-
Ο χρήστης thaliarque έγραψε:
Το πρώτο φορτηγό έχει ενδιάμεσο κιβώτιο (ενδιάμεσες σχέσεις) με επιλογή στον λεβιέ των κανονικών ταχυτήτων μάλλον με πνευματικό σύστημα με επιλογή στρίβοντας δεξιά ή αριστερά τον λεβιέ. Μάλιστα πρέπει να είναι το ενδιάμεσο ασυγχρόνιστο γιατί τις αλλαγές τις κάνει με διπλοπεταλιά!!! Στην δεύτερη περίπτωση απλά οι λεβιέδες είναι ξεχωριστά (πολύ παλιά διάταξη). Συνηθισμένο φαινόμενο για να έχει πολλές διαθέσιμες σχέσης ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται τεράστιο σαζμάν.
Μα ακριβώς αυτό μου έκανε εντύπωση, ο θόρυβος στη μισή
αλλαγή, καμία σχέση με τους σπλίτερ ακόμα και της ίδιας εποχής σε άλλα
φορτηγά/λεωφορεία, δεν είναι δα και τόσο παλιό αυτό το Pegaso. Αν
προσέξει κανείς, υπάρχει το pattern του κιβωτίου στην κονσόλα, πρέπει να
είναι 10άρι, μυρίζει Spicer! Δε βρήκα όμως τίποτα σχετικό στο διαδίκτυο...Στη δεύτερη περίπτωση εντύπωση κάνει η κυριολεκτική δεξιοτεχνία του
οδηγού τόσο στην αλλαγή χωρίς συμπλέκτη όσο και κυρίως στις αλλαγές
από μία ταχύτητα μακριά στην επόμενη κοντή (αλλαγή θέσης και στους
δύο μοχλούς)!Πάντως μάγκας είναι και αυτός:
http://www.youtube.com/watch?v=FHdQB144 ... ed&search=Εκεί που οδηγούσε το αυτόματο (18άρι αν δείτε στα σχόλια) μέτρησα
οχτώ αλλαγές μέσα σε λιγότερο από μισό λεπτό! Πέρσι στην Κρήτη, ταξίδι
από Χανιά προς Ηράκλειο με ΜΑΝ Lion's Star (460 ίπποι) που είχε ZF
AS-Tronic αυτοματοποιημένο 12άρι: σταμάτησε σε ανηφόρα, ξεκίνησε με 1η
και μέσα σε ένα λεπτό είχε αλλάξει όλες τις ταχύτητες!Σε ενα οποιδηποτε Scania σειρας μετα την '4' θα ειχε αναψει και μια ενδειξη στον πινακα οργανων (clutch overloaded)
-
Ο χρήστης garvanitis έγραψε:
...Εκεί που οδηγούσε το αυτόματο (18άρι αν δείτε στα σχόλια) μέτρησα
και μέσα σε ένα λεπτό είχε αλλάξει όλες τις ταχύτητες!Σε ενα οποιδηποτε Scania σειρας μετα την '4' θα ειχε αναψει και μια ενδειξη στον πινακα οργανων (clutch overloaded)
Σε Scania με opticruise? Τα παραδείγματά μου αφορούσαν αυτοματοποιημένα
κιβώτια, χωρίς συμπλέκτη φυσικά. -
Σαν φανατικος Scaniaκιας δειτε αυτο...
αυτο...
και για τους φαν του dragster αυτο...
-
Το πρώτο φορτηγό έχει ενδιάμεσο κιβώτιο (ενδιάμεσες σχέσεις) με επιλογή στον λεβιέ των κανονικών ταχυτήτων μάλλον με πνευματικό σύστημα με επιλογή στρίβοντας δεξιά ή αριστερά τον λεβιέ. Μάλιστα πρέπει να είναι το ενδιάμεσο ασυγχρόνιστο γιατί τις αλλαγές τις κάνει με διπλοπεταλιά!!! Στην δεύτερη περίπτωση απλά οι λεβιέδες είναι ξεχωριστά (πολύ παλιά διάταξη). Συνηθισμένο φαινόμενο για να έχει πολλές διαθέσιμες σχέσης ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται τεράστιο σαζμάν.
