-
Δεν νομίζω ότι οι ηλικιωμένοι αδιαφορούν για τους γύρω τους και γι αυτό συνεχίζουν να οδηγούν.
Πιστεύω ότι απλά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι γέρασαν, όπως ακριβώς ο μεθυσμένος δεν θέλει να παραδεχτεί ότι μέθυσε, ο τρελός ότι τρελάθηκε κι εγώ ότι πάχυνα...
-
Οι ηλικιωμένοι γενικά, όχι. Η συγκεκριμένη κυρία μάλλον ναι. Όταν σε τριγυρίζει ο χάρος ή το εγκεφαλικό/η καρδιά/ένα λιποθυμικό, δεν κάνεις τέτοια εκτός κι αν είσαι ολίγον καθίκι. Γιατί πως αλλιώς θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, όταν λόγω εγωισμού θέτει κάποιος τη ζωή τρίτων σε κίνδυνο;
-
Κατά την γνώμη μου, η οδήγηση , όπως και η χρήση πολλών άλλων μηχανών, δεν είναι δικαίωμα αλλά ΠΡΟΝΟΜΙΟ.
Για τον λόγο αυτό και απαιτείται κάποιος τρόπος ελέγχου απο την πολιτεία του σε ποιόν και υπο ποίους όρους εκχωρείται αυτό το προνόμιο.
Απο κεί και πέρα και το σύστημα προφανώς είναι σάπιο, και νομίζω ότι όλοι έχουμε παραδείγματα διπλωμάτων που έρχονται σπίτι και όχι μόνο για αυτοκίνητο, και εμείς φταίμε.Απο τη στιγμή όμως που άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν ζώα και δεν έχουν συναίσθηση της επίπτωσης των πράξεων τους, η κύρια ευθύνη κατα την γνώμη μου πέφτει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς . Διότι αν τσιμπήσουν ένα γιατρό που υπογράφει για ανανέωση διπλώματος σε τυφλό και τον στείλουν μέσα για καμμιά 10αριά χρόνια θα σου πώ αν το κάνει κανείς άλλος.
-
Δυστυχώς ο οποιοσδήποτε έλεγχος στην Ελλάδα,μεταφράζεται αυτόματα σε λάδωμα.
Πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε απο την παιδεία,και να αποσυνδέσουμε τα νέα παιδία από τα : 'οδηγώ αρα υπάρχω','εχω ακριβό αυτοκίνητο άρα είμαι και ο πρώτος',και φυσικά να στιγματίσουμε και να τιμωρήσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία είναι συνυπεύθυνο το σημερινό αυξημένο κόστος ζωής. -
Επειδή έχω ασχοληθεί ερευνητικά με το θέμα, θα ήθελα αν επισημάνω ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί αποδεικνύνται εξίσου επικίνδυνοι με τους νέους σε ηλικία οδηγούς για διαφορετικούς βέβαια λόγους...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
...
Πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε απο την παιδεία,και να αποσυνδέσουμε τα νέα παιδία από τα : 'οδηγώ αρα υπάρχω','εχω ακριβό αυτοκίνητο άρα είμαι και ο πρώτος',και φυσικά να στιγματίσουμε και να τιμωρήσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία είναι συνυπεύθυνο το σημερινό αυξημένο κόστος ζωής.Συμφωνώ ότι η παιδεία είναι η ρίζα του προβλήματος αλλά και η λύση του. Το θέμα όμως είναι ότι ή παιδεία είναι η μακροπρόθεσμη λύση και αυτή που θα φέρει αποτελέσματα σε 10-20 χρόνια. Μέχρι τότε θα κυκλοφορούν άνθρωποι ανίκανοι να χειριστούν αυτή τη μηχανή που λέγεται αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο και θα σκοτώνουν κόσμο. Για αυτό λέω ότι μέχρι τότε η μόνη λύση είναι η αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων.
Και κάτι άλλο που σκέφτηκα τώρα και θα ήθελα μια γνώμη απο τους νομικούς του forum.
Έστω ότι εμπλεκεται σε ατύχημα άτομο που έχει περάσει απο γιατρούς και έχει το οκ ενω αποδεδειγμένα δεν θα έπρεπε . Μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία του θύματος να κινήσει ποινικές διαδικασίες κατα γιατρών, εκπαιδευτών, υπαλλήλων υπουργείου μεταφοράς και όποιου άλλου έκανε τα στραβά μάτια?
-
Ο χρήστης aleng έγραψε:
Επειδή έχω ασχοληθεί ερευνητικά με το θέμα, θα ήθελα αν επισημάνω ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί αποδεικνύνται εξίσου επικίνδυνοι με τους νέους σε ηλικία οδηγούς για διαφορετικούς βέβαια λόγους...Βεβαίως για διαφορετικούς λόγους.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν, ενώ οι νέοι δεν θέλουν. Στη δεύτερη περίπτωση κάτι μπορείς να κάνεις με παιδεία και αστυνόμευση, στην πρώτη δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.Έστω ότι εμπλεκεται σε ατύχημα άτομο που έχει περάσει απο γιατρούς και έχει το οκ ενω αποδεδειγμένα δεν θα έπρεπε . Μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία του θύματος να κινήσει ποινικές διαδικασίες κατα γιατρών, εκπαιδευτών, υπαλλήλων υπουργείου μεταφοράς και όποιου άλλου έκανε τα στραβά μάτια?
Μήνυση μπορεί να υποβάλλει, όχι όμως ως παθούσα.
Αγωγή αποζημίωσης ναι, καθώς ο γιατρός έχει σίγουρα συνυπαιτιότητα (κι αυτό ενδιαφέρει κυρίως την ασφαλιστική).
Πειθαρχική ευθύνη μπορεί να ζητήσει θέτοντας υπόψη του οικείου ιατρικού συλλόγου τα καθέκαστα προκειμένου να αφαιρεθεί η άδεια του γιατρού. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μήνυση μπορεί να υποβάλλει, όχι όμως ως παθούσα.
Αγωγή αποζημίωσης ναι, καθώς ο γιατρός έχει σίγουρα συνυπαιτιότητα (κι αυτό ενδιαφέρει κυρίως την ασφαλιστική).
Πειθαρχική ευθύνη μπορεί να ζητήσει θέτοντας υπόψη του οικείου ιατρικού συλλόγου τα καθέκαστα προκειμένου να αφαιρεθεί η άδεια του γιατρού.Στα 3 χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την ανανέωση της άδειας οδήγησης πολλά μπορεί να πάθει ενας ηλικιωμένος άνθρωπος. Όταν πέρασε απο γιατρούς μπορεί να ήταν καλά και σε 2 μήνες να έχασε πχ μέρος της όρασής του απο το ζάχαρο ή να έπαθε κανα μικρό εγκεφαλικό.
Άρα τι ευθύνες να ζητήσεις απο τους γιατρούς? -
Ο beachbum έγραψε 'Έστω ότι εμπλεκεται σε ατύχημα άτομο που έχει περάσει απο γιατρούς και έχει το οκ ενω αποδεδειγμένα δεν θα έπρεπε...'
Δηλαδή θεωρούμε ως δεδομένο ότι έχει αποδειχθεί ο δόλος του γιατρού (αν π.χ. γνώριζε ότι ο ηλικιωμένος έπασχε από μειωμένη όραση ή από καρδιακή ανεπάρκεια και τον έβγαλε...λυκόπουλο).
-
Και εάν υποθέσουμε πως κάποιος χάνει, κάποιο μέλος του σώματος του σε ένα ατύχημα, όταν είναι νέος, πότε θα του αφαιρέσουν το δίπλωμα, όταν κάνει αναθεώρηση, στα 65 χρόνια;
-
Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να γίνονται ξανά εξετάσεις (όχι μόνο ιατρικές αλλά και ικανοτήτων) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως συμβαίνει με τα επαγγελματικά διπλώματα δλδ. Το θέμα είναι να μην υπάρχει διαφθορά (κάτι είπα τώρα...).
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