-
....φροντίζεις να φρενάρεις λίγο νωρίτερα και **πιο μαλακά **και χρησιμοποιείς και το κιβώτιο, τα φρένα θα ζεσταίνονται λιγότερο.
Το λάθος σε κατάβαση είναι να έχεις πατημένο το πεντάλι για πολλή ώρα. Οπότε όχι νωρίτερα και πιο μαλακά, το αντίθετο, πιο δυνατά αλλά για λιγότερο χρόνο ώστε τα φρένα να έχουν πιο πολύ χρόνο να αερίζονται μέχρι να ξαναπατήσεις.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
....φροντίζεις να φρενάρεις λίγο νωρίτερα και **πιο μαλακά **και χρησιμοποιείς και το κιβώτιο, τα φρένα θα ζεσταίνονται λιγότερο.
Το λάθος σε κατάβαση είναι να έχεις πατημένο το πεντάλι για πολλή ώρα. Οπότε όχι νωρίτερα και πιο μαλακά, το αντίθετο, πιο δυνατά αλλά για λιγότερο χρόνο ώστε τα φρένα να έχουν πιο πολύ χρόνο να αερίζονται μέχρι να ξαναπατήσεις.
Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι... Αν ήταν, το βέλτιστο θα ήταν τέρμα φρένο σε στυλ ράλλυ, το αργότερο δυνατό για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος πατήματος. Αλλά εκτός από επικίνδυνο (σε περίπτωση που χάσει κανείς το σημείο φρεναρίσματος) και άβολο για τους επιβαίνοντες σε συνθήκες ταξιδιού, μάλλον και από άποψη θερμοκρασίας δε βοηθάει και πολύ...
Όπως φυσικά δε βοηθάει το να ξεχνάς το πόδι σου στο πεντάλ καθ' όλη τη διάρκεια της κατηφόρας.
Και οι δυο πρακτικές θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση, αλλά πιστεύω πως η πρώτη θα οδηγήσει σε fade πολύ πιο σύντομα από τη δεύτερη. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μάλλον πιστεύω πως λέμε το ίδιο, αλλά με άλλα λόγια. Όταν λέω πιο μαλακά εννοώ να μη φτάνει στο σημείο που τα G θα αρχίζουν να ενοχλούν τους επιβαίνοντες.
-
Αναλόγως......μέχρι τα 6-7 g δε πιστεύω να έχουν πρόβλημα οι επιβαίνοντες.....Ίσως μετά αρχίσουν τα ζόρια!!
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Αναλόγως......μέχρι τα 6-7 g δε πιστεύω να έχουν πρόβλημα οι επιβαίνοντες.....Ίσως μετά αρχίσουν τα ζόρια!!Οι επιβαίνοντες σε μονοθέσια F1 ίσως... Για τα επιβατικά και 0,5 G μάλλον κάνουν πολλούς να νοιώθουν άβολα.
-
Εννοείται ότι συνολικά θα πρέπει να μετατρέψεις συγκεκριμένη κινητική ενέργεια σε θερμότητα στα φρένα. Το θέμα είναι πως θα διώξεις τη θερμότητα που θα αναπτυχθεί. Θυμάμαι είχα διαβάσει ότι το πιο σωστό είναι να πατάς πιο δυνατά φρένο για πιο λίγη ώρα παρά πιο απαλά φρένο για πιο πολύ ώρα. Δε μιλάμε για αγωνιστική οδήγηση ούτε για φρενάρισμα της τελευταίας στιγμής αλλά όπως λες να μην ξεχνιέσαι φρενάροντας για πολλή ώρα. Τη σταθερότητα και ασφάλεια που μερικοί αποζητούν έχοντας το πόδι στο φρένο την έχεις κατεβάζοντας ταχύτητα και μάλιστα κάνεις και καλό στον κινητήρα να έχεις πολλές στροφές χωρίς να πατάς γκάζι, καθαρίζουν οι κύλινδροι!