Μα ακριβώς αυτό μου έκανε εντύπωση, ο θόρυβος στη μισή
αλλαγή, καμία σχέση με τους σπλίτερ ακόμα και της ίδιας εποχής σε άλλα
φορτηγά/λεωφορεία, δεν είναι δα και τόσο παλιό αυτό το Pegaso. Αν
προσέξει κανείς, υπάρχει το pattern του κιβωτίου στην κονσόλα, πρέπει να
είναι 10άρι, μυρίζει Spicer! Δε βρήκα όμως τίποτα σχετικό στο διαδίκτυο...Στη δεύτερη περίπτωση εντύπωση κάνει η κυριολεκτική δεξιοτεχνία του
οδηγού τόσο στην αλλαγή χωρίς συμπλέκτη όσο και κυρίως στις αλλαγές
από μία ταχύτητα μακριά στην επόμενη κοντή (αλλαγή θέσης και στους
δύο μοχλούς)!Πάντως μάγκας είναι και αυτός:
http://www.youtube.com/watch?v=FHdQB144 ... ed&search=Εκεί που οδηγούσε το αυτόματο (18άρι αν δείτε στα σχόλια) μέτρησα
Σε Scania με opticruise? Τα παραδείγματά μου αφορούσαν
αυτοματοποιημένα κιβώτια, χωρίς συμπλέκτη φυσικά...666η δημοσίευση
Και το OptiCruise εχει συμπλεκτη... Για την εκκινηση τουλαχιστον... Φαντασου σαν μιας μορφης ημιαυτοματο, ειδικα αυτο που ηταν στη σειρα '4'.
-
εδιτ:...
-
Και το OptiCruise εχει συμπλεκτη... Για την εκκινηση τουλαχιστον... Φαντασου σαν μιας μορφης ημιαυτοματο, ειδικα αυτο που ηταν στη σειρα '4'.Όλα ημιαυτόματα είναι αφού προέρχονται από μηχανικά και δεν έχουν
μετατροπέα ροπής. Δε μου απαντάς...Εγώ προτιμώ αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=iso-vxitOfw&NR=1
Και 6κύλινδρο, και σπλίτερ, και σφαλιάρα, και ελεύθερη εξάτμιση, και
ουρλιαχτό, και κλαπέτο, πανδαισία ήχων! -
Και εμενα μου αρέσουν πολύ τα φορτηγά.Έχω κάνει πολλές βόλτες ειδικά με Mercedes.Τώρα όμως μου αρέσουν πολύ τα Scania!H Ferrari των φορτηγών!Έχω και 2 DVD από truck show.Το ένα από Σέρρες και το άλλο από Μέγαρα.
Δηλώσεις μερικών φορτηγατζήδων για την πίστα των Σερρών!
Αυτή κρατάει ρε και γ@##@ει λάστιχα!!!!
Χώρια που ο πιο γρήγορος γύρισε....δεν το λέω αυτό ακόμα για προσπαθήστε!!!Αυτα τα DVD με ενδιαφερουν...
Έχεις Pm.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Μεταφέρω εδώ από το 'Site με ΠΟΛΛΑ videos', είναι πιο σχετικό.
http://www.youtube.com/watch?v=rIVhD5Rx ... ed&search=
Ποιος ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει ο οδηγός με το λεβιέ;
...αλλά τώρα βλέπω υπάρχουν και χειρότερα:
http://www.youtube.com/watch?v=G-aDqAWk ... ed&search=Το πρώτο φορτηγό έχει ενδιάμεσο κιβώτιο (ενδιάμεσες σχέσεις) με επιλογή στον λεβιέ των κανονικών ταχυτήτων μάλλον με πνευματικό σύστημα με επιλογή στρίβοντας δεξιά ή αριστερά τον λεβιέ. Μάλιστα πρέπει να είναι το ενδιάμεσο ασυγχρόνιστο γιατί τις αλλαγές τις κάνει με διπλοπεταλιά!!! Στην δεύτερη περίπτωση απλά οι λεβιέδες είναι ξεχωριστά (πολύ παλιά διάταξη). Συνηθισμένο φαινόμενο για να έχει πολλές διαθέσιμες σχέσης ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται τεράστιο σαζμάν.
Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ασυγχρονιστο πολλοι κανουν αλλγες διπλοπεταλια (και εγω καποτε - πλεον συχνα στο Jumper). Παντως μια και προκειται για Pegaso θωρω πολυ πιθανο να εχει σαζμαν Eaton-Fuller που ειναι σιγουρα ασυγχρονιστο.
-
V8 και ασε τους 6κυλινδρους κουβαδες να παλευουνε με το σαζμαν μολις μυρισουν ανηφορα (πριν ανεβουν ακομη)... Κι ας εχουν μεγαλυτερες εσωτερικες απωλειες σε ισχυ... Emeticon???
-
Και το OptiCruise εχει συμπλεκτη... Για την εκκινηση τουλαχιστον... Φαντασου σαν μιας μορφης ημιαυτοματο, ειδικα αυτο που ηταν στη σειρα '4'.
Το εμπεδώσαμε Γιώργο! Όλα ημιαυτόματα είναι αφού προέρχονται από
μηχανικά και δεν έχουν μετατροπέα ροπής. Δε μου απαντάς...Εγώ προτιμώ αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=iso-vxitOfw&NR=1
Και 6κύλινδρο, και σπλίτερ, και σφαλιάρα, και ελεύθερη εξάτμιση, και
ουρλιαχτό, και κλαπέτο, πανδαισία ήχων! Α ρε μάνα, γιατί με έκανες
μαθηματικό;6κυλινδρο, 260 ψοφιμια και μονο, συχνες αλλαγες (γι' αυτο σου αρεσει) διοτι αλλιως δεν παει βημα και το μονο που ισως αξιζει ειναι η ελευθερας (κανει ακομη και τα Iveco να ακουγονται σαν φορτηγα).
-
εδιτ:...
-
./.
-
Μια ερώτηση... μια καλά συντηρημένη νταλίκα ή ένα καλα συντηρημένο λεωφορείο τι προδιαγραφές έχει ως προς συνεχόμενη λειτουργία??
Δηλαδή αν μια νταλίκα κάνει ένα ταξίδι Ολλανδία πχ πρέπει να περάσουν κάπιοες ώρες 'ανάπαυσης' του οχήματος πριν την επιστροφή??Αν έχεις ένα ΚΤΕΛ που πάει από Αθήνα Αλεξανδρούπολη μπορεί να αλλάξει ο οδηγός στην Αλέξανδρούπολη και να ξαναγυρίσει Αθήνα κατευθείαν?
Στην συνεχόμενη λειτουργία συνήθως ανεβάζει θερμοκρασία ο κινητήρας? ταλαιπορούνται τα φρένα?
Τι παίζει γενικώς?
-
Για τον κινητήρα δεν ξέρω να σου πω, αλλά τα φρενα γιατί να ταλαιπωρηθούν αν μιλάμε για ταξίδι σε σχετικά επίπεδους δρόμους?
Δεν έχει να κάνει με την απόσταση, μπορεί να τα κάψεις σε 20 χλμ (και πολύ λέω) κατηφόρα και να μην τα πατήσεις καθόλου για δεκάδες χλμ σε μια εθνική.
-
Οι κινητήρες και γενικότερα τα μηχανικά μέρη στα μεγάλα οχήματα πρέπει
να είναι, και κατά κανόνα είναι τέρατα αξιοπιστίας. Τα μοντέρνα φορτηγά
και λεωφορεία έχουν cruise control και διάφορα συστήματα για τα φρένα
(retarder κλπ) που τους επιτρέπουν να κάνουν πάρα πολλά χλμ χωρίς να
καταπονούνται παρά ελάχιστα τα, έτσι κι αλλιώς, αξιόπιστα μηχανικά μέρη,
στα οποία τελευταία προστέθηκαν και οι συμπλέκτες, χάρις στα
αυτοματοποιημένα μηχανικά κιβώτια. Ο μόνος περιορισμός είναι το
πετρέλαιο, αλλιώς αν ο οδηγός συμπεριφέρεται στοιχειωδώς σωστά, τα
οχήματα μπορούν να κινούνται κυριολεκτικά συνέχεια. Το ΚΤΕΛ για
Αλεξ/πολη σταματά μόνο για να αλλάξει οδηγό, δε βγαίνει όλο το ταξίδι από
Αθήνα με ένα μόνο οδηγό, είναι παράνομο! -
Δηλαδή με λίγα λόγια μπορεί να κινείται 23ωρες το 24ωρο χωρίς πρόβλημα...... ????
-
Μεταφέρθηκαν κάποια posts εδώ από το track Festival [mod]
-
TKS έκανα search αλλά δεν το έβρισκα
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Δηλαδή με λίγα λόγια μπορεί να κινείται 23ωρες το 24ωρο χωρίς πρόβλημα...... ????Mπορεί να κινείται 24 ώρες το 24ωρο με διακοπές μόνο για τα απαραίτητα σέρβις και ανεφοδιασμούς καυσίμων.
Αυτό κατά βάση ισχύει για όλα τα οχήματα. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δηλαδή με λίγα λόγια μπορεί να κινείται 23ωρες το 24ωρο χωρίς πρόβλημα...... ????
Mπορεί να κινείται 24 ώρες το 24ωρο με διακοπές μόνο για τα απαραίτητα σέρβις και ανεφοδιασμούς καυσίμων.
Αυτό κατά βάση ισχύει για όλα τα οχήματα.Μα καλά δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία επικίνδυνα σε όλα τα περιξ της μηχανής συστήματα..... και αν υποθέσουμε ότι η μηχανή ψύχεται κάποιες καλωδιώσεις ή κάποια περιφερειακά δεν θα ανεβάζουν θερμοκρασία???
Λεωφορεία - Νταλίκες