-
2 ώρες και 15' για την ακρίβεια.
Με το mountain bike μου άντε να το έκανα σε 45', είναι λίγο ανηφορική η διαδρομή και μετά τη δουλειά δε θα είχα την ενέργεια να το κάνω πιο γρήγορα. Απλά δε θέλω μετά από 10 ώρες δουλειά να έχω άλλη 1 ώρα με φυσική προσπάθεια για να φτάσω σπίτι μου (ούτε και να φτάνω μούσκεμα στον ιδρώτα το πρωί). -
αφού μόλις τώρα είπες οτι είναι ανηφορική η επιστροφή, άρα κατηφορική στο πήγαινε.
τι ιδρωμένος μου λες?
μου φαίνεται ψάχνεις δικαιολογίες. τέσπα πάρτο ηλεκτρικό και μετά έλα εδώ να απολογηθείς που έκανες λάθος και εμείς να σου λέμε 'στα λεγα' -
Εδώ και τρεις εβδομάδες έχω ξεκινήσει και πηγαίνω (όποτε το επιτρέπει ο καιρός και λοιπές υποχρεώσεις) στη δική μου δουλειά με το ποδήλατο. Αθροιστικά είναι 44 χλμ (Βουλιαγμένη-Καλύβια). Παρ΄ότι πάντα έφευγα από τη δουλειά με ένα κεφάλι καζάνι και παρ΄ότι το να πάω με το ποδήλατο (κάτι λιγότερο από ώρα) σε σχέση με το αυτοκίνητο (20 λεπτά) σημαίνει ότι πρέπει να ξυπνήσω πάνω από μισή ώρα νωρίτερα (άρα στις 6.30, πίσσα σκοτάδι) είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει τον τελευταίο καιρό. Εκεί που περίμενα ότι θα ήμουν λιώμα (αφού με το αμάξι=μηδενική κούραση εξαντλιόμουν, φαντάσου τώρα με τις 2 επιπλέον ώρες ποδηλασία), συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ο οργανισμός ξυπνάει και μπαίνει σε μαχητικό mood, όχι στο κοιμισμένο που βρίσκεται υπό κανονικές συνθήκες. Όχι μόνο δε νιώθω κουρασμένος φεύγοντας από τη δουλειά αλλά πετάω φωτιές. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι όλη σου η φυσική κατάσταση θα βελτιωθεί. Εσύ μάλιστα που έχεις μόλις 26 χλμ αθροιστικά, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα (αν βέβαια είσαι στοιχειωδώς εξασκημένος με το ποδήλατο).
Θέλει μια κάποια οργάνωση (εσώρουχα-αλλαξιές στη δουλειά, χώρο για να αλλάζεις) και όλο αυτό το βάλε-βγάλε τρώει λίγο χρόνο, αλλά μπροστά στο όφελος, δεν υπάρχει σύγκριση. Από την άλλη, ίσως να μη σε εμπνέει το περιβάλλον για τέτοια διαδρομή. Ενώ το Βουλιαγμένη-Καλύβια είναι μια χαρά. Δε λέω πως βρίσκομαι μέσα στο δάσος της Δαδιάς, αλλά για Αττική και καθημερινή μετακίνηση είναι ωραιότατο. -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αφού μόλις τώρα είπες οτι είναι ανηφορική η επιστροφή, άρα κατηφορική στο πήγαινε.
τι ιδρωμένος μου λες?
μου φαίνεται ψάχνεις δικαιολογίες.Βρε 'λίγο' ανηφορική έγραψα ότι είναι η επιστροφή, αναφερόμενος κυρίως στο κομμάτι από το Μαρούσι ως την Κηφισιά, στο οποίο με το mountain δε μπορώ να κρατάω και 20 χλμ/ώρα σταθερά, και το πάω πολύ πιο αργά. Φυσικά στον πηγαιμό είναι το αντίθετο, αλλά δεν είναι όλη η διαδρομή έτσι. Στα τελευταία ~7 χλμ πηγαίνοντας προς τη δουλεια η διαδρομή είναι περίπου επίπεδη, το οποίο σημαίνει κάποα προσπάθεια, και είτε καλοκαίρι είναι είτε χειμώνας με κρύο (ή και βροχή) κι έχω ντυθεί καλά, να μην την αρπάξω, ο ιδρώτας είναι αναπόφευκτος. Και δυστυχώς δε βολεύει να κουβαλάω μαζί ρούχα και ν'αλλάζω στη δουλειά (@ dimsabas: σύνολο είναι περίπου 16 km και κάτι x2, τα 13 'ποδαράτα' που έγραψα πιο πάνω δεν ήταν ξεκινώντας απ' το γραφείο).
