-
Ο Clio τα λεει απλα,καποιοι το κουράζετε το θέμα.
Εγω θα σας το πω ακομα πιο απλα,οσο διαρκεί η εγγύηση, πχ 2 χρόνια,κανεις δεν μπορει να σας πει τίποτα.
Και το να πηγαινεις το αυτοκινητο σαν παππούς δεν του κανει καλο,μαλλον το αντιθετο. -
Οι δοκιμαστές του ειδικού τύπου ακριβώς αυτό θεωρούν όταν κάνουν τις δοκιμές.
Γιατί έχουν και κάποιο άλλο αμάξι προς χρήση τη δεδομένη χρονική στιγμή της δοκιμής; Έχεις διαβάσει και συ φαντάζομαι διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πώς 'ανοίγει' ένας κινητήρας στη διάρκεια της ζωής του (καλή ώρα οι ιαπωνικοί που ο κινητήρας τους ΔΕΝ βγάζει τα προσδοκώμενα παρά μετά από αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα). από την άλλη πλευρά, ο εκάστοτε δημοσιογράφος δεν κρίνει μόνο τον κινητήρα αλλά το αυτοκίνητο ως σύνολο. Και μια σωστή και πλήρης δοκιμή οφείλει να καταγράφει το γεγονός ότι ο κινητήρας ήταν άστρωτος.
Και εμείς επικυρώνουμε αυτή τη θεώρηση δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη.
Εσύ θες να πεις! Αλήθεια όμως, θα έπαιρνες κάποιο δημοσιογραφικό αυτοκίνητο για προσωπικό; Γιατί καλά να μιλάμε για το προϊόν της εργασίας του δημοσιογράφου, την οποία και 'ρουφάμε' μετά μανίας στις αρχές εκάστου του μηνός. Το παράγωγο αυτής της διαδικασίας όμως ΔΕΝ νομίζω πως θα απολάμβανες το ίδιο με το αυτοκίνητο που εσύ θα φρόντιζες να 'στρώσεις'¨κατά το δοκούν.
Μην μπερδεύεις λοιπόν δυο πράγματα που έχουν μεν κοινό αντικείμενο αλλά βρίσκονται σε άλλη διάσταση.Ναι, αλλά πάντως το κλειδί θα κάνει τη δουλειά του, δηλαδή θα μπει την κλειδαριά!
Είπε κανείς ότι και το εκάστοτε αυτοκίνητο που θα στρώσουμε όπως έστω εμείς πιστεύουμε πως είναι καλό, δεν θα κάνει τη δουλειά του; Θα την κάνει! Απλά μιας και είναι πολύ πιο σύνθετο αντικείμενο απ'ότι ένα κλειδί ενδέχεται κάτι σε κάποια ανύποπτη για τον οδηγό στιγμή να αστοχήσει στη λειτουργία του.
Μιλάς για χρήση πέρα από τα συνήθη, τα καθημερινά. Εγώ δεν θεωρώ πχ τις 5.000σαλ κάτι πέρα από τα συνήθη. Ο κατασκευαστής λέει ξεκάθαρα (μέσω της κόκκινης περιοχής στο στροφόμετρο και του κόφτη) ότι στο αυτοκίνητό μου οι 5.000σαλ είναι μέσα στα πλαίσια της 'καθημερινής χρήσης', πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να προετοιμάζω το αυτοκίνητο για να τις πιάσω. Σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με το παράδειγμα που φέρνεις για την σωματική άσκηση.
Το ότι **ΔΕΝ **στο αναφέρει δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν συνιστάται να το κάνεις, έτσι ώστε να βοηθήσεις και **εσύ **όσο μπορείς στην μακροβιότητα των μηχανικών μερών του.
Το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου μου (Clio II) λέει: '[...] Δεν συνίσταται να ξεπερνάτε τις 3.000σαλ για τα πρώτα 3.000χλμ. Ο κινητήρας δεν αποδίδει ακόμη τη μέγιστη ισχύ του. [...]'. Πουθενά δεν λέει ότι δεν πρέπει να ξεπερνάω τις 3.000σαλ, αλλά μου συνιστά να μην το κάνω, γιατί ούτως ή άλλως ο κινητήρας ακόμη ανοίγει και δεν έχω την πλήρη ισχύ διαθέσιμη.
