-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Φαντάζομαι πως ο στόχος αυτής της τοποθέτησης των χεριών είναι να βρεθούν τα χέρια στη θέση '9 και τέταρτο' όταν το αυτοκίνητο είναι μέσα στη στροφή, έτσι; Επιμένω όμως: Αν χρειαστεί να κάνεις ανάποδο πώς θα το κάνεις χωρίς να πρέπει να αλλάξεις τη λαβή σου ή ακόμα χειρότερα να σταυρώσεις τα χέρια σου;Κώστα καί Μανώλη.
Ο τρόπος πού αναφέρει ο Μανώλης,βολεύει περισσότερο σέ αυτοκίνητα μέ μακρυά κρεμαργιέρα,ή σέ πάρα πολύ κλειστές στροφές.Τό διόρθωμα μέ ανάποδο είναι εφικτό μέχρι ενός σημείου.
Αυτοκίνητα μέ γρήγορη κρεμαργιέρα,βολεύονται περισσότερο μέ τά χέρια στό 9 καί 15. -
Προφανώς όταν λες γρήγορη κρεμαγιέρα αναφέρεσαι σε αγωνιστικά ή σπορ αυτοκίνητα γιατί στα καθημερινά μας με τρις περίπου στροφές από άκρη σε άκρη είναι πολύ βολική τεχνική. Φυσικά δεν χρησιμοποιείται για ελαφριές στροφές όπου στρίβεις λίγες μοίρες το τιμόνι για να διαγράψεις τα τόξα τους.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Προφανώς όταν λες γρήγορη κρεμαγιέρα αναφέρεσαι σε αγωνιστικά ή σπορ αυτοκίνητα γιατί στα καθημερινά μας με τρις περίπου στροφές από άκρη σε άκρη είναι πολύ βολική τεχνική. Φυσικά δεν χρησιμοποιείται για ελαφριές στροφές όπου στρίβεις λίγες μοίρες το τιμόνι για να διαγράψεις τα τόξα τους.Μόλις σού πεί ο Κώστας πόσες στροφές έχει τό δικό του από άκρη σέ άκρη,θά καταλάβεις.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Προφανώς όταν λες γρήγορη κρεμαγιέρα αναφέρεσαι σε αγωνιστικά ή σπορ αυτοκίνητα γιατί στα καθημερινά μας με τρις περίπου στροφές από άκρη σε άκρη είναι πολύ βολική τεχνική. Φυσικά δεν χρησιμοποιείται για ελαφριές στροφές όπου στρίβεις λίγες μοίρες το τιμόνι για να διαγράψεις τα τόξα τους.
Μόλις σού πεί ο Κώστας πόσες στροφές έχει τό δικό του από άκρη σέ άκρη,θά καταλάβεις.
Κώστα ρίξε τα. Πόσες στροφές;
-
2.2
Ti σημαίνει αυτό: Στην Κ1 των Μεγάρων το τιμόνι φτάνει το πολύ στις 120 μοίρες από τη θέση της ευθείας. Σε δρόμο, αν χρειαστεί σε μια στροφή να αλλάξω λαβή αυτό σημαίνει ότι πρόκειται πρακτικά για φουρκέτα, οπότε έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να αλλάξω λαβή αλλά τότε προτιμώ το σταύρωμα αφού η ταχύτητα είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλή.
ΥΓ: Τα ίδια ισχύουν και για τη Σουντ παρόλο που έχει 3.75 στροφές από άκρη σε άκρη (χωρίς υποβοήθηση) γιατί λόγω μεγάλου κάμπερ των μπροστινών τροχών το τιμόνι είναι πολύ γρήγορο μέχρι και 120 μοίρες από την ευθεία και μετά 'μακραίνει' η σχέση στριψίματος τιμονιού/αμαξώματος.
-
Position Pressure
Front Wheel Drive
Front
35-45 psi
Rear
30-40 psiFront Engine/Rear Drive
Front
35-45 psi
Rear
30-40 psiRear Engine/Rear Drive
Front
35-45 psi
Rear
35-40 psiAυτά,από τό tirerack.com,γιά χρήση πίστας.
