-
η οικολογικη πολιτικη των κυβερνησεων μας ενθαρρυνει τη δημιουργια οικισμων εντος δασων, πλησιον της παραλιας, σε δρυμους και λογγους, επισης το καμμενο δασος δινει και προσφορο εδαφος για χτισιμο...
και για να δειξει τη σκληροτητα του το κρατος χτυπαει αλυπητα τους ιδιοκτητες με ανελεητες παρατασεις διαδικασιων ' νομιμοποιω τα παντα για 1000ε', τρωνε ολοι και ειμαστε οκ!βεβαια ακομα υπαρχουν καινουρια σπιτια στη χωρα, σε 10-15 χρονια να δειτε γλεντια
-
Σε 10 χρόνια θα έχουμε να νομιμοποιήσουμε την νέα φουρνιά αυθαιρέτων
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Απο οτι ακουσα πας και χτιζεις μια ωραια αυθαιρετουμπα στην παραλια της αρεσκειας σου, και με τους ωραιους νομους που υπαρχουν για να μαζεψουν κανα διφραγκο το κανεις νομιμο.Εγω ημουνα ετοιμος για πανωσηκωμα στον Παρθενωνα με γυψοσανιδα,αλλα εχει φυλακες...Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε ζώνες αιγιαλών, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ζώνες ασφαλείας εθνικών οδών κτλ.
Φυσικά πολλοί χτίζουν τώρα (που απαγορεύεται) σε δικές τους εκτάσεις και το δηλώνουν...Σε 10 χρόνια θα έχουμε να νομιμοποιήσουμε την νέα φουρνιά αυθαιρέτων
πόσο δίκιο έχεις...σε καμιά 30 χρόνια...όπως έγινε και πριν από 30 χρόνια...
-
Καλά τα λέτε γιά τα αυθαίρετα , αλλά ξεχνάτε ότι ο πρώτος υπεύθυνος είναι το κράτος . Αυτό άφησε να γίνουν οι αυθαιρετουπόλεις αφού δεν προβλεψε την οικιστική πίεση και δεν ενέταξε περιοχές στο σχέδιο πόλης .
Ετσι ήταν αναγκασμένο να βγάλει τον 4014 και να επιτρέψει τις τακτοποιήσεις . Βέβαια ο νόμος έχει τρομακτικές ασάφειες και γίνεται μπάχαλο , αλλά θα μας συνοδεύει γιά πολλά χρόνια .
Θα σας πω μιά ιστορία γιά να καταλάβετε τι σημαίνει κράτος και δημόσιος τομέας .
Σε μιά επίσκεψη μου στο κτηματολόγιο Αγίας Παρασκευής , έμαθα ότι η Κτηματική εταιρεία του δημοσίου αρνήθηκε την εγγραφή της μεταβίβαση ενός υπόγειου γκαράζ σε πολυκατοικία 20+ ετών , εντός του σχεδίου πόλης της Αγίας Παρασκευής γιατί θεωρεί την περιοχή Δασική
Και μετά έχετε και απορίες .
-
Σωστά όλα αυτά η δεύτερη κατοικία στα εξ αδιαιρέτου των 200 μέτρων, αγροτεμάχια τα οποία κανονικά δεν μπορούσαν να κοπούν αλλά κάποιος συμβολαιογράφος δέχτηκε να τα κόψει και κάποιος ΕΜΠ Τοπογράφος να συντάξει 'τοπογραφικό' ο αγροφύλακας να χαρτιλικωθεί για να μην δεί τα χτισίματα κλπ, δε νομίζω πως οφειλόταν σε κάποια οικιστική πίεση αλλά στις ίδιες παθογένειες που ταλαιπωρούν αυτό το ρημάδι το κράτος απο την ίδρυση του. Τελικά έχει δίκιο φταίει το Κράτος δλδ εμείς.
-
Και μετά έρχεται το κράτος στην αυθαιρετούπολη και πρέπει να κάνει σχέδιο πόλης. Χωρίς να πειράξει τις παράγκες και λοιπά αυθαίρετα. Και άντε γίνεται το σχέδιο, μετά κολλάει γιατί έχει κάτι αυθαιρετάκια πάνω στον αιγιαλό, μερικές φορές είναι και Δημοτικές επιχειρήσεις beach bar, κάτι άλλα μέσα σε κοίτες ποταμών, κάτι άλλα σε ζώνες Natura ή προστατευόμενες ζώνες. Και κολλάει το σχέδιο πόλης στο ΣτΕ και μας φταίει το ΣτΕ γιατί είπαμε δεν κάνει να πειράξουμε τα αυθαίρετα
-
Μια που πλάκωσε κόσμος στο τοπικό το ξαναβάζω (με μια μικρή προσθήκη).
Το αν μια οικοδομή πέφτει στο καθεστώς ελεγκτών δόμησης επηρεάζεται μόνο από την υπογραφή της αστυνομίας (για έναρξη εργασιών) ή και από τα ένσημα του ΙΚΑ;
Ενιμπάντι;
-
Συγνώμη αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Μια που πλάκωσε κόσμος στο τοπικό το ξαναβάζω (με μια μικρή προσθήκη).Το αν μια οικοδομή πέφτει στο καθεστώς ελεγκτών δόμησης επηρεάζεται μόνο από την υπογραφή της αστυνομίας (για έναρξη εργασιών) ή και από τα ένσημα του ΙΚΑ;
Ενιμπάντι;
Ο νόμος λέει να έχουν αρχίσει οι εργασίες μετά την 1-3 .
Λογικά η θεώρηση στο τμήμα προηγείται και είναι υποχρεωτική .
Μπορείς να έχεις κάνει εκσκαφές που δεν έχουν ΙΚΑ τον Φεβρουάριο και να έρριξες μπετα τον Μάρτιο . Αν η θεώρηση έγινε τον Φεβρουάριο , τότε δεν υπάγεσαι στους ελεγκτές .Σωστά όλα αυτά η δεύτερη κατοικία στα εξ αδιαιρέτου των 200 μέτρων, αγροτεμάχια τα οποία κανονικά δεν μπορούσαν να κοπούν αλλά κάποιος συμβολαιογράφος δέχτηκε να τα κόψει και κάποιος ΕΜΠ Τοπογράφος να συντάξει 'τοπογραφικό' ο αγροφύλακας να χαρτιλικωθεί για να μην δεί τα χτισίματα κλπ, δε νομίζω πως οφειλόταν σε κάποια οικιστική πίεση αλλά στις ίδιες παθογένειες που ταλαιπωρούν αυτό το ρημάδι το κράτος απο την ίδρυση του. Τελικά έχει δίκιο φταίει το Κράτος δλδ εμείς.
Και μετά έρχεται το κράτος στην αυθαιρετούπολη και πρέπει να κάνει σχέδιο πόλης. Χωρίς να πειράξει τις παράγκες και λοιπά αυθαίρετα. Και άντε γίνεται το σχέδιο, μετά κολλάει γιατί έχει κάτι αυθαιρετάκια πάνω στον αιγιαλό, μερικές φορές είναι και Δημοτικές επιχειρήσεις beach bar, κάτι άλλα μέσα σε κοίτες ποταμών, κάτι άλλα σε ζώνες Natura ή προστατευόμενες ζώνες. Και κολλάει το σχέδιο πόλης στο ΣτΕ και μας φταίει το ΣτΕ γιατί είπαμε δεν κάνει να πειράξουμε τα αυθαίρετα
Η κατάτμηση των αγροτεμαχίων κόπηκε από τον Κατσιγιάννη το 1993 . Μετά επιτράπηκε η διάσπαση όγκου , όπου έγινε χαμός με τους ΔΥ μηχανικούς και τις ΕΠΑΕ . Αρα το κράτος αν ήθελε , μπορούσε να κόψει αυτά νωρίτερα . Δεν το έκανε και έχει την ευθύνη . Οι εντάξεις γίνανε με αργούς ρυθμούς και έτρεχαν πίσω από τις εξελίξεις .
-
Οι κατατμήσεις που προκάλεσαν πάντως την ανάγκη της ένταξης οικοπέδων στα 112.5 τμ με πρόσωπο επί οδού 7μ στο σχέδιο κατά παρέκκλιση ήταν αποτέλεσμα του κατακερματισμού της γης πάγια πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων από την εποχή του Τρικούπη. Το σωστό θα ήταν να είχε διατηρηθεί το σχέδιο πόλης στην αρχική του μορφή και να είχε επεκταθεί με αυτή τη φιλοσοφία καθώς η πόλη μεγάλωνε. Το τι έγινε στην πραγματικότητα.... Άστα.
Τα πράγματα αποθρασύνθηκαν εντελώς τη δεκαετία του 70 (ευθύνες Χούντας, ΝΔ) όπου και χτίστηκαν και οι παραγκουπόλεις που μετά έγιναν παραθεριστικά κέντρα στην Ανατολική Αττική. Ο Νόμος Τρίτση (με το γνωστό σύνθημα 'Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις') έβαλε ταφόπλακα στη χώρα καθώς έδωσε το ηθικό πάτημα στον οποιονδήποτε να ισχυριστεί το 'γιατί αυτοί ναι και εγώ όχι'. Η λύση θα ήταν το σύνολο των παραγκών και λοιπών αυθαιρέτων να είχε οριστεί ως χώρος εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές βομβαρδισμού και τη χρήση πραγματικών πυρών (αυτά που ήταν προς τη λήξη τους). Με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια. Αλλά αυτό θα ήταν 'Αντιδημοκρατικό' και 'απεχθές' στους φτωχούς και καταφρονεμένους που ήθελαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Και αν η τελευταία πρόταση σας φαίνεται ιλαρή, δυστυχώς ήταν το σύνθημα της εποχής εκείνης και η βασική δικαιολογία για το γενικότερο χαμό.
Μετά στα εντός σχεδίου ξεκίνησε η φάμπρικα του ημι-υπαίθριου που ήταν μία φυσιολογική αντίδραση στις πράξεις μείωσης του Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) που επέβαλε το Δημόσιο στις εντός σχεδίου περιοχές με την πρώτη αναθεώρηση του ΓΟΚ. Πρακτικά δλδ το ΠΑΣΟΚ με την όλη σοφία του, επέτρεπε σε κάποιους να πλουτίσουν παράνομα με τη νομιμοποίηση του αυθαίρετου τους αλλά ταυτόχρονα υπεξαιρούσε αξία από νομίμως αγορασθέντα οικόπεδα εντός σχεδίου μέσω της μείωσης του Σ.Δ. Οπότε σίγουρα δημιούργησε στρατιές ανθρώπων που έπιναν νερό στο όνομα του.
-
Αν ήθελε το κράτος , ας άλλαζε το σχήμα του ημιυπαίθριου , όπως έκανε με τον ΝΟΚ και ας έκανε και ελέγχους στα κτίρια όπως κάνει τώρα με τους ελεγκτές δόμησης και όχι με τα λαμόγια τους ΔΥ που έκανε μέχρι το 1993 και τις ΥΔ των αφορήτως πιεζομένων υπό των ιδιοκτητών επιβλεπόντων που έκανε μετά . Επίσης αν ήθελε ας πιστοποιούσε τους κατασκευαστές με το ΜΗΚΙΕ που συζητάει το αμαρτωλό ΤΕΕ από το 1977 .
Σε όλο τον κόσμο , πρώτα κάνουν σχέδιο και χρήσεις γης και μετά χτίζουν . Εδώ έχουμε το ανάποδο .
Οταν λοιπόν σαν κράτος επιβραβεύεις τους παράνομους , όλοι θα γίνουν παράνομοι γιά να επιβιώσουν .
Τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχε οικοπεδούχος που δεν απαιτούσε κλειστούς ημιυπαίθριους γιά να δώσει το οικόπεδο του .
Δεν το έκανες εσύ ? Θα το έκανε ο κάθε τυχαίος ο οποίος παρίστανε τον κατασκευαστή , οπότε απλά δεν θα δούλευες ποτέ .Ακόμα και οι αισχρές μεζονέτες με ισόγειο σαλόνι και ημιυπόγεια υπνοδωμάτια και α' όροφο σαλόνι και σοφίτα τα υπνοδωμάτια , δεν θα φτιαχνόντουσαν αν δεν υπήρχαν αγοραστές .
Η αγορά επιβραβεύει την κλοπή και το κράτος την επιτρέπει .
Αρα ο 4014 ήταν αναγκαία δικαιοσύνη και ήρθε γιά να μείνει γιά καιρό μαζί μας .
-
Ευχαριστώ πολύ criuser.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Οταν λοιπόν σαν κράτος επιβραβεύεις τους παράνομους , όλοι θα γίνουν παράνομοι γιά να επιβιώσουν .
Τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχε οικοπεδούχος που δεν απαιτούσε κλειστούς ημιυπαίθριους γιά να δώσει το οικόπεδο του .
Δεν το έκανες εσύ ? Θα το έκανε ο κάθε τυχαίος ο οποίος παρίστανε τον κατασκευαστή , οπότε απλά δεν θα δούλευες ποτέ .Και αν σου πώ το ανάποδο?
Ως οικοπεδούχος, ζητούσα στην αντιπαροχή απ τον ενδιαφερόμενο μηχανικό η κατασκευή να μην έχει 'ημιυπαίθριους' και μάλιστα του είπα να μου δώσει σε ποσοστό 5% λιγότερη αντιπαροχή απο την εκείνη που ο ίδιος μου πρότεινε.
Και τί μου απάντησε ??? : ???
Είστε οι κύριοι υπεύθυνοι για τις 'παρανομίες', λυπάμαι, δεν αλλάζω γνώμη γι αυτό.Ακόμα και οι αισχρές μεζονέτες με ισόγειο σαλόνι και ημιυπόγεια υπνοδωμάτια και α' όροφο σαλόνι και σοφίτα τα υπνοδωμάτια , δεν θα φτιαχνόντουσαν αν δεν υπήρχαν αγοραστές .
Ως 'μεζονετάκιας' , όπου είδα τέτοια κατασκευή, έφυγα τρέχοντας.
Αλλά, όταν όλοι οι άφραγκοι αγοραστές, θέλαν πολλά τετραγωνικά με φραγκοδίφραγκα αντίτιμο, βρήκαν και οι επιτήδειοι κατασκευαστές .... πεδίο δράσης λαμπρό !ΥΓ: Δόθηκε και η παράταση 1 έτους στην 'αναστολή' των κατασχέσεων 1ης κατοικίας, οπότε .. 'εις υγεία των κορόιδων'!
-
Δημήτρη εσύ μπορεί να ήσουν η μοναδική περίπτωση , αλλά ταυτόχρονα όταν αυτός έπρεπε να πουλήσει , όλος ο ανταγωνισμός του θα πουλούσε και ημιυπαίθριους και θα ήταν έτσι φτηνότερος .
Αρα σωστά έκανε και δεν το πήρε σε τέτοιο καθεστώς που ήταν .
Πριν 10 χρόνια , έκανα μιά οικοδομή 8 διαμερισμάτων . Είχα πουλήσει ένα , όταν ένας φτηνοκατασκευαστής αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο απέναντι μου και έχτισε 3 πολυκατοικίες συνολικά 32 διαμερισμάτων .
Η διαφορά ποιότητας κατασκευής και εξοπλισμού ήταν παραπάνω από εμφανής και στον πλέον αδαή . Αλλά και η διαφορά τιμής περίπου 10-15 % ήταν επίσης εμφανής . Αποτέλεσμα . Πούλησε και τα 32 σχεδόν και μετά ξαναπούλησα και εγώ .
Ο κόσμος λοιπόν επιλέγει με κριτήρια που τον βολεύουν αυτόν και όχι την νομιμότητα η την ποιότητα .
Το ίδιο μου είχε συμβεί σε μικρότερο βαθμό πριν σχεδόν 20 χρόνια . Βέβαια εγώ χαιρετιέμαι ακόμα με τους πελάτες του άλλου , ενώ εκείνος όχι και είχε και διακστικά θεματάκια με 1-2 , αλλά τα λεφτά τα πήρε εκείνος .
Η αγορά έχει τους νόμους της και είναι δυστυχώς η ευτυχώς αμείλικτη .
-
Απόσπασμα συνομιλίας πριν κάποια χρόνια με μεσίτη.
Μεσίτης: Θα σας δείξω και ένα πολύ ωραίο διαμέρισμα, πιο πολλά τμ στα ίδια χρήματα αλλά είναι ημιυπόγειο σε κλίση (δεν κόβεται η θέα) και δεν είναι δηλωμένο όλο.
EDDIE: Ωχ αυτό θα είναι πρόβλημα
Μ: Γιατί τα δηλώνετε όλα;
Ε: Ναι είμαστε λίγο τυπικοί οικογενειακώς. Ο πατέρας μου βλέπετε είναι δικαστικός και...
