-
το λάστιχο θα λειτουργήσει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι πια πίεση θα έχει με τον αέρα και πια με το άζωτο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας δεν αντιδρούν το ίδιο μιας και δεν έχουν την ίδια μοριακή δομή και μέγεθος.
-
Ο χρήστης caveman_ έγραψε:
το λάστιχο θα λειτουργήσει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι πια πίεση θα έχει με τον αέρα και πια με το άζωτο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας δεν αντιδρούν το ίδιο μιας και δεν έχουν την ίδια μοριακή δομή και μέγεθος.άμα δεν κατάλαβες η διαφορά των δυο είναι στο n (pV=nR*T) με το V να μεταβάλετε ασήμαντα (ie σταθερό) και το R σταθερά
θα έχει πιστεύεις μεγαλύτερη διαφορά απο (υποθετικά και μονο για παράδειγμα) 1 bar οταν ο αέρας είναι 78% αζωτο ??
-
1 bar είναι εξωφρενική διαφορά, ούτε 0,2 δεν πρόκειται να έχει
-
έγραψα υποθετικά
-
To V είναι ακριβώς το ίδιο ρε
-
παραμορφώσεις κατά την περιστροφή+φορτία
(ασήμαντη ποσότητα μεν)
-
ερήμη παράσταση μωρέ, πραγματικά νομίζω ότι δυιλίζουμε τον κώνωπα...
-
Εγώ ενα κρατώ. Στην σκληρη,γρήγορη οδήγηση το αζωτο διατηρεί την πιεσή του πιο σταθερή απο τον σκέτο αέρα. Δεν ξέρω ότι το ρ είναι σταθερό ,ξέρω ότι ξεχνώ να βάλω αέρα στα λάστιχα και ταξιδεύω με 160 και καταρακτώδη βροχή.Τα λάστιχα πραγματικά αχνίζουν!
-
Ο χρήστης caveman_ έγραψε:
Ο κατασκευαστής ελαστικών έχει δώσει τις ιδανικές πιέσεις με ατμοσφαιρικό αέρα,κι όχι με άζωτο!
Αυτό σημαίνει πως όταν με κρύο ελαστικό πρέπει να έχεις 36 psi, με ένα ζεστό ελαστικό κι αφού 200αρίσεις για κανα 5λεπτο πρέπει να έχεις 39-40psi.
Aυτο το έχει υπολογισμένο ο κατασκευαστής του ελαστικού και ξέρει πως με τέτοιες ταχύτητες το λάστιχο πρέπει να έχει αυτή την πίεση για να δουλέψει σωστά (39-40psi)Aν εσύ έχεις μέσα άζωτο κι έχεις βάλει 36psi με κρύο λάστιχο και βγεις εθνική και 200αρισεις,πως το λάστιχο θα λειτουργήσει σωστά αφού θέλει μεγαλύτερη πίεση απ την στιγμη που ισχυρίζονται πως το άζωτο δεν μεταβάλει την πίεση του???????
Στους αγωνες λοιπον οι μηχανικοι της ομαδας ξερουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ποια πιεση πρεπει να εχει το λαστιχο με την συγκεκριμενη θερμοκρασια περιβαλλοντος αλλα και της πιστας (της ασφαλτου) για την συγκεκριμενη πιστα.
Bαζουν μια Α πιεση στο ελαστικο τους και μετα με την θερμοκουβερτα το φερνουν σε θερμοκρασια ιδανικης λειτουργειας. Ρυθμιζουν και παλι σωστα την πιεση και το λαστιχο ειναι πια ετοιμο να αποδωσει τα μεγιστα χωρις παρατραγουδα,για την συγκεκριμενη πιστα με τις συγκεκριμενες θερμοκρασιες περιβαλλοντος και ασφαλτου οπως ειπα πιο πανω.
Έτσι κερδιζουν μια σταθερη πιεση σε ολο τον αγωνα αφου η πιεση του ελαστικου δεν μεταβαλεται (αφου ηδη εχει ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας απο την χρηση των θερμοκουβερτων)αρα και μια σταθερη και μεγιστη αποδοση του ελαστικου.
Στην καθημερινη χρηση λοιπον ο οδηγος δεν εχει συγκεκριμενες απαιτησεις οπως εχουν οι οδηγοι μεσα σε εναν αγωνα,αλλα παρα πολλες και διαφορετικες.Θελει κρατημα στην πολη με μικρες ταχυτητες και δρομους 'γυαλινους',θελει κρατημα στις εθνικες με μεγαλες ταχυτητες,θελει κρατημα στον βρεγμενο δρομο γιατι επιασε μια ξαφνικη μπορα....θελει θελει θελει...