Το άλλο θέμα είναι ότι το ποδήλατο μέσα στην πόλη και στο καυσαέριο δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα πνευμόνια. Στην εξοχή ή λίγο έξω από την πόλη ΟΚ, αλλά σε κεντρικό δρόμο που πήζει στην κίνηση το πρωί (Κηφισίας) να καταβάλεις προσπάθεια, ν'ανοίγουν τα πνευμόνια και ν'αναπνέεις όλες τις εξατμίσεις των ΙΧ, των ταξί και τον λεοφορείων που κινούνται ακριβώς δίπλα σου δε νομίζω να κάνει και πολύ καλό, ούτε και οι μάσκες που μπορεί να βάλει κανείς κάνουν και κανένα σούπερ φιλτράρισμα - όσο να 'ναι ό,τι ποιότητα αέρα έχεις γύρω σου αυτή αναπνέεις. Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός (υπάρχει και η εκδοχήη 'έλα μωρέ, ένα βραδάκι να πας σε ένα μπαρ έχεις αναπνεύσει τις απίστευτες μ@λακίες') αλλά είναι άλλος ένας λόγος που αν το κάνω θα ήθελα να μειώσω τη φυσική προσπάθεια, αν πρόκειται να κάνω 32-33 χλμ μέσα στην πόλη κάθε μέρα.
Πάντως το ότι ο οργανισμός ξυπνάει και μπαίνει σε 'μαχητικό' mode (ενδορφίνες, αδρεναλίνες, και τα σχετικά) είναι μεγάλη αλήθεια - απλά προσωπικά δεν έχω πάντα την όρεξη όταν φεύγω απ' τη δουλειά για 'βόλτα' (ειδικά τον τελευταίο καιρό που πολλές φορές τελειώνω μετά τις 8 το βράδυ και το μόνο που θέλω είναι να χαλαρώσω)...
-
πρώτον νομίζω οτι μπορείς να βρεις πιο φιλική ποδηλατικά διαδρομή απο το να κατεβαίνεις την Κηφισίας (αν όντως έτσι κάνεις)
δεύτερον να ιδρώνεις με 7κ φλατ μου φαίνεται too much. το έχεις δοκιμάσει ή απλώς το υποθέτεις?
τρίτον μήπως μπορείς να σπάσεις την ανηφόρα και μέρος της διαδρομής στο γυρισμό παίρνοντας ηλεκτρικό? πχ απο κάπου μέχρι Κηφισιά ή μέχρι ΚΑΤ.βασικά προχτές τριγύριζα κέντρο αρκετή ώρα και παρόλο το πολύ κρύο μου έκανε εντύπωση πόσα ποδήλατα είδα. στο Κολωνάκι(πλατεία) 3 ποδήλατα όσο περίμενα στο φανάρι!. δεν είναι αμελητέο νούμερο και με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο μπορώ να πω οτι είναι οικονομική ουσιαστική λύση.
το αυτοκίνητο το εγκατέλειψα για μέσα στη πόλη. πολυυύς χαμένος χρόνος για κάποιον που δεν θα ζήσει για πάντα.
προς το παρόν χρησιμοποιώ μηχανή αλλά, αν μπορούσα να ξεπεράσω το πρόβλημα που να το αφήνω, θα είχα το ποδήλατο σοβαρά υπόψιν. ούτως ή άλλως κάνω 100+ χλμ την εβδομάδα. -
Εντάξει, κι εγώ στο χαλαρό μου κανένα Σάββατο ή Κυριακή μπορεί να κάνω και 40-50 χλμ βόλτα (ειδικά αν έχω παρέα).
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
νομίζω οτι μπορείς να βρεις πιο φιλική ποδηλατικά διαδρομή απο το να κατεβαίνεις την ΚηφισίαςΑπό Κηφισίας είναι μια ευθεία. Αν έχεις υπόψη σου καμιά πιο λογική διαδρομή από Ν.Ερυθραία ως Μιχαλακοπούλου, θα μ' ενδιέφερε (εκτός από το να πάω παράλληλα, όπου πάει, από στενάκια - για προφανείς λόγους).
