-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Φίλε μου μάλλον τα παραλές!!!!!
Αν αλλάζεις λάδια κάθε 1000 χλμ σε βλέπω τον καλύτερο πελάτη!!!!!
Σιγά μην πάθει τίποτα...... και στην τελική αμάξι είναι!!!!
Αν δεν άλλαξες και φίλτρο λαδιού να ξέρεις ότι τζάπα αλλαγή έκανες........
για αλλαγή λαδίων μη νομίζεις ότι το συνεργείο πρέπει να έχει προσωπικό και το Team της RallyeArt. Λάδια ο πιτσιρικάς πάντα αλλάζει!!!!
Δεν παθαίνει τίποτα ο κινητήρας ..... εγώ στα 10κ τα αλλάξα και μετά έβαλα συνθετικά για κάθε 20κ (μιλάμε για κινητήρα Mitsubishi)
Να δω τι θα κάνεις που θα σου τρώει νωρίς τα τακάκιαΣυμφωνώ!
Και στο δικό μου ο κατασκευαστής μου προτείνει 1η αλλαγή στα 10Κ χλμ.
Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί...νομίζω;Αφού είναι τόσο απλά τα πράγματα και δεν τίθεται θέμα πρόωρης αλλαγής πρώτων λαδιών σημαίνει οτι η συμπεριφορά του κινητήρα είναι ίδια είτε στο στρώσιμο είτε μετά απο 10.000-20.000-30.000.
Τότε εγώ ρωτάω το εξής. Μπορείτε να μου πείτε γιατί στα πρώτα 300 -500 χιλιόμετρα το μοτέρ ήταν τουλάχιστον σε εμένα (απο όσο ξέρω σε όλα το μοτέρ το ίδιο συμβαίνει) αρκετά σφιχτό...δεν τράβαγε χαμηλά δεν ήταν τόσο πρόθυμο να ανεβάσει στροφές και τώρα (1500 χιλιόμετρα) η συμπεριφορά του έχει αλλάξει αρκετά ?
Αυτό δείχνει οτι κάτι άλλαξε μέσα στο μοτέρ. Τιιιιιιιιιιι?
Θεωρώ οτι ακόμα 'γρέζια' υπάρχουν.Ασφαλώς και δεν μιλάμε για διαστάσεις - μέγεθος μεταλλικών στοιχείων (το γρέζι παραπέμπει σε κάτι αρκετά μεγάλο....ορατό) όπως παλιότερα. Απο όσο έχω διαβάσει υπολείματα μετάλλου υπάρχουν πάντα στο λάδι του κινητήρα σε διαστάσεις κάποιων μικρών και μάλιστα κατα την διάρκεια του στρωσίματος αυτά είναι λίγο μεγαλύτερα απο αυτά που υπάρχουν καθόλη την ζωή του κινητήρα όσο λειτουργεί.
Σε αναλύσεις λαδιών μάλιστα οποιασδήποτε μηχανής χρησιμοποιεί λάδι είτε αυτό είναι μοτέρ είτε μειωτήρας είτε κιβώτιο είτε ρουλεμάν-κουζινέτο ...οτιδήποτε βλέπουμε την κατάσταση του εκάστοτε μηχανήματος (των μετάλλων δηλαδή που το απαρτίζουν) τόσο απο τα ποσοστά μικροσωματιδίων μετάλλου που υπάρχουν σε αυτό όσο και απο την σύστασή τους.
Έτσι πληροφοριακά εγώ τα αναφέρω αυτά μιας και στην προηγούμενή μου δουλειά έπαιρνα μηνιαίως κάμποσες αναλύσεις λαδιών για διάφορα μηχανήματα βαριάς βιομηχανίας. Εννοείτε οτι είχα στείλει για ανάλυση και λάδι απο μοτέρ του παλιού μου Σκαραβαίου και σύτομα θα στείλω και για το νέο μου colt
Αυτά λοιπόν για όσους νομίζουν οτι τα σύγχρονα μοτέρ δεν έχουν 'γρέζια' (είπαμε σε πολύ μικρότερο μέγεθος)
-
digilef (γράφεις κ στο myphone?) θα σου πω κάτι απλό:
Νομίζεις ότι εάν υπήρχε κίνδυνος για το μοτέρ οι εταιρείες θα το ρίσκαραν και θα σου έλεγαν μην το αλλάζεις...;
Δεν το νομίζω γιατί τότε θα επωμίζονταν το κόστος της επισκευής - αλλαγής του μοτέρ!Εφόσον σου δίνει κατευθύνσεις ο κατασκευαστής για το τι πρέπει να κάνεις γιατί δεν τον ακούς...;
Μιλάμε για σύγχρονα μοτέρ πλέον κ όχι τα παλαιά που ήθελαν 20Κ χλμ για να στρώσουν κ εάν....
