-
Γεια σας!
Έψαξα, αλλά δεν βρήκα κάποιο topic σχετικά με car audio. (Αντιθέτως βρήκα με Home Hi-Fi! ). Προτείνω να ανοιχτεί ένα, αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο.Αρχίζοντας εγώ...
Σε ένα Opel Corsa 1.4 Sport μου έδωσαν δώρο ένα ηχοσύστημα VDO (4X40 λέει πάνω). Μπορώ να πω πως παίζει απλά αξιοπρεπώς. Θα ήθελα να κάνω αλλαγές στο ηχοσύστημα αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με Car Audio (μόνο με Home audio ).
Έφτιαξα ένα 'χρονοδιάγραμμα'. Σε 5 περίπου μήνες θα το έχω αλλάξει εξολοκλήρου. Οι αλλαγές θα γίνουν σε τρία μέρη: πηγή - εμπρός ηχεία - πίσω ηχεία. Δεν με αφορά η ένταση αλλά ο καθαρός και διαυγής ήχος. Γι' αυτό και δεν θα βάλω ενισχυτή ή subwoofer.
Τι να αλλάξω πρώτο; Για την πηγή έχω προσανατολιστεί ανάμεσα σε δύο: στο Blaupunkt Casablanca CD52 και στο Becker Mexico 4337. Έχετε άλλες/σχετικές εμπειρίες/απόψεις;
Από ηχεία δεν ξέρω πραγματικά τίποτα... Τα δύο μπροστινά κανάλια χωρίζονται σε woofer και tweeter το καθένα. Άρα χρειάζονται crossover, σωστά; Πώς θα δω πόσο χώρο έχει στην πόρτα μου για το καθένα για να καταλήξω σε κατάλληλες επιλογές;Αν δεν κουραστήκατε μέχρι εδώ, είστε ήρωες!!:)
Αν ξέρετε κάτι για αυτά και θέλετε να το μοιραστείτε, είμαι όλος αυτιά!
Καλημέρα! -
Γεια σας!
Έψαξα, αλλά δεν βρήκα κάποιο topic σχετικά με car audio. (Αντιθέτως βρήκα με Home Hi-Fi! ). Προτείνω να ανοιχτεί ένα, αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο.Αρχίζοντας εγώ...
Σε ένα Opel Corsa 1.4 Sport μου έδωσαν δώρο ένα ηχοσύστημα VDO (4X40 λέει πάνω). Μπορώ να πω πως παίζει απλά αξιοπρεπώς. Θα ήθελα να κάνω αλλαγές στο ηχοσύστημα αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με Car Audio (μόνο με Home audio ).
Έφτιαξα ένα 'χρονοδιάγραμμα'. Σε 5 περίπου μήνες θα το έχω αλλάξει εξολοκλήρου. Οι αλλαγές θα γίνουν σε τρία μέρη: πηγή - εμπρός ηχεία - πίσω ηχεία. Δεν με αφορά η ένταση αλλά ο καθαρός και διαυγής ήχος. Γι' αυτό και δεν θα βάλω ενισχυτή ή subwoofer.
Τι να αλλάξω πρώτο; Για την πηγή έχω προσανατολιστεί ανάμεσα σε δύο: στο Blaupunkt Casablanca CD52 και στο Becker Mexico 4337. Έχετε άλλες/σχετικές εμπειρίες/απόψεις;
Από ηχεία δεν ξέρω πραγματικά τίποτα... Τα δύο μπροστινά κανάλια χωρίζονται σε woofer και tweeter το καθένα. Άρα χρειάζονται crossover, σωστά; Πώς θα δω πόσο χώρο έχει στην πόρτα μου για το καθένα για να καταλήξω σε κατάλληλες επιλογές;Αν δεν κουραστήκατε μέχρι εδώ, είστε ήρωες!!:)
Καλημέρα! -
Γεια σας!