Στό ίδιο σάιτ,λέει ότι,γιά βροχή αυξάνουμε τήν πίεση κατα 6-10 psi!!! -
Adjustment..................decrease understeer..........decrease oversteer
Front Tire Pressure.................Higher........................Lower
Rear Tire Pressure.................Lower..........................Higher
Front Tire Section...................Larger........................Smaller
Rear Tire Section...................Smaller........................Larger
Front Wheel Camber...........More Negative.............More Positive
Rear Wheel Camber............More Positive.............More Negative
Front Wheel Toe..................Toward Toe-Out.........Toward Toe-In
Rear Wheel Toe...................Toward Toe-In...........Toward Toe-Out
Front Wheel Caster...............More Positive..............More Negative
Front Springs........................Soften.........................Stiffen
Rear Springs.........................Stiffen..........................Soften
Front Anti-sway Bar...........Soften (Thinner)...........Stiffen (Thicken)
Rear Anti-sway Bar............Stiffen (Thicker)............Soften (Thinner)
Weight Distribution..............More Rearward.............More ForwardΑπό τό ίδιο σάιτ καί πάλι.
Y.Γ. Λέγοντας Tire Section,τί εννοούμε; -
Tire Section είναι το φάρδος του ελαστικού
Αντρέα , καλά έκανες και τα έβαλες , όποιος θέλει μπορεί να ανατρέχει αμέσως
-
Βασίλη,αυτό τό σάιτ,έχει πάρα πολλές πληροφορίες.Ψιλοδυσκολεύομαι μέ τά Αγγλικά βέβαια,αλλά τό παλεύω!!!
Τό καλό είναι ότι έχω υλικό γιά πολλές μέρες!!! -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
2.2Ti σημαίνει αυτό: Στην Κ1 των Μεγάρων το τιμόνι φτάνει το πολύ στις 120 μοίρες από τη θέση της ευθείας. Σε δρόμο, αν χρειαστεί σε μια στροφή να αλλάξω λαβή αυτό σημαίνει ότι πρόκειται πρακτικά για φουρκέτα, οπότε έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να αλλάξω λαβή αλλά τότε προτιμώ το σταύρωμα αφού η ταχύτητα είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλή.
ΥΓ: Τα ίδια ισχύουν και για τη Σουντ παρόλο που έχει 3.75 στροφές από άκρη σε άκρη (χωρίς υποβοήθηση) γιατί λόγω μεγάλου κάμπερ των μπροστινών τροχών το τιμόνι είναι πολύ γρήγορο μέχρι και 120 μοίρες από την ευθεία και μετά 'μακραίνει' η σχέση στριψίματος τιμονιού/αμαξώματος.
2.2 στροφες εχει η εργοστασιακη κρεμαγιερα της 147;;;
Μπραβοοο!Τι να πω κ εγω με 4 απο ακρη σε ακρη!
Ηθελα να βρω την αγωνιστικη της TRW αλλα δεν ξερω που θα επικοινωνησω με τα κεντρικα στο εξωτερικο αλλα δεν βρηκα κατι στο internet. (καμια ιδεα κανεις; )Στο επομενο track day θα βαλω στα λαστιχα αζωτο! Ειμαι πολυ περιεργος να δω αν θα υπαρχει διαφορα στην συμπεριφορα του ελαστικου στην πιστα. Εχει χρησιμοποιησει ποτε κανεις; Υποτιθεται οτι η πιεση του ελαστικου μενει σταθερη ή ανεβαινει ελαχιστα.
Παντως για οποιον θελει να πηγαινει συχνα στη πιστα, οπως εχουμε πει πολλες φορες, μια 4αδα εστω κ παλια αγωνιστικα λαστιχα με 4 ζαντουλες ειναι μια πολυ καλη λυση για να μην καταπονουνται τα καθημερινης μας χρησης. Επισης κ ενα σετ καλυτερα τακακια νομιζω οτι κ αυτα θα εξυπηρετουσαν πολυ τον σκοπο αυτο μια κ η αντοχη τους μεγαλυτερη κατω απο οριακες συνθηκες.
-
Ωραιες οι συμβουλες....
Μας ανοιγουν την ορεξη....
Ακους προεδρε??? -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Παντως για οποιον θελει να πηγαινει συχνα στη πιστα, οπως εχουμε πει πολλες φορες, μια 4αδα εστω κ παλια αγωνιστικα λαστιχα με 4 ζαντουλες ειναι μια πολυ καλη λυση για να μην καταπονουνται τα καθημερινης μας χρησης. Επισης κ ενα σετ καλυτερα τακακια νομιζω οτι κ αυτα θα εξυπηρετουσαν πολυ τον σκοπο αυτο μια κ η αντοχη τους μεγαλυτερη κατω απο οριακες συνθηκες.