Μ: Τότε άκυρο... Α... τότε ξεχάστε εκείνο, εκείνο και εκείνο (3 περιπτώσεις) από αυτά που σας έδειξα. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Απόσπασμα συνομιλίας πριν κάποια χρόνια με μεσίτη.Μεσίτης: Θα σας δείξω και ένα πολύ ωραίο διαμέρισμα, πιο πολλά τμ στα ίδια χρήματα αλλά είναι ημιυπόγειο σε κλίση (δεν κόβεται η θέα) και δεν είναι δηλωμένο όλο.
EDDIE: Ωχ αυτό θα είναι πρόβλημα
Μ: Γιατί τα δηλώνετε όλα;
Ε: Ναι είμαστε λίγο τυπικοί οικογενειακώς. Ο πατέρας μου βλέπετε είναι δικαστικός και...
Μ: Τότε άκυρο... Α... τότε ξεχάστε εκείνο, εκείνο και εκείνο (3 περιπτώσεις) από αυτά που σας έδειξα.Και γενικως ξεχαστε τα ολα και πηγαινετε να χτισετε ενα δικο σας
-
Πριν 10 χρόνια , έκανα μιά οικοδομή 8 διαμερισμάτων.
Επειδη δεν το εχω καταλαβει/προσεξει, εισαι μηχανικος (αν ναι, τι), κατασκευαστης, εργολαβος?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Επειδη δεν το εχω καταλαβει/προσεξει, εισαι μηχανικος (αν ναι, τι), κατασκευαστης, εργολαβος?
Μηχανικός και κατασκευαστής δε συνδυάζεται δηλαδή;
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Επειδή το 90-95 % των κατασκευαστών είναι οικοδόμοι , τραπεζικοί , μαθηματικοί , δημόσιοι υπάλληλοι , υπάλληλοι ΔΕΗ , υπάλληλοι ΟΤΕ , οικονομολόγοι , συνταξιούχοι στρατιωτικοί , νοικοκυρές , οικονομικοί μετανάστες , - έχω γνωρίσει όλους αυτούς - και πολλοί άλλοι , σου φαίνεται περίεργο ένας πολιτικός μηχανικός να ασκεί το επάγγελμα που σπούδασε ?
Ναι λοιπόν είμαι πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής .
Ελπίζω κάποτε αυτό να είναι αυτονόητο και να μην χτίζει ο κάθε τυχαίος .
-
Καλά τα λέτε γιά τα αυθαίρετα , αλλά ξεχνάτε ότι ο πρώτος υπεύθυνος είναι το κράτος . Αυτό άφησε να γίνουν οι αυθαιρετουπόλεις αφού δεν προβλεψε την οικιστική πίεση και δεν ενέταξε περιοχές στο σχέδιο πόλης .Ετσι ήταν αναγκασμένο να βγάλει τον 4014 και να επιτρέψει τις τακτοποιήσεις . Βέβαια ο νόμος έχει τρομακτικές ασάφειες και γίνεται μπάχαλο , αλλά θα μας συνοδεύει γιά πολλά χρόνια .
Έχεις δίκιο. Το κράτος εσκεμμένα άφησε μια κατάσταση αχαλίνωτη για δεκαετίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε και βεβαίως περίμενε κέρδος από αυτό. Κι έρχεται λίγα χρόνια μετά από μια πολύ δραστήρια οικοδομικά περίοδο και βάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών στο...χέρι. Φυσικά τεράστιες ευθύνες έχει και ο κλάδος μας, αλλά όταν μια αγορά λειτουργεί ανεξέλεγκτα, λειτουργεί παράλληλα και στη λογική της ζούγκλας: ή μπαίνεις στο χορό ή πεθαίνεις. Η λογική λοιπόν του νόμου είναι σωστή ως ένα βαθμό ή για να το πω πιο καλά, με το μπλοκάρισμα των συμβολαιογραφικών πράξεων βρήκαν μια νομότυπη βιτρίνα για να περάσουν ένα εισπρακτικό μέτρο. Το μεγαλύτερο κενό φυσικά είναι οτι δεν εξασφάλισαν την παύση της αυθαίρετης δόμησης, αφού δεκάδες αυθαίρετα χτίζονται καθημερινά...
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