Αν τα g ενοχλούν στο φρενάρισμα σημαίνει ζωηρή οδήγηση οπότε θα τους ενοχλούσαν και στις στροφές και στις επιταχύνσεις.... Σε συνθήκες ήρεμης οδήγησης έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να είσαι πολύ τσαπατσούλης για να ζεστάνεις τα φρένα σου. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εννοείται ότι συνολικά θα πρέπει να μετατρέψεις συγκεκριμένη κινητική ενέργεια σε θερμότητα στα φρένα. Το θέμα είναι πως θα διώξεις τη θερμότητα που θα αναπτυχθεί. Θυμάμαι είχα διαβάσει ότι το πιο σωστό είναι να πατάς πιο δυνατά φρένο για πιο λίγη ώρα παρά πιο απαλά φρένο για πιο πολύ ώρα. Δε μιλάμε για αγωνιστική οδήγηση ούτε για φρενάρισμα της τελευταίας στιγμής αλλά όπως λες να μην ξεχνιέσαι φρενάροντας για πολλή ώρα. Τη σταθερότητα και ασφάλεια που μερικοί αποζητούν έχοντας το πόδι στο φρένο την έχεις κατεβάζοντας ταχύτητα και μάλιστα κάνεις και καλό στον κινητήρα να έχεις πολλές στροφές χωρίς να πατάς γκάζι, καθαρίζουν οι κύλινδροι!
Αν τα g ενοχλούν στο φρενάρισμα σημαίνει ζωηρή οδήγηση οπότε θα τους ενοχλούσαν και στις στροφές και στις επιταχύνσεις.... Σε συνθήκες ήρεμης οδήγησης έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να είσαι πολύ τσαπατσούλης για να ζεστάνεις τα φρένα σου.Προφανώς, γιατί το τέρμα φρένο μπορεί να δίνει λίγα δευτερόλεπτα περισσότερα για ψύξη των δίσκων, αλλά αυξάνει τη θερμοκρασία ραγδαία, οπότε ο λίγος επιπλέον χρόνος δεν είναι αρκετός για να εξισορροπήσει τα πράγματα. Από την άλλη η παρατεταμένη χρήση ανεβάζει τη θερμοκρασία σαφώς πιο αργά, αλλά σταθερά.
-
Thanks όλους για τις απαντησεις σας.
Ενημερωτικά πάντως δεν μετατρέπω σε ράλλυ μια διαδρομή όταν αποφασίζω να κινηθω γρηγορα. Και συνηθως δεν εχω συνεπιβάτες (δεν μου φταίνε τίποτα οι υπόλοιποι όταν εγω απλά θελω να ξεσκουριάσω λίγο) όταν το αποφασίζω. Απλά το αναφέρω για τυχον παρεξηγήσεις. Κινούμαι αρκετα γρηγορα, αλλά έχω στο μυαλό μου ότι δεν βρισκομαι μόνος στον δρόμο (όσο μπορώ φυσικά ), αν και φυσικά όταν τρέχεις λίγο παραπάνω όλοι οι κίνδυνοι υπερπολλαπλασιάζονται
Στο θεμα μας τώρα, όσο για τα φρενάρισμα πιστευω πως είμαι του πιο σύντομου αλλά πιο δυνατού. Αν και πιστευω πως και στους δύο 'τύπους' φρεναρίσματος το τακακι αντε να αντεξει 1-2 στροφές παραπανω. Όπως και να εχει όμως, μετα ferodo που φοράω τωρα δεν εχω μεινει και πολυ ικανοποιημενος. Στο kartodromo με ειχαν αφησει απο τον 3ο-4ο γύρο.
Εν κατακλείδι θα ψαχτω πιο πολυ σε τακάκι και υγρά φρένων παρά σε δίσκο.
-
Ο χρήστης saxter έγραψε:
Thanks όλους για τις απαντησεις σας.Ενημερωτικά πάντως δεν μετατρέπω σε ράλλυ μια διαδρομή όταν αποφασίζω να κινηθω γρηγορα. Και συνηθως δεν εχω συνεπιβάτες (δεν μου φταίνε τίποτα οι υπόλοιποι όταν εγω απλά θελω να ξεσκουριάσω λίγο) όταν το αποφασίζω. Απλά το αναφέρω για τυχον παρεξηγήσεις. Κινούμαι αρκετα γρηγορα, αλλά έχω στο μυαλό μου ότι δεν βρισκομαι μόνος στον δρόμο (όσο μπορώ φυσικά ), αν και φυσικά όταν τρέχεις λίγο παραπάνω όλοι οι κίνδυνοι υπερπολλαπλασιάζονται
Στο θεμα μας τώρα, όσο για τα φρενάρισμα πιστευω πως είμαι του πιο σύντομου αλλά πιο δυνατού. Αν και πιστευω πως και στους δύο 'τύπους' φρεναρίσματος το τακακι αντε να αντεξει 1-2 στροφές παραπανω. Όπως και να εχει όμως, μετα ferodo που φοράω τωρα δεν εχω μεινει και πολυ ικανοποιημενος. Στο kartodromo με ειχαν αφησει απο τον 3ο-4ο γύρο.
Εν κατακλείδι θα ψαχτω πιο πολυ σε τακάκι και υγρά φρένων παρά σε δίσκο.
Για το μηχανισμό θέρμανσης των φρένων συζητάμε. Αυτό περιλαμβάνει και παραδείγματα από αγώνες. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι αγώνες πρέπει να μεταφέρονται στο δρόμο!
Για τακάκι κοίτα και το YellowStuff. Αφού το βάζεις και στην πίστα αξίζει τον κόπο.
Χρησιμοποιείται και σε αγώνες:
- ** http://www.ebcbrakesblog.com/2012/08/ebc-brakes-win-races-in-spain/**
- http://www.ebcbrakesblog.com/2012/08/great-yellowstuff-brakes-for-jaguar-by-ebc-come-up-trumps-for-gail-hill/
άρα σίγουρα θα σε ικανοποιήσει από άποψη αντοχής στο fade και από απόδοση. Στο πρώτο link που έδωσα κοίτα τον χρωματιστό πίνακα, όπου αναφέρει συντελεστές τριβής έως 800 βαθμούς Κελσίου και αναφέρει και ισοδύναμα τακάκια άλλων εταιριών.
-
Ο χρήστης saxter έγραψε:
....Εν κατακλείδι θα ψαχτω πιο πολυ σε τακάκι και υγρά φρένων παρά σε δίσκο.Δεν μας είπες πως μένεις από φρένα. Πατάς και μαλακώνει και βουλιάζει το πεντάλ όλο και περισσότερο ή το πεντάλ είναι σφιχτό αλλά δεν φρενάρει. Στην πρώτη περίπτωσω μάλλον φταίνε τα υγρά στη δεύτερη μάλλον τα τακάκια. Αν φταίνε τα υγρά αξίζει να αλλάξεις μόνο αυτά και αφού επιβεβαιώσεις τη βελτίωση να δεις για τακάκια. Σου λέω θα το ευχαριστηθείς πιο πολύ έτσι, να έχεις μικρά αλλά σημαντικά στάδια βελτίωσης. Εκτιμάς καλύτερα έτσι το τελικό αποτέλεσμα. Θυμάμαι ότι στο 3ο μου επίπεδο (υγρά, τακάκια1, τακάκια2 και ρύθμιση ταμπούρων) σταμάταγα πριν τη φουρκέτα και ξαναπάταγα γκάζι.... τόσο πιο καλά φρενάριζα σε σχέση με πριν.... και δεν έμενα σε τρελλή αν και σύντομη κατηφόρα.
-
Τις 2-3 φορές που το έχω βιώσει μπορώ να πω ότι μαλακώνει και ψιλοβουλιάζει παρά είναι σφιχτό. Μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα επιλέξω και ενα καλό υγρό φρένων.
-
Ο χρήστης saxter έγραψε:
Τις 2-3 φορές που το έχω βιώσει μπορώ να πω ότι μαλακώνει και ψιλοβουλιάζει παρά είναι σφιχτό. Μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα επιλέξω και ενα καλό υγρό φρένων.
A.
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Για το στρώσιμο των τακακιών η EBC προτείνει (http://www.ebcbrakes.com/typicalq&a.shtml) 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) μαλακά φρεναρίσματα, άλλα 160 χιλιόμετρα με πιο αυξημένη πίεση στο πεντάλ και μετά την πάροδο των 320 χιλιομέτρων δύο 5άδες διαδοχικών επιβραδύνσεων από τα 100 χ.α.ώ στα 20 (60 μ.α.ώ σε 10 μ.α.ώ). Η επανάληψη της δεύτερης 5άδας πρέπει να γίνει αφού οι δίσκοι έχουν παγώσει πλήρως.
Για το στρώσιμο των δίσκων η EBC προτείνει 1600 περίπου χιλιόμετρα (1000 μίλια) ομαλής οδήγησης.
Επειδή είχα και καινούριους δίσκους περίμενα για να προχωρήσω στις επιβραδύνσεις από τα 100 στα 20 την πάροδο των 1600 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα τις έκανα στα 2400 χλμ. μετά την εγκατάσταση δίσκων και τακακιών.
Υπαρχει ενας πιο επιθετικος τροπος να στρωσουμε τα φρενα και αυτος περιλαμβανει επιβραδυνσεις απο τα 100 στα 20 οσο πιο δυνατα μπορουμε χωρις βεβαια να τα μπλοκαρουμε και μονο σε ευθεια. Αρχικα απλα τα αφηνουμε να ερθουν σε θερμοκρασια και μετα κανουμε 10 επαναληψεις απο 100-20,αφηνουμε λιγο να πεσει η θερμοκρασια και το επαναλαμβανουμε απο τα 120-20, το ιδιο παλι και μια τριτη φορα απο τα 140-20, το πολυ σε μιση ωρα δισκοι και τακακια ειναι στρωμενα και μεχρι το τελος της ζωης τους δυσκολα θα δουμε αυλακιες, επισης με τετοιο στρωσιμο δεν εχω δει να μου στραβωνουν ποτε δισκοι, βεβαια καποιες φορες η θερμοκρασια ειχε ξεπερασει αρκετα τους 250 βαθμους που μετρουσε το οργανο θερμοκρασιας που ειχα, καπνιζαν και μυριζαν εντονα και ειδικα αν αυτο γινοταν αργα το απογευμα ειχαν και ενα εντονο πορτοκαλι χρωμα, αν το κανεις μια φορα και ξεπερασεις το ψυχολογικο πιστευω οτι μονο πλεονεκτηματα εχει αυτη η μεθοδος.
-
Τι τακάκια να βάλω ? Τα Mintex είναι καλα?
-
Για τί αυτοκίνητο?
-
Φαινεται στην υπογραφή μου. Τα δινουν ίδια τιμη με κάποια αγνωστη μαρκα
Το Manual λεει Dot 3 υγρά. Αν τα αλλάξω με Dot 4 (λογικα θα αναμιχθούν και λιγάκι) έχουμε πρόβλημα?
-
Είναι επώνυμη εταιρεία,δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.
Υπάρχουν κ άλλες εταιρείες βέβαια EBC,Tarox,Ferodo δες κ εκεί κ επιλέγεις-κρίνεις.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται αλλαγή υγρών λόγω αλλαγή τακακιών,αλλά σίγουρα δεν αναμειγνύονται.
Θα αδειάσουν τα 3άρια,κ βάζεις 4άρια. -
Εβαλα τακακια pagid πισω και αλλαξα και υγρα και μπορω να πω οτι και με βαση την τιμη τους 40 με τοποθετηση ειμαι πολυ ευχαριστημενος με μονο μειον οτι που και που τσιριζουνε.Καμια λυση για αυτο;η θα στρωσουν με το καιρο;
-
Ο χρήστης giorgos_krhth_91 έγραψε:
Εβαλα τακακια pagid πισω και αλλαξα και υγρα και μπορω να πω οτι και με βαση την τιμη τους 40 με τοποθετηση ειμαι πολυ ευχαριστημενος με μονο μειον οτι που και που τσιριζουνε.Καμια λυση για αυτο;η θα στρωσουν με το καιρο;
Ότι τακάκια πίσω, τα ίδια εμπρός και ίδιο τύπο!.
Πήγαινε για τον θόρυβο, να του πεις να βάλει σπρέι χαλκό.
Α. -
Ο χρήστης GiannisMS έγραψε:
Είναι επώνυμη εταιρεία,δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.
Υπάρχουν κ άλλες εταιρείες βέβαια EBC,Tarox,Ferodo δες κ εκεί κ επιλέγεις-κρίνεις.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται αλλαγή υγρών λόγω αλλαγή τακακιών,αλλά σίγουρα δεν αναμειγνύονται.
Θα αδειάσουν τα 3άρια,κ βάζεις 4άρια.Ευχαριστώ,
οταν λεμε 'θα αδειάσουν τα DOT 3' τι εννοούμε??? Οτι με το πλίτσι πλίτσι απο τα εξαερωτηρια θα αδειασει τελειως το κύκλωμα απο υγρά και μετα θα βαλουμε το ΔΟΤ 4??? Αν μπορεις γινε πιο σαφής γιατι η διαδικασία θα γινει σε πεζοδρόμιο απο φίλο... -
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις