-
Αγαπητοι φιλοι, εχω το Grand Vitara 3d 1.6 και σκοπευω να του κανω καποια στιγμη μετατροπη-προσθηκη της δυνατοτητας υγραεριοκινησης. Θα ηθελα τα φωτα απο οποιων απο σας ξερει κατι παραπανω, απο τα λιγα που εχω μαθει απο ιστοσελιδες και email που εχω ανταλλαξει με την ygraeriokinisi.gr! Ξερω οτι θα μου κοστισει 800-1300 ευρω και οτι εχω διαφορα μεγεθη μπουκαλας που μπορω να τοποθετησω στο πορτμπαγκαζ μου (τωρα τι θα μεινει απο χωρο πισω ειναι μια αλλη ιστορια! )
Ξερει κανεις ποσα πρατηρια υπαρχουν στην Αττικη για υγραεριο κινησης και επισης καποια τιμη ενδεικτικη αν μοναδα μετρησης (αληθεια σε λιτρα μετριεται;);; Ξερω οτι υπαρχει ενα πρατηριο στον Περισσο, αν δεν κανω λαθος.
Επισης και το θεμα της εγγυησης με απασχολει μιας και μολις το πηρα το GV μου και αργει η ληξη της 3ετιας!
Την μετατροπη την θελω για τρεις λογους, για να προλαβω οποιες αποριες. Πρωτον για οικονομικους λογους, δευτερον οικολογικους και τριτον για αυτονομια!
Ευχαριστω προκαταβολικα! -
Αγαπητοι φιλοι, εχω το Grand Vitara 3d 1.6 και σκοπευω να του κανω καποια στιγμη μετατροπη-προσθηκη της δυνατοτητας υγραεριοκινησης. Θα ηθελα τα φωτα απο οποιων απο σας ξερει κατι παραπανω, απο τα λιγα που εχω μαθει απο ιστοσελιδες και email που εχω ανταλλαξει με την ygraeriokinisi.gr! Ξερω οτι θα μου κοστισει 800-1300 ευρω και οτι εχω διαφορα μεγεθη μπουκαλας που μπορω να τοποθετησω στο πορτμπαγκαζ μου (τωρα τι θα μεινει απο χωρο πισω ειναι μια αλλη ιστορια! )
Ξερει κανεις ποσα πρατηρια υπαρχουν στην Αττικη για υγραεριο κινησης και επισης καποια τιμη ενδεικτικη αν μοναδα μετρησης (αληθεια σε λιτρα μετριεται;);; Ξερω οτι υπαρχει ενα πρατηριο στον Περισσο, αν δεν κανω λαθος.
Επισης και το θεμα της εγγυησης με απασχολει μιας και μολις το πηρα το GV μου και αργει η ληξη της 3ετιας!
Την μετατροπη την θελω για τρεις λογους, για να προλαβω οποιες αποριες. Πρωτον για οικονομικους λογους, δευτερον οικολογικους και τριτον για αυτονομια!
σε λιτρα μετριεται και το υγραεριο. Ειχε ο πατερας μου για καμια πενταετια υγραεριο... και πρεπει να πω:
- ναι δεν θα εχεις πορτμπαγκαζ μετα την μπουκαλα που θα μπει.
- Σχετικα με το τι χρηματα θα γλιτωσεις... χμμμ, και το υγραεριο δεν ειναι σε καλυτερη μοιρα απο τιμες. Για να βγαλεις την διαφορα, θα πρεπει να κινησε αρκετα... να γραφεις χιλιομετρα αλλιως δεν θα ελεγα πως σε συμφερει.
- Θα μυριζεις υγραεριο.... οχι εσυ... το αμαξι σου! Θα ειναι ευδιακριτη μυρωδια πραγμα που δεν θες να σου συμβει σε κανα μπλοκο της τροχαιας γιατι ετσι και σε παρουν πρεφα εμπλεξες (αν δεν κανω λαθος παραμενει παρανομο για χρηση απο ιδιωτικα ΙΧ)
- Οποτε θα περνας ΚΤΕΟ θα πρεπει να ξυλωνεις μπουκαλα...
- Θα εχεις ενα 10-20% απωλεια ισχυος στον κινητηρα
- Οντως θα εχεις αυξημενη εμβελεια... εειχαμε κανει Αθηνα - Θεσσαλονικη με επιστροφη... συμπληρωνοντας μονο κατι ψιλα για να μην τυχον και μας αφησει. Εννοειται και με τα 2 τεποζιτα (βενζινη και υγραεριο)
- σε περιπτωση καλου ατυχηματος, δεν θα βασανιστεις καθολου... ουτε εσυ ουτε τα διπλανα σου οχηματα Δεν θα καταλαβετε τιποτα... trust me on this one...
Επισης, το αμαξι σου θα αποκτησει παρατσουκλια απο φιλους και συγγενεις στο στυλ 'η γκαζιερα' 'το γκαζοζεν' κλπ κλπ κλπ
Παντως δωστου και μια δευτερη σκεψη αν πραγματικα αξιζει η φασαρια...
-
Είναι νόμιμο πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε θα ξηλώνεις τίποτα για να περάσεις ΚΤΕΟ.
-
Έχει βενζινάδικο ΒP στη Μαραθώνος απέναντι από τα Carrefour Γερακα, που τροφοδοτεί γκάζι.
Επίσης στη Λεωφόρο Σπάτων, στο ύψος της Παλλήνης και άλλη BP με γκάζι.
Αλήθεια πόσο κοστίζει το λίτρο και πόσο οικονομία έχουμε με γκάζι;;
-
Ευχαριστω παιδια για την ανταποκριση!
Επειδη εχω ρωτησει την 'Υγραεριοκινηση' ξερω οτι ειναι νομιμο πια!
Το λιτρο δεν ξερω ρε μαμωτο ποσο εχει, αν ξερει κανεις ας γραψει παρακαλω!
Παντως για μπουκαλα που εχω ψιλοψαξει υπαρχουν σε διαφορα μεγεθη οποτε θα προτιμησω μια μικρουλα ωστε να μενει και λιγος χωρος για καμμια τσαντα για τα ψωνια!
Φιλε corsair ευχαριστω για τις πληροφοριες! Οσο παντως για την μυρωδια δεν με πειραζει ιδιαιτερα, μονο η 7η συμβουλη σου, ειναι που με απασχολει γιατι το ειχα απο πριν υποψιν μου, το τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις! (μακρυα απο ολους μας!) -
Οι μπουκάλες αυτές λογικά θα έχουν πολύ ενισχυμένη δομή. Επίσης λογικά θα είναι από υλικό το οποίο θα έχει και κάποια πλαστικότητα.
Για να υποστεί ρήγμα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σοβαρή τράκα...
Το αέριο θα εισέρχεται μέσα στην μπουκάλα και διατηρείται εκεί σε πολύ μεγάλες πιέσεις, πιέσεις που οδηγούν στην υγροποίησή του. Έτσι φαντάζομαι θα είναι, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια επαρκής αυτονομία.
Μήπως υπάρχει και δυνατότητα για φυσικό αέριο;
Μου φαίνεται πιο καλή επιλογή.Επίσης ξέρετε αν έχει κάποια επίπτωση στον κινητήρα; (κατάλοιπα κ.τ.λ.)
Σίγουρα θα θέλει και άλλα μπεκ, άλλο πρόγραμμα. Μήπως θέλει και άλλα;
Απορώ πως θα συνυπάρχουν τα μπεκ της βενζίνης με τα πολύ μεγαλύτερα (όπως φαντάζομαι) μπεκ του αερίου...
-
Ναι, ενταξει... οι μπουκαλες οντως δεν ειναι τσιγγινες. Αντεχουν ακομα και σε φωτια... και για να σπασουν θα πρεπει να χτυπηθουν πολυ ασχημα. Μπορει να υπερβαλλουμε λιγακι, αλλα ο κυνδινος ειναι πολυ πολυ μικρος για να παει κατι τοσο στραβα.
Απο εκει και περα η μετατροπες λογικα θα πρεπει να ειναι μικρης εκτασης και ποιο πολυ εχει να κανει με θεματα τροφοδοσιας. Βεβαια τωρα με κατι FSI, Uniair κλπ κινητηρες τελευταιας τεχνολογιας δεν ξερω τι ζορι μπορει να τραβηξουν.
-
Δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ απόσβεση και θα σου φάει όλο το χώρο αποσκευών. Κακή αυτονομία, αν θέλεις να κινείσαι μόνο με υγραέριο, πρέπει να γεμίζεις συνέχεια.
Υπάρχουν καλά και άθλια συστήματα υγραερίου, συνήθως αυτά που συνεργάζονται αυτόματα με ιντζέκτσιον είναι καλύτερα (μπορεί να ξεκινά μόνο με βενζίνη και να γυρνάει αυτόματα στο αέριο).
-
Φιλε Μητσο (Δημητριος) μπες στο http://www.ygraeriokinisi.gr και κατεβασε και αυτο το pdf http://www.petrogaz.gr/appdata/documents/engine.pdf ,
για πληροφοριες. Εχουν αρκετες οδηγιες και εξηγουν πολλες απο τις αποριες σου! Οταν λεω υγραεριο εννοω το φυσικο αεριο που καινε και τα σπιτια μας πια. Εχει μηδενικα καταλοιπα, γινεται πληρης καυση του αεριου και δεν χρειαζεται καμμια μετατροπη στο εσωτερικο του κινητηρα, μονο στην παροχη της βενζινης του προσθετεις ενα σωληνακι για να εχει διπλη παροχη καυσιμου κατ'επιλογη (με ενα καυσιμο ανα πασα στιγμη βεβαια, που το ρυθμιζεις με διακοπτη απο την θεση του οδηγου!). Ολα τα αλλα εξαρτηματα ειναι εκτος μηχανης δεν επηρεαζεται τιποτα απο το εσωτερικο!
Οι φιαλες που βρηκα ειναι απο την ΙΜΖ, ειναι ιταλικη εταιρεια. Στην σελιδα τους ομως δεν δινουν και ιδιαιτερες πληροφοριες για τις φιαλες τους περα απο διαστασεις και χωρητικοτητα (τουλαχιστον στις αγγλικες σελιδες τους). -
leonp, δηλαδη καταναλωνεται πιο γρηγορα το υγραεριο και θα θελει συνεχεια γεμισμα η φιαλη; δεν εχω ιδεα απο τις καταναλωσεις του υγραεριου αλλα απο οτι εχω διαβασει υπεθετα οτι ειναι πανω κατω η ιδια. Τα μοντελα της Volvo βγαινουν και υγραεριοκινητα ή υβριδικα οποτε μαλλον δεν θα ειναι μεγαλη η διαφορα.
-
Ο χρήστης amstrad έγραψε:
Φιλε Μητσο (Δημητριος) μπες στο http://www.ygraeriokinisi.gr και κατεβασε και αυτο το pdf http://www.petrogaz.gr/appdata/documents/engine.pdf ,
για πληροφοριες.Φαίνεται καλό, βάσει αυτών που διάβασα! Αλλά μάλλον θέλει εκτεταμένες αλλαγές στο σύστημα τροφοδοσίας.
Επίσης τι γίνεται με τον ανεφοδιασμό; Που και πόσα σημεία υπάρχουν στην Ελλάδα που πουλάνε υγραέριο; (και όχι φυσικό αέριο, όπως κατάλαβα).
Πόσο κοστίζει το λίτρο;Επίσης στην Ιταλία, απ' ότι ξέρω, η υγραεριοκίνηση είναι αρκετά προωθημένη. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για την εδώ υγραεριοκίνηση!
-
Κατσε για να καταλαβω, το υγραεριο κινησης θες να πεις οτι δεν ειναι ιδιο με το πετρογκαζ ή το φυσικο αεριο;; γιατι εχω την εντυπωση οτι ειναι το ιδιο;
-
Δεν ξέρω καλά τους επιπλεον όρους, αλλά άλλο το υγραέριο, άλλο το φυσικό αέριο... Διαφορετικά πράγματα.
-
Φυσικό αέριο = κατά βάση μεθάνιο.
Υγραέριο = κατά βάση προπάνιοΑνεφοδιασμό με φυσικό αέριο θα μπορείς να κάνεις μόνο στο αμαξοστάσιο των λεοφωρείων στον Άλιμο.
Το υγραέριο νομίζω ότι είναι παράνομο ακόμα!
Μετατροπή υπάρχοντος κινητήρα για να καίει φυσικό αέριο, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις μόνος σου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βγάλει -μέχρι στιγμής- μόνο πιλοτικά μοντέλα.
-
Μην μπερδευουμε το υγραέριο με το ΦΑ.
