-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Δεν ακουμπάς το μπλε καλώδιο, μακριά. Είναι καλώδιο σήματος, δηλαδή γίνεται +12V μόλις ανοίξει το ράδιο για να ενημερώσει τους ενισχυτές ή την ηλεκτρική κεραία να ανάψουν. Δεν είναι όμως το καλώδιο παροχής τους, από το καλώδιο αυτό οι ενισχυτές τραβάνε μερικά mA μόνο. Αν συνδέσεις πάνω του το USB και τραβήξει κάνα σοβαρό ρεύμα, το έκαψες το τραντζίστορ που οδηγεί τα +12V του μπλε.Δες χρώματα και συνδεσμολογία στο παρακάτω pdf:
Πολύ καλό το PDF σου Αστέρη και θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο στην... αποκρυπτογράφηση της φίσας!
Το μπλε καλώδιο δηλαδή λειτουργεί σαν ρελέ (ο Ντρίφτης εδώ καραδοκεί φυσικά... ), οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για σήμα όπως είπε sacracer με ένα άλλο ρελέ μαζί με 12V+.Φυσικά, δεν βλέπω το λόγο να το κάνω έτσι, αφού αυτή την λειτουργία την κάνει από μόνο του το radioCD.
To RCD το συνδέεις σε συνεχές ρεύμα (battery) και ρεύμα από διακόπτη (accessories). Στην ασφαλειοθήκη έχει και τα δύο ρεύματα, δεν χρειάζεται να ψάχνεις αναπτήρες κλπ.
Αυτή τη στιγμή, η φίσα ΔΕΝ είναι συνδεδεμένη όπως πρέπει. Έχει συνεχόμενη παροχή και το γύρισμα του διακόπτη δεν προκαλεί καμία... αντίδραση στο radioCD. Γι' αυτό και μίλησα για την παροχή από τον αναπτήρα που διακόπτεται και περνάει κοντά στο radioCD (η ασφαλειοθήκη είναι στην άλλη άκρη, είναι πιο εύκολο να πάρω από την παροχή του αναπτήρα.
λοιπον να σου πω τα χρωματα για να μην ψαχνεις.κιτρινο δινει συνεχως 12 βολτ για μνημες.κοκκινο δινει 12 με το διακοπτη στην θεση acc και on,μαυρο γειωση,μπλε ρεμοτε το ειπαμε παραπανω,πρασινο αν δεν ειναι με ριγα ειναι συνηθως το καλωδιο που εχουν τα dvd και για να δουλευει εν κινησει.! το στριβουμε μαζι με το μαυρο γειωση.μπορει να εχει να εχει κι αλλα χρωματα οπως ροζ,ειναι συνηθως για τηλεφωνο για να κανει mute το ραδιο,πορτοκαλι συνηθως ειναι για να δινουμε απο τα φωτα σημα για να αναβει το backlight στο ραδιο οταν αναβουμε φωτα.λοιπον μπορεις να το συνδεσεις στο κοκκινο να περνει ρευμα οταν γυρνας τον διακοπτη αλλα θα τραβαει ρευμα και οταν εχεις σβηστο το ραδιο,ή βαζεις στο μπλε που σου ειπα ενα ρελεδακι 12 βολτ να τα αναβει αυτο,αυτος ο τροπος ειναι ο καλυτερος και ο ποιο αξιοπιστος.σκεψου και πραξε αναλογα.ολα αυτα τα καλωδια θα ειναι στην πανω φυσα στο σιτε που εδειξες ο ιδιος.η κατω ειναι για τα ηχεια αποκλειστικα.
Ευχαριστώ γι' ακόμη μια φορά!
Πληροφοριακά, το radioCD έχει επαφή για mute και εκεί θα συνδέσω αργότερα του αισθητήρες παρκαρίσματος. Προς το παρόν, μένει να βρω λίγο χρόνο για να τσεκάρω τι είναι συνδεδεμένο πάνω στην φύσα και τι χρώματα έχει για να δούμε τι είναι σωστό και τι όχι.Ο διακόπτης μου δυστυχώς δεν έχει ξεχωριστή θέση ACC και ΟΝ, είναι ON-OFF , γι' αυτό και θα κάνω την πατέντα με τον αναπτήρα.
-
Συνήθως τα δύο καλώδια (κίτρινο-κόκκινο) έχουν ενδιάμεσα spade connectors (τα δείχνει και το pdf), τα οποία επιτρέπουν την εναλλαγή μεταξύ τους. Ξεκίνα από κει.
Για το Usb θα το συνδέσεις πάνω στο κόκκινο καλώδιο που κλείνει το ρεύμα όταν βγει το κλειδί. Αν θες να κλείνεις το ράδιο και να κλείνει και το USB, θέλει να συνδέσεις το μπλε καλώδιο στο πηνίο ενός ρελέ και συνδέεις το κόκκινο καλώδιο στην NO επαφή. Έτσι θα πρέπει και το κλεδί και το ράδιο να είναι ανοιχτό για να πάρει ρεύμα το USB.
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Συνήθως τα δύο καλώδια (κίτρινο-κόκκινο) έχουν ενδιάμεσα spade connectors (τα δείχνει και το pdf), τα οποία επιτρέπουν την εναλλαγή μεταξύ τους. Ξεκίνα από κει.Ευχαριστώ. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί και ήμουν έτοιμος να σκαλίζω άνευ λόγου την φίσα!
Για το Usb θα το συνδέσεις πάνω στο κόκκινο καλώδιο που κλείνει το ρεύμα όταν βγει το κλειδί. Αν θες να κλείνεις το ράδιο και να κλείνει και το USB, θέλει να συνδέσεις το μπλε καλώδιο στο πηνίο ενός ρελέ και συνδέεις το κόκκινο καλώδιο στην NO επαφή. Έτσι θα πρέπει και το κλεδί και το ράδιο να είναι ανοιχτό για να πάρει ρεύμα το USB.
Δεν βλέπω το λόγο για τόση... ασφάλεια. Το USB ας παίρνει ρεύμα με το γύρισμα του διακόπτη. Θα του δώσω λοιπόν κι αυτού από την παροχή του αναπτήρα, από την ίδια δηλαδή με το radioCD. Και λέω του αναπτήρα, γιατί δεν ξέρω αν όντως έχω την κοκκινη όπως λες...
Πάντως, πλέον έχω ξεδιαλύνει ακριβώς τι πρέπει να κάνω και ΟΛΟΙ σας βοηθήσατε πάρα πολύ!
(Μόλις τελειώσω αυτό το ... σήριαλ, σειρά έχουν οι αισθητήρες παρκαρίσματος! )
Άσχετο: Έχει καταφέρει κάποιος να συνδέσει 3πινο καλώδιο από παλιότερα Fiat/Lancia σε OBD II καλώδιο /μετατροπέα ή ακόμη καλύτερα bluetooth;
Μιλώ για κάτι τέτοιο:
![](http://i.ebayimg.com/06/!CBt0wggEGk~$(KGrHqEOKpIE0Umlo5j5BNIy7L3o-!~~_12.JPG)
http://cgi.ebay.co.uk/Fiat-3-pin-OBD1-O ... 1e615e1a92To οποίο κάποιοι συνέδεσαν με κάτι πατέντες (γεφυρωμένα pins) σε καλώδιο VagCom OBD II, σαν το παρακάτω
![](http://i.ebayimg.com/00/$(KGrHqN,!hME1foBMds5BNY3zw4W4!~~0_12.JPG)
http://cgi.ebay.co.uk/VAG-KKL-409-1-AUD ... 3caf54d5b8Μπορεί να δουλέψει άραγε ο μετατροπέας χωρίς άλλες πατέντες και με OBD II-Bluetooth χωρίς γεφυρώματα κλπ κλπ (θέλω απλώς να διαβάζω από την ECU και όχι κάτι περισσότερο...).
Προγραμματάκι έχω βρει και free μάλιστα: http://www.fiatecuscan.net/
-
Ιταλάκιας δεν είσαι? αν βλέπω καλά στο αβατάρ σου..γιατί δεν πας στο Alfisti.GR στο οποίο έχουν ανοίξει θέμα για αυτό ακριβώς ?
''OBD-II (EOBD) Workshop'' λέγεται το θέμα και σίγουρα θα βρεις απάντηση...
-
μια ερώτηση βρε παιδιά αν και μπορεί να θεωρηθεί και χαζή από κάποιους...
μια καινούργια μπαταρία αν φορτιστεί πλήρως και μπει πάνω στο αμάξι με απενεργοποιημένο τον συναγερμό και χωρίς κάποια διαρροή, πέφτει η τάση της μέρα με την ημέρα? υπάρχουν και ''κρυφές'' καταναλώσεις? και με τι ρυθμό πέφτει περίπου?
π.χ. η δικιά μου 60Ah (βέβαια 6ετίας είναι αυτή) χάνει εύκολα πάει απο 12.6V στα 12.35V μέσα σε 4-5 μέρες...
εντάξει μετράει λίγους μήνες ζωής πιστεύω αλλά το ερώτημα που θέτω είναι για καινούργια μπαταρία... -
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
Ιταλάκιας δεν είσαι? αν βλέπω καλά στο αβατάρ σου..γιατί δεν πας στο Alfisti.GR στο οποίο έχουν ανοίξει θέμα για αυτό ακριβώς ?''OBD-II (EOBD) Workshop'' λέγεται το θέμα και σίγουρα θα βρεις απάντηση...
Μεταξύ άλλων, ναι και ιταλάκιας!
Η ερώτηση αφορά μια Lancia Y , 1999 mod, άρα πριν το εννιαίο OBD II πρωτόκολλο.Θα ρίξω μια ματιά και στο alfisti.gr πάντως, ευχαριστώ.
-
Σε καινουργια μπαταρια αν δεν υπαρχει καποια σημαντικη διαρροη δεν μπορει να γινει αυτο*,οι καταναλωσεις λογω μνημων κλπ ειναι αμεληταιες για το χρονικο διαστημα που οριζεις.Τωρα για την παλια που εχεις και ξεφορτιζει τοσο γρηγορα(αν δεν εχεις διαρροη απο καπου) εχουν αρχισει να καταστρεφονται οι πλακες στο εσωτερικο της μπαταριας,λογικο μετα απο τοσα χρονια και την χρηση που της εχει γινει.
*Υπαρχει βεβαια και η περιπτωση το προβλημα να το εχει το συστημα φορτισης οποτε και καινουρια να βαλεις θα ξεφορτιστει μεσα σε λιγες μερες,με ενα απλο πολυμετρο μπορεις να δεις αν δουλευει σωστα το συστημα φορτισεις(απο την ταση που θα εχει η μπαταρια σου οταν ξεκιναει το αυτοκινητο αλλα και οταν σταδιακα θα αναβεις διαφορες καταναλωσεις για να δεις πως ανταποκρινεται ο ενναλακτηρας,υπαρχουν αρκετα βιντεακια στο you tube)
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Σε καινουργια μπαταρια αν δεν υπαρχει καποια σημαντικη διαρροη δεν μπορει να γινει αυτο*,οι καταναλωσεις λογω μνημων κλπ ειναι αμεληταιες για το χρονικο διαστημα που οριζεις.Τωρα για την παλια που εχεις και ξεφορτιζει τοσο γρηγορα(αν δεν εχεις διαρροη απο καπου) εχουν αρχισει να καταστρεφονται οι πλακες στο εσωτερικο της μπαταριας,λογικο μετα απο τοσα χρονια και την χρηση που της εχει γινει.*Υπαρχει βεβαια και η περιπτωση το προβλημα να το εχει το συστημα φορτισης οποτε και καινουρια να βαλεις θα ξεφορτιστει μεσα σε λιγες μερες,με ενα απλο πολυμετρο μπορεις να δεις αν δουλευει σωστα το συστημα φορτισεις(απο την ταση που θα εχει η μπαταρια σου οταν ξεκιναει το αυτοκινητο αλλα και οταν σταδιακα θα αναβεις διαφορες καταναλωσεις για να δεις πως ανταποκρινεται ο ενναλακτηρας,υπαρχουν αρκετα βιντεακια στο you tube)
σωστός!
ναι το αλτενέιτορ ειναι ΟΚ, βγάζει από 13.8 - 14.3 αναλόγως τα φορτία, φώτα, ερκοντίσιον κ.λ.π.Προφανώς και αρχίζει και τα παίζει η μπαταρία, η μόνη εμφανής κατανάλωση που υπάρχει είναι το led του συναγερμού που παρόλου που δεν τον έχω οπλισμένο, το λαμπακι του αναβοσβήνει με ρυθμό που υποδηλώνει εννοείται το γεγονός αυτό.
διαρροή δεν νομίζω πως έχω γιατί το αμάξι έχει τύχει να μείνει και 2 βδομάδες σε γκαράζ, οπότε αν είχα θα είχε σίγουρα πεθάνει η μπαταρία...
-
Το ΣΚ όπως είχα... υποσχεθεί (στον εαυτό μου πριν απ' όλα!
), κάθησα να τελειώσω την ιστορία με τα ηλεκτρολογικά και το radioCD της Lancia..
Τι ήθελα να κάνω:
- Να δω αν φταίει το USB module για την κατανάλωση ενέργειας από την μπαταρία.
