-
Για να δείτε πόσο άσχετος είμαι, με το που πήρα το αμάξι από το συνεργείο για αλλαγή στα τακάκια πήγα Ντράφι για μια δουλειά. Δεν είχα ψιλιαστεί τη φάση σε μια κατηφορίτσα που καταλήγει σε φουρκέτα ήρθε η ετυμηγορία...
ΦΡΕΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Σε πόσα χλμ από την αλλαγή στρώνουν τα τακάκια;
-
Ανάλογα τη χρήση φρένου που κάνεις. Για εμένα χρειάζονται απαλά πατήματα και να αφήνεις λίγο να κρυώσουν πριν πατήσεις πάλι. Σε μέσο όρο 200χλμ πιστεύω είσαι άνετα να πιέσεις λίγο παραπάνω και σταδιακά να κινείσαι στους φυσιολογικούς ρυθμούς σου.
Εμένα θυμάμαι μου είχαν αλλάξει τακκάκια και έφευγα για ταξίδι μέσα από Κατάρα, υπερθερμάνθηκαν και δεν έπιαναν καθόλου, να'ναι καλά το χειρόφρενο. -
Στα πρώτα 2-3 χιλιόμετρα από την αλλαγή πρακτικά δεν είχα φρένα.
Ύστερα από 6-7 χιλιόμετρα, παρότι έκοβα πολύ ομαλά, άρχισα να νοιώθω ότι τα φρένα έπιαναν και πάλι καλύτερα μάλιστα απ' ότι πριν την αλλαγή.
Στα ~50 χλμ με έτρωγε να δω την απόδοσή τους και έκανα ένα φρενάρισμα πανικού από τα 100χλμ/ώρα, οπότε και ενθουσιάστηκα από την απόδοσή τους.Πραγματικά πάντως είναι δύσκολο να στρώνεις τα φρένα για 200-300 χλμ, όπως μου είπαν ότι πρέπει.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Για να δείτε πόσο άσχετος είμαι, με το που πήρα το αμάξι από το συνεργείο για αλλαγή στα τακάκια πήγα Ντράφι για μια δουλειά. Δεν είχα ψιλιαστεί τη φάση σε μια κατηφορίτσα που καταλήγει σε φουρκέτα ήρθε η ετυμηγορία...
ΦΡΕΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Σε πόσα χλμ από την αλλαγή στρώνουν τα τακάκια;
Μηπως τα εκαψες ομως τωρα?
Κανονικα λενε οτι θελουν 200-300 χλμ με μαλακο πατημα για να πατησουν καλα πανω στους δισκους.Τωρα πως γινεται οταν αγοραζουμε καινουργιο αμαξι να πιανουν αμεσως -
Τα τροχιζουν?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
:hmmm:
Τα τροχιζουν?Τους κανουν test drive πριν το παραδωσουν μαλλον .
-
Eτσι ισως εξηγειται οτι κατα την παραλαβη του Cosra opc φιλου, ο χιλιομετρητης εδειχνε 10χλμ ενω το trip computer (που πιθανον ξεχασαν να μηδενησουν) εδειχνε περισσοτερα?
-
Mετά από συνεχόμενο ταξίδι 1400κμ σε εθνικές οδούς και χωρίς πολλά φρένα (μόνο ένα καλο από 180-->110) πλεον φρενάρωντας σε συνθήκες πόλης, ακούω ένα ΄θόρυβο λίγο πριν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί.
Μετά από κίνηση σε βρεγμένο σταμάτησε να το κάνει. Τι μπορεί να είναι; Τακάκια και δίσκους έχω ακόμα (μιλάω για το ξάντια)
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Χρειάζονται και μερικά φρεναρίσματα από πολλά χιλιόμετρα για να στρώσουν τα τακάκια;
Ναι, δυνατά, αλλά όχι ακραία.
Έμπα στο σάιτ της Στόπτεκ, λέει και γι' αυτό.Αυτό γιατί ισχύει; Μιλάς για αλλαγή στα τακάκια σε φθαρμένες δισκόπλακες, όπου οι δισκόπλακες έχουν πατούρα και πρέπει να αποκτήσουν αντίστοιχη πατούρα και τα τακάκια; Ακόμα και τότε όμως γιατί να μην αφήσουμε τα τακάκια να πατήσουν καλά με το λίγο λίγο που τρώγονται απλά ακουμπώντας πάνω στις δισκόπλακες;
Ρωτάω γιατί τουλάχιστον αλλάζοντας δισκόπλακες και τακάκια μαζί δε νομίζω ότι απαιτείται κάποιο δυνατό φρενάρισμα. Ούτως η άλλως τα τακάκια είναι σε συνεχή επαφή με το δίσκο, οπότε σιγά αλλά σταθερά πατάνε καλά πάνω του και σίγουρα πολύ πιο ομαλά από το να φρενάρουμε απότομα.Πρέπει να έρθουν τα τακάκια σε πραγματική θερμοκρασία λειτουργίας και να αφήσουν το δικό τους 'φιλμ' πάνω στους δίσκους, ειδικά σε καινούργιους, αν το θυμάμαι (και το μεταφέρω) σωστά.
Οι άνθρωποι της Στόπτεκ τα εξηγούν άριστα. Θεός σχωρεσ' τ' αποθαμένα τους! Παράδες να είχα, να τους τους ακουμπάω σε φρένα! -
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Βρασανε στον τρίτο μόλις γύρο;Ρε συ,μηπως δεν εγινε σωστα η εξαερωση απο την αρχη,και ειχες ήδη αερα (ή παλια υγρα μεσα στα στα μαρκούτσια) που εκανε τη ζημιά;
Εναμιση χρονου υγρα κι'όλας;Θυμασαι μαρκα τουλάχιστον;Θυμασαι να ήτανε 'σφραγισμενα' οταν τα ανοιξες να τα βαλεις;
ΕΝΤΙΤ: μαστρο-Βασιλη,συνεχισες ενω ειδες οτι κατεβηκε το πενταλ νωριτερα; Εγω θα ρολλάριζα για τα πίτς με την πρωτη προειδοποίηση πάντως
Στην αρχή το πεντάλ είχε καλή αίσθηση και το αυτοκίνητο φρέναρε πολύ καλά, 2 στροφές πριν ένιωσα το πεντάλ λίγο περίεργο (στην Κ3-Κ4) αλλά φρέναρε κανονικά. Στο τέλος της ευθείας και φρενάροντας τουλάχιστον 10 μέτρα πριν από το σημείο που 'έπρεπε' να φρενάρω .... το πεντάλ πήγε στη μοκέτα και το αυτοκίνητο δεν επιβράδυνε μπροστά καθόλου. Ενιωθα το ABS να δουλεύει πίσω αλλά μπροστά τίποτα !!
Μάλλον ήταν συνδιασμός προβλημάτων, υγρά που έβρασαν, τακάκια που κάηκαν ή/και λαστχάκια της αντλίας που παρέδωσαν προσωρινά το πνεύμα. Πάντως 2 ώρες μετά το πεντάλ εξακολουθούσε να έχει αυτή τη σπογγώδη αίσθηση ...
Δε θα μας πειτε τι κανατε τελικα για να μην ξαναγινει (που δεν ξαναγινε) το ίδιο;
-
Στην μία φορά που έχω ξαναμπεί από τότε σε πίστα, πήγαινα πολύ σιγά Αντρέα!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στην μία φορά που έχω ξαναμπεί από τότε σε πίστα, πήγαινα πολύ σιγά Αντρέα!Το χειμώνα το παθαίνω κάθε Σ/Κ όταν κατεβαίνω από βουνό. Στην αρχή τα τακάκια μυρίζουν και πρέπει να κόψω. Αν συνεχίσω πρέπει να σηκωθώ όρθιος πάνω στο πεντάλ για να φρενάρει. Το πεντάλ όμως είναι σκληρό δεν κατεβαίνει στο πάτωμα - φυσικά δεν επιμένω μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο (υπάρχουν βράχια, δέντρα και χαράδρες ).
Βάζω μαλακά τακάκια (αντιπροσωπείας) που πιάνουν καλά κρύα και δεν σφυρίζουν. Δυστυχώς δεν αντέχουν καθόλου σε υπερθέρμανση.
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Πρέπει να έρθουν τα τακάκια σε πραγματική θερμοκρασία λειτουργίας και να αφήσουν το δικό τους 'φιλμ' πάνω στους δίσκους, ειδικά σε καινούργιους, αν το θυμάμαι (και το μεταφέρω) σωστά.
Οι άνθρωποι της Στόπτεκ τα εξηγούν άριστα. Θεός σχωρεσ' τ' αποθαμένα τους! Παράδες να είχα, να τους τους ακουμπάω σε φρένα!Δηλαδή για να καταλάβω και γω γιατί τα παίρνω κάπως αργά φαίνεται
Τα φρένα μου (δίσκοι Brembo, τακάκια Ferodo DS2000) αυτή τη στιγμή έχουν περίπου 100 χλμ. Τι πρέπει να κάνω για να τα στρώσω καλά; Να κάνω μερικά δυνατά αλλά όχι ακραία φρεναρίσματα;
Για την ώρα πριν ενός 100-0 πατάω ελάχιστα το φρένο, κόβοντας όσο πιο ομαλά γίνεται. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μηπως τα εκαψες ομως τωρα?
Κανονικα λενε οτι θελουν 200-300 χλμ με μαλακο πατημα για να πατησουν καλα πανω στους δισκους.Τωρα πως γινεται οταν αγοραζουμε καινουργιο αμαξι να πιανουν αμεσωςΕντάξει δεν ήταν και φρενάρισμα πανικού απλά ένιωσα ότι είχα τη μισή και βγάλε δύναμη απ' ότι είχα συνηθίσει (τρομακτική αίσθηση). Τώρα πάντως μετά από 200 χλμ περίπου τα νιώθω μια χαρά.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Πρέπει να έρθουν τα τακάκια σε πραγματική θερμοκρασία λειτουργίας και να αφήσουν το δικό τους 'φιλμ' πάνω στους δίσκους, ειδικά σε καινούργιους, αν το θυμάμαι (και το μεταφέρω) σωστά.
Οι άνθρωποι της Στόπτεκ τα εξηγούν άριστα. Θεός σχωρεσ' τ' αποθαμένα τους! Παράδες να είχα, να τους τους ακουμπάω σε φρένα!Δηλαδή για να καταλάβω και γω γιατί τα παίρνω κάπως αργά φαίνεται
Τα φρένα μου (δίσκοι Brembo, τακάκια Ferodo DS2000) αυτή τη στιγμή έχουν περίπου 100 χλμ. Τι πρέπει να κάνω για να τα στρώσω καλά; Να κάνω μερικά δυνατά αλλά όχι ακραία φρεναρίσματα;
Για την ώρα πριν ενός 100-0 πατάω ελάχιστα το φρένο, κόβοντας όσο πιο ομαλά γίνεται.Ναι, δυνατά, γιατί αλλιώς είναι σα να μη φρέναρες ποτέ, αλλά όχι ακραία, γιατί τότε ποιο το νόημα του στρωσίματος;
Οπότε όχι 100-0 πανικού με το καλημέρα. 100-10 πιο χαλαρά, ναι. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στην μία φορά που έχω ξαναμπεί από τότε σε πίστα, πήγαινα πολύ σιγά Αντρέα!Καλά ρε,αντι να εντοπίσετε την ουσία του προβλήματος και να την εξαλείψετε,απλά κρυφτηκατε πίσω απο το δαχτυλό σας;Κι'άν αυριο-μεθαυριο σου συμβει στο δρομο;
Και μου λές οτι εισαι και σχολαστικος ρε; -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Στην μία φορά που έχω ξαναμπεί από τότε σε πίστα, πήγαινα πολύ σιγά Αντρέα!
Καλά ρε,αντι να εντοπίσετε την ουσία του προβλήματος και να την εξαλείψετε,απλά κρυφτηκατε πίσω απο το δαχτυλό σας;Κι'άν αυριο-μεθαυριο σου συμβει στο δρομο;
Και μου λές οτι εισαι και σχολαστικος ρε;Σου είπα ποιά ήταν η αιτία ρε συ! Εντελώς λάθος στρώσιμο στα τακάκια.
Δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να προκαλέσει κάτι τέτοιο...ούτε είχε προκληθεί στο παρελθόν.. -
Και αν εισαι τοσο σιγουρος ρε Νικο οτι καταπολέμησες την αιτια,γιατι πήγαινες πολύ αργα στην πίστα;Τι φοβόσουνα;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Εντελώς λάθος στρώσιμο στα τακάκια.ΟΧΙ. Αν ήταν τακάκια (pad fade) το πεντάλ δεν θα πήγαινε στο πάτωμα. Το πατάς με όλη σου τη δύναμη και δεν φρενάρει, αλλά δεν κατεβαίνει.
-
Ακόμα και πριν την έξοδο...φοβάμαι Αντρέα. ΚΑΙ στην πίστα, ΚΑΙ στον δρόμο!
Τις ζημιές στην πίστα...τους άλλους στον δρόμο!!
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις