-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Παιδιά, έβαλα στο μάτι αυτή τη μηχανή
Μπορεί να μην είναι SLR, αλλά:
- 9MP
- Kινούμενη οθόνη
- ΑC adapter για χρήση στο σπίτι ή studio
- 28-300 (2.8-4.9)
- Χειροκίνητος ο φακός σαν SLR!!!!
- AA μπαταριες
- και.....~700E (δεν έχει έρθει ακόμη Ελλάδα) - 620$ στην Αμερική.
Το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι ότι o φακός της είναι της Fujinon ενώ στην Panasonic FZ30, που συζητούσαμε πριν λίγο καιρό, είναι Leica.
Πληροφορίες εδώ: http://www.letsgodigital.org/html/revie ... 0_EN1.html
Τι λέτε εσείς οι experts?
Χωρίς να είμαι expert, νομίζω ότι με λιγότερα λεφτά κάνεις εξίσου καλή δουλειά, αν πας σε κάποια από τις λεγόμενες 'mega-zoom', μηχανές δηλάδή των 5ΜΡ με 12x οπτικό. Κόστος γύρω στα 400 ευρώ. Θεωρώ τα 9 ΜΡ σχεδόν υπερβολικά αν δεν είσαι επαγγελματίας.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Χωρίς να είμαι expert, νομίζω ότι με λιγότερα λεφτά κάνεις εξίσου καλή δουλειά, αν πας σε κάποια από τις λεγόμενες 'mega-zoom', μηχανές δηλάδή των 5ΜΡ με 12x οπτικό. Κόστος γύρω στα 400 ευρώ. Θεωρώ τα 9 ΜΡ σχεδόν υπερβολικά αν δεν είσαι επαγγελματίας.Δεν έχει όμως το χειροκίνητο ζοομ που έχουν οι SLR που αυτό μου έκανε κλίκ περισσότερο.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Χωρίς να είμαι expert, νομίζω ότι με λιγότερα λεφτά κάνεις εξίσου καλή δουλειά, αν πας σε κάποια από τις λεγόμενες 'mega-zoom', μηχανές δηλάδή των 5ΜΡ με 12x οπτικό. Κόστος γύρω στα 400 ευρώ. Θεωρώ τα 9 ΜΡ σχεδόν υπερβολικά αν δεν είσαι επαγγελματίας.
Δεν έχει όμως το χειροκίνητο ζοομ που έχουν οι SLR που αυτό μου έκανε κλίκ περισσότερο.
Δεν ξέρω βρε γιατρέ, θα δυσκολευόμουν να δώσω +300 επιπλέον για αυτό το feature. Αλήθεια το χειροκίνητο αυτής της Fuji μέχρι πόσο ζουμ φτάνει?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Δεν ξέρω βρε γιατρέ, θα δυσκολευόμουν να δώσω +300 επιπλέον για αυτό το feature. Αλήθεια το χειροκίνητο αυτής της Fuji μέχρι πόσο ζουμ φτάνει?
Εντάξει δεν είναι μόνο αυτό, είναι όλα που γράφω παραπάνω!
Το 28-300 είναι Χ10.7! -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Απο την 500Ν μου φαινεται στο ματι πιο στιβαρη. ΟΜΩΣ: Επειδη η χρηση που κανω δεν ειναι 'βαρια', δεν δινω μεγαλη σημασια σ' αυτο το θεμα, οποτε δεν εχω ουτε μετρο συγκρισης ουτε και τεκμηριωμενη γνωμη.
Είδα τήν Ακτινογραφία τής στού 4Τ (καλειδοσκόπειο).μεταλική μοντούρα καί πλαστικό σασί.
-
Οι φωτογράφοι των 4Τ πλέον είναι full-digital? Και όλοι Canon-you-can?
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Οι φωτογράφοι των 4Τ πλέον είναι full-digital? Και όλοι Canon-you-can?Από όσο γνωρίζω,τό σύνολο τών φωτορεπόρτερ παγκοσμίως είναι εδώ καί κάτι χρόνια 'ψηφιακοί'
Ισως να εξαιρούνται κάποιοι από τήν Ρουάντα. -
Μόλις πρόσφατα απέκτησα ακόμα ένα μηχανάκι την CANON IXUS 700. Πρόκειται για μια πανέμορφη κόμπακτ μηχανή, με κορυφαια ποιότητα κατασκευής, πολύ καλό μενού, βελτιωμένο φλας, καλή αυτονομία. Μειονεκτήματα το κάπως αυξημένο βάρος σε σχέση με το μέγεθος , η ελάχιστη παρουσία χειροκίνητων ρυθμίσεων και η τσιμπημένη τιμή αγοράς. Πάντως βγάζει εκπληκτικές φωτογραφίες και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν κάτι όχι επαγγελματικό αλλά πολύ βολικό και ποιοτικό !!
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Δεν έχει όμως το χειροκίνητο ζοομ που έχουν οι SLR που αυτό μου έκανε κλίκ περισσότερο.
χειροκίνητο δεν είναι αλλά ειναι manual με τα κουμπάκια. Κάνεις αρκετά καλά την δουλεία σου και με τα κουμπάκια.
Βασικά το 9mp φαντάζομαι θα βγάζουν φωτογραφίες 4-5mbs η μία???? Θα έχεις πρόβλημα αποθήκευσης σκέψου το και αυτό. Εγώ με 5mps (KM Z5 Super zoom) με κάρτα SD 1giga στην υψηλότερη ανάλυση βγάζω 330 περίπου φωτογραφίες. Αν ήταν 9mp τι κάρτα θα ήθελα η καλύτερα Πόσες κάρτες???
-
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
(-) Η οθονη δεν μπορει να λειτουργησει σαν viewfinder (μπορεις μονο να αναπαραγεις οσες φωτο εχεις τραβηξει). Αυτο συνηθως δεν ενοχλει, αφου τις περισσοτερες φορες εγω χρησιμοποιω το προσοφθαλμιο. Υπαρχουν ωστοσο περιπτωσεις που δεν θα ηταν ασχημο να εχεις την οθονη για viewfinder.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην 350 (όπως σε όλες τις SLR) βλέπεις μέσα από το φακό χρησιμοποιώντας ένα πεντάπρισμα. Την στιγμή της φωτογράφησης ο καθρέπτης σηκώνεται και αποκαλύπτει τον αισθητήρα (ή το φιλμ) που βρίσκεται από πίσω για να γίνει η έκθεση. Σε αυτή τα διάρκεια (από χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι ολόκληρα λεπτά) δεν μπορείς να δεις από το σκόπευτρο. Η μοναδική SLR μηχανή που παράκαμπτε αυτό το πρόβλημα ήταν η Canon EoS1 something (μου διαφεύγει το γραμματάκι που ακολουθούσε), η οποία χρησιμοποιούσε ένα ημιδιαπερατό καθρέπτη pellicle που δεν σηκωνόταν για να γίνει η λήψη.
(-) Δεν κανει ληψη βιντεο. Αυτο, οπως και το προηγουμενο, ειναι χαρακτηριστικο των 'καλων' ερασιτεχνικων μηχανων. Δεν καταλαβαινω παντως γιατι τους χαλαει να βαλουν δυο χαρακτηριστικα που εχουν πολυ φτηνοτερα μοντελα και που σε 'καθημερινη' χρηση θα ηταν χρησιμα. Μαλλον τους ριχνει το πρεστιζ.
Για τους ίδιους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. Οι SLR μηχανές δεν δίνουν video στον αισθητήρα (όπως οι compact digicams που έχουν ξεχωριστό παράθυρο σκοπεύτρου από τον φακό) γιατί μεσολαβεί ο καθρέπτης.
(-) Με τον 'πολλαπλασιαστη' του zoom (x1.6 αν θυμαμαι καλα) κι αν εχετε ηδη φακους Canon, χρειαζεται οπωσδηποτε και ευρυγωνιο.
Η λύση λέγεται Canon EOS 5D και θα είναι η πρώτη 'μικρού μεγέθους' full frame DSLR. Αναμένεται από τον Οκτώβριο με τιμή σχετικά αλμυρή (γύρω στα 3,200 Ευρώ) και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η αρχή του τέλους για τους πειραματισμούς των εταιριών με μικρότερους αισθητήρες και τα συνεπακόλουθα crop factors.
Εγώ χρησιμοποιώ μια Leica R6.2 με φακό Vario Elmar 35-70 f/3.5 και εδώ και λίγους μήνες μια Canon Powershot S70.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
(-) Η οθονη δεν μπορει να λειτουργησει σαν viewfinder (μπορεις μονο να αναπαραγεις οσες φωτο εχεις τραβηξει). Αυτο συνηθως δεν ενοχλει, αφου τις περισσοτερες φορες εγω χρησιμοποιω το προσοφθαλμιο. Υπαρχουν ωστοσο περιπτωσεις που δεν θα ηταν ασχημο να εχεις την οθονη για viewfinder.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην 350 (όπως σε όλες τις SLR) βλέπεις μέσα από το φακό χρησιμοποιώντας ένα πεντάπρισπα. Την στιγμή της φωτογράφησης ο καθρέπτης σηκώνεται και αποκαλύπτει τον αισθητήρα (ή το φιλμ) που βρίσκεται από πίσω για να γίνει η έκθεση. Σε αυτή τα διάρκεια (από χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι ολόκληρα λεπτά) δεν μπορείς να δεις από το σκόπευτρο. Η μοναδική SLR μηχανή που παράκαμπτε αυτό το πρόβλημα ήταν η Canon EoS1 something (μου διαφεύγει το γραμματάκι που ακολουθούσε), η οποία χρησιμοποιούσε ένα ημιδιαπερατό καθρέπτη pellicle που δεν σηκωνόταν για να γίνει η λήψη.
(-) Δεν κανει ληψη βιντεο. Αυτο, οπως και το προηγουμενο, ειναι χαρακτηριστικο των 'καλων' ερασιτεχνικων μηχανων. Δεν καταλαβαινω παντως γιατι τους χαλαει να βαλουν δυο χαρακτηριστικα που εχουν πολυ φτηνοτερα μοντελα και που σε 'καθημερινη' χρηση θα ηταν χρησιμα. Μαλλον τους ριχνει το πρεστιζ.
Για τους ίδιους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. Οι SLR μηχανές δεν δίνουν video στον αισθητήρα (όπως οι compact digicams που έχουν ξεχωριστό παράθυρο σκοπεύτρου από τον φακό) γιατί μεσολαβεί ο καθρέπτης.
Δεν το ηξερα
Εγώ χρησιμοποιώ μια Leica R6.2 με φακό Vario Elmar 35-70 f/3.5 και εδώ και λίγους μήνες μια Canon Powershot S70.
Τι λεει η Powershot;
-
Αρκετά καλή με ένα σχετικά σπάνιο για compact ψηφιακή μηχανή 28-100 φακό (35mm equivalent) που είναι ότι πρέπει για τοπία.
-
Παλιά είχα μια Zenith με δύο φακούς (made in USSR). Ο πρώτος ήταν ένας κανονικός φακός των 50mm και ο άλλος ένας τηλεφακός των 130mm (σταθερή εστιακή απόσταση, όχι zoom).
