-
Νόμιζα ότι με τη βαφή, εννοείς 'χρώματα' ελαστομερή, τα οποία κάνουν μόνο στεγανοποίηση - όχι θερμομόνωση και σίγουρα η αντοχή τους στον ήλιο-βροχή-πάγο είναι το πολύ για 2-3 χρόνια. Αυτή τη δουλειά 'βαφής' την κάνεις και μόνος σου και στοιχίζει 4-5€/τμ με καλά υλικά.
Η αξιοπρεπής μόνωση των ταρατσών, γίνεται με αδιάβροχα υλικά (πίσσα, ασφαλτόπανα, τα αλουμινόφυλλα κλπ.)
Η θερμομόνωση γίνεται με υλικά που έχουν κάποιο πάχος και για μια σοβαρή θερμομονωτική δουλειά, συνήθως χρησιμοποιούνται θερμομονωτικά πλακάκια. Αλλά εδώ ξεφεύγουμε σε κόστος, αφού η όλη προεργασία-εργασία με τα υλικά μπορεί να ξεπεράσει τα 30€/ τμ .
Επειδή όμως μηχανικός δεν είμαι, ούτε τεχνίτης, ...... ως εδώ και μή παρέκει !@ Τiger : Αν το αγοράζει με 900-1.000€/τμ και είναι και σε καλή περιοχή?
Όποιος δεν αγόρασε σπίτι το 2005 ....(κατά cpp ), δύσκολα 'την πατάει' σήμερα. -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Αν το αγοράζει με 900-1.000€/τμ και είναι και σε καλή περιοχή?
Όποιος δεν αγόρασε σπίτι το 2005 ....(κατά cpp ), δύσκολα 'την πατάει' σήμερα.Καταρχην αν ειναι σε πολυκατοικια (ετσι καταλαβα) αυτο ειναι μεγαλο θεμα,γιατι οι αλλοι ιδιοκτητες δεν θα συμφωνουν σε εργασιες ανακαινισης κτλ
Κατα δευτερον τι εννοεις καλη περιοχη,θα ειναι σε καποια πολυβουη περιοχη απο τις παλαι ποτε ενδοξες-σημερα φτηνες.
Τελος,1.000/ τετραγωνικο θα φανταζει τεραστιο τιμημα την εποχη της δραχμης.Γνωμη μου ειναι οτι ο Ελληνας πρεπει να απεμπλακει απο την λογικη του να εχει δικο του σπιτι,ειναι πλεον ασυμφορο και ακριβο ρισκο.
-
χαχαχαχα...
Διαβαζοντας αυτα που εχεις γραψει Δημητρη λεω 'ε τον μπαγασα (με ολο τον σεβασμο) ξερει ολες τις τιμες και τις τεχνικες, ουτε εργολαβος να ηταν!' και μετα διαβαζω αυτο
Επειδή όμως μηχανικός δεν είμαι, ούτε τεχνίτης, ...... ως εδώ και μή παρέκει !
-
@tiger
Και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα τόσα νεοκλασσικά και ακόμα παλιότερα κτίρια ή και παλιά αρχοντικά με ξύλινα δοκάρια κλπ χαίρουν εκτίμησης. Ξαφνικά η πολυκατοικία η παλιά είναι για πέταμα;; Το ότι είναι παλιό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο γιατί τότε θα τα είχαμε γκρεμίσει όλα... τη μισή Αθήνα και βάλε... Οπότε μήπως είσαι αυστηρός;; Βέβαια έχω μεγαλώσει σε σπίτι του 1937 οπότε ίσως έχω πιο πολλές ανοχές!! Υποθέτω η συντήρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Για αγορά πρόκειται. Εννοείται ότι κανείς προτιμάει κάτι πιο καινούργιο αλλά σε κάποια μέρη είτε δεν υπάρχουν καινούργια είτε κάνουν τα διπλά και βάλε. Δεν το έχω δει αλλά υποθέτω ότι ζυγίστηκαν τα υπέρ και τα κατά, θέση, τιμή, παλαιότητα, κατάσταση κλπ και συγκρίθηκε και με άλλα διαθέσιμα που καλύπταν τις ανάγκες.@dbekos
Τώρα κατάλαβα περίπου τι παίζει. Γιατί άλλοτε βλέπω μπογιά σε πλακάκι (προφανώς έχει γίνει η προεργασία που λες με τα καλά πλακάκια και θέλει μόνο βαφή στους αρμούς) και άλλοτε ολόκληρη ιστορία με ρολλά από μονωτικό υλικό (που μερικές φορές είναι σαν αλουμινόχαρτο). Το πλακάκι μου φαίνεται σαν πιο αποδεκτό αισθητικά αν πρόκειται η ταράτσα να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία ή κοινωνικά.
Τόσο φτηνό όσο λες δεν είναι αλλά είναι σε καλό σημείο και προνομιακό. Και πολύ, πάρα πολύ φτηνότερο από άλλα νεότερα και σε χειρότερη θέση στην ίδια περιοχή.@tiger
Όπως το λες, πάλαι ποτέ ένδοξες τώρα φτηνές. Αλλά πολύ φτηνή δε μου φάνηκε οπότε μάλλον δεν είναι ακόμα από τις φτηνές ή επειδή είναι σε καλό σημείο της ως άνω περιοχής ίσως κρατάει περισσότερο.... Νομίζω όμως ότι για -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Καταρχην αν ειναι σε πολυκατοικια (ετσι καταλαβα) αυτο ειναι μεγαλο θεμα,γιατι οι αλλοι ιδιοκτητες δεν θα συμφωνουν σε εργασιες ανακαινισης κτλ
Την **αρνητική μου άποψη **για αγορά διαμερισματος (παλιού-καινούριου) σε πολυκατοικίες, την έχω διατυπώσει 'κατα συρροήν'. Ομως δεν πληρώνω εγώ-άλλοι κάνουν κουμάντο !Κατα δευτερον τι εννοεις καλη περιοχη,θα ειναι σε καποια πολυβουη περιοχη απο τις παλαι ποτε ενδοξες-σημερα φτηνες.
Αν είναι σε κάποια 'άκρη' του Κολωνακίου, της Κηφισιάς, της Γλυφάδας, ... αλλά και του Π. Φαλήρου, της Αγ. Παρασκευής, του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου κλπ ?Τελος,1.000/ τετραγωνικο θα φανταζει τεραστιο τιμημα την εποχη της δραχμης.
Γνωμη μου ειναι οτι ο Ελληνας πρεπει να απεμπλακει απο την λογικη του να εχει δικο του σπιτι,ειναι πλεον ασυμφορο και ακριβο ρισκο.
Εσύ μένεις σε ενοικιασμένο σπίτι? Τα χρήματά σου-αν έχεις πάνω απο 50.000€ /που στο εύχομαι- τα φυλάς στην τράπεζα? Ειδικά μάλιστα, επειδή είσαι σίγουρος για την επιστροφή μας στη δραχμή ?@ bibendum : Χάρη, προσπαθώ όταν κάνω κάτι , να μην πηγαίνω αδιάβαστος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εξασφαλίσω σίγουρα πως δεν θα πιαστώ κατά κάποιο τρόπο κορόιδο. 'Κώτσος' προσπαθώ να μην πιαστώ !
-
Μάθημα οικοδομής για αρχάριους Νο 293: Μόνωση
Τοποθέτηση θερμομονωτικού κέλυφους έναντι συμβατικής μόνωσης.Όντως είναι τόσο μεγάλο το όφελος σε θέμα κατανάλωσης πετρελαίου-ηλεκτρικού για κλιματισμό;
-
Παλια οικοδομηη 50 ετων στην Αθηνα
μηδενικες προδιαγραφες θερμομονωσης,ηχομονωσης,
κατασκευασμενη βασισμενη σε μελετη,που δεν στηριζοταν σε αντισεισμικο κανονισμο (το οτι στεκεται ορθια ακομα δε σημαινει οτι ειναι ασφαλης σε ενδεχομενο σεισμο)
παλαιο,ταλαιπωρημενο και ισως ακαταλληλο δικτυο σωληνων υδροδοτησης
ελλειπες ηλεκτρολογικο δικτυο
μηδενικη αισθητικη,ειδικα αν ειναι κατασκευασμενη με το δαιμονιο ελληνικο εφευρημα της αντιπαροχης και κακη λειτουργικοτητα των χωρων,μικρα δωματια κελια,κακες προδιαγραφες φωτισμου αερισμου,μικροι εξωστες,ελλειψη ανελκυστηραΘα αγοραζα μονο αν ηταν πραγματικα δελεαστικη τιμη
Το εξωτερικο κελυψος ειναι μια πολυ καλυ λυση ,με σωστη εφαρμογη αφηνει τις λιγοτερες θερμογεφυρες,παιζει σπουδαιο ρολο στην θερμομονωση του κτιριου μειωνοντας τις δαπανες ψυξης θερμανσης.Αμφιβάλλω αν υπαρχουν ακομη και τωρα εξειδικευμενα συνεργεια για εξωτερικο κελυφος.Θελει πολυ καλα υλικα,προσεκτικη εφαρμογη και συντηρηση ωστε να αποδιδει για πολλα χρονια απροβληματιστα.Αντιθετα η συμβατικη θερμομονωση (ενδιαμεση μονωση σε διπλη δρομικη τοιχοποια,ειναι καλυτερα προστατευμενη,τοποθετειται ικανοποιητικα και απο λιγοτερο εμπειρο συνεργειο(συνηθως την τοποθετουνε οι τουβλαδες) αλλα αφηνει περισσοτερες θερμογεφυρες σε δυσκολα σημεια(ενωσεις τοιχοποιας με φεροντα στοιχεια,περιμετρικα σεναζ τοιχοποιας κτλ.) αλλα ειναι σαφω πιο οικονομικη στην τοποθετηση
-
Τι συντήρηση θέλει το κέλυφος;
Εγώ ίσα ίσα κατάλαβα ότι μειώνεται το κόστος συντήρησης καθώς θέλει βάψιμο κάθε 20 και όχι κάθε 5 χρόνια.
Μείον τυχόν ρωγμές σε σοφάδες κλπ (φούσκωμα, σπάσιμο).Για την τοποθέτηση έχει τύχει να δεις εταιρεία που τα πουλάει να μην ξέρει να τα τοποθετεί;
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Μάθημα οικοδομής για αρχάριους Νο 293: Μόνωση
Τοποθέτηση θερμομονωτικού κέλυφους έναντι συμβατικής μόνωσης.Όντως είναι τόσο μεγάλο το όφελος σε θέμα κατανάλωσης πετρελαίου-ηλεκτρικού για κλιματισμό;
Έχω θερμομονωτικό κέλυφος πολύ καλύτερο από αυτά που διαφημίζουν και είναι εντυπωσιακή η μόνωση που προσφέρει σε κρύο και ζέστη από ηλιασμό.
Επίσης, στο κέλυφος επάνω από τα 7εκ. dow έχω 3 εκ. παραδοσιακό σοβά με αρκετό τσιμέντο και ρητίνες.Αλλά η κάθε κατοικία είναι διαφορετική.
Μπορεί να έχεις διαμέρισμα μέσα στην πόλη με νότιο προσανατολισμό και προστατευμένο από άλλα διαμερίσματα από παντού, χωρίς να το πιάνει ο αέρας. Σε τέτοιο διαμέρισμα δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου μόνωση - αν έχεις θα είναι καλύτερα - αλλά και χωρίς μόνωση θα έχεις ελάχιστες θερμικές απώλειες.Εάν έχεις κέλυφος το μόνο κρύο που έρχεται από έξω είναι αυτό που μεταφέρει η πλάκα από το μπαλκόνι αλλά εγώ έχω μονώσει όλα τα δάπεδα (σε όλους τους ορόφους).