Καλημέρα! -
Με car audio δεν έχω ασχοληθεί πολύ γι' αυτό δεν ξέρω να σου προτείνω κάποιο μοντέλο/μάρκα. Πάντως αυτό που θα κοιτούσα εγώ πρώτο είναι να ταιριάζει το ραδιο-cd/κασετόφωνο αισθητικά με το υπόλοιπο ταμπλό. Όσον αφορά το 4x40 φράφει το στερεοφωνικό σου πάνω αναφέρεται σε peak power watts και όχι σε RMS watts που δίνουν μια πιο 'ποιοτική' τάξη ισχύος. Πρώτα εγώ θα άλλαζα την πηγή πάντως. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάς μαγαζιά και να δείς τι σου προτείνουν, τι ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου έτσι ώστε να έχεις ένα πιο μικρό εύρος επιλογών και μετά να τα συγκρίνεις μεταξύ τους. Φαντάσου να καταλήξεις σε κάποια ηχεία και μετά να σου πουν 'δε χωράνε!'. Μπες και σε sites εταιριών, εκεί μπορεί να λέει σε ποια αυτοκίνητα ταιριάζει κάθε προιόν.
-
Γίνεται μια σχετική συζήτηση εδώ: http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic.php?t=7002
-
Μα γιατί θεωρείς ότι ενισχυτές και subwoofer είναι μόνο για ένταση????
Ο ενισχυτή είναι όπως η μηχανή του αυτοκινήτου. Αν έχεις 1400άρι με 100 άλογα και θέλεις καλύτερες ροπές, βάζεις έναν 1600άρι με τα ίδια άλογα, αλλά αντί για ροπή 12,5 έχεις 15 ή στην καλύτερη περίπτωση βάζεις έναν 1800άρι TDi με ροπή 25. Τα άλογα παραμένουν τα ίδια.
Το ίδιο ισχύει και με τους ενισχυτές. Βάζεις έναν καλό ενισχυτή με τα ίδια Watt ανά κανάλι με αυτά που έχει η πηγή σου και εφόσον τα ηχεία σου δεν είναι 'της σειράς', έχεις άμεσα μία ποιοτική αναβάθμιση του ήχου σου.
Επειδή όμως ο ήχος στο αυτοκίνητο είναι δύσκολο πράγμα και παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως το μεγεθος και το είδος του αυτοκινήτου, οι θέσεις και τα διαθέσιμα μεγέθη των υποδοχών για ηχεία κ.α. θα σου πρότεινα αυτό που θέλεις ν'αποφύγεις...
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να βάλεις είναι ένα subwoofer. Ο ήχος σου, στην ίδια ισχύ εξόδου, θα έχει εμπλουτιστεί με χαμηλά που δε μπορούν ν'αποδώσουν με τίποτα τα απλά ηχεία. Βρες ένα φίλο σου ή έναν έμπορο και ζήτησε ν'ακούσεις την ίδια πηγή με και χωρίς subwoofer στην ένταση που σου αρέσει. Η διαφορά είναι τεράστια.Το δικό μου αυτοκίνητο είναι στη διάθεσή σου για το test.
-
Ψιτ, ας κρατάμε αυτά τα θέματα μέσα στο ICE FORUM. Γιατί το φτιάξαμε άλλωστε? (ισως πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο του για να είναι πιο εμφανές το θέμα)
sdiama, σωστός σε γενικές γραμμές.
artech, το χρονοδιάγραμμα που έβαλες (για τους 5 μήνες) είναι αρκετά καλό. Κι εγώ τόσο είχα βάλει. 2 χρόνια κι ακόμη στη μέση είμαι!
Για τα crossover, ναι, χρειάζονται, αλλά έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα καλά σετ διαιρούμενων μεγαφώνων συνοδεύονται και από ένα σχετικά προσεγμένο κύκλωμα διαχωρισμού συχνοτήτων (crossover ελληνιστί).
