-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Εγώ νόμιζα πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ότι δλδ το τσιγάρο αν θέλει κανείς το αφήνει έξω από το σπίτι του. Και φυσικά σε ανοιχτούς χώρους δεν τίθεται θέμα.
Τους ρύπους όμως, αν δεν αλλάξεις πόλη δεν νομίζω να σώνεσαι...Το να αφήσεις το τσιγάρο έξω από το σπίτι σου είναι το πιο εύκολο. Σε εστιατόρια, καφετέριες και σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο είναι απελπιστικά δύσκολο. Αντιθέτως τα αυτοκίνητα με τους ρύπους τους μπορείς να αποφύγεις (τουλάχιστον την απευθείας έκθεση) να τα βάλεις μέσα στο σπίτι σου και μέσα στο εστιατόριο που τρως. Εκτός αν συγκρίνεις την απευθείας έκθεση στον καπνό του τσιγάρου με τη γενική μόλυνση του αέρα στις πόλεις, οπότε να μπαίνουμε με τα αυτοκίνητά μας στο εστιατόριο. Δε θα ενοχλήσει κανέναν.
Μην τρελαθούμε κιόλας. Εδώ πας μια ωραία εκδρομή στον καθαρό αέρα της επαρχίας και αν είναι χειμώνας δε μπορείς να πας για φαγητό χωρίς να καπνιστείς.
Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο να καπνίζει κανείς σε εσωτερικό χώρο και ενοχλητικό σε εξωτερικό χώρο (δεν είναι λίγες είναι οι φορές που κάθεσαι σε ανοιχτό χώρο εστιατορίου, καφετέριας, κλπ και ο αέρας φέρνει τον καπνό κατευθείαν στα ρουθούνια σου). Τι λέω όμως τώρα; Μιλάω για ενόχληση σε ανοιχτό χώρο όταν ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει στα αυτονόητα.
-
Μιλάς δηλαδή για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εκτός από το σπίτι του καθένα.
Και, για τον εσωτερικό δημόσιο χώρο, να το καταλάβω. Για τον εξωτερικό μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε κάνει να θέλεις να σταματήσει να καπνίζει κάποιος? Ο καπνός θα σε κάνει παθητικό καπνιστή? Στον ανοικτό αέρα? Η σε ενοχλεί η, λέμε τώρα, μυρωδιά του καπνού? Και στις δύο περιπτώσεις, σκέψου τι άλλο σε ενοχλεί να μας το πεις για να απαγορευθεί!! Η τσίκνα από τα αρνιά το Πάσχα π.χ.!! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μιλάς δηλαδή για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εκτός από το σπίτι του καθένα.
Και, για τον εσωτερικό δημόσιο χώρο, να το καταλάβω. Για τον εξωτερικό μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε κάνει να θέλεις να σταματήσει να καπνίζει κάποιος? Ο καπνός θα σε κάνει παθητικό καπνιστή? Στον ανοικτό αέρα? Η σε ενοχλεί η, λέμε τώρα, μυρωδιά του καπνού? Και στις δύο περιπτώσεις, σκέψου τι άλλο σε ενοχλεί να μας το πεις για να απαγορευθεί!! Η τσίκνα από τα αρνιά το Πάσχα π.χ.!!αδυνατώ να πιστεψω οτι δεν καταλαβαίνεις οτι υπαρχει διαφορά μεταξύ τσικνας-κλανιάς-βρωμερών καλτσων κλπ και ενος πράγματος (τσιγάρο εδώ) που προσβάλει την υγεία του ανθρώπου
ΥΓ στον ανοιχτό χώρο δε με ενδιαφέρει αν θα καπνίσει ο άλλος, ισα ίσα που δεν υπαρχει ούτε νοημα ούτε λόγος να απαγορευτεί κατι τετοιο.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Για τον εξωτερικό μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε κάνει να θέλεις να σταματήσει να καπνίζει κάποιος?Όπως είπα και στο post μου, δεν είναι λίγες οι φορές που κάθεσαι ωραία και καλά να απολαύσεις το φαγητό σου ή να πιεις τον καφέ σου ή οτιδήποτε τραβά η όρεξη και η διάθεσή σου και καθ' όλη τη διάρκεια εισπνέεις τον καπνό του άλλου. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω αλλιώς για να γίνει κατανοητό. Εσένα θα σου άρεσε να καθήσεις κάπου και να βρωμάει, για παράδειγμα, η μασχάλη των δίπλα σου (γιατί ποτέ δεν καπνίζει μόνο ένας).
