-
Α-ΨΟ-ΓΟΣ ο Τέο!!!
-
Άψογος θα είμαι όταν σε καταφέρω να κατέβεις στα Μέγαρα για δια ζώσης γνωριμία, αν και η ενδεχόμενη άνοδός μου στις Σέρρες για περαιτέρω εμβάθυνση των γνώσεών μου στο 'πολεμικό' πεδίο της Β. Ελλάδας δεν αποκλείεται καθόλου! . Μένει να δούμε ποιο από τα δυο θα συμβεί πρώτο!
Σε κάθε περίπτωση θα χαρώ τα μάλα, που λέει και ο βυζαντινολόγος στην TV, να σε γνωρίσω και να χαρούμε από κοινού την καταγραφή των γυρολογίων μας!!!!
-
Αγαπητε theo 111r,
Πολυ σωστα τα λες και συμπληρωνοντας και διευκρινιζοντας,καταγραφω:
Η καλυτερη λυση(οχι πολυ εφικτη ομως) ειναι μια βολτιτσα με μοτοσυκλετα που εχει για πλακα τα 230 χλμ.Μετα ολα τα αλλα νομιζεις οτι απλα μετακινουνται!!!!!
Οσο για την προσαρμογη που λες ,οταν οδηγουσα ψιλομαπες και μετα πηρα ενα αυτοκινητο που ειχα καλο κρατημα(σε συγκριση με αυτα που οδηγουσα) στην αρχη δεν μπορουσα να διαννοηθω οτι θα εστριβα με γεματη τριτη εκει που με τα αλλα χαροπαλευα με δευτερη!!!!!
Φυσικα οπως πολυ σωστα αναφερεις, πολυ γρηγορα προσαρμοστικα, αλλα και παλι μου πηρε καποιο χρονο να αποβαλω τις φοβιες μου -
Ο χρήστης MDVQ έγραψε:
Αγαπητε theo 111r,
Πολυ σωστα τα λες και συμπληρωνοντας και διευκρινιζοντας,καταγραφω:
Η καλυτερη λυση(οχι πολυ εφικτη ομως) ειναι μια βολτιτσα με μοτοσυκλετα που εχει για πλακα τα 230 χλμ.Μετα ολα τα αλλα νομιζεις οτι απλα μετακινουνται!!!!!
Οσο για την προσαρμογη που λες ,οταν οδηγουσα ψιλομαπες και μετα πηρα ενα αυτοκινητο που ειχα καλο κρατημα(σε συγκριση με αυτα που οδηγουσα) στην αρχη δεν μπορουσα να διαννοηθω οτι θα εστριβα με γεματη τριτη εκει που με τα αλλα χαροπαλευα με δευτερη!!!!!
Φυσικα οπως πολυ σωστα αναφερεις, πολυ γρηγορα προσαρμοστικα, αλλα και παλι μου πηρε καποιο χρονο να αποβαλω τις φοβιες μουΤην λύση αυτή τη δοκίμασα (μιας και είχα μέχρι προ ολίγων ημερών ένα ΖΧ-9R με 0-200χλμ σε 7.5' !!!) Αυτό δεν ήταν η γνωστή σε όλους εβδομάδα προσαρμογής στο στρατό αλλά δευτερόλεπτα προσαρμογής! Μετά από αυτό, όλα πήγαν μια χαρά! Τα οπτικά νεύρα μου έστελναν τα σήματα στο σωστό time-frame στον εγκέφαλο και δεν είχα κανένα bottelneck!
-
Ο χρήστης theo111r έγραψε:
Άψογος θα είμαι όταν σε καταφέρω να κατέβεις στα Μέγαρα για δια ζώσης γνωριμία, αν και η ενδεχόμενη άνοδός μου στις Σέρρες για περαιτέρω εμβάθυνση των γνώσεών μου στο 'πολεμικό' πεδίο της Β. Ελλάδας δεν αποκλείεται καθόλου! . Μένει να δούμε ποιο από τα δυο θα συμβεί πρώτο!Σε κάθε περίπτωση θα χαρώ τα μάλα, που λέει και ο βυζαντινολόγος στην TV, να σε γνωρίσω και να χαρούμε από κοινού την καταγραφή των γυρολογίων μας!!!!
Η χαρά θά είναι όλη δική μου Τέο.
Πάρε τήν απόφαση,καί ανέβα,γιατί μού φαίνεται πολύ χλωμό τό νά μπορέσω νά κατέβω στό Μέγαρο. -
Μην ξεχνάς ότι κανείς καλός οδηγός δεν βλέπει την ταχύτητα αλλά ουσιαστικά τις στροφές του κινητήρα και τί ταχύτητα έχει στο κιβώτιο.
επιτελους ενας που με νιωθει........
-
...Μην ξεχνάς ότι κανείς καλός οδηγός δεν βλέπει την ταχύτητα αλλά ουσιαστικά τις στροφές του κινητήρα και τί ταχύτητα έχει στο κιβώτιο.
άρα ξέρει και τι ταχύτητα έχει
-
Ας επαναφέρουμε όμως λιγάκι τη συζήτηση στην αρχική της κατεύθυνση, θέτωντας δυο ερωτήματα:
-
Διάβασα κάπου πως η χρήση του φρένου με το αριστερό πόδι αναφέρεται είτε σε οδήγηση ράλλυ (άρα ουσιαστικά αδιάφορη στο δρόμο; ), και κυρίως σε μπροσθιοκίνητα (άντε και κάποια τετρακίνητα αυτοκίνητα με αρχική προσθιοκίνητη κατανομή). Αληθεύει αυτό proto?
-
Θα ήθελα να ρίξουμε και λίγο φως στην τεχνική μύτη-τακούνι (heel and toe) που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αγωνιστική οδήγηση για τα ομαλά κατεβάσματα ταχυτήτων πριν την στροφή. Στις μοτοσυκλέτες είναι εύκολο μιας και το γκάζι, ο συμπλέκτης το φρένο και το κιβώτιο ελέγχονται από διαφορετικά μέλη. Σ'ένα αυτοκίνητο όμως με κανονικό κιβώτιο ταχυτήτων τα πράγματα δυσκολεύουν. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις πάνω στο θέμα αυτό;
-
-
Áò åðáíáöÝñïõìå üìùò ëéãÜêé ôç óõæÞôçóç óôçí áñ÷éêÞ ôçò êáôåýèõíóç, èÝôùíôáò äõï åñùôÞìáôá:- ÄéÜâáóá êÜðïõ ðùò ç ÷ñÞóç ôïõ öñÝíïõ ìå ôï áñéóôåñü ðüäé áíáöÝñåôáé åßôå óå ïäÞãçóç ñÜëëõ (Üñá ïõóéáóôéêÜ áäéÜöïñç óôï äñüìï; ), êáé êõñßùò óå ìðñïóèéïêßíçôá (Üíôå êáé êÜðïéá ôåôñáêßíçôá áõôïêßíçôá ìå áñ÷éêÞ ðñïóèéïêßíçôç êáôáíïìÞ). Áëçèåýåé áõôü proto?
×ùñßò íá åßìáé ï proto áëëÜ áõôü êÜíåé ãéá üëá ôá áõôïêßíçôá ,áñêåß íá îÝñåéò ôé êÜíåéò(÷ñïíéêÜ áíÜëïãá ôçò êáôáíïìÞò âÜñïõò ) Å÷ù äéáâÜóåé êáé Üñèñï ðïõ äçìïó.åéäéêïý ôýðïõ ôï ÷ñçóéìïðïßçóå óå ìéá Ì3 êåñäßæïíôáò 10-15 ÷ëì óôçí ßäéá óôñïöÞ ,ôçí ïðïßá íüìéæå üôé ôçí Ýðáéñíå ïñéáêÜ ..ÂÝâáéá ï äÜóêáëïò Þôáí Öéíëáíäüò ðñþçí Ñáëëõìáí Ðáãêïóìßïõ üíïìá äõóôõ÷þò äå èõìÜìáé .