Αν ξεκινούσαν όλοι οι κατασκευαστές να αρχίζουν να προσθέτουν στις οδηγίες χρήσης και μηχανολογικές πληροφορίες (στους περισσότερους αδιάφορες και πολύπλοκες) για τους λόγους για τους οποίους συντιστούν κάτι, τότε τα εγχειρίδια θα μετατρεπόντουσαν σε τεχνολογικά συγγράμματα, και προφανώς δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Σκοπός τους είναι να καθοδηγήσουν και να συστήσουν στον μέσο οδηγό μια διακριτική και καλή διαδικασία 'στρωσίματος' των μηχανικών μερών. Πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος ότι αν άρχιζαν να μιλάνε για βαλβίδες, και ελατήρια και το πώς αυτά τα μέρη οφείλουν να 'κάτσουν' θα καταλάβαινε ο περισσότερος κόσμος πιο πολλά πράγματα για αυτήν την απλή και σύντομη διαδικασία του στρωσίματος;;; Εκτιμώ πως όχι, μιας και δεν είναι τεχνικά καταρτισμένος να υποστεί τον βομβαρδισμό τεχνικών πληροφοριών όταν το μόνο που επιθυμεί είναι να μάθει τί του συνιστά ο κατασκευαστής προκειμένου να λειτουργεί (και όχι μόνο βραχυπρόσθεσμα να λειτουργήσει) χωρίς περιττές επισκέψεις και καταθέσεις στο συνεργείο.
Γενικά, θεωρώ (και δεν είμαι ο μόνος) ότι οι οδηγίες στρωσίματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια ασφαλιστική δικλίδα των εταιριών, για να γλυτώνουν από έξοδα από τις εγγυήσεις. Μας λένε να μην πιέζουμε τα αυτοκίνητά μας, ώστε ό,τι παρουσιαστεί να μας το φορτώσουν: 'επειδή το πιέσατε κύριε!'. Αν δεν πιέσεις το αυτοκίνητο, η όποια αστοχία θα μετατοπισθεί χρονικά, μαζί με την όποια βλάβη είναι να παρουσιαστεί. Όσο μετατοπίζεται χρονικά μια βλάβη, τόσο περισσότερο θεωρούμαστε εμείς υπεύθυνοι!
Καλά κάνεις, όπως και εγώ το κάνω πολλές φορές, να είσαι λίγο δύσπιστος, ή τουλάχιστον σκεπτικός, όσον αφορά τις απόψεις των συνεργείων. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να αφορίζουμε μια ολόκληρη διαδικασία, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής μόνο κακό δεν κάνει στο αυτοκίνητο. Αν το στρώσεις σε χαμηλές στροφές, οι επιθυμητές ανοχές του κινητήρα και των μερών του θ'αναπτυχθούν αργότερα, ενώ αν τον επιβαρύνουμε πρόωρα, **ενδέχεται **να του προσάψουμε χαρακτηριστικά στη λειτουργία του τα οποία συν τω χρόνω θα οδηγήσουν το αυτοκίνητο πιο γρήγορα στο συνεργείο. As simple as that.-
Εξ' άλλου, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον δοκιμάζουν όλους τους κινητήρες τους σε όλο το εύρος περιστροφής τους, και μάλιστα 'σκέτους', χωρίς φορτίο δηλαδή, μόλις βγουν από τη γραμμή παραγωγής και μπριν μπουν στο αυτοκίνητο.
Αυτό το κάνουν ακόμα και μετά την τοποθέτηση του σε αυτό, καθώς πολλοί κατασκευαστές δυνομομετρούν το αυτοκίνητο πριν την έξοδο του από το εργοστάσιο. Η δε Lotus τα βγάζει και για μια γρήγορη βόλτα στην παρακείμενη πίστα της. Αυτό δεν σημαίνει πως ο δοκιμαστής της έχει τη διάθεση να το σκίσει το αμάξι αλλά μάλλον να δει πως λειτουργείο το αυτοκίνητο ως σύνολο.
Ουσιαστικά χωρίς να βλέπω πού διαφωνούμε μεταξύ μας, εκτιμώ πως το περίοδος του στρωσίματος δεν είναι εκείνη η οποία θα αναδείξει στο προσωπικό μας αυτοκίνητο τα χαρακτηριστικά για τα οποία το αποκτήσαμε, αλλά μάλλον μια περίοδος προσαρμογής του μηχανικού συνόλου στα μετέπειτα φορτία που θα κληθεί να αναλάβει.
Άλλο στρώσιμο, αλλό σκίσιμο. Οφείλουμε οι δυο έννοιες να μην συμπίπτουν χρονικά, αλλά το ένα να έπεται του άλλου. Το να κάνεις περιοδικά ανοίγματα στον κινητήρα είναι επιθυμητό και καλό. Και αλλοίμονο αν κάποια ελάχιστα προσπεράσματα τον έκαναν σμπαράλια. Τότε δεν θα ήταν το αμάξι μας αλλά, για να αστειευτούμε και λίγο, η F1 του Κούλθαρντ
Άλλωστε όπως ίσως έχεις ζήσει και εσύ από το/τα αυτοκίνητό/ά σου, το στρώσιμο είναι μια έννοια επαναλαμβανόμενη στη διάρκεια της παραμονής του αυτοκινήτου στην κατοχή μας (π.χ λάστιχα, τακάκια, δισκόπλακες, δίσκος, πλατό, κλπ κλπ). -
Όταν λέω ότι εμπιστευόμαστε τους δημοσιογράφους εννοώ τα συμπεράσματα που βγάζουν, όχι φυσικά τα αυτοκίνητα που δοκιμάζουν για μετέπειτα δικά μας!
Πάντως, το στρώσιμο είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήματα υπέρ του εξ' αρχής ελεγχόμενου σκισήματος!
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Μηπως αυτες οι τιμες καταγραφονται μονο σε αυτοκινητα οπως η Elise και οχι σε απλα οπως η Corolla; Παντως εννοειται οτι προσεχω το αυτοκινητο μου στο στρωσιμο αλλα εχω σκοπο μετα τα 2000χλμ. να τις πιανω τις 5000 στροφες αλλα τωρα στενοχωρηθηκα! Φανταζομαι πως αυτες οι τιμες δε βγαινουν στη φορα σε καθε σερβις αλλα μονο αν τις ζητησεις η τις χρειαστουν για καποια βλαβηΤο ποια εν τέλει αυτοκίνητα έχουν ECU που κρατάνε τέτοια δεδομένα δεν το γνωρίζω. Το μόνο που μπορούμε να εικάσουμε είναι πως όσο η πληροφορική ενσωματώνεται και στα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, και όσο πιο πολύ επιθυμούν οι εταιρίες να ελέγξουν τα μετέπειτα κόστη ενός αυτοκινήτου, τόσο πιο πολλά συμπτώματα τέτοιων 'ρουφιάνων' θα έχουμε
Αυτές τις τιμές πάντως σίγουρα τις ανακτούν τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία στα αυτοκίνητα που βρίσκονται εντός της εγγύησης τουλάχιστον, προκειμένου να αντιστοιχούν μια βλάβη που θα καλυφθεί εντός εγγύησης με κάποιο ιστορικό ποσοτικό (δεδομένα ECU) δεδομένο.Ο Clio τα λεει απλα,καποιοι το κουράζετε το θέμα.
Εγω θα σας το πω ακομα πιο απλα,οσο διαρκεί η εγγύηση, πχ 2 χρόνια,κανεις δεν μπορει να σας πει τίποτα.
Και το να πηγαινεις το αυτοκινητο σαν παππούς δεν του κανει καλο,μαλλον το αντιθετο.- Όσο απλά το λες, τόσο απλά θα στην 'φορέσουν' στο συνεργείο, αν το στρώσιμό σου είναι σκίσιμο, και το αυτοκίνητό σου ρουφιανέψει τις ματσολιές που έκανες.- (Μην το πάρεις προσωπικά, προφανώς μιλάω γενικά...)
- Κανείς δεν αναφέρθηκε στο πώς οδηγάς εν γένει ένα αυτοκίνητο, αλλά στο πώς το στρώνεις. Το τί κάνει ο οδηγός κατόπιν αυτής της διαδικασίας μας είναι παντελώς αδιάφορο και εκτός θέματος.
- Διάβασες τρεις αράδες παραπάνω **τίγρη **και κουράστηκες κιόλας;;;
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Πάντως, το στρώσιμο είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήματα υπέρ του εξ' αρχής ελεγχόμενου σκισήματος!Το κλειδί είναι η λέξη 'ελεγχόμενο'!. Και αυτό όπως καταλαβαίνεις χωράει πολύ κουβέντα! Αλλιώς το ελέγχεις εσύ, αλλιώς εγώ, αλλιώς ο Τιγρης και αλλιώς κάποιος άλλος!. Γι'αυτό και οι εταιρίες καταλήγουν και βγάζουν ένα απλό φιρμάνι και τελιεώνει εκεί η υπόθεση και ο καθένας εν τέλει κάνει ό,τι γνωρίζει και καταλαβαίνει ως καλύτερο για το δικό του αμάξι...
-
Πάντως, το στρώσιμο είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήματα υπέρ του εξ' αρχής ελεγχόμενου σκισήματος!Το κλειδί είναι η λέξη 'ελεγχόμενο'!. Και αυτό όπως καταλαβαίνεις χωράει πολύ κουβέντα! Αλλιώς το ελέγχεις εσύ, αλλιώς εγώ, αλλιώς ο Τιγρης και αλλιώς κάποιος άλλος!. Γι'αυτό και οι εταιρίες καταλήγουν και βγάζουν ένα απλό φιρμάνι και τελιεώνει εκεί η υπόθεση και ο καθένας εν τέλει κάνει ό,τι γνωρίζει και καταλαβαίνει ως καλύτερο για το δικό του αμάξι...
-
Παιδια οσον αφορα αυτά τα στοιχεια που αποθηκευονται και μπορουν να βγουν και σε εκτυπωση πως θα τα ζητησω και αν τα ζητησω θα καταλαβουν η θα με κοιτανε σα τρελο; Δηλ. θα παω στην Toyota και τι θα τους πω να μου δωσουν και τι θα καταλαβουν απο αυτά που θα τους πω;
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Παιδια οσον αφορα αυτά τα στοιχεια που αποθηκευονται και μπορουν να βγουν και σε εκτυπωση πως θα τα ζητησω και αν τα ζητησω θα καταλαβουν η θα με κοιτανε σα τρελο; Δηλ. θα παω στην Toyota και τι θα τους πω να μου δωσουν και τι θα καταλαβουν απο αυτά που θα τους πω;Κατ'αρχάς θα πρέπει να ρωτήσεις 'διακριτικά' αν η ECU καταγράφει κάτι. Αν ναι, τότε ρωτάς αν αυτό το βλέπουν μέσω του examiner απλά ή μπορούν και το εκτυπώνουν. Πιστεύω πως στη δική σου περίπτωση, το πού να βλέπουν κάποια στοιχεία, μέσω του examiner, που είναι και η πιο διαδεδομένη περίπτωση....
Μην αγχώνεσαι πάντως.... εκτός και αν την έκανες τη ματσολιά σου!!! . Αλλά και πάλι κοίτα το χαλλαρά, γιατί αν αρχίζεις να ρωτάς πολλά, τότε θ'αρχίσουν να μπαίνουν και ψύλλοι στ'αυτιά τους!
-
Οχι δεν εχω κανει τιποτα. Αυτο το ρωτησα αν μπορω να το παρω απο περιεργεια και για να δω τι ακριβως καταγραφει στο δικο μου. Ασε που θα εχω και μια 'βεβαιωση' στα χερια μου οτι μεχρι τωρα(1600χλμ) εχω οδηγησει ομαλοτατα και προσεκτικοτατα το αυτοκινητο!
-
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα ειδοποιούν (κάτι σαν κινητό) εάν το λαμπάκι CHECK ENGINE είναι αναμμένο και το αγνοείς, ώστε να σου δίνουν ταχυδρομικά κλήση γιατί μολύνεις το περιβάλλον.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα ειδοποιούν (κάτι σαν κινητό) εάν το λαμπάκι CHECK ENGINE είναι αναμμένο και το αγνοείς, ώστε να σου δίνουν ταχυδρομικά κλήση γιατί μολύνεις το περιβάλλον.το οτι αναβει η ενδειξη αυτη δεν ειναι και απαραιτητο να βγαζει ενα οχημα περισσοτερους ρυπους απο το επιτρεπομενο ωστε με αυτον τον τροπο που περιγραφεις να παιρνεις και κληση!!!!!
οταν λες ''μελλοντικα αυτοκινητα'' μπορεις να το τοποθετησεις με καπως πιο συγκεκριμενο χρονικο προσδιορισμο;;;;;;;
οχι τιποτα αλλο να γνωριζουμε αν κατι τετοιο θα αφορα εμας τα παιδια μας ή τα εγγονια μας!!!!!
-
Ο χρήστης andrpetr έγραψε:
Σε φίλο μου, όταν πήγε το αυτοκίνητο για Service, του είπανε μέχρι πόσες φορές είχε ενεργοποιηθεί το ESP και το Traction Control...εξαρτατε απο το μοντελο του εγκεφαλου και του το μοντελο obd.
-
Πάντως, το στρώσιμο είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη διαδικασία. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήματα υπέρ του εξ' αρχής ελεγχόμενου σκισήματος!
Toχω διαβασει κι εγω και μου φανηκε πολυ δελεαστικο!!!!
Αnyway εγω το πρωτο σκισιμο το εριξα στην δικια μου στο 500χλμ το 2ο στα 700 και το τριτο και τελευταιο στα 1100. Κατοπιν την σκιζω τουλαχιστον μια φορα και ειναι μια χαρα.
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
οταν λες ''μελλοντικα αυτοκινητα'' μπορεις να το τοποθετησεις με καπως πιο συγκεκριμενο χρονικο προσδιορισμο;;;;;;;Είναι στις προδιαγραφές του ODB III (νομίζω)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Είναι στις προδιαγραφές του ODB III (νομίζω)Ναι, είναι η τηλεμετρία, που ενσωματώνει το OBD3, όπως είπα στην αρχή...
-
Δεν είχα την υπομονή να διαβάσω όλα τα posts οπότε δεν ξέρω αν ειπώθηκε ότι το να καταγράφεται στον εγκέφαλο ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ένα αυτοκίνητο θα βοηθήσει μελλοντικούς αγοραστές του!
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Δεν είχα την υπομονή να διαβάσω όλα τα posts οπότε δεν ξέρω αν ειπώθηκε ότι το να καταγράφεται στον εγκέφαλο ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ένα αυτοκίνητο θα βοηθήσει μελλοντικούς αγοραστές του!σωστος!!!!!
πρωτα τα σκιζουνε καθημερινα ορισμενοι και μετα τα πουλουν σαν αριστης καταστασης κλπ κλπ
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Είναι στις προδιαγραφές του ODB III (νομίζω)
Ναι, είναι η τηλεμετρία, που ενσωματώνει το OBD3, όπως είπα στην αρχή...
Δηλαδή η αντιπροσωπεία θα μπορεί να ελέγχει τις παραμέτρους λειτουργίας των ηλεκτρομηχανικών μερών του αυτοκινήτου σου κατά βούληση, όπως η τράπεζα ελέγχει όποτε θέλει τις δοσοληψίες π.χ. του λογαριασμού ταμιευτηρίου σου?! Η όπως τα Windows (εφόσον δεν απενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο χαρ/κό) στέλνουν 'μήνυμα' στη Microsoft με περιγραφή του κάθε (σοβαρού) προβλήματος που παρουσιάστηκε στο λειτουργικό κατά την εκτέλεση της τάδε εφαρμογής?....
Το έχω ξαναγράψει αλλά τη βλέπω τη δουλειά. Σύντομα θα έχουμε built-in δέκτες GPS στα αμάξια μας ή σε αυτά που νοικιάζουμε (για λόγους 'ασφαλείας') και ούτε που θα το ξέρουμε!
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Το έχω ξαναγράψει αλλά τη βλέπω τη δουλειά. Σύντομα θα έχουμε built-in δέκτες GPS στα αμάξια μας ή σε αυτά που νοικιάζουμε (για λόγους 'ασφαλείας') και ούτε που θα το ξέρουμε!
Και θα βγούνε και ανάλογοι ανιχνευτές που θα είναι παράνομοι και θα αρχίσει ένα νέο εμπόριο κλπ κλπ!Εδώ θα είμαστε!
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
Δεν είχα την υπομονή να διαβάσω όλα τα posts οπότε δεν ξέρω αν ειπώθηκε ότι το να καταγράφεται στον εγκέφαλο ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ένα αυτοκίνητο θα βοηθήσει μελλοντικούς αγοραστές του!
σωστος!!!!!
πρωτα τα σκιζουνε καθημερινα ορισμενοι και μετα τα πουλουν σαν αριστης καταστασης κλπ κλπ
Εγώ θα κοιτούσα πόσες φορές έχουν τραβήξει χειρόφρενο ενώ το αυτοκίνητο έχει πάνω από 1 Km/h
Πλακετες εγκεφαλων. Μας κατασκοπευουν;