-
καποια μοντελα ισως να εχουν μηδενικη καταναλωση με ταχυτητα στο σαζμαν και χωρις γκαζι σε συγκριση με το να βγαλεις ταχυτητα. Αυτη την λειτουργια πρεπει να την υποστηριζει ο εγκεφαλος οποτε δεν στεκει για ολλα τα αυτοκινητα! ποσο μαλλον για τα καρμπιλατερατα οποτε η λυση βγαζεις ταχυτητα και τσουλας στο ρελαντι ειναι η πιο οικονομικη για αυτους που δεν υποστηριζει ο εγκεφαλος τους αυτην την λειτουργια. (αυτο για να ξεκαθαριζουμε καποια πραγματα)
Οσον αφορα την ασφαλεια μας...ναι εχω ακουσει 1000αδες φορες εκτος forum οτι ποτε δεν τσουλαμε το αμαξι χωρις ταχυτητα γιατι ειναι επικινδινο
διοτι οι τροχοι ειναι ελευθεροι...αν θελει μας το εξηγει καποιος.Φρεναρισμα με κατεβασμα σαφος μιωνει την αποσταση πεδησης, σε βαρος της καταναλωσης για καποια αμαξια...
Εχω κανει 100km με 5Ε μεσα στην πολη εχωντας νεκρα και κανωντας χρηση του γκαζιου μονο για να αποκτησει φορα το αμαξι... (οπως κοινουνται τα τρενα του ΟΣΕ)
-
Ο χρήστης Lefteris25 έγραψε:
καποια μοντελα ισως να εχουν μηδενικη καταναλωση με ταχυτητα στο σαζμαν και χωρις γκαζι σε συγκριση με το να βγαλεις ταχυτητα.To δικό μου είναι ένα από αυτά.Το δοκίμασα σε κατηφόρα με σχετικά μεγάλο μήκος και μικρή κλίση, με 5η στο κιβώτιο και το trip μηδένισε,και έμεινε μηδενισμένο για όσο είχα σηκώσει το πόδι από το γκάζι.
Πραγμα που δεν έκανε με 'νεκρά' στην οποία έδειξε μια μικρή κατανάλωση , -
Αν όμως, δοκιμάσεις το ίδιο με 5η π.χ. που να βρίσκεται κάτω από 1300-1500 σ.α.λ. όπου περίπου ενεργοποιείται το αυτόματο ρελαντί, η κατανάλωσή σου θα είναι περίπου ανάλογη με το αν είχες νεκρό, τουλάχιστον όχι απόλυτα μηδενική.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό side-effect των ηλεκτρονικών ψεκασμών.
-
Για να πω την αλήθεια δεν είχα κοιτάξει τις στροφές. Είχα επικεντρωθεί στο trip computer
-
Τον δρόμο βρε κοίτα!!!
Μεγάλη πλάκα οι μετρήσεις με trip computer. Πώς περνάνε ακόμα και οι πιο βαρετές διαδρομές...;
Δοκίμασέ το με μια 5η από 3000 να πέσει μέχρι τις 1000. Θα ξεκινήσει (πιθανότατα, αν έχουμε κοινό είδος trip computer) με 0 κατανάλωση και μόλις περάσει από τις 1500, βγάζει κάτι ψιλά, γύρω στα 2-3 λίτρα. Αν κατεβάσεις εκείνη την ώρα σε 3η π.χ., και ανέβουν οι στροφές στις 2500-3000, πάλι μηδενίζεται.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Τον δρόμο βρε κοίτα!!!Μεγάλη πλάκα οι μετρήσεις με trip computer. Πώς περνάνε ακόμα και οι πιο βαρετές διαδρομές...;
Δοκίμασέ το με μια 5η από 3000 να πέσει μέχρι τις 1000. Θα ξεκινήσει (πιθανότατα, αν έχουμε κοινό είδος trip computer) με 0 κατανάλωση και μόλις περάσει από τις 1500, βγάζει κάτι ψιλά, γύρω στα 2-3 λίτρα. Αν κατεβάσεις εκείνη την ώρα σε 3η π.χ., και ανέβουν οι στροφές στις 2500-3000, πάλι μηδενίζεται.
Ωραίο σκηνικό, θα το κάνω, δεν τα ήξερα όλα αυτά.
Αν τσακιστώ πουθενά θα σου στείλω το λογαριασμό -
Μου φαίνεται πριν μιλήσω, θα έχω και συμβόλαιο με απαλλακτικούς όρους μαζί, το οποίο θα πρέπει να αποδέχεστε!
-
Αν όμως, δοκιμάσεις το ίδιο με 5η π.χ. που να βρίσκεται κάτω από 1300-1500 σ.α.λ. όπου περίπου ενεργοποιείται το αυτόματο ρελαντί, η κατανάλωσή σου θα είναι περίπου ανάλογη με το αν είχες νεκρό, τουλάχιστον όχι απόλυτα μηδενική.Αυτό είναι ένα πολύ καλό side-effect των ηλεκτρονικών ψεκασμών.
