-
Σημερα άλλαξα τα λάδια και το φίλτρο στο Γκετζ (3000 χλμ περίπου), παρολο που το βιβλίο συντήρησης μιλάει για 15000. Του έβαλα shell helix ultra 5w 40
Το αμαξάκι ειναι μια χαρα το έχω καταβολευτεί. -
Για αστικές μετακινήσεις είναι μιά πολύ καλή επιλογή
Καλορίζικο και καλοτάξιδο
-
Ο χρήστης ΚΩΣΤΑΣ 1970 έγραψε:
Για αστικές μετακινήσεις είναι μιά πολύ καλή επιλογήΚαλορίζικο και καλοτάξιδο
Ευχαριστώ. Αν και μεχρι να φτιαξω την ΒΧ (πολυ καιρος δηλαδη ) δεν θα περιοριζεται μονο εντος πολης. Εδω γύρισα ολη την ελλαδα με το ΑΧ με ελευθερη εξατμιση γκρουπ Ν ανάρτηση και κοντο σαζμάν, με το γκετζ που και υσηχο ειναι και σχετικα ανετο ειναι δεν θα τα κατφέρω?
-
Πήγα που λέτε να κάνω service μόνος μου με τη βοήθεια γνωστού μου μηχανικού στο Accent. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μαθαίνω κιόλας τίποτα.
Πήρα ένα φθηνό μπουζόκλειδο (ευτυχώς τα μπουζί δεν είναι θαμμένα, αρκεί ένα μπουζόκλειδο γενικής χρήσης), ένα σετ πολύγωνα για την τάπα/βίδα του λαδιού, ένα κολοκύθι που δεν θυμάμαι πως το λένε για το φίλτρο λαδιού (έχει μια αλυσίδα σαν του ποδηλάτου, σφίγγει γύρω από το φίλτρο και το ξεβιδώνει) και βέβαια τα αναλώσιμα. Δυστυχώς δεν ήμουν σε συνεργείο αλλά σε απλό υπαίθριο χώρο γιατί δεν υπήρχε χρόνος.
**Αποτέλεσμα: **
Άλλαξα τα λάδια, αλλά ως έξυπνος που είμαι δεν προνόησα να κοιτάξω που είναι το φίλτρο λαδιού. Τελικά είναι από κάτω και χωρίς τρόπο να το φτάσω και να το ξεβιδώσω δεν γινόταν τίποτα. Έτσι τελικά άφησα προσωρινά το φίλτρο μέχρι να βρω την ευκαιρία - ελπίζω να μη γίνει το καινούριο λάδι παπάρα από τα κατάλοιπα του παλιού λαδιού στο φίλτρο (τι λέτε κι εσείς; ).
Το φίλτρο αέρα μπήκε πολύ εύκολα.
Το φίλτρο βενζίνης είχε επίσης ιστορία και έμεινε προσωρινά στη θέση του.
Τα μπουζί ήταν πολύ σφιχτά βιδωμένα και το μπουζόκλειδο λύγισε στα χέρια μου. Καλά να πάθω που πήγα να κάνω δουλειά με εργαλείο των 5 ευρώ. Δεν αλλάχτηκαν τελικά και θα πάω το εργαλείο πίσω να γκρινιάξω.Σκορ: 2/5. Και εις ανώτερα.
-
Καθε αρχη και δυσκολη Μανο.
Η μηχανη του ακσεντ εινα ιδια με του γκετζ νομιζω.
Για το φιλτρο το σηκωσα με γρυλλο και εβγαλα και ενα προστατευτικο πλαστικο με 4 βιδες που εχει στο αμαξωμα.
Μην αλλάξεις τωρα το φίλτρομ λαδιου άλλαξε το στην επόμενη αλλαγή λαδιών. -
Από το στόμα μου το πήρες Χρήστο, το φίλτρο λαδιού για να το αλλάξεις τώρα πρέπει να ξαναλλάξεις τα λάδια οπότε...
Πάντως καλύτερα ρε Μάνο να το πήγαινες σε ένα μάστορα όχι απαραίτητα εξουσιοδοτημένο (αν και τα Hyundai δεν έχουν ακριβές τιμές, τι να πουν και οι VW users).
Aντε να πλήρωνες κανα 20 ευρω.
Ξέρω θα μου πεις ατομική ικανοποίηση αλλά τώρα στην δικιά σου περίπτωση έγινε το αντίθετο...
Καλή επιτυχία στο μέλλον. -
Αν αφήσω τα λάδια για κανένα 6μηνο αντί για έτος με το παλιό φίλτρο, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια φθορά; Όσο για το οικονομικό, με 53 ευρώ πήρα όλα τα παραπάνω αναλώσιμα γνήσια, άρα μπορούσα να παίξω χωρίς άγχος. Το λάδι κόστισε 23 ευρώ.
-
Ναι βρε το ξέρω ότι τα πήρες 53 ευρώ αλλά το θέμα ήταν να γίνει η δουλειά σου...για το λάδι δεν ξέρω αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο με το παλιό φίλτρο.
-
Tιποτα δεν θα παθεις με το παλιο φιλτρο. ΣΙγα...
-
Μπουζί δεν χρειάζονται τελικά, αλλά θα τ'αλλάξω αφού τα πήρα.
Επίσης ΔΕΝ χρειάζονται αλλαγή οι βαλβολίνες πριν τα 90.000 χλμ! Ευτυχώς γιατί είναι ακριβούτσικες.Τέλος φίλτρο καμπίνας θα αλλαχτεί το καλοκαίρι, αφού στην αντιπροσωπεία με διαβεβαίωσαν ότι ΔΕΝ γίνεται χρήση του όταν δουλεύει μόνο το καλοριφέρ, παρά μόνο όταν δουλεύει το air condition. Θα αλλαχτεί λοιπόν μαζί με τα λάδια (ξανά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, με φίλτρο αυτή τη φορά: P ) σε 3-4 μήνες. Πάει κι αυτό.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τέλος φίλτρο καμπίνας θα αλλαχτεί το καλοκαίρι, αφού στην αντιπροσωπεία με διαβεβαίωσαν ότι ΔΕΝ γίνεται χρήση του όταν δουλεύει μόνο το καλοριφέρ, παρά μόνο όταν δουλεύει το air condition. Θα αλλαχτεί λοιπόν μαζί με τα λάδια (ξανά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, με φίλτρο αυτή τη φορά: P ) σε 3-4 μήνες. Πάει κι αυτό.
Μάνο , τo φίλτρο καμπίνας στο Accent 'δουλεύει' συνέχεια. Είναι ακριβώς μετά το κλαπέτο επιλογής φρέσκου/ανακύκλωσης ..... και αυτό είναι το σωστό βέβαια !!
-
Βασίλη, μου το έχεις ξαναπεί. Αλλά τι να τους κάνω που επιμένουν; Το ίδιο μου είπε ο πωλητής στην Κορεατική. Θα υπενθυμίσω ότι μιλάω για Accent 2001, αυτό με τη μάσκα με τα κάθετα κέρατα στο χρώμα του αμαξώματος, χωρίς χρώμιο γύρω γύρω.
-
Το φιλτρο βενζινης δεν ειναι τπτ να αλλαχτει.
Βγαζουμε το κατω μερος του πισω καθισματος (2 κουμπωματα εμπρος + 2 βιδες πισω οταν ριξεις στη μεση το διαιρουμενο) και απο κατω βλεπουμε ενα καπακι.
Με κατσαβιδι βγαζουμε το καπακι που ειναι κολημενο εκει με καποιους ειδους κολλα (μετα ξανακολαει αν οχι λιγη σιλικονη κ εισαι οκ).
Εκει μεσα ειναι το φιλτρο. Το ξεκουμπωνουμε απο τα κλιπς βαζουμε ενα πανι απο κατω κ ξεκουμπωνεις τα 2 σωληνακια απο την καθε μερια.
Χρονος τοποθετησης > οχι πανω απο 20 λεπτα με χαλαρους ρυθμους!
Ανα 10000κμ αλλαζε φιλτρο καθοτι οι Ελληνικες βενζινες εχουν διαφορα μεσα.... Θα τα δεις οταν το βγαλεις κ αρχισεις να το κοπανας!
Φιλτρο καμπινας οντως δουλευει συνεχεια...
-
Να αναφέρω μερικές πληροφορίες για τα πίσω λαμπάκια του Accent, βγαλμένες από την προσπάθειά μου ν'αλλάξω κάποια καμμένα.
Για ν'αλλαχτούν τα λαμπάκια στο αριστερό και δεξί πίσω φανάρι αρκεί ένα σταυροκατσάβιδο και η αφαίρεση 2 βιδών. Μετά τραβάμε χωρίς ζόρι το πλαστικό προς το πλάι, όχι προς τα πίσω, γιατί έχει δύο πλαστικά έμβολα που εφαρμόζουν σε μεταλλικές υποδοχές και πρέπει να βγουν από τη θέση τους για να βγει τελείως το φανάρι έξω.
Αφού αφαιρέσουμε το φανάρι, θα δούμε 3 θέσεις όπου καταλήγουν καλώδια. Η πάνω είναι για τα φώτα πορείας ΚΑΙ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ!) για τα φρένα (τα πορείας ανάβουν μόνο όταν έχουμε τα φώτα αναμμένα, αλλά για τα φρένα ανάβουν τα ίδια λαμπάκια σε ισχυρότερη σκάλα), η από κάτω για την όπισθεν (ανάβουν και χωρίς να έχουμε ανοιχτά φώτα) και χαμηλά υπάρχει μια θέση με κόκκινο κάλυμμα - αυτή είναι για τα ΦΛΑΣ, των οποίων το γυαλί έχει κόκκινο χρώμα.
Για να βγάλουμε το λαμπάκι, στρέφουμε λίγο το πλαστικό καλυμματάκι και αυτό βγαίνει εύκολα. Τα λαμπάκια δεν είναι βιδωτά, αλλά τύπου μπαγιονέτ (ελπίζω να το λέω σωστά), δηλαδή βγαίνουν με ένα επίσης ελαφρό στρίψιμο. Βάζουμε το καινούριο λαμπάκι κι είμαστε ΟΚ. Καλό θα είναι να σκουπίσουμε το λαμπάκι πριν το τοποθετήσουμε με καθαρό χαρτί, ειδικά δε για τα μπροστινά φανάρια (που δεν τα έχω πειράξει ακόμα) δεν πρέπει καν να τα ακουμπάμε με γυμνά χέρια γιατί θα καούν πολύ πριν την ώρα τους.
Πάμε τώρα στο κεντρικό στοπ, αυτό που βρίσκεται πάνω από την πλαφονιέρα και μέσα από το πίσω τζάμι. Αυτό είναι πονηρό. Πρέπει να βγει πρώτα ένα τετράγωνο πλαστικό καπάκι που διακρίνεται στο πλαστικό κάλυμμα της πίσω πόρτας, ακριβώς κάτω από το στοπ. Βγαίνει με ένα πλατύ κατσαβίδι που χώνεται σε εγκοπές στην άκρη του καπακιού.
Εμφανίζεται ένα άνοιγμα και μέσα σ'αυτό υπάρχουν 3 βίδες με εξάγωνο κεφάλι. Γι'αυτές θέλουμε κάτι ανάλογο (καρυδάκια ή ξέρω 'γω πως τα λένε). Τέλος πάντων τις ξεβιδώνουμε κι αυτές και μετά, αν δεν βγαίνει το πλαστικό στοπ κοιτάζουμε μήπως βρίσκουν στις υποδοχές τους 2 πλαστικές εξοχές του στοπ, ανάμεσα στις 3 βίδες που βγάλαμε πριν. Τις σπρώχνουμε λίγο προς τα μέσα και το στοπ βγαίνει. Επειδή όμως είναι συνδεδεμένο στο καλώδιο ρεύματος, πρέπει να το αφαιρέσουμε κι από αυτό διαφορετικά θα δυσκολευτούμε στην αλλαγή της λάμπας. Θα παρατηρήσουμε στην άκρη του καλωδίου ένα πλαστικό ματζαφλάρι. Αν πιέσουμε λίγο ένα σημείο του, όπως περίπου κάνουμε για να βγάλουμε το καλώδιο του τηλεφώνου από την πρίζα, το καλώδιο θα βγει τελείως και θα έχουμε στα χέρια μας το πλαστικό stop. Ξεβιδώνουμε 6 μικρές βίδες με μικρό σταυροκατσάβιδο, το ανοίγουμε και αντικαθιστούμε τη λαμπίτσα ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ, όπως τις λάμπες αλογόνου στα πορτατίφ. Αυτό ήταν.
