-
Ο χρήστης nik16v έγραψε:
Το πρόβλημα που εγώ διακρίνω είναι ότι ενώ εγώ έχω το Astra H GTC 1.6 105hp φοράω τα ίδια τακάκια με τον nik_xaris που είναι με +75hp. Σε εμένα τα ferodo premier που είχα βάλει το 2010 περίπου έχουν κάνει 50.000χλμ και έχουν 5.000 περίπου ακόμα μέχρι την αλλαγή. Στα θετικά καθόλου από το εκνευριστικό σφύριγμα που έχουν κάποια. Χειρότερη αίσθηση από τα μαμά και περισσότερη μαυρίλα. Κάνω λίγα χιλιόμετρα κάθε χρόνο, και δεν τα φτάνω σε σημείο κούρασης/καπνίσματος. Τώρα επειδή θέλω και δίσκους μπροστά, έχω βρει από Γερμανία (Bandel) δίσκους (Ε/Π) και τακάκια (Ε/Π) zimmermann με μεταφορικά 153 ευρώ.Δεν μπορείς να δώσεις τα εύσημα της αντοχής σε ένα τακάκι γιατί η φθορά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο οδήγησης, τα ίδια τακάκια που φοράς επί 50.000 χλμ σε 3 φορές Στον Διόνυσο, Αγ.Πέτρο Πεντέλη θα παραδώσουν το πνεύμα ολικά, και θα πάθουν fade κάθε 3 στροφές αν ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο σαν αυτά που αναφέρεις κινηθεί με ρυθμούς ειδικής ή σχεδόν ειδικής διαδρομής, ακραίο το παράδειγμα αλλά αληθινό και το αναφέρω γιατί η αντοχή σε θερμοκρασίαες και χλμ τους τακακιού έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο οδήγησης, γρήγορος, αργός, έδειος. φορτωμένος, βουνό, καταβέσεις, μόνο εθνική χαλαρά κλπ. Οι διαφορετικές πάστες είναι για να καλύπτουν και διαφορετικές ανάγκες, γιατί ένα τακάκι για όλες τις δουλειές να είναι αθόρυβο, φτηνό, να αντέχει 1000c κλπ, κλπ, απλά δεν υπάρχει.
Το πρωϊ κοιτούσα διαφήμιση γνωστού μαγαζιού που έδινε τακάκια 15€ με τοποθέτηση και δισκόπλακες με 20€, τι να περιμένει κανείς από αυτά τα εξαρτήματα ? Μόνο για την γιαγιά που πάει σούπερμάρκετ είναι καλά.
-
Μετά από 200 χλμ περίπου,τα φρένα στο μικρό επανήλθαν στην αρχική κατάσταση και με το παραπάνω!!!!
Ένα άγχος πάντως το πέρασα..... -
Ήθελα να ρωτήσω τους έμπειρους του φόρουμ πως μπορώ να βρω τι τακάκια φοράει το αυτοκίνητο μου, υπάρχει κάποιο ψαχτήρι στο Ίντερνετ με κωδικούς? (Και όχι το εγχειρίδιο του κατόχου δεν γράφει τίποτα)
Ευχαριστώ προκαταβολικά. -
Πες τι αμάξι είναι, τύπο, χρονολογία, κυβικά
-
Ford Fiesta ecoboost 100hp 2015
Mazda 3 bk 1,6 βενζίνη 2008 5θυρο -
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Ford Fiesta ecoboost 100hp 2015
Mazda 3 bk 1,6 βενζίνη 2008 5θυροτο Fiesta Φοράει δύο εταιριών φρένα, Lucas και TRW, έτσι πρέπει να ξέρεις τι φοράει το δικό σου αμάξι.
https://www.google.com/search?q=ford+ec ... e&ie=UTF-8
https://www.google.com/search?q=mazda+3 ... 80&bih=907
https://www.bremboparts.com/europe/en/c ... 00058968-1
https://www.bremboparts.com/europe/en/c ... 00058967-1
To Mazda φοράει Teves
https://www.bremboparts.com/europe/en/c ... 00017669-1
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
το Fiesta Φοράει δύο εταιριών φρένα, Lucas και TRW, έτσι πρέπει να ξέρεις τι φοράει το δικό σου αμάξι.
Πως το βρίσκω αυτό ?
-
To Mazda φοράει Teves
https://www.bremboparts.com/europe/en/c ... 00017669-1
Η ate
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
το Fiesta Φοράει δύο εταιριών φρένα, Lucas και TRW, έτσι πρέπει να ξέρεις τι φοράει το δικό σου αμάξι.
Πως το βρίσκω αυτό ?
Γράφει η δαγκάνα επάνω, ή βγάζεις το τακάκι, και το φωτογραφίζεις
-
Έτσι, ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Εγώ φοράω τα Brembo 6p 350x32(Cayenne) με δίσκους και τακάκια της ΑΤΕ.
Οι δαγκάνες είχαν φορεθεί μόνο σε ένα αυτοκίνητο, ήταν σε άψογη κατάσταση χωρίς ίχνος ψωρίασης και τα σχετικά και οι δίσκοι-τακάκια, ελάσματα και τα υπόλοιπα του κιτ, είχαν αγορασθεί καινούργια και
είχαν διανύσει κάτω από 15Κ.
Ήταν σε άψογη κατάσταση και ελέγχθησαν στον Μάνο ενδελεχώς, όποιος έχει περάσει από το μαγαζί του, με καταλαβαίνει, γιατί κάτι άλλα κιτάκια που του είχα πάει ήταν από μέτρια έως απαράδεκτα, κυρίως ότι αφορά την κατάσταση των δαγκανών.
Η δε τιμή που τα πήρα, ήταν σχεδόν τσάμπα.
Παράλληλα πούλησα τα δικά μου, 345χ30 με σωληνάκια υψηλής Goodridge, την επομένη
που τα έβαλα αγγελία.
Οπότε και γιαυτό το λόγο, μπήκαν και κούμπωσαν πάνω όπως τα αγόρασα.
Mάλιστα, λόγω καλού offset και σχεδίου ζάντας, μπήκαν χωρίς προσθήκες.
Στην επόμενη αλλαγή τακακίων όμως, θα επιλέξω τακάκι με καλό συντελεστή τριβής όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και άρα πιέζονται, όπως DS2500 ή γιατί όχι αν βρω ότι βγάζει για τη δαγκάνα μου και ΧP8.
Βέβαια, ότι θα φάνε τις δισκόπλακες κατά ένα ποσοστό 30% ή και περισσότερο γρήγορα, είναι κάτι που δεν το λαμβάνω καθόλου υπόψιν!
Αν θέλει κανείς να έχει φρένο και να μην μένει αν λίγο ζοριστούν, αυτό πρέπει να κάνει.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα!
Από την άλλη θεωρώ ότι, αν ο συντελεστής είναι 'σωστός' για το οδηγικό στυλ του καθενός, πάντα, μπορεί και να αντέξουν περισσότερο από κάποια οργανικά ή κεραμικά, γιατί θα απαιτούν πολύ λιγότερο φρένο για να σταματήσουν αντί το παρατεταμένο που τα καίει και τα εξαϋλώνει.
Ακόμα και αν αφορά μια κατάβαση μόνο...
Και σίγουρα το παραπάνω θα ισχύει στην απλά σβέλτη οδήγηση, που θα απαιτούν λιγότερο φρένο για να σταματήσουν γρηγορότερα όμως!
Εντάξει στην βάναυση χρήση θα ταλαιπωρήσουν το δίσκο παραπάνω, λογικό είναι, θα σε ανταμείψουν όμως με ΦΡΕΝΟ,χωρίς να κινδυνέψεις πουθενά.Απλά, αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν οι παραπάνω δύο πάστες τακακίων, συνεργάζονται με απλές, κοινές δισκόπλακες, χωρίς κάποια σπουδαία θερμική επεξεργασία δηλαδή, τύπου Zimmermann πχ.
-
Ο χρήστης superb_tsi έγραψε:
Έτσι, ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Εγώ φοράω τα Brembo 6p 350x32(Cayenne) με δίσκους και τακάκια της ΑΤΕ.
Οι δαγκάνες είχαν φορεθεί μόνο σε ένα αυτοκίνητο, ήταν σε άψογη κατάσταση χωρίς ίχνος ψωρίασης και τα σχετικά και οι δίσκοι-τακάκια, ελάσματα και τα υπόλοιπα του κιτ, είχαν αγορασθεί καινούργια και
είχαν διανύσει κάτω από 15Κ.
Ήταν σε άψογη κατάσταση και ελέγχθησαν στον Μάνο ενδελεχώς, όποιος έχει περάσει από το μαγαζί του, με καταλαβαίνει, γιατί κάτι άλλα κιτάκια που του είχα πάει ήταν από μέτρια έως απαράδεκτα, κυρίως ότι αφορά την κατάσταση των δαγκανών.
Η δε τιμή που τα πήρα, ήταν σχεδόν τσάμπα.
Παράλληλα πούλησα τα δικά μου, 345χ30 με σωληνάκια υψηλής Goodridge, την επομένη
που τα έβαλα αγγελία.
Οπότε και γιαυτό το λόγο, μπήκαν και κούμπωσαν πάνω όπως τα αγόρασα.
Mάλιστα, λόγω καλού offset και σχεδίου ζάντας, μπήκαν χωρίς προσθήκες.
Στην επόμενη αλλαγή τακακίων όμως, θα επιλέξω τακάκι με καλό συντελεστή τριβής όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και άρα πιέζονται, όπως DS2500 ή γιατί όχι αν βρω ότι βγάζει για τη δαγκάνα μου και ΧP8.
Βέβαια, ότι θα φάνε τις δισκόπλακες κατά ένα ποσοστό 30% ή και περισσότερο γρήγορα, είναι κάτι που δεν το λαμβάνω καθόλου υπόψιν!
Αν θέλει κανείς να έχει φρένο και να μην μένει αν λίγο ζοριστούν, αυτό πρέπει να κάνει.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα!
Από την άλλη θεωρώ ότι, αν ο συντελεστής είναι 'σωστός' για το οδηγικό στυλ του καθενός, πάντα, μπορεί και να αντέξουν περισσότερο από κάποια οργανικά ή κεραμικά, γιατί θα απαιτούν πολύ λιγότερο φρένο για να σταματήσουν αντί το παρατεταμένο που τα καίει και τα εξαϋλώνει.
Ακόμα και αν αφορά μια κατάβαση μόνο...
Και σίγουρα το παραπάνω θα ισχύει στην απλά σβέλτη οδήγηση, που θα απαιτούν λιγότερο φρένο για να σταματήσουν γρηγορότερα όμως!
Εντάξει στην βάναυση χρήση θα ταλαιπωρήσουν το δίσκο παραπάνω, λογικό είναι, θα σε ανταμείψουν όμως με ΦΡΕΝΟ,χωρίς να κινδυνέψεις πουθενά.Απλά, αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν οι παραπάνω δύο πάστες τακακίων, συνεργάζονται με απλές, κοινές δισκόπλακες, χωρίς κάποια σπουδαία θερμική επεξεργασία δηλαδή, τύπου Zimmermann πχ.
Συνεργάζονται, γιατί όλα τα κράματα των μαντεμένιων δίσκων έχουν τον ίδιο συντελεστή τριβής, 0.50, για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι είναι οι δίσκοι μας χρειάζεται μια μικρή βόλτα έξω από την πόρτα της μεταλλουργίας, εμείς που δεν είμαστε μεταλλουργοί αν την ανοίξουμε και μπούμε μέσα θα χαθούμε και δεν θα καταλαβαίνουμε τίποτα, έτσι μερικές κουβέντες από έναν που δηλώνει άσχετος αλλά το παλεύει να καταλάβει ίσως φανούν χρήσιμες.
Η επιλογή των κραμάτων από τους κατασκευαστές δεν έχει να κάνει με τον συντελεστή τριβής αλλά με την αντοχή του δίσκου στος μεγάλες θερμοκρασίες, αυτές σε ένα πολιτικό αυτοκίνητο είναι στιγμιαίες, σε ένα αγωνιστικό και ανάλογα το είδος των αγώνων είναι έως και παρατεταμένες, εδώ μπαίνει και η παράμετρος της γεωμετρικής ανοχής, ένας μαλακός δίσκος μπορεί να δεχθεί παρατεταμένες διαστολές / συστολές έως και 2mm στην εξωτερική του διάμετρο και έως 0.7mm στο πάχος του, με την μεγαλύτερη διαφορά να είναι στην εξωτερική περίμετρο του δίσκου, αυτό καθιστά τον δίσκο να γίνεται ελαφρώς κωνικός σε σχέση με το κέντρο του, εννοώ ότι ο δίσκος στην εξωτερική του περιφέρεις γίνεται παχύτερος από ότι στην εσωτερική κοντά στο κέντρο που πατάει το τακάκι.
Όσοι έχουν καθαρίσει δίσκους στο τόρνο το έχουν παρατηρήσει.
Οι σκληροί δίσκοι που έχουν δεχθεί θερμική επεξεργασία είναι λιγότερο ανεκτικοί στις μεγάλες γεωμετρικές διαστολές, το πρόβλημα λύνεται με μεγάλους αγωγούς ψύξης των φρένων, με υδρόψυκτες δαγκάνες, με αλουμενένια πλευστά κέντρα κλπ. Γενικά όταν ένας δίσκος υπερθερμανθεί και πλησιάζει το γεωμετρικό του όριο, σε ήπιες καταστάσεις πετσικάρει, σε μεσαίες πιέσεις με ανεβασμένες θερμοκρασίες φθάνει στο γεωμετρικό του όριο και ραγίζει ενώ σε ακραίες καταστάσεις σκίζεται.
Η θερμική επεξεργασία γίνεται για να επανέλθουν τα μόρια του υλικού σε μια συνέχεια που διακόπηκε κατά την ψύξη του υλικού στο χυτήριο και την μετέπειτα μηχανουργική επεξεργασία κατά την οποία δημιουργείται μια ασυνέχεια στην κατανομή των μορίων του υλικού.
Η θερμική επεξεργασία προσδίδει ταυτόχρονα και μια επιφανειακή σκληρότητα στο υλικό του δίσκου, όπως συμβαίνει σε όλα τα φερριτικά υλικά όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τους σε άνθρακα τόσο σκληρότερα είναι, και όσο σκληρότερα τόσο πιο ψαθηρά γίνονται, δηλαδή σπάνε.
Μια λαμαρίνα ή ένα κομμάτι μαλακού χάλυβα λυγίζει, ένας μαλακός χάλυβας που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα και άλλες προσμίξεις τον έχουν μετατρέψει σε σκληρό ατσάλι που δεν λυγίζει και σπάει, επίσης το μαντέμι δεν λυγίζει γιατί περιέχει εκτός των άλλων και μεγάλη ποσότητα άνθρακα, από 2.1 – 6.67% όταν ένας δίσκος ή ένα βολάν που και αυτό είναι από μαντέμι περάσει ένα όριο θερμοκρασίας ανάλογα με το κράμα και την ταχύτητα ψύξης μετατρέπεται από ωστενίτης σε μαρτενσίτη έχοντας περάσει και από το στάδιο του μπαινίτη αυτό δημιουργεί τοπικές νησίδες ατσαλώματος ( hot spots ).
Οι δίσκοι φρένων με τις συνεχείς εναλλαγές μεγάλης θερμοκρασίας και ψύξης υποκείνται σε συνεχείς κραματικές αλλαγές στην επιφάνεια τους, πολλές φορές και στο βάθος τους, το κομμάτι των δίσκων που δέχεται τα θερμικά φορτία και τις μεταλλάξεις της κρυσταλλικής δομής του υλικού είναι το κομμάτι που πατάνε τα τακάκια, το κέντρο του δεν φθάνει ποτέ σε θερμοκρασία επηρεασμού του υλικού του δίσκου.
Το θέμα είναι περίπλοκο γιατί ο φαιός χυτοσίδηρος αποτελείται από προσμίξεις οι οποίες ανάλογα την περιεκτικότητα, τις θερμοκρασίες και την ταχύτητα ψύξης μετασχηματίζουν τον φαιό χυτοσίδηρο από τον οποίο φτιάχνονται οι δίσκοι των φρένων, έτσι οι δίκοι όταν πιέζονται πολύ χάνουν τις αρχικές τους μεταλλουργικές προδιαγραφές και μετασχηματίζονται δημιουργώντας τα διάφορα προβλήματα που όλοι έχουμε βιώσει κατά καιρούς στους δίσκους μας.
Η μεταλλουργία έχει όλες τις λύσεις και μας τις δίνει, ένας δίσκος μπορεί να κοστίζει 20€ και ένας άλλος 1000€, υποθέτω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο ακριβός δίσκος θα προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στην απόδοση του, έτσι δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από τους φθηνούς μας δίσκους να συμπεριφερθούν σαν δίσκοι state of the art.
Στην wikipedia υπάρχουν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα μαντέμια, τους τύπους τους, τις ανάλογες χρήσεις και τα αντικείμενα που κατασκευάζονται με τα διάφορα κράματα του, τους μετασχηματισμούς του ανάλογα τις θερμοκρασίες και την ψύξη του, τι είναι ο ωστενίτης, ο μαρτενσίτης, ο μπαινίτης, ο γραφίτης, ο σεμεντίτης κλπ πληροφορίες γύρω από αυτά τα υλικά που σταματάνε τα αμάξια μας.
Ήθελα να βάλω αυτές τις φωτό με σκισμένους κυριολεκτικά δίσκους που έχουν υπερβεί λόγω θερμοκρασίας το γεωμετρικό τους όριο και ξεχάστηκα
-
Πως το βρίσκω αυτό ?
Γράφει η δαγκάνα επάνω, ή βγάζεις το τακάκι, και το φωτογραφίζεις
Ok ευχαριστώ, αλλά τραγικό να μην μπορώ να ψάξω κάπου με το vin τι τακάκια η μπουζί η whatever εξάρτημα έχει το αυτοκίνητο μου. Προφανώς οι εταιρείες θέλουν να τα κρατούν κρυφά για να φοβάται ο κόσμος να φύγει από τα εξουσιοδοτημένα.
-
Πάνο στα νεα αμάξια που οι δίσκοι λιώνουν σαν βούτυρα και θέλουν κάθε 80.000 χλμ το πολύ αλλαγη ,είναι μαλακοι επίτηδες για να έχουν κάπως αυξημένο συντελεστή τριβής ή απλά είναι εντελώς φτηνά υλικά για μείωση κόστους ?
Παλιά δεν θυμάμαι να αλλάζαμε τόσο νωρίς δίσκους. Κάπου στα 200.000 +χλμ αλλάζαμε.Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Πάνο στα νεα αμάξια που οι δίσκοι λιώνουν σαν βούτυρα και θέλουν κάθε 80.000 χλμ το πολύ αλλαγη ,είναι μαλακοι επίτηδες για να έχουν κάπως αυξημένο συντελεστή τριβής ή απλά είναι εντελώς φτηνά υλικά για μείωση κόστους ?
Παλιά δεν θυμάμαι να αλλάζαμε τόσο νωρίς δίσκους. Κάπου στα 200.000 +χλμ αλλάζαμε.Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Γιάννη γενικά τα υλικά είναι φτηνότερα από αυτά της περασμένης 10ετίας.είτε για οικολογικούς λόγους είτε για οικονομικούς, πολλά είναι από ανακύκλωση, αυτά σε γενικές γραμμές, αν εσύ κρατούσες δίσκους για 200.000 χλμ ή δεν πάταγες φρένο ή δεν πέρναγες τα 80 χλμ σε τατύτητα, το λέω εγώ γιατί όταν έφτιαχνα τα αμάξια μου και δοκίμαζα υλικά στα Μέγαρα ή στην Πεντέλη κάθε 2-3.000 άλλαζα δίσκους τακάκια, θυμάμαι μια φορά μπήκα στα Μέγαρα με καινούργιους δίσκους και τακάκια από την Mava την επίσημη αντιπροσωπεία της Renault τότε, κάπου στο 2006, και έφυγα σίδερο με σίδερο στα φρένα, είχε φύγει όλη η πάστα και είχαν ραγίσει οι δίσκοι μέσα σε 10 γύρους.
Οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι κυρίως θέμα οδήγησης πόσο θα κρατήσουν τα υλικά τριβής και οι δίσκοι και όχι τόσο τα ίδια τα υλικά.
Το καλύτερο υλικό για τακάκια, με υψηλό συντελεστή τριβής και μεγάλη θερμοκρασιακή αντοχή ήταν ο αμίαντος, ακόμα δεν έχουν βρεί τόσο απλό, φτηνό και ανθεκτικό υποκατάστατο. Μην ψάχνεις να βρείς δράκους στο παραμύθι, δεν υπάρχει, τα σημερινά ντήζελ και ειδικά τα αυτόματα παρουσιάζουν 200%+ μεγαλύτερη φθορά + η μεγάλη τους ροπή που μαζεύουν γρήγορα πολλά χλμ + το αυξημένο βάρος τους κατά 50% σε σχέση με τα αυτοκίνητα της 20ετίας, οπότε είναι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται στην φθορά των φρένων.
-
Συμπεραίνω λοιπόν, πως δεν τίθεται θέμα ασυμβατότητας μεταξύ μιας τέτοιας τουλάχιστον πάστας τακακιού(DS2500) και μιας απλής δισκόπλακας.
Επίσης, για το θέμα των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, είναι θέμα του δίσκου να αποβάλλει τις θερμοκρασίες, που εκεί ένας διαιρούμενος υπερτερεί ενός μονομπλόκ.
Υπάρχει κάποια γνώμη για τους διαιρούμενους δίσκους της Raid???
Εννοώ, και όσον αφορά τον σχεδιασμό του, βάνες εξαερισμού κ άλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποβολή θερμοκρασιών και όχι μόνο.
Στην διάσταση που έχω, βγάζει 350χ32 όπου το βάρος του ρότορα είναι στα 8,830kgr και με αυτό των bells, δεν φτάνει τα 10kgr, είναι στα 9590kgr για την ακρίβεια. -
Ο χρήστης superb_tsi έγραψε:
Συμπεραίνω λοιπόν, πως δεν τίθεται θέμα ασυμβατότητας μεταξύ μιας τέτοιας τουλάχιστον πάστας τακακιού(DS2500) και μιας απλής δισκόπλακας.
Επίσης, για το θέμα των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, είναι θέμα του δίσκου να αποβάλλει τις θερμοκρασίες, που εκεί ένας διαιρούμενος υπερτερεί ενός μονομπλόκ.
Εννοώ, και όσον αφορά τον σχεδιασμό του, βάνες εξαερισμού κ άλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποβολή θερμοκρασιών και όχι μόνο.
Στην διάσταση που έχω, βγάζει 350χ32 όπου το βάρος του ρότορα είναι στα 8,830kgr και με αυτό των bells, δεν φτάνει τα 10kgr, είναι στα 9590kgr για την ακρίβεια.Oi ρότορες με διαιρούμενα κέντρα έχουν χαμηλό βάρος γιατί συνήθως αναφέρονται σε αυτοκίνητα όχι καθημερινά, ή τουλάχιστον όχι καθημερινής χρήσης 80/20, αλλά τουλάχιστον σε 70/30 πίστα δρόμος. Έχουν μεγάλο και ανοιχτό κέντρο στον δίσκο με μόνο την απαραίτητη επιφάνεια που πατάει το τακάκι, με στενά μάγουλα που πατάει το τακάκι και μεγάλο εσωτερικό άνοιγμα που αφαιρεί βάρος και ευννοεί την ψύξη εσωτερικά του δίσκου με αέρα αφού η μεγάλη βάνα αντλεί μεγαλύτερες ποσότητες αέρα, ουσιατικά οι αεριζόμενοι δίσκοι παρομοιάζονται και με αντλίες αέρος, το υπόλοιπο είναι το κέντρο αλουμινίου, το οποίο είναι ελαφρύ και βοηθάει στην περαιτέρω ψύξη του δίσκου λειτουργώντας και σαν θερμοδιακοπή πρός τα ρουλεμάν του τροχού και στα γράσα τους.
Όμως σε αυτοκίνητα που η χρήση τους είναι στην πόλη ή σε γρήγορες βόλτες είναι προτιμότερος ένας ρότορας βαρύτερος γιατί λειτουργεί καλύτερα έχοντας μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα γιατί διατηρεί σταθερή μια μέση θερμοκρασία που βοηθάει και τα τακάκια να λειτουργούν καλύτερα όντας μέσα στο παράθυρο λειτουργίας τους από έναν πολύ ελαφρύ ρότορα προσανατολισμένο σε αγώνες και track-days που ανεβοτατεβάζει ταχύτατα τις θερμοκρασίες δίσκου/τακακιού, γιατί άλλες οι συνθήκες του αγώνα με τα αγωνιστικά τακάκια όπου το φρένο λειτουργεί σαν διακόπτης με πολύ γερά πατήματα και άφημα σε ελάχιστο χρόνο, από ότι συμβαόινει στον πραγματικό δρόμο.
Ένα σύστημα φρένων πρέπει να χτίζεται με την σωστή επιλογή τακακιού, γιατί η σωστή πάστα σε κάθε σύστημα φρένων είναι must και πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη χρήση του αυτοκινήτου, το βάρος του και το στύλ οδήγησης.
-
Στην διάσταση που έχω, βγάζει 350χ32 όπου το βάρος του ρότορα είναι στα 8,830kgr και με αυτό των bells, δεν φτάνει τα 10kgr, είναι στα 9590kgr για την ακρίβεια.Oi ρότορες με διαιρούμενα κέντρα έχουν χαμηλό βάρος γιατί συνήθως αναφέρονται σε αυτοκίνητα όχι καθημερινά, ή τουλάχιστον όχι καθημερινής χρήσης 80/20, αλλά τουλάχιστον σε 70/30 πίστα δρόμος. Έχουν μεγάλο και ανοιχτό κέντρο στον δίσκο με μόνο την απαραίτητη επιφάνεια που πατάει το τακάκι, με στενά μάγουλα που πατάει το τακάκι και μεγάλο εσωτερικό άνοιγμα που αφαιρεί βάρος και ευννοεί την ψύξη εσωτερικά του δίσκου με αέρα αφού η μεγάλη βάνα αντλεί μεγαλύτερες ποσότητες αέρα, ουσιατικά οι αεριζόμενοι δίσκοι παρομοιάζονται και με αντλίες αέρος, το υπόλοιπο είναι το κέντρο αλουμινίου, το οποίο είναι ελαφρύ και βοηθάει στην περαιτέρω ψύξη του δίσκου λειτουργώντας και σαν θερμοδιακοπή πρός τα ρουλεμάν του τροχού και στα γράσα τους.
Όμως σε αυτοκίνητα που η χρήση τους είναι στην πόλη ή σε γρήγορες βόλτες είναι προτιμότερος ένας ρότορας βαρύτερος γιατί λειτουργεί καλύτερα έχοντας μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα γιατί διατηρεί σταθερή μια μέση θερμοκρασία που βοηθάει και τα τακάκια να λειτουργούν καλύτερα όντας μέσα στο παράθυρο λειτουργίας τους από έναν πολύ ελαφρύ ρότορα προσανατολισμένο σε αγώνες και track-days που ανεβοτατεβάζει ταχύτατα τις θερμοκρασίες δίσκου/τακακιού, γιατί άλλες οι συνθήκες του αγώνα με τα αγωνιστικά τακάκια όπου το φρένο λειτουργεί σαν διακόπτης με πολύ γερά πατήματα και άφημα σε ελάχιστο χρόνο, από ότι συμβαόινει στον πραγματικό δρόμο.
Ένα σύστημα φρένων πρέπει να χτίζεται με την σωστή επιλογή τακακιού, γιατί η σωστή πάστα σε κάθε σύστημα φρένων είναι must και πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη χρήση του αυτοκινήτου, το βάρος του και το στύλ οδήγησης.
Μάλιστα...
Εντάξει το θέμα είναι να κάνουμε καλό και όχι να πετύχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα για τρεις στο τόσο που θα το παίξουμε οδηγοί αγώνων
Οπότε, δηλαδή Παναγιώτη, κάποια έτοιμα κιτ που πωλούνται πχ η σειρά της Brembo 6p 355x32, έχουν και αυτά αυτούς τους περιορισμούς που ανέφερες και παραπάνω?
Γιατί μέχρι τώρα, μόνο την άλλη πλευρά έχω ακούσει, εγώ τουλάχιστον προσωπικά... -
Άμα μου βρείς τους κωδικούς του κίτ θα μπορέσω να σου πω περισσότερα
-
Άμα μου βρείς τους κωδικούς του κίτ θα μπορέσω να σου πω περισσότεραΚωδικούς, δεν έχω. Εύκαιρους δηλαδή , τώρα αυτήν την στιγμή.
Ωστόσο, αναφέρομαι σε τόσα πολυπίστονα κιτ που φοράνε διαιρούμενους δίσκους. Από ttrs, rs4-5-6-7, amg, apr, brembo, και άλλα.
Googlάροντας, τώρα βρήκα αυτό:
https://groupa.car.gr/parts/view/5946934/Kαι για τους δίσκους, raid, που αρχικά, ρώτησα:
https://www.car.gr/parts/view/9391192-f ... k1-audi-ttKai παρακάτω, οι ρότορες που χρησιμοποιεί, χωρίς τα bells.
https://www.car.gr/parts/view/3357273/ -
@Quadra21 βλέπω τεραστιους δίσκους σε αμάξια πιτσιρικαδων αλλά το τακακι πατάει στα 3/4 ή 4/5 του δίσκου. Αυτοί οι δίσκοι αν τους πιέσεις δεν είναι καταδικασμενοι να στραβωσουν χθες?
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις