-
'Μα τα volt είναι σωστά. Το θέμα είναι να μπορεί η μπαταρία να δώσει τα απαραίτητα ampere για την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό πως μπορώ να το μετρήσω;;'
Moνο με αμπεροτσιμπιδα (ειτε αυτονομη,ειτε απο αυτες που συνδεονται στα πολυμετρα).Την περνας γυρω απο το καλωδιο που παει στην μιζα(προσοχη μονο σε ενα καλωδιο) και οταν βαλεις μπροστα διαβαζεις την ενδειξη,οποτε ξερεις ποσα Α δινει η μπαταρια σου στην μιζα εκεινη την στιγμη.
a)αυτην την συνδεεεις στο πολυμετρο
http://img526.imageshack.us/img526/8798/1760l.jpg
b)αυτην ειναι αυτονομη
http://img824.imageshack.us/img824/1329/80682966.jpg -
Υπάρχει εκείνο το πράμα που δεν ξέρω πως το λένε που έχει μια μεγάλη αντίσταση (μικρή σε αντίσταση μεγάλη σε ισχύ υποθέτω) που συνδέεις σε + και - και βλέπεις τι ψάρια πιάνει η μπαταρία σου.
Επίσης υπάρχει το υγρόμετρο (ή κάτι τέτοιο) που το βάζεις σε κάθε κυψέλη και καταλαβαίνεις τι ψάρια πιάνει η κάθε κυψέλη (από τις 6 που έχει η 12βολτη). -
Το πρωτο που λες ειναι το battery load tester,με το οποιο ελεγχεις στα γρηγορα την γενικη κατασταση της μπαταριας αλλα και του εναλλακτηρα,εχει ενδειξεις για καλη-μετρια-κακη κατασταση και μπορει να ειναι ειτε ψηφιακο ειτε αναλογικο,εγω εχω παρει αυτο το μοντελο το οποιο ειναι Κινεζικης κατασκευης ασχετα αν το εισαγει Γερμανικη εταιρεια.
http://img195.imageshack.us/img195/3387 ... tester.jpg
αναλογα με την χωρητικοτητα της μπαταριας εισαγεις το φορτιο στην αντισταση και το κρατας για δεκα δευτερολεπτα,μετα το περας των 10 δευτερολεπτων κοιτας την ταση που εχεις στους πολους,αν ειναι πανω απο 9,6V εισαι ενταξη,παρομοιους ελεγχους κανεις και για το συστημα φορτισης.
Το δευτερο που λες ειναι ενα απλο πυκνομετρο με το οποιο μετραμε την πυκνοτητα του ηλεκτρολυτη,(βεβαια μονο στις μπαταριες που ειναι ανοικτου τυπου με καπακια),στην συνεχεια την καθε τιμη που μετραμε την κανουμε αναγωγη με την θερμοκρασια του περιβαλλοντος και παιρνουμε την πραγματικη πυκνοτητα,οποτε με τους αναλογους πινακες βγαζουμε το τελικο πορισμα για την κατασταση της μπαταριας μας.
http://img109.imageshack.us/img109/610/betatc.jpg -
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Για να φορτίσει η μπαταρία θέλει Εθνική βασικά αλλά έστω έναν ανοιχτο δρόμο τουλάχιστον.Τα διαγνωστικά μπαταρίας που έχουν συνεργεία ή καταστήματα με μπαταρίες δεν είναι αποτελεσματικά;
Και ασφαλώς φίλε, αν και καθήμενος στο πληκτρολόγιο, ορθά γράφεις!.
Περιέγραψα τον τρόπο, αλλά ορισμένοι δεν διαβάζουν!. Τα σωστά συνεργεία και οι μπαταριάδες έχουν κατάλληλο εργαλείο, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν το τι ψωνίζουν, και τι αποζημιώνουν οι δεύτεροι!.
Εναπομείναντα AH/100!.
