν διέκρινα κάτι τέτοιο στην απάντησή σου, παρα μόνο την παράθεση της δικής σου εμπειρίας και τον λογικό προβληματισμό σου για τις δικές μου απόψεις.Στο θέμα μας τώρα, σαφώς προκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες, οπότε όσοι μας διαβάζουν θα πρέπει σαφώς να αναζητήσουν άλλες πηγές για να βγάλουν άκρη.
-
Ο χρήστης y.v έγραψε:
............
Στο θέμα μας τώρα, σαφώς προκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες, οπότε όσοι μας διαβάζουν θα πρέπει σαφώς να αναζητήσουν άλλες πηγές για να βγάλουν άκρη.Συμφωνώ απολύτως!
Σημασία έχει επίσης να καταλάβουν κάποιοι ότι, πρίν αποφασίσουν να ζητήσουν το μέγιστο της ταχύτητας απο το αυτοκίνητό τους, καλό θα ήταν να έχουν 'πειραματιστεί' πρώτα για τις αντιδράσεις του και με λίγο χαμηλότερες ταχύτητες, σε σημεία του δρόμου όπου δεν θα αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους αλλά θα έχουν και το περιθώριο να το 'σώσουν' ... -
Πάντως παιδιά κι εγώ πρόσφατα που από 29 psi που έβαζα μπρος - πίσω σε λάστιχα 225/45/17 με δείκτη V πήγα στα 31 psi με το ίδιο φορτίο και πάνω κάτω ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος και την ίδια διαδρομή (όπου έχω γράψει τουλάχιστον 15000χλμ τα τελευταία 2 χρόνια), είδα χειρότερη πρόσφυση: Ναι μεν το αμάξι τσούλαγε κάπως καλύτερα (μειωμένες τριβές) αλλά, σε στροφές και σε ανωμαλίες (κυματάκια) του οδοστρώματος δεν ενέπνεε την ίδια ασφάλεια με πριν και έδειχνε σημάδια γλυστρίματος...
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
............
Στο θέμα μας τώρα, σαφώς προκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες, οπότε όσοι μας διαβάζουν θα πρέπει σαφώς να αναζητήσουν άλλες πηγές για να βγάλουν άκρη.Συμφωνώ απολύτως!
Σημασία έχει επίσης να καταλάβουν κάποιοι ότι, πρίν αποφασίσουν να ζητήσουν το μέγιστο της ταχύτητας απο το αυτοκίνητό τους, καλό θα ήταν να έχουν 'πειραματιστεί' πρώτα για τις αντιδράσεις του και με λίγο χαμηλότερες ταχύτητες, σε σημεία του δρόμου όπου δεν θα αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους αλλά θα έχουν και το περιθώριο να το 'σώσουν' ...Συμφωνώ απολύτως!
Απλώς εμεις οι 'παλιοί' είχαμε την δυνατότητα να παιζουμε με τα όρια σε χαμηλότερες και πιό ασφαλεις ταχύτητες απ'ότι τα νέα παιδιά με τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα καλύτερα κρατήματα και με τους πολύ πιό πολυσύχναστους δρόμους.
Κρίμα που δεν υπάρχουν πίστες με νορμάλ προς λεία άσφαλο, γι αυτή την δουλειά! -
Λίγο δύσκολο να καταλάβεις τη διαφορά στη πρόσφυση σε μη χρονομετρημένη διαδρομή.
Οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Μεγάλη διαφορά στη πρόσφυση (μείωση) παρατηρείς καθώς μειώνεις τη πίεση και αρχίζει να παραμορφώνεται το ελαστικό - τότε είναι ευκολότερο να το παρατηρήσεις. -
Ωχ, βλέπω όσους διαβάζουν αυτό το θέμα, με το χρονόμετρο στο χέρι...
-
Νομίζω ότι οι αντίθετες παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αν το ψάχναμε αρκετά κάτι που δεν είναι εύκολο.
Γενικά αυξάνοντας λίγο πίεση δημιουργείς ένα πιο απόλυτο ελαστικό. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό είναι και θέμα συνεργασίας με την ανάρτηση. Κανονικά όμως θα κρατήσει καλύτερα και θα φύγει πιο απότομα. Αντίθετα με μειωμένη πίεση θα κρατάει λιγότερο αλλά θα φεύγει πολύ πιο σταδιακά.
Μετά έχει να κάνει πολύ με το στυλ οδήγησης αλλά και με την αίσθηση που θέλει και αποκομίζει ο οδηγός. Μπορεί λοιπόν κάποιος να νομίσει την δεύτερη περίπτωση πιο καλή αν είναι άτσαλος στο όριο αφού με αυξημένη πίεση θα τον τρομάζει ενώ με χαμηλή δεν νιώθει να αλλάζει κάτι οπότε νιώθει εμπιστοσύνη και πιέζει περισσότερο (κι ας πηγαίνει με τα πλαϊνά του ελαστικού). Αντίθετα κάποιος με καλύτερο έλεγχο στο γκάζι και πιο απαλές κινήσεις στο τιμόνι να μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πίεση θετικά.
