-
Για αυτό ευθύνονται οι περισσότεροι καθηγηταράδες μας. Αντί να προσπαθούν να βγάλουν επιστήμονες έτοιμους για την αγορά εργασίας και την εφαρμοσμένη επιστήμη, βγάζουν θεωρητικούς σαν τα μούτρα τους. Κανένα πρόβλημα για τους ίδιους, αφού βάζουν τα φοιτητάκια να συλλέγουν και να σταχυολογούν το υλικό για το επόμενό τους βιβλίο.
Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στις θετικές επιστήμες, το ίδιο συμβαίνει και στις κλασσικές σπουδές. Ο καλύτερος τελειόφοιτος νομικής δεν ξέρει ούτε που πέφτει η έδρα στο δικαστήριο. Ο καλύτερος τελειόφοιτος κοινωνιολογίας δεν ξέρει από που ν'αρχίσει μια κοινωνιολογική μελέτη. -
Και κάτι ακόμα: Το να βγάζουμε 20000 πτυχιούχους, να τους ποτίζουμε με το όνειρο της απορρόφησης από το Δημόσιο, να προσλαμβάνουμε, τελικά, τους περισσότερους από αυτούς και, για να τους κρατάμε απασχολημένους, να βγάζουμε κάθε τόσο Νόμους που θεσπίζουν νέους ελέγχους και νέες άδειες που πρέπει να ελεγχθούν από ιδιώτες κι αυτοί οι έλεγχοι να επανελεγχθούν από Δημ. Υπαλ. και, στην τελική, κανένας να μην είναι υπεύθυνος για τπτ, εμένα δεν μου αρέσει.
Γιατί δεν φτιάχνεται τπτ, ρωτάτε. Μα γιατί για να φτιαχτεί κάτι, πρέπει κατ' αρχάς να υπάρξει κάποιος έξυπνος άνθρωπος. Αυτός, λοιπόν, στην Ελλάδα βρίσκει 10 τρόπους να βγάλει χρήματα χωρίς κόπο, ενώ αν ξεκινήσει να φτιάχνει αυτό που θέλει μπορεί και να μην το καταφέρει ποτέ. Στη θέση του, τι θα διαλέγατε;;;;;;; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για αυτό ευθύνονται οι περισσότεροι καθηγηταράδες μας. Αντί να προσπαθούν να βγάλουν επιστήμονες έτοιμους για την αγορά εργασίας και την εφαρμοσμένη επιστήμη, βγάζουν θεωρητικούς σαν τα μούτρα τους. Κανένα πρόβλημα για τους ίδιους, αφού βάζουν τα φοιτητάκια να συλλέγουν και να σταχυολογούν το υλικό για το επόμενό τους βιβλίο.
Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στις θετικές επιστήμες, το ίδιο συμβαίνει και στις κλασσικές σπουδές. Ο καλύτερος τελειόφοιτος νομικής δεν ξέρει ούτε που πέφτει η έδρα στο δικαστήριο. Ο καλύτερος τελειόφοιτος κοινωνιολογίας δεν ξέρει από που ν'αρχίσει μια κοινωνιολογική μελέτη.Αυτά τα ζητήματα θέλουν προσοχή...
Ναι μεν οι μηχανικοί σπουδάζουν εφαρμοσμένη επιστήμη (και όχι π.χ. Φυσική) και καλό είναι να προσαρμόζονται στην αγορά γρήγορα.
Από την άλλη όμως δεν μπορείς να βγάζεις ημιμαθείς - εξειδικευμένους υπέρ του δέοντος 'μηχανικούς'...
Χρειάζεται μια ισορροπία, η οποία πολλές φορές είναι πολύ λεπτή. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Φαίνεται σαν τα Ελληνικά πανεπιστήμια να μην μπορούν να μεταδώσουν γνώση που να μπορεί να περάσει άμεσα σε εφαρμογή.
Αν κάνω λάθος, θα είμαι ευτυχής.φίλε μου τώρα το κατάλαβες ????
Μήπως ρε παιδια οι φοιτητες απο Ελλαδα βγαίνουν κουρασμένοι απο τις πολλές χρονιές που κάνουνε θεωρία??
