-
Το τακτοποίησε με τον νόμο 4014 για τα αυθαίρετα και όχι με τον νόμο των ημιυπαιθρίων (3843).
Το ότι ήταν 20,1 μ2 είναι πράγματι τυχαίο, γιατί αν ήταν λιγότερο (κάτω από 20 μ2) θα πλήρωνε αναλογικά λιγότερο. Το πρόστιμο των 2000€ ισχύει μεν για αυθαιρεσίες μέχρι 20μ2 αλλά αν με τον συμβατικό υπολογισμό προκύπτει μικρότερο πρόστιμο τότε μπορείς να επιλέξεις αυτό που σε συμφέρει. -
Απορια γνωστης μου.... Κληρονομησε ενα ακινητο αθηνα με παρανομη... τζαμαρια.... ομως ο συγγενης της ειχε κανει δηλωση το 94 και ετσι πληρωνε ΔΕΗ για τα πραγματικα κλεισμενα τετραγωνικα.... αυτο θεωρειται νομιμο με τον νομο Τριτση??????? η πρεπει να παει να κανει δηλωση αυθερετου??? και σε αυτη την περιπτωση η αμοιβη ειναι 1500??? + το προστιμο??? γιατι οπως μου ειπε ειναι σε παλιο κτηριο... του 1959 25 τμ... οποτε πιο πολυ ειναι η αμοιβη παρα το προστιμο ισως... ισχυουν ολα αυτα?? η καταλαβε κατι λαθος....??
-
Πραγματικά γιά λίγα τμ και γιά κτίσματα από το 1955 μέχρι το 1983 , συνήθως η αμοιβή είναι μεγαλύτερη του προστίμου , το οποίο όμως δεν είναι ποτέ λιγότερο των 500 € .
Η δουλειά όμως του μηχανικού είναι παρόμοια και συνήθως στα παλιά κτίρια επειδή δεν υπάρχουν η λείπουν τα απαραίτητα στοιχεία , είναι δυσκολότερη από ένα αυθαίρετο 5ετίας που έχει όλα τα σχέδια .
Καλό είναι να συνηθίσει ο κόσμος ότι σιγά-σιγά η δουλειά του μηχανικού θα κοστίζει γιατί οι ευθύνες του πλέον είναι ακόμα μεγαλύτερες και να μην θεωρεί λογικές τις αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων που έχουν και πολύ λιγότερες ευθύνες από τους μηχανικούς και παίρνουν και πολλά λεφτά .
Πως σας φαίνεται δηλαδή το γεγονός ότι σε μιά μεταβίβαση ενός διαμερίσματος 100 τμ στην Δραπετσώνα και ενός ίδιου διαμερίσματος στο Μαρούσι , συμβολαιογράφος , δικηγόρος , υποθηκοφύλακας κλπ θα πάρουν 3πλάσια και πλέον χρήματα γιά την ίδια δουλειά ?
Αντε γιατί έχουμε ξεφύγει μου φαίνεται .
-
224.v
Με βάση αυτά που περιγράφεις το κτήριο είναι αυθαίρετο και πρέπει να δηλώσει το χώρο αυτό στο Ν. 4014/2011 (των αυθαιρέτων δλδ).
Το οτι δηλώθηκαν τα πραγματικά τ.μ. στη ΔΕΗ ίσως να μην είναι ευνοϊκό προς αυτήν. Οι κλίμακες παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό πρόστιμο είναι α) μεταξύ 1955 και 1983, β) 1984-2003 και γ) από 2004 και έπειτα. Το κτήριο που αναφέρεσαι είναι μεν παλιό, αλλά στο νόμο δηλώνεις πότε πραγματοποιήθηκε η αυθαιρεσία/παράβαση κι όχι το έτος κατασκευής του κτηρίου. Ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης λοιπόν πρέπει να βρουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν οτι το αυθαίρετο τμήμα κατασκευάστηκε πριν το 1983, ώστε να ενταχθεί στην ευνοϊκότερη κλίμακα. Αν δεν βρεθούν τέτοια στοιχεία (πχ αεροφωτογραφίες), τότε το έτος αλλαγής των τ.μ. στη ΔΕΗ είναι το 1994 και η αυθαιρεσία αυτομάτως κατατάσσεται στη 2η κλίμακα και το πρόστιμο αναμένεται υψηλότερο. -
Αντιληπτα οσα εγραψες και σε ευχαριστω... η τζαμαρια αυτη φτιαχτηκε οπως μου ειπαν το 60. αρα ισως σε αεροφωτογραφιες να φαινεται... τωρα να βρεθουν τιμολογια για την κατασκευη της δεν το βλεπω!!!! ομως πραγματικα 2000 για κατι τοσο απλο .... ισως να υπαρχουνκαι τα σχεδια του διαμερισματος... που να φαινεται η βεραντα του 6ου οροφου που εκλεισε... οποτε μου φαινεται απλη η διαδικασια και τα σχεδια που χρειαζονται...
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Αντιληπτα οσα εγραψες και σε ευχαριστω... η τζαμαρια αυτη φτιαχτηκε οπως μου ειπαν το 60. αρα ισως σε αεροφωτογραφιες να φαινεται... τωρα να βρεθουν τιμολογια για την κατασκευη της δεν το βλεπω!!!! ομως πραγματικα 2000 για κατι τοσο απλο .... ισως να υπαρχουνκαι τα σχεδια του διαμερισματος... που να φαινεται η βεραντα του 6ου οροφου που εκλεισε... οποτε μου φαινεται απλη η διαδικασια και τα σχεδια που χρειαζονται...Γενικά τα σχέδια είναι όντως απλά. Η διαδικασία εχει περισσότερη ταλαιπωρία στο να μη γίνει καποιο λάθος στην υποβολη των στοιχειων, αφου εχουμε φτασει να κανουμε...μαντεψιες! το καλο μας ΤΕΕ αποτελει πηγη παραπληροφορησης και καποιες φορες δεν ειναι απλο να βγαλεις ακρη...
Στην περιπτωση που περιγραφεις τα πραγματα ειναι μαλλον απλα. επειδη ομως πρεπει να φυλαμε τον κωλο μας, πες στη γνωστη σοτ να ενημερωθει απ το μηχανικο της για το υψος του προστιμου, σε περιπτωση που δεν βρεθει αλλο στοιχειο και θα πρεπει να δηλωθει ο χωρος ως κατασκευασμενος το 94. Ετσι θα χει μια εικονα για το δυσμενεστερο σεναριο.
Στο οικονομικο θεμα, οι ελαχιστες (πλεον 'νομιμες') αμοιβες και οι κρατησεις τους αυξανουν αναγκαστικα το συνολικο ποσο...Ωστοσο καλο θα ηταν οι ιδιοκτητε; να μην αντιμετωπιζαν το θεμα προστιμου και αμοιβης ως πακετου γιατι υπαρχουν πολλα ψιλα γραμμαα... -
υπαρχει κανα καινουριο νεο σχετικα με τους ημιυπαιθριους? Θα δωθει νεα παραταση? Οσοι εκαναν την ρυθμιση πληρωνοντας τα παραβολα κλπ και δεν πληρωσουν την 1η δοση τι γινεται?
-
Ο νόμος που ρύθμιζε τους ημιυπαίθριους (3843/10), έληξε.
Απ ότι ξέρω, μπορείς να παραλήψεις κάποια δόση, αρκεί να την πληρώσεις αργότερα και μέχρι την λήξη της περιόδου πληρωμής. -
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Απ ότι ξέρω, μπορείς να παραλήψεις κάποια δόση, αρκεί να την πληρώσεις αργότερα και μέχρι την λήξη της περιόδου πληρωμής.και ποια ειναι η ληξη της περιοδου πληρωμης της δοσης?η πρωτη δοση ηταν το αργοτερο μεχρι 30/12/11 πχ.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Απ ότι ξέρω, μπορείς να παραλήψεις κάποια δόση, αρκεί να την πληρώσεις αργότερα και μέχρι την λήξη της περιόδου πληρωμής.και ποια ειναι η ληξη της περιοδου πληρωμης της δοσης?η πρωτη δοση ηταν το αργοτερο μεχρι 30/12/11 πχ.
Kανεις?
-
Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Ισχύει ακόμα η 30/12/2011 για την πρώτη δόση.
-
Εδωσαν παραταση.... και για τους ημιυπαιθριους??
-
Το βαζω εδώ γιατι δεν βρισκω το οικοδομες/κατοικιες.
Μου είπε ενας φιλος οτι πρεπει να δηλωθουν και τα πηγάδια!
