-
Ο χρήστης thomas lpg έγραψε:
Από την ίδια μάνικα – γεμιστηκό που παίρνομαι μίγμα για οικιακή , βιομηχανική χρήση , παίρνομαι και για κίνηση . Είναι το ίδιο υλικό χωρίς να διαφέρει σε τίποτα μα απολύτως τίποτα στην παρασκευή του .
Η μόνη διαφορά του είναι στην φορολογίαΚατ'αρχην η μανικα που γεμιζει τα βυτια μπορει να μην παιζει κανενα ρολο ως προς την ποιοτητα του υγραεριου.
Δηλαδη, μπορει απο την ιδια μανικα να δινεται και μειγμα αλλα και καθαρο προπανιο και φυσικα καθαρο βουτανιο αναλογα με τις εγκαταστασεις και δυνατοτητες του διυλιστηριου. Αυτο που παιζει ρολο ειναι η δεξαμενη απ'οπου τραβανε το υγραεριο. Μπορει να υπαρχει δεξαμενη μονο για προπανια η μονο για βουτανια η μονο για μειγμα προπανιου/βουτανιου (συνηθως αυτοκινησης).
Φυσικα και το προιον για οικιακη χρηση και για βιομηχανικη δεν ειναι το ιδιο με αυτο της αυτοκινησης για τον απλο λογο οτι οι δεξαμενες για αυτο το σκοπο ειναι ολες εξωτερικες και σε ψυχροτερα κλιματα, οπως στη Βορειο Ελλαδα το χειμωνα το μειγμα αυτο (της αυτοκινησης) που περιεχει και ποσοστο βουτανιου κατα 70-75% εχει δυσκολια στην εκτονωση (η πτητικη του δυνατοτητα μειωνεται δραματικα οταν κρυωνει, και αυτος πρεπει να ειναι ο λογος που υπαρχουν οι αναφερομενες δυσλειτουργιες στα αυτοκινητα ) και γι'αυτο το λογο χρησιμοποιειται σχεδον αν οχι τελειως καθαρο προπανιο. Αυτο δεν χωρα αμφισβητηση.
Γι'αυτο οπως εχουμε ξαναπει σε ψυχροτερα κλιματα οπως Βορεια Ευρωπη και το υγραεριο κινησης ειναι καθαρο προπανιο. Για το οικιακο η βιομηχανικο υγραεριο ουτε συζητηση φυσικα.Τωρα αν για οικιακη/βιομηχανικη χρηση στην Βορειο Ελλαδα δινουν υγραεριο κινησης τι να πω? Δεν το ξερω και μου φαινεται δυσκολο να το πιστεψω.
Στην Ευβοια που εχω και προσωπικη πειρα ξερω οτι δινουν προπανιο, μου φαινεται υποπτο το να δινουν μειγμα στην Βορειο Ελλαδα, ειδικα τον χειμωνα.
Προσωπικα πιστευω οτι ακομα και το μειγμα κινησης στην Βορειο Ελλαδα θα επρεπε να ηταν στο 40/60 (προπανιο/βουτανιο) αν οχι στην περισσοτερη Ελλαδα, οπως γινεται και ειναι στην Τουρκια.
Οταν ομως εμεις, τα ελληνικα διυλιστηρια, εχουμε πλεονασμα βουτανιου σε σχεση με το προπανιο (απο τη διυληση αλλα και απο την καταναλωση αφου οπως ειπα χρειαζομαστε περισσοτερο προπανιο απο αυτο που παραγουμε γι'αυτο και κανουμε διαρκεις εισαγωγες που φυσικα εχουν αρκετο κοστος), ε καπου προσπαθουν να διοχετευσουν βουτανιο και αυτο ειναι στο υγραεριο κινησης αλλα παντα με συγκεκριμενη ποσοστοση αναλογα την εποχη ωστε να ειναι η χρηση του απροβληματιστη.
Προσωπικα παντως ποτε δεν ειχα προβλημα δυσλειτουργιας ακομα και σε βαθμους υπο το μηδεν αλλα δεν μπορω να ξερω τι κανει ο καθε τοπικος διακινητης. -
Ο χρήστης rufous έγραψε:
alexeft σε ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια να αναλύσεις το πρόβλημα!