Η πόρτα σου δέχεται midbass διαμέτρου 16,5 εκ. ή 6,5 ιντσών (το ίδιο είναι). Συνεπώς ψάχνεις για διαιρούμενο σετ 6,5' . Τα tweeter χωράνε έτσι κι αλλιώς, εκτός αν πας σε εξεζητημένες λύσεις (δε νομίζω όμως να έχεις πρόθεση να βάλεις Scanspeak ή Seas στο Corsa )
Με την ευκαιρία να πω 2 λογάκια. Τη σημαντικότερη ακουστική διαφορά σε ένα σύστημα την κάνει η αλλαγή σε μεγάφωνα. Αυτά (όπως ίσως ξέρεις και από το home hi-fi) είναι ο ασθενέστερος κρίκος της αλυσίδας με μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφορετικών σχεδιάσεων. Αρα, βάσει αυτού, το πρώτο που θα έπρεπε να αλλάξουμε σε ένα ηχοσύστημα αυτοκινήτου είναι τα μεγάφωνα. Σωστά?
Ισως.
Υπάρχει και η άλλη άποψη, η οποία λέει ότι τη μεγαλύτερη (οπτική αυτή τη φορά) διαφορά την κάνει η πηγή. Λογικό θα μου πείτε, αφού τα μεγάφωνα είναι συνήθως κρυμμένα. Αυτό λοιπόν, μαζί με το γεγονός ότι οι after market πηγές έχουν ελάχιστη σχέση από πλευράς εξοπλισμού και δυνατοτήτων με την εργοστασιακή, με κάνει να πιστεύω ότι τελικά ίσως αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε.
Αυτό βέβαια έχει και μια άλλη λογική. Τα μεγάφωνα που υπάρχουν ήδη στα αυτοκίνητά μας όταν τα αγοράζουμε είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε με σχετικά χαμηλή ισχύ να αποδίδουν αρκετά (γνωστό και ως υψηλή ευαισθησία). Τα καλά μεγάφωνα που αγοράζουμε εκ των υστέρων, στο 90% των περιπτώσεων είναι σαφώς λιγότερο ευαίσθητα. Αρα, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρειάζονται περισσότερη ισχύ για να αποδώσουν σωστά. Αρα (ξανά), η αντίδρασή μας όταν τα παίξουμε με τη χαμηλότατη ισχύ που μας παρέχει η εργοστασιακή πηγή είναι: 'τσάμπα πέταξα τα λεφτά μου'.
Οσον αφορά τώρα το subwoofer και τους ενισχυτές. Δεν είναι λογικό να προσπαθούμε να πείσουμε τον καθένα για τη χρησιμότητα του sub στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν πολλοί που για διαφορετικούς λόγους απέχουν. Σε αυτή την περίπτωση, ένα πράγμα θα τους βοηθήσει να έχουν πολύ καλύτερο ήχο στο αυτοκίνητο. Ενα (πραγματικά) καλό ζευγάρι πίσω μεγάφωνα. Αν μάλιστα αυτά είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να παίζουν μόνο τις χαμηλές (ή έστω χαμηλομεσαίες, μια που η απόκρισή τους δεν μπορεί ποτέ να συγκριθεί με αυτή ενός sub) συχνότητες, τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα.
-
Αφού στο Opel Forum ... γίνεται αναφορά για ICE σε αυτό το φόρουμ ... θα γράψω εδώ ...
Μετά από πολύ (μα πολύ) ψάξιμο ... στο Astra ... κατέληξα στα εξής:
α. Πηγή KENWOOD KDC PSW9521 ... άριστο. Συνεργάζεται άψογα με τους διακόπτες στο τιμόνι ενω δίνει όλες και παραπάνω πληροφορίες στην οθόνη της κετρικής κονσόλας.
β. ηχεία μπροστά διαιρούμενα της Peerlees ... άριστα, δοκιμασμένα και πανάκριβα!
γ. πίσω ενισχυτής Magnat Bull Power (γεφυρωμένος 200W RMS) ... άριστη ποιοτική και οικονομική επιλογή
δ. Sub ... Magnat Bull Power Reflex 130 (12'', 200W RMS) ... Γερμανική ποιότητα σε οικονομική συσκευασία. Αφθονο μπάσο χωρίς ακρότητες.Φυσικά μαζί με αυτά μπήκαν τα καλύτερα περιφερειακά... καλώδια με επίχρυσα RCA, ασφαλειοθήκες, γειώσεις κλπ...κλπ...
Για την αποφυγή τριγμών αλλά και για την μέγιστη ποιότητα χαμηλών συχνοτήτων μονώθηκαν πλήρως οι μπροστινές πόρτες με ηχομόνωση της 3Μ (πισσόχαρτο) ... Το αποτέλεσμα? Ποιο βαθύ μπάσο από μπροστά, πόρτες που δεν τραντάζονται, αποφυγή τριγμών.Αυτά τα ολίγα για το Astra ...
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Για την αποφυγή τριγμών αλλά και για την μέγιστη ποιότητα χαμηλών συχνοτήτων μονώθηκαν πλήρως οι μπροστινές πόρτες με ηχομόνωση της 3Μ (πισσόχαρτο) ... Το αποτέλεσμα? Ποιο βαθύ μπάσο από μπροστά, πόρτες που δεν τραντάζονται, αποφυγή τριγμών.Αυτά τα ολίγα για το Astra ...
Μεγειές.
Ρίξε τώρα λεπτομέρειες για την ηχομόνωση -
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
... διαφορα 'κουλα'
Πστ! σ' εχω που σ' εχω στη μπουκα!! Θα παω να παιξω με τις ρυθμισεις και τα crossover της πηγης μου και αν δεν τα καταφερω, μαυρο φιδι που σ' εφαγε!! Θα μου τα φτιαξεις εσυ, κακομοιρη μου!!!
Ακους εκει κυριε, εισαι μια χαρα με το ηχοσυστημα που εχεις στ' αυτοκινητο σου και σου 'ρχεται ο αλλος και σε κανει κουρελια!
-
Θέλω πληροφορίες για τα οικονομικά!
Η μόνωση μου τράβηξε κι εμένα το ενδιαφέρον γιατί ψάχνομαι κι εγώ σε κάτι τέτοια...
-
Ο χρήστης drizzt έγραψε:
Μεγειές.
Ρίξε τώρα λεπτομέρειες για την ηχομόνωσηHχομόνωση ?
Απλά πράγματα ... 45euro ... ντύσιμο όλη η πόρτα με φύλλα πισσοχαρτα της 3Μ. H δουλειά έγινε στα πλαίσια τοποθέτησης των ηχείων και καλύφτηκαν εντελώς τα εσωτερικά.Αυτά ...
-
Λοιπον συνεχιζω εδω,γιατι στο opel-forum μπαινουν και ατομα που δεν τους ενδιαφερει ο ηχος.Οποτε........ξαναγραφω.Για opel Astra.
Τελικα περαστηκαν ηχεια στην εταζερα.Δεν ηταν και τοσο τραγικα τα πραγματα.Μου τα περασε πολυ ωραια ολα(καλωδια κτλ, )βγαζοντας μονο το λαστιχο στην πορτα.Ολα καλα.Αδικα φοβομουν.
Επελεξα τα Cadence CWM-69:
6'x9' Three Way Multi-Element
150 Watts RMS/300 Watts Peak Power Handling
Frequency Response:50Hz-20KHz
Sensitivity:88dB @ 1W/1M SPLΕιχε δικιο ενας φιλος που εγραψε οτι τα τεχνικα χαρακτηριστικα δεν πιαζουν και τοσο ρολο οσο το τελικο ακουσμα.
Μου εκανε εντυπωση το γεγονος πως εκει που πηγα δεν μου ειπαν ποια ηχεια θελεις,αλλα ειπαν θα κανουμε τις τρυπες στην εταζερα,προσωρινες καλωδιωσεις και θα τα ακουσουμε ολα με την πηγη που διαθετεις στο αυτοκινητο ωστε να βγαλουμε την καλυτερη επιλογη.Πραγματικα πολυ σωστος πωλητης.Αν δεν ακουσουμε ειπε,δεν μπορει να μου προτεινει ηχεια.Ετσι και εγινε.Δοκιμασαμε 7 ζευγαρια οβαλ ηχειων απο διαφορες μαρκες.Επιλεξαμε αυτα τα Cadence τελικα που ειχαν διαφορα σε σχεση με τα αλλα αρκετη.Το παραδοξο ειναι πως οταν του ειπα να δοκιμασουμε και τα Cadence,μου ειπε 'πλακα κανεις?,εδω δεν παιξαν καλα τα Pioneer ας πουμε.Τα Cadence δυσκολα να παιξουν με αυτην την πηγη,θελουν ενισχυτη.'Εν τελει αφου τα εβαλε διαπιστωσε οτι παιξαν αρκετα καλα σε συναρτηση παντα με την πηγη.Ετσι το να λεμε βαλε αυτα,βαλε εκεινα νομιζω ειναι ασκοπο αφου αν δεν τα ακουσεις με το δικο σου ηχοσυστημα μπορει να κανεις λαθος επιλογη τελικα.Tweeter εχει μπροστα το Astra ή μονο θεσεις για αυτα?Γιατι αν εχει τοτε τα δικα μου θα καηκαν!!αφου δεν ακουγεται τιποτα απο εκει.
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Tweeter εχει μπροστα το Astra ή μονο θεσεις για αυτα?Γιατι αν εχει τοτε τα δικα μου θα καηκαν!!αφου δεν ακουγεται τιποτα απο εκει.
Tweeter το Astra G έχει μόνο αν έχεις πάρει έκδοση με 6-αρι CD-changer και 6 ηχεία (είναι ουσιαστικά τα 2 από τα 6). Διαφορετικά μην ανοίξεις τζάμπα τη θήκη για να τη βρεις άδεια
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Tweeter εχει μπροστα το Astra ή μονο θεσεις για αυτα?Γιατι αν εχει τοτε τα δικα μου θα καηκαν!!αφου δεν ακουγεται τιποτα απο εκει.Δεν έχει ...
-
Ο χρήστης artech έγραψε:
.......Σε ένα Opel Corsa 1.4 Sport μου έδωσαν δώρο ένα ηχοσύστημα VDO (4X40 λέει πάνω). Μπορώ να πω πως παίζει απλά αξιοπρεπώς.....
..........Τι να αλλάξω πρώτο; Για την πηγή έχω προσανατολιστεί ανάμεσα σε δύο: στο Blaupunkt Casablanca CD52 και στο Becker Mexico 4337. Έχετε άλλες/σχετικές εμπειρίες/απόψεις;Φιλε artech,το Becker που αναφερεις ειναι αποτι ειδα 4x30 W Peak και 4x18 W RMS.Το δικο σου το VDO(και δικο μου!!)ειναι 4x40 W Peak και 4x25 W RMS.Οποτε δεν νομιζω οτι θα ειναι πιο αξιοπρεπες απο αυτο που εχεις τωρα...Για το αλλο δεν ξερω.
Ξερετε καποια πηγη με ιδιους χρωματισμους με αυτους της κονσολας του Astra?Ασπρο-κιτρινο δηλαδη.Θελω αν αλλαξω πηγη να εχει ιδιο χρωμα(κουμπακια-display)με την υπολοιπη κονσολα.Περιμενω προτασεις σας.Ευχαριστω
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Tweeter εχει μπροστα το Astra ή μονο θεσεις για αυτα?Γιατι αν εχει τοτε τα δικα μου θα καηκαν!!αφου δεν ακουγεται τιποτα απο εκει.
Δεν έχει ...
Ωραια.Αν βαλω θα αναβαθμιστει το ηχητικο αποτελεσμα ή δεν θα δω μεγαλη διαφορα?
Να βαλω μονο tweeter ή να αλλαξω και τα ηχεια που εχει,οποτε βαζω ενα σετ διαιρουμενων ηχειων(πολυ ακριβα ειναι ρε παιδια.. ) -
Ας απασχολήσω κι εγώ το topic.
Ως γνωστόν έχω παραγγείλει το Astra H 1.4 Elegance με κάτι extra.
Το ηχοσύστημα το άκουσα με διάφορα CD/MP3 και αρχικά δεν σκέφτομαι να το αλλάξω για διάφορους λόγους (τηλεχειρισμός καλός στο τιμόνι, ολοκληρωμένο integration με οθονούλα αλλά και αξιοπρεπής αναπαραγωγή ιδίως μιας και τα περισσότερα mp3s μου είναι -
Θα χασεις σιγουρα χωρο στο πορτ - μπαγκαζ ξεκινωνοτας απο 15 λιτρα περιπου μεχρι ... οσο θες, αναλογα με την υλοποιηση που θα διαλεξεις!!
Θα χρειαστει καμπινα, εκτος και αν επιλεξεις λυση tube, αλλα σαν απλος ερασιτεχνης, οι hardcore τρελλαμενοι διαλεγουν κανα δεκαπενταιντσο με καμπινα 20 λιτρων και βαλε... Αν δεν επιλεξεις καποιο ενεργο subwoofer (τα τυπου tube ειναι ολα ενεργα, αν δεν κανω λαθος) υπολογιζε οτι θα χρειαστεις και ενισχυτη για να οδηγησει το 'τερας'!
Σκεφτομουν και εγω να βαλω ενα sub για να 'γεμισει' λιγο ο ηχος, μεχρι που πηγα το πρωτο ταξιδι με το αυτοκινητο και ανακαλυψα οτι μολις που χωρανε δυο βαλιτσες πραγματα..
Μπαινοβγαινει ευκολα το sub, αλλα θα ρωτησω το εξης: Αν ειναι να το βγαζεις καθε φορα που πας ταξιδι - δηλαδη κατ' εμε στις περιπτωσεις που ακους μουσικη - ποιος ο λογος να βαλεις κατι τετοιο ??
Εντελως επιφανειακη προσεγγιση στο θεμα, περισσοτερα θα μας πουν οι υπολοιποι, ειμαι σιγουρος! (για να μαθαινουμε κι εμεις!).. καλα τα 'πα κυριε νικο ??
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Μπαινοβγαινει ευκολα το sub, αλλα θα ρωτησω το εξης: Αν ειναι να το βγαζεις καθε φορα που πας ταξιδι - δηλαδη κατ' εμε στις περιπτωσεις που ακους μουσικη - ποιος ο λογος να βαλεις κατι τετοιο ??
Εντελως επιφανειακη προσεγγιση στο θεμα, περισσοτερα θα μας πουν οι υπολοιποι, ειμαι σιγουρος! (για να μαθαινουμε κι εμεις!).. καλα τα 'πα κυριε νικο ??
Βασικά το να βγαίνει και το πόσο χώρο θα χάσω είναι ενημερωτικά. Το πόσο χώρο θα χάσω αναφέρεται στην περίπτωση που γίνει εγκατάσταση που δεν αφαιρείται ενώ για αφαίρεση μιλάμε σε οριακές καταστάσεις για 3 φορές το χρόνο που κάνω το ταξίδι Σούδα-Πειραιά-Ναύπλιο. Γενικά ο χώρος που έχει το παλιό astra για βαλίτσες με υπερκαλύπτει χαλαρά πόσο μάλλον του καινούριου.
Τώρα εγώ σε γενικές γραμμές μιλάω αν μπορεί να βρεθεί λύση για να κάνω κάτι από €150 και κάτω οπότε δεν συζητάμε για λύσεις των enthusiasts.
Ευχαριστώ για την απάντηση
Car audio