-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Φιλε sorry αλλα δεν καταλαβα τιποτα. Εννοεις οτι
α) σε καθε μα καθε περιπτωση ο οδηγος πληρωνει τον πεζο
β) οτι σε περιπτωση που φταει ο πεζος, ο οδηγος δεν πληρωνει τον πεζο αλλα και ο πεζος δεν πληρωνει τον οδηγο (ο οποιος τελικα πληρωνει την ζημια του απο την τσεπη του ?)
γ) Υπαρχει ποτε περιπτωση να πληρωσει πεζος τις ζημιες του οδηγου? Αν πχ εγω τελικα καταφερω και τον αποφυγω = δεν τον ακουμπησω, αλλα παω και καρφωθω καπου αλλου, υπαρχει περιπτωση να υποχρεωθει να με πληρωσει?α)Ναι, σε κάθε περίπτωση (πλην των λόγων απαλλαγής που ανέφερα) ο οδηγός (αλλά και ο ιδιοκτήτης και ο κάτοχος) φταίει δεν φταίει πληρώνει...Αντικειμενικά δηλ. ανεξάρτητα από πταίσμα...Η αντικειμενικότητα φτάνει στο σημείο να ευθύνεται ακόμα και ο ιδιοκτήτης παρόλο που μπορεί να μην οδηγούσε καν το αυτοκίνητο, πληρώνει και μόνο επειδή το έχει στην ιδιοκτησία του...Αν φταίει φυσικά ο Αστικός κώδικας θα έφτανε για να επιδικάσει αποζημίωση στον πεζό (αλλά και πάλι μόνο από τον οδηγό αφού αυτός μόνο θα ήταν υπαίτιος),αλλά αν δεν υπάρχει υπαιτιότητα - αν δεν είχε προβλεφθεί ειδικά από το ΓΠΝ/1911 - ο πεζός δεν θα έπαιρνε τίποτα και αν έπαιρνε θα ήταν μόνο από τον οδηγό που θα βαρυνόταν με πταίσμα, ενώ τώρα μπορεί να στραφεί εναντίον περισσοτέρων...
β)Σε περίπτωση που φταίει (και) ο πεζός αυτό συνεκτιμάται στον υπολογισμό της αποζημίωσης (προς όφελος του αυτοκινήτου)...Αν ο οδηγός έχει πάθει ζημιές μπορεί να στραφεί κατά του πεζού αλλά πρέπει να το κάνει βάσει των γενικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει να αποδείξει διάφορα πράγματα με το βασικότερο αυτών την υπαιτιότητα του πεζού, γιατί εδώ δεν έχουμε αντικειμενική ευθύνη όπως στο Ν ΓΠΝ/1911.
γ) Όπως μόλις έγραψα φυσικά και μπορεί να σε πληρώσει αλλά θα το επιδιώξεις με πολύ πιο άβολα μέσα σε σχέση με αυτά που έχει ο πεζός εναντίον σου...Εσύ έκανες ζημιά (ως οδηγός ή ιδιοκτήτης) θα πληρώσεις φταις δεν φταις (πλην των λόγων απαλλαγής), ο πεζός δεν έχει να στενοχωριέται να αποδείξει υπαιτιότηες κτλ, θα πληρώσεις πρώτα και μέτα κάτσε να στραφείς αναγωγικά εναντίον του πραγματικού υπαίτιου (αν δεν είσαι εσύ)...Εσύ όμως για να αποζημιωθείς έχεις πρώτα να αποδείξεις στο δικαστήριο πολλά και διάφορα...Όχι όμως ότι δεν δικαιούσαι αποζημίωσης από ζημιές που σου προξένησε υπαιτίως ο οιοσδήποτε...Όποιος κάνει ζημιές και φταίει πληρώνει ...Αλλά τους πεζούς (και όχι μόνο, αλλά μην επεκταθώ) τους διευκολύνουμε...Όλα αυτά τα ανέφερα για να δείξω απλώς ότι ο νόμος φροντίζει ιδιαιτέρως τους πεζούς και αντιθέτως βάζει σε πολύ δυσμενέστερη θέση το αυτοκίνητο καθώς το θεωρεί επικίνδυνο...Σκέψου ότι ακόμα και να σου κλέψουν το αυτοκίνητο εσύ ως ιδιοκτήτης συνεχίζεις να ευθύνεσαι για τις ζημιές που ο κλέφτης θα προξενήσει με το αυτοκίνητο σε τρίτους!