Παρολαυτά δεν πήρα κάποια απάντηση για το αν εν τέλει το lpg heaterαξίζει τον κόπο.
Πάντως τι να πω... όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post μερικές σελίδες πίσω, ο πνεύμονας είναι πολύ χαμηλά τοποθετημένος. Ίσως το post μιας φωτογραφίας να βοηθούσε;
Θα πω στον εγκαταστάτη να το ξανακοιτάξει, αν και όσοι έχουν δει την τοποθέτηση (άσχετοι και σχετικοί) εντυπωσιάστηκαν...Τό κόστος είναι μικρό καί αξίσει τόν κόπο.
-
Ο χρήστης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΑΛΑΚΗΣ έγραψε:
Από την ίδια μάνικα – γεμιστηκό που παίρνομαι μίγμα για οικιακή , βιομηχανική χρήση , παίρνομαι και για κίνηση . Είναι το ίδιο υλικό χωρίς να διαφέρει σε τίποτα μα απολύτως τίποτα στην παρασκευή του .
Η μόνη διαφορά του είναι στην φορολογίαΚατ'αρχην η μανικα που γεμιζει τα βυτια μπορει να μην παιζει κανενα ρολο ως προς την ποιοτητα του υγραεριου.
Δηλαδη, μπορει απο την ιδια μανικα να δινεται και μειγμα αλλα και καθαρο προπανιο και φυσικα καθαρο βουτανιο αναλογα με τις εγκαταστασεις και δυνατοτητες του διυλιστηριου. Αυτο που παιζει ρολο ειναι η δεξαμενη απ'οπου τραβανε το υγραεριο. Μπορει να υπαρχει δεξαμενη μονο για προπανια η μονο για βουτανια η μονο για μειγμα προπανιου/βουτανιου (συνηθως αυτοκινησης).
Φυσικα και το προιον για οικιακη χρηση και για βιομηχανικη δεν ειναι το ιδιο με αυτο της αυτοκινησης για τον απλο λογο οτι οι δεξαμενες για αυτο το σκοπο ειναι ολες εξωτερικες και σε ψυχροτερα κλιματα, οπως στη Βορειο Ελλαδα το χειμωνα το μειγμα αυτο (της αυτοκινησης) που περιεχει και ποσοστο βουτανιου κατα 70-75% εχει δυσκολια στην εκτονωση (η πτητικη του δυνατοτητα μειωνεται δραματικα οταν κρυωνει, και αυτος πρεπει να ειναι ο λογος που υπαρχουν οι αναφερομενες δυσλειτουργιες στα αυτοκινητα ) και γι'αυτο το λογο χρησιμοποιειται σχεδον αν οχι τελειως καθαρο προπανιο. Αυτο δεν χωρα αμφισβητηση.
Γι'αυτο οπως εχουμε ξαναπει σε ψυχροτερα κλιματα οπως Βορεια Ευρωπη και το υγραεριο κινησης ειναι καθαρο προπανιο. Για το οικιακο η βιομηχανικο υγραεριο ουτε συζητηση φυσικα.Τωρα αν για οικιακη/βιομηχανικη χρηση στην Βορειο Ελλαδα δινουν υγραεριο κινησης τι να πω? Δεν το ξερω και μου φαινεται δυσκολο να το πιστεψω.
Στην Ευβοια που εχω και προσωπικη πειρα ξερω οτι δινουν προπανιο, μου φαινεται υποπτο το να δινουν μειγμα στην Βορειο Ελλαδα, ειδικα τον χειμωνα.
Προσωπικα πιστευω οτι ακομα και το μειγμα κινησης στην Βορειο Ελλαδα θα επρεπε να ηταν στο 40/60 (προπανιο/βουτανιο) αν οχι στην περισσοτερη Ελλαδα, οπως γινεται και ειναι στην Τουρκια.
Οταν ομως εμεις, τα ελληνικα διυλιστηρια, εχουμε πλεονασμα βουτανιου σε σχεση με το προπανιο (απο τη διυληση αλλα και απο την καταναλωση αφου οπως ειπα χρειαζομαστε περισσοτερο προπανιο απο αυτο που παραγουμε γι'αυτο και κανουμε διαρκεις εισαγωγες που φυσικα εχουν αρκετο κοστος), ε καπου προσπαθουν να διοχετευσουν βουτανιο και αυτο ειναι στο υγραεριο κινησης αλλα παντα με συγκεκριμενη ποσοστοση αναλογα την εποχη ωστε να ειναι η χρηση του απροβληματιστη.
Προσωπικα παντως ποτε δεν ειχα προβλημα δυσλειτουργιας ακομα και σε βαθμους υπο το μηδεν αλλα δεν μπορω να ξερω τι κανει ο καθε τοπικος διακινητης.Κύριε Καψαλάκη ...
ή αλήθεια κρύβεται στήν φράση''έ κάπου προσπαθούν νά διοχετεύσουν τό βουτάνιο''.
Πουθενά αλλού.
Ό κάθε πρατηριούχος προσπαθώντας νά αποδείξει ότι δέν είναι ελέφας γίνεται αποδέκτης σειράς παραπόνων από πελάτες,
καί προβαίνει ενίοτε καί σέ παράτυπες κινήσεις εμπλουτισμού μέ προπάνιο προκειμένου νά έχει αποτέλεσμα.
Αυτό τό τονίσω διότι από τά προηγούμενα γραφώμενά σας βγάσει κανείς τό συμπέρασμα πώς γιά τά όποια αποτελέσματα στό μίγμα ούτε λίγο ούτε πολύ υπεύθυνοι είναι οί πρατηριούχοι.Αυτοί λοιπόν δέν έχουν κανένα λόγο ''νά διοχετεύσουν''νά 'σπρώξουν''άλλα λόγια ένα πλεονασματικό προιόν .Αντίθετα έχουν κάθε λόγο σέ ένα νέο προιόν πού ενέταξαν στά προηγούμενα ,στό υγραέριο δηλαδή νά είναι αξιόπιστοι. -
Οχι κ. Βατσο,
δεν εννοω οτι οι πρατηριουχοι φταινε σκοπιμως.
Κατα πρωτο λογο υπευθυνο ειναι το διυλιστηριο η ο πρωτογενης προμηθευτης εφοσον βεβαια αποδειχτει οτι ειτε το ποσοστο δεν ειναι το σωστο ειτε οτι το προιον δεν ειναι καλο (για διαφορους λογους).
Κατα δευτερο λογο μπορει να φταιει ο πρατηριουχος αν εν γνωσει του παιρνει μειγματα απο τριτους (ισως σε καλυτερη τιμη και τα οποια ισως περιεχουν μεγαλυτερο ποσοστο βουτανιου η οχι καλης ποιοτητας μειγμα) τα οποια οπως ειναι φυσικο δεν μπορει να ελεγξει ως προς την ποιοτητα.
Βεβαια αυτο δεν το βλεπω και πολυ ευκολο καθοτι ο ανταγωνισμος μεταξυ των πρατηριων μεγαλωνει οσο αυτα αυξανονται και τυχον κακο προιον δημιουργει προβλημα στον εκαστοτε πρατηριουχο.
Περυσι το καλοκαιρι υπηρχαν περιπου 80-90 πρατηρια σε ολη την Ελλαδα και σημερα υπαρχουν πανω απο 170.
Ειναι δυσκολο να πιστεψω οτι αν κανεις μια τετοια επενδυση για διαθεση υγραεριου, που κοστιζει αρκετα, ειναι ευκολο να αρχισεις τις μαιμουδιες και να πανε ολα χαμενα.
Απο την αλλη παντα θα υπαρχει ο πειρασμος προμηθειας φτηνοτερου προιοντος οπου αυτο υπαρχει και αν φυσικα υπαρχει.
Μην περιμενουμε ολοι οι πρατηριουχοι να ειναι και ειδημονες ως προς την συμπεριφορα του μειγματος στον κρυο καιρο, ποσο μαλλον αν δεν εχουν και πληρη εικονα της ποιοτητας του.
Παντως θα εκτιμουσα αν καποιος βλεποντας το προβλημα να επαιρνε πρωτοβουλια να εμπλουτισει τις δεξαμενες του με προπανιο αλλα για να γινει σωστα θα επρεπε συγχρονως οι δεξαμενες να εχουν και κυκλοφορητη για την καλυτερη ομογενοποιηση του μειγματος. -
Γεια σας και απο μενα
Εχω ενα peugeot 206 1100cc mont 99
και σκεφτομαι να το περασω υγραεριο.Ειμαι Λαρισα και εδω ειναι αρκετοι αυτοι που περνανε.Αλλος μου προτεινει ιταλικο φερολι 1300 ,αλλος τουρκικο 1000.Τι λετε?διαβασα αρκετα και καπου μπερδευτηκα.Εχει βαλει αλλος Λαρισα?Καμια προταση που να παω?
Στειλτε και π.μ -
Ο χρήστης KostasVatsos έγραψε:
Παρολαυτά δεν πήρα κάποια απάντηση για το αν εν τέλει το lpg heaterαξίζει τον κόπο.
Πάντως τι να πω... όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post μερικές σελίδες πίσω, ο πνεύμονας είναι πολύ χαμηλά τοποθετημένος. Ίσως το post μιας φωτογραφίας να βοηθούσε;
Θα πω στον εγκαταστάτη να το ξανακοιτάξει, αν και όσοι έχουν δει την τοποθέτηση (άσχετοι και σχετικοί) εντυπωσιάστηκαν...Τό κόστος είναι μικρό καί αξίσει τόν κόπο.
Τώρα καταμπέρδεψες εμένα.
Πιο πίσω είπες ότι καλα είπα ότι υγραέριο στο κρύο δεν βγαίνει από τη δεξαμενή. Αν το ζεστάνω ακόμα περισσότερο αφού βγει τι θα κερδίσω; Εκτός αν θεωρείς ότι το πρόβλημα συνήθως είναι στον πνεύμονα.
-
KostasVatsos πόσο κοστίζει περίπου να το παραγγείλω; Υπάρχει ετοιμοπαράδοτο Ελλάδα;
Κάνε post κάποιο link ή στείλε pm παρακαλώ.Ο χειμώνας προβλέπεται μεγάλος...
-
Δοκίμασες να αλλάξεις πρατήριο;
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Δοκίμασες να αλλάξεις πρατήριο;Όχι.
1ον, γιατί είναι μόνο ένα στην περιοχή και δύσκολα μένω γεμάτος από μείγμα άλλης πόλης σε ίδιες συνθήκες (με πολύ κρύο) για να το δοκιμάσω και
2ον, κανένας άλλος γνωστός στην πόλη μου δεν έχει αυτό το πρόβλημα και
3ον, ο συγκεκριμένος εφοδιάζεται από τον Φαρμάκη στα Γιάννενα, οι οποίοι Γιαννιώτες σε παραπλήσιες συνθήκες δεν δηλώνουν όμοια προβλήματα.Συμπέρασμα, ευθύνεται ειδικά το αυτοκίνητο μου...
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Τώρα καταμπέρδεψες εμένα.
Πιο πίσω είπες ότι καλα είπα ότι υγραέριο στο κρύο δεν βγαίνει από τη δεξαμενή. Αν το ζεστάνω ακόμα περισσότερο αφού βγει τι θα κερδίσω; Εκτός αν θεωρείς ότι το πρόβλημα συνήθως είναι στον πνεύμονα.
Μπερδεύεις θερμότητα και θερμοκρασία.
Ακόμα και σκέτο βουτάνιο θα πάει από την δεξαμενή στον πνεύμονα (αν έχει πάνω από 0 βαθμούς) αλλά δεν πρόκειται να δουλέψει το αμάξι αν δεν δώσεις την απαραίτητη ποσότητα θερμότητας στον πνεύμονα ώστε να αεριοποιεί το υγραέριο.Τώρα είναι χειμώνας και θέλεις να ζεσταίνεται καλά ο πνεύμονας. Το καλοκαίρι όμως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα από την υπερθέρμανση. Καλύτερα ξέρει ο εγκαταστάτης που έχει την εμπειρία πολλών συστημάτων.