Α. -
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
'Μα τα volt είναι σωστά. Το θέμα είναι να μπορεί η μπαταρία να δώσει τα απαραίτητα ampere για την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό πως μπορώ να το μετρήσω;;'Moνο με αμπεροτσιμπιδα (ειτε αυτονομη,ειτε απο αυτες που συνδεονται στα πολυμετρα).Την περνας γυρω απο το καλωδιο που παει στην μιζα(προσοχη μονο σε ενα καλωδιο) και οταν βαλεις μπροστα διαβαζεις την ενδειξη,οποτε ξερεις ποσα Α δινει η μπαταρια σου στην μιζα εκεινη την στιγμη.
a)αυτην την συνδεεεις στο πολυμετρο
http://img526.imageshack.us/img526/8798/1760l.jpg
b)αυτην ειναι αυτονομη
http://img824.imageshack.us/img824/1329/80682966.jpgΕΡΩΤΗΣΗ
Βλεπεις ποσα αμπερ δινει η μπαταρια στην μιζα η ποσα αμπερ τραβα η μιζα;Δηλαδη αν συνδεσουμε στην ιδια μπαταρια μια πολυ μεγαλυτερη μιζα θα εχουμε την ιδια ενδειξη; -
Ο χρήστης panorg έγραψε:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Βλεπεις ποσα αμπερ δινει η μπαταρια στην μιζα η ποσα αμπερ τραβα η μιζα;Δηλαδη αν συνδεσουμε στην ιδια μπαταρια μια πολυ μεγαλυτερη μιζα θα εχουμε την ιδια ενδειξη;Το πόσα δίνει και το πόσα τραβάει είναι τα ίδια και είναι αυτά που περνάνε από το καλώδιο. Αν είχαμε παχύτερο καλώδιο (μικρότερη αντίσταση) ίσως να είχαμε περισσότερα αμπέρ. Αν είχαμε μεγαλύτερη μπαταρία πάλι ίσως να είχαμε περισσότερα αμπέρ. Δεν το ξέρουμε όμως σίγουρα. Η μέγιστη μπαταρία δεν θα ρίξει την τάση της οπότε τότε θα τραβηχτούν τα μέγιστα αμπέρ για αυτή τη μίζα (με όριο το καλώδιο).
Το ρεύμα στην ίδια μίζα εξαρτάται λοιπόν από την μπαταρία και την κατάσταση αυτής, τα καλώδια και βέβαια από την κατασκευή της μίζας αλλά και το φορτίο. Το χειμώνα με κρύα λάδια η μίζα ζορίζεται, γυρνάει πιο αργά και τραβάει (θέλει) περισσότερο ρεύμα (άσχετα αν θα το πάρει). Στο κρύο όμως και η μπαταρία ζορίζεται και παραπάνω αμπέρ της ζητάνε.... για αυτό πιο συχνά μένεις το χειμώνα από μπαταρία.
Επίσης αυξημένο φορτίο λόγω αυξημένης συμπίεσης έχουν οι πετρελαιοκινητήρες και για αυτό έχουν και πιο μεγάλες μπαταρίες.
Μεγαλύτερη μίζα εννοείς βασικά να μπορεί να τραβήξει πιο πολλά αμπέρ συνήθως αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο/βαρύτερο κινητήρα. Αν η μπαταρία και το καλώδιο έχουν περίσσεια τότε θα πρέπει να δεις περισσότερα αμπέρ αλλιώς τα ίδια αφού δεν μπορεί να δώσει παραπάνω η μπαταρία/καλώδιο. -
Η αμπεροτσιμπιδα μας δειχνει καθε φορα την ενταση του ρευματος,που περναει μεσα απο το καλωδιο το οποιο περιβαλει.Ετσι αν εχουμε μια γεματη μπαταρια και την συνδεσουμε σε μια μικρη μιζα, η ενταση του ρευματος που θα περασει μεσα απο το καλωδιο προς την μιζα θα ειναι μικροτερη απο την μεγιστη ενταση που μπορει να δωσει η μπαταρια μας, το οργανο σε αυτην την περιπτωση μετραει την ενταση του ρευματος που τραβαει η μιζα και οχι το μεγιστο που μπορει να δωσει η μπαταρια μας.Αντιστοιχα αν συνδεσουμε μια πολυ μεγαλη μιζα, τοτε η μπαταρια μας δεν μπορει να δωσει την απαιτουμενη ενταση του ρευματος για να μπορεσει να την γυρισει,οποτε το οργανο θα μας δειξει το ρευμα το οποιο περασε μεσα απο το καλωδιο,το οποιο ομως τωρα ειναι το μεγιστο που μπορει να δωσει η μπαταρια μας και οχι το μεγιστο το οποιο μπορει να τραβηξει μια μιζα αυτου του μεγεθους.Η ενταση του ρευματος που φευγει απο την μπαταρια προς οποιαδηποτε κυκλωμα, εξαρταται παντα απο το φορτιο το οποιο εχουμε συνδεδεμενο σε αυτο το κυκλωμα,οποτε με διαφορετικα φορτια θα εχουμε και διαφορετικες ενδειξεις.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Και ασφαλώς φίλε, αν και καθήμενος στο πληκτρολόγιο, ορθά γράφεις!.
Περιέγραψα τον τρόπο, αλλά ορισμένοι δεν διαβάζουν!. Τα σωστά συνεργεία και οι μπαταριάδες έχουν κατάλληλο εργαλείο, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν το τι ψωνίζουν, και τι αποζημιώνουν οι δεύτεροι!.
Εναπομείναντα AH/100!.
Α.Με το 'καθήμενος' μου θύμισες το 'φορτηγό επικαθήμενο'
Ρώτησα για αυτά τα εργαλεία αν και κάποια είναι ακριβά μήπως είναι συμφέρον να αγοράσει ένα κάποιος, όχι απο τα ακριβά φυσικά. Να ελέγχει τι γίνεται γτ άμα πάω στον μπαταριά μπορεί να μου πει εφόσον μυριστεί(δει την ημερομηνία της μπαταρίας) ότι είναι μιας κάποιας ηλικίας ότι θέλει άλλαγμα για πάρει το χρήμα ένω στην πραγματικότητα η μπαταρία θα κρατάει.Ποιόν να εμπιστευτείς όταν ο άλλος σου λεέι ότι η μπαταρίες τάδε είναι μάπα και αυτός τις πουλάει, σου δίνει εγγύηση αλλά στο τέλος σου δίνει άλλη μπαταρία και ζητάει 30 ευρώ και σίγουρα δεν θα είναι μόνο ένας απο δαύτους -
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Η αμπεροτσιμπιδα μας δειχνει καθε φορα την ενταση του ρευματος,που περναει μεσα απο το καλωδιο το οποιο περιβαλει.Ετσι αν εχουμε μια γεματη μπαταρια και την συνδεσουμε σε μια μικρη μιζα, η ενταση του ρευματος που θα περασει μεσα απο το καλωδιο προς την μιζα θα ειναι μικροτερη απο την μεγιστη ενταση που μπορει να δωσει η μπαταρια μας, το οργανο σε αυτην την περιπτωση μετραει την ενταση του ρευματος που τραβαει η μιζα και οχι το μεγιστο που μπορει να δωσει η μπαταρια μας.Αντιστοιχα αν συνδεσουμε μια πολυ μεγαλη μιζα, τοτε η μπαταρια μας δεν μπορει να δωσει την απαιτουμενη ενταση του ρευματος για να μπορεσει να την γυρισει,οποτε το οργανο θα μας δειξει το ρευμα το οποιο περασε μεσα απο το καλωδιο,το οποιο ομως τωρα ειναι το μεγιστο που μπορει να δωσει η μπαταρια μας και οχι το μεγιστο το οποιο μπορει να τραβηξει μια μιζα αυτου του μεγεθους.Η ενταση του ρευματος που φευγει απο την μπαταρια προς οποιαδηποτε κυκλωμα, εξαρταται παντα απο το φορτιο το οποιο εχουμε συνδεδεμενο σε αυτο το κυκλωμα,οποτε με διαφορετικα φορτια θα εχουμε και διαφορετικες ενδειξεις.Δηλαδη αν καταλαβα καλα δεν μπορουμε στο αυτοκινητο μας να βρουμε τα αριθμητικα 'ορια' της μπαταριας μας γιατι λογικα και βαση σχεδιασμου του κατασκευαστη η παρεχομενη ισχυς υπερκαλυπτει την καταναλωση οσο αφορα την μιζα.
Μπορουμε ομως να συγκρινουμε (εστω σε αριθμητικα δεδομενα) 2 η περισσοτερες μπαταριες απο ΙΧ αν κανουμε την μετρηση που αναφερεις πιο πανω σε μια μιζα με περισσοτερες απαιτησεις σε ενεργεια πχ ενα τρακτερ.Σωστα;;;; -
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Για να φορτίσει η μπαταρία θέλει Εθνική βασικά αλλά έστω έναν ανοιχτο δρόμο τουλάχιστον.Τα διαγνωστικά μπαταρίας που έχουν συνεργεία ή καταστήματα με μπαταρίες δεν είναι αποτελεσματικά;Αυτό είναι μια παλιά ιστορία από τα μηχανάκια την εποχή που είχαν μανιατό.