Sorry και από μένα, το post γράφτηκε πολύ βιαστικά και ίσως είναι δυσνόητο...
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Επίσης, εδώ να σημειώσω ότι στο δικαστήριο δεν γίνεται ΠΟΤΕ δεκτή η δικαιολογία της άγνοιας νόμου. Και στους νόμους περιλαμβάνεται και ο ΚΟΚ.Ως συνήθως απόλυτος με το μεγάλο ΠΟΤΕ...Αλλά ως συνήθως πάλι τα πράγματα λίγες φορές είναι μαύρα -άσπρα...Στο ποινικό δίκαιο η λεγόμενη 'συγγνωστή πλάνη περί το άδικο' αποτελεί λόγο μη καταλογισμού μιας πράξης στο δράστη της, με συνέπεια φυσικά τη μη τιμώρησή του...(άρθρο 31§2 ΠΚ)..Πλάνη περί το άδικο είναι η στο δράστη υπάρχουσα άγνοια ή εσφαλμένη γνώση ως προς τον άδικο χαρακτήρα της πράξης του...Οπότε στα δικαστήρια ΜΠΟΡΕΙ να γίνει δεκτή η άγνοια νόμου, υπό προϋποθέσεις βέβαια (το συγγνωστόν της πλάνης βασικά)...Μην αρχίσω πάλι να γράφω κατεβατά για να το αναπτύξω, αν το αμφισβητείς πες μου να συνεχίσω...
Σε ό,τι αφορά τον ΚΟΚ φυσικά και οι πεζοί πρέπει να τον σέβονται, άρα και να τον γνωρίζουν...Αλλοίμονο αν ισχυρίζονταν ότι 'ξέρετε δεν γνώριζα γι αυτό έστησα πικνικ στη μέση της Συγγρού'
-
Να σου πω γιατι πρεπει να σταματας στα στενα και να δινεις προτεραιοτητα.
Απλουστατα γιατι αυτο ειναι η μαλλον θα ηταν ποιοτητα ζωης, και τοτε θα ειμασταν ευρωπαίοι και οχι ευρωπέη.Προσωπικα, προτιμω να ζω σε πεζοκεντρικη πολη, παρα σε αμαξοκεντρικη...
Επισης, δεν μου αρεσει που ακουω απο μερικους για καταργηση πεζοδρομων και αλλα τετοια...
αν περναγε απο το χερι μου, θα ειχαμε πολυ πεζοδρομο. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Σε ό,τι αφορά τον ΚΟΚ φυσικά και οι πεζοί πρέπει να τον σέβονται, άρα και να τον γνωρίζουν...Αλλοίμονο αν ισχυρίζονταν ότι 'ξέρετε δεν γνώριζα γι αυτό έστησα πικνικ στη μέση της Συγγρού'
Πικνικ όχι, αλλά ξέρει να καβαλάει μπαριέρες για να περάσει απέναντι, αφού δεν πρόκειται να έχει ποινικές επιπτώσεις (αφού ζήσει)
Αν πας με 100 με το αυτοκίνητο μπορεί και να σε γράψουν αφού έχει όριο 90
-
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
Να σου πω γιατι πρεπει να σταματας στα στενα και να δινεις προτεραιοτητα.
Απλουστατα γιατι αυτο ειναι η μαλλον θα ηταν ποιοτητα ζωης, και τοτε θα ειμασταν ευρωπαίοι και οχι ευρωπέη.Προσωπικα, προτιμω να ζω σε πεζοκεντρικη πολη, παρα σε αμαξοκεντρικη...
Επισης, δεν μου αρεσει που ακουω απο μερικους για καταργηση πεζοδρομων και αλλα τετοια...
