-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Eχμμ ναι, αλλά ποιό;
Φιλος ηλεκτρονικός που τον ρωτησα μου απάντησε οτι τάση από 14 σε 5 Volt τη ρίχνουμε με ένα απλό regulator 7805 το οποιο είναι πολύ διάσημο component και πολύ φθηνό. Ψαξε το και αυτο αν θες μηπως σου κανει.
Οι γραμμικοί σταθεροποιητές όπως LM317 και LM78xx κάνουν για πολύ μικρά φορτία ή μικρές διαφορές τάσης, 2-4 Volt. Αλλιώς ζεσταίνεται υπερβολικά και έχει χαμηλή απόδοση.
Αν πχ θέλει να δώσει 1A με διαφορά τάσης 9Volt (14-5) τότε το LM7805 θα καταναλώνει πάνω του 9 Watt. Θέλει μια μή ευκαταφρόνητη ψύκτρα για να κρατάει τη θερμοκρασία σε νορμάλ επίπεδα.
Το πιό σωστό είναι να χρησιμοποιήσει ένα DC to DC converter (buck converter) το οποίο έχει διαφορετική αρχή λειτουργίας και είναι πιό αποδοτικό.
-
Eπίσης πρέπει να ξέρει και πόσα ampere είναι το φορτίο για να χρησιμοποιήσει σταθεροποιητές τάσης ουσιαστικά σαν υποβιβαστές, αυτοί φτάνουν μέγιστο 1.5Α, τα servo αν έχουν μεγάλο φορτίο νομίζω ότι τραβάνε περισσότερο, νομίζω, αυτό πρέπει να μετρηθεί πρίν από την απόφαση.
Ακόμα καλύτερα αν είναι για εφαρμογή σταθερή σε σπίτι / κτίριο ένα τροφοδοτικό θα έκανε όλη τη δουλειά τέλεια, αν είναι για Mobile εφαρμογή, ένα DC-DC Converter που λέει και ο dog80
-
Bump!
Όσοι γνωρίζουν και ασχολούνται με το θέμα...
Εξακολουθούν τα θερμικά να κυριαρχούν στις 'μεγάλες κατηγορίες' ή έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο περιθώριο από τα μπαταριοκίνητα?
-
Tι εννοείς με την μεγάλη κατηγορία;
Τα 1/5; -
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Tι εννοείς με την μεγάλη κατηγορία;
Τα 1/5;Όχι εννοώ τα 'γρηγορα' και ακριβά. (σορρυ δεν ασχολούμαι με το άθλημα αν και θα ήθελα)
-
Τα ηλεκτρικά, λόγω ευκολίας χρήσης, έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.Eίναι σαφώς φιλικότερα για κάποιον που εισέρχεται στο πανάκριβο αυτό χόμπι.
Τα ρεκόρ ταχύτητας τα έχουν επίσης τα ηλεκτρικά, ειδικά από τότε που κυκλοφόρησαν τα brushless μοτέρ και οι μπαταρίες LiPo.
Tηλεκατευθυνόμενος Μοντελισμός