-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Το 'καπνιζειν' , σε αντιθεση με τον αμιαντο, εχει παρα πολλες προεκτασεις και κρυβει μια ολοκληρη κουλτουρα απο πισω του...Όλα αυτά εσένα μπορεί να σου φαίνονται ρομαντικά, αλλά εμένα μου φαίνονται μόνο ως εκφάνσεις του πιο ύπουλου εθισμού. Αυτού που δεν σε αφήνει να δεις ότι δεν είναι καθόλου ελεύθερη επιλογή σου να καπνίζεις, αλλά η χημεία της νικοτίνης στον εγκέφαλο σου που δεν σε αφήνει να πιεις ένα καφέ χωρίς τσιγάρο. Που δεν σου επιτρέπει να δουλέψεις χωρίς το τελετουργικό άναμμα που θα σου ξεθολώσει το μυαλό το πρωί.
Είναι χημική εξάρτηση -pure and simple (τα υπόλοιπα συναισθήματα είναι τα παρελκόμενα της, όλες αυτές οι ουσίες επηρεάζουν και την διάθεση του ατόμου όταν αρχίσουν να λείπουν) και τον μόνο που καταφέρεις να κοροϊδέψεις αρνούμενος αυτή την σκληρή πραγματικότητα είναι ο εαυτός σου, δυστυχώς...
-
Αν δέχεσαι να καπνίζω σπίτι μου, το κάνεις γιατί διατηρείς το δικαίωμα να μην το επισκεφθείς ποτέ, ε το ίδιο θα κάνεις με τα κέντρα καπνιστών...Δεν γίνεται λέει στην πράξη ? Γιατί άραγε? Δεν μπορείς να διαχειρειστείς τους κινδύνους που αντιμετωπίζεις? Ε τότε σημαίνει Χρήστο μου ότι δεν εκτιμάς πολύ υψηλά τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος για να συνεχίζεις να το υφίστασαι για 2-3 κωλο-παρέες...Αν το εκτιμούσες ως πραγματικά πολύ επικίνδυνο ούτε που θα μίλαγες σε καπνιστή...
Ειλικρινά δεν με αφορά το πρόβλημά σου όταν σου δίνω ΟΛΑ τα μέσα για να αποφύγεις το παθητικό κάπνισμα και εσύ θέλεις σώνει και καλά να παρεισφρύσεις παντού, σε κάθε χώρο και να επιβάλλεις τους κανόνες σου ισχυριζόμενος ότι βλάπτεται η υγεία σου αλλά αφού πρώτα έχωσες μόνος σου το κεφάλι σου σε αυτή την άχρηστη, για σένα γωνίτσα, όπου εγώ κάνω το κέφι μου...Επίσης Χρήστο αφού είσαι τόσο πρακτικός και ρεαλιστής και μας περιγράφεις την πραγματική ζωή δεν καταλαβαίνω γιατί όλα αυτά τα ημίμετρα...Τι δημόσιους χώρους μας λές και τρίχες κατσαρές : όφειλες να είσαι οπαδός της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ και στα δάση και στα πάρκα και στα σπίτια...Μόνο αυτή η λύση εξαλείφει τους κινδύνους που ισχυρίζεσαι ότι υφίστασαι, ποινικό αδίκημα το κάπνισμα και ΤΕΡΜΑ...Έτσι ποτέ η εγκυμονούσα ανηψιά σου δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα που μόλις ανέφερες. Δεν υπάρχει λόγος για ημίμετρα αφού ξέρουμε ότι πάλι κάπου, κάποτε, σε κάποια γωνίτσα θα εισπνεύσεις κι εσύ κι η ανηψιά σου κάποια μόρια καπνού...
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Όλα αυτά εσένα μπορεί να σου φαίνονται ρομαντικά, αλλά εμένα μου φαίνονται μόνο ως εκφάνσεις του πιο ύπουλου εθισμού. Αυτού που δεν σε αφήνει να δεις ότι δεν είναι καθόλου ελεύθερη επιλογή σου να καπνίζεις, αλλά η χημεία της νικοτίνης στον εγκέφαλο σου που δεν σε αφήνει να πιεις ένα καφέ χωρίς τσιγάρο. Που δεν σου επιτρέπει να δουλέψεις χωρίς το τελετουργικό άναμμα που θα σου ξεθολώσει το μυαλό το πρωί.