αν περναγε απο το χερι μου, θα ειχαμε πολυ πεζοδρομο.Δηλαδη επειδη ετσι βολευει εσενα. Μιλας για ποιοτητα ζωης και σκεφτεσαι ΜΟΝΟ τον πεζο. Δεν μπορεις να καταλαβεις, οτι τα αυτοκινητα που αναγκαστικα κινουνται το ενα πισω απο το αλλο σε ενα στενο (γιατι προφανως πρεπει να πηγαινουν απο τον δρομο), αμα τα αναγκασεις να σταματανε καθε 5 δευτερολεπτα, 8α ειναι αδυνατο να κινηθουν με μεση ωριαια ανω των 5 χαω.
Επισης, για πες μου, σε ποια ευρωπαικη πολη μπορει ο πεζος να περναει τον δρομο απο οπου και οταν του κατεβει, και ειναι υποχρεωμενος ο οδηγος να πλακωθει στα φρενα καθε τρεις και λιγο για τον καθε πεζο που περναει απο οπου γουσταρει? Εγω σε Αγγλια, Ισπανια, Γερμανια, Γαλλια, δεν το εχω δει αυτο. Αντιθετως, εδω περα ειναι ανθρωποι πανω απ'ολα και καταλαβαινουν οτι δεν μπορουν να τα εχουν ολα οπως γουσταρουν, οποτε θα τσαντιστουν ΚΑΙ οταν δεν θα σταματησει καποιος στην διαβαση αλλα ΚΑΙ οταν θα δουν καποιον να περναει τον δρομο απο οπου και οταν του κατεβει.
Τελος μην ξεχνας οτι ελαχιστοι ειναι αυτοι που ειναι αποκλειστικα πεζοι. Ακομα και αυτοι που δεν εχουν αυτοκινητο, χρησιμοποιουν ΜΜΜ, εκ των οποιων η συντριπτικη πλειοψηφια χρησιμοποιει υπεργεια μεσα (λεωφορεια-τρολευ). Επειδη εσυ εισαι ενας απο αυτους (απ'οτι εχω καταλαβει, κανω λαθος?) και κατα κυριο λογο πας περπατωντας οπου εχεις να πας, ζητας να δυσκολεψει αφανταστα η ζωη μερικων εκατομυρριων ανθρωπων για την ποιοτητα ζωης την δικια σου? Δηλαδη με ποιο δικαιωμα ζητας να μπορεις να μην χρειαζεται να σταματησεις πουθενα απο την στιγμη που βγαινεις απο την πορτα σου? Πως την εχεις δει δηλαδη? Η μαλλον, ποιος σου ειπε οτι θα μπορεις να εχεις τα παντα ετσι οπως σε βολευουν? Ποιανου η ποιοτητα ζωης θα καλυτερευε αμα γινοταν αυτο που λες εσυ? Των ελαχιστων που αποκλειστικα περπατανε? Ή νομιζεις οτι εκφραζεις την πλειοψηφια οταν ζητας να προκαλεσεις πρακτικη ακινητοποιηση των αυτοκινητων για να περπαταει ο κοσμος?
ΥΓ Μολις ειπα εδω στους αγγλους αυτο που προτεινεις, ολοι γελαγαν. Ευρωπεη και αυτοι...
-
Spiros19 says: ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ!
Kacey replies: ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ.Καλα ρε φιλε μας δουλευεις η αδυνατεις να καταλαβεις?
Ειλικρινα εχω αρχισει να αμφιβαλω αν το κανεις επιτιδες, η απλα εχεις μονοδρομη επικοινωνια.Εγω γραφω για σεβασμο στον πεζο, εσυ λες οτι γραφω να περναμε οπου γουσταρουμε
Εγω γραφω να σταματας να περασει ο πεζος, εσυ μου λες τι σου ειπανε τα αγλλακια για αυτα που λεω (προφανως τους τα μετεφερες οπως τα 'καταλαβες'... )
Τελοσπαντων, ΟΚ. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ, ΖΗΤΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ απο ολους τους αυτοκινητιστες για τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ αποψεις μου, και μου ευχομαι να με χτυπησει ενα αμαξι, στο πρωτο να ειναι ο κεισι, μετα να ακολουθει ο σκαλονε και οποιος αλλος θελει, και να με πατησει στο λαιμο, και η οικογενεια μου να υποχρεωθει απο το νομο να αγορασει μια φεραρι στον καθε ενα και να τους δωσει και πληρη συνταξη γιατι δε θα μπορεσουν να ξεπερασουν το ψυχολογικο σοκ... Ακομα καλλιτερα θα ειναι να με διαμελισουν σε πολλα κομματακια, και να μην μεινει τιποτα γιατι μπορει να περασει κανεις με καμια ποδια και να βρει σε κανενα κομματακι μου και να τη λερωσει... (μη γινει και καμια ζημια σε κανα σποιλερ τωρα... Αι στα κομματια ο παλιανθρωπος. ΛΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ...)