Τα παραπάνω τ'ανακάλυψα σήμερα, προσπαθώντας ν' αλλάξω 2 καμμένες λάμπες. Κανονικά θα αισθανόμουν μια ικανοποίηση ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΛΑΘΟΣ ΛΑΜΠΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ!!!
Madman, ευχαριστώ για την πληροφορία.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κανονικά θα αισθανόμουν μια ικανοποίηση ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΛΑΘΟΣ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ!!!Madman, ευχαριστώ για την πληροφορία.
Μανο να περιμενω και αναλογες πληροφοριες για το οπελ? Θα μου φανουν πιο χρησιμες!!!!
-
Στο εγχειρίδιο χρήσης του Astra υπάρχουν αναλυτικότατες οδηγίες για τα λαμπάκια με εικόνες.
Μήπως και για το corsa υπάρχει κάτι ανάλογο; -
Manosk μου φαίνεται περίεργο γιατί και εγώ από την αντιπροσωπεία είχα πάρει μια σειρά από λαμπτήρες ώστε να έχω σε περίπτωση ανάγκης και μου έδωσαν τις σωστές λάμπες μαζί με το κουτάκι με το αφρολέξ που έχει μέσα για να μην έρχονται σε επαφή η μια με την άλλη. Οπότε τις έχω πάντα στο αυτοκίνητο ως εφεδρικό σετ για ώρα ανάγκης. Εξάλλου είναι γελοία η τιμή τους.
Επίσης και εγώ μόνος μου άλλαξα αυτές των φρένων καθώς η μια κάηκε και η άλλη δεν φώτιζε τόσο έντονα. Πάντως τις λάμπες γενικά πρέπει να τις αλλάζεις μόνος σου καθώς σου χρεώνουν εργατικά για μια αστεία διαδικασία.
Για πιο αναλυτικές infos κοίτα στο
http://www.hmaservice.com/webtech/default.asp
Επέλεξε στο πάνω μέρος την επιλογή ΕΤΜ από κάτω μοντέλο και χρονολογία και στην αριστερή στήλη που θα σου ανοίξει την επιλογή Body Electrical System. Με λίγο ψάξιμο βρίσκεις τα πάντα και με φωτογραφίες. -
Αριστερά οι δύο λάμπες που μου έδωσαν και δεξιά η καμμένη του μεσαίου στοπ. Όσον αφορά τη λάμπα των φρένων, αυτή είναι η ίδια με των φώτων πορείας, κάνει δηλαδή διπλή δουλεία. Άρα μου έδωσαν λάθος λάμπα μόνο για το κεντρικό στοπ.
Edit: Έκανα μερικώς λάθος γιατί δεν μου εξήγησαν κάτι: τα λαμπάκια των φρένων, όπως διόρθωσα ήδη στο μήνυμα της προηγούμενης σελίδας με τις οδηγίες, είναι ΤΑ ΙΔΙΑ με τα λαμπάκια που χρησιμοποιούνται ως πίσω φώτα πορείας, απλώς δουλεύουν σε διπλή σκάλα-φωτεινότητα όταν πατάς τα φρένα. Έτσι κι εγώ μπέρδεψα τα φώτα των φρένων νομίζοντας ότι ήταν αυτά των ΦΛΑΣ Το ωραίο είναι ότι κατά τα φαινόμενα έχει καεί μόνο η σκάλα για τα φρένα, η άλλη σκάλα δουλεύει κανονικά. Θα το επιβεβαιώσω σε μερικές ώρες που θα έχω στα χέρια μου το αυτοκίνητο, αν και μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα.
Edit 2: Το επιβεβαίωσα. Είχε καεί μόνο η μία σκάλα. Κουφό ε; Τέλος καλό, όλα καλά και κρίμα που παλιότερα είχα δώσει κάπου 10 ευρώ για αλλαγή μπροστινού λαμπτήρα αξίας 2 ευρώ. Ποτέ ξανά!
-
..καμία απολύτως σχέση Μάνο.
Κι εγώ που είχα αλλάξει στο δικό μου σαν την δικιά σου είναι.
-
Έκανα διορθώσεις στα παραπάνω μηνύματα (αυτό της προηγούμενης σελίδας με τις οδηγίες και στο πρώτο τούτης της σελίδας με τη φωτό).
HYUNDAI FORUM