-
Γρέζια από τη κατασκευή του κινητήρα δεν έχει πλέον κανένας κατασκευαστής εδώ και πολλά χρόνια.
Τα μέταλλα που βλέπεις στην ανάλυση του λαδιού σου πρώτης τοποθέτησης μπορεί να είναι πρόσθετα του κατασκευαστή (molly) ή μπορεί να βλέπεις τα δακτυλίδια (ελατήρια) να κάθονται (πάλι molly?). Αυτά τα μέταλλα έχουν διαστάσεις < 10 -30 μικρά, περνούν άνετα από το φίλτρο και από τα διάκενα του κινητήρα χωρίς να προκαλούν σημαντικές φθορές. Δεν ξέρω γιατί 'χαλαρώνει' ένας κινητήρας μετά από μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, έχω την εντύπωση ότι τα διάκενα δεν αλλάζουν, μπορεί να γυαλίζουν όμως.
Μοναδικός κριτής για το αν πρέπει να αλλάξεις το λάδι νωρίς είναι η ανάλυση - αυτό το γράφεις εσύ παραπάνω, δεν αλλάζεις 40 λίτρα λαδιού σε μεγάλους ντίζελ επειδή είναι μαύρο (είναι κατάμαυρο μετά από 10 λεπτά λειτουργίας έτσι και αλλιώς).
Δημοσίευσε την ανάλυση του λαδιού σου πρώτης τοποθέτησης, εάν τα στείλεις για ανάλυση.
-
Να ρωτήσω κάτι; Γιατί πρέπει απαραίτητα να αλλάζουμε και το φίλτρο λαδιού. Το φίλτρο αέρα το αλλάζετε εσείς κάθε 10Κ χιλιόμετρα.
Είμαι σίγουρος ότι είναι φτιαγμένα για να αντέχουν πάνω από 20Κ χιλιόμετρα. -
Εγω προτιμώ να μην μπορεί να ρουφήξει αέρα το αμάξι παρά να μην κυκλοφορεί το λαδι απο βουλωμένο φίλτρο .Άλλωστε το φίλτρο αέρα μπορείς να το φυσήξεις και να καθαρίσει λίγο,το φίλτρο λαδιού όχι.
-
Το φίλτρο λαδιού όταν βουλώσει ανοίγει η βαλβίδα (bypass) και το λάδι περνά χωρίς να φιλτράρεται. Αυτό συμβαίνει και όταν το λάδι είναι κρύο και οι στροφές του κινητήρα πολλές, το περισσότερο λάδι δεν περνά από το χάρτινο φίλτρο.
Το φίλτρο αέρα ποτέ να μη το φυσάς γιατί το καταστρέφεις, ανοίγουν οι τρύπες του και μετά περνά όλη η σκόνη. Μπορείς να το βγάζεις, να τινάζεις τη σκόνη και να το ξαναβάζεις αλλά όχι αέρα με πίεση - χαλάει.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το φίλτρο λαδιού όταν βουλώσει ανοίγει η βαλβίδα (bypass) και το λάδι περνά χωρίς να φιλτράρεται. Αυτό συμβαίνει και όταν το λάδι είναι κρύο και οι στροφές του κινητήρα πολλές, το περισσότερο λάδι δεν περνά από το χάρτινο φίλτρο.Το φίλτρο αέρα ποτέ να μη το φυσάς γιατί το καταστρέφεις, ανοίγουν οι τρύπες του και μετά περνά όλη η σκόνη. Μπορείς να το βγάζεις, να τινάζεις τη σκόνη και να το ξαναβάζεις αλλά όχι αέρα με πίεση - χαλάει.
Προτιμώ την αλλαγή γιατί δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στις βαλβίδες bypass.
Έχω δει κινητήρες να τα έχουν τινάξει λόγω του ότι δεν άνοιξαν οι bypass,
-
Ο χρήστης Άγγελος έγραψε:
Να ρωτήσω κάτι; Γιατί πρέπει απαραίτητα να αλλάζουμε και το φίλτρο λαδιού. Το φίλτρο αέρα το αλλάζετε εσείς κάθε 10Κ χιλιόμετρα.
Είμαι σίγουρος ότι είναι φτιαγμένα για να αντέχουν πάνω από 20Κ χιλιόμετρα.Μπορεί το φίλτρο να κρατάει περισσότερο, δεν ξέρω. Αλλά όταν βάζω
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το φίλτρο λαδιού όταν βουλώσει ανοίγει η βαλβίδα (bypass) και το λάδι περνά χωρίς να φιλτράρεται. Αυτό συμβαίνει και όταν το λάδι είναι κρύο και οι στροφές του κινητήρα πολλές, το περισσότερο λάδι δεν περνά από το χάρτινο φίλτρο.Το φίλτρο αέρα ποτέ να μη το φυσάς γιατί το καταστρέφεις, ανοίγουν οι τρύπες του και μετά περνά όλη η σκόνη. Μπορείς να το βγάζεις, να τινάζεις τη σκόνη και να το ξαναβάζεις αλλά όχι αέρα με πίεση - χαλάει.