Νομίζω ότι φαίνεται όλο και περισσότερο πόσο δύσκολο είναι να εξιχνιάσουμε το μυστήριο στηριζόμενοι στις αντιφατικές προσωπικές μας εμπειρίες.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Νομίζω ότι οι αντίθετες παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αν το ψάχναμε αρκετά κάτι που δεν είναι εύκολο.
Γενικά αυξάνοντας λίγο πίεση δημιουργείς ένα πιο απόλυτο ελαστικό. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό είναι και θέμα συνεργασίας με την ανάρτηση. Κανονικά όμως θα κρατήσει καλύτερα και θα φύγει πιο απότομα. Αντίθετα με μειωμένη πίεση θα κρατάει λιγότερο αλλά θα φεύγει πολύ πιο σταδιακά.
Μετά έχει να κάνει πολύ με το στυλ οδήγησης αλλά και με την αίσθηση που θέλει και αποκομίζει ο οδηγός. Μπορεί λοιπόν κάποιος να νομίσει την δεύτερη περίπτωση πιο καλή αν είναι άτσαλος στο όριο αφού με αυξημένη πίεση θα τον τρομάζει ενώ με χαμηλή δεν νιώθει να αλλάζει κάτι οπότε νιώθει εμπιστοσύνη και πιέζει περισσότερο (κι ας πηγαίνει με τα πλαϊνά του ελαστικού). Αντίθετα κάποιος με καλύτερο έλεγχο στο γκάζι και πιο απαλές κινήσεις στο τιμόνι να μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πίεση θετικά.
Νομίζω ότι φαίνεται όλο και περισσότερο πόσο δύσκολο είναι να εξιχνιάσουμε το μυστήριο στηριζόμενοι στις αντιφατικές προσωπικές μας εμπειρίες....Συμφωνώ!
-
Έστειλα ένα e-mail στη Michelin γιατί ήθελα να ρωτήσω για αλλαγή διάστασης ελαστικού στο Lancer (κάτι που παρεμπιπτόντως η Michelin δεν ενέκρινε) και ρώτησα και για τις πιέσεις για να μάθω άποψη της εταιρίας.
Ρώτησα αν από τις δύο πιέσεις που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μπορώ να χρησιμοποιώ μόνιμα τη μεγαλύτερη ακόμη και για χαμηλές ταχύτητες.
Η απάντηση ήταν η εξής:
We recommend using the lower psi for everyday driving. The higher psi is
recommended for high speed driving only (such as the autobahn). Using the
higher psi at lower speeds may lead to center wear on the treads.Οπότε σύμφωνα με τη Michelin ακόμη και στα Radial υπάρχει θέμα 'μπαλονιάσματος'.
-
Χωρίς να θέλω να ειρωνευτώ κάποιον μπορείτε ρε παιδιά να καταλάβετε διαφορές με τόσο μικρή μεταβολή είτε πάνω είτε κάτω 2 με 3 psi ; Ειδικά όταν δεν μπορείτε να είστε σε θέση να γνωρίζετε αν η θερμοκρασία είναι η ίδια .Γενικοί κανόνες πάντως για μένα δεν υπάρχουν γιατί αλλάζουν πολλά απο αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ακόμη και αν είναι το ίδιο μοντέλο.Οπότε κάπου εκεί κοντά σε αυτά που λέει ο κατασκευαστής.
-
Ο χρήστης jean29 έγραψε:
Χωρίς να θέλω να ειρωνευτώ κάποιον μπορείτε ρε παιδιά να καταλάβετε διαφορές με τόσο μικρή μεταβολή είτε πάνω είτε κάτω 2 με 3 psi ; Ειδικά όταν δεν μπορείτε να είστε σε θέση να γνωρίζετε αν η θερμοκρασία είναι η ίδια .Γενικοί κανόνες πάντως για μένα δεν υπάρχουν γιατί αλλάζουν πολλά απο αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ακόμη και αν είναι το ίδιο μοντέλο.Οπότε κάπου εκεί κοντά σε αυτά που λέει ο κατασκευαστής.Στα δικα μου (punto hgt ,barchetta) η μονη αλλαγη που εχει για φορτωμενο ή οχι ειναι στον πισω αξονα να βαζεις απο 2,1 σε 2,4.Εγω καταλαβαινω οτι ειναι πιο σκληρο το αμαξι πισω και μου αρεσει ετσι και κραταω συνεχεια αυτες τις πιεσεις.
Bρηκα και το πιο κατω
http://www.hankooktire-eu.com/service/i ... ssure.html
Πίεση αέρα στα ελαστικά