-
Εγω εχω να πω το εξης:
Σχετικα οικονομικο ελαστικο για αγορα και αλλαγη καθε 1-1.5 χρονο. -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Η Renault πάντως στο πρόσφατο press release όπου παρουσίασε τη Laguna II phase II,αναφέρει οτι για το μοντέλο 205GT (το οποίο θα είναι η σπόρ εκδοχή της νέας Laguna,με το μοτέρ του Μegane RS κουτσουρεμένο στα 205 άλογα) έχουν επιλεγεί απο το εργοστάσιο τα PIlot Exalto II.
Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά για το λάστιχο,αφού οι γάλλοι το εμπιστεύθηκαν για ένα αυτοκίνητο 1,5 τόνου 200+ ίππων με σπορτίβικη συμπεριφορά...Λογικό μια Γαλλική εταιρεία να προτείνει ένα 'Γαλλικό' ελαστικό όπως προτείνει και 'Γαλλικά' λιπαντικά κ.λ.π. (Κάτι για Γαλλικό σωβινισμό δεν έχεις ακούσει). Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το ότι το Michelin μπορεί να είναι (και έιναι κατά τη γνώμη μου) ένα εξαιρετικό ελαστικό.
Από εκεί και πέρα μπορεί ο ίδιος τύπος ελαστικού να έχει διαφορετική απόδοση ανάλογα με τη διάσταση, γι' αυτό σε κάποιο αυτοκίνητο το 185/60/14 μπορεί να είναι άψογο και το 205/50/15 να έναι απαράδεκτο. Αυτό το λέω για τους φίλους που γράφουν ότι στο δικό μου π.χ. το ένα ή το άλλο ελαστικό είναι καλό. Έχει σημασία σε τι αυτοκίνητο και τι διάσταση.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές του τύπου δείκτης ταχύτητας V ή Z σε αυτοκίνητα μέ σχετικά λίγους ίππους και βάρος κοντά στον τόνο. Ούτε να ζεσταθούν δε θα προλαβαίνουν οπότε θα μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν αποδίδουν με αποτέλεσμα να τα 'κακοχαρακτηρίζουμε'.
Ας είμαστε κοντά σε ότι προτείνει ο κατασκευαστής αυτός ξέρει σίγουρα το αμάξι μας καλύτερα. -
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Λογικό μια Γαλλική εταιρεία να προτείνει ένα 'Γαλλικό' ελαστικό όπως προτείνει και 'Γαλλικά' λιπαντικά κ.λ.π. (Κάτι για Γαλλικό σωβινισμό δεν έχεις ακούσει).
Οι περισσότερες Laguna,αλλά και τα πιό πολλά άλλα Renault φορούν ελαστικά 'Continental',προϊόντα που κατασκευάζουν οι απόγονοι των αιμοσταγών και Γαλλοκτόνων Ναζί,οπότε απομακρυνόμαστε μάλλον απο το σενάριο 'Γαλλικός σωβινισμός'...
Ας είμαστε κοντά σε ότι προτείνει ο κατασκευαστής αυτός ξέρει σίγουρα το αμάξι μας καλύτερα.
Ναι αλλά άν ο κατασκευαστής είναι 'σωβινιστής'????
-
Ο χρήστης apav έγραψε:
Μπορεί ένα ελαστικό να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε αμάξωμα 1500 κιλών και 200 ίππων, και σε αμάξωμα 1000 κιλών και 100 ίππων; Αφού η δομή και ο σχεδιασμός είναι ο ίδιος, όπως και η σκληρότητα της γόμας. Μήπως γίνονται οι απαραίτητοι περιορισμοί σε ολόκληρη την σειρά, για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ανάγκες;
Πιστεύω οτι ένα ελαστικό 185/60/14 82Η δεν έχει καμμιά σχέση με ένα 225/45/17 94W κι ας είναι και τα δυό π.χ. ΕΧΑLTO II.
Με άλλα λόγια,η σύνθεση της γόμας-δείκτης ταχύτητας,η σειρά,η διάμετρος της ζάντας και ο δείκτης φορτίου διαφοροποιούν τελείως τα ελαστικά που προορίζονται για αυτοκίνητα 1000 κιλών από αυτά που προορίζονται για άλλα 1500 κιλών κι ας είναι το ίδιο μοντέλο ελαστικού. -
Ο χρήστης Dracumel έγραψε:
Θέλω να ρωτήσω κάτι, γιατί σχεδόν το ελαστικό της bridgestone το έχουμε βγάλει 'άχρηστο'.Παραθέτω το εξής το Peugeot 307 έχει στην μπροστά κολόνα ένα ταμπελάκι που αναφέρει τις διαστάσεις των ελαστικών, την πίεση και τις προτεινόμενες μάρκες (Bridgestone, Goodyear, Continental, Dunlop) και την σειρά του ελαστικού.
Εργοστασιακά φοράει σε 15άρες Bridgestone turanza.1)Εγώ σε αυτό το αμάξι όταν θα πρέπει να αλλάξω λάστιχα τι θα πάω να βάλω, δεν θα πάω να βάλω τα λάστιχα που μου ρποτείνει ο κατασκευαστής;
2)Αν θα βάλω Bridgestone θα πάω να βάλω τα potenza;
Όχι βέβαια θα πάω να βάλω τα Τuranza!Μήπως πρέπει να καταλάβουμε ότι το κάθε λάστιχο έχει διαφορετικές κατηγορίες που απευθύνεται και δεν κάνει για όλα τα αμάξια;
Και μήπως όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε αυτοκίνητα αγωνιστικά επιπέδου;Δεν ανέφερε κανείς 1ον) ότι τα λάστιχα που χρησιμοποιούμε θέλουν αλλαγή κανονικά κάθε 1 χρόνο, γιατί οι θερμοκρασίες (κυρίως ζέστη, και τα τελευταία 2-3 χρόνια χιόνι-πάγο) καταστρέφουν τα ελαστικά, η λακούβες ή κακής ποιότητας οδόστρωμα που έχουμε.
2)δεν είδα κανένα να λέει ότι ναι μεν τα michelen είναι πολύ καλά, αλλά επειδή έχουν πολύ μαλακή γόμα αρχίζουν και γλιστράνε πιο γρήγορα.Λάστιχα υπάρχουν πολλά , ΝΟΥΝΟΥ όμως ένα
Σοβαρά τώρα , φυσικά δεν είναι όλα τα λάστιχα ίδια - υπάρχουν οικονομικά , νορμάλ , ήσυχα , σκληρά , μαλακά , σπορ , αγωνιστικά κλπ.
Κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί μερικά μοντέλα ελαστικών ανάλογα τις οικονομικές συμφωνίες που έχει κάνει . Στο παράδειγμα σου στο 307 , καλά θα κάνεις και θα επιλέξεις αυτό που βάζει ως πρώτη τοποθέτηση ο κατασκευαστής , όμως αυτό δεν σημαίνει ότι βάζοντας ένα καλύτερο ελαστικό (πχ. Potenza ) έγινε και αγωνιστικό το αυτοκίνητο σου. Αντίθετα σημαίνει ότι θα έχεις καλύτερο φρενάρισμα και πρόσφυση με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση .... είναι θέμα προτεραιοτήτων
Επίσης ένα γενικότερο λάθος , που κάνεις κι εσύ, είναι η γενίκευση των χαρακτηριστικών μιας μάρκας ελαστικών. Η Michelin πχ. δεν βγάζει μόνο μαλακά ελαστικά και τα χαρακτηριστικά των ελαστικών της διαφέρουν από τύπο σε τύπο , όπως το ίδιο ισχύει και για όλες τις μάρκες.
Σε κάθε κατηγορία ελαστικών υπάρχουν αυτά που είναι κορυφαία και δεν είναι απαραίτητα πάντα της ίδια εταιρείας.
Σωστό είναι αυτό που γράφεις για την καταπόνηση των ελαστικών εδώ στην Ελλάδα από τις λακούβες και τη ζέστη (ας μην είμαστε υπερβολικοί όμως - 2 χρόνια μπορεί να αντέξει ένα λάστιχο με νορμάλ χρήση) -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Λογικό μια Γαλλική εταιρεία να προτείνει ένα 'Γαλλικό' ελαστικό όπως προτείνει και 'Γαλλικά' λιπαντικά κ.λ.π. (Κάτι για Γαλλικό σωβινισμό δεν έχεις ακούσει).
Οι περισσότερες Laguna,αλλά και τα πιό πολλά άλλα Renault φορούν ελαστικά 'Continental',προϊόντα που κατασκευάζουν οι απόγονοι των αιμοσταγών και Γαλλοκτόνων Ναζί,οπότε απομακρυνόμαστε μάλλον απο το σενάριο 'Γαλλικός σωβινισμός'... EΔΩ Κ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ CONTI ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η MICHELIN>Ας είμαστε κοντά σε ότι προτείνει ο κατασκευαστής αυτός ξέρει σίγουρα το αμάξι μας καλύτερα.
-
TA POTENZA ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ.ΕΔΩ Κ 5 -6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΟΔΗΓΟΙ.Ο ΛΟΓΟΣ ? ΚΑΤΑΡΧΑΣ Η ΤΙΜΗ.ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΜΗ ΑΝΤ/ΠΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΦΑΙΡΝΟΥΝ 720, ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΓΟΡΑ,ΣΕ ΤΙΜΕΣ 20-25% ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΜΗ ΑΝΤ/ΠΕΙΑ.Η ΤΙΜΗ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ BRIDG,ΣΤΗΝ F1 ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ .ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤURANZA (Φ1 = POTENZA] ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΗΛΗ.
-
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Ας είμαστε κοντά σε ότι προτείνει ο κατασκευαστής αυτός ξέρει σίγουρα το αμάξι μας καλύτερα.
Το να μένουμε κοντά σε ότι προτείνει ο κατασκευαστής το έγραψα για τις διαστάσεις και τον δείκτη ταχύτητας που προτείνει ο κάθε κατασκευαστής του αυτοκινήτου και όχι για την εταιρεία κατασκευής ελαστικών.
-
Ο χρήστης apav έγραψε:
Η Renault πάντως στο πρόσφατο press release όπου παρουσίασε τη Laguna II phase II,αναφέρει οτι για το μοντέλο 205GT (το οποίο θα είναι η σπόρ εκδοχή της νέας Laguna,με το μοτέρ του Μegane RS κουτσουρεμένο στα 205 άλογα) έχουν επιλεγεί απο το εργοστάσιο τα PIlot Exalto II.
Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά για το λάστιχο,αφού οι γάλλοι το εμπιστεύθηκαν για ένα αυτοκίνητο 1,5 τόνου 200+ ίππων με σπορτίβικη συμπεριφορά...Μπορεί ένα ελαστικό να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε αμάξωμα 1500 κιλών και 200 ίππων, και σε αμάξωμα 1000 κιλών και 100 ίππων; Αφού η δομή και ο σχεδιασμός είναι ο ίδιος, όπως και η σκληρότητα της γόμας. Μήπως γίνονται οι απαραίτητοι περιορισμοί σε ολόκληρη την σειρά, για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ανάγκες;
Μόνο το υλικό της γόμας οπότε και η απόδοση της παραμένει ίδια ανάμεσα στις διάφορες διαστάσεις των ελαστικών. Η σκληρότητα του σκελετού αλλάζρι απο διάσταση σε διάσταση.
-
Τελικα εβαλα χθες τα Exalto II. Εχω κανει περιπου 100χλμ οποτε δεν εχει ολοκληρωθει το στρωσιμο τους. Οι πρωτες εντυπωσεις ειναι:
-
το αυτοκινητο εγινε σαφως πιο ανετο. Μαλιστα σε 1-2 σημεια νομιζα οτι ειχαν ριξει καινουργια ασφαλτο, τοσο μεγαλη διαφορα ειχε!
-
το πισω μερος που ειχε την ταση να αναπηδα στις εγκαρσιες ανωμαλιες, πλεον ειναι πολυ πιο σταθερο.
-
η προσφυση εχει βελτιωθει σε ολα τα επιπεδα
-
οταν γλυστραει (σιγα μην εχανα την ευκαιρια...) φευγει πολυ γλυκα και πιο πολυ με τα 4, παρα υποστροφικα οπως πριν.
αυτα για την ωρα, θα επανερθω.
-
-
Καλοφορετα Σπυρο.
Ποσα χλμ σου ειπαν για στρωσιμο?
Τελη του μηνα παω κ εγω για τα ExaltoII...
-
δεν μου ειπαν για στρωσιμο, αλλα νομιζω οτι πρεπει να κανεις 200-300χλμ σε σχετικα ηπιους ρυθμους για να πατηθουν σωστα.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
δεν μου ειπαν για στρωσιμο, αλλα νομιζω οτι πρεπει να κανεις 200-300χλμ σε σχετικα ηπιους ρυθμους για να πατηθουν σωστα.Και νομίζω ότι μετά χρειάζονται ζυγοστάθμιση εκ νέου
-
Ο χρήστης interland.gr έγραψε:
δεν μου ειπαν για στρωσιμο, αλλα νομιζω οτι πρεπει να κανεις 200-300χλμ σε σχετικα ηπιους ρυθμους για να πατηθουν σωστα.
Και νομίζω ότι μετά χρειάζονται ζυγοστάθμιση εκ νέου
θεωρητικα ναι, αλλα αν δεις οτι δεν εχεις τρεμουλο δεν νομιζω οτι χρειαζεται. Και με τα λαστιχα 1ης τοποθετησης που ειχα, μονο μετα απο τα 25000χλμ ειχα ενα πολυ μικρο τρεμουλο στα 110 περιπου.
-
Εγώ όσες φορές έχω αλλάξει λάστιχα πηγαίνω για ζυγοστάθμιση στα 1000χλμ...
-
Απο σημερα το αυτοκινητο μου φοραει Michelin Pilot Exalto II 195/50/15.
Εχω προλαβει να κανω μολις 30χλμ απο τα 200 συνολικα που θελουν να στρωθουν.
Πρωτες εντυπωσεις αριστες παντως....
-
Καλοφόρετα!
Πόσο με το συμπάθειο..;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Καλοφόρετα!Πόσο με το συμπάθειο..;
Ευχαριστω
280€ τα εβαλα παροτι τα ειχα βρει και πιο φτηνα.....
-
Μεγειά Βαγγέλη κ καλό στρώσιμο
Ελπίζω αυτά να αντέξουν παραπάνω -
Χθες το βραδυ πηγαμε με το Renault club μια βολτουλα στο Σουνιο...
Απο την Αναβυσσο κ μετα ειχε μηδενικη κινηση(1 αυτοκινητο μολις συναντησαμε) και ετσι πηγαιναμε σε γρηγορους ρυθμους.Πρωτες εντυπωσεις αριστες.Παταει καλυτερα,δειχνει να εχει μεγαλυτερα ορια...
Δεν κοπαναει οσο κοπαναγαν τα 039(ειναι πιο μαλακα τα ExaltoII)Απο οτι φαινεται πολυ καλη επιλογη.
EXALTO II VS POTENZA