μήπως μπορείς να σπάσεις την ανηφόρα και μέρος της διαδρομής στο γυρισμό παίρνοντας ηλεκτρικό? πχ απο κάπου μέχρι Κηφισιά ή μέχρι ΚΑΤ
Ίσως πηγαίνοντας Νεραντζιώτισσα για να πιάσω τον ΗΣΑΠ ως Κηφισιά (όταν δεν απεργεί )... Δεν το έχω δοκιμάσει να δω τι γλιτώνω. Φαντάζομαι όχι και πολύ (σε χρόνο πάντα, μαζί με την παράκαμψη ως Νεραντζιώτισσα και την αναμονή).
να ιδρώνεις με 7κ φλατ μου φαίνεται too much. το έχεις δοκιμάσει ή απλώς το υποθέτεις?
Δε με παρακολουθείς μου φαίνεται.
Η διαδρομή είναι 16 και κάτι χλμ, τα τελευταία 7 είναι φλατ (αλλά έχουν και τα περισσότερα φανάρια), τα 3 πρώτα επίσης είναι περίπου φλατ, ενώ τα επόμενα 6 είναι ως επί το πλείστον κατηφορικά (μικρή κλίση σε μεγάλο μέρος τους, όχι ότι αράζεις και πάει συνέχεια μόνο του). Κάνω αρκετά μεγάλες αποστάσεις με ποδήλατο εδώ και 20+ χρόνια. Εσύ ντυμένος καλά, με μπουφάν, γάντια, κλπ για να μην αρπάξεις κανένα κρύωμα χειμωνιάτικα, μετά από πόσα χλμ αρχίζεις να ιδρώνεις με mountain bike μέσα στην πόλη?Τώρα μου θύμισες το κορυφαίο που μου είχε πει ότι κάνει ένας φίλος - σερβιέτες (!) κολλημένες στη φανέλα του κάτω από τις μασχάλες...
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
να ιδρώνεις με 7κ φλατ μου φαίνεται too much. το έχεις δοκιμάσει ή απλώς το υποθέτεις?
Δε με παρακολουθείς μου φαίνεται.
Η διαδρομή είναι 16 και κάτι χλμ, τα τελευταία 7 είναι φλατ (αλλά έχουν και τα περισσότερα φανάρια),και βέβαια σε παρακολουθώ, γιαυτό άλλωστε αναφέρθηκα στο μεγαλύτερο σε μήκος φλατ κομμάτι.
γενικά εγώ σε φλατ δεν ιδρώνω ακόμα και πολύ ώρα να κάνω. για τώρα το χειμώνα μιλάω και φυσικά δεν φοράω μπουφάν. ένα ψιλό γαντάκι μόνο για τα χέρια.διαδρομμή εναλλακτική δεν ξέρω, αλλά στο podilates.gr έχουν κάπου λίστα με διαδρομές που προτείνουν ανάλογα την αφετηρία και το προορισμό. για ψάξου λίγο.
τέσπα, για να συνοψίσω την αρχική μου πρόταση, το ηλεκτρικό μου φαίνεται πεταμένα λεφτά.
αν παρόλαυτα το αποφασίσεις μπες στο κόπο να μας ενημερώσεις μετά τα πρώτα σου συμπεράσματα/εμπειρίες. -
Well, αν με πάει σε λογικό χρόνο (σίγουρα όχι σε 1.15-1.30 που θέλω για να πάω με συγκοινωνία - όταν παίζει, γιατί τελευταία έχει γίνει η κατάσταση) και με γυρνάει με μίνιμουμ προσπάθεια τότε θα αξίζει τα 350κάτι που κάνει το κιτ.
Βρήκα κι ένα review εδώ: http://www.iqsolarpower.com/solar_electric_bike.htm
Αν το είχα σήμερα θα το δοκίμαζα, ήταν ευκαιρία με την απεργία και με τη σαρδελοποίηση που έπαιζε στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ... -
Την ευεξία που νιώθεις τη μέρα που αθλείσαι την νιώθω κι εγώ είτε μετά από τρέξιμο είτε μετά από ποδήλατο. Φαίνεται ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και όλα λειτουργούν πιο δυναμικά. Θυμάμαι μου είχε φανεί περίεργο ότι παρά την πρωινή κούραση ένιωθα πιο χάι όλη μέρα!