Ο καπνός θα σε κάνει παθητικό καπνιστή? Στον ανοικτό αέρα? Η σε ενοχλεί η, λέμε τώρα, μυρωδιά του καπνού?
Όλα τα παραπάνω! Δικαίωμά μου δεν είναι στην τελική; Και στον ανοιχτό αέρα που αναφέρεις έχεις την εντύπωση ότι ο καπνός πηγαίνει πάντα προς τα πάνω; Εσένα τι σε ενοχλεί που βρωμάνε τα πόδια μου; Τι κι αν φυσάει προς το μέρος σου; Θα πάθεις κάτι; Κάπνισε σπίτι σου φίλε μου 1300 τσιγάρα, δε με ενδιαφέρει καθόλου. Δε θέλω να εισπνέω τον καπνό σου όπως εσύ δε θέλεις να κλάνω, να ρεύομαι, να βγάζω τα παπούτσια μου και να βρωμάνε τα πόδια μου και να σε αναγκάζω να το ανεχτείς σε χώρο που ανήκει δικαιωματικά και στους δυο μας (και να σε λέω και παράξενο!) Που στην τελική τίποτε από όλα που ανέφερα δεν έχει κατηγορηθεί ότι βλάπτει! Κι όμως σε ενοχλεί. Γιατί σου φαίνεται παράξενο λοιπόν να με ενοχλεί ο καπνός;
Και στις δύο περιπτώσεις, σκέψου τι άλλο σε ενοχλεί να μας το πεις για να απαγορευθεί!! Η τσίκνα από τα αρνιά το Πάσχα π.χ.!!
Πες μας καλύτερα εσύ ποιο άλλο δικαίωμα εκτός από αυτό του αέρα που αναπνέουμε πρέπει να καταστρατηγηθεί στο βωμό της συνήθειας/εθισμού/κεφιού των καπνιστών;
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
ΥΓ στον ανοιχτό χώρο δε με ενδιαφέρει αν θα καπνίσει ο άλλος, ισα ίσα που δεν υπαρχει ούτε νοημα ούτε λόγος να απαγορευτεί κατι τετοιο.Εξαρτάται από το που βρίσκεται αυτός ο ανοιχτός χώρος. Στα εστιατόρια για παράδειγμα το καλοκαίρι δε σε ενοχλεί όταν τρως να εισπνέεις τον καπνό του δίπλα επειδή έτυχε το ρεύμα του αέρα να κατευθύνεται προς το τραπέζι σου;
-
Σε ανοικτούς χώρους δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να καταργηθεί το κάπνισμα. Ειλικρινά. Όπως έχεις δικαίωμα να βγάλεις τις κάλτσες σου και να πέρδεσαι στον ανοικτό χώρο και κανείς δεν πρόκειται ούτε να σε συλλάβει ούτε τίποτα άλλο ( το πολύ εγώ να φύγω από δίπλα σου για να κάνεις το κέφι σου ) δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να ενοχλήσει το κάπνισμα σε ανοικτό χώρο.Μόνο το κακό παράδειγμα ίσως στα μικρά παιδιά.
Εάν το πάμε στην ενόχληση αυτή καθ' αυτή τότε και εμένα με ενοχλεί που βλέπω τύπους πίτα από το μεθύσι στο δρόμο. Προτείνω να επιτραπεί να πίνεις μόνο στο σπίτι σου , εννοείται όχι στο αμάξι σου και προτείνω επίσης πριν πιεις να παραδίδεις το δίπλωμα οδήγησης στο οικείο ΑΤ.
-
εκτός βεβαια του γεγονοτος οτι εαν τσικνα=τσιγάρο (που απο μονο του αναιρεί το ολο επιχειρημα, αλλά τεσπα) εχουμε 1/365 vs 365/365 μερες το χρονο.
σκοτς οταν λες 'ανοιχτο χωρο' εννοεις πχ σε μια ανοιχτη καφετερια ή εννοεις ακομα κ οταν πας για πικ νικ στους κάμπους κ στα λαγκάδια?