Και πάλι όμως το σπίτι χρειάζεται θέρμανση, όχι πολύ αλλά χρειάζεται γιατί δεν είναι καθόλου προστατευμένο - ανοιχτό από παντού και το πιάνει ο αέρας. -
Και μένα ακριβώς αυτά μου μετέφεραν. Είναι πιο ακριβό από την παραδοσιακή μόνωση αλλά αν σκεφτείς πόσο έχει πάει το πετρέλαιο η απόσβεση μάλλον έρχεται πιο σύντομα απ΄όσο φανταζόμαστε.
Με τη συντήρηση του είχες κάποιο άλλο θέμα πλην του βαψίματος στα 20 χρόνια;Δεν ξέρω ποιά διαφημίζουν. Εσύ ποιάς εταιρείας έβαλες και αν επιτρέπεται πόσο σου πήγε;
-
Δεν πήρα κάποια εταιρεία, χρησιμοποίησα δικό μου συνεργείο και υλικά ίδια με αυτά που βάζει το Κέλυφος (μόνωση dow 7εκ., κόλλα isomat AKTHERMO, καρφιά στερέωσης 13εκ. και παραδοσιακό σοβά 3 εκ.).
Επίσης, η κόλλα έμπαινε σε όλη την μόνωση και όχι σε μερικά σημεία.
Στα στοιχεία μπετόν η μόνωση έμπαινε στο καλούπι.
Σε κάθε όροφο, έκανα ένα πεζουλάκι 7-8 εκ. περιμετρικά στην πλάκα (όσο το πάχος της μόνωσης) για να πατάει η μόνωση του κάθε ορόφου και να μην αθροίζεται το βάρος της μόνωσης από πάνω μέχρι το ισόγειο.
Δεν ξέρω πόσο βγήκε.Αυτό που είναι σημαντικό είναι αν η μόνωση μπαίνει σε καινούριο κτίριο δηλαδή κολλάει πάνω στο τούβλο ή σε παλιό που σημαίνει ότι κολλάει πάνω σε παλιό σοβά και το χειρότερο πάνω σε παλιά χρώματα που μπορεί να ξεκολλήσουν. Σε παλιό κτίριο πρέπει να βάλεις ΠΟΛΛΑ καρφιά στερέωσης ενώ στο καινούριο νομίζω ότι και χωρίς καρφιά είναι αδύνατο να ξεκολλήσεις τη μόνωση από το τούβλο.
Βίντεο από την μόνωση:
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Και μένα ακριβώς αυτά μου μετέφεραν. Είναι πιο ακριβό από την παραδοσιακή μόνωση αλλά αν σκεφτείς πόσο έχει πάει το πετρέλαιο η απόσβεση μάλλον έρχεται πιο σύντομα απ΄όσο φανταζόμαστε.Εκει που θα παει το πετρελαιο του χρονου ειναι μαλλον ατοπο να το εχουμε ως μετρο συγκρισης
Ειναι σαν να λεμε οτι σκεφτομαι να βαλω ειδη υγιεινης απο ατόφιο χρυσαφι για να μην χαλασουν ποτε -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν πήρα κάποια εταιρεία, χρησιμοποίησα δικό μου συνεργείο και υλικά ίδια με αυτά που βάζει το Κέλυφος (μόνωση dow 7εκ., κόλλα isomat AKTHERMO, καρφιά στερέωσης 13εκ. και παραδοσιακό σοβά 3 εκ.).
Επίσης, η κόλλα έμπαινε σε όλη την μόνωση και όχι σε μερικά σημεία.
Στα στοιχεία μπετόν η μόνωση έμπαινε στο καλούπι.
Σε κάθε όροφο, έκανα ένα πεζουλάκι 7-8 εκ. περιμετρικά στην πλάκα (όσο το πάχος της μόνωσης) για να πατάει η μόνωση του κάθε ορόφου και να μην αθροίζεται το βάρος της μόνωσης από πάνω μέχρι το ισόγειοΕκανες ωραίες θερμογέφυρες σε κάθε όροφο με το πεζουλάκι και ακύρωσες μέρος της μόνωσης .
Εβαλες υπερβολική μόνωση , εκτός αν είσαι στο Νευροκόπι , και έβαλες πολύ βάρος με τον παραδοσιακό σοβά , πάνω σε ένα υλικό που δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί στο μέλλον . Επίσης καλό είναι να κάνετε σύγκριση τιμής/απόδοσης και ακόμα καλύτερα να συμβουλεύεστε έναν έμπειρο μηχανικό .
Το τσιμέντο είναι καλό στην στήριξη , αλλά έχει ένα μειονέκτημα . Δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα και είναι ψαθυρό υλικό .
Αυτό σημαίνει ότι όταν υπερβούμε την σωστή αναλογία , τότε έχουμε ένα θεματάκι με ρωγμούλες , ιδιαίτερα στους βορεινούς τοίχους .
Ετσι την πάτησαν και κάποια υλικά που ήταν πολύ καλά γιά την Γερμανία που δεν έχει αυξομοιώσεις θερμοκρασίας όπως έχουμε το τελευταίο 24ωρο .Με την νέα τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να σκεφτόμαστε εναλλακτικά με τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό .
Σε λίγες μέρες θα σας πώ περισσότερα , γιατί τώρα το ψάχνουμε με τους μηχανολόγους .
-
Μέχρι να το βρείτε με τους μηχανολόγους δεν μας λέτε κανά όνομα εταιρείας που να πουλάει κέλυφος;
-
Αυτες τις μερες με τους φορους,τα τεκμηρια, τα ετακ και τα χαρατσια της ΔΕΗ εψαξα τα χαρτια του σπιτιου επηξα και χρειαζομαι λιγο τις γνωσεις σας. Η ΔΕΗ αναφερει 152τμ [και αυτο δηλωθηκε στο Ε9]. Ομως η αδεια γραφει Ολικη επιφ.οροφων 150,64τμ πιο κατω Καλυπτ.επιφ. οικοδ. 165,65τμ. [Τα 15τμ διαφορα τι ειναι οι βεραντες?] Στο σχεδιο που ακολουθει πιο κατω δειχνει οτι μεσα στο περιγραμμα περιλαμβανει και το κλιμακοστασιο που ειναι 8,5τμ και δεν φαινεται καθολου. Προσμετραται στα τμ της κατοικιας και το κλιμακοστασιο? Ενα μετρημα που εκανα εγω, [ασχετος στο αντικειμενο] το εβγαλα 141τμ περιπου χωρις το κλιμακοστασιο. Ποια ειναι τα σωστα τμ αυτου του σπιτιου? Αν θελει διορθωση πως παιζει νομιμως? Ευχαριστω. Το θεμα με τις μονωσεις ειναι πολυ σοβαρο και σας παρακολουθω. Ενδιαφερει και εμενα. Sorry που μπηκα σφηνα θα περιμενω τη σειρα μου.
-
Το κλιμακοστάσιο δεν μετράει στο σπίτι .
Γιά το κέλυφος εταιρείες θα βρείς πολλές . Αλλά θέλει προσοχή στην τοποθέτηση . Και δεν το βάζουν οι εταιρείες .
Αρα πάλι κάποιον μηχανικό θα χρειαστείς .Οι τιμές είναι γύρω στα 30-40 € /τμ ανάλογα με την δυσκολία κλπ . Αν απαιτούνται σκαλωσιές απαιτείται οικοδομική άδεια .
Γενικά μην μπλέκετε με πολλούς , δηλαδή άλλος παρέχει τα υλικά , άλλος τα βάζει γιατί κανένας δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη .
Επίσης μην κάνετε αποσπασματικά πράγματα . Μιά σωστή λύση περιλαμβάνει μόνωση , κουφώματα και σωστή θέρμανση .
Αυτά θα σας καθοδηγήσουν μηχανικοί και όχι έμποροι η μαστόρια . Είναι σοβαρά πράγματα και μόνο από υπεύθυνους ειδικούς μπορείτε να έχετε υπέυθυνη άποψη και να κάνετε την σωστή επένδυση .Εννοείται ότι συρόμενα κουφώματα τέλος . Μόνο επάλληλα η ανοιγόμενα . Αλουμίνια η πλαστικά .
Θα σας έχω νεώτερα σύντομα .
Σκεφτείτε ότι στην Ευρώπη πριν 2 χρόνια ξεπάγιασαν που τους έκοψαν το αέριο οι Ουκρανοί . Δεν γουστάρουν και το πετρέλαιο που πουλιέται σε δολλάρια και έτσι βρίσκουν και προωθούν νέες λύσεις . -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Εκανες ωραίες θερμογέφυρες σε κάθε όροφο με το πεζουλάκι και ακύρωσες μέρος της μόνωσης .Ακόμα και με τις θερμογέφυρες επειδή έχω 7 εκ. αντί για 4-5εκ., έχω σημαντικά καλύτερη μόνωση.
10 εκ. χωρίς μόνωση μαζί με 280 εκ. (ύψος ορόφου) με 7 εκ. μόνωση τι βγάζει συνολικά;- και με το πεζούλι φοβάμαι λιγότερο μήπως σε σεισμό ξεκολλήσει η εξωτερική μόνωση.
Δεν είναι υπερβολική η μόνωση, με τόσο ακριβό πετρέλαιο πάλι θέλει λεφτά για να ζεσταθεί καλά το σπίτι.
( θα έβαζα 10 εκ. μόνωση στους τοίχους αλλά δεν είχε πάνω από 7εκ. )
( δεν σου λέω τι κουφώματα έβαλα, εκείνα είναι λίγο υπερβολικά ) -
Απλά το είπα ότι αντί γιά καλό έκανες κακό . Επίσης το περίσσιο χαλάει το ίσιο .
-
Μπορείτε να μου δώσετε κάποια μικρή εξήγηση του τι είναι θερμογέφυρα;; Προφανώς έχει να κάνει με μεταφορά θερμότητας και κατασκευαστικά θέματα...
@Dafygt
Η ΔΕΗ σε χρεώει για ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια και νομίζω συνήθως βγαίνει κάτι παραπάνω από αυτά που νομίζεις...
Αν τα μέτρησες 141 μήπως ξέχασες να μετρήσεις και τους τοίχους; -
To εμβαδόν του σπιτιού είναι μικτό , μαζί με τους τοίχους και αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοράς , η στην σύσταση και στην άδεια .
Η έννοια της μόνωσης , είναι να εμποδίσουμε την μεταφορά θερμότητας , από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του κτίσματος και το ανάποδο , εκτός από σημεία που το θέλουμε . Ετσι μονώνουμε τα κλειστά τμήματα τοίχοι , δάπεδα και οροφές , αλλά και μονώνουμε τα κουφώματα όσο μπορούμε αφού αυτά έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες .
Οπου λοιπόν αποτυγχάνουμε να εμποδίσουμε την μεταφορά , έχουμε θερμογέφυρα . Στον τρόπο που χτίζουμε θερμογέφυρες είναι οι πλάκες του μπετόν στο σημείο που ενώνονται με τα μπαλκόνια . Επίσης θερμογέφυρες μικρές έχουμε όπου έχουμε αλλαγές υλικών . Αυτά όμως λαμβάνονται υπ' όψη στις μελέτες και έτσι έχουμε την μελέτη απωλειών που οδηγεί στην μελέτη θέρμανσης και ψύξης .
Γι' αυτό λέω ότι πλέον είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σοβαρές μελέτες από έμπειρους μηχανικούς , γιατί στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές μελέτες με το μάτι , από υδραυλικούς η εμπόρους θέρμανσης κλιματισμού , η ακόμα και από άπειρους μηχανικούς που συνήθως είναι υπερδιαστασολογημένες . Δηλαδή πληρώνεις γιά περισσότερη θέρμανση από όση χρειάζεσαι .
Σαν να ταξιδεύεις μόνος σου , σε δρόμους με όριο 100 χαω και να έχεις ένα οκτακύλινδρο . Δεν καίς στον βρόντο ?
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