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Η διαδρομή είναι 16 και κάτι χλμ, τα τελευταία 7 είναι φλατ (αλλά έχουν και τα περισσότερα φανάρια), τα 3 πρώτα επίσης είναι περίπου φλατ, ενώ τα επόμενα 6 είναι ως επί το πλείστον κατηφορικά (μικρή κλίση σε μεγάλο μέρος τους, όχι ότι αράζεις και πάει συνέχεια μόνο του). Κάνω αρκετά μεγάλες αποστάσεις με ποδήλατο εδώ και 20+ χρόνια. Εσύ ντυμένος καλά, με μπουφάν, γάντια, κλπ για να μην αρπάξεις κανένα κρύωμα χειμωνιάτικα, μετά από πόσα χλμ αρχίζεις να ιδρώνεις με mountain bike μέσα στην πόλη?Ίσως φοράς πιο πολλά ρούχα από όσο πρέπει... θα πρέπει να επανασχεδιάσεις την ποδηλατική σου γκαρνταρόμπα. Ο στόχος είναι να δροσίζεσαι στην αρχή αλλά θα γκαζώσεις και θα ζεσταθείς και να ζεσταίνεσαι λίγο στο τέλος. Δεν βοηθάει βέβαια ότι ξεκινάς κρύος από μέρος που κάνει μερικούς βαθμούς πιο χαμηλά από τον προορισμό σου αλλά αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια. Και μην ανησυχείς, δεν κρυώνεις τόσο εύκολα όταν αθλείσαι. Ίσως αξίζει να επενδύσεις σε καλό αντιανεμικό fleece (wind stopper).
-
Guys, δεν ξέρω τί απ'όλα θα εφαρμοστεί τελικά, αλλά τελευταία υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για μελέτες -προς το παρόν- ποδηλατόδρομων κι εναλλακτικών μέσων μεταφοράς σε διάφορες πόλεις και δήμους της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε (εκτός από το να πάρουμε κι εμείς καμιά από αυτές τις μελέτες :-p) να προχωρήσουν και σε υλοποίηση. Υπάρχουν πράγματι ωραίες ιδέες και σχέδια, αν μπορούσατε να τα δείτε.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η διαδρομή είναι 16 και κάτι χλμ, τα τελευταία 7 είναι φλατ (αλλά έχουν και τα περισσότερα φανάρια), τα 3 πρώτα επίσης είναι περίπου φλατ, ενώ τα επόμενα 6 είναι ως επί το πλείστον κατηφορικά (μικρή κλίση σε μεγάλο μέρος τους, όχι ότι αράζεις και πάει συνέχεια μόνο του). Κάνω αρκετά μεγάλες αποστάσεις με ποδήλατο εδώ και 20+ χρόνια. Εσύ ντυμένος καλά, με μπουφάν, γάντια, κλπ για να μην αρπάξεις κανένα κρύωμα χειμωνιάτικα, μετά από πόσα χλμ αρχίζεις να ιδρώνεις με mountain bike μέσα στην πόλη?
Ίσως φοράς πιο πολλά ρούχα από όσο πρέπει... θα πρέπει να επανασχεδιάσεις την ποδηλατική σου γκαρνταρόμπα.
Η καλύτερη χειμωνιάτικη αμφίεσή μου ξέρεις ποια ήταν? Για συνθήκες ψόφου και για βόλτα, όχι για να πάω στη δουλειά,...
Θα γελάσεις: Η στολή νεοπρέν 2.5mm που έχω για ελεύθερη κατάδυση. Έξω να κάνει παγωνιά, να σου πέφτουν τ'αυτιά από το κρύο, να φυσάει, να ρίχνει χιονόνερο, κι εγώ να μην καταλαβαίνω τίποτα.Μετά, βέβαια, κατευθείαν για ντουσάκι!
