-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Γι' αυτό ούρλιαζε ο Ιαβέρης στη διάλεξη που παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα. Η υπερβολική ταχύτηταα σκωτώνει, αλλά όχι στην Εθνική. Στα στενά των πόλεων. 82% των θανατηφόρων τροχαίων είναι συγκρούσεις μέσα στην πόλη και παρασύρσεις πεζών. Γι' αυτό τα 20km/h στα στενά και πολλά είναι...Ετσι ειναι,μερικοι λενε οτι τα 50 ειναι λιγα οπότε ας πηγαίνουμε με τόσα στο καθε στενάκι,οποιοσδήποτε εχει μια στοιχειώδη οδηγική παιδεία και εμπειρία καταλαβαίνει ότι τα 50 σε τέτοιες συνθήκες είναι ότι χειρότερο,ξυπνας μια πρωϊα κατηγορούμενος για φόνο....
Παντως σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ειναι πρακτικώς αδύνατον(κίνηση,παρκαρισμένα κ.ο.κ) να πιάσεις πανω απο 20 -
Και πάνω που τα λέγαμε αυτά τι γίνεται εδώ δίπλα; Αυτοκίνητο περνάει με 30-40 στο στενό και αφηρημένη οδηγός που μόλις έχει παρκάρει ανοίγει την πόρτα. Ο σταματημένος έχει να φτιάξει μια πόρτα και ο κινούμενος φανάρι, φλας, καθρέφτη, εμπρός και πίσω φτερό και δύο πόρτες...
-
Είμαι καινούργιος στο forum, και ενώ δεν μπορώ να διαβάσω τόσες σελίδες κειμένου , έχοντας αναγνώσει μόνο μερικές απο αυτές θα εκφέρω την άποψή μου επι του θέματος.
Ζώ USA, και ταχιδεύω Europe (UK, France, Germany, Switzerland, Italy) κάθε χρόνο τουλάχιστον μια φορά. Επίσης για μισό χρόνο έχω ζήσει Japan (Tokyo) και 3 μήνες Hong Kong. O λόγος που τα αναφέρω αυτά είναι γιατι κάνω μια μικρή σύγκριση οδηγικής νοοτροπίας ανθρώπων βάση του νόμου. Τι εννοώ.
Ο νόμος πάντα ισχύει και οφείλουμε να τον τηρούμε. Παρ'ολα αυτα στην Ελλάδα η νοοτροπία των περισσοτέρων οδηγών είναι οτι προηγείται το όχημα και μετά ο πεζός. Εν αντιθέση USA, είναι ακριβός το αντίθετο. Ακόμα και διάβαση να υπάρχει στα 10 μέτρα, άν ο πεζός παέι να περάσει το δρόμο (που είναι παράνομος φυσικά) όλα τα οχήματα θα σταματήσουν και κανένας οδηγός δεν θα παραπονεθεί.
Τα πάντα λοιπόν έχουν να κάνουν πρώτα με τιν παιδεία και όχι με το νόμο. Ο τρόπος που αντιδρούμε σε κάποιες καταστάσεις έχει να κάνει περισσότερο με το τι έχουμε διδαχτεί ώς σωστό και λάθος βάση ηθικής. Για όσους έχουν ταξιδέψει στιν Κίνα θα έχουν παρατηρήσει οτι πολλές φορές ο οδηγός με πράσινο φανάρι σταματάει σε αυτόν που έχει κόκκινο για να του δώσει προτεραιότητα. Ατυχήματα απο αυτήν την κίνηση των οδηγών δεν σημειώνονται.
Δεν θέλω να κρίνω τι είναι σωστό και τι λάθος (προσωπικά τι λογική των κινέζων την θεωρώ λανθασμένη, αλλά τουλάχιστον δεν έχουν ατυχήματα λογο του συγκεκριμένου τρόπου αντιδρασής τους) Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να σχολιάσουμε πόσο μας αρέσει το πώς οδηγούνε εδώ η στην Japan, γιατι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου
Εστιάζω στο πόσο πρέπει να επικαλούμαστε το νόμο εκει που μας συμφέρει οταν γνορίζουμε οτι απο άποψη ηθικής θα επρεπε πρώτα απο όλα να προστατέψουμε τον πεζό, ο οποίος αν μη τι άλλο δεν έχει περάσει τα crash test του EuroNCAP
Ελλάδα έχω οδηγήσει μόνο όταν βρίσκομαι εκει για διακοπές, αλλα το παράλογο που μου συνέβει είναι όταν πριν 2 χρόνια σταμάτησα σε διάβαση που δεν είχε φαναρι να περάσει πεζός. Το πίσω αυτίνητο μου , ένα έντονα πειραγμένο με τέρμα τι μουσική πάτησε τέρμα τα φρένα να μην πέσει πάνω μου (τι στιγμή εκείνη πήγαινε να με προσπεράσει - εγώ με 40Κhm περίπου αυτός ίσως με 80-90 μέσα σε πόλη) Σταμάτησε τελείος πίσω μου. Ο πεζός βρισκόταν ακριβώς μπροστά στο καπό μου. Προφανός αυτος μέσα απο τα τζάμια έβλεπε πού είναι ο πεζός. Και ξαφνικά απο σταματημένος που ήταν σπινιάρει το όχημα του και με προσπερνάει απο αριστερά πέρνοντας ξυστά τον πεζό.
Προφανός είναι μεμονομένο περιστατικό, αλλα προσωπικά απο την εμπειρία μου σε αρκετές χώρες δεν έτυχε να δω τόσα πολλά μεμονομένα περιστατικά (ναι στην Ελλάδα είδα και άλλα , αλλα όχι τοσο άξια προσοχής)
Ο νόμος είναι για να προστατεύει τον πολίτη, αλλά με καλή παιδεία πρέπει ο πολίτης να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του.
Και για απάντη σε κάπoia posts που είδα αν μπορεί να μετρηθεί η ταχύτητα φρεναρίσματος αν το όχημα έχει ABS, η απάντηση είναι οτι ΦΥΣΙΚΑ και μπορεί να μετρηθεί και αν μάλιστα υφίσταται λόγος να γίνει μελέτη ακριβείας, μπορεί να προσδιοριστεί η ταχύτητα με στατιστικό σφάλμα μικρότερο το 2% σε πολλές περιπτώσεις.
Με ειλικρινή εκτίμηση
Δημήτρης -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
(...)Και για απάντη σε κάπoia posts που είδα αν μπορεί να μετρηθεί η ταχύτητα φρεναρίσματος αν το όχημα έχει ABS, η απάντηση είναι οτι ΦΥΣΙΚΑ και μπορεί να μετρηθεί και αν μάλιστα υφίσταται λόγος να γίνει μελέτη ακριβείας, μπορεί να προσδιοριστεί η ταχύτητα με στατιστικό σφάλμα μικρότερο το 2% σε πολλές περιπτώσεις.
Με ειλικρινή εκτίμηση
ΔημήτρηςΟι προηγούμενοι δεν αναφέρονταν στη μέτρηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου γενικώς, αλλά στην 'ακρως επιστημονική' μέθοδο που εφαρμόζει η τροχαία εδώ στο Ελλαδιστάν να μετράει το ίχνος που έχουν αφήσει τα λάστιχα από το φρενάρισμα (αν...) και βάση ενός συγκεκριμένου τύπου να υπολογίζει την ταχύτητα που είχε, λες και εξαρτάται μόνο από αυτό...
-
Δεν γνορίζω τη μέθοδο ακολουθεί η τροχαία στην Ελλάδα, αλλά γενικά υπάρχει επιστημονική μέθοδος σε κάθε ατύχημα να προσδιορίσεις την ακριβή ταχύτητα του οχήματος. Μερικοί απο τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι το ελαστικό το ίδιο του οχήματος, τα σημάδια στην άσφαλτο που άφησε καθώς και ο εξοπλισμός του οχήματος. Αυτοματοποιημένα προγράμματα σε computer μπορούν απο το ίχνος φρεναρίσματος να κατανοήσουν αυτόματα πχ αν μπήκε το ABS και γενικά η ακρίβεια είναι τρομερή.
Υποθέτω χωρίς να είμαι σίγουρος οτι άν η τεχνολογία αυτή δεν υπάρχει στην Ελλάδα τότε θα στέλνουν κάποιες φωτογραφίες και στοιχεία στο εξωτερικό για ανάλυση.
Παρεπιπτόντος μόλις είχε εκπομπή στην τηλεόραση στο Discovery channel ακριβώς για αυτο το θέμαΜε εκτίμηση ,
Δημήτρης
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