- Ν' αλλάξω τις καλωδιώσεις στο radioCD και στο USB module ώστε να μην παίρνουν συνεχώς ρεύμα. Το διακοπτόμενο ρεύμα θα το έπαιρνα από την παροχή του αναπτήρα που ήταν συνδεδεμένος με τον διακόπτη της μηχανής.
- Να δώσω δική του παροχή στο TPMS-Tire Pressure Monitoring System (θέλει κι αυτό 12V πριζα, ενώ δεν έχει μετασχηματιστή πάνω του).
- Να φτιάξω μόνιμη θέση στην οθόνη του TPMS που αυτό προϋπόθετε και το άνοιγμα μιας μικρής τρυπούλας στην κεντρική κονσόλα εμπρός από το λεβιέ ταχυτήτων για να περάσει το καλώδιο.
Είχα αγοράσει ακροδέκτες αρσενικούς-θηλυκούς, βίδες, ηλεκτρολογική κλέμα (κι εδώ ήταν λάθος, έπρεπε να μην πάρω ένα είδος μόνον, αλλά 2, με την δεύτερη να είναι πιο χοντρή για να περνάνε πιο εύκολα τα καλώδια που θα είχα ματίσει και θα χρειαζόμουν χώρο).
Είχα από πριν κολλητήρι και καλάι για να κολλήσω την νέα παροχή 12V για το ΤPMS (δυστυχώς όμως δεν είχα πρίζα κοντά στο αυτοκίνητο, αν είχα , θα δούλευα μόνον με το κολλητήρι και θερμοσυστελλόμενο και όχι με κλέμες και... μονωτική όπως τώρα. Οι ακροδέκτες με παίδεψαν αρκετά γιατί δεν είχα πρέσα ηλεκτρολογική και την δουλειά της έκανε το μυτοτσίμπιδο.Η τρύπα στην κονσόλα έγινε με τρυπάνι(αφού ανέβασα την κονσόλα στο σπίτι ), αλλά για να περάσει το καλώδιο έπρεπε να γίνει λίγο πιο μεγάλη απ' όσο ήθελα και τώρα θέλω να βρω κάτι σαν... φούσκα ημιαξονίου (σε σμίκρυνση φυσικά! ) για να καλυφθεί και να φαίνεται όμορφο.
Για να τα κάνω όλα τα παραπάνω, έβγαλα την κονσόλα , το τασάκι-αναπτήρα (ολόκληρο για να έχω πρόσβαση στα καλώδια) και φυσικά το radioCD.
Πριν αρχίσω να συνδέω ή να κόβω, μέτρησα με το πολύμετρο στην μπαταρία (όλοι μου είπαν πως πρέπει να μετρήσω από τον θετικό πόλο και μόνον, αν και νόμιζα πως και ο αρνητικός είναι το ίδιο... κάτι θα έχει να κάνει με την φορά του ρεύματος ή επειδή η επιστροφή είναι όλο το αυτοκίνητο; Δεν έχω ιδέα, όποιος ξέρει ας πει).
Αφού μέτρησα λοιπόν, αρχικά με το radioCD και την πρόσοψη επάνω, είδα κατανάλωση 1.2Α, με την πρόσοψη βγαλμένη ή το RCD εκτός, η κατανάλωση έπεφτε στα 0,7Α. Το USB module, κατανάλωνε λιγότερο από 200mAh , οπότε δεν ήταν αυτό ο μοναδικός φταίχτης, έφταιγε και το RCD δηλαδή.
Βρήκα την παροχή λειτουργίας ACC στην φίσα του RCD, (η κίτρινη ήταν για τις μνήμες) η οποία προφανώς και είχε ρεύμα διαρκώς. Έβαλα ένα κλέφτη στην παροχή του αναπτήρα έκοψα το καλώδιο πίσω από την ACC και δοκίμασα. Δούλευε τέλεια και αφού μέτρησα είδα πως ο διακόπτης πια έπαιζε τον ρόλο της... πρόσοψης. Με το που γύριζα το κλειδί στο OFF , έκλεινε τα πάντα και η κατανάλωση ενέργειας έπεφτε πολύ χαμηλά - σχεδόν μηδενιζόταν.