Εγώ είμαι τής γνώμης,όποιος πηγαίνει συχνά στήν πίστα,νά μήν προτιμάει τά μεταχειρισμένα αγωνιστικά λάστιχα,αλλά μία τετράδα καινούρια 'δρόμου',καί ο λόγος είναι ο εξής:Τά αγωνιστικά λάστιχα,ώς συνήθως είναι μαλακές γόμες,πού ναί μέν,αποδίδουν πολύ καλά στήν άσφαλτο τών Ε.Δ.,αλλά στήν πίστα καταστρεφονται ΑΜΕΣΩΣ.
Yokohama 048 Medium πού είχα αγοράσει,στοίχισαν 500 ευρώ (195-50/15) καί άντεξαν μόλις 400 χιλιόμετρα στήν πίστα.Τά Re-720 πού φοράω,αντέχουν σχεδόν 600 χιλιόμετρα καί στοιχίζουν λιγότερο από τά μισά.Φυσικά,είναι περίπου δύο δευτερόλεπτα αργότερα στό γύρο,αλλά,δέν μπορούμε νά τά έχουμε καί όλα.
Τό συμπέρασμά μου,τελικά,όσο πηγαίνουμε γιά νά μάθουμε τήν πίστα καί νά διασκεδάσουμε,πάμε μέ λάστιχα 'δρόμου'.Αν κάποτε θελήσουμε νά ασχοληθούμε μέ απόλυτους χρόνους,ψάχνουμε γιά σλίκ σέ Hard ή Extra-Hard γόμα.
Καί όποιος ξέρει ποιά εταιρία έχει τέτοια λάστιχα,άς μού το πεί. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγώ είμαι τής γνώμης,όποιος πηγαίνει συχνά στήν πίστα,νά μήν προτιμάει τά μεταχειρισμένα αγωνιστικά λάστιχα,αλλά μία τετράδα καινούρια 'δρόμου',καί ο λόγος είναι ο εξής:Τά αγωνιστικά λάστιχα,ώς συνήθως είναι μαλακές γόμες,πού ναί μέν,αποδίδουν πολύ καλά στήν άσφαλτο τών Ε.Δ.,αλλά στήν πίστα καταστρεφονται ΑΜΕΣΩΣ.
Yokohama 048 Medium πού είχα αγοράσει,στοίχισαν 500 ευρώ (195-50/15) καί άντεξαν μόλις 400 χιλιόμετρα στήν πίστα.Τά Re-720 πού φοράω,αντέχουν σχεδόν 600 χιλιόμετρα καί στοιχίζουν λιγότερο από τά μισά.Φυσικά,είναι περίπου δύο δευτερόλεπτα αργότερα στό γύρο,αλλά,δέν μπορούμε νά τά έχουμε καί όλα.
Τό συμπέρασμά μου,τελικά,όσο πηγαίνουμε γιά νά μάθουμε τήν πίστα καί νά διασκεδάσουμε,πάμε μέ λάστιχα 'δρόμου'.Αν κάποτε θελήσουμε νά ασχοληθούμε μέ απόλυτους χρόνους,ψάχνουμε γιά σλίκ σέ Hard ή Extra-Hard γόμα.
Καί όποιος ξέρει ποιά εταιρία έχει τέτοια λάστιχα,άς μού το πεί.Να σου πω την αληθεια εχω μια 4αδα Michelin SB11 τα πηρα €200 σε πολυ καλη κατασταση τα εχω καταυεχαριστηθει κ εχουν μπολικη ζωη ακομα. (αν εξαιρεσεις το ενα που το ειχα εμπρος αριστερα κ που τελικα το εβαλα πισω δεξια γιατι μπηκα στην πιστα με πολυ χαμηλες πιεσεις με αποτελεσμα να δυσανασχετησει λιγο!!!).
Επισης μπλοκαρουν δυσκολοτερα βοηθωντας ακομα κ στο λαθος κ βεβαια δινουν περισσοτερη προσφυση συνηθως (σε συγκριση μ ενα μετρια καλουτσικο δρομου).
Παντως γενικοτερα πιστευω στην μια εξτρα 4αδα γιατι μπορεις να τα λυωσεις να κανεις οτι θες χωρις να εχεις το αγχος οτι μ αυτα θα κυκλοφορησεις κ στον δρομο. -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Στο επομενο track day θα βαλω στα λαστιχα αζωτο! Ειμαι πολυ περιεργος να δω αν θα υπαρχει διαφορα στην συμπεριφορα του ελαστικου στην πιστα. Εχει χρησιμοποιησει ποτε κανεις; Υποτιθεται οτι η πιεση του ελαστικου μενει σταθερη ή ανεβαινει ελαχιστα.
Έβαλα άζωτο με την αλλαγή ελαστικών και πραγματικά δεν υπάρχει καμμία αλλάγή πίεσης σε καθημερινες συνθήκες. Στην πίστα δεν το έχω βάλει ακόμη (άντε ρε κούκ ), ο Βασίλης μπορεί να πει. Στο δρόμο πάντως δεν βλέπω καμμία διαφορά 'άνεσης' που είχε ειπωθεί σε άλλο θέμα για το άζωτο.
ΥΓ Ναι, Κλεισθένη, 2,2 στροφές!
-
Ε,φυσικά είναι καί στό πώς οδηγεί κανείς στήν πίστα,τό πόσο γρήγορα θά 'φάει' τά λάστιχα Κλεισθένη.Εγώ πάντως,τά 'τρώω' ψιλογρήγορα.
Πές μου γιά τά μισλέν,τί γόμα καί τί διάσταση είναι;
Οσο γιά δεύτερη τετράδα,θά συμφωνήσω απόλυτα,μιάς καί έχω δύο 'δεύτερες' τετράδες. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ε,φυσικά είναι καί στό πώς οδηγεί κανείς στήν πίστα,τό πόσο γρήγορα θά 'φάει' τά λάστιχα Κλεισθένη.Εγώ πάντως,τά 'τρώω' ψιλογρήγορα.
Πές μου γιά τά μισλέν,τί γόμα καί τί διάσταση είναι;
Οσο γιά δεύτερη τετράδα,θά συμφωνήσω απόλυτα,μιάς καί έχω δύο 'δεύτερες' τετράδες.Οπωσδηποτε εχει να κανει κ με την χρηση! Εννοειται!
Τα SB11 ειναι slick μεσαια γομα διασταση 15/53/13 -
Ααααχ, ζηλεύω τις 2.2 στροφές... Αν και με τις 2.9 του το Xsara δεν έχει υπερβολικά μακρυά κρεμαγιέρα, παρόλα αυτά έψαχνα να βάλω αυτή του δίλιτρου με 2 στροφές από άκρη σε άκρη... Αλλά το κόστος ήταν δυσανάλογα μεγάλο του αποτελέσματος...
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Ααααχ, ζηλεύω τις 2.2 στροφές... Αν και με τις 2.9 του το Xsara δεν έχει υπερβολικά μακρυά κρεμαγιέρα, παρόλα αυτά έψαχνα να βάλω αυτή του δίλιτρου με 2 στροφές από άκρη σε άκρη... Αλλά το κόστος ήταν δυσανάλογα μεγάλο του αποτελέσματος...Νίκο,τό τράνζιτ μου,έχει 5,5 στροφές από άκρη σέ άκρη.Αν σέ βάλω νά τό οδηγήσεις,μόλις μπείς στό Ξαρά,θά σού φανεί σάν φόρμουλα!!!
-
Μπορείς αντ'αυτού να προσπαθήσεις να μεγαλώσεις το κάμπερ μπροστά -ίσως με χαμηλωματάκι- σε συνδυασμό με μεγαλύτερη απόκλιση στους μπροστινούς τροχούς. Θα γίνει πιο γρήγορο το τιμόνι γύρω από τη θέση της ευθείας.
Disclaimer: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει η Xsara σε τέτοιο setup. Αν δεν είναι αναστρέψιμο άστο καλύτερα.
-
Κώστα, καλό ακούγεται, αλλά έχω αποφασίσει να μην κάνω καμία αλλαγή στο setup του αυτοκινήτου. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά από τη μία τα περιορισμένα οικονομικά, από την άλλη η έλλειψη ολοκληρωμένων και ασφαλών λύσεων, προτιμώ να μη γίνω εγώ πειραματόζωο του κάθε μάστορα.
Οδηγος χρησης πολιτικου αυτοκινητου για οδηγηση σε πιστα.