Σήμερα, ακόμα και στο ρελαντί υπάρχουν τουλάχιστον 13,7 βολτ περίπου, οπότε η μπαταρία φορτίζει κανονικότατα.
Είναι απλά θέμα συσχετισμού χρόνου λειτουργίας του κινητήρα ανά εκκίνηση προς κατανάλωση ρεύματος κατά την εκκίνηση και κατανάλωσης ρεύματος όταν είναι σβηστό παρέα με το χρόνο που είναι σβηστό. Ωραία το είπα ε; -
Τρόπος επισκευής μπαταρίας. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως.
Youtube Video -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Αυτό είναι μια παλιά ιστορία από τα μηχανάκια την εποχή που είχαν μανιατό.
Πω Πω Τι είπες τώρα Μήπως είχες ΜΖ ;
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
Εγώ όχι, είχε όμως ένας ξάδερφος μου ένα 150!! Καλό, δε λέω, αλλά ρουφούσε τη βενζίνη με το καλαμάκι
Το πιο ωραίο ήταν η φλορέτα. Γνωστός μου κατέβαινε με τέτοια στο κέντρο της Πάτρας και για να φύγει καθάριζε μπουζί
-
Ο χρήστης panorg έγραψε:
Δηλαδη αν καταλαβα καλα **δεν μπορουμε **στο αυτοκινητο μας να βρουμε τα αριθμητικα 'ορια' της μπαταριας μας γιατι λογικα και βαση σχεδιασμου του κατασκευαστη η παρεχομενη ισχυς υπερκαλυπτει την καταναλωση οσο αφορα την μιζα.
Μπορουμε ομως να συγκρινουμε (εστω σε αριθμητικα δεδομενα) 2 η περισσοτερες μπαταριες απο ΙΧ αν κανουμε την μετρηση που αναφερεις πιο πανω σε μια μιζα με περισσοτερες απαιτησεις σε ενεργεια πχ ενα τρακτερ.Σωστα;;;;Μα αφού ειπώθηκε ότι υπάρχουν τρόποι μέτρησης της πραγματικής κατάστασης της μπαταρίας άρα μπορούμε.
Και η μπαταρία φυσικά και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της μίζας γιατί πρέπει να μπορείς να δώσεις κάμποσες μιζιές (με καινούργια και παλιά μπαταρία, καλοκαίρι και χειμώνα). Αλλιώς θα είχες μόνο μία μιζιά για συγκεκριμένο χρόνο και τέρμα....
Τι προσπαθείς να κάνεις με περίεργα πειράματα με τρακτέρ, δεν υπάρχει νόημα. Είτε θα γυρίσει η μίζα είτε όχι αλλά δεν μπορείς να έχεις άπειρες μίζες και άπειρες μιζιές για να βρεις το μέγεθος της μίζας που θα δοαχωρίσει τις δύο μπαταρίες που έχεις... Άσε που αν η μπαταρία πρέπει να δώσει υπερβολικό ρεύμα μπορεί να πάθει ζημιά. Η μέθοδός σου μάλιστα ακόμα κι αν δεν είναι καταστροφική μάλλον μπάζει πολύ... Ο αριθμητικός τρόπος μέτρησης υπάρχει και είναι αυτά που προειπώθηκαν, δοκιμασμένα και σωστά. -
Αξίζει να μπεις στη διαδικασία να επισκευάσεις μια μπαταρία; Δε νομίζω!
Την θέλει την Εθνική της η μπαταρία και σήμερα απλώς όταν είναι καινούργια διατηρεί το φορτίο καλύτερα αλλά όταν παίρνει την κατηφόρα σίγουρα για να αυξηθεί ο χρόνος ζωής της έστω και λίγο. -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Εγώ όχι, είχε όμως ένας ξάδερφος μου ένα 150!! Καλό, δε λέω, αλλά ρουφούσε τη βενζίνη με το καλαμάκι
Το πιο ωραίο ήταν η φλορέτα. Γνωστός μου κατέβαινε με τέτοια στο κέντρο της Πάτρας και για να φύγει καθάριζε μπουζί
Κάλε μου φίλε 10 χρόνια η φλορετα μου πήγαινε γκανιάν!!!....
Α. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δηλαδη αν καταλαβα καλα **δεν μπορουμε **στο αυτοκινητο μας να βρουμε τα αριθμητικα 'ορια' της μπαταριας μας γιατι λογικα και βαση σχεδιασμου του κατασκευαστη η παρεχομενη ισχυς υπερκαλυπτει την καταναλωση οσο αφορα την μιζα.