Είναι χημική εξάρτηση -pure and simple (τα υπόλοιπα συναισθήματα είναι τα παρελκόμενα της, όλες αυτές οι ουσίες επηρεάζουν και την διάθεση του ατόμου όταν αρχίσουν να λείπουν) και τον μόνο που καταφέρεις να κοροϊδέψεις αρνούμενος αυτή την σκληρή πραγματικότητα είναι ο εαυτός σου, δυστυχώς...
Δεν ειναι μονο χημικη εξαρτηση, αυτο προσπαθω να πω.
Μπορεις να απεξαρτητοποιηθεις απο τη νικοτινη, αλλα οχι απο το τσιγαρο σαν κινηση, σα γευση, σαν εικονα κτλ.
-
Η Κανέλη λέει π@π@ριές όπως συνήθως. Το θέμα με το κάπνισμα δεν είναι αν είναι αυτοκαταστροφικό, ή όχι. Αυτό δεν με ενδιαφέρει και ίσως* δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει και το κράτος.Ο λόγος για τον οποίο το κάπνισμα πρέπει και θα απαγορευτεί σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι βλάπτει και αυτούς που δεν επιθυμούν να καπνίσουν και να δεχτούν τις συνέπειες της συνήθειας τους.
Με ποιο απλά λόγια. Δεν ενδιαφέρει αν ο Στέλιος δέχεται το ρίσκο να πάθει κάτι. Ενδιαφέρει το ότι ο Λάππας δεν δέχεται το ρίσκο να πάθει κάτι επειδή ο Στέλιος θέλει να καπνίσει όταν συναντιόνται στην Καλυψώ, ή στα Καλύβια. Πρέπει να απαγορευτεί επειδή το δικαίωμα του Λάππα στον καθαρό αέρα πρέπει να είναι ισχυρότερο από του στέλιου στο να απολαύσει ένα τσιγάρο. Ο Στέλιος μπορεί να περιμένει να απολαύσει το τσιγάρο όταν θα πάει στο αμάξι του, στο σπίτι του, ή ακόμα και έξω στον δρόμο. Ο Λάππας δεν έχει την επιλογή να μην αναπνέει όταν θα βρίσκεται με την παρέα. Όταν κάποιος καπνίζει δίπλα του, η μοναδική επιλογή που του δίνεται είναι να μείνει σπίτι του, ή να κάνει τουμπεκί και να ανεχτεί τον καπνό που αποδεδειγμένα τον βλάπτει. Τον καπνό που ΔΕΝ επέλεξε αυτός να αναπνέει
Μα βρε Χρηστο εγω δεν λεω οτι δεν ενοχλω με τον τσιγαρο μου, ή οτι ειναι παραλογο το οτι βλαπτονται οι μη καπνιστες απο τους καπνιστες. Να απαγορευτει το καπνισμα, αλλα να υπαρχουν και καποιοι χωροι για να καπνιζουν πινοντας καφε ή ποτο οι εξαρτημενοι μελοντικοι καρκινοπαθεις.
Στο αμαξι μου δεν καπνιζω γιατι βρομαει και δεν γουσταρω, σε αμαξια αλλων που δεν τους νοιαζει δεν καπνιζω αν υπαρχει καποιος μεσα που δεν καπνιζει, νομιζω αυτα ειναι κοινη λογικη.Σε δημόσιους χώρους ΜΗ αναψυχής ναι...Δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικά καταστήματα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία κλπ κλπ...Σε χώρους αναψυχής όμως εστιατόρια, μπαρ, club κλπ καλό θα ήταν να κατηγοριοποιηθούν : εστιατόριο καπνιστών, μπαρ καπνιστών κι όποιος θέλει πάει, αν δε θες δεν πας...Για την ψυχαγωγία μας πρέπει να έχει ο μπαχτσές από όλα τα καλά, δεν σε υποχρεώνει κανείς να μπεις σε εστιατόριο καπνιστών...Έτσι θα διατηρήσουμε κάποιους χώρους, που ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, μακριά από τον καπνό, αλλά θα μπορούν να διασκεδάζουν και οι μεν και οι δε χωρίς να ενοχλεί ο 1 τον άλλο σε χώρους αναψυχής αποκλειστικά αφιερωμένους σε καπνιστές...
Ακριβως αυτα ρε γειτονα.
εμένα δεν με νοιάζει τι θα κάνουν οι καπνιστές, άμα απαγορευθεί το κάπνισμα και άμα εφαρμοστεί το μέτρο. μπορούν να κάνουν και ναό for all I care. το μόνο που με νοιάζει είναι να μην καπνίζουν εκεί που απαγορεύεται και αν καπνίζουν και τους το λες να το βουλώνουν και να το σβήνουν. πριν βρεθεί κανείς με το τσιγάρο στο στόμα και το κεφάλι στο σκουπιδοτενεκέ.
για την δε ασφάλιση δεν χρειάζεται νομίζω να τους υποχρεώνουμαι σε πρόσθετη. αρκεί να τους αρνούμαστε τα έξοδα νοσηλείας για όλες τις σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες.
Να μην καλυπτουμε ασφαλιστικα ουτε αυτους που κανουν επικυνδηνα σπορ, σκι παρα πεντε κλπ, καθως το λιγοτερο ενα ποδι θα το σπασουν σε καποια φαση...γιατι να με επιβαρυνουν με εξοδα λογο του οτι την εχουν δει μαγκες? Επισης οσοι δουλευουν πολυ έχουν υπευθηνες θεσεις με πολυ ανχος να εξαιρουντε καθως ειναι σιγουρο πως κανα εμφραγμα κανα ελκος θα το παθουν και αυτοι.
Κουτσαν μια παρατηρηση, σε μπαρ καπνιστων μπορει να παει καποιος και να μην καπνισει...σε μπαρ ανταλαγης συντροφων μπορει να παει και να μην του μαμησουν την γυναικα?
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν δέχεσαι να καπνίζω σπίτι μου, το κάνεις γιατί διατηρείς το δικαίωμα να μην το επισκεφθείς ποτέ, ε το ίδιο θα κάνεις με τα κέντρα καπνιστών...Δεν γίνεται λέει στην πράξη ? Γιατί άραγε? Δεν μπορείς να διαχειρειστείς τους κινδύνους που αντιμετωπίζεις? Ε τότε σημαίνει Χρήστο μου ότι δεν εκτιμάς πολύ υψηλά τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος για να συνεχίζεις να το υφίστασαι για 2-3 κωλο-παρέες...Αν το εκτιμούσες ως πραγματικά πολύ επικίνδυνο ούτε που θα μίλαγες σε καπνιστή...Πρώτα από όλα, δεν πρόκειται για 2-3 'κωλο-παρέες'. Πρόκειται για τους φίλους μου, και θα παρακαλέσω να είσαι λίγο πιο προσεκτικός στις εκφράσεις σου. Όπως εξήγησα και πιο πάνω, πολύ σπάνια θα βρεις στην χώρα μας οποιαδήποτε παρέα που να μην έχει μέσα καπνιστές. Ε, οι καπνιστές είναι αυτοί που πάντα απαιτούν να πάμε σε μέρη που επιτρέπεται το κάπνισμα. Τον κίνδυνο από το κάπνισμα τον θεωρώ σημαντικότατο, εξ' ου και η κουβέντα μας. Όμως στην Ελλάδα ο μη καπνιστής δεν έχει ουσιαστικές επιλογές. Ή ανέχεται τον καπνό, ή κάθεται μόνος του στο σπίτι. Ίσως θεωρείς λογικό και δίκαιο να αναγκάζεις τους άκαπνους να ανεχθούν τον καπνό σου, ή να μένουν κλεισμένους σπίτια τους, αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με αυτή την νοοτροπία.
Ειλικρινά δεν με αφορά το πρόβλημά σου όταν σου δίνω ΟΛΑ τα μέσα για να αποφύγεις το παθητικό κάπνισμα και εσύ θέλεις σώνει και καλά να παρεισφρύσεις παντού, σε κάθε χώρο και να επιβάλλεις τους κανόνες σου ισχυριζόμενος ότι βλάπτεται η υγεία σου αλλά αφού πρώτα έχωσες μόνος σου το κεφάλι σου σε αυτή την άχρηστη, για σένα γωνίτσα, όπου εγώ κάνω το κέφι μου...
Και επιστρέφουμε εδώ:
Από την στιγμή που στην παρέα υπάρχουν άτομα που καπνίζουν μανιωδώς (και επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι σχεδόν εξασφαλισμένο ότι θα υπάρχουν και σε ουσιαστικά ίσα ποσοστά με τους άκαπνους), πάντα θα απαιτούν να πηγαίνουμε σε μέρη όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται. Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν θα υπάρχουν μαγαζιά στα οποία θα απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά κατά πόσο οι μη καπνιστές θα αναγκάζονται για το χατήρι της παρέας να πηγαίνουν σε μέρη όπου επιτρέπεται. Οπότε ξαναγυρίζουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Αν θέλω να απολαύσω την παρέα των φίλων από το 4TF ( ), ΠΡΕΠΕΙ να ανεχτώ για κάποιες ώρες τον καπνό τους... διαφορετικά το κουβαδάκι μου και σε άλλη παραλία. Είναι κάτι που κάνω και τώρα, και όσα παιδιά με έχουν γνωρίσει από κοντά το ξέρουν πολύ καλά. Αλλά δεν είναι το σωστό. Και για να σε προλάβω, το σωστό δεν είναι ούτε να κάνουμε εναλλάξ συναντήσεις σε μέρη με καπνό και χωρίς ώστε να ικανοποιούνται όλοι. Γιατί κάθε φορά που θα έρθω στις μπαρουτοκαπνισμένες συναντήσεις, θα κάνω ζημιά στην υγεία μου....
Δεδομένου αυτού λοιπόν, τι σε κάνει αισιόδοξο ότι δεν θα συμβεί αυτό:
...τι θα σταματήσει λοιπόν τους Έλληνες καταστηματάρχες από το να 'δηλώσουν' τα clubs/cafes/whatever τους ως μέρη καπνιζόντων δεδομένου του ότι σε Ελλάδα και Κύπρο η πλειοψηφία του πληθυσμού καπνίζει; Πολύ θα τους βολέψει μια κατάσταση στην οποία δηλώνουν το μαγαζί ως καπνιζόντων και αν θέλει να έρθει και κόσμος που δεν καπνίζει ας ανεχτεί τον καπνό. Τι θα έχει αλλάξει σε σχέση με την σημερινή κατάσταση που τόσο τους εξυπηρετεί;
Δεν μου δίνεις κανένα απολύτως μέσο να αποφύγω το παθητικό κάπνισμα, Koutsan, μόνο ψευτοδιλήμματα. 'Τι να κάνω τώρα; Αυτοί θα πάνε στα Καλύβια που μπορούν να καπνίσουν. Να πάω και να ντουμανιάσω, ή να κάτσω σπίτι;'
Επίσης Χρήστο αφού είσαι τόσο πρακτικός και ρεαλιστής και μας περιγράφεις την πραγματική ζωή δεν καταλαβαίνω γιατί όλα αυτά τα ημίμετρα...Τι δημόσιους χώρους μας λές και τρίχες κατσαρές : όφειλες να είσαι οπαδός της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ και στα δάση και στα πάρκα και στα σπίτια...Μόνο αυτή η λύση εξαλείφει τους κινδύνους που ισχυρίζεσαι ότι υφίστασαι, ποινικό αδίκημα το κάπνισμα και ΤΕΡΜΑ...Έτσι ποτέ η εγκυμονούσα ανηψιά σου δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα που μόλις ανέφερες. Δεν υπάρχει λόγος για ημίμετρα αφού ξέρουμε ότι πάλι κάπου, κάποτε, σε κάποια γωνίτσα θα εισπνεύσεις κι εσύ κι η ανηψιά σου κάποια μόρια καπνού...
Για μια ακόμα φορά. Είμαι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα γράφεις αν θεωρείς ότι θα βοηθήσουν για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, αλλά δεν είναι δική μου θέση. Είναι δικές σου φοβίες.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Α και έχω κόψει το κάπνισμα πάνω από 2.5 χρόνια (τράκα κάνω όμως αλλά πακέτο ποτέ Τ 'ακούς kouk? αν σε πετύχω πουθενά θα σε ρημάξω στην τράκα, για το καλό σου )
Δλδ δεν έχεις κόψει το κάπνισμα, να αγοράζεις τσιγάρα έχεις κόψει
-
Εγώ πάντως αν και καπνίζω (όχι πολύ, μόνον όταν τα πίνουμε με τον koutsan με παρασύρει ), δεν έχω κανένα πρόβλημα με την απαγόρευση του καπνίσματος, αφού είμαι κι από αυτούς που επιμένουν στην δουλειά να σταματήσουμε να κάνουμε τα 4-5 τσιγάρα του 8-9ώρου εντός και να τα κάνουμε εκτός. Στην προηγούμενη δουλειά που δεν κάπνιζα στο γραφείο μου αλλά πήγαινα στο 'καπνιστήριο', κάπνιζα στις ώρες τις δουλειάς 1-2 τσιγάρα. Τώρα έχω πάει στα 4-5, που σημαίνει πως κάποιες φορές αν βγω θα φτάσω σχεδόν τα 10, που τα θεωρώ πολλά.
Αν σταματούσαμε να καπνίζουμε εντός, είναι 2-3 τσιγάρα λιγότερα, ενώ αν σταματούσαμε να καπνίζουμε και στα μπαρ-εστιατόρια, ακόμη 2-3 κατά μέσο όρο (για μένα μιλάω...) λιγότερα, βάλε και την οικονομία που θα κάνουμε (σιγά μην βγαίνουμε τόσο συχνά αφού δεν θα μπορούμε να καπνίσουμε! ), μια χαρά!
Βέβαια, εγώ δεν είμαι και τόσο εθισμένος, αφού για κάμποσες μέρες το χρόνο σταματάω να καπνίζω (εν είδει αποτοξίνωσης...), ενώ αν κάνω οικογένεια και παιδιά, θα κοπεί μαχαίρι (και το εννοώ απολύτως) μόλις μάθω πως η καλή μου εγκυμονεί.
Μέχρι τότε και όντας ήπιος καπνιστής εδώ και 10 χρόνια περίπου, δεν θεωρώ πως έχω βλάψει τον εαυτό μου ανεπανόρθωτα, κι αν ποτέ μου το έλεγε κάποιος ασφαλιστής αυτό, άρα δεν καλύπτομαι στα νοσήλεια, πραγματικά θα έτρωγε ένα Cohiba εκεί που του...χρειάζεται!
Ξαναλέω, άμα αρχίσουμε ν'αρνούμαστε την νοσηλεία κλπ σε κατηγορίες ασθενών, τελικά θα φτάσουμε όλοι να...εξαιρούνται (τελευταίοι θα εξαιρεθούν αυτοί που δεν έπλυναν τα αυτιά ή τα δόντια τους! ).
Οπότε, ειλικρινά, όταν ακούω απόψεις πως θα κόψω τα νοσήλεια στους καπνιστές, με τέτοια ελαφρότητα, σκέφτομαι πως κι εγώ θα σκεφτώ κάτι που κόβεται ...σαδιστικά ωραία, για αντίποινα προς την πλευρά τους... -
Το χω ενάμισυ χρόνο κομμένο, μαχαίρι όμως
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Το χω ενάμισυ χρόνο κομμένο, μαχαίρι όμωςEγώ είμαι...μερακλής του καπνίσματος. Δεν έχω καπνίσει ποτέ πακέτο, μόνον στριφτό ή πουράκια κάποτε, αλλά αν και ωραία κάποια, ήταν βαριά και δεν ταίριαζαν σε φτωχαδάκια σαν εμένα. Οπότε έμεινα στο στριφτό.... Αλλά ποτέ δεν κάπνισα Drum πχ, μόνον αρωματικούς καπνούς..
Τελευταία χρόνια, φανατικός του Black Devil, στριμμένο σε γλυκόριζα χαρτάκι (τα καφέ με την γεύση). Κάποια στιγμή είχε έλlειψη ο καπνός και ...αναγκάστηκα να το κόψω ουσιαστικά, οι άλλοι καπνοί μου φαινόταν απαίσιοι και είχα πάρει έναν Old Holborn που τον...πέταξα όταν πια έγινε τόσο ξερός που μπορούσε να πάρει φωτιά έτσι και τον άφηνες στον ήλιο!Βέβαια, τελικά ξαναβρήκα τον καπνό και συνέχισα την...καριέρα μου! Πάντως, είμαι η καλύτερη παρέα των καπνιστών: δεν κάνω τράκα ποτέ (μόνον αν είναι να...ρίξω κανένα γκομενάκι που καπνίζει... ), ενώ είμαι ανοκτός στο να με...τρακάρουνε (κι αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον koutsan ).
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Μα βρε Χρηστο εγω δεν λεω οτι δεν ενοχλω με τον τσιγαρο μου, ή οτι ειναι παραλογο το οτι βλαπτονται οι μη καπνιστες απο τους καπνιστες. Να απαγορευτει το καπνισμα, αλλα να υπαρχουν και καποιοι χωροι για να καπνιζουν πινοντας καφε ή ποτο οι εξαρτημενοι μελοντικοι καρκινοπαθεις.Στέλιο, η απάντηση είναι αυτή:
Από την στιγμή που στην παρέα υπάρχουν άτομα που καπνίζουν μανιωδώς (και επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι σχεδόν εξασφαλισμένο ότι θα υπάρχουν και σε ουσιαστικά ίσα ποσοστά με τους άκαπνους), πάντα θα απαιτούν να πηγαίνουμε σε μέρη όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται. Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν θα υπάρχουν μαγαζιά στα οποία θα απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά κατά πόσο οι μη καπνιστές θα αναγκάζονται για το χατήρι της παρέας να πηγαίνουν σε μέρη όπου επιτρέπεται. Οπότε ξαναγυρίζουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα.
και αυτή:
...τι θα σταματήσει λοιπόν τους Έλληνες καταστηματάρχες από το να 'δηλώσουν' τα clubs/cafes/whatever τους ως μέρη καπνιζόντων δεδομένου του ότι σε Ελλάδα και Κύπρο η πλειοψηφία του πληθυσμού καπνίζει; Πολύ θα τους βολέψει μια κατάσταση στην οποία δηλώνουν το μαγαζί ως καπνιζόντων και αν θέλει να έρθει και κόσμος που δεν καπνίζει ας ανεχτεί τον καπνό. Τι θα έχει αλλάξει σε σχέση με την σημερινή κατάσταση που τόσο τους εξυπηρετεί;
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Το χω ενάμισυ χρόνο κομμένο, μαχαίρι όμωςTo πιο ευκολο πραμα στον κοσμο. Το'χω κοψει ισα με 1000 φορες μεχρι σημερα...
-
To cease smoking is the easiest thing. I ought to know. I've done it a thousand times
Oscar Wilde. -
To cease smoking is the easiest thing. I ought to know. I've done it a thousand times
Oscar Wilde.Μου τη λες τωρα ?
-
Όχι εγώ, ο Oskar!
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Το χω ενάμισυ χρόνο κομμένο, μαχαίρι όμως
To πιο ευκολο πραμα στον κοσμο. Το'χω κοψει ισα με 1000 φορες μεχρι σημερα...
Μπα, έχει πέσει τρελός τσαμπουκάς μεταξύ Τάσου και Πακέτου .
Το τελευταίο πακέτο είναι ακόμα σπίτι. Αντιμετωπίζει συχνά άσεμνες χειρονομίες, ακατανόμαστες εκφράσεις κλπ
Ελευθερία η θάνατος. -
Διαβάζω τις τελευταίες σελίδες του τοπικ αυτου(*) και αναρωτιέμαι που πραγματικά θα πάει αυτη η ιστορία με το κάπνισμα. Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο....
Μια-δυο προσωπικές εμπειρίες:
Στο Τμήμα που δουλεύω, υπάρχει, ανάλογα με τον Τομέα, και μια σχετική απαγόρευση καπνίσματος, στους 'κλειστούς' κοινόχρηστους χώρους (πχ. διάδρομοι). Σε δύο Τομείς μάλιστα υπάρχουν παντου και απαγορευτικά σήματα. Αν θέλει κάποιος να καπνίσει, μπορεί να πάει έξω. Αμ δε. Σε μεταπτυχιακό που λειτουργεί μέσα στον Τομέα που δουλεύω, ο διάδρομος είχε γίνει καπνιστήριο στα διαλείμματα των μαθημάτων. Κλειστός χώρος, κλιματιζόμενος, έμπαινες από την πόρτα και βρωμούσε ο τόπος. Έγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις. Κάποιοι το κατάλαβαν και άρχισαν να πηγαίνουν εξω να καπνίσουν. Ορισμένοι όμως, αγρόν αγόραζαν. Πιάνω έναν και του λέω,
'καλά δεν μπορείτε να πάτε λίγο πιο έξω (μιλάμε για 10 μέτρα) να καπνίσετε? '
'Γιατί,' μου λέει, 'απαγορεύεται?'
'Και τα σήματα αυτά τί σημαίνουν, δηλαδή'
'Ε, και ποιος τα έβαλε?'
'Είναι απόφαση του Τομέα'
'Ε, και, υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει'
'Ε, ναι, υπάρχει, εδώ και χρόνια, αν θες να ξέρεις'
'Τι μου λες τώρα! Ξέρω ότι σου έχω μπει στο μάτι, γι' αυτό μου κάνεις αυτό το σκηνικό'
(Εμεινα μ@λ@κ@ς......)Αναφέρω την παραπάνω στιχομυθία, διότι θέλω να πω ότι η νοοτροπία που μας βαράει είναι σε θέση να διαλύσει, να εκμηδενίσει τα πάντα. Αν δεν είσαι σε θέση να συνεννοηθείς με έναν νέο και (θεωρητικά) μορφωμένο άνθρωπο, πως να επεκταθείς σε άλλους, που για διάφορους, έξω από τη θέλησή τους, λόγους, δεν μπορούν να καταλάβουν?
Τώρα, για τη διαμόρφωση - διαφοροποίηση χώρων καπνιστών -μη καπνιστών. Θα υπάρξει επιχειρηματίας (συγκεκριμένων κατηγοριών, λχ καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, μπουζουκομάγαζα) στην Ελλάδα που θα επενδύσει σε χώρους (τι χώρους, για χωριστές εγκαταστάσεις μιλάμε) μη καπνιστών? (όταν παράλληλα θα λειτουργούν οι τεκέδες απο δίπλα?). Πελιδνό το βλέπω...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Βέβαια, εγώ δεν είμαι και τόσο εθισμένος, αφού για κάμποσες μέρες το χρόνο σταματάω να καπνίζω (εν είδει αποτοξίνωσης...), ενώ αν κάνω οικογένεια και παιδιά, θα κοπεί μαχαίρι (και το εννοώ απολύτως) μόλις μάθω πως η καλή μου εγκυμονεί.Καλύτερα να το κόψεις όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να γίνεις μπαμπάς. Ξέρεις, καλύτερο σπέρμα, πιο υγιές κλπ.
Για τα μαγαζιά καπνίζοντων - μη καπνίζοντων: Συμφωνώ με τον koutsan ότι θα ήταν το ιδανικό μέτρο, αλλά με τη νοοτροπία εδώ, δεν πιστεύω οτι θα επιβίωνε έστω ένα καφέ μη καπνίζοντων, τουλάχιστον στην επαρχία. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κάτι ίσως γίνει.
Παραέξω... -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Μια-δυο προσωπικές εμπειρίες:
To κλασσικό σκηνικό είναι στο χώρο του νοσοκομείου έξω απο τους θαλάμους.
Βγαίνεις και στάνταρ κάποιος θα καπνίζει. Νταξ περιμένεις να τελειωσει και καπάκι πάει για δεύτερο. Επεμβαίνεις διακριτικά, ξέρετε απαγορεύεται το κάπνισμα και δεν είπα τίποτα για το ένα κλπ κλπ
ο τυπος σε αρχίζει τότε στο τροπάριο, ναι το ξερω αλλά ασε λίγο να ξεσκάσω και δεν ξέρεις τι προβλήματα έχω. μπουρου μπορου
τι να κάνεις λές παέι στο διάολο. έλα όμως που σε 2 λεπτά έρχεται και άλλος και πουφ ανάβει και αυτός. αρχίζεις εσύ λες απαγορεύεται, σου λέει ο άλλος γιατί καπνίζει εγώ σε πειράζω και άλλη μια Ελληνική πραγματικότητα ...
αν βέβαια δεν σου έχει βάλει κανένα τσιγάρο στο μάτι αλα kouk
γιαυτό σου λέω με τη πρώτη τσαμπουκά. kacey και έτσι. -
Κοιτα το θεμα του Νοσοκομειου ειναι τελειως διαφορετικο, και ναι αυτο που περιγραφεις ισχυει 100%, κακως μεν...αλλα ισχυει.
-
για την δε ασφάλιση δεν χρειάζεται νομίζω να τους υποχρεώνουμαι σε πρόσθετη. αρκεί να τους αρνούμαστε τα έξοδα νοσηλείας για όλες τις σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες.
σ'αυτο δεν απαντησες
Πόσες τρούπες έχουν κλείσει οι έμμεσοι φόροι(χαράτσια δλδ) πού χουν πληρώσει οι καπνιστές με τα τσιγάρα τους.
αλλα κυριως... δεν ξερω αν εχετε καταλαβει ορισμενοι αλλα.. την περιθαλψη δεν την πληρωνετε εσεις ακριβως. την περιθαλψη τους και την συνταξη τους την πληρωνουν οι ιδιοι οι εργαζομενοι. σαφως δινουμε λεφτα ολοι και για τους υπολοιπους, γι'αυτο ζουμε σε.. οργανωμενες κοινωνιες. αν ο καθενας δικαιουτο να μην πληρωνει ο,τι δεν τον αφορα (ασθενειες, εργα κλπ) τοτε προφανως οι κοινωνιες δεν θα μπορουσαν να υπαρξουν. δλδ καποιος που δεν εχει αυτοκινητο θα μπορουσε να μην πληρωνει για εργα στους δρομους (τα καυσαερια εξαλλου ειναι βλαβερα για την υγεια), καποιος που δεν ασχολειται με τον αθλητισμο δεν θα πληρωνε για αθλητικες εγκαταστασεις, καποιος που παει σε ιδιωτικο σχολειο δεν θα πληρωνε για την δημοσια παιδεια και η λιστα συνεχιζεται...
βεβαια τετοιες αποψεις εχω ξαναδιαβασει εδω μεσα (ο κογιοτ ειχε πει οτι οποιος δεν κανει παιδια δεν πρεπει να παιρνει συνταξη) και ετσι δεν εκπλησσομαι...αλλα αν μπορεις να βγαλεις εξω απ'οσους πρεπει να απολαμβανουν το δικαιωμα της νοσηλειας τους καπνιστες, τους υπερβαρους, τα πρεζονια και οσους αλλους εβγαλες, προφανως καποιος θα μπορουσε να βγαλει εξω οποιοδηποτε ατυχημα ή ασθενεια για το οποιο ευθυνεται εστω και ελαχιστα ο παθων... βεβαια κατι τετοιο ειναι εντελως αντιθετο με την ιατρικη δεοντολογια, ολοι πρεπει να εχουν δικαιωμα στην περιθαλψη, ακομα και ο εγκληματιας που σκοτωσε 30 ατομα και επεσε με το αμαξι του, στην προσπαθεια να διαφυγει απο την αστυνομια, πανω σε ενα τοιχο.. κανενας γιατρος δεν μπορει να αρνηθει να προσφερει τις υπηρεσιες του σε καποιον επειδη ειναι χοντρος και τρωει μακντοναλτς. σ'αυτο το σημειο να σου υπενθυμισω οτι ειμαστε ανθρωποι και οχι ρομποτ για να δουλευουν ολα ρολοι. δεν ειναι η ζωη, να γεννηθουμε, να δουλεψουμε, να κανουμε παιδια κ να πεθανουμε. και ειναι θλιβερο για σενα αν το βλεπεις ετσι, γιατι ζουμε μια φορα μονο.. αν τα λες απο πραγματικη τσιγγουνια, δλδ εφοσον δεν σε ενδιαφερει κατι δεν θες να πληρωνεις γι'αυτο, σκεψου κ ποσοι ανθρωποι πληρωνουν κ πληρωσαν για σενα χωρις να τους ενδιαφερεις στο ελαχιστο. πληρωσαν καποιοι για να πας σχολειο, πληρωσαν για να εχεις δρομους κοκ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