-
Για να γυρίσουμε στα σπίτια του εξωτερικού:
Entire French village for sale – for just €330.000 -
Tο πιό ωραίο είναι τα σχόλια που έχει πιό κάτω . Αναφερόμαστε και εμείς , με ζήλεια βεβαίως-βεβαίως και εδώ θα ήθελαν να αγοράσουν , αλλά οι κοπρίτες πολιτικοί νδ-πασοκ-σύριζα-κκε , αντί να συμφωνήσουν να έχουμε 2.000.000 Ευρωπάιους μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα που μόνο οι συντάξεις τους θα ήταν 3-4 δισ τον μήνα στην αγορά , έχουμε 2.000.000 μετανάστες που ότι λεφτά βγάζουν τα στέλνουν στις πατρίδες τους .
-
Σήμα για τη «Φλόριντα» της Ευρώπης
Νέο ξεκίνημα στο πολύχρονο αίτημα της αγοράς για την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων εξοχικών κατοικιών που θα αγορα-στούν από ξένους επενδυτές, αποτελεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί για ακόμη μια φορά να βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη σύνθετων τουρι-στικών καταλυμάτων, αυτήν τη φορά με τα ανεκμετάλλευτα δημόσια ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112825428# -
Εξέλιξη ενοικίου σε 3άρι/78 τμ στην Πάτρα (καρα-κέντρο), με γνώμονα τη μέση τιμή στην περιοχή, απο εισόδου στο ευρώ:
2001/320€, 2005/350€, 2008/340€, 2011/250€ (παλιό-μόνο βαψίματα ενδιάμεσα)
Αντίστοιχα σε γκαρσονιέρα/37 τμ (κέντρο Πάτρας) :
2001/230€, 2004/240€, 2006/280€ (μετά απο υπερπλήρη/πολυτελή ανακαίνιση), 2010/220€, 2012 (χθές)/190€ !Εντύπωση μου κάνει ότι, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ρίξει τις τιμές. Κατ΄εμέ είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε τόσα πολλά κολλημένα 'Ενοικιάζεται' και αγγελίες. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι , μιά μείωση της τάξης του 15%, θα τους 'επιστραφεί', αφού το δικό τους διαμέρισμα θα ενοικιασθεί άμεσα, στο πλαίσιο 'προσφοράς-ζήτησης'.
Παράδειγμα :
Τιμή τελευταίου ενοικίου 220€, νέου μειωμένου λόγω συνθηκών , 190€ = απώλεια 30 €.
Αν μείνει ξενοίκιαστο 3 μήνες, ώσπου να βρεθεί αυτός που θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει, θα έχω χάσει 3Χ190=570€ .
Την αρνητική διαφορά των 30€, την έχω υπερ-καλύψει για τους επόμενους 19 μήνες.
Και δεν υπολόγισα τα 50€ κοινόχρηστα που πιθανώς θα πληρώσω -αν και ξενοίκιαστο- καθώς και το ότι σε 19 μήνες, μπορεί .... να έχει φύγει και ο καινούριος ενοικιαστής.Κάποιοι διαπιστώνω ότι για αντίστοιχες γκαρσονιέρες, ζητάνε ακόμα σήμερα 250-270 €.
Κατά τα άλλα, κλαίγονται ....Χρειάζεται 'Απλή λογική'. Α, και τύχη, ώστε τουλάχιστον να μη σου μείνουν στο τέλος και τα φέσια.
-
μαγαζια και σπιτια με πολλα τετραγωνικα πλεον δεν νοικιαζονται σε καμια τιμη.
γκαρσονιερες κτλ εχουν κρατησει σχετικα καλα την τιμη τους λογω μικρων κοινοχρηστων. -
Αν θεωρούμε καλή την τιμή ενοικίου τα 200 €, για γκαρσονιέρα 35 τμ και (χαμηλής) αξίας έστω 55.000 €, τότε .....