Μπορουμε ομως να συγκρινουμε (εστω σε αριθμητικα δεδομενα) 2 η περισσοτερες μπαταριες απο ΙΧ αν κανουμε την μετρηση που αναφερεις πιο πανω σε μια μιζα με περισσοτερες απαιτησεις σε ενεργεια πχ ενα τρακτερ.Σωστα;;;;Μα αφού ειπώθηκε ότι υπάρχουν τρόποι μέτρησης της πραγματικής κατάστασης της μπαταρίας άρα μπορούμε.
Και η μπαταρία φυσικά και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της μίζας γιατί πρέπει να μπορείς να δώσεις κάμποσες μιζιές (με καινούργια και παλιά μπαταρία, καλοκαίρι και χειμώνα). Αλλιώς θα είχες μόνο μία μιζιά για συγκεκριμένο χρόνο και τέρμα....
Τι προσπαθείς να κάνεις με περίεργα πειράματα με τρακτέρ, δεν υπάρχει νόημα. Είτε θα γυρίσει η μίζα είτε όχι αλλά δεν μπορείς να έχεις άπειρες μίζες και άπειρες μιζιές για να βρεις το μέγεθος της μίζας που θα δοαχωρίσει τις δύο μπαταρίες που έχεις... Άσε που αν η μπαταρία πρέπει να δώσει υπερβολικό ρεύμα μπορεί να πάθει ζημιά. Η μέθοδός σου μάλιστα ακόμα κι αν δεν είναι καταστροφική μάλλον μπάζει πολύ... Ο αριθμητικός τρόπος μέτρησης υπάρχει και είναι αυτά που προειπώθηκαν, δοκιμασμένα και σωστά.Ευχαριστω για την απαντηση.Εντελως θεωρητικα μιλαω για το 'τρακτερ' και δεν ημουν/ειμαι διατεθιμενος να μπω στη διαδικασια τετοιων πειραματων.
-
Καλησπερα παιδια και χρονια πολλα.
Ειχα αναφερει το προβλημα μου εδω στο φορουμ και παλιοτερα: Εχω ενα Subaru Impreza WRX το οποιο μενει απο μπαταρια αν το αφησω 4-5 μερες στην ακινησια.
Ετσι εγινε και τωρα, επεστρεψα απο διακοπες, το αμαξι ειχε μεινει στο γκαραζ απο τη Μεγαλη Πεμπτη και φυσικα πριν λιγο που το χρειαστηκα δεν επαιρνε μπρος...Οποτε και το συνεδεσα με εναν φορτιστη Black & Decker που εχω.
Στο αυτοκινητο δεν υπαρχει συναγερμος ουτε καποιο αλλο ηλεκτρονικο που να τρωει ρευμα, η μπαταρια (Magneti Marelli 62Ah) ειναι μολις 11 μηνων και στο παρελθον το εχουν 'μετρησει' 5 διαφορετικοι ηλεκτρολογοι και διαρροη δεν υπαρχει.
Αυτο που μου εκανε εντυπωση παντως, ειναι οτι η μπαταρια δεν ηταν αδεια αλλα γυρω στο 65% γεματη, τουλαχιστον αυτο εδειξε ο μετρητης του φορτιστη οταν το συνεδεσα επανω. Παρ'ολαυτα, παλι το αμαξι μπροστα δεν πηρε, μαλιστα δε γυριζει καν η μιζα.
Παει πουθενα το μυαλο σας ??
-
Σε ενα stilo ενο φιλου υπαρχει το ιδιο προβλημα και μετα απο ψαξιμο το προβλημα εχει εντοπιστει στο κεντρικο κλειδωμα το οποιο τραβαει ρευμα οταν ειναι ενεργοποιημενο.Και σε αλλα φορουμ(citroen) εχουν εντοπιστει παρομοια προβληματα με διαρροες ρευματος(τραβαει 150mA οταν ειναι ενεργοποιημενο το κεντρικο κλειδωμα-πραγμα που σημαινει 150*24=3,6ΑΗ το 24ωρο).Ξανακοιτα το θεμα της διαρροης.Αφησε το αμαξι ξεκλειδωτο(αν εχεις δικο σου χωρο) και κοιτα την επομενη τι γινεται.
-
σιγουρα υπαρχει καταναλωση δεν εξηγειτε να πεφτει η μπαταρια ετσι.
Μπαταρία αυτοκινήτου...