Κι ουτε μπορεις να κουβαλας μαζι σου θερμοκουβερτες για να βαζεις παντα την ιδανικη πιεση στην θερμοκρασια που θελεις (ή μηπως ξερεις ποια ειναι η θερμοκρασια που θελεις για τον βρεγμενο δρομο?)
Άρα ειναι αρκετο αυτο για να πληρωνεις τουλαχιστον 5 ευρω ανα τροχο για να στον γεμιζουν με αζωτο? Έλεος
πηγη ΑLXΟμως ο κατασκευαστης σδε σου δινει αλλες πιεσεις για διαφορες εξωτερικες θερμοκρασιες ετσι δεν ειναι?
Αν ισχυε 100% αυτο που λες τοτε θα σου εδινε πινακες για πιεσεις και οχι μια μονο που εξαρταται απο το φορτιο..
Γιατι αλλο να εχεις 36 πιεση και να κανεις ταξιδι με 200 με 0 εξωτερικη θεμροκρασια και αλλο με 36 πιεση και 200 με 40 εξωτερικη.. αρα σε ποια περιπτωση θα πιασει τη θερμοκρασια που εχει σκεφτει ο κατασκευαστης? απλα προφανως βαζει μια πιεση για να πιασει οσο το δυνατον περισσοτερες καταστασεις και σιγουρα πιεση ωστε να μη δημιουργηθει καποιο προβλημα . -
Eίμαστε όμως υπερκαταναλωτές στα πάντα, ότι λαλακία μας πούνε τρέχουμε, λες και η καθημερινή μας μετακίνηση γίνετε στην κόψη του ξυραφιού και για να αποδώσει το ρημάδι μας χρειάζεται άζωτο.
Α ρε βρεγμένη σανίδα που μας χρειάζεται !
-
Καλησπέρα,
Μετά τη χρήση αζώτου στα ελαστικά του οχήματός μου, άφησα να περάσει ένα εύλογο διάστημα ΚΜ για να σχηματίσω άποψη στο θέμα περί καταναλώσεων, με δεδομένη την βαρύτητα που δίνω στον τομέα αυτό όπως έχετε καταλάβει.
Μετά από 2000ΚΜ λοιπόν, με χρήση αζώτου στα Dunlop SP Sport 01 DSST (RunFlat), διαπίστωσα πως η κατανάλωση καυσίμου (του δικού μου οχήματος, με τον δικό μου τρόπο οδήγησης, στις ίδιες διαδρομές και με τις ίδιες συνθήκες όσο αυτό είναι εφικτό) μειώθηκε κατά 0,3 - 0,6 λ/100ΚΜ (ποσοστό μείωσης της τάξης του 5%-10%).
Δεν με απασχολεί το επιστημονικό κομάτι στο θέμα περί αζώτου, στην πράξη αυτό βλέπω και αυτό αναφέρω.
ΥΓ: Πρόσφατη φωτό με αυτονομία (και μικρή διευκρίνηση) εδώ
-
Eίσαι σίγουρος οτι πριν δεν πήγαινες με ξεφούσκωτα λάστιχα Παίζει να είναι και το νέο λάδι, ειδικα αν είναι χαμηλότερου ιξώδους και ειδικό για μειωμένες καταναλώσεις
Υ.Γ Θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει το επιστημονικού του πράγματος, αλλιώς η επόμενη κίνηση θα είναι τα μαγνητάκια -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Eίσαι σίγουρος οτι πριν δεν πήγαινες με ξεφούσκωτα λάστιχα Παίζει να είναι και το νέο λάδι, ειδικα αν είναι χαμηλότερου ιξώδους και ειδικό για μειωμένες καταναλώσεις
Υ.Γ Θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει το επιστημονικού του πράγματος, αλλιώς η επόμενη κίνηση θα είναι τα μαγνητάκιαΤα ελαστικά τα κοιτάζω σε εβδομαδιαία βάση, με ηλεκτρονικό όργανο.
Για το λάδι δεν το σκέφτηκα, ίσως.......το παλιό ήταν 0W30 και το νέο 0W40.....δεν ξέρω λεπτομέρειες περί των ιδιοτήτων τους όσον αφορά τη μείωση κατανάλωσης....είναι λεπτοτερο το 0W40 δηλαδή??
Το ΥΓ σου εκλαμβάνεται ως αστείο και μόνο.....
ΥΓ: Ακόμα δεν έχω αναλύσει το όλο θέμα με έναν πωλητή ελαστικών εδώ, θα το επιδιώξω όμως...
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Υ.Γ Θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει το επιστημονικού του πράγματος, αλλιώς η επόμενη κίνηση θα είναι τα μαγνητάκιαΤα ελαστικά τα κοιτάζω σε εβδομαδιαία βάση, με ηλεκτρονικό όργανο.
Για το λάδι δεν το σκέφτηκα, ίσως.......το παλιό ήταν 0W30 και το νέο 0W40.....δεν ξέρω λεπτομέρειες περί των ιδιοτήτων τους όσον αφορά τη μείωση κατανάλωσης....είναι λεπτοτερο το 0W40 δηλαδή??
ΥΓ: Ακόμα δεν έχω αναλύσει το όλο θέμα με έναν πωλητή ελαστικών εδώ, θα το επιδιώξω όμως...
Το ΥΓ είναι αστειο και μονο φυσικά.
Δεν νομιζω το 0-40 να ειναι οικονομολαδο συνήθως είναι 30αρια ή 20αρια. Ελέγχεις και τώρα την πίεση? Είσαι σίγουρος οτι είναι ή ίδια? Είσαι σίγουρος οτι το πιεσόμετρο σου είναι ακριβές? Α έχει πιασει και κρύο το οποίο ευνοεί τις χαμηλότερες καταναλώσεις με την προυπόθεση οι διαδρομές να ζεσταίνουν το μοτέρ. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Το ΥΓ είναι αστειο και μονο φυσικά.
Δεν νομιζω το 0-40 να ειναι οικονομολαδο συνήθως είναι 30αρια ή 20αρια. Ελέγχεις και τώρα την πίεση? Είσαι σίγουρος οτι είναι ή ίδια? Είσαι σίγουρος οτι το πιεσόμετρο σου είναι ακριβές? Α έχει πιασει και κρύο το οποίο ευνοεί τις χαμηλότερες καταναλώσεις με την προυπόθεση οι διαδρομές να ζεσταίνουν το μοτέρ.Προ 6 ημερών τα μέτρησα, είναι ίδια.....αύριο θα τα ξαναδώ.......ναι, είναι ηλεκτρονικό αξιόπιστο....
Για τα κρύα δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζει...
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Για τα κρύα δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζει...οπότε πριν κάνεις πειράματα για την κατανάλωση (ή οτι αλλο μειώνει/αυξάνει το άζωτο ) σε εργαστηριακές συνθήκες καλύτερα να μην είσαι σίγουρος για αυτά που βλέπεις/μετράς
κάτι ακόμα
ηλεκτρονικό ή αναλογικό δεν παίζει κανένα ρόλο στην ακρίβεια η οποία είναι θέμα κατασκευής
η απεικόνιση αλλάζει
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
οπότε πριν κάνεις πειράματα για την κατανάλωση (ή οτι αλλο μειώνει/αυξάνει το άζωτο ) σε εργαστηριακές συνθήκες καλύτερα να μην είσαι σίγουρος για αυτά που βλέπεις/μετράς
κάτι ακόμα
ηλεκτρονικό ή αναλογικό δεν παίζει κανένα ρόλο στην ακρίβεια η οποία είναι θέμα κατασκευής
η απεικόνιση αλλάζει
Με το ηλεκτρονικό δεν υπάρχει το λάθος ανάγνωσης.... (βλέπεις υπό κλίση και το 29 το βλέπεις 30).
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
οπότε πριν κάνεις πειράματα για την κατανάλωση (ή οτι αλλο μειώνει/αυξάνει το άζωτο ) σε εργαστηριακές συνθήκες καλύτερα να μην είσαι σίγουρος για αυτά που βλέπεις/μετράς
κάτι ακόμα
η απεικόνιση αλλάζει
Με το ηλεκτρονικό δεν υπάρχει το λάθος ανάγνωσης.... (βλέπεις υπό κλίση και το 29 το βλέπεις 30).
Φυσικά και υπάρχει και λέγεται πεσμένη μπαταρία
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Φυσικά και υπάρχει και λέγεται πεσμένη μπαταρία
δηλαδή το ---Error---LowBat---- για τη πίεση το διαβάζεις???
-
Τα αναλογικά πρέπει να είναι ΚΑΛΑ όργανα για να έχουν ακρίβεια.
Τα ηλεκτρονικά (ακόμα και τα φτηνά που έχω δει) έχουν πολύ καλή ακρίβεια.Η πεσμένη μπαταρία είναι πρόβλημα αλλά το καταλαβαίνεις, πχ χθες το θερμόμετρο μέσα στο σπίτι μου ξαφνικά έγραφε 51 βαθμούς θερμοκρασία.
(μέχρι να αλλάξω την μπαταρία)
Άζωτο... αντι για αέρα στα λάστιχα!!!!!!!!