Μου έκανε πλάκα?
-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Ισχύει ακόμα η 30/12/2011 για την πρώτη δόση.Με μπερδεψες.Πριν εγραψες οτι μπορεις να την πληρωσεις και αργοτερα.
-
Συγνώμη αν σε μπέρδεψα. Ξεκαθαρίζω :
- Δεν έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης και ισχύει ότι πρέπει να πληρωθεί ως τις 30/12/2011.
- Για τις υπόλοιπες δόσεις (και πάντα ανεπίσημα από υπαλλήλους πολεοδομίας) δεν υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσεις μία (ή περισσότερες) και την πληρώσεις μαζί με την επόμενη (ή τις επόμενες). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κόψεις διαφορετικό παραστατικό κατάθεσης για κάθε δόση και όχι ένα για όλες. Παρόλα αυτά και επειδή πρόκειται για ανεπίσημη πληροφορία, θα ήταν καλό να ρωτήσεις και στην δικιά σου πολεοδομία για να μην σε πάρω στον λαιμό μου.
-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Συγνώμη αν σε μπέρδεψα. Ξεκαθαρίζω :- Δεν έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης και ισχύει ότι πρέπει να πληρωθεί ως τις 30/12/2011.
- Για τις υπόλοιπες δόσεις (και πάντα ανεπίσημα από υπαλλήλους πολεοδομίας) δεν υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσεις μία (ή περισσότερες) και την πληρώσεις μαζί με την επόμενη (ή τις επόμενες). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κόψεις διαφορετικό παραστατικό κατάθεσης για κάθε δόση και όχι ένα για όλες. Παρόλα αυτά και επειδή πρόκειται για ανεπίσημη πληροφορία, θα ήταν καλό να ρωτήσεις και στην δικιά σου πολεοδομία για να μην σε πάρω στον λαιμό μου.
θα παω να ρωτησω.Ευχαριστω
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Το βαζω εδώ γιατι δεν βρισκω το οικοδομες/κατοικιες.Μου είπε ενας φιλος οτι πρεπει να δηλωθουν και τα πηγάδια!
Μου έκανε πλάκα?
Αν έχεις 'κατουρήσει στο πηγάδι' δεν χρειάζεται !
Εδωσαν παραταση.... και για τους ημιυπαιθριους??
Η αρχή του 'ανακοινώνουμε άμεσα μέτρα' και στη συνέχεια .... 'όποιον πιάσουμε μ@λ@κ@ και έρθει να πληρώσει άμεσα', για το κράτος μας ισχύει ανελλιπώς !
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Η αρχή του 'ανακοινώνουμε άμεσα μέτρα' και στη συνέχεια .... 'όποιον πιάσουμε μ@λ@κ@ και έρθει να πληρώσει άμεσα', για το κράτος μας ισχύει ανελλιπώς !Ετσι ακριβως πιαστηκα και εγω μαλακας φετος.Ετρεξα ο γιδοβοσκος να δηλωσω τους ημιυπαιθριους για να ειμαι νομιμος.Παντα ετσι εκανα.Δεν πειραζει,ειναι τα τελευταια 4000 που ειδαν απο εμενα.Ηδη εκανα τα κουμαντα για να τα παρω ''πισω''προσαυξημενα κατα 30% το 2012.
-
Είχες όμως και 10% μείωση, λόγω εφάπαξ καταβολής σωστά?
Άρα σε συμφέρει -
με αυτο το σκεπτικο,εαν μου εβαζαν 10.000 ευρω και 40% εκπτωση λογω μετρητων θα ημουν ακομα πιο κερδισμενος?
Χαμενος ειμαι φιλε,γιατι οι περισσοτεροι δεν πληρωσαν,και ετσι οπως εξελιχθηκαν οι καταστασεις απο τον 2/2011 που εκανα τα χαρτια μου,δεν βλεπω να πληρωνει κανεις τους ημιυπαιθριους.Εδω καταθετουν πινακιδες για 200-300 ευρω παραπανω,τα 2-3-4-5 χιλιαρικα θα παει ο κοσμακης να δωσει.Δεν εχει να δωσει.
Το παθημα μαθημα.Ποτε απο τους πρωτους σε τετοιες ληστρικες επιδρομες.
Ημιυπαιθριοι χωροι!