αυτη ειναι η γνωμη μου που βρηκα σε 1 βδομαδα δουλειά μετά το στρατό,οχι δεν ηταν στρωμένη (με βιογραφικα επαιζα) κ πάνω κάτω στην πρακτικη ήμουν καλος αφου στο Αγγλικο Πανεπιστημιο υπάρχει προγραμμα κ με συνδυασμο την τελευταία τεχνολογια έχεις το καλύτερο αποτελεσμα.
-
Οσο δε θα καταλαβαινουν ορισμενοι οτι τα πανεπιστημια ειναι επιστημονικοι ερευνητικοι οργανισμοι ΚΑΙ ΟΧΙ ινστιτουτα επαγγελματικης καταρτισης ή γραφεια ευρεσης εργασιας, τοσο θα πιπιλανε την ιδια καραμελα.
Αν δεν εχεις σωστο επιστημονικο υποβαθρο τοτε μπορει να εισαι πιο ετοιμος για την αγορα εργασιας, αλλα μια ζωη θα εισαι μαστρο-Μητσος χωρις μεγαλες δυνατοτητες εξελιξης.
Επισης ειναι εξαιρετικα ατυχες να γινεται η οποιαδηποτε συγκριση πανω στο επιπεδο σπουδων σε ελληνικα και ιταλικα πανεπιστημια και υποθετω οτι οφειλεται σε αγνοια ή στο γενικοτερο στυλ του 'τα ελληνικα ειναι παντα χειροτερα'.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Φαίνεται σαν τα Ελληνικά πανεπιστήμια να μην μπορούν να μεταδώσουν γνώση που να μπορεί να περάσει άμεσα σε εφαρμογή.
Αν κάνω λάθος, θα είμαι ευτυχής.Εγώ αυτό δεν το πιστεύω.
Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά, μπορέι να μετουσιώσει το πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο, που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας (όχι όλα φυσικά) σε πράξη και εφαρμογή. Υπάρχουν καθηγητές που θέλουν να βοηθήσουνε, υπάρχουν τρόποι γενικότερα. Θέληση και μεράκι να υπάρχει από την πλευρά του φοιτητή και όλα γίνονται. Δεν πρέπει στο πρώτο εμπόδιο να τα παρατάει.Εγώ πολλές φορές βρήκα πρόσφορο έδαφος (είτε μικρό, είτε μεγάλο) για την 'πρακτική μου εκγύμναση'. Πρακτικές εξασκήσεις, το Fiatάκι που είχαμε παλιά, το περιοδικό R&D, το forum αυτό κ.α.
Αλλά αν ήταν μόνο αυτά θα ήμουν πραγματικά λειψός. Δεν θα μπορούσα να βιώσω το πρακτικό ερέθισμα, χωρίς την θεωρία και το σωστό υπόβαθρο (όχι ότι τα έχω τώρα, αλλά προσπαθώ πάντα για το καλύτερο). -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στις θετικές επιστήμες, το ίδιο συμβαίνει και στις κλασσικές σπουδές. Ο καλύτερος τελειόφοιτος νομικής δεν ξέρει ούτε που πέφτει η έδρα στο δικαστήριο. Ο καλύτερος τελειόφοιτος κοινωνιολογίας δεν ξέρει από που ν'αρχίσει μια κοινωνιολογική μελέτη.Αυτά τα ζητήματα θέλουν προσοχή...
Ναι μεν οι μηχανικοί σπουδάζουν εφαρμοσμένη επιστήμη (και όχι π.χ. Φυσική) και καλό είναι να προσαρμόζονται στην αγορά γρήγορα.
Από την άλλη όμως δεν μπορείς να βγάζεις ημιμαθείς - εξειδικευμένους υπέρ του δέοντος 'μηχανικούς'...