Αυτό το side-effeect είναι που μας επιτρέπει να κάνουμε μικρές κινήσεις μπρος πισω (ειδικά στο παρκάρισμα) χωρίς χρήση γκαζιού
-
Aν και αυτό που εννοούσα ως side-effect ήταν το ότι δεν καίμε όταν δεν πατάμε γκάζι, και αυτό που λες εσύ είναι όντως ένα πολύ θετικό 'εργαλείο'. Αλήθεια, με το καρμπιρατέρ το απλό δεν γινόταν; Γιατί, το Sunny 1.3 που κυκλοφορώ, ακούει σε αυτές τις μικροκινήσεις χωρίς γκάζι...και μη μου πείτε ότι είναι η αστείρευτη ροπή από το ρελαντί...
-
Εγώ δεν νομίζω ότι είναι θέμα του side effect που λέτε...
Απλά αν η ροπή που βγάζει στο ρελαντί είναι αρκετή...
Εξάλλου με το απαλό άφημα του συμπλέκτη δεν ζητάς πολύ επιτάχυνση, οπότε μια μικρή ροπή αρκεί.Με το Fiat 127 που είχα (πολύ ροπή στα χαμηλά), μπορούσα να το κάνω άνετα. Ειδικά δε αν τραβούσα το τσοκ (κρύο μοτέρ) και ανέβαιναν οι στροφές (είχε και πλούσιο μείγμα) ξεκινούσε κανονικότατα...
-
Καλά, όταν δουλεύει το τσοκ, έχει πολλή πλάκα. Και το Κλιάκι και το Λεόν ανεβάζουν χαλαρά με 2α μέχρι 20 χιλιόμετρα και ο εκάστοτε συνοδηγός μου παθαίνει όταν με βλέπει να σηκώνω τα πόδια μου από τα πεντάλ!!!
Άρα, για αυτό συμβαίνει και στο καρμπιρατεράτο Σάνι, ε; Κοίτα να δεις που οδηγούσα τερατώδες ροπάτο μοτέρ...
-
Καλά, όταν δουλεύει το τσοκ, έχει πολλή πλάκα. Και το Κλιάκι και το Λεόν ανεβάζουν χαλαρά με 2α μέχρι 20 χιλιόμετρα και ο εκάστοτε συνοδηγός μου παθαίνει όταν με βλέπει να σηκώνω τα πόδια μου από τα πεντάλ!!!Άρα, για αυτό συμβαίνει και στο καρμπιρατεράτο Σάνι, ε; Κοίτα να δεις που οδηγούσα τερατώδες ροπάτο μοτέρ...
Πλάκα έχει να το δεις αυτό σε κάποιο πραγματικά ροπάτο μοτέρ. Κάποτε πήγα ένα Landrover 90 V8 από Νέο Κόσμο ---> Πειραιά, με κομμένη ντίζα γκαζιού, βάζοντας κανονικά μέχρι και 5η με τις στροφές στο ρελαντί
-
Ένα σημείο που δεν αναφέρθηκε είναι ότι όταν ο κινητήρας λειτουργεί με σχετικά μεγάλη ταχύτητα και κλειστή πεταλούδα έχουμε μεγαλύτερη υποπίεση άρα καλύτερη υποβοήθηση στα φρένα.... αλλιώς με νεκρά και ρελαντί η υποβοήθηση είναι ελάχιστη.....
Υποθέτω ότι αυτό θα πρέπει να δυσκολεύει τις θεωρίες για το αν φρενάρει καλύτερα με ή χωρίς φρενάρισμα του κινητήρα..... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ένα σημείο που δεν αναφέρθηκε είναι ότι όταν ο κινητήρας λειτουργεί με σχετικά μεγάλη ταχύτητα και κλειστή πεταλούδα έχουμε μεγαλύτερη υποπίεση άρα καλύτερη υποβοήθηση στα φρένα.... αλλιώς με νεκρά και ρελαντί η υποβοήθηση είναι ελάχιστη...Μα όλες οι προηγούμενες σελίδες πάνω ακριβώς σε αυτό αναλώθηκαν (κλειστή πεταλούδα, δουλεύει ο κινητήρας σαν αντλία, αποροφά ισχύ κ.τ.λ.)
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Ευχαριστώ...
Συμφωνώ. Ο τρόπος που ανάφερα ειναι καθαρά θεωρητικός.
Ετσι και αλλιώς σε φρενάρισμα πανικού, ποιος θα θυμιθει τον συμπλέκτη;νομίζω κάπου είχε γραφτεί, ότι στατιστικά το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγών πατάει συμπλέκτη ταυτόχρονα με το φρένο
Είναι αλήθεια μια πολύ κακιά συνήθεια που την αποκτάνε συνήθως οι οδηγοί που κινούνται περισσότερο εντός πόλεων. Οι μικρές ταχύτητες επιβάλουν συχνά να πατάμε μαζί με το φρένο και τον συμπλέκτη για να μην σβήσει ή σκορτσάρει το αμάξι οπότε μας γίνεται συνήθεια σε κάθε φρενάρισμά.
-
Δεν είναι ψέμα, υπάρχουν περιπτώσεις που όταν ετοιμάζομαι να στρίψω (σε χαμηλές ταχύτητες ή όταν δεν είμαι σίγουρος ακριβώς για το δρόμο που πάω), πατάω ασυναίσθητα το συμπλέκτη. Ευτυχώς, σιγά-σιγά το αποβάλλω αυτό... Πάντως σε φρενάρισμα πανικού, είμαι άριστος ---->Τσαρούχι στο φρένο!!!
Φρενάρισμα με τον κινητήρα και οικονομία καυσίμου...