γιατί στην 1η περίπτωση μπορει να ειναι ανοιχτός χωρος μεν, παραμένει δε χωρος του μαγαζιού κλπ. στη 2η περιπτωση πιστεύω οτι δεν τιθεται θέμα, ειναι παράλογο πιστεύω.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
ΥΓ στον ανοιχτό χώρο δε με ενδιαφέρει αν θα καπνίσει ο άλλος, ισα ίσα που δεν υπαρχει ούτε νοημα ούτε λόγος να απαγορευτεί κατι τετοιο.
Εξαρτάται από το που βρίσκεται αυτός ο ανοιχτός χώρος. Στα εστιατόρια για παράδειγμα το καλοκαίρι δε σε ενοχλεί όταν τρως να εισπνέεις τον καπνό του δίπλα επειδή έτυχε το ρεύμα του αέρα να κατευθύνεται προς το τραπέζι σου;
Ανοικτό χώρο , χάριν οικονομίας της συζήτησης , να ορίσουμε τους υπαίθριους δημόσιους χώρους ( πάρκα , πλατείες κτλ ) ;
-
δε σε πρόλαβα σκοτς
ποσταρα πριν δω το τελευταίο σου μήνυμα.
μερικοί ακομα επιμένουν στο να συγκρίνουν γενικότερες ενοχλήσεις (του ματιού-του αυτιού-της αισθητικής κλπ) με την (παρ)ενόχληση της υγείας.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Σε ανοικτούς χώρους δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να καταργηθεί το κάπνισμα. Ειλικρινά. Όπως έχεις δικαίωμα να βγάλεις τις κάλτσες σου και να πέρδεσαι στον ανοικτό χώρο και κανείς δεν πρόκειται ούτε να σε συλλάβει ούτε τίποτα άλλο ( το πολύ εγώ να φύγω από δίπλα σου για να κάνεις το κέφι σου ) δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να ενοχλήσει το κάπνισμα σε ανοικτό χώρο.Μόνο το κακό παράδειγμα ίσως στα μικρά παιδιά.
Εάν το πάμε στην ενόχληση αυτή καθ' αυτή τότε και εμένα με ενοχλεί που βλέπω τύπους πίτα από το μεθύσι στο δρόμο. Προτείνω να επιτραπεί να πίνεις μόνο στο σπίτι σου , εννοείται όχι στο αμάξι σου και προτείνω επίσης πριν πιεις να παραδίδεις το δίπλωμα οδήγησης στο οικείο ΑΤ.Έχεις δικαίωμα να βγάλεις τις κάλτσες σου και να βολτάρεις αλλά τότε θα είσαι ο τρελογύφτουλας.
Μπορείς να κυκλοφορείς πίτα από το μεθύσι στο δρόμο αλλά δεν έχεις το δικαίωμα!
Μπορείς να καπνίσεις σε ανοιχτό χώρο εστιατορίου αλλά ενοχλείς και κακώς σου έχει δοθεί το δικαίωμα.
Έτερον εκάτερον κατ' εμέ. -
Ανοικτό χώρο , χάριν οικονομίας της συζήτησης , να ορίσουμε τους υπαίθριους δημόσιους χώρους ( πάρκα , πλατείες κτλ ) ;Στη συζήτηση αναφέρομαι σε ανοικτούς χώρους εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών στις οποίες δε μπορείς απλά να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να φύγεις χωρίς να σου να σου κοπεί η όρεξη και γενικά να σου χαλάσει η διάθεση. Στα πάρκα και τις πλατείες... απλά σηκώνεσαι και φεύγεις γιατί σου μυρίζει ο δίπλα. Δε μπορείς να κάνεις διαφορετικά.
-
Ανοικτό χώρο εννοώ ανοικτό δημόσιο χώρο. Κανέναν ιδιωτικό ή υπαίθριο χώρο στα όρια καταστήματος εστίασης ή ό,τι άλλο.
Εννοώ πάρκο , πλατείες κτλ.
Επιστρέφονται οι απεικονίσεις στο UglyJoe....
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
Και, για τον εσωτερικό δημόσιο χώρο, να το καταλάβω. Για τον εξωτερικό μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε κάνει να θέλεις να σταματήσει να καπνίζει κάποιος? Ο καπνός θα σε κάνει παθητικό καπνιστή? Στον ανοικτό αέρα? Η σε ενοχλεί η, λέμε τώρα, μυρωδιά του καπνού? Και στις δύο περιπτώσεις, σκέψου τι άλλο σε ενοχλεί να μας το πεις για να απαγορευθεί!! Η τσίκνα από τα αρνιά το Πάσχα π.χ.!!αδυνατώ να πιστεψω οτι δεν καταλαβαίνεις οτι υπαρχει διαφορά μεταξύ τσικνας-κλανιάς-βρωμερών καλτσων κλπ και ενος πράγματος (τσιγάρο εδώ) που προσβάλει την υγεία του ανθρώπου
Μάλλον δεν διαβάζεις καλά αυτά που γράφω, και απαντάς με βάση αυτά που πιστεύεις.