Χρειάζεται μια ισορροπία, η οποία πολλές φορές είναι πολύ λεπτή.Το να είναι κάποιος έτοιμος για δουλειά βγαίνοντας από το ΑΕΙ δεν αποκλείει το να διαθέτει ταυτόχρονα υψηλή θεωρητική κατάρτιση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό όταν διαθέτει θεωρητική κατάρτιση αλλά δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα από πρακτικής πλευράς. Κάποιοι αποκαλούν ορισμένους Πολιτικούς Μηχανικούς 'καλλιτέχνες', δηλαδή ότι στήνουν σπίτια όμορφα και λειτουργικά στο χαρτί, όμως όχι σταθερά, κατά τον δυνατόν οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργικά στην πράξη. Τι να τον κάνεις τέτοιον επιστήμονα; Κι έρχεται μετά ο Χ εργοδότης και ζητάει δικαιολογημένα υποχρεωτικά 5ετή εμπειρία για να τον προσλάβει, στέλνοντάς τον στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα.
-
Δεν ειναι χειρότερα τα Ελληνικά απλά δεν υπάρχει οργάνωση, οι καθηγητές ειναι πιο αραχτοί αποτι οι φοιτητές, τεχνολογία στο 0 (ωρομίσθιος ειμαι σε εργαστηριο κ βλέπω τι μηχανάκια εχουν κ πως-(αν) τα συντηρούν), κονδύλια απο το κράτος 0 κ ενα πρόγραμμα μαθημάτων που είναι ψιλοάσχετο απο αυτο που πρεπει να διδαχτεί ο φοιτητής.ΟΧΙ Παντα ομως.
Δεν ξέρω αλλα ειμαι υπέρ *ενος καλου φοιτητη απο ενα καλο ΤΕΙ *παρά ενος μετρίου φοιτητη απο ενα πολυ καλο πανεπιστήμιο.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Οσο δε θα καταλαβαινουν ορισμενοι οτι τα πανεπιστημια ειναι επιστημονικοι ερευνητικοι οργανισμοι ΚΑΙ ΟΧΙ ινστιτουτα επαγγελματικης καταρτισης ή γραφεια ευρεσης εργασιας...Το να βγάζουμε 20000 πτυχιούχους, να τους ποτίζουμε με το όνειρο της απορρόφησης από το Δημόσιο, ....
Σύγκριση; Ποτέ! Με τι προσόντα, άλλωστε;
.....Δεν μιλάμε για γνώσεις και (στο τέλος - τέλος) είμαστε κι εγώ και ο πατέρας αναρμόδιοι να κρίνουμε........
Αν κάνω λάθος, θα είμαι ευτυχής.Κουβέντα κάνουμε, δε βαράμε.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το να είναι κάποιος έτοιμος για δουλειά βγαίνοντας από το ΑΕΙ δεν αποκλείει το να διαθέτει ταυτόχρονα υψηλή θεωρητική κατάρτιση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό όταν διαθέτει θεωρητική κατάρτιση αλλά δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα από πρακτικής πλευράς. Κάποιοι αποκαλούν ορισμένους Πολιτικούς Μηχανικούς 'καλλιτέχνες', δηλαδή ότι στήνουν σπίτια όμορφα και λειτουργικά στο χαρτί, όμως όχι σταθερά, κατά τον δυνατόν οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργικά στην πράξη. Τι να τον κάνεις τέτοιον επιστήμονα; Κι έρχεται μετά ο Χ εργοδότης και ζητάει δικαιολογημένα υποχρεωτικά 5ετή εμπειρία για να τον προσλάβει, στέλνοντάς τον στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα.Δεν διαφωνώ.
Αν και τον χαρακτηρισμό 'καλλιτέχνες' τον συνδέω πιο πολύ με τους αρχιτέκτονες. -
...Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά μπορέι να μετουσιώσει το πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας (όχι όλα φυσικά) σε πράξη και εφαρμογή....Γιατί, λοιπόν, δεν φτιάχνονται τρίκυκλα στην Ελλάδα;
Πατίνια;
Καρφίτσες;
Σπίρτα;
Οδοντογλυφίδες;
Τσολιαδάκια;
Σκόρδα; -
Το να είναι κάποιος έτοιμος για δουλειά βγαίνοντας από το ΑΕΙ δεν αποκλείει το να διαθέτει ταυτόχρονα υψηλή θεωρητική κατάρτιση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό όταν διαθέτει θεωρητική κατάρτιση αλλά δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα από πρακτικής πλευράς. Κάποιοι αποκαλούν ορισμένους Πολιτικούς Μηχανικούς 'καλλιτέχνες', δηλαδή ότι στήνουν σπίτια όμορφα και λειτουργικά στο χαρτί, όμως όχι σταθερά, κατά τον δυνατόν οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργικά στην πράξη. Τι να τον κάνεις τέτοιον επιστήμονα; Κι έρχεται μετά ο Χ εργοδότης και ζητάει δικαιολογημένα υποχρεωτικά 5ετή εμπειρία για να τον προσλάβει, στέλνοντάς τον στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Δεν διαφωνώ.
Αν και τον χαρακτηρισμό 'καλλιτέχνες' τον συνδέω πιο πολύ με τους αρχιτέκτονες.συμφωνω μαζί σας!!!
καπως έτσι ειναι κ φταίει το εκπαιδευτικο συστημα που τρέφει ολουςτ ους φοιτητες με την ιδεα να μπουνε στο Δημοσιο.τι ειναι αυτο ρε παιδια??
**
Δημοσιο στα 35 σου κ αργότερα.**πριν απο αυτο πρεπει να λιωσεις στις ιδιωτικες επιχειρησεις κ μετα να απαιτεις να μπεις στο Δημοσιο.ετσι ειναι..ειναι δυνατον να μπαινουν στο Δημοσιο 25χρονοι επειδη το κρα΄τος εχει έλλειμμα στο συγκεκριμένο τομέα???οχι ....
'Λιωσε' τους πρωτα σε επιχειρήσεις για απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας κ τα συναφή κ μετα κότσαρε τους στο Δημοσιο να διδάσκουν αυτα μου μαθανε στην πράξη.μια ιδεα ειναι αυτη! Στο Δημοσιο καλο ειναι να μπαινουν οσοι εχουν πολυετη πειρα κ οχι μέσω ΑΣΕΠ που ουσιαστικα ειναι ένα 2ο συστημα αξιολογησης (οτιναναι κατα την γνωμη μου) όπως οι Πανελληνιες!!! οχι ρε παιδια έτσι!!!οχι...Δεν γίνετε να διαβάζουμε άσχετα πράγματα σε ολη μας τη ζωη.
η πράξη κ ο χρόνος θα δείξει αν εισαι ικανος να μπεις στο Δημόσιο.
Αχ...Επρεπε να μπω στο Υπ.Εργασιας!!
-
Ο χρήστης theos_larissa έγραψε:
Δεν ξέρω αλλα ειμαι υπέρ *ενος καλου φοιτητη απο ενα καλο ΤΕΙ *παρά ενος μετρίου φοιτητη απο ενα πολυ καλο πανεπιστήμιο.Και αυτό σχετικό είναι. Δεν το αποκλείω. Υπάρχουν παιδιά εκεί, που πραγματικά αξίζουν.
Εγώ τα ΤΕΙ τα έχω ζήσει, αφού πρώτα τελείωσα το ΤΕΙ μηχανολογίας Καβάλας και τώρα είμαι με κατακτήριες στο Μηχανολόγων του Αριστοτελείου (από τον Απρίλη του 2004).
Η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τα ΤΕΙ είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ χαμηλό επίπεδο των σπουδαστών (πλειοψηφία που απαξιώνει το σύνολο), η γενικευμένη λογική της ήσσονος προσπάθειας (και στα πανεπιστήμια υπάρχει, αλλά εκεί είναι το κάτι άλλο!) και το γεγονός ότι το 40~60% των καθηγητών είναι ανάξιοι να διδάσκουν, αφού τους λείπει η κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση-υπόβαθρο.
Όταν βγήκα από τα ΤΕΙ (πεπεισμένος ότι γι' αυτό που ήθελα ΕΠΡΕΠΕ να δώσω κατακτήριες) το 30% των γνώσεών μου το όφειλα στο Τ.Ε.Ι. Το υπόλοιπο 70% σε 'μένα.
Τώρα το 60% των γνώσεών μου το οφείλω στο πανεπιστήμιο και το υπόλοιπο 40% σε 'μένα. Είμαι στην μέση, αφού έχω 22/50 μαθήματα και σε αυτήν την εξεταστική θέλω να πάω για το 25/50. Θα πάω 4ο έτος τώρα.
Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η πίτα (το 100%) μεγάλωσε, λόγω της εξέλιξής μου, τότε η συνολική γνώση μου (θεωρητική - πρακτική) αυξήθηκε!Ταυτόχρονα έχω κάνει τις σφραγίδες μου, βιβλία εσόδων-εξόδων κ.τ.λ., ώστε να μπορώ (όποτε μου δίνεται η ευκαιρία) να κάνω καμιά Η/Μ μελέτη πολυκατοικιών (θέρμανση, καύσιμο αέριο κ.τ.λ.).
-
........................
Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η πίτα (το 100%) μεγάλωσε, λόγω της εξέλιξής μου, τότε η συνολική γνώση μου (θεωρητική - πρακτική) αυξήθηκε!Αντε Καλό πτυχίο κ μια καλή κερδοφόρα δουλειά. Γιατι δεν ειναι μόνο να τελειωσεις κ να έχεις πτυχία αλλα να μπορεις να τα χρησιμοποιησεις εξυπνα κ πονηρά! μην εισαι στόκος στην αναζήτηση! εκει ειναι η μαγκιά.σε μικρο χρονικο διάστημα να μπορεις να εκμεταλλευτείς τις γνωσεις-πτυχια που έχεις. η δημιουργια ενος καλου βιογραφικου ειναι ένα ολόκληρο διδακτικο μάθημα.! Public relationships στην μέση κ 'εξυπνάδα' μαζί!
-
Ο χρήστης theos_larissa έγραψε:
πριν απο αυτο πρεπει να λιωσεις στις ιδιωτικες επιχειρησεις κ μετα να απαιτεις να μπεις στο Δημοσιο.ετσι ειναι..ειναι δυνατον να μπαινουν στο Δημοσιο 25χρονοι επειδη το κρα΄τος εχει έλλειμμα στο συγκεκριμένο τομέα???οχι ....'Λιωσε' τους πρωτα σε επιχειρήσεις για απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας κ τα συναφή κ μετα κότσαρε τους στο Δημοσιο να διδάσκουν αυτα μου μαθανε στην πράξη.μια ιδεα ειναι αυτη! Στο Δημοσιο καλο ειναι να μπαινουν οσοι εχουν πολυετη πειρα κ οχι μέσω ΑΣΕΠ που ουσιαστικα ειναι ένα 2ο συστημα αξιολογησης (οτιναναι κατα την γνωμη μου) όπως οι Πανελληνιες!!! οχι ρε παιδια έτσι!!!οχι...Δεν γίνετε να διαβάζουμε άσχετα πράγματα σε ολη μας τη ζωη.
Εγώ ακριβώς αυτό είναι που εχθρεύομαι...
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι για τα μπάζα, αφού δεν επενδύουν τίποτα στην έρευνα (παραγωγή νέων προϊόντων) και προσπαθούν από την μύγα να βγάλουν ξύκγι (βλ. χαμηλούς μισθούς κ.τ.λ.)...
Δεν εκμεταλλεύονται σωστά τις γνώσεις / ικανότητες των στελεχών τους, αλλά τους έχουν σαν τα παιδιά 'για όλες τις δουλειές', τα καθιστούν για τα πάντα υπέυθυνα (αν γίνει καμιά στραβή εσένα θα βάλουν φυλακή χωρίς πολλά πολλά), παρακαλάνε τον Θεό (και τον δημόσιο υπάλληλο που λάδωσαν) μπας και πάρουν για 35η φορά καμιά επιχορήγηση από την Ε.Ε., κάνουν του κόσμου τις παρανομίες, λειτουργούν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα και κατ' τ' άλλα έχει ο Θεός!Κλασικό παράδειγμα οι βιομηχανίες ζάχαρης, που μόλις στάματησε η επιχορήγηση του προϊόντος αυτού από την Ε.Ε., λένε ότι θα το κλείσουν!!!
Το ακούσατε αυτό;;;
Αν είναι δυνατόν!!!!!
Υπάρχουν ένα κάρο εναλλακτικές (π.χ. το ψάξανε καθόλου με την βιοαιθανόλη τι παίζει/αξίζει; Μπορεί να βγει από τα ζαχαρότευλα. Βέβαια το εγργοστάσιο της Ξάνθης βγάζει ζάχαρη από παντζάρια, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Η Ford-Saab πουλάνε πάρα πολλά αυτοκίνητα στην Σουηδία, που καίνε και βιοαιθανόλη. Σε λίγο και την Αγγλία. Γιατί όχι και στην Ελλάδα; ), αλλά δεν βαριέσαι... Αυτοί θα μείνουν στον δρόμο; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το να είναι κάποιος έτοιμος για δουλειά βγαίνοντας από το ΑΕΙ δεν αποκλείει το να διαθέτει ταυτόχρονα υψηλή θεωρητική κατάρτιση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό όταν διαθέτει θεωρητική κατάρτιση αλλά δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα από πρακτικής πλευράς. Κάποιοι αποκαλούν ορισμένους Πολιτικούς Μηχανικούς 'καλλιτέχνες', δηλαδή ότι στήνουν σπίτια όμορφα και λειτουργικά στο χαρτί, όμως όχι σταθερά, κατά τον δυνατόν οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργικά στην πράξη. Τι να τον κάνεις τέτοιον επιστήμονα; Κι έρχεται μετά ο Χ εργοδότης και ζητάει δικαιολογημένα υποχρεωτικά 5ετή εμπειρία για να τον προσλάβει, στέλνοντάς τον στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Θα συμφωνήσω 100% και εγώ θα έλεγα πως η γνώσεις επι της ουσίας είναι αλληλένδετες.
Κατα τη γνώμη μου δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ θεωρητικής κατάρτισης και γνώσης στην πράξη επειδή η γνώση στην πράξη θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα της θεωρητικής κατάρτισης.
Αν και θα γίνω ίσως λίγο ομώς θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις, με βάση πάντα την όποια εμπειρία μου:
-Τα ελληνικά πολυτεχνεία δεν σου δίνουν θεωρητικό υπόβαθρο, σε μαθαίνουν να λύνεις ασκήσεις, είναι ενα πολύ δύσκολο λύκειο και τίποτα άλλο. Εχω υπ'όψιν μου φοιτητές με πολύ μεγάλο μέσο όρο που είναι ανίκανοι είτε για δημιουργία είτε για μια σοβαρή δουλειά και (άλλο μεγάλο θέμα) ο μόνος τρόπος να απορροφηθούν είναι να συνεχίσουν με διδακτορικό και να καταλήξουν μια μέρα καθηγητές οι ίδιοι (ωστε να συνεχιστει η παράδοση).
- το διάσημο θεωρητικό υπόβαθρο των ελληνικών πανεπηστιμίων δεν μπορεώ να ξέρω αν είναι ανώτερο απο των καλών ξένων (πολύ αμφιβάλω) ξέρω όμως πως δίνεται με τέτοιο τρόπο ωστε οι φοιτητές να έχουν την εντύπωση πως πραγματικά έχουν βουτίξει μεχρι τα μαλλιά μέσα στην επιστήμη. Ακόμα και το πιο απλό πράγμα μέσω του κάκιστου (σηνήθως, όχι φυσικά πάντα) τρόπου δυδασκαλίας φαντάζει πολυσύνθετο οπότε για να κατανοήσει ο κάθε φοιτητής μια συγκεκριμένη θεωρία σπαταλεί πολλαπλάσιο κόπο απ'όσο θα έπρεπε. Ο κόπος αυτός όμως αναλώνεται στις 'τριβές' του συστήματος και δεν έχει πραγματικό αντίκρυσμα.
-Οι εξαιρέσεις των πολύ καλών ελλήνων μηχανικών αν προσέξετε είτε έχουν ξένη κατάρτιση είτε έχουν ουσιαστικά παρακάμψει το ελληνικό σύστημα για να καταλλήξουν όπως έλεγε και ο Ν.Δήμου 'τραγικά αυτοδίδακτοι' .