- Èá Þèåëá íá ñßîïõìå êáé ëßãï öùò óôçí ôå÷íéêÞ ìýôç-ôáêïýíé (heel and toe) ðïõ ÷ñçóéìïðïéåßôáé êáôÜ êüñïí óôçí áãùíéóôéêÞ ïäÞãçóç ãéá ôá ïìáëÜ êáôåâÜóìáôá ôá÷õôÞôùí ðñéí ôçí óôñïöÞ. Óôéò ìïôïóõêëÝôåò åßíáé åýêïëï ìéáò êáé ôï ãêÜæé, ï óõìðëÝêôçò ôï öñÝíï êáé ôï êéâþôéï åëÝã÷ïíôáé áðü äéáöïñåôéêÜ ìÝëç. Ó'Ýíá áõôïêßíçôï üìùò ìå êáíïíéêü êéâþôéï ôá÷õôÞôùí ôá ðñÜãìáôá äõóêïëåýïõí. Ðïéåò åßíáé ïé äéêÝò óáò óêÝøåéò ðÜíù óôï èÝìá áõôü;
ÁñêåôÜ êáëÞ óêÝøç áëëÜ ðñÝðåé íá ñõèìßóåéò êáé ôï ýøïò ôùí ðåíôÜë (ôïõëÜ÷éóôïí ãêÜæé -öñÝíï íá åßíáé óôï ßäéï åðßðåäï) áëëßùò ôï áðïôÝëåóìá îåíåñþíåé êáé áðïãïçôåýåé
ÐåñáóôéêÜ êáé ôïõ áóôñáãÜëïõ Ýóôù êáé êáèõóôåñçìÝíá -
αν και λενε οτι στα καινουργια κιβωτια δεν χρειαζεται αυτη η τεχνικη , θα ελεγα οτι πραγματικα ειναι κατι που αξιζει(περισοτερο θα ελεγα απο το φρενο με αριστερο) ........ απλα οπως ειπε και ο gskrmou πρεπει τα πενταλ να ειναι στο ιδανικο υψος και αποσταση μεταξυ τους.......πραγμα που δυστυχως δεν το συναντας ευκολα σε αυτοκινητα δρομου....
-
Ο χρήστης gskarmou έγραψε:
...πρέπει να ρυθμίσεις και το ύψος των πεντάλ (τουλάχιστον γκάζι -φρένο να είναι στο ίδιο επίπεδο) αλλίως το αποτέλεσμα ξενερώνει και απογοητεύειΤέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζω με το 111R, όπου τα πεντάλ είναι αλφαδιασμένα . Βέβαια, έχοντας πλέον ABS & Servo το φρένο απέκτησε μια νεκρή διαδρομή περίπου 1-2 πόντων, γεγονός το οποίο σε σχέση με τα παλαιότερα Elise ξενίζει (εκεί όσο πατούσες τόσο έπιανε το φρένο. Άρα είχες την ευκολία να αφήνεις το πόδι σου πάνω στο φρένο και με το πλαϊνό να γκαζώνεις ελαφρά προκειμένου να προετοιμάζεις τις στροφές του κινητήρα για το κατέβασμα ταχύτητας -το αποκαλούμενο blipping που κάνουν πλέον από μόνα τους τα Selespeed, SMG, e-gear, Cambiocorsa, κλπ ηλεκτρουδραυλικά κιβώτια ταχυτήτων-).