Λέω ότι α) για εσωτερικό δημόσιο χώρο, το καταλαβαίνω και β) δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να ζητάει κάτι κάποιος, σε ανοικτό χώρο, επειδή εκείνον τον ενοχλεί.
Απλό δεν είναι?Γι΄αυτό και ο συσχετισμός με την τσίκνα.
Εχεις κάποια αντίρρηση τώρα?
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Για να πούμε μερικά πραγματάκια για το γνωστό θέμα...Έχω το 'προνόμιο' να έχω περάσει και από τους 2 κόσμους, και από αυτό των 'βαρέων και ανθυγιεινών' με πολλά 'ένσημα' θεριακλή επάνω μου, αλλά και από τον κόσμο των 'καθαρών' (όπου και ελπίζω να παραμεινω..) τον τελευταίο 1.5 χρόνο
Γιατί το λέω αυτό και 'δηλώνομαι'?
Διότι μπορώ να κατανόήσω τα πράγματα και τις συνθήκες των 2 πλευρών, εφ'όσον έχω επιχειρηματολογήσει αντιδιαμετρικά σε αυτό το θέμα,κατά καιρούς...
Ωστόσο, αυτό το παραπάνω δεν με εμποδίζει να γράψω μερικές αλήθειες
Κατ'αρχάς, πέραν πάσης αμφιβολίας, το τσιγάρο βλάπτει-τέλος-νομος-θέσφατο.
Όποιος λέει το αντίθετο απλώς αναμασά ανοησίες
Το κάπνισμα και ο καρκίνος έχουν 100% συνεπαγωγή?
Όχι βέβαια, αλλά έχουν άμεση συνάφεια. Όποιος καπνίζει **έχει δραματικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο πνεύμονος.**Όποιος δεν αναπτύξει καρκίνο (κ@λοφαρδία απλώς, καθώς δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που να καταδεικνύουν την αποτροπή του καρκίνου του πνεύμονος, δεν ισχύει δηλαδή το επιχείρημα 'ο πατέρας μου κάπνιζε και έζησε μέχρι τα 100'), θα αναπτύξει λειτουργικές διαταραχές στους πνεύμονες, πού πιστέψτε με, έχουν τρομακτικές, κάποιες φορές, επιδράσεις στην ποιότητα ζωής.
Σίγουρα δεν ειναι ότι καλυτερο να μην μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς φιάλη οξυγόνου δίπλα σου, ούτε το αίσθημα της μονίμου δυσπνοίας και της ατελούς πλήρωσης με αέρα ('δεν χορταίνω αέρα' ) είναι τα πλέον ευχάριστα στον κόσμο τούτο...
Η καταστροφή του πνεύμονος, λοιπόν, σε άλλοτε άλλο βαθμό, έχει 100% συνεπαγωγή με το τσιγάρο. Καπνίζεις καιρό? Έχεις 100% καταστρέψει μέρος της λειτουργικότητας του πνεύμονά σου, και δεν έχουμε πει τίποτε ακόμη για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τα παράγωγά τους..Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει επίσης, αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, και η λογική μου δεν με αφήνει να το αμφισβητήσω.
Δεν είναι εύλογο όταν βάζουμε το κεφάλι κοντά στην εξάτμιση ενός αυτοκινήτου, ο αέρας που αναπνέουμε να είναι βλαπτικός?
Καπως ανάλογα θεωρήστε και τον παθητικό καπνιστή.
Ωμως,και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Περιστασιακός παθητικός καπνιστής, καθημερινός, ο άλλος καπνίζει σε τί απόσταση και ποσα τσιγάρα, είναι ένας, είναι πολλοί αυτοί που καπνίζουν, σε πόσα τετραγωνικά, για πόση ώρα εκτέθηκες και πόσες φορές /έτος, κ.ά τέτοιοι παράγοντες
Νομίζω ότι είναι υπερβολή να μιλάμε για ουσιώδεις επιδράσεις στην υγεία των μή καπνιζόντων, με βάση το ' κοινωνικό' παθητικό κάπνισμα 1 φορά την εβδομάδα, και για τα περιορισμένα διαστήματα που είναι σε σχετικά στενη επαφή με το τσιγάρο του καπνίζοντος.
Αν ασφαλώς αφορά την ενόχληση καθ'εαυτή, ως αίσθημα οσφρητικής ενοχλησης και οφθαλμικού ερεθισμού, τότε κατανοητόν και δικαιολογημένα εγείρεται θέμα
Αν βέβαια, ακόμη και στις ανωτέρω 'light' συνθήκες ζητήσουμε συγκριτική μελέτη μεταξύ των 'παθητικών' και των 'ακάπνων', σε βάθος χρόνου οι παθητικοί ίσως να ανπτύξουν βλάβες, ενώ οι άκαπνοι ποτέΌμως πάλι, δεν πρέπει να ξεχνά ο μή καπνιστης ότι το τσιγάρο είναι μια λίαν απολαυστική συνήθεια, και λίαν εθιστική θα έλεγα, σωματικά και ψυχολογικά. Ο καπνιστής δεν είναι 'ανάγωγος', 'γαιδούρι', 'κακός' φίλος κλπ, είναι ένας εθισμένος άνθρωπος, με μειωμένα τα οσφρητικά αντανακλαστικά του, ο οποίος απολαμβάνει τις στιγμές που περνάτε και τις 'βελτιώνει' καπνίζοντας, μή αντιλαμβανόμενος απολύτως το βαθμό της διαμαρτυρίας σου. Δεν έχετε τις ίδιες προσλαμβάνουσες και επίσης αυτος, πραγματικά έχει ανάγκη το τσιγάρο για να περάσει καλά.
Κατανοήστε το αυτό οι μή καπνιστές, και προσπαθήστε να είστε διαλλακτικότεροι όσον αφορά τον κοινωνικό σας περίγυρο (ο/η σύντροφος είναι άλλη ιστορία...) ή αλλάξτε τον περίγυρό σας. Η τακτική της αυστηρής νουθεσίας σε καπνίζοντες εν τη ώρα της νυχτερινής εξόδου, μονο σαν 'σπαστικό/ή' μπορεί να σας φέρει στα μάτια του εθισμένου. Αντιθέτως, επιμείνατε στην άποψή σας περί καπνίσματος με ήπιο τρόπο...ειπαμε, άλλες προσλαμβάνουσες, άλλες ανάγκες.Νίκο, δεν θα χρειαστεί διαχωρισμός....η απαγόρευση σε κλειστούς χώρους θα επιφερει την ομογενοποίηση εντός αυτών, ενώ θα μειώσει και τους καπνιστές γενικώς
Υ.Γ Έγραψα τα παραπάνω για 2 πολύ αγαπημένους φίλους από το φόρουμ, τον Προεδρούκο-Κουκ και τον βΑΣΙΛΗ, τους οποίους συχνά φέρω στο μυαλό μου όταν σκέπτομαι ότι εγώ το έκοψα, ενώ αυτοί όχι.
ΚΟΨΤΕ ΤΟ (και οι δύο enough,) αφού μπόρεσα εγώ, ο θεριακλότερος των θεριακλήδων, μπορείτε και εσείς...
Ακόμη, θα ήθελα να σημειώσω στον συμπαθεστατο ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΠΠΑ ότι λείπει απο την προσέγγισή του, ο ψυχολογικός παράγοντας του εθισμού. Χρήστο, ενώ είσαι τόσο κατηρτισμένος (καλύτερα των ιατρών- πλην πνευμονολόγων) δε καταννοείς, ίσως διότι δεν υπήρξες συστηματικός καπνιστής στο παρελθόν, την αδυναμία τού απέναντί σου καπνιστή να ακολουθήσει την προτροπή σου. Οδηγείσαι σε διαλεκτική επιθετικού συναισθηματισμού,που δεν φέρνει αποτέλεσμα.
Στην παρούσα φάση, και μέχρι να αλλάξουν ουσιαστικά οι καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων, δια Νομου ή πράξεως, εσύ πρέπει να προσαρμοστείς στα δεδομένα...για τον απέναντί σου καπνιστή ειναι απείρως δυσκολότερο, αν και το ξέρει ότι ενοχλεί, ενδεχομένως, ενώ κοινωνικώς, ασκεί μια πλήρως αποδεκτή συνήθειαΚαι γενικώς κατεβάστε τους επιθετικούς τόνους
Οι εξαρτήσεις είναι μια δύσκολη ιστορία με πολλά παρακλάδια,πολλές φορές ο εαυτός δεν μπορεί...άλλος είναι εξαρτημένος από τα τσιγάρα,άλλος στην πααβατική συμπεριφορά, άλλος από τη μητέρα του, άλλος απο τις τσοντες στο ίντερνετ, ένας τρίτος απο συνδυασμό των ανωτέρω και ούτω καθ'εξης.Το πρωτο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος (στο οποίο η επιθετική διαλεκτική δεν βοηθά), και κατόπιν η αναζητηση εξειδικευμένης βοηθείας, αν και εφ'όσον δεν δύναται να κόψει την 'βλαπτική έξη' μόνος/η του.
Ο αναμαρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να γυρίσει μπόυμεραγκτι να πεις μετά απ αυτό
sticky και υπομονή μπας και σταματήσουν οι ορισμένων
ώστε 100% καρκίνο, ε;
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Ο καπνιστής δεν είναι 'ανάγωγος', 'γαιδούρι', 'κακός' φίλος κλπ, είναι ένας εθισμένος άνθρωπος, με μειωμένα τα οσφρητικά αντανακλαστικά του, ο οποίος απολαμβάνει τις στιγμές που περνάτε και τις 'βελτιώνει' καπνίζοντας, μή αντιλαμβανόμενος απολύτως το βαθμό της διαμαρτυρίας σουΓια τον Έλληνα καπνιστή μιλάμε; Αν ναι, ας αντικαταστήσουμε τα 'ανάγωγος', 'γαϊδούρι' και άλλα κοσμητικά με το 'σταρχιδιστής' για να είμαστε μέσα. Στην τελική το τσιγάρο είναι άλλο ένα μέσο εκδήλωσης της σταρχιδιστικής νοοτροπίας που μας χαρακτηρίζει σαν λαό. Ο ίδιος μάγκας που καπνίζει το τσιγάρο του αδιαφορώντας αν ενοχλεί το διπλανό είναι ο ίδιος μάγκας που θα ακούσει τέρμα τη μουσική του στο αυτοκίνητο με τα παράθυρα κάτω, ο ίδιος μάγκας που θα σου πάρει τη σειρά στη ζούλα (κι αν τον πάρεις είδηση... α συγγνώμη δε σας είδα - στην καλύτερη των περιπτώσεων), ο ίδιος μάγκας που οδηγεί στη ΛΕΑ, ο ίδιος μάγκας που θα μας περάσει όλους για να 'βγει μπροστά' (λες και εμείς προσπαθούμε να μείνουμε πίσω). Δεν είναι όλοι οι καπνιστές έτσι. Αλίμονο. Είναι όμως η πλειοψηφία (φαντάζει η συντριπτική) γιατί η πλειοψηφία είναι αυτή που φέρεται έτσι στη χώρα μας.
Υπάρχουν καπνιστές που τους βγάζω το καπέλο και ειλικρινά τους θαυμάζω. Γιατί από τη μία αισθάνονται αυτήν την έντονη ανάγκη να καπνίσουν, από την άλλη δεν τα ισοπεδώνουν όλα για ένα τσιγάρο. Γιατί να υπάρχουν μόνο λίγοι που καταλαβαίνουν και δεν το ανάβουν όπου να 'ναι; Απλά οι υπόλοιπο δε σκάνε. Κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους αδιαφορώντας για 'τους άλλους' όπως θα έκαναν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.Κατανοήστε το αυτό οι μή καπνιστές, και προσπαθήστε να είστε διαλλακτικότεροι όσον αφορά τον κοινωνικό σας περίγυρο (ο/η σύντροφος είναι άλλη ιστορία...) ή αλλάξτε τον περίγυρό σας.
Ο περίγυρος αλλάζει, είναι επιλογή του καθένα μας. Αυτούς που καπνίζουν δίπλα σου και κοντεύεις να ξεράσεις το φαγητό/γλυκό/καφέ πριν σηκωθείς από το τραπέζι πως τους αποφύγεις; Μέχρι στιγμής πάντως μία είναι η λύση. Take away ή delivery... Τόσα χρόνια υπομονή κάνουμε με τον καπνό. Για πόσο και απέναντι σε πόσους ακόμα πρέπει να είμαστε ευγενείς και διαλλακτικοί;
-
Scotch, αν μου επιτρέπεις, αυτά που γράφεις χαρακτηρίζουν συμπεριφορές, όμοιες με αυτές που καταδικάζεις.
Με πρόσχημα τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός, στρέφεσαι συλλήβδην (και με άκομψους χαρακτηρισμούς) εναντίον ανθρώπων με ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Είναι ο ορισμός του τσουβαλιάσματος και της ψυχολογίας του όχλου.Αυτά που γράφεις με κάνουν να πιστεύω ότι, αν αύριο, έβγαινε μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις από τις σόμπες και τα καλοριφέρ, θα ήσουν από τους πρώτους στο Σύνταγμα που θα απαιτούσε την άμεση κατάργησή τους.
Εφόσον καταλάβεις ότι άλλο αγένεια, άλλο συνήθεια και άλλο υστερία, μπορεί να διορθώσεις και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τους γύρω σου.
-
Έχω καταλάβει τι είναι αγενής συνήθεια, αν παίζει κάποιο ρόλο.
Τα περί 'τσουβαλιάσματος' και 'ψυχολογίας του όχλου' θα τα αφήσω ασχολίαστα γιατί απλά ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας όσων εξάντλησαν κάθε άλλο παράλογο επιχείρημα.
p.s. Οι σόμπες (οι ξυλόσομπες) φυσικά και πρέπει να καταργηθούν (αλλά το Σύνταγμα μου πέφτει μακριά)!
-
Εγω στην δουλεια μου αντιμετωπιζω προβλημα με τα τσιγαρα των αλλων . Σε δωματιο με τρια γραφεια 30 τμ.Εχω παθει πολλες φορες φαρυγγιτιδα απο τα κωλοτσιγαρα τους ,,,,ανοιγω παραθυρα παρακαλω ,,,κοψτε το τους λεω ,,,,θα πεθανετε ,,,,και λενε ,,,καααααλα τωρα ξερεις αυτος πεθανε απο αυτο και δεν καπνιζε ,,,εκεινον τον πατησε αυτοκινητο και δεν καπνιζε ,,,δηλ προσπαθουσαν να βρουν λογο να πουν στον εαυτο τους οτι δεν κινδυνευουν τρομαρα τους
Και μαλιστα αφου γυριζουν απο τον γιατρο ,,που ωφειλη ως επιστημονας να τους πει οτι ,,,,αυξανουν τις πιθανοτητες καρκινου ,,,,,.
Μου χαλασαν και τον λαιμο τοσο καιρο,,,,
Ενα χρονο εκανα να κοψω μαχαιρι τους καφεδες και μαρτυρησα δε λεω αλλα δεν μετανιωσα!!!!!,,, -
Εάν το πάμε στην ενόχληση αυτή καθ' αυτή τότε και εμένα με ενοχλεί που βλέπω τύπους πίτα από το μεθύσι στο δρόμο. Προτείνω να επιτραπεί να πίνεις μόνο στο σπίτι σουΧεχε, ξέρεις, έτσι είναι νομίζω στην Αγγλία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο Manchester που είχε στο δρόμο ταμπέλα 'απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, πρόστιμο 50 λίρες on-site' και μού είχε κάνει τρομερή εντύπωση.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μάλλον δεν διαβάζεις καλά αυτά που γράφω, και απαντάς με βάση αυτά που πιστεύεις.
Λέω ότι α) για εσωτερικό δημόσιο χώρο, το καταλαβαίνω και β) δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να ζητάει κάτι κάποιος, σε ανοικτό χώρο, επειδή εκείνον τον ενοχλεί.
Απλό δεν είναι?Γι΄αυτό και ο συσχετισμός με την τσίκνα.
Εχεις κάποια αντίρρηση τώρα?
εχω.
βασικά το ΥΓ μου δεν το κοιταξες. ειπα καθαρά οτι σε ανοιχτούς χωρους (οχι στον ανοιχτό χώρο της καφετέριας ε) θα μου φαινόταν παράλογο να απαγορευθεί το κάπνισμα.
παει αυτό.
το οτι συγκρίνεις τον καπνό με οποιαδήποτε άλλη ενόχληση που δεν έχει αντίκτυπο στην υγεία, ειναι ΛΑΘΟΣ.
μου φαίνεται τοσο απλό.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