-
Το πρόβλημα για μένα είναι στην ελλιπή κατάρτιση των καθηγητών στα πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι δεν έχουν περάσει ούτε από έξω από βιομηχανίες, Τεχνικές εταιρείες και λοιπούς παραγωγικούς χώρους.
Κάνουν ένα διδακτορικό, αναμασώντας συμπυκνωμένες γνώσεις προηγούμενων ετών και γλείφοντας από εδώ και από εκεί θρονίαζουν τον πωπό τους στην μαλακή καρέκλα του Ιδρύματος....... μετά δώστου ταξιδάκια και ανούσιες ανακοινώσεις σε συνέδρια και όλα πάν καλά........ πέφτει και ο μισθούλης.......βγάζουμε και καμμιά φωτοτυπία τις σημειώσεις να κάνουμε και κανένα μάθημα στους μ@λ@κες τους φοιτητές και όλα ΟΚ.
Εγώ από τότε που τελείωσα έχω πιάσει πρώην καθηγητές μου να διατελούν σε πλήρη σύγχηση και να έχουν πλήρη άγνοια για πρόσφατες εξελίξεις....γύρω απο τον χώρο στον οποίο κανονικά ΑΥΤΟΙ έπρεπε να είναι που προωθούν τις εξελίξεις............
αλλά δεν βαριέσαι ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ..... απλά μην ασχολείστε με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
-
Εδώ θα διαφωνήσω.
Οι περισσότεροι καθηγητές μας (της σχολής μας) έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και διακρίσεις στον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού. Βασικά για όλους ακούω συχνά πυκνά και από κάτι.
Ένας από αυτούς μάλιστα μας έδειχνε (στα πλαίσια του μαθήματος στοιχεία μηχαχών ΙΙ) έναν αυξητήρα που είχε φτιάξει για έναν τράκτορα της Renault. Αυτός μάλλον πρέπει ήδη να φοριέται από συγκεκριμένα μοντέλα - τράκτορες της Renault. Επίσης, δεν ξέρω γιατί, κάθε χρόνο η Porsche του στέλνει αυτού του καθηγητή ημερολόγια, αναμνηστικά κ.τ.λ. Ένας άλλος (που μας κάνει θερμοδυναμική) εκτελεί πειράματα σε πετρελαιοκινητήρες για λογαριασμό αυτοκινητοβιομηχανιών. Τις προάλλες η peugeot και η honda του είχαν στείλει από ένα 407 diesel και Accord diesel αντίστοιχα, για μετρήσεις, έρευνες κ.τ.λ. Ένας άλλος (που μας κάνει επίσης στοιχεία μηχανών) δούλευε (ή ακόμα δουλεύει, δεν ξέρω) στην MAN. Ένας άλλος (που μας κάνει μηχανική ρευστών) εκετελεί εργολαβικά έρευνες για διάφορες εταιρίες (είχα ακούσει ότι η jaguar του είχε στείλει έναν κινητήρα για την βελτιστοποίηση της αναπνοής του, αλλά μάλλον είναι ράδιο αρβύλα. Το ίδιο λέει είχε κάνει και η Ferrari για μια αεροτομή της...). Πάλι σε ράδιο αρβύλα, είχα ακούσει ότι ένας άλλος είχε φτιάξει (παρέα με τους διδακτορικούς του) έναν αλγόρυθμο που προσομοιώνει crash test, το οποίο το είχε αγοράσει το VAG group. Πάλι από ράδιο αρβύλα, είχα ακούσει ότι ένας άλλος δούλευε στην NASA!!! (πολύ ράδιο αρβύλα όμως)
Βέβαια, δεν ξέρω τι ακριβώς κερδίζουν οι φοιτητές και το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου με τις καθαρά ατομικές ερευνητικές δραστηριότητες των καθηγητών, στις οποίες δεν έχουμε συνήθως καμιά πρόσβαση.
Δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και με τις άλλες πολυτεχνικές σχολές.Γενικά πάντως,
Πολλές φορές όμως συμφωνώ ότι όμως ότι η διδασκαλία δεν είναι καλή.