-
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Guys, δεν ξέρω τί απ'όλα θα εφαρμοστεί τελικά, αλλά τελευταία υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για μελέτες -προς το παρόν- ποδηλατόδρομων κι εναλλακτικών μέσων μεταφοράς σε διάφορες πόλεις και δήμους της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε (εκτός από το να πάρουμε κι εμείς καμιά από αυτές τις μελέτες :-p) να προχωρήσουν και σε υλοποίηση. Υπάρχουν πράγματι ωραίες ιδέες και σχέδια, αν μπορούσατε να τα δείτε.Προσωπικά απλά ελπίζω όσες προχωρήσουν σε υλοποίηση να είναι σωστές, κι όχι προχειροδουλειές με στόχο να καταναλωθούν κονδύλια και να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα χωρίς εγκεκριμένες περιβαλλοντικές & κυκλοφοριακές μελέτες [όπως έγινε στην περιοχή που μένω και το θέμα έχει φτάσει στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης] με αποτέλεσμα 'ποδηλατόδρομους' της κακιάς ώρας, με πλάτος 60 cm σε κάποια σημεία, με κυβόλιθους που σε κάνουν να αισθάνεσαι χειριστής κομπρεσέρ, και άλλα τέτοια ωραία (βλ. και εδώ: http://www.sepik.net/nea/?p=15259 ).
-
Ο χρήστης Passatakias2010 έγραψε:
Εάν η κούρσα σου έχει 2 δίσκους κοίτα τι πατήματα έχει ο δισκοβραχίωνας...
Εάν είναι κανονικός,άλλαξε τον και βάλε compact(οτι πρέπει για ανηφόρες)
C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\Οι εικόνες μου\diskovrahionas
Καταλαβαίνεις αν είναι κανονικός?Με μια ματιά αυτός ο δισκοβραχίωνας είναι πολύ βαρήηης
Γενικά το ποδήλατο έτσι όπως είδα της κολλήσεις στον σκελετό είναι ψηλοπαλιό,συνηθως αυτά είχαν μεγαλους δισκους
το ποδήλατο είναι raleigh εικοσαετίας, αλλά παραδόξως ελαφρύ, δεν ξέρω αν είναι απο αλουμίνιο, σίγουρα όχι απο σίδερο.
Έχεις κάτι να προτείνεις για τον δισκοβραχίονα?Λοιπόν, μου άνοιξες τα μάτια! Φορούσε δισκοβραχίονα 48 44 και έβαλα compact 52 32 ( ή κάτι τέτοιο...) και πίσω οχτάρα κασσέτα, δεν θυμάμαι πόσο.
Ήταν αυτό που του' λειπε, οπότε είμαι έτοιμος για ανηφόρες. Το κόστος 230 γιούρο.
Ευχαριστώ20 αετίας λογικά θα είναι ατσάλι
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πας το ποδήλατο σε ένα ποδηλατάδικο(κατα προτίμηση κλασικό για να βρεις ανταλλακτικά)
Να σου λύσει τον δισκοσκοβραχίωνα για να δει αν το σπείρωμα είναι εγγλέζικο(παίνρει οτι θες) ή γαλλικό(πάιρνει πολύ περιοσμενους δισκοβραχίωνες)
Εκεί ανάλογα τα παραπάνω θα ζητήσεις πολύ ελαφρύ δισκοβραχίωνα,ή αλλιως compact;)
-
Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για ποδήλατα στο Μετρό
-
Καλησπέρα
Την κυριακή 6/3 μου κλέψανε απο το χαλάνδρι το καινούργιο mtb που είχα πάρει.
Το ποδήλατο είναι αυτό http://www.cyclist.gr/product.php?codenum=ORB11Y21220F3Τα πράγματα που κάνουν το ποδήλατο 'διαφορετικό' είναι η πίσω σχάρα που έχει (http://www.cyclist.gr/product.php?codenum=TPK5233)
Οι λασπωτήρες
Και το μπροστά λάστιχο που είναι σλίκ καραφλό,και το πίσω με τακούνια χοντρό.
Οι ζάντες δεν είναι αυτές που έχει μαμά είναι με λίγες ακτίνες,και η μπροστινή δίσκοπλακα είναι μεγάλη(203mm) και ξεχωρίζει.
Το ποδήλατο το είχα 1.5 μήνα περίπου και πρίν πάω να πάρω καινούργιο θα προσπαθήσω μήπως βρεθείΑν κάποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να επικοινώνησει μαζί μου στο chris@forumakias.gr
Δίδεται αμοιβήΜια φωτογραφία του ποδήλατου μέ τις αλλαγμένες ζάντες μονο
ευχαριστω
-
Βαλτο και εδω viewtopic.php?f=11&t=33113&start=120 για να μην χαθει . Μακαρι να βρεθει το συντομεοτερο δυνατον
-
Mακάρι θωμά,ευχαριστω:)
-
Τί κλειδαριά είχες;
-
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
:rant:
Τί κλειδαριά είχες;Δεν το είχα κλειδωμένο,το άφησα έξω απο το μινι μαρκετ μου να παρω κατι και σε 2 λέπτα είχε γινει καπνός...