Το ΦΑ στα αυτοκινητα θα γινει πραγματικοτητα 'συντομα', το υγραέριο είναι παρελθόν. -
H Volvo εχει στην σελιδα της παντως μοντελα με φυσικο αεριο (μεθανιο για την ακριβεια) οπως λεει:
Volvo S60 Bi-Fuel CNG/petrol (140 bhp)
The 2.4-litre five-cylinder Bi-Fuel engine benefits both the environment and your wallet – without compromising driving pleasure. It runs on methane (natural gas or biogas), with petrol as the reserve fuel. When driving on gas, hazardous emissions are much lower than when running on conventional fuels. With natural gas, emissions of carbon dioxide are 20% lower than those from petrol. And if you run on biogas, there is virtually no net contribution to the greenhouse effect. The location of the fuel tanks under the luggage compartment floor allows you to utilise the entire luggage area without any loss of cargo capacity.
Engine type: Five-cylinder Bi-Fuel engine
Displacement: 2435 cc
Power output: 103 kW (140 bhp) at 5800 rpm
Torque: 192 Nm at 4500 rpm
Acceleration 0-100 km/h, man/auto: 10.7/11.6 sec
Top speed, man/auto: 210/205 km/h
Fuel consumption (CNG) m3/100 km, mixed driving, man/auto: 8.9/9.8
C02 emission, g/km, man/auto: 159/176
Environmental classification: Specific for each marketNB! All Bi-Fuel data refers to gas power. For specifications on petrol power, see the Volvo S60 2.4, 140 bhp.
Και οπως λεει παραπανω, οι τιμες αυτες των χαρακτηριστικων ειναι για κινηση με αεριο και οχι με βενζινη.Η σελιδα ειναι: http://www.volvocars.com/Showroom/S60/S ... fications/
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
σε λιτρα μετριεται και το υγραεριο. Ειχε ο πατερας μου για καμια πενταετια υγραεριο... και πρεπει να πω:- ναι δεν θα εχεις πορτμπαγκαζ μετα την μπουκαλα που θα μπει.
- Σχετικα με το τι χρηματα θα γλιτωσεις... χμμμ, και το υγραεριο δεν ειναι σε καλυτερη μοιρα απο τιμες. Για να βγαλεις την διαφορα, θα πρεπει να κινησε αρκετα... να γραφεις χιλιομετρα αλλιως δεν θα ελεγα πως σε συμφερει.
- Θα μυριζεις υγραεριο.... οχι εσυ... το αμαξι σου! Θα ειναι ευδιακριτη μυρωδια πραγμα που δεν θες να σου συμβει σε κανα μπλοκο της τροχαιας γιατι ετσι και σε παρουν πρεφα εμπλεξες (αν δεν κανω λαθος παραμενει παρανομο για χρηση απο ιδιωτικα ΙΧ)
- Οποτε θα περνας ΚΤΕΟ θα πρεπει να ξυλωνεις μπουκαλα...
- Θα εχεις ενα 10-20% απωλεια ισχυος στον κινητηρα
- Οντως θα εχεις αυξημενη εμβελεια... εειχαμε κανει Αθηνα - Θεσσαλονικη με επιστροφη... συμπληρωνοντας μονο κατι ψιλα για να μην τυχον και μας αφησει. Εννοειται και με τα 2 τεποζιτα (βενζινη και υγραεριο)
- σε περιπτωση καλου ατυχηματος, δεν θα βασανιστεις καθολου... ουτε εσυ ουτε τα διπλανα σου οχηματα Δεν θα καταλαβετε τιποτα... trust me on this one...
Επισης, το αμαξι σου θα αποκτησει παρατσουκλια απο φιλους και συγγενεις στο στυλ 'η γκαζιερα' 'το γκαζοζεν' κλπ κλπ κλπ
Παντως δωστου και μια δευτερη σκεψη αν πραγματικα αξιζει η φασαρια...
φιλε sorry αλλα εισαι βαθεια νυχτωμενος
1)υπαρχει μπουκαλα σαν την ρεζερβα η στο vitara οπως και σε πολλα λλα μπορει να και μπαινει απο κατω
2)σε πληροφορω φιλε το υγραεριο με την ανοδικη πορεια της βενζινης το υγραεριο παρουσιαζει πτωση (μεση τιμη 0.46 λεπτα λιτρο)
3)το υγραεριο ειναι νομιμο στα ιχ απο το 2000( ΥΠ.ΑΠΟΦ. 18586/618 20/03/2000)). και στα ταχι επαγγ/κα απο 1983.Το κύκλωμα τροφοδοσίας στο όχημα είναι κλειστού τύπου και δεν περνάει από το χώρο επιβατών. Είναι κατάλληλα εφοδιασμένο με ειδικές βαλβίδες ασφαλείας που διακόπτουν την παροχή υγραερίου σε τυχόν διαρροή.τωρα αν στο εφτιαξε κανενας μαστρομητσος το αμαξι δεν φταιω εγω
Όλα τα εξαρτήματα είναι δοκιμασμένα στις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εφοδιασμένα με πιστοποιητικά καταλληλότητας(ιso9001 tuv eyro 4).
4)στο κτεο περνας ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ
5)με το δευτερης γενειας συστημα πολλαπλου ψεκασμου εχεις καλητερη αποδοση απο την βενζινη (λογο 116 οκτανια στο lpg aytogas)
6)για την εμβελεια αστο...εχεις και την επιλογη βενζινη-υγραεριο .με την μικροτερη μπουκαλα 40λτ εχεις αυτονομια απο 350-450 χιλ. μαζι με βενζινη φτανει ανετα τα 700-800 χιλ. αυτονομια ανολογος το αυτοκινητο.υπολογισε οτι το αμαξι σου αμα καιει στην βενζινη 9 λτ στο υγραεριο θα καψει 10 λτ.υπολογιστε διαφορες.
7)χαχαχαχ εδω το θεμα το ξεφτιλισες....η ανγοια σου σκοτωνει εσενα και τους διπλα οχι το υγραεριο.το υγραεριο (99%ασφαλεια ) ειναι πιο ασφαλες απο την βενζινη (περιπου 27-35%ασφαλεια αναλογος το τυπο του ρεζερβουαρ)ποτε σε ολοκληρη την ευρωπη (και στον κοσμο) που τα περισσοτερα αυτοκινητα ειναι με αεριο δεν εχει εκραγει ποτε η μπουκαλα ενω ρεζερβουαρ βενζινης χιλιαδες.ακομα και να σκασει η βενζινη η μπουκαλα δεν θα παθει τπτ.παραμονο στην καταληλη θερμοκρασια θα κανει ασφαλης εξαερωση ενος μετρου για εξισορροπιση πιεσεως και θερμοκρασιας και δεν θα εκραγει.
τα παρατσουλια δικο σου θεμα..δεν απαντωΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.και αυτα ειναι :ΘΗΒΑ ,ΣΕΑ ΚΟΡΙΝΟΥ 1-2 55ο χιλ και 447ο χιλ. αντιστοιχα Αθ-θεσσ. ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(4-6 ΠΡΑΤΗΡΙΑ) ,ΒΟΛΟς(2), ΠΑΤΡΑ, ΛΑΡΙΣΑ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ ,ΚΑΠΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ ,ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΥΡΟ ΣΤΑ 20 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
οι αυτοβιομηχανιες δεν βγαζουν πιλοτικα αλλα κανονικη παραγωγη(fiat opel skoda,citroen-peugeot-renaut,aydi ww, iveco,volvo και αλλες πολλες)
μην μπερδευετε τα παλια τεχνολογιας συστηματα. οι τεχνολογικες εξελιξεις προχωρανε και η υγραεριοκινηση δεν εμεινε πισω.στην ελλαδα πολλα συμφεροντα την κρατανε πισω .κοιταχτε τι γινετε στην ευρωπη και στον κοσμο.για περισσοτερες πληροφοριες μην διστασεται να με ρωτησετε..υγραεριοκινηση autogas hellas
-
Ο χρήστης FADASMATAKI έγραψε:
φιλε sorry αλλα εισαι βαθεια νυχτωμενος μαθε τι γινετε και μετα ανοιγετο...εκτος αν εχεις και εσυ συμφεροντα...
...αλλος με συμφέροντα; Κατ'αρχήν καλωσήρθες στο φόρουμ (αν και κάτι μου λέει οτι δεν είσαι και τόσο 'νέος' όσο δείχνουν οι δημοσιεύσεις σου)
Ον δι άδερ χέντ θα σου πρότεινα να χαλαρώσεις λίγο. Ο corsair είπε την γνώμη του. Εσύ είχες διαφορετική και μάλιστα είχες και επιχειρήματα για να την στηρίξεις. Μεχρι εδώ καλά, αλλά οι χαρακτηρισμοί και οι υπαινιγμοί ήταν λίγο... άκυροι! (και πάλι )Τώρα βέβαια κι εγώ κακώς ανακατεύομαι (γι αυτό υπάρχουν οι mods) αλλα μου φάνηκε πολύ χτυπητό ρε γμτ
Edit: Πάλι καλά που 'αυτολογοκρίθηκες' (εν μέρει)
Υγραεριοκίνηση!