-
στα ποσα μιλιμπαρ πιεση βγαζουν οι πνευμονες το αεριο που το περρνουν υγρο?
μηπως η πιεση εισοδου του υγρου αεριου στον πνευμονα στο πολυ κρυο τεινει να ειναι ιδια με αυτη που πρεπει να εχει οταν βγαινει αεριο για να παει στα μπεκ?
Μην ξεχναμε πως ο πνευμονας ειναι ουσιαστικα ενας μειωτης πιεσεως με βοηθεια θερμανσης γιανα μην παγωσει.
Αν εχουν ρυθμιστει τα μπεκ να δουλευουν σε μεγαλη πιεση ,εχει πολυ κρυο και πολυ βουτανιο το μειγμα τοτε ισως να μην υπαρχει σταθερη ροη υγρου στον πνευμονα και να πεφτει η πιεση πριν τα μπεκ.
γινετε να ρυθμιστει ο πνευμονας και τα μπεκ να δουλευουν σε οσο χαμηλοτερη πιεση ?
το τιπικο μειγμα ποση πιεση εχει? -
Ο χρήστης rufous έγραψε:
Όχι.
1ον, γιατί είναι μόνο ένα στην περιοχή και δύσκολα μένω γεμάτος από μείγμα άλλης πόλης σε ίδιες συνθήκες (με πολύ κρύο) για να το δοκιμάσω και
3ον, ο συγκεκριμένος εφοδιάζεται από τον Φαρμάκη στα Γιάννενα, οι οποίοι Γιαννιώτες σε παραπλήσιες συνθήκες δεν δηλώνουν όμοια προβλήματα.Συμπέρασμα, ευθύνεται ειδικά το αυτοκίνητο μου...
μηπως στο κανει επειδη ο πνευμονας δεν πιανει τη σωστη θερμοκρασια με το κρυο που εχετε-δεν υπαρχει καλη κυκλοφορια ζεστου νερου
θα προτεινα να ανεβεις σε θερμοστατη τωρα το χειμωνα απο 82 σε 88,ιαπωνικο εχεις; -
Ο χρήστης thlanaras έγραψε:
στα ποσα μιλιμπαρ πιεση βγαζουν οι πνευμονες το αεριο που το περρνουν υγρο?
μηπως η πιεση εισοδου του υγρου αεριου στον πνευμονα στο πολυ κρυο τεινει να ειναι ιδια με αυτη που πρεπει να εχει οταν βγαινει αεριο για να παει στα μπεκ?
Μην ξεχναμε πως ο πνευμονας ειναι ουσιαστικα ενας μειωτης πιεσεως με βοηθεια θερμανσης γιανα μην παγωσει.
Αν εχουν ρυθμιστει τα μπεκ να δουλευουν σε μεγαλη πιεση ,εχει πολυ κρυο και πολυ βουτανιο το μειγμα τοτε ισως να μην υπαρχει σταθερη ροη υγρου στον πνευμονα και να πεφτει η πιεση πριν τα μπεκ.
γινετε να ρυθμιστει ο πνευμονας και τα μπεκ να δουλευουν σε οσο χαμηλοτερη πιεση ?Δεν θΑ <
παιρνει μπρος
το τιπικο μειγμα ποση πιεση εχει?πρεπει να ζεσταθει ο πνευμονας ωστε να αεριοποιηθει το υγραεριο απο τη υγρη του κατασταση
-
Ο χρήστης r200 έγραψε:
Όχι.
μηπως στο κανει επειδη ο πνευμονας δεν πιανει τη σωστη θερμοκρασια με το κρυο που εχετε-δεν υπαρχει καλη κυκλοφορια ζεστου νερου
θα προτεινα να ανεβεις σε θερμοστατη τωρα το χειμωνα απο 82 σε 88,ιαπωνικο εχεις;Mazda...
-
Εμένα μια φορά μου έκανε ένα κόμπιασμα με το που είχε γυρίσει στη χρήση υγραερίου και ανησύχησα λίγο αλλά μετά σκεύτικα πως δεν είχε ζεσταθεί καν το αμάξι και εγώ το είχα φτάσει 7.000 στροφές επειδή βιαζόμουν...οπότε λογικό...!
-
γμτ, τωρα εχει αρχισει και μυριζει και υγραεριο !!!
συμβαινει οταν το εχω κινησει για λιγο, κανει τα κομπιασματα, μετα παρκαρω, οταν μετα απο καποια ωρα ή απο 1-2 ωρες παω να το ξαναπαρω, στην καμπινα μυριζει λιγο υγραεριο.
μολις κινηθω, ανοιξω λιγο και το παραθυρο, φευγει η μυρωδια.
τι γινεται ρε γμτ, μηπως με το κρυο εχει καμμια συστολη σε καμμια συνδεση και χανει?
-
Ο χρήστης fidel_98_99 έγραψε:
Γεια σας και απο μενα
και σκεφτομαι να το περασω υγραεριο.Ειμαι Λαρισα και εδω ειναι αρκετοι αυτοι που περνανε.Αλλος μου προτεινει ιταλικο zavolι 1300 ,αλλος τουρκικο 1000.Τι λετε?διαβασα αρκετα και καπου μπερδευτηκα.Εχει βαλει αλλος Λαρισα?Καμια προταση που να παω?
Στειλτε και π.μ -
Ο χρήστης fidel_98_99 έγραψε:
Γεια σας και απο μενα
και σκεφτομαι να το περασω υγραεριο.Ειμαι Λαρισα και εδω ειναι αρκετοι αυτοι που περνανε.Αλλος μου προτεινει ιταλικο zavolι 1300 ,αλλος τουρκικο 1000.Τι λετε?διαβασα αρκετα και καπου μπερδευτηκα.Εχει βαλει αλλος Λαρισα?Καμια προταση που να παω?
Στειλτε και π.μτι τουρκικο (τετοιο εχω) τι ιταλικό τι πολωνικό τι..... ουγκαντας..
ειδικά για απλά αυτοκινητα οπως το δικο σου ( και το δικό μου..)το θεμα κατα 80% ΔΕΝ ειναι αυτο...
το θεμα ειναι ο μαστορας.
ψαξου και βρες ευχαριστημενους πελατες με πολλά χλμ απο οποιον σκεφτεσαι.. Ιδανικά και με ιδιο αυτοκινητο με το δικό σου... -
Ο χρήστης rufous έγραψε:
Όχι.
Ψάξτο λοιπόν καλύτερα με τον εγκαταστάτη σου.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μπερδεύεις θερμότητα και θερμοκρασία.
Ακόμα και σκέτο βουτάνιο θα πάει από την δεξαμενή στον πνεύμονα (αν έχει πάνω από 0 βαθμούς) αλλά δεν πρόκειται να δουλέψει το αμάξι αν δεν δώσεις την απαραίτητη ποσότητα θερμότητας στον πνεύμονα ώστε να αεριοποιεί το υγραέριο.Τώρα είναι χειμώνας και θέλεις να ζεσταίνεται καλά ο πνεύμονας. Το καλοκαίρι όμως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα από την υπερθέρμανση. Καλύτερα ξέρει ο εγκαταστάτης που έχει την εμπειρία πολλών συστημάτων.
Δεν τα μπερδεύω καθόλου, ίσα ίσα, τα γνωρίζω αρκετά καλά.
Αλλά λέω το εξής. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 0, γιατί το σκέτο βουτάνιο θα φύγει από τη δεξαμενή να πάει στον πνεύμονα; Δεν υπάρχει πίεση για να το σπρώξει.
Αν ο πνεύμονας είναι σωστός, καλά τοποθετημένος, δεν υπάρχει αέρας στο κύκλωμα του αντιψυκτικού, τότε δουλεύει μια χαρά και δεν έχει πρόβλημα ούτε στο κρύο, ούτε στη ζέστη. Επιπλέον για το καλοκαίρι, οι πνεύμονες συνήθως είναι από αλουμίνιο (εύκολη απαγωγή θερμότητας), ενώ επιπρόσθετα, διαρκώς εξατμίζεται υγραέριο μέσα τους, πράγμα που ρίχνει τη θερμοκρασία ακόμα περισσότερο.
Υγραεριοκίνηση!