Με αυτήν την μηχανή είχε γίνει η αρχή. Οι φακοί αυτοί δυστυχώς είναι βιδωτοί, οπότε δεν μπαίνουν σε καμιά καινούργια μηχανή (ούτε με αντάπτορα)Τώρα έχω μια φιλμάτη Olympus ΟΜ2000 spot metering (δύο είδη φωτομέτρησης). Την συνοδεύουν δύο φακοί, ένας μεταλλικός Tamron 28mm/1:2,8 και ένας άλλος Tamron πλαστικός 70-210mm 1:4-5,6. Και οι δύο φακοί δίνουν αρκετά καλή ποιότητα ειδώλου (αυτό μετράει και όχι τόσο το τι διάφραγμα έχουν). Επίσης έχω και ένα καλώδιο φωτογράφησης για να μην ακουμπάω την μηχανή, ένα παπουτσάκι, πάνω στο οποίο προσαρμόζω ένα καλώδιο ώστε να μπορώ να απομακρύνω την μηχανή από το φλας. Επιπρόσθετα έχω και δύο φλας (ένα καλούτσικο με πολλές ρυμθίσεις και ένα πολύ απλό). Όλα αυτά μπαίνουν σε μια τσάντα φωτογραφική. Επίσης έχω και ένα τρίποδα (μεγάλο).
Τέλος ασχολούμαι και με την ψηφιακή της αδελφής μου (την οποία κέρδισε σε διαγωνισμό φωτογραφίας 9η/1200). Είναι μια fujifilm με 3.2 MP. Η αδελφή μου είναι πολύ καλή φωτογράφος (με έντονες καλλιτεχνικές επιρροές σε όλα τα θέματά της) και, εκτός από την ψηφιακή, έχει και μια γ@μάτη Canon EOS κάτι (φιλμάτη) με φακό της Canon 35-80mm.
Έχω μαζέψει αρκετά άλμπουμ με διάφορα θέματα (από ταξίδια, αυτοκίνητο, διάφορα)...
-
Κοιτάω με λάγνο ύφος την D70s της ΝΙΚΟΝ γνωρίζοντας ότι είναι καιρός να αποσύρω την 801s πλέον .
Τελικά το σενάριο χρησιμοποίησης των υπαρχόντων φακών μου δεν πολυπαίζει λόγω του εκνευριστικού 1,5 factor στην εστιακή απόσταση, κάτι που βγάζει off τους αγαπημένους μου φακούς 50mm f1.4 και 24mm f2.0....
Άραγε τι πιθανότητες μου δίνετε να τους **πουλήσω **σε κάποια αξιοπρεπή τιμή?
-
Κοιτάω με λάγνο ύφος την D70s της ΝΙΚΟΝ γνωρίζοντας ότι είναι καιρός να αποσύρω την 801s πλέον .Τελικά το σενάριο χρησιμοποίησης των υπαρχόντων φακών μου δεν πολυπαίζει λόγω του εκνευριστικού 1,5 factor στην εστιακή απόσταση, κάτι που βγάζει off τους αγαπημένους μου φακούς 50mm f1.4 και 24mm f2.0....
Αν δεις τις τιμες των καινουριων φακων, θα ξαναπαιξει το σεναριο.
Για πωληση δεν ξερω. Παρε ενα παριοδικο του χωρου και δες τι παιζεται στις αγγελιες. -
Καλύτερα να τήν κρατήσεις γιά κειμήλιο.
Οι φιλμάτες (μικρού φορμά) έχουν δυστυχώς...πεθάνει. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Αυτό συμβαίνει γιατί στην 350 (όπως σε όλες τις SLR) βλέπεις μέσα από το φακό χρησιμοποιώντας ένα πεντάπρισμα. Την στιγμή της φωτογράφησης ο καθρέπτης σηκώνεται και αποκαλύπτει τον αισθητήρα (ή το φιλμ) που βρίσκεται από πίσω για να γίνει η έκθεση. Σε αυτή τα διάρκεια (από χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι ολόκληρα λεπτά*) δεν μπορείς να δεις από το σκόπευτρο. Η μοναδική SLR μηχανή που παράκαμπτε αυτό το πρόβλημα ήταν η Canon EoS1 something** (μου διαφεύγει το γραμματάκι που ακολουθούσε), η οποία χρησιμοποιούσε ένα ημιδιαπερατό καθρέπτη pellicle που δεν σηκωνόταν για να γίνει η λήψη.
(-) Με τον 'πολλαπλασιαστη' του zoom (x1.6 αν θυμαμαι καλα) κι αν εχετε ηδη φακους Canon, χρειαζεται οπωσδηποτε και ευρυγωνιο.
Η λύση λέγεται Canon EOS 5D και θα είναι η πρώτη 'μικρού μεγέθους' full frame DSLR. Αναμένεται από τον Οκτώβριο με τιμή σχετικά αλμυρή (γύρω στα 3,200 Ευρώ) και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η αρχή του τέλους για τους πειραματισμούς των εταιριών με μικρότερους αισθητήρες και τα συνεπακόλουθα crop factors.
- Τα λεπτά μπορούν να γίνουν ώρες.
** Canon Eos 1 RS δεν σήκονε τον καθρέπτη. αλλά ήταν ημηδιαπερατός και μπορούσε να τραβάει τρελά καρέ το δευτερόλεπτο... έδιαζε 36 φιλμ σε λιγοτερο απο 3 δευτερολεπτα.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Καλύτερα να τήν κρατήσεις γιά κειμήλιο.
Οι φιλμάτες (μικρού φορμά) έχουν δυστυχώς...πεθάνει.Ανδρέα ΜΗΝ το ξαναπείς αυτό...
Δεν έχουν πεθάνει και ούτε πρόκειται να πεθάνουν...
Πάντα θα υπάρχουν, απλά περνάμε τώρα την εποχή της μόδας της ψηφιακής.
Οι φιλμάτες έχουν ιστορία πάνω από 100 χρόνια, οι ψηφιακές ακόμα είναι βρέφη... όταν λοιπόν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι κάνει και ότι κάθε το πολύ δύο χρόνια θέλει αλλαγή η μηχανή του... θα γυρίσουμε πάλι στο κλασικό και αγαπημένο φιλμάκι μας... -
Η γνώμη μου... 1000 φορές να είναι manual σε όλα της ακόμα και στο ζουμ παρά να έχει κουμπάκια... ότι και να κάνεις το χειροκίνητο ζουμ είναι πολύ πιο γρήγορο.
-
Οι φιλμάτες θα πεθάνουν σύντομα για το 95% των χρηστών. Θα τις χρησιμοποιούν οι σοβαροί χομπίστες, οι σοβαροί επαγγελματίες φωτογράφοι και οι παππούδες που δεν ξέρουν από τεχνολογίες (καρούλι μπρε).
Ο έλεγχος που έχω στη φωτογραφία με την (οικονομική) ψηφιακή μου ήταν εκπληκτικός. Κλειστά μάτια; Ξαναβγάλε μία. Υπερφωτισμός, υποφωτισμός; Επί τόπου επαναρρύθμιση και ξανά. Μετά στο PC ψιλοδιορθώσεις λεπτομερειών, αλλαγές στον φωτισμό, άντε και κανένα sepia για ν' αναδείξουμε το καλλιτεχνικό μας ένστικτο και τέλος εκτύπωση με 25 λεπτά την πόζα.
Μόνο μόδα δεν είναι η ψηφιακή. Όσο μάλιστα βγαίνουν ακόμα καλύτερα μοντέλα, πισωγύρισμα δεν θα υπάρξει, εκτός αν ξαφνικά ο κόσμος μισήσει τα PC. Επίσης αποκλείεται να τρέχουμε για νέες μηχανές κάθε 2 χρόνια, όπως γράφτηκε. Άντε να ξαναπάρω μηχανή σε 5 χρόνια, που θα είναι ακόμα πιο φθηνές και εξελιγμένες, αλλά οι φετινές μου φωτογραφίες ήταν πολύ καλές (ο ιδιοκτήτης του φωτογραφείου με παίνεψε ). Με αυτή τη λογική το ίδιο θα έκανε κάποιος κάθε φορά που έβγαινε νέα πιο εξελιγμένη φιλμάτη.
Φωτογραφία. Ασχολείστε;