Εκεί έκανα και το μοναδικό λάθος που διορθώνεται εύκολα όμως: συνέδεσα στην ACC παροχή και το USB module παρόλο που το manual έλεγε πως θέλει συνεχόμενη παροχή... Το αποτέλεσμα: όταν παίζει από USB και βγάζω το κλειδί, χάνει την μνήμη του και μόλις ξαναγυρίσω τον διακόπτη, ξεκινάει από την αρχή τα τραγούδια. Άρα, προφανώς και το USB πρέπει να συνδεθεί σε συνεχόμενη παροχή, εξάλλου η κατανάλωσή του είναι μικρή.
Από τον αναπτήρα έφτιαξα και μια νέα παροχή για το TPMS και στο τέλος απλώς έπρεπε να τα συναρμολογήσω εκ νέου (α, και να μαζέψω τα εργαλεία! ).
Πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, μένει μόνον να διορθώσω το λαθάκι με το USB module, υπόθεση 5 λεπτών δηλαδή.
Τώρα, θέλω να εξαφανίσω όσο είναι δυνατόν τους τριγμούς από τις ταπετσαρίες από τις πόρτες , θα δοκιμάσω να τις... παστώσω με σπρέι σιλικόνης. Δυστυχώς, το βγάλε - βάλε, έφερε τριγμούς!
Επόμενο ...ηλεκτρολογικό, οι αισθητήρες παρκαρίσματος, αλλά θα περιμένω να φτιάξει λίγο ο καιρός!
(σεντόνι βγήκε, αλλά είπα να γίνω λίγο αναλυτικός... ) -
ωραιος γρηγορη
-
για πες λίγο για ρο TPMS ρε
θελουμε και φωτό
(μήπως να πάν στο ηλεκτρολογικό τόπικο όμως )
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
για πες λίγο για ρο TPMS ρεθελουμε και φωτό
(μήπως να πάν στο ηλεκτρολογικό τόπικο όμως )
Για το TPMS εδώ.
-
οκ, συνεχίζουμε εκεί
-
Δεν είναι μπαταρία αυτοκινήτου αλλά υγεία...
Έχω μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία 6,5V και 4,5Ah τέτοιου τύπου από επαναφορτιζόμενο σκουπάκι. Μετά από χρήση περίπου ενός χρόνου, μας άφησε... Στο πολύμετρο βλέπω τάση 4,4V. Δοκίμασα να την βάλω στον φορτιστή που πήρα από το lidl αλλά κατευθείαν την βγάζει γεμάτη. Την έφαγε η μαρμάγκα;
-
βαλε την στο σκουπακι και αστην να ξεφορτιστει αρκετα, ετσι ωστε ο φορτιστης να διαβασει χαμηλη ταση και να ξεκινησει τη φορτιση. Δεν θα επρεπε ομως να εχει λειτουργια manual ο φορτιστης?
-
O φορτιστής αυτόματος είναι... Στο σκουπάκι δεν κάνει τπτ...
-
Ειναι off πας για αλλη .
Παντως αν θες να την ξεφορτισεις τελειως πρεπει να συνδεσεις επανω ενα .........λαμπακι το οποιο θα καταναλωσει ολο το ρευμα της σε αντιθεση με τον κινητηρα απο το σκουπακι ο οποιος μετα απο λιγο θα σταματησει να γυρναει γιατι η μπαταρια δεν θα εχει την απαραίτητη δυναμη να τον περιστρεψει , παρολο που θα εχει μεσα της λιγο ακομα ρευμα .Το λαμπακι θα την εξαντλησει ολη αλλα δεν θα κανεις δουλεια , η μπαταρια θελει να αντικατασταση , ασε που δεν ειναι καλο να αποφορτίζονται και να ξελιγώνονται τελειως οι μπαταριες .
Παντως για να την δειχνει γεματη με το που την συνδεεις και αυτη να μην κραταει φορτιο σημαινει οτι η μπαταρια πλεον εχει αποκτήσει ''μνημη'' -
Αυτό φαντάζομαι και 'γω. Πάμε για άλλη.
-
Σήμερα το πρωΐ αγόρασα μια τέτοια για το φωτιστικό, από Δήσιο στα 8.5 ευρά.
Ο Γερμανός θα την έφερνε Πέμπτη και ζήταγε 13 -
οπως ειπε ο Κωνσταντινος, δεν ειναι μπαταρια αυτοκινητου, αλλα υγεια!
ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ βγαζετε τις μπαταριες απο τα επαναφορτιζομενα σκουπακια? εμενα φαινεται να ειναι πρεσαριστο ολο! Ξεκουμπωνει απο καπου? (δεν εχω προχειρη και τηνε μαρκα)
Μπαταρία αυτοκινήτου...