Επισης σας ευχομαι να βγει νομος που να σας επιτρεπει να χτυπατε πεζους και να μην τους πληρωνετε φταινε δεν φταινε, αφου δεν θα εχετε τιποτα να ανησυχειτε κινουμενοι στους δρομους ΣΑΣ...
ΥΓ. Ναι θα εβαζα φωτια στο οχημα μου, ακομα και αν δεν το μαθαινε κανεις... Δυστηχως θα εβαζα φωτια ακομα και για κατοικιδιο... -
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
Επισης σας ευχομαι να βγει νομος που να σας επιτρεπει να χτυπατε πεζους και να μην τους πληρωνετε φταινε δεν φταινε, αφου δεν θα εχετε τιποτα να ανησυχειτε κινουμενοι στους δρομους ΣΑΣ...
CARMAGEDDON
-
Εγω γραφω για σεβασμο στον πεζο, εσυ λες οτι γραφω να περναμε οπου γουσταρουμε
Εγω γραφω να σταματας να περασει ο πεζος, εσυ μου λες τι σου ειπανε τα αγλλακια για αυτα που λεω (προφανως τους τα μετεφερες οπως τα 'καταλαβες'... )Οκ, αφου δεν καταλαβαινω.
Για ποιες περιπτωσεις μιλας οτι πρεπει ο οδηγος να σταματαει για να περασει ο πεζος?
Στην διαβαση με φαναρι?
Στην διαβαση εν μεσω οδου, χωρις φαναρι?
Σε μεγαλο δρομο χωρις διαβαση?
Σε στενα χωρις διαβαση?Επισης, οι δρομοι ειναι για τα αυτοκινητα, τα πεζοδρομια για τους πεζους. Οταν ο πεζος πρεπει να διασχισει τον δρομο, εχει υποχρεωσεις. Το αυτοκινητο απαγορευεται να ανεβαινει στα πεζοδρομια και να περναει απο τους πεζοδρομους. Τελος, υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι δρομοι απ'οτι πεζοδρομοι, γιατι 1ον ειναι παρα πολλοι περισσοτεροι αυτοι που κινουνται με τα αυτοκινητα απο αυτους που μετακινουνται με τα ποδια, 2ον γιατι ετσι κι αλλιως για τους πεζους υπαρχουν πεζοδρομια σε καθε δρομο (σχεδον).
ΥΓ Αυτο που εγραψες το μετεφρασα λεξη προς λεξη και ολοι εβγαλαν το συμπερασμα που εβγαλα και εγω.
Τα αλλα τα αφηνω γιατι ειναι γελοια και τα λες γιατι μαλλον ξεμεινες απο 'επιχειρηματα'.
-
Μετα απο 11 σελιδες ηρθε και η δικη μου σειρα!
Φυσικα οταν ερχομαι στην Ελλαδα και οδηγαω η προχωραω, ξεχναω οτι ξερω απο την Σουηδια!
Παραδειγμα, η μανα μου προχωραει παντα στον δρομο, ασχετα αν υπαρχουν εμποδεια στο πεζοδρομειο η οχι!!Σε ερωτηση γιατι δεν ερχεται στο πεζοδρομειο, μου απανταει οτι ολοι ετσι κανουν εδω και οτι τα αυτοκινητα βλεπουν!
Η συμανση ειναι ανυπαρκτη, ολα τα σημαδια στον δρομο ειναι σβησμενα και δεν υπαρχουν πινακιδες που να πληροφορουν το ιδιο πραγμα!Αφηνω εκτος σχολιασμου την κατασταση το βραδυ!
Εδω ισχυει οτι οταν ο πεζος αφησει να εννοηθει οτι θα βγει στην διαβαση, τοτε ο οδηγος πρεπει να σταματησει!Δηλαδη εδω ο νομος δινει μια πρωτοβουλεια στους αμμεσα εμπλεκομμενους να εκτιμησουν την συγκεκριμενη κατασταση και αναλογα να πραξουν!Εδω ο οδηγος πρεπει να εκτιμισει τον πεζο, τι βλεψεις εχει και τι σκεφτεται να κανει και να πραξει αναλογα!Αυτο φαινεται δυσκολο, αλλα η πρακτικη εχει δειξει οτι ειναι πολυ ποιο ευκολο, αναλυοντας μερικους παραγοντες, οπως το πως περπαταει ο πεζος, την ταχυτητα του το τελευταιο μετρο προς την διαβαση, αν κοιταζει προς το μερος του αυτοκινητου, αν ακουσει οτι εχεις ηδη αφησει το γκαζι και το κυριοτερο την επαφη δια μεσου των ματιων που εχει με τον οδηγο!Δεν ειναι και σπανιο το οτι σηκωνουν με ενα τροπο το χερι τους για να δειξουν οτι 'περναω τωρα' και ταυτοχρονα αυτο σημαινει και 'ευχαριστω' που τον αφησε να διασχισει την διαβαση!
ΑΛΛΑ, εκτος διαβασεων, δεν υπαρχει καμμια ευθυνη απο τον οδηγο, αν και συχνα βλεπεις οδηγους να σταματανε και εκει, λογω του οτι εδω υπαρχει μια ταση να προηγειται παντα ο πεζος!Αν καποιος πεζος εχει βρεθει κατα καποιον τροπο στο δρομο εκτος διαβασης, τοτε ο οδηγος εχει την σκεψη οτι οσο ποιο γρηγορα φυγει απο τον δρομο αυρος, τοσο καλυτερα ειναι για την ασφαλεια του!
Αυτος ο πεζος που τρεχει ομως προς την διαβαση και βγει εξω και παρασυρθει, δεν εχει δικιο, παροτι πεζος!Πχ, αυτοι που γυμναζωνται και τρεχουν, πρεπει να σταματησουν μπροστα στην διαβαση, τουλαχιστον μερικα δευτερολεπτα!
Αυτο εχει γινει praxis σε δικαστηριο μετα απο ενα δυστηχημα!
Καποιος μιλησε για αντανακλαστικα στα ρουχα, ναι ολα τα παπουτσια των παιδιων εχουν αντανακλαστικα πισω και επισης στα ρουχα τους υπαρχουν αντανακλαστικα που κρεμονται!
Η κυκλοφοριακη αγωγη ειναι κανονικο μαθημα και διδασκεται απο τον παιδικο σταθμο!!!Ειναι μια πολυ καθημερινη εικονα, παιδακια απο σχολειο με πρασινα αντανακλαστικα μπουφαν να περιμενουν στην ακρη μιας κεντρικης διαβασης να περιμενουν να περασουν απεναντι, κατω απο την αυστηρη επιβλεψη ενος αστυνομικου!Ετσι μαθαινουν, σαν 4χρονα ηδη, τα διακαιωματα τους, αλλα και τις απαιτησεις που συνεπαγεται αυτο το δικαιωμα τους!
Κατι ακομα πολυ εξυπνο!Τα παιδικα ποδηλατα, ΟΛΑ, πρεπει να πουληθουν μαζι με μια κεραια στερεωμενη πανω τους η οποια ειναι πανω απο 2 μετρα σε υψος και εχει μια κοκκινη σημαια!Αυτα για να δωσουν στο αυτοκινητο την ευκαιρια να το αντιληφτουν οτι καποιο παιδι ειναι μεταξυ 2 παρκαρισμενων αυτοκινητων!