Τώρα λοιπόν πρέπει να έχω το μετέωρο βήμα του πελαργού στο κατέβασμα. Πρέπει μεν να βάλεις το πόδι σου στο φρένο, πρέπει επίσης να είναι προγραμματισμένο από τον εγκέφαλο να πατήσει το πεντάλ, αλλά πρέπει και να συνυπολογίζεις πλέον τo 'μαξιλαράκι' της μικρής αυτής νεκρής διαδρομής. Για να παιδευόμαστε το έκαναν; Πάντως πολύ στο εξωτερικό ελπίζουν πως θα η Lotus θα στείλει υπόμνημα στα κατά τόπους συνεργεία με υποδείξεις βελτίωσης της αίσθησης του φρένου.Κατά τ'άλλα από φρένα δεν πάει άσχημα: 100-0χλμ: 28,5μ! (Ναι! 2 είναι και όχι 3 ή 4 μπροστά από το 8,5!!! )
Περαστικά και του αστραγάλου έστω και καθυστερημένα
Ευχαριστώ! και αναμένω να είμαι σύντομα σε θέση να σ'ευχαριστήσω και από κοντά, σε κάποια πιθανή εξόρμηση στα Μέγαρα!
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
...αν και λενε οτι στα καινουργια κιβωτια δεν χρειαζεται αυτη η τεχνικη...Ναι τα σύχρονα ηλεκτροϋδραυλικά κιβώτια δεν το χρειάζονται γιατί ο 'εγκέφαλός' τους έχει προγραμματιστεί να πατάει σε κλάσμα δευτερολέπτων λίγο το γκάζι και έτσι να μην μπλοκάρουν οι τροχοί κίνησης σε ενδεχόμενο απότομο κατέβασμα και αποσταθεροποιηθεί το αυτοκίνητο.
Μάλιστα στην Enzo, όχι μόνο ανεβαίνουν λίγο οι στροφές, αλλά μέσα σε 150msec, και ανεβάζει τις στροφές, και σκληραίνει τις αναρτήσεις, και ρυθμίζει την κατανομή του διαφορικού βάσει των διαφόρων αισθητήρων! Ουπς, το ξέχασα! Αλλάζει και ταχύτητα!Και όλα αυτά μέσα σε 0,15', 1,5 δέκατο, 15 εκατοστά , 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου,πείτε το όπως θέλετε. Η Έντζο μόνο τόσο χρειάζεται!!!!!
-
...πρέπει να ρυθμίσεις και το ύψος των πεντάλ (τουλάχιστον γκάζι -φρένο να είναι στο ίδιο επίπεδο) αλλίως το αποτέλεσμα ξενερώνει και απογοητεύει
Τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζω με το 111R, όπου τα πεντάλ είναι αλφαδιασμένα . Βέβαια, έχοντας πλέον ABS & Servo το φρένο απέκτησε μια νεκρή διαδρομή περίπου 1-2 πόντων, γεγονός το οποίο σε σχέση με τα παλαιότερα Elise ξενίζει (εκεί όσο πατούσες τόσο έπιανε το φρένο. Άρα είχες την ευκολία να αφήνεις το πόδι σου πάνω στο φρένο και με το πλαϊνό να γκαζώνεις ελαφρά προκειμένου να προετοιμάζεις τις στροφές του κινητήρα για το κατέβασμα ταχύτητας -το αποκαλούμενο blipping που κάνουν πλέον από μόνα τους τα Selespeed, SMG, e-gear, Cambiocorsa, κλπ ηλεκτρουδραυλικά κιβώτια ταχυτήτων-).
Ρε παλικάρια, πως κάνεις μύτη-τακούνι με παπούτσι Νο. 45 ή 46 ? Ο μόνος τρόπος που έχω βρει είναι αυτός που λέει ο theo111r, δηλ. η δεξιά άκρη του παπουτσιού (και όχι το τακούνι, διότι απλά δεν χωράει) στο γκάζι και το υπόλοιπο παπούτσι στο φρένο. Ομως βρίσκω πως η συγκεκριμένη τεχνική στερείται ακρίβειας και ως προς το φρένο και ως προς το γκάζι
-
re theo 28,5 μετρα??? αλεξιπτωτο πετας???