Μεχρι να βουλωσει και να ανοιξει η βαλβιδα ομως δεν εχεις λιγοτερη πιεση λαδιου;Φυσιολογικα θα ταλαιπωρειται και η τρομπα λαδιου.
Το φιλτρο αερα το καθαριζω με την ηλεκτρικη σκουπα,ρουφαει τα παντα,αν και με το καινουργιο αμαξι εχω κοψει τους χωματοδρομους. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εφόσον σου δίνει κατευθύνσεις ο κατασκευαστής για το τι πρέπει να κάνεις γιατί δεν τον ακούς...;
To βιβλιαράκι απο όσο έχω κοιτάξει δεν λέει απολύτως τίποτα για το πότε να αλλάξεις τα πρώτα λάδια τοποθέτησης.....
(Γράφω απο unwired εποχή που και πού)
-
Στο Citroen μου λέει 1η αλλαγή λαδιών στα 10Κ.
Δεν το γράφει στο manual αλλά στο service book.Σε θυμάμαι...εσύ δεν ήσουν που έφτιαξες μερικά κινητά (νομίζω Νοkia) κάποιων παιδιών;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν ξέρω γιατί 'χαλαρώνει' ένας κινητήρας μετά από μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, έχω την εντύπωση ότι τα διάκενα δεν αλλάζουν, μπορεί να γυαλίζουν όμως.
Μοναδικός κριτής για το αν πρέπει να αλλάξεις το λάδι νωρίς είναι η ανάλυση - αυτό το γράφεις εσύ παραπάνω, δεν αλλάζεις 40 λίτρα λαδιού σε μεγάλους ντίζελ επειδή είναι μαύρο (είναι κατάμαυρο μετά από 10 λεπτά λειτουργίας έτσι και αλλιώς).
Δημοσίευσε την ανάλυση του λαδιού σου πρώτης τοποθέτησης, εάν τα στείλεις για ανάλυση.
Λεωνίδα σωστά τα λές αλλά σε λεπτομερείς ανάλυση διαχωρίζουν τα στερεά σωματίδια ...όποιων μικρών (όπως είχα πει και εγώ) και φαίνονται χαρακτηριστικά ποια πρόκειται για πρόσθετα και ποια για υλικά απο το μοτέρ. Το ίδιο συνέβαινε και στην δουλειά μου γιαυτό το λέω. Σε αρκετά είδη λαδιών υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία για διαφόρους λόγους.
Φυσικά και δεν μιλάω για σωματίδια (γρέζια) που 'φεύγουν' απο κυλινδρους, πιστόνια κτλ καθώς η τεχνολογία των μοτέρ - υλικών είναι τέτοια που αποκλύει το ενδεχόμενο να υπάρχουν 'απώλεις' απο εκεί.
Αλλά όπως λές και εσύ στα δαχτυλίδια συμπίεσης στα κουζινέτα των εδράνων στρόφαλου γενικότερα δηλαδή σε ότι πιο 'μαλακό' (και είναι μελετημένα πιο μαλακό για να υπάρχουν κάπου ανοχές και να παίρνουν την μορφή που τους επιβάλει το όλο σύνολο κατά τα στρώσιμο) εκεί έχουμε απώλειες άκρως υπολογισμένες και αναμενόμενες πράγμα που δικαιλολογεί και το άνοιγμα-ευστροφία του μοτέρ.
Είναι αδύνατο να υπάρξουν αλλού ανοχές σε σύγχρονα μοτέρ που να διακιολογήσουν αυξημένες τριβές.
Τα πρώτα λάδια δυστηχώς δεν τα έχω(δεν φανταζόμουν οτι θα γινόταν σήριαλ η αλλαγή τους) αλλά σίγουρα θα το κάνω σε αυτά που έχω ήδη μέσα στο μοτέρ.
Το συγκεκριμένο ζύτημα πάντος περί αλλαγής λαδιών πιο έγκαιρα ή όχι κατά το στρώσιμο είναι άκρος ενδιαφέρον περισσότερο για δικές μας γνώσεις-πληροφόρηση.
Πιστεύω ακράδαντα πάντως πως και στην μία (αλλαγή στα 10.000 των πρώτων λαδιών) αλλά και στην άλλη περίπτωση (αλλαγή των πρώτων λαδιών στα πρώτα 1500 χιλιόμετρα) δεν τίθεται θέμα κακής επιλογής.
Είτε το ένα κάνεις δηλαδή ή το άλλο δεν βλάπτεις το μοτέρ παραμόνο στην δεύτερη περίπτωση την τσέπη σου οπότε....νικήσατε !
Στην μία πείπτωση τα λάδια με τα όποια σωματίδια δημιουργούνται κατά το στρώσιμο κυκλοφορύν παρέα με τα πρόσθετα(που προστατεύουν επιπλέον το μοτέρ) για 10.000 χιλιόμετρα ενώ στην δεύτερη τα όποια σωματίδια αφαιρούντια έγκαιρα (μετά τα πρώτα χιλιόμετρα στρωσίματος) και τα επόμενα 10.000 χιλιόμετρα γίνονται με το ίδιο λάδι που θα ρέει στα εντόστια του μοτέρ για την υπόλοιπη ζωή του (και που φυσικά έχουν και αυτά τα πρόσθετά τους όταν μιλάμε για πολύ καλής ποιότητας λαδιών όπως τα Visco7000 στην δικιά μου περίπτωση).
-
Sorry ρε παιδιά για τον ορισμό ''γρέζια'', ενοούσα τα ''πρώτα λάδια'' της μηχανής που σε μένα μου είπανε να τ'αλλάξω στα 2500χλμ....εντάξει γράψτε λάθος. Τώρα βέβαια μετά απ'αυτα που άκουσα για τον ΠΑΠΡΑ στη Νίκαια και το παλληκάρι που ρίχνει λάδι στη μηχανή λές και ρίχνει νερό μπορεί και ν'αλλάξω συνεργείο!!!
-
Ο χρήστης xristos69 έγραψε:
straveviologe
Μην είσαι καραγκιοζάκος ρε Χρηστάρα...
-
-
Ωχ το σκότωσα το nick σου συγνώμη τώρα το είδα
Όσο για τον ΠΑΠΡΑ δεν είναι λόγος η απροσεξία του μικρού και μια στιγμή αδυναμίας του συνεργείου να σε κάνει να το αλλάξεις.
Απο την άλλη όμως πρέπει να προσέχουμε όσο μπορούμε για παν ενδεχόμενο
Οι μηχανικοί πάντος που ήρθαν όλοι απο πάνω κατόπιν εντολής του υπεύθυνου είπαν χίλια συγνώμη και οτι δεν θα ξαναγίνει. Μάλιστα με ρώτησαν και ποιος σου είχε βάλει τα λάδια. Προσπάθησα να το αποφύγω (μην χάσει και την δουλειά του ο πιτσιρικάς) λεγοντάς του πως σφάλμα του συνεργείου είναι και οχι του πιτσιρικά αλλά αφου επέμενε....δυστηχώς τον έδωσα
Οπότε Stavrosbiologos μπορεί και να μην υπάρχει όταν ξαναπάς
-
Ο χρήστης stavrosbiologos έγραψε:
straveviologe
Μπαρδόν????
-
Ο χρήστης xristos69 έγραψε:
straveviologe
Μπαρδόν????
Ως πρός τί τα γελάκια ρε Χρηστάρα???
-
Απ' ότι φαίνεται κάποιοι δεν έχουν καθόλου αίσθηση του χίουμορ...
Φόρουμ είμαστε ρε παίδες!
-
Ο χρήστης stavrosbiologos έγραψε:
straveviologe
Μπαρδόν????
Ως πρός τί τα γελάκια ρε Χρηστάρα???
χιούμορ ρε φίλε Σταύρακα! πόσο καιρό έχεις να κάνεις τεστ χούμορ?? Ο αυτοσαρκασμός είναι απαραίτητη προυπόθεσή του, και η έλλειψή του βλάπτει σοβαρά την υγεία!
Ο digilef αντι για 'σταύρε βιολόγε' έγραψε 'στραβέ βιολόγε' και μου φάνηκε αστείο το μπέρδεμά του!!! Εσένα όχι ε? Οκ!!! Μάλλον θα έπρεπε να ζητήσεις και απο αυτόν τον λόγο που σε είπε (κατα λάθος).....στραβό
Όσο για το 'καραγκιοζάκος' που μου προσάπτεις δεν με χαλάει καθόλου να ταυτιστώ με έναν τόσο αξιαγάπητο λαικό ήρωα!Τέρμα απο μένα λοιπόν το χιούμορ και η χαλαρή συζητησούλα με τον 'stavrosbiologos'. Μόνο σοβαρό ύφος!
Προκειμένου να παρεξηγούμαστε με τέτοια το γυρίζουμε και στο πληθυντικό αν χρειαστεί!!!
Ούτε λάδια...σε εξουσιοδοτημένο ???