Μονίμως/αδιαλείπτως να είναι ενοικιασμένη, έχει καθαρή απόδοση περίπου 3,2% μετά την αποφορολόγηση του εισοδήματος απο ενοίκια !
Τέσπα, ούτως ή άλλως αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, οπότε : 'Δεν μάχομαι τα δεδομένα' ! -
Πολύ σωστό το σκεπτικό σου dbekos, το έχω αναφέρει και σε άλλο ποστ κι εγω....! Τα κορόιδα που αφήνουν τα ακίνητά τους ξενοίκιαστα επί μήνες και χρόνια ίσως, αν υπολογίσουν τί έχασαν, τότε θα καταλαβουν τη μαλακία τους. Αλλα καποιες φορές είναι και φορτωμένοι και δε τους νοιάζει.
Tiger, τα ΠΑΝΤΑ νοικιάζονται, αρκει να είναι στη σωστή τιμή και φυσικά να μην είναι σε δρόμους και περιοχές άσχετες, ή να μην είναι σαν χώροι και κτίσματα σε κακό χαλι. Και σωστή τιμή, είναι αυτή στην οποία τελικά θα νοικιαστεί το ακίνητο. Αυτό ισχύει ΚΑΙ σε περίοδο κρίσης ΚΑΙ σε περίοδο αναπτυξης κι ευμάρειας. Αν για παράδειγμα σε περίοδο ευμάρειας ενα καταστημα 100 τ.μ νοικιαζεται με 100 χιλ. 'αερα', 8.000 το μήνα ενοίκιο και 4 τσιμπούκια το μήνα στον ιδιοκτήτη, τότε αυτή είναι η αξία του (εφόσον πάντα βρίσκεται ενοικιαστής να τα προσφέρει αυτά). Αν τωρα σε περίοδο ύφεσης, το ίδιο κατάστημα νοικιάζεται στα 2.500 ευρώ το μήνα με 0 αέρα και 0 τσιμπούκια, τότε αυτή είναι η αξία του κι ας τραβάει τ΄αρχίδια του ο ιδιοκτήτης. Απλά όντας καλομαθημένος με τα 8.000, του κακοφαίνεται να το ρίξει στα 2.500. Ειδικά αν έχει λίπος. Και πολλοί έχουν, δεν τα κανανε όλοι (και όλα ) τα χρήματά τους 'dolce vita' τα προηγούμενα χρόνια.
-
Θυμάσαι που μου έλεγες ότι κάποιος δεν νοικιάζει σήμερα (πριν κανα χρόνο δηλαδή) μήπως πιαστεί κώτσος κι ανέβουν ξανά οι τιμές αργότερα;
Η άποψή μου ήταν και είναι ότι ΠΑΝΤΑ νοικιάζουμε, ΑΡΚΕΙ να φαίνεται καλοπληρωτής ο υποψήφιος. Καλύτερα να χάσεις 10-20%, παρά να χάνεις 100% (+τέλη ακινήτων και πάγια) ποιος ξέρει για πόσο καιρό.Όσον αφορά τα μεγάλα ακίνητα, συμφωνώ: ακόμα με σημαντικό κόστος χρήσης (κοινόχρηστα κλπ), και πάλι κάποιος με την κατάλληλη μείωση θα τα νοικιάσει. Θα υπολογίσει ο μισθωτής ότι χάνει πχ 500 ευρώ λόγω κοινοχρήστων σε σχέση με το μικρότερο, αλλά γλιτώνει από το νοίκι ένα σημαντικό μέρος + το ότι έχει περισσότερα τετραγωνικά ν' απλώσει την αρίδα του.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όχι,
και οι καλές μάρκες δεν αλλάζουν χρώμα (κιτρινίζουν) μετά από χρόνια.Πλαστικό με πλαστικό όμως έχει διαφορά.
Συνθετικό κούφωμα σημαίνει πλαστικό ΚΑΙ μέταλλο - βρίσκεις στην αγορά πανάθλια πλαστικά κουφώματα που λυγίζουν χειρότερα από 50 ετών ξύλινα (κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια).Οντως, σ΄αυτό θελουν προσοχή τα συνθετικά. Μόνο αν εχουν μεταλλο μέσα. (απλά μετά φτάνουν στην τιμή του αλουμινιου και χανουν ενα πλεονέκτημα που είχαν. Τουλάχιστον καπως ετσι ηταν προν 2 χρονια που το εψαχνα εγω).
Επίσης, το υλικό του κουφώματος (πλαστικό, αλουμίνιο, ξύλο) δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το τζάμι. Αν δεν έχεις τουλάχιστον διπλό, ΦΑΡΔΥ και ενεργειακό για χειμώνα ΚΑΙ καλοκαίρι δεν κάνεις τίποτε - ούτε τον καινούριο κανονισμό θερμομόνωσης δεν πιάνεις.
Ετσι...Οσο πιο μεγάλο διάκενο ανάμεσα, τόσο καλύτερα (πάνω απο 15χιλ. τουλάχιστον).
Έλεος με το αλουμίνιο παιδιά,πλαστικά είναι μονόδρομος και ειδικά η απόχρωση ξύλου είναι άπειρως ποιο πειστική,γενικά απορώ ποιος και γιατι βάζει το 2012 αλουμινιο?
Δε ξέρω τί βαφές έχεις δει, αλλα εγω εχω δει βαφή σε ξυλο, που πρεπει να έρθεις στα 20 εκ. απο το κουφωμα για να καταλαβεις οτι ΔΕΝ είναι ξύλο.
Ο γείτονας έχει δύο παράθυρα δίπλα δίπλα που το ένα έχει ενεργειακό τζάμι και το άλλο απλό τζάμι. Τον χειμώνα μερικές φορές το απλό τζάμι πιάνει υγρασία από τον εσωτερικό χώρο - το ενεργειακό ποτέ.
(θα πιάσει κι αυτό υγρασία αλλά είναι πιο δύσκολο γιατί δεν είναι τόσο κρύο όσο το απλό τζάμι)Τα τζάμια που έχω είναι ενεργειακά. Ποτέ και κατω απο οποιεσδήποτε συνθηκες δεν έπισαν υγρασία εσωτερικά.
Διπλά τζάμια είναι όλα τα τζάμια δεκαετίες τώρα . Ο νέος κανονισμός είναι πολύ υψηλός , οπότε αν το πιάνεις δύσκολα έχει παραπάνω .
Γιά τα ενεργειακά , έχω ακόμα αμφιβολίες αφού οι ποδιές είναι θερμογέφυρες .
Ναι, αλλα τί επιφάνεια καλύπτουν τα τζάμια και τί οι ποδιές....??
Τα ενεργειακά τζαμια τα βρίσκω εντυπωσιακά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οταν πιάνοντας το τζάμι εξωτερικά καίει και δε μπορείς να το ακουμπησεις, ενω απο μέσα εχει σχεδόν θερμοκρασία χώρου. Σχεδόν το ίδιο αισθητή είναι η διαφορά και το χειμώνα. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Yπάρχουν και αλουμινένια που δείχνουν φτυστά ξύλινα ακόμη και από κοντά. Καλή λύση, ξενοιάζεις μια για πάντα.
Η πολεοδομια οταν κανει τον ελεγχο δεν θα το περασει το αλουμινιο εστω και αν δειχνει σαν ξυλινο το εξωτερικο κουφωμα...
Αν ισχύει το παραπάνω, είναι μεγαλοι μαλάκες...!!!
-
προσφατα μια γιαγια καπου στα 75 μου κλαιγοταν οτι δεν νοικιαζεται το σπιτακι της,που το πηρε με τοσο κοπο και στερηση και ειναι κριμα τοσο καλο σπιτι και τοσο φθηνο κτλ,κτλ,κτλ
της λεω απο περιεργεια ρε θεια ποσο το νοικιαζεις μπας και εχω κανα γνωστο,ποσα μετρα ,τι θερμανση κτλ?
ειναι λεει πολυ ανετο,30 τετραγωνικα ,1ος οροφος,χωρις κεντρικη θερμανση,ουτε κλιματιστικο,πολυκατοικια του 1985
τιμη την ρωταω?α λεει τζαμπα,τζαμπα μονο 250 Ε με μιση αποδειξη ,μη χασω και το ΕΚΑΣ
ρε σκατογρια 10 χρονια να μην βρεις να το νοικιασεις το αχουρι που θελεις να το πεις ευκαιρεια
Υπαρχουν καταστηματα στη Θεσσαλονικη που ειναι πανω απο χρονο ανοικιαστα,στο κεντρο της πολης ,επειδη οι ιδιοκτητες τους νομιζουν απο απο ενα καταστημα και μονο πρεπει να σπουδασουν και να παντρεψουν τα παιδια τους
Πρωτα η αγορα δεν μπορουσε να τιμωρησει αυτη την νοοτροπια και καναν οργια με τα ενοικια.
Τωρα ομως δυστυχως για αυτους τα πραγμαα μπηκαν στην θεση τους -
Ο χρήστης doom1983 έγραψε:
προσφατα μια γιαγια καπου στα 75 μου κλαιγοταν οτι δεν νοικιαζεται το σπιτακι της,που το πηρε με τοσο κοπο και στερηση και ειναι κριμα τοσο καλο σπιτι και τοσο φθηνο κτλ,κτλ,κτλτης λεω απο περιεργεια ρε θεια ποσο το νοικιαζεις μπας και εχω κανα γνωστο,ποσα μετρα ,τι θερμανση κτλ?
ειναι λεει πολυ ανετο,30 τετραγωνικα ,1ος οροφος,χωρις κεντρικη θερμανση,ουτε κλιματιστικο,πολυκατοικια του 1985
τιμη την ρωταω?α λεει τζαμπα,τζαμπα μονο 250 Ε με μιση αποδειξη ,μη χασω και το ΕΚΑΣ
ρε σκατογρια 10 χρονια να μην βρεις να το νοικιασεις το αχουρι που θελεις να το πεις ευκαιρεια
Υπαρχουν καταστηματα στη Θεσσαλονικη που ειναι πανω απο χρονο ανοικιαστα,στο κεντρο της πολης ,επειδη οι ιδιοκτητες τους νομιζουν απο απο ενα καταστημα και μονο πρεπει να σπουδασουν και να παντρεψουν τα παιδια τους
Πρωτα η αγορα δεν μπορουσε να τιμωρησει αυτη την νοοτροπια και καναν οργια με τα ενοικια.
Τωρα ομως δυστυχως για αυτους τα πραγμαα μπηκαν στην θεση τουςΤα πραγματα ποτε δεν 'μπαινουν στην θεση τους'.
Ποτε εχει το πανω χερι ο πωλητης,ποτε ο αγοραστης.
Αυτη την εποχη ο αγοραστης (δηλαδη ο ενοικιαστης) εμφανιζεται με την αρίδα προτεταμενη και λεει 'τοσα και αμα θες' -
Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις.
Γαϊδούρια ιδιοκτήτες που σου νοικιάζουν τρώγλες σε τιμές εκάλης και γαϊδούρια ενοικιαστές που είναι κακοπληρωτές ή που στο κάνουν ρδελο-μπου και σηκώνονται και φεύγουν.
Νοίκιαζα γκαρσονιέρα ισόγεια 30τ.μ κατασκευής 2002 με αποθήκη λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας στα 230 ευρώ επιπλωμένη , με air-contision , αυτονομία , ψυγείο και τα σχετικά και μπαίνανε μέσα μου πληρώνανε 2 μήνες και μετά τους έψαχνα.Ούτε δικηγόρο δεν με σύμφερε να βάλω να τους κάνω έξωση.
Τα γαιδούρια δεν είναι πάντα από τη μια πλευρά να έχετε υπόψη σας.
Τώρα και με το χαράτσι έκανα και μια διακοπή ρεύματος , το έχω κλειδωμένο και γλυτώνω τα εγκεφαλικά.Δεν φτάνει που πλήρωνα στο κράτος κανονικά τους φόρους μου με όλες τις αποδείξεις ολόκληρες , όποιον καριόλη έβαζα μέσα το έκανε ξενοδοχείο και γαμιστρώνα χωρίς να πληρώνει μία.Και όταν έφευγαν χάλαγα λεφτά να το κάνω ανθρώπινο πάλι.
Ε να μου λείπει.Καλύτερα κλειδωμένο και να αραχνιάζει παρά να μου τα τρώει η εφορία και να μένουν στο τζαπέ όλοι οι βρωμιάρηδες.
Τώρα να δω όλα αυτά τα λαμόγια που το είχαν κάνει επάγγελμα να φεσώνουν τους ιδιοκτήτες και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να τους ποιάνει ο νόμος, να δω που θα μένουν.
Ρε στα τσακίδια όλοι τους.
Κι εγώ νοίκιαζα όταν ήμουν φοιτητής αλλά ήμουν τυπικοτατος και τα έσκαγα κανονικά τα ενοίκια και ποτέ καθυστερημένα. -
Αν μπορούσα να δώσω στατιστικά στοιχεία για συμπεριφορές ιδιοκτητών - ενοικιαστών, σύμφωνα με προσωπικά βιώματα, καθόσον είμαι ιδιοκτήτης, αλλά έχω διατελέσει και για καμιά 10ριά χρόνια ως ενοικιαστής, θα έλεγα:
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ : 20% παράφρονες-ενοχλητικοί, 30% επιμένοντες σε τιμές σχετικά υψηλές, 30% αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα αλλά με 'χρονοκαθυστέρηση' και 20% αντιλαμβανόμενοι άμεσα το συμφέρον τους και προσφέροντες χαμηλές τιμές.
ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ: 15% παράφρονες-εκδικητικοί, 20% φεσαδόροι, 20% ψυχοβγάλτες (τακτοποιούν υποχρεώσεις μετά απο δεκάδες οχλήσεις), 35% αδιάφοροι έως τυπικοί και 10% υποδείγματα συνεννόησης.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θυμάσαι που μου έλεγες ότι κάποιος δεν νοικιάζει σήμερα (πριν κανα χρόνο δηλαδή) μήπως πιαστεί κώτσος κι ανέβουν ξανά οι τιμές αργότερα;Οντως Μανο πολύ καλά θυμάσαι..! Αλλα απο πέρυσι μεχρι φετος ρε φίλε, έχουν αλλαξει προς το χειρότερο τα πράγματα. Για παράδειγμα, εδω στο κέντρο της πόλης, παρόλο την κρίση (που δεν ηταν και στην αρχή της) έβλεπες ενα καταστημα ξενοίκιαστο κάθε 50 μέτρα πχ. Τωρα βλέπεις 4 καθε 50 μέτρα....Ε, δεν είναι το ίδιο, προσαρμόζεσαι....Και αυτή είναι μία παραμέτρος, ετσι....Υπάρχουν κι αλλες που εχουν να κανουν με την φορολογία κλπ, κλπ....
-
Ο χρήστης doom1983 έγραψε:
Τωρα ομως δυστυχως για αυτους τα πραγμαα μπηκαν στην θεση τουςΗ πρώτη πρότασή σου δεν ισχύει, το εξηγώ λίγα ποστ παραπάνω. Η δευτερη πρότασή σου ισχύει, αλλα είναι μισή αληθεια. Η αλλη μισή είναι, οτι και πριν τα πράγματα ήταν στη θέση τους, το εξηγώ στο ίδιο ποστ λίγο παραπάνω.
Σημ. Υπηρξα μισθωτής τέτοιου ακινήτου (καταστήματος) επι 11 χρόνια και ο ιδιοκτήτης, μου το νοικιαζε 'ακριβά'. Αλλα αυτή ηταν η αξία του, εφόσον πισω απο μένα περίμεναν αλλοι 15 να του το πάρουν (νοικιάσουν).
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Τωρα ομως δυστυχως για αυτους τα πραγμαα μπηκαν στην θεση τουςΗ πρώτη πρότασή σου δεν ισχύει, το εξηγώ λίγα ποστ παραπάνω. Η δευτερη πρότασή σου ισχύει, αλλα είναι μισή αληθεια. Η αλλη μισή είναι, οτι και πριν τα πράγματα ήταν στη θέση τους, το εξηγώ στο ίδιο ποστ λίγο παραπάνω.
Σημ. Υπηρξα μισθωτής τέτοιου ακινήτου (καταστήματος) επι 11 χρόνια και ο ιδιοκτήτης, μου το νοικιαζε 'ακριβά'. Αλλα αυτή ηταν η αξία του, εφόσον πισω απο μένα περίμεναν αλλοι 15 να του το πάρουν (νοικιάσουν).
Σωστό το σχόλιό σου. Οι νόμοι της αγοράς καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Τώρα τα καταστήματα αδειάζουν το ένα δίπλα στο άλλο. Λογικό να συμπαρασύρονται τα ενοίκια προς τα κάτω.
Ένα παράδειγμα: έκανα ανακαίνιση σε ένα κατάστημα πριν 4 χρόνια στο κέντρο της Κορίνθου. Θέση εξαιρετική. Τότε ο ιδιοκτήτης έπαιρνε 1100 € ενοίκιο, για ένα κατάστημα 80μ² περίπου, σε κτήριο 15ετίας (τότε, δλδ κατασκευής 1993). Πίσω απ τον πελάτη μου περίμεναν 5-6 να το νοικιάσουν.
Το κατάστημα είναι ακόμη νοικιασμένο από τον πελάτη μου, ο οποίος δίνει πλέον 600 €. Τα μισά δηλαδή. Και πλέον η αξία του καταστήματος έχει ανέβει, λόγω των νέων πεζοδρομίσεων στο κέντρο της πόλης. Κάποια καταστήματα δίπλα είναι άδεια μήνες τώρα. Ήδη ο πελάτης μου σκέφτεται να το ζητήσει νέα μείωση στα 450 €. 'Μήπως θα βρει άλλον να τα δίνει;' , μου λέει... -
Ο χρήστης thymios έγραψε:
.. πριν 4 χρόνια ....... 1100 € ενοίκιο, ... πλέον 600 €. ........ νέα μείωση στα 450 €. 'Μήπως θα βρει άλλον να τα δίνει;' , μου λέει...Μήπως και αυτός (ο ενοικιαστής/καταστηματάρχης) δεν θα ξαναβρεί με 550 €???
Αντιλαμβάνεσαι προφανώς το σκεπτικό μου : Μείωση που έφτασε στο 50%, θέλει στο 65% ??? Τον διπλανό ιδιοκτήτη , που έχει το ανάλογο κατάστημα άδειο εδώ και 1 χρόνο, τον ρώτησε αν του το δίνει με 450€ ?
Εκτιμώ πως όχι, γιατί ξέρει την απάντηση.Ολα έχουν και ένα όριο. Παράδειγμα :
Επειδή τη γκαρσονιέρα που έγραφα πιό πάνω και νοικιάσθηκε στα 190€, την έχω ακόμα σε αγγελία που λήγει την Παρασκευή (ως προπληρωμένη), με πήραν σήμερα τηλέφωνο και μου είπαν :
-Μήπως τη δίνετε 120€ ???
Και η απάντησή μου :- Μήπως να μείνετε στα παγκάκια?
Τι λέτε καλά μου παιδιά ???
-
που είναι αυτή η γκαρσονίερα;!
-
Κακός άνθρωπος είσαι μπρε.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