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ρε παλικάρια, πως κάνεις μύτη-τακούνι με παπούτσι Νο. 45 ή 46 ? Ο μόνος τρόπος που έχω βρει είναι αυτός που λέει ο theo111r, δηλ. η δεξιά άκρη του παπουτσιού (και όχι το τακούνι, διότι απλά δεν χωράει) στο γκάζι και το υπόλοιπο παπούτσι στο φρένο. Ομως βρίσκω πως η συγκεκριμένη τεχνική στερείται ακρίβειας και ως προς το φρένο και ως προς το γκάζιΌπως ακριβώς κάνεις και με 47 νούμερο! LOL
Όσο μεγαλώνει το νούμερο, τόσο πιο εύκολα το κάνεις με το πλαϊνό του παπουτσιού!
Όσο για την ακρίβεια, όπως το υπαινίχθηκα και εγώ νωρίτερα, είναι απλά θέμα εξάσκησης! Στην αρχή είχα και εγώ πρόβλημα, αλλά μετά από λίγο συνηθίζεις...
Keep going, που λέει και ο Johnnie!
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
re theo 28,5 μετρα??? αλεξιπτωτο πετας???Όχι AP μπρος και Brembo πίσω έχω μόνο
-
Η τεχνική του φρένου με το αριστερό ξεκίνησε στα προσθιοκίνητα Group B.
Χρησιμοποιείτο βασικά σε οδοστρώματα με χαμηλό συντελεστή τριβής.
Επειδή αυτά τα αυτοκίνητα είχαν πολύ μεγάλη ιπποδύναμη μπορούσαν (μαζί με το πάτημα του γκαζιού και την κατάλληλη ρύθμιση των φρένων) να ελέγχουν καλύτεροι οι οδηγοί την πορεία του αυτοκινήτου.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν πατάμε φρένο με το αριστερό προσομοιώνουμε ένα μπλοκέ διαφορικό μπροστά (αφού στην ουσίο προσπαθούμε να εξομοιώσουμε τις ταχύτητες των εμπρός τροχών), ταυτόχρονα μεταφέρουμε κάποιο βάρος προς τα εμπρός και επιπλέον μειώνουμε το πάτημα των πίσω.
Η διαφορά με το άφημα του γκαζιού είναι ότι οι δυνάμεις επιβράδυνσης δεν επιβαρύνουν την πρόσφυση των εμπρός μόνο τροχών αλλά και των πίσω!
Έτσι δεν χαραμίζουμε πλευρική πρόσφυση χάρειν την διαμήκους επιβράδυνσης μόνο εμπρός αλλά και πίσω.
Αυτό αν συνδιαστεί με το λιγότερο πάτημα των πίσω τροχών σε ένα προσθιοκίνητο (λόγω της κατανομής βάρους) και επιπλέον με την περίσσεια δύναμης που είχαν αυτά τα αυτοκίνητα (που μπορούσε να εκμηδενίσει την επίδραση του φρένου στους εμπρός τροχούς) μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η κίνηση αυτή αυξάνει κατά πολύ την ευελιξία των αυτοκινήτων αυτών σε αυτά τα εδάφη.Όμως το φρένο με το αριστερό χρησιμοποιείται πολύ και στην F1. Εκεί χρησιμοποιείται αφενός για να επιταχυνθεί και να εξομαλυνθεί η μετάβαση από το γκάζι στο φρένο (και αντίστοιχα η μεταφορά φορτίου από πίσω εμπρός και αντίστροφα), αφετέρου για ζύγισμα του αυτοκινήτου με το γκάζι.
Αντίθετα με τα προσθιοκίνητα Group B τα μονoθέσια δεν έχουν πρόσφυση στον εμπρός άξονα κατά την επιτάχυνση. Με το ζύγισμα του φρένου και του γκαζιού είναι καλύτερος ο έλεγχος.Και τώρα θα μου πείτε...
Χρησιμεύει στα καθημερινά αυτοκίνητα;
Στα κεντρομήχανα αρκετά για τους ίδιους λόγους για τους οποίους χρησιμεύει και στην F1.
Στα πισωκίνητα σε μία πλαγιολίσθηση μπορούμε πατώντας το φρένο (και ενώ δεν αφήνουμε το γκάζΙ) να κλείσουμε την τροχιά του αυτοκινήτου (ενώ πλαγιολισθαίνουμε) πατώντας το φρένο με το αριστερό. Αυτό είναι ακόμα πιο χρήσιμο αν δεν έχουμε μπλοκέ αλλά έχουμε πολύ δύναμη και υποστροφικό στήσιμο.
Στα προσθιοκίνητα μένει μόνο το κέρδος που προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις. Η ομαλότητα και η ταχύτητα της μετάβασης από την επιτάχυνση στην επιβράδυνση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καμπές πολλών km/h όπου δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι το αμάξι μπορεί να μπει με τα 'όσα'.
Εκεί έχοντας το αριστερό πόδι στο φρένο μπορούμε, αν δούμε τα σκούρα, να πατήσουμε φρένο με το αριστερό (χωρίς να αφήσουμε το γκάζι) και να κλείσει το αμάξι την τροχιά του χωρίς να γυρίσει έντονα από τη μεταφορά φορτίου.
Δλδ το φρενάρισμα με το αριστερό μας δίνει τσαμπουκά στα οριακά περάσματα ανοιχτών καμπών (μέχρι να τους πάρουμε τον αέρα!! ). -
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Η τεχνική του φρένου με το αριστερό ξεκίνησε στα προσθιοκίνητα Group B.Άρα καλά θυμόμουν ότι left-foot braking έβλεπα στα κατάστιχα των σχολών οδήγησης για rally και μόνο!
Όμως το φρένο με το αριστερό χρησιμοποιείται πολύ και στην F1. Εκεί χρησιμοποιείται αφενός για να επιταχυνθεί και να εξομαλυνθεί η μετάβαση από το γκάζι στο φρένο (και αντίστοιχα η μεταφορά φορτίου από πίσω εμπρός και αντίστροφα), αφετέρου για ζύγισμα του αυτοκινήτου με το γκάζι.
Αντίθετα με τα προσθιοκίνητα Group B τα μονoθέσια δεν έχουν πρόσφυση στον εμπρός άξονα κατά την επιτάχυνση. Με το ζύγισμα του φρένου και του γκαζιού είναι καλύτερος ο έλεγχος.Αν τα Group B θεωρούνταν οι θεοί του χώματος στα χρόνια τους, απέχοντας μακράν από τα καθημερινά (ακόμα και τετρακίνητα) αμάξια, το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα οποιαδήποτε μονοθέσια των οποίων η αναλογία κιλών ανά ίππο καθώς και το γενικότερο στήσιμό τους και αεροδυναμική τους είναι τέτοια που απέχει κατά πολύ από τα γήινα αμάξια!
Και τώρα θα μου πείτε...
Χρησιμεύει στα καθημερινά αυτοκίνητα;
Στα κεντρομήχανα αρκετά για τους ίδιους λόγους για τους οποίους χρησιμεύει και στην F1.
Στα πισωκίνητα σε μία πλαγιολίσθηση μπορούμε πατώντας το φρένο (και ενώ δεν αφήνουμε το γκάζΙ) να κλείσουμε την τροχιά του αυτοκινήτου (ενώ πλαγιολισθαίνουμε) πατώντας το φρένο με το αριστερό. Αυτό είναι ακόμα πιο χρήσιμο αν δεν έχουμε μπλοκέ αλλά έχουμε πολύ δύναμη και υποστροφικό στήσιμο.
Στα προσθιοκίνητα μένει μόνο το κέρδος που προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις. Η ομαλότητα και η ταχύτητα της μετάβασης από την επιτάχυνση στην επιβράδυνση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καμπές πολλών km/h όπου δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι το αμάξι μπορεί να μπει με τα 'όσα'.
Εκεί έχοντας το αριστερό πόδι στο φρένο μπορούμε, αν δούμε τα σκούρα, να πατήσουμε φρένο με το αριστερό (χωρίς να αφήσουμε το γκάζι) και να κλείσει το αμάξι την τροχιά του χωρίς να γυρίσει έντονα από τη μεταφορά φορτίου.
Δηλ. το φρενάρισμα με το αριστερό μας δίνει τσαμπουκά στα οριακά περάσματα ανοιχτών καμπών (μέχρι να τους πάρουμε τον αέρα!! ).Είναι προφανές ότι το να αναπτύξουμε την ευαισθησία και τη εγρήγορση του αριστερού ποδιού προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στο φρένο στις περιπτώσεις τις οποίες αναφέρεσαι, απαιτεί πολύ μεγάλη εξάσκηση! Γιατί το θέμα δεν είναι απλά να καταλάβουμε (που αυτό το έκανες πολύ καλά, btw ) την αρχή λειτουργίας της πρακτικής του φρεναρίσματος με το αριστερό πόδι σε κάθε είδους μετάδοση της κίνησης σ'ένα αυτοκίνητο, αλλά το πώς θα μπορέσει ένας οδηγός να το κάνει δεύτερη φύση του αριστερού του ποδιού! Και αυτό, απ'ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και χρόνο θέλει και δεν μπορεί να δοκιμάζεται εις βάρος της ασφάλειας τόσο της δικής μας όσο και των διερχόμενων οδηγών.
Επίσης από την περιγραφή που έκανες σε κάθε είδους στήσιμο αρχίζω και διακρίνω τις γενικότερες αρχές και τους τρόπους με τους οποίους επενεργεί ένα σύστημα ESP, VDC, κλπ συναφή γκάτζετ του ελέγχου της ευστάθειας ενός αυτοκινήτου, και δεν σου κρύβω ότι αρχίζει και μου αρέσει το οξύμωρο στο οποίο περιστασιακή υποκύπτουν κάποιοι οδηγοί.
Από τη μια πλευρά δηλ. αρεσκόμαστε να μαθαίνουμε για τεχνικές οδήγησης (αλά ESP), από την άλλην πλευρά όμως αποτασσόμεθα τον ESP-VDC Σατανά (Αχ! τί έχει ακούσει αυτή η Alfa gia to VDC της!) που 'χτυκιώνει' (κατ'αυτούς) τα τελευταία μοντέλα αυτοκινήτων και δεν επιτρέπει να τον άρτι αποφοιτήσαντα από τις Ελληνικές σχολές οδήγησης και ανάδειξης παγκοσμίου βεληνεκούς πρωταθλητών να εφαρμόζει αυτές τις τεχνικές από μόνος του, ως άλλος ένας Blonqvist σε Audi Quattro Group B στην super-ειδική των 1000 Ηλιθίων-Λιμνών Λιμανάκια-Γλυφάδα(και ας έχει το όποιο καθημερινό ΙΧ), και να κινείται σε κάθε δρόμο και Εθνική Οδό, με τουπέ δεκά Kankunen!, χωρίς να υπολογίζει μήτε το οδόστρωμα, διερχόμενους οδηγούς, και καταστάσεις, ούτε καν τον ίδιο του τον 'άσχετο' και υπερφίαλο οδηγικά εαυτό!!!, παρά μόνο το πού θα βρει την πιο φτηνή βενζίνη, το γιατί έχουν φθαρεί τα ελαστικά του στα 60.000χλμ και λοιπά ευτράπελα
Αναγνωρίζω την γνήσια πρόθεση των περισσοτέρων ίσως από δω μέσα να μάθουμε (ακόμα και να εφαρμόζουμε)κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα στην οδήγησή μας αλλά δυστυχώς η καθημερινότητα που ζούμε μας υποδεικνύει πως διατρέχουμε καθημερινά τον κίνδυνο να συναντήσουμε τέτοιους οδηγούς στο διάβα μας.Σ'ευχαριστώ πάντως που μου έδωσες να καταλάβω με απλά λόγια το πώς θα μπορούσα να επωφεληθώ αυτής της τεχνικής εφαρμόζωντας την στην οδήγηση της Elise. Αμφιβάλλω όμως στο κατά πόσο θα μου δοθούν οι ευκαιρίες να εξασκηθώ διεξοδικά σε αυτήν την τεχνική, ακόμα και όταν κρατάω στα χέρια μου τέτοιο τιμόνι.
Κατ'εμέ, η οδήγηση δεν αποτελεί τόσο για μένα όσο και για την τεράστια πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο forum επαγγελματική ιδιότητα, ώστε να εξασκούμαστε 24/7 σε προχωρημένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από κάθε επαγγελματία ή σοβαρό ερασιτέχνη αγωνιζόμενο σε κάθε στροφή κάθε ράλλυ ή σιρκουϊτ στο οποίο συμμέτεχει για χρόνια).
Αν βρεθώ ή αν θέσω ποτέ τον εαυτό μου σε κατάσταση τόσο οριακή ώστε οι εγκεφαλικές μου συνάψεις να στείλουν το ηλεκτρο-χημικό μύνημα για τον έλεγχο του φρένου στο αριστερό αντί το δεξί πόδι το οποίο και καλείται να το ελέγχει στο 99,999999% των περιπτώσεων, έχει καλώς, και μάλλον θα έχω πετύχει τον στόχο. Ειδάλλως για όλες τις άλλες περιπτώσεις, ας χρησιμοποιήσουμε τον απλό κοινό νου μας ώστε να προλαμβάνουμε οριακές καταστάσεις. -
Τάδε έφη ο γράφων και όχι ο Βασίλης!Στο δια ταύτα όμως! Η άποψή μου περί του θέματος είναι πως κάθε ευρώ που δίνεις στην βελτίωση του αυτοκινήτου σου δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ αξία, όταν δεν έχεις προσφέρει στον εαυτό σου την απαραίτητη οδηγική επιμόρφωση προκειμένου να το απολαύσεις στο έπακρον (κάτω πάντα από ασφαλείς συνθήκες, που εξασφαλίζουν και εμάς και τους λοιπούς διερχόμενους οδηγούς!).
Το να 'σκάσει' λοιπόν κάποιος ένα σεβαστό ποσό για ζαντολάστιχα, αναρτήσεις, μηχανικές βελτιώσεις, μπάκετ, κλπ συναφή) δεν θα τον κάνει καλύτερο οδηγό, μόνο την εικόνα του αυτοκινήτου και τον εγωισμό του θα φουσκώσει, από τη στιγμή που οι οδηγική του κατάρτιση δεν απέχει καθόλου από την αντίστοιχη που έχει λάβει κάθε άλλος οδηγός, πάρα μόνο.
Έχω άδικο βρε παιδιά;
Welcome back Theo κ περαστικα (καταγιστηκα τα post σου )!
Δεν εχεις αδικο σ αυτα που λες κ ισα ισα ειμαι πολυ συμφωνος. Με μια διαφορα. Αλλο να εχεις ενα αυτοκινητο ετοιμο να σου κανει τις χαρες (ή αρκετες απ αυτες) κ αλλο να εχεις κατι μετριο που προσπαθεις να το βελτιωσεις για να σου κανει καποιες χαρες. Κ αυτο για να σου επιτρεψει να κινηθεις πιο γρηγορα με ασφαλεια κ με γνωμωνα την οδηγικη βελτιωση!
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Η τεχνική του φρένου με το αριστερό ξεκίνησε στα προσθιοκίνητα Group B.Νομιζω αρκετα νωριτερα επι εποχης Saab με Μπλομκβιστ ή κανω λαθος?
Προβληματισμοί επί της τεχνικής της γρήγορης οδήγησης