-
Ο χρήστης Elias19693 έγραψε:
ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ MITSUBISHI PAJERO3800 ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΗΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΑ???? -
Αν και κάπου θα το έχετε αναφέρει αλλά δεν κατάφερα να το βρω, ξέρεις κανένας να μου πει
ποιά είναι η μέγιστη θερμοκρασία για τα χειμερινά λάστιχα (m+s) πριν αρχίσουν να φθείρονται υπερβολικά;
Επίσης κανένα tip για οδήγηση με τέτοια λάστιχα;
Θα ανέβω την δευτέρα στο Καιμάκ και είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω με τέτοια λάστιχα.
Εννοείται ότι θα έχω καβάντζα και τις αλυσίδες για κάθε περίπτωση. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
ΠΟΤΕ δεν ανεβαίνουμε σε χιονοδρομικό -εδικά τον χειμώνα- χωρίς κάποιο αντιολισθητικό σύστημα (χιονολάστιχα, αλυσίδες ή πανιά). Εκτός του ότι είναι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο, υπάρχει η περίπτωση να υποβάλουμε σε μεγάλη ταλαιπωρία όχι μόνο τον εαυτό μας και τους συνεπιβάτες μας, αλλά και όλους τους άλλους χρήστες του δρόμου.Είναι ένα σενάριο που έχω δει υπερβολικά πολλές φορές.
Δεν πρότεινα αυτό, απλά είπα ότι για μία φορά που μπορεί να ανέβει χιονοδρομικό και μάλιστα σε περίοδο που μπορεί να μην έχει ίχνος χιονιού στο δρόμο, δεν χρειάζεται να δώσει πολλά λευτά να πάρει ακριβό αντιολισθητικό σύστημα και μπορεί να καλυφθεί με τα φθηνά πανιά
-
Ο χρήστης piii έγραψε:
Αν και κάπου θα το έχετε αναφέρει αλλά δεν κατάφερα να το βρω, ξέρεις κανένας να μου πει
ποιά είναι η μέγιστη θερμοκρασία για τα χειμερινά λάστιχα (m+s) πριν αρχίσουν να φθείρονται υπερβολικά;
Θα ανέβω την δευτέρα στο Καιμάκ και είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω με τέτοια λάστιχα.
Εννοείται ότι θα έχω καβάντζα και τις αλυσίδες για κάθε περίπτωση.Άμα έχει κάτω από 7 βαθμούς το λάστιχο δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Μην στρίβεις τέζα! Να οδηγείς πιο απαλά χωρίς τρελογκαζιές, απότομα φρεναρίσματα, ανεβάσματα σε πεζοδρόμια.
Στα δικά μου με όριο 190χλμ πάω σταθερά με 150χλμ (έχουμε και εξοπλισμό στην οροφή) και είναι 3η χρονιά και έχω πάρα πολύ πέλμα ακόμα. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Εννοείται ότι θα έχω καβάντζα και τις αλυσίδες για κάθε περίπτωση.Άμα έχει κάτω από 7 βαθμούς το λάστιχο δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Μην στρίβεις τέζα! Να οδηγείς πιο απαλά χωρίς τρελογκαζιές, απότομα φρεναρίσματα, ανεβάσματα σε πεζοδρόμια.
Στα δικά μου με όριο 190χλμ πάω σταθερά με 150χλμ (έχουμε και εξοπλισμό στην οροφή) και είναι 3η χρονιά και έχω πάρα πολύ πέλμα ακόμα.Ο λόγος που ρώτησα για την θερμοκρασία είναι γιατί τα τοποθέτησα στο αμάξι εδώ και μια βδομάδα περίπου, και οι θερμοκρασία σε κάποιες φάσεις έπαιζε απο 8 βαθμούς το πρωί μέχρι και 16 το μεσημέρι(σύμφωνα με το θερμόμετρο του αυτοκ.)
Προσπάθησα να μην υπερβαίνω τα 100-110 χλμ και να μην τα σπινιάρω φυσικά για να μην υπερθερμανθούν.
Υπάρχει περίπτωση να έχουν φαγωθεί απο το παραπάνω. Αν και οπτικά δεν έχω δει κάποια αλλαγή, ούτε στο κράτημα επίσης. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. -
Να διευκρινισθεί όμως ότι είναι άλλο πράγμα τα χειμερινά λάστιχα (με ειδική μαλακή γόμα και συγκεκριμένη χάραξη με τριχοειδή 'αγγεία' στο πέλμα, μεταξύ άλλων) και άλλο τα M+S (απλώς) που είναι θερινά λάστιχα (κλασική θερινή γόμα) με χάραξη πέλματος mud + snow. Τα δεύτερα είναι πολύ κατώτερα από τα χειμερινά στο χιόνι ή και στη στεγνή άσφαλτο κάτω από 7 βαθμούς (και ανύπαρκτα στον πάγο), αλλά δεν έχουν ανάγκη από υψηλές θερμοκρασίες. Αποτελούν συμβιβασμό.
-
Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πάνω την νιφάδα και πραγματικά δεν έχει καμία σχέση η απόδοση τους στον πάγο και το χιόνι.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πάνω την νιφάδα και πραγματικά δεν έχει καμία σχέση η απόδοση τους στον πάγο και το χιόνι.Ευτυχώς πήρα τα σωστά... Εχουν πέρα απο το M+S και την νιφάδα σκαλιστή πάνω στο λάστιχο.
Πάντως μέχρι τώρα το μόνο που αντιμετώπισα(αφού μέσα στην πόλη κυκλοφορούσα) ήταν στεγνή άσφαλτο και νερό. Είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο 'γραπώνανε' κυριολεκτικά στην άσφαλτο.
Θα σας πω εντυπώσεις την δευτέρα που θα τα χώσε και σε χιόνι. -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Να διευκρινισθεί όμως ότι είναι άλλο πράγμα τα χειμερινά λάστιχα (με ειδική μαλακή γόμα και συγκεκριμένη χάραξη με τριχοειδή 'αγγεία' στο πέλμα, μεταξύ άλλων) και άλλο τα M+S (απλώς) που είναι θερινά λάστιχα (κλασική θερινή γόμα) με χάραξη πέλματος mud + snow. Τα δεύτερα είναι πολύ κατώτερα από τα χειμερινά στο χιόνι ή και στη στεγνή άσφαλτο κάτω από 7 βαθμούς (και ανύπαρκτα στον πάγο), αλλά δεν έχουν ανάγκη από υψηλές θερμοκρασίες. Αποτελούν συμβιβασμό.Εχω την εντύπωση ότι αυτά που αναφέρεις(κλασική θερινή γόμα) είναι τα λεγόμενα all weather.
Σωστά; -
@piii: Yes!
-
Ο χρήστης piii έγραψε:
Πώς μπορώ να ξέρω εάν στο αμάξι μου μπαίνουν αλυσίδες ή όχι;
Ποιός θα μου πεί εάν στο μινάκι μου μπαίνουν αλυσίδες, εκτός από πανιά;
Φιλαράκο δες το manual του αυτοκινήτου τι λέει.
Ενδεχωμένος και να μπαίνουν αλλά ρισκάρεις πολλά.....
Στο δικό μου octavia 5 με 225/45/17 λάστιχο λέει ΡΗΤΑ ότι απαγορεύεται αλυσίδα σε αυτή την διάσταση.
Εγώ προσωπικά βρήκα 15αρες σιδερένιες ζάντες και κότσαρα πάνω και χιονολάστιχα.
Αν δε σκουραίνουν τα πράγματα μπορώ να βάλω και αλυσίδες.ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ακομα καλυτερα να βρης 17αρες και να βαλεις χιονολαστιχα και επειδη εγω φοραω μονο χιονολαστιχα εδω και 14 χρονια σου λεω οτι τις αλυσιδες θα τις χρειαστεις μονο για ψυχολογικους λογους η σε 10 τοις 100 ανηφορα εχω το καλιμπερ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ.
-
Ο χρήστης nikos1000 έγραψε:
Καλησπέρα σας παιδιά,
Έχω πάρει μόλις πριν ένα μήνα ένα fiestaki sport και επειδή θα ανέβω Αράχοβα αυτές τις μέρες ήθελα για παν ενδεχόμενο να προμηθευτώ με αλυσίδες ή μάλλον με χιονοκουβέρτες γιατί έχω λάστιχο 195/45 R16 και δε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα ούτε σε λάστιχο αλλά ούτε και σε ζάντα...
Έχετε να μου προτείνετε κάτι συγκεκριμένο??Οι ποιό φθηνές χιονοκουβέρτες που έχω δει πάντως και μάλλον ειναι μάρκας μ'εκαψες κοστίζουν 55e!Οι άλλες στην autosock κάνουν 100 περίπου αλλα μου φαίνονται ακριβές!Όλες οι άλλες κυμενονται ανάμεσα σ'αυτες τις δύο τιμές!Μετά δεν ξέρω αν αξίζει να πάω στις πλαστικές αλυσίδες που έχουν βγει,αλλα εκει μιλαμε οτι ξεκινάνε απο 90-100e περίπου...ΦΙΛΕ ΜΟΥ να παρης αλυσιδες THULE ΜΠΕς ΣΤΟ ΣΑΙΤ αλυσιδες χιονιου να τις βρης ειναι ειδικες δεν πληγωνουν ζαντες κ.λ.π για μενα ειναι μακραν οι καλυτεροτερες.
-
ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εχει μια νιφαδα μεσα σε 1 τριγωνο δηλαδη βουνο εχει πολυ καλα κρατηματα σε χιονι παγο πολλη βροχη υστερει λιγο στο στεγνο ενα 15 τα 100 ας πουμε απο πελμα εχουν περισσοτερο απο τα κοινα ελαστικα και με σωστη χρηση κρατανε ανετα 3 χρονια χειμωνα καλοκαιρι.
ΤΩΡΑ αυτα που γραφουν Μ+ς με νιφαδα σκετη ειναι ωλ γουεδερ και πανε σε λιγο χιονι παγο αμελητεα βροχη και στεγνο +καλοκαιρι ειναι καλυτερα.
ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ μπορει να μη βαλης και ποτε αλυσιδες και η τροχαια δεν σε σταματα συμφωνα με το αρθρο 19 εδαφιο 3 που λεει ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΙΟΝΙ Η ΠΑΓΕΤΟς ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ Κ.Λ.Π Κ.Λ.Π. -
Λοιπόν πρώτο crash test χθές για τα χιονολάστιχά μου στο Καιμακ. και με αφήσανε απόλυτα ευχαριστημένο.
Οπως είπε και ο φίλος παραπάνω δύσκολα θα χρειαστείς να βάλεις αλυσίδες.(περισσότερο για τον ψυχολογικό τομέα τις έχεις).
Παρατήρησα ότι το ASR(αντισπίν) στο αμάξι δεν άναβε σχεδόν καθόλου(εννοείται ήρεμες κινήσεις).
Εμεινα καταευχαριστημένος. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα. -
πες τι κατασταση επικρατει εκει απο χιονι σε δρομο κτλ κτλ...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
πες τι κατασταση επικρατει εκει απο χιονι σε δρομο κτλ κτλ...εδώ δεν έχει χιόνι στις πίστες στο δρόμο θα έχει
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
πες τι κατασταση επικρατει εκει απο χιονι σε δρομο κτλ κτλ...Την ημ/νία που πήγα(τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι) τα τελευταία 5 χλμ ο δρόμος ήταν παγωμένος.
Είχε αρκετό χιόνι στα πλάγια αλλά ήταν παγωμένο το άτιμο....
Ηθελα να φτιάξω ένα χιονάθρωπο με τον μεγάλο μου γιό αλλά αυτό ήταν αδύνατο....
Αρκεστήκαμε στο έκληθρο. -
Ποιά λάστιχα έβαλες σε τί αυτοκίνητο και διάσταση?
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Ποιά λάστιχα έβαλες σε τί αυτοκίνητο και διάσταση?Falken Eurowinter 437, 195/65/15T, Octavia 5 1.6 FSI.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
πες τι κατασταση επικρατει εκει απο χιονι σε δρομο κτλ κτλ...
εδώ δεν έχει χιόνι στις πίστες στο δρόμο θα έχει
αδικο δεν εχεις αλλα δεν ειμαι και πολυ των χιονοδρομικων (πουλοβερακι και ετσι..λολ) και δεν εχω ιδεα τι γινεται εκει απο χιονια, καταστροφες και τετοια!
Αντιολισθητικές Αλυσίδες