Χαιρετησματα
Σπυρος
ΥΓ. Κανεις δεν παει φυλακη η κρατητηριο αν σκοτωσει καποιον απο καθαρο ατυχημα!(εννοειται ενας απλος οδηγος που δεν ειναι επηρεασμενος απο αλκοχολ, ναρκωτικα και τηρουσε τον κωδικα)! -
ΑΛΛΑ, εκτος διαβασεων, δεν υπαρχει καμμια ευθυνη απο τον οδηγο, αν και συχνα βλεπεις οδηγους να σταματανε και εκει, λογω του οτι εδω υπαρχει μια ταση να προηγειται παντα ο πεζος!Αν καποιος πεζος εχει βρεθει κατα καποιον τροπο στο δρομο εκτος διαβασης, τοτε ο οδηγος εχει την σκεψη οτι οσο ποιο γρηγορα φυγει απο τον δρομο αυρος, τοσο καλυτερα ειναι για την ασφαλεια του!
Αυτο νομιζω οτι τα λεει ολα, και δειχνει τι διαφορα νοοτροπιας μεταξυ ανθρωπων, και Καφρων...
Κεισι, ειλικρινα με κουρασες, οποτε το παραταω εδω, και λεγοντας σου οτι καταλαβα οτι εχεις δικιο, και εχω αδικο... ελπιζω να κοιμηθεις ΟΚ τωρα... -
Σχετικό άρθρο από τη σημερινή Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/online/online_p1_tex ... d=57627260 -
Μια παρατηρηση, στην συμβολη Πανεπιστημιου και Χαρ. Τρικουπη, οι πεζοι εχουν πρασινο παλλομενο φως (= ο πεζος επιτρεπεται να περασει τον δρομο αλλα με ιδιαιτερη προσοχη, συμφωνα με ΚΟΚ), ενω τα αυτοκινητα που στριβουν δεξια απο την Πανεπιστημιου, ΔΕΝ εχουν κιτρινο βελος. Για αυτο τον λογο κανεις δεν ξερει ποιος εχει προτεραιοτητα και ποιος πρεπει να σταματησει για να περασει ο αλλος.
Επισης, σε ολες τις σοβαρες χωρες υπαρχουν προδιαγραφες οσον αφορα το ποσο κοντα μπορεις να βαζεις διαβασεις. Αυτο που συμβαινει στην Θησεως με τις διαβασεις ανα 50 μετρα ειναι απαραδεκτο. Εκτος των αλλων, οπως λεει και στο δημοσιευμα, αυτα τα κιτρινα παλλομενα φωτα δεν σημαινουν τιποτα καθως πουθενα δεν προβλεπεται η χρηση τετοιων 'φαναριων', οποτε πολλοι δεν ξερουν τι ειναι αυτο, τι συμβολιζουν κλπ κλπ.ΥΓ Τελευταια φορα που περασα απο Πανεπιστημιο+Χαρ. Τρικουπη ηταν πριν κανα 3μηνο, ισως να το εχουν αλλαξει τωρα.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μια παρατηρηση, στην συμβολη Πανεπιστημιου και Χαρ. Τρικουπη, οι πεζοι εχουν πρασινο παλλομενο φως (= ο πεζος επιτρεπεται να περασει τον δρομο αλλα με ιδιαιτερη προσοχη, συμφωνα με ΚΟΚ), ενω τα αυτοκινητα που στριβουν δεξια απο την Πανεπιστημιου, ΔΕΝ εχουν κιτρινο βελος. Για αυτο τον λογο κανεις δεν ξερει ποιος εχει προτεραιοτητα και ποιος πρεπει να σταματησει για να περασει ο αλλος.IIRC, στην παρούσα κατάσταση προτεραιότητα έχουν τα οχήματα. Αν πάλι υπήρχε διπλό παλλόμενο κίτρινο βέλος, τότε αντίστοιχα το πράσινο για τους πεζούς θα ήταν σταθερό και θα είχαν εκείνοι προτεραιότητα.
Νομίζω ότι δεν ισχύει κάπου το παλλόμενο πράσινο για τους πεζούς + το παλλόμενο κίτρινο για τα οχήματα... Πλεονασμός μου φαίνεται... Σαν τις διασταυρώσεις όπου και οι δύο δρόμοι έχουν STOP...
-
Μπα, εκει τελικα ειναι πολυ παραξενη φαση. Αμα ηθελαν να δωσουν προτεραιοτητα στους πεζους, τοτε θα ειχαν κιτρινο παλομενο για τα αυτοκινητα και πρασινο για τους πεζους. Τωρα, τα αυτοκινητα δεν χρειαζεται να δωσουν προτεραιοτητα (απο αποψη φαναριου) αλλα απο την αλλη ο οδηγος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα αμα, οταν στριβει σε εναν δρομο, υπαρχουν ηδη πεζοι που διασχιζουν τον δρομο (οι οποιοι με την σειρα τους δεν πρεπει να κατεβουν στον δρομο αμα ερχεται αυτοκινητο).
Αυτο εχει συμβει μαλλον για τον εξης λογο:
Αμα γινοταν το κιτρινο παλομενο+πρασινο πεζοφαναρο, τοτε τα (ΠΑΡΑ πολλα αυτοκινητα που στριβουν απο πανεπιστημιου προς Χαρ Τρικουπη) δεν θα περναγαν ποτε. τωρα ομως, η μονη περιπτωση οπου μπορουν να περασουν οι πεζοι ειναι αυτη, γιατι οταν ειναι κοκκινο το φαναρι της πανεπιστημιου, ερχονται τα αλλα αυτοκινητα απο τον απεναντι δρομο (αυτα που κοβουν καθετα την πανεπιστημιου και πανε και για λιγο αντιθετα) τα οποια φυσικα δεν μπορουν να σταματανε μες την μεση της Πανεπιστημιου για τους πεζους εκει. Οποτε η ολη κατασταση εχει αφεθει στο φλου, με τα γνωστα αποτελεσματα. Αυτο που πρεπει να γινει κατ'εμε, ειναι να υπαρχει μια χρονικη περιοδος οπου και τα δυο φαναρια (πανεπιστημιου και καθετος της) να ειναι κοκκινα ωστε να περνανε τοτε και μονο τοτε οι πεζοι. -
24 Μαΐου 2004
Αυξάνονται τα ατυχήματα με πεζούςΜέσα σ' ένα σχεδόν χρόνο, μέσα στο 2003, μόνο στην Αττική 112 πεζοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν, ενώ όπως λένε οι ειδικοί περί του θέματος, πολύ σύντομα με τη λειτουργία του τραμ θα προστεθούν κι άλλοι.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ: Ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Πέρυσι 37 πεζοί έχασαν τη ζωή τους, 59 τραυματίσθηκαν σοβαρά και 678 ελαφρότερα. Συνολικά 774, οι μισοί δηλαδή από το σύνολο που κατεγράφη σ' ολόκληρο το νομό Αττικής. Εδώ ως βασική αιτία θεωρείται η «αυθαίρετη» προσπάθεια των πεζών να διασχίσουν όπως όπως τους δρόμους, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα είτε γιατί έχουν καταληφθεί από μηχανές και αυτοκίνητα, είτε από τα έργα που εκτελούνται στους δρόμους.
Σε παρακαλώ, όταν παραθέτεις κάποιο άρθρο να δίνεις link στη σελίδα που βρίσκεται αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό του φόρουμ:
Ειδικότερα, στο 4T-Forum δεν επιτρέπεται:
H αντιγραφή υλικού άλλων ιστοσελίδων χωρίς αναφορά της πηγήςSorry..
Διορθώνω...www/autotriti.gr -
Δυο δικά μου περιστατικά:
(1) Κατεβαίνω την Πειραιώς χωρίς κίνηση απόγευμα Κυριακής. Στο ύψος του Ταύρου πλησιάζω με 60-70 χλμ το φανάρι μετά τη διασταύρωση με Χαμοστέρνας. Όλα καλά, μέχρι που βλέπω έναν 12-14χρονο να περνάει με κόκκινο κοιτάζοντας όχι προς το μέρος μου αλλά προς την αντίθετη μεριά. Ούτε κόρνα δεν πρόλαβα να πατήσω, έπεσα στο φρένο 20 μέτρα πριν τον φτάσω, στρίγγλισαν τα λάστιχα (δεν είχα ABS), ο μικρός χέστηκε και πετάχτηκε μπροστά (ευτυχώς, γιατί αν 'πάγωνε' κλάφτα Χαράλαμπε) κι εγώ ξεμπλοκάροντας λίγο τις ρόδες πρόλαβα να στρίψω λίγο δεξιά και να τον αποφύγω. Ήμουν με το Ν ακόμα, αν είχε διαφορετική κατάληξη η ιστορία αμφιβάλλω για το αν θα ξαναέπιανα τιμόνι στη ζωή μου.(2) Οδηγώ σε στενό δρόμο του Ρεθύμνου και ξαφνικά ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου στ'αριστερά ένα παιδάκι λιγότερο από 10 μέτρα πριν τη μούρη του αυτοκινήτου μου. Αντανακλαστικά τερματοφύλακα (μεγάααααλεεεε), δεξιά στροφή, ξύρισα μερικά αυτοκίνητα χωρίς ευτυχώς να τα πάρω παραμάζωμα κι ακόμα ευτυχέστερα χωρίς να κόψω το χεράκι του παιδιού. Ο βλάκας ο πατέρας του το άφησε να βγει χωρίς να κοιτάξει πρώτα αυτός αν ερχόταν κάτι.
Είχα (και είχαν) άγιο.
-
Γι' αυτό ούρλιαζε ο Ιαβέρης στη διάλεξη που παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα. Η υπερβολική ταχύτηταα σκωτώνει, αλλά όχι στην Εθνική. Στα στενά των πόλεων. 82% των θανατηφόρων τροχαίων είναι συγκρούσεις μέσα στην πόλη και παρασύρσεις πεζών. Γι' αυτό τα 20km/h στα στενά και πολλά είναι...
Για να μην παρασέρνομαι, τελευταία στις γειτονιές αφήνω μόνο πρώτη. Άμα δεν βγω σε κεντρικό δρόμο δευτέρα δεν έχει.
Τώρα, είδα μια κυρά να διασχίζει κάθετα την Εθνική στην Αταλάντη, να σκαρφαλώνει το τσιμεντένιο τοίχο και να κατεβαίνει από την άλλη μεριά, κι όλα αυτά μόλις 100 μέτρα από ανισόπεδη διάβαση πεζών! Α, μάζευε χόρτα από τις πλευρές της Εθνικής. Μπορείτε να της αφαιρέσετε το δίπλωμα βάδησης παρακαλώ;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Γι' αυτό ούρλιαζε ο Ιαβέρης στη διάλεξη που παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα. Η υπερβολική ταχύτηταα σκωτώνει, αλλά όχι στην Εθνική. Στα στενά των πόλεων. 82% των θανατηφόρων τροχαίων είναι συγκρούσεις μέσα στην πόλη και παρασύρσεις πεζών. Γι' αυτό τα 20km/h στα στενά και πολλά είναι...Για να μην παρασέρνομαι, τελευταία στις γειτονιές αφήνω μόνο πρώτη. Άμα δεν βγω σε κεντρικό δρόμο δευτέρα δεν έχει.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, είτε με 20 πηγαίνουμε, είτε με 50 (λέμε τώρα...) μέσα στην πόλη, ο χρόνος που θα κερδίσουμε τελικά είναι ελάχιστος. Μαζί σου.
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, είτε με 20 πηγαίνουμε, είτε με 50 (λέμε τώρα...) μέσα στην πόλη, ο χρόνος που θα κερδίσουμε τελικά είναι ελάχιστος. Μαζί σου.
Στην παραλιακή προχθές ένας βιαστικός με φτιαγμένο Civic έκανε πενήντα σφήνες από την Αλίμου μέχρι το Δέλτα. Το ξέρω γιατί ήταν διαρκώς μπροστά μου ενώ εγώ πήγαινα κανονικά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στην παραλιακή προχθές ένας βιαστικός με φτιαγμένο Civic έκανε πενήντα σφήνες από την Αλίμου μέχρι το Δέλτα. Το ξέρω γιατί ήταν διαρκώς μπροστά μου ενώ εγώ πήγαινα κανονικά.Στην Ολλανδία έχει ηλεκτρονικές ενδείξεις προτεινόμενης ταχύτητας που αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την κίνηση. Αν τις ακολουθείς σε πιάνουν τα λιγώτερα δυνατά φανάρια. Υποθέτω όμως ότι μπορεί να λειτουργήσει κάποιος και βάσει της πείρας και της κοινής λογικής.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