-
Μετά από αρκετό καιρό μετακίνησης με το ποδήλατο είπα να γράψω τις εμπειρίες μου επί του θέματος. Σίγουρα θα υπάρχει στο φόρουμ κόσμος πολύ πιο έμπειρος στο θέμα αλλά κάθε γνώμη πιστεύω πως είναι χρήσιμη.
Καταρχάς είναι δύσκολο να ξεκινήσεις εάν δεν έχεις κάποιο ερέθισμα. Στην περίπτωση μου ήταν μία καλή ποδηλατοβόλτα εκτός Ελλάδας, όπου ίσως ήταν το καλύτερο μέρος ενός πολύ ευχάριστου ταξιδιού. Εκεί μπήκε το μικρόβιο, για το οποίο φρόντισαν να το μεγαλώσουν αρκετοί συνάδελφοι που ασχολούνταν με το θέμα. Τότε όταν άκουγα τις αποστάσεις και την συχνότητα χρήσης, τους είχα τουλάχιστον για τρελούς, όπως και όσους έβλεπα τότε στο δρόμο, στη μέση αυτού που εγώ θεωρώ πουθενά...
Έτσι και εγώ πήρα ένα ποδήλατο. Για το τι ποδήλατο να πάρει κανείς υπάρχει νομίζω πιο κατάλληλο θέμα, αλλά προσωπική άποψη είναι να πάρει κανείς ένα συγχρονο μεταχειρισμένο τρέκινγκ/ΜΤΒ ενός δύο ετών με 200-250 ευρώπουλα, να δει με βάση αυτό τι δεν του αρέσει και να κινηθεί αναλόγως, πουλώντας αυτό που πήρατε στα ίδια χρήματα. Όντας άσχετος με το θέμα πήγα και πήρα καινούργιο, σχεδόν γουρούνι στο σακκί επιλόντας έναν τύπο ποδηλάτου από τους πολλούς που είχαν προτείνει και τελικά ήταν κουτί για τις ανάγκες μου. Αλλά επειδή δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί συστήνω να κάνετε το πρώτο βήμα, και μετά πάρτε ένα ανθεκτικό, γρήγορο και οικονομικό ποδήλατο που να ταιριάζει στις διαδρομές σας και τα γούστα σας. Όσον αφορά τα αξεσουάρ πάρτε τα υπεραπαραίτητα κράνος/φώτα και μετά πάρετε ότι πραγματικά είναι απαραίτητο. Εκεί την ψιλοπάτησα καθώς πήρα αρκετά πράγματα που δεν τα χρειαζόμουν τόσο.
Στην αρχή το είχα πάρει με την προοπτική της βόλτας και πολύ κοντινές μετακινήσεις, θεωρώντας το κάτι σαν ενισχυμένο περπάτημα, αλλά τελικά ανακάλυψα ότι οι ταχύτητες μετακίνησης με αυτό ήταν πιο κοντά στο αυτοκίνητο παρά στο περπάτημα. Στην πορεία, ανακάλυψα ότι σε ορισμένες διαδρομές, με γενναίες δόσεις επικινδυνότητας, μπορείς να τρώς οτιδήποτε δεν κινείται σε σταθερή τροχιά ή στον αέρα Άρα πλέον δεν έχουμε ένα μέσο αναψυχής αλλά ένα μέσο μεταφοράς!
Σίγουρα στην αρχή θα έχετε άπειρα προβληματα. Θα σας ενοχλούν χίλια μύρια πράγματα είτε στο ποδήλατο είτε σε εσάς και θα φοβάστε άλλα τόσα. Μα χίλια μύρια λέμε! Ε μην τα παρατήσετε τόσο εύκολα! Όσο γράφετε όμως χιλιόμετρα και εσείς και το ποδήλατο σας, θα βελτιώνεστε εσείς και θα βρείτε τρόπους να βελτίωσετε το ποδήλατο σας. Και αυτό με τη σειρά του θα σας λύνει προβλήματα μεταφορικά αλλά και υγείας. Πάντα θα φοβάστε στους δρόμους και πρέπει να φοβάστε καθώς ναι είναι επικίνδυνο. Αλλά εάν έχει καταφέρει ένα σέιφτι φρικ σαν εμένα που λιγουρεύεται αστεράκια στο γιουρονκάπ και γράφει ύμνους για το ΕΣΠ να κινείται όπως κινείται, σίγουρα μπορείτε και εσείς.
Δεν θα κάνω το φιδέμπορα να λέω ότι πάω παντού και πάντα με αυτό, αν και ξέρω κόσμο που το κάνει αυτό. Πάντα υπάρχουν περιορισμοί στην απόσταση, στην περιοχή, στην ενδυμασία, στο καιρό, στο πόσο έχεις φάει ή σκοπεύεις να φας που σε κάνουν να το σκέφτεσαι. Το τουτού για τον μέσο αστό θα είναι αναπόσπατο μέρος των μεταφορών του. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που νομίζετε. Το καλύτερο κομμάτι? Επειδή με το ποδήλατο να νιώσετε τις σκάλες και τις ανηφόρες να εξαφανίζονται όταν είστε πεζός, αναβαθμίζετε σημαντικά το εύρος δράσης σας ως πεζός. Εκτός από την αρχή όπου έκανα βόλτες να το συνηθίσω, οι φορές που θα πάω βόλτα χωρίς σκοπό είναι μάλλον ανύπαρκτες, εκτός εάν μιλάμε για βόλτες με παρέα, είτε αυτοσχέδιες είτε οργανωμένες. Μέσω αυτών, ενισχύθηκαν ήδη δυνατές φιλίες αλλά και έγιναν ενδιαφουσες γνωριμίες! Δεν ξέρω που θα με βγάλει αυτή η ιστορία, ο σοφός Σόλων είπε «μηδένα πρό του τέλους μακάριζε» άλλωστε, αύριο μπορεί να με πατήσει νταλίκα, να βγάλω μηνίσκο ή να με χωρίσει γκόμενα επειδή την λέρωσα με την αλυσίδα, αλλά πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα τέτοιο πείραμα.
Και το αυτοκίνητο? Όσοι με θυμάστε στην σχεδόν πενταετή θητεία μου στο 4τφ (ο μι τζί πως πέρασαν έτσι! ) θα δείτε ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα μέσο μετακίνησης, οι Ferrari είδωλο, οι 4Τ βίβλος και τα βουνά με στροφές ναός. Τώρα μόνο το προσωπικό μου αυτοκίνητο μου κάνει αίσθηση (έστω πολύ λιγότερη από ότι παλιά), οι φερράρι (με μικρά ελληνικά πλέον μετά τη φουφού) αξεσουάρ για πλούσιους, οι 4Τ πιανόλοι γενικώς και εσχάτως τσαπατσουλοπεριοδικό (το ξέρω ότι είναι φάουλ να γράφω αυτά εδώ, αλλά όποιος μπορεί ας το αντικρούσει με επιχειρήματα). Εντάξει άμα βρεθώ σε ταξίδι μόνος σε στροφοβουνοδιαδρομή θα το πατήσω, απλά δεν θα πάω αποκλειστικά για αυτό όπως παλιά. Στα σούπερκαρ πλέον δεν θα γυρίσω το κεφάλι με λύσσα για να χορτάσω τις καμπύλες τους και τον ήχο τους, πιο πολύ από συνήθεια και περίεργεια για το ποιός το οδηγάει όπως κάνουν οι γκόμενες, αν και μία προσεγμένη βελότσε ή ένα ακαγκούρευτο ροχι7 3ής γενιάς θα κλέβει την καρδιά μου για πάντα . Αντίθετα θα μου τρέχουν τα σάλια για ένα 'καλοντυμένο' κουρσάκι, ένα μικροσκοπικό μπρόμτον ή ένα όμορφα αναπαιωμένο ρετρό ποδήλατο.
Σεντόνι βγήκε ε? Ε δεν πειράζει, όσοι φτάσαν ως εδώ μπράβο τους, διπλά μπράβο τους εάν γράψουν και λίγα χιλιόμετρα με το ποδήλατο, κλειδώνοντας το αμάξι τους σπίτι.
Χρησιμοποιήτε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς;