-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
το σπίτι είναι πολύ μεγάλο βήμα και διόλου ευέλικτο.
Φαντάζεσαι να μου χε πάρει σπίτι ο πατέρας μου στην ελλάδα πόσο πολύ θα με βόλευε.
φαντάζεσαι να τους πάρει σπίτι κι αύριο το παιδί του να βρει δουλειά στην θεσσαλονίκη αντί για την Αθήνα.Ειλικρινά δεν βλέπω κάτι θετικό
Φυσικά και είναι ενα μεγάλο βήμα! Δεν είπα πουθενά το αντίθετο.
Και για αυτό τον λόγο, τα κουβεντιάζεις με τα παιδιά σου, όπως έκανε ο Δημήτρης και βγάζεις κάποιες αποφάσεις ή τροφή για κουβέντες (καλή ώρα).Όσο για τα ¨φαντάζεσαι¨ δεν μου λένε τίποτα... με το αν δεν φτιάχνεις ιστορία, ούτε μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει αυριο.
Γιατί με αυτή την λογική... φαντάζεσαι να κερδίσει ο Δημήτρης αυριο 2.000.000 ευρώ στο τζόκερ;! Άκυρη θα έχει πάει ολη η σημερινή κουβέντα!
Εμ δεν πάει έτσι όμως.αν βλέπεις αναλογία στο κερδίζω το τζόκερ και το δεν ξέρω αν θα είμαι αθηνα σε 2 χρόνια, στα 20+ πάσο
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν στα 20 μου είχα 300.000 ευρώ, πίστεψε με, θα τα είχα χαλάσει σε αυτοκίνητο, παρά σε σπίτι...
Να υποθέσω ότι τώρα που μεγάλωσες έμαθες ;
Ναι
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
αν βλέπεις αναλογία στο κερδίζω το τζόκερ και το δεν ξέρω αν θα είμαι αθηνα σε 2 χρόνια, στα 20+ πάσοΆλλα λογια να αγαπιώμαστε...
-
Θαύμα, έτσι έλυσε και ο dbekos το ζήτημά του.
-
καλά θάνο ο,τι να ναι.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Θαύμα, έτσι έλυσε και ο dbekos το ζήτημά του. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
καλά θάνο ο,τι να ναι.Τα φαντάζεσαι τα δικά σου, έχουν το ίδιο βάρος με τα φαντάζεσαι τα δικά μου.
Τόσο απλά τα πράγματα.Αυριο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...
Ναι οκ είχες σπιτι στην Αλεξανδρούπολη και σου βρήκες δουλειά στο Αίγιο...
Κακό δηλαδή.
Σου αγοράει λοιπόν ο πατέρας σου σπίτι στο Αιγιο.
Pas mal! Όλα μια χαρά λοιπόν.
Αύριο όμως φεύγεις πάλι και πας Λάρισα...
ωωω πάλι πρόβλημα! δεν έχεις σπίτι στην Λάρισα, μα στο Αίγιο...Απο την άλλη, στα 20 σου, αντί να σου πάρει σπίτι, σου δίνει την αξία του σε μετρητά και τα τρώς σε αμάξια, διακοπές κτλ
Και βρίσκεις δουλεια στην Λάρισα...
τότε ούτε σπιτι έχεις (όπου και αν το έχεις) και έχεις φάει όλα τα λεφτά.Γιατί μην μου πεις οτι εσύ στα 20 σου, είχες το μυαλό να φυλάξεις τέτοιο ποσό, οταν θα μπορούσες να το κάνεις ΟΤΙ θέλεις.
-
Η μέχρι σήμερα εμπειρία λέει οτι σε όλες τις χώρες πρώτη προτεραιότητα είναι να σωθούν οι τράπεζες και οι πάντες αδιαφορούν αν θα καταστραφούν όλα τα υπόλοιπα. Στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισπανία, κανείς δεν προσπάθησε να κάνει κάτι για να κρατηθεί η αγορά ακινήτων που κατέρρευσε. Αντίθετα όλοι έτρεξαν να σώσουν τις τράπεζες. Με αυτή τη λογική, πιο σίγουρες είναι οι καταθέσεις παρά τα ακίνητα. Βέβαια εγώ δεν έχω 1.000.000 καταθέσεις και το βλέπω χαλαρά....
Συμφωνώ με τον koutsan οτι η μόνη προστασία είναι η διασπορά. Αφού υπάρχουν ήδη 4 ακίνητα δεν χρειάζονται άλλα, αν τα ευρώ γίνουν μαρουλόφυλλα ο dbekos θα μείνει με τα ακίνητα που ήδη έχει, δεν είναι κι άσχημα... Τα υπόλοιπα λοιπόν μπορούν να γίνουν καταθέσεις σε διαφορετικές τράπεζες (υπάρχει η εγγύηση 100.000 ανά τράπεζα), ένα μέρος να γίνει καταθέσεις σε διαφορετικά νομίσματα (δολάρια ΗΠΑ, ελβετικό φράγκο) και ένα μέρος μετοχές, κατά προτίμηση εκτός Ελλάδας μέσω κάποιου αμοιβαίου κεφαλαίου. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, δεν είναι ειδικός. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια σε καμία από τις τοποθετήσεις αυτές ούτε να προβλέψει τις αποδόσεις τους στη σημερινή κατάσταση, όμως είναι απίθανο να καταρρεύσουν όλα μαζί.
Όσο για το χρυσό, είναι σήμερα ο απόλυτος τζόγος, η τιμή του είναι εξωφρενική, ίσως ανέβει κι άλλο αλλά η φούσκα μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Βέβαια ότι και να συμβεί δεν θα γίνει ποτέ μαρουλόφυλλα, πάντα θα έχει κάποια αξία που όμως μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από τη σημερινή. -
Για αλλαγή πρώτη φορά θα συμφωνήσω με drifter.
H κατοικία είναι η χειρότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα, εκτός και αν μιλάμε για εξωφρενική ευκαιρία. -
Πάντως , ωραία περνάμε !!!
Γιατί σε 3-6 μήνες μπορεί να γράφουμε :ή
!!!
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
καλά θάνο ο,τι να ναι.
Τα φαντάζεσαι τα δικά σου, έχουν το ίδιο βάρος με τα φαντάζεσαι τα δικά μου.
Τόσο απλά τα πράγματα.Αυριο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...
Ναι οκ είχες σπιτι στην Αλεξανδρούπολη και σου βρήκες δουλειά στο Αίγιο...
Κακό δηλαδή.
Σου αγοράει λοιπόν ο πατέρας σου σπίτι στο Αιγιο.
Pas mal! Όλα μια χαρά λοιπόν.
Αύριο όμως φεύγεις πάλι και πας Λάρισα...
ωωω πάλι πρόβλημα! δεν έχεις σπίτι στην Λάρισα, μα στο Αίγιο...Απο την άλλη, στα 20 σου, αντί να σου πάρει σπίτι, σου δίνει την αξία του σε μετρητά και τα τρώς σε αμάξια, διακοπές κτλ
Και βρίσκεις δουλεια στην Λάρισα...
τότε ούτε σπιτι έχεις (όπου και αν το έχεις) και έχεις φάει όλα τα λεφτά.Γιατί μην μου πεις οτι εσύ στα 20 σου, είχες το μυαλό να φυλάξεις τέτοιο ποσό, οταν θα μπορούσες να το κάνεις ΟΤΙ θέλεις.
Το να τα αφήσει στην τράπεζα ως έχει δε σου πέρασε απ το μυαλό ας πούμε
Συζητάει τι επένδυση μπορεί να κάνει όλα αυτά που εγραψες ουδεμία σχέση με επένδυση έχουν
Αν λοιπόν θέλει να κάνει κάτι για τα παιδιά του μπορεί κάλλιστα να τα κρατήσει σε ένα λογαριασμό κ να τα εκταμιεύσει ΟΠΌΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ -
Υπάρχουν και τα καταπιστεύματα, ρωτήστε τον koytsan.
-
@ manosk, πες και σύ μιά γνώμη-άποψη, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον !
-
Δεν έχω γνώμη, μακάρι να ήξερα τα χάλια που θα έρχονταν, ώστε να ξεφορτωνόμουν ακίνητα.
Πάντως είμαι υπέρ του να έχεις 'ένα κεραμίδι'. ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΟΜΩΣ, όχι να το χρωστάς για μια ζωή και να έχεις διαρκώς τον κίνδυνο να το χάσεις ή να ζεις σαν τρωγλοδύτης για 1 δωμάτιο παραπάνω, κόβοντας δηλαδή από αναγκαία αγαθά - διασκέδαση - καλοπέραση. Κι αν δεν μπορείς να το αποκτήσεις όπως το ονειρεύεσαι, να στραφείς προς κάτι μικρότερο/οικονομικότερο.
Ως επένδυση, όχι. Δεν συμφέρει πλέον, εκτός αν βρεις κάποιο κελεπούρι. Προσωπικά είχα βρει τέτοια περίπτωση, αλλά πουλήθηκε σε άλλον, κρίμα. Όμως θα ξεφορτωνόμουν κάτι, δεν θα έκανα τα ακίνητα μασούρια.
Καλύτερα ένα χωράφι, τώρα που φθήνηναν. Να μπορείς να πετάξεις μέσα 10 οπωροφόρα, μερικές ντομάτες, καμιά πατάτα. Δεν ξέρεις τι γίνεται...
-
Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, μια και το θέμα έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο!
Απ όσα διάβασα στις προηγούμενες σελίδες, περισσότερο συμφωνώ με τον συναγωνιστή koutsan.
Η αγορά κατοικίας ως επένδυση είναι ξεπερασμένη εδώ και χρόνια. Συνήθως τέτοιες ενέργειες κάνουν άνθρωποι με νοοτροπία προηγούμενων γενεών, τότε που αγοράζονταν διαμερίσματα στο Παγκράτι και καταστήματα. Τώρα όμως έχουν αλλάξει πολύ οι καταστάσεις και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.
Σκέψου μόνο οτι τη χρυσή εποχή της οικοδομής (την προηγούμενη δεκαετία δλδ), ο οποιοσδήποτε εμπλεκόταν με κατασκευές. Αποτέλεσμα; Τεράστιος αριθμός κατοικιών και θλιβερά μεγάλο ποσοστό κακών κατασκευών. Μην τα βλέπεις πώς είναι τώρα, που η μπογιά ακόμη γυαλίζει...Συνυπολόγισε πόσες κατοικίες θα βγουν στο σφυρί με τα χιλιάδες δάνεια που σκάνε (ως μηχανικός εκτιμητής σε τράπεζα, μπορώ να σου πω οτι κάνω περίπου 10 εκτιμήσεις επίδικων το μήνα, στη μικρή κοινωνία που ζω) και θα χεις μια εικόνα.
Να το πάω ακόμη παραπέρα; Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί η δουλειά του μηχανικού, όπως τη γνωρίζουμε ως σήμερα. Δεν ανοίγω αυτή την παρένθεση, γιατί είναι πραγματικά τεράστια. Η ουσία είναι οτι αυτό γίνεται ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τις νέες εταιρείες που θα έρθουν και θα κατασκευάζουν, όπως γίνεται στις 'προηγμένες' χώρες. Με νέα συστήματα δόμησης και εξοικονόμησης ενέργειας και γενικά με μια νέα νοοτροπία. Πιστεύεις οτι οι κατοικίες που υπάρχουν σήμερα δεν θα επηρεαστούν;
Εξάλλου μια κατοικία εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί επένδυση. Το να κάνεις μια αγορά μόνο και μόνο για να μη χάσεις τα χρήματα σου είναι τελείως διαφορετικό απ το να περιμένεις να καρπωθείς από αυτή την ενέργεια. Μια κατοικία αρχίζει απ τον επόμενο κιόλας χρόνο να απαξιώνεται. Άρα να αγοράσεις σπίτι για πότε (δε διάβασα κάπου ηλικίες των παιδιών σου);; Και τι θα γίνει αν τα παιδιά σου επιλέξουν μια διαφορετική ζωή, σε μια άλλη πόλη ή χώρα; Θα αρχίσεις να νοικιάζεις τα διαμερίσματα; Δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις ούτε τα μισά χρήματά σου.
Καθώς ο τομέας μου δεν είναι οι επενδύσεις, δε μπορώ να σου προτείνω κάποιον τρόπο να 'δέσεις' αλλά και να αυγατίσεις τα χρήματά σου. Μπορώ να σου πω όμως οτι η 'Οικοδομή' ως έννοια θα πάψει πολύ σύντομα να είναι όπως την γνωρίζουμε. Αν (ΑΝ) προκύψει μια πραγματική ευκαιρία, τότε σίγουρα αξίζει μια δεύτερη σκέψη, είτε μιλάμε για κατοικία/κατοικίες, είτε για οικόπεδο. Προσωπικά θα προτιμούσα να ρίξω τα χρήματά μου σε οικόπεδο, παρά σε κατοικία. Όχι οτι το οικόπεδο είναι η επένδυση που θα σε απογειώσει, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να σου αποδώσει. Αντίθετα στις κατοικίες, για τους λόγους που περιέγραψα, δε το βλέπω ιδιαίτερα πιθανό.
ΥΓ: Η οικοδομησιμότητα των οικοπέδων και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται εκτός σχεδίου, συνεχώς δυσκολεύει. Παράλληλα υπάρχουν κι άλλες νομοθεσίες, οι οποίες μειώνουν την αγοραστική αξία (ειδικά για τα οικόπεδα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση). Έχε το στο νου σου αυτό
-
@ manosk : Merci
Tο σίγουρο, αλλά και το παράδοξο για τα δεδομένα προηγούμενων γενεών, είναι ότι το ακίνητο δεν αποτελεί πλέον επένδυση . -
@ thymios : Επειδή είδα και ακίνητο το οποίο προερχόταν απο κατάσχεση (δεν ξέρω αν είναι σωστός ο όρος, αλλά τουλάχιστον είναι αντιληπτός), δεν είδα καμία προθυμία απο την τράπεζα για πώληση με τιμή που θα έκανε 'ανάρπαστο' το ακίνητο.
Kαι αν δεν πουληθούν τέτοια ακίνητα, πως η τράπεζα θα ισορροπήσει οικονομικά ???
Εκτός αν στο τέλος, φτάνοντας σε αδιέξοδο, με ειδοποίησει ότι δεν έχει να μου δώσει τα χρήματά μου (κατάθεση) και μου δίνει ένα διαλυμένο τριάρι στο Αίγιο ! (w/no offence ) -
αν μια οικοδομή έχει μείνει ανολοκλήρωτη (έχουν μπει τούβλα κι έχει σοβατιστεί), μπορείς να αγοράσεις κάποιο διαμέρισμα και να το διαμορφώσεις όπως θέλεις;
-
Γιατί να μη μπορείς;
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
δεν είδα καμία προθυμία απο την τράπεζα για πώληση με τιμή που θα έκανε 'ανάρπαστο' το ακίνητο.
Kαι αν δεν πουληθούν τέτοια ακίνητα, πως η τράπεζα θα ισορροπήσει οικονομικά ???H τράπεζα δεν έχει σκοπό (ακόμη τουλάχιστον) να διαλύσει την αγορά.
Επίσης άλλο να έχει ένα ακίνητο που θεωρητικά κοστίζει 500.000 και άλλο να το πουλήσει 250.000.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