Πολλές φορές μαθαίνουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε τι είναι, πως είναι, πως δουλεύει στην πράξη, που χρησιμοποιείται κ.τ.λ.
Πολλές φορές διαφεντεύει η αναξιοκρατία - βυσματοκρατία
Πολλές φορές επιβραβεύεται το στεγνό διάβασμα και διακρίνονται οι φοιτητές που απλά ξέρουν να διαβάζουν, χωρίς να νιώθουν τι είναι αυτό που διαβάζουν.
Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του παιδιού που 'απλά ξέρει να διαβάζει', ούτε είμαι άξιος να τον κρίνω. Εξάλλου αυτό είναι αναπόφευκτο. Ό,τι σύστημα και να εφαρμόσεις, αυτοί που 'απλά ξέρουν να διαβάζουν' διακρίνονται. Δεν είναι και τόσο κακό στο κάτω - κάτω!Πολλοί καθηγητές το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και προσπαθούν να αντιπαραβάλλουν την θεωρία με την πράξη. Αλλά αυτό δεν γίνεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής του πανεπιστημίου, αλλά σαν μεμονωμένη προσπάθεια.
Συνέχεια ακούω τους καθηγητές μας να μας παροτρύνουν να 'ανοιχτούμε', να αποκτήσουμε εμπειρία - προϋπηρεσία κ.τ.λ.Κανείς δεν είπε ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι καλά. Όχι όμως για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δεν είναι καλό και ένα π.χ. Αγγλικό πανεπιστήμιο του κώλου. Για άλλους λόγους.
Και φυσικά μεταξύ των καλών ξένων πανεπιστημίων τα δικά μας δεν έχουν καλή κατάταξη. Δεν είμαι και ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσω. -
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι για τα μπάζα, ...... κάνουν του κόσμου τις παρανομίες, λειτουργούν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα και κατ' τ' άλλα έχει ο Θεός!.......Γιατί δεν φτιάχνεται τπτ, ρωτάτε. Μα γιατί για να φτιαχτεί κάτι, πρέπει κατ' αρχάς να υπάρξει κάποιος έξυπνος άνθρωπος. Αυτός, λοιπόν, στην Ελλάδα βρίσκει 10 τρόπους να βγάλει χρήματα χωρίς κόπο, ενώ αν ξεκινήσει να φτιάχνει αυτό που θέλει μπορεί και να μην το καταφέρει ποτέ. Στη θέση του, τι θα διαλέγατε;;;;;;;
Δυο τρόποι για να πεις το ίδιο πράγμα...
-
Γενικά πάντως,
Πολλές φορές όμως συμφωνώ ότι όμως ότι η διδασκαλία δεν είναι καλή.
Πολλές φορές μαθαίνουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε τι είναι, πως είναι, πως δουλεύει στην πράξη, που χρησιμοποιείται κ.τ.λ.
Πολλές φορές διαφεντεύει η αναξιοκρατία - βυσματοκρατία
Πολλές φορές επιβραβεύεται το στεγνό διάβασμα και διακρίνονται οι φοιτητές που απλά ξέρουν να διαβάζουν, χωρίς να νιώθουν τι είναι αυτό που διαβάζουν.
Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του παιδιού που 'απλά ξέρει να διαβάζει', ούτε είμαι άξιος να τον κρίνω. Εξάλλου αυτό είναι αναπόφευκτο. Ό,τι σύστημα και να εφαρμόσεις, αυτοί που 'απλά ξέρουν να διαβάζουν' διακρίνονται. Δεν είναι και τόσο κακό στο κάτω - κάτω!συμφωνω
ακριβως τα ιδια εχω διαπιστωσει και εγω τωρα που τελειωνω (ΤΕΙ) -ενα γαμημενο μαθημα εμεινε -
λιγοι ειναι αυτοι που καταλαβαινουν τι σπουδαζουν,μπορουν να το εφαρμοσουν και θα γινουν μηχανικοι και οχι απλα μαστορες ( )
και το γαμωτο ειναι οτι θα ειναι στην ιδια κατηγορια με τους μαστορες
Γιατί Θεούλιη μ';