-
Ο χρήστης greo έγραψε:
παρά να σπαταλά τους πόρους (που παίρνει από την τσέπη μας) σε πράγματα που δεν είναι σε θέση να κάνει σωστά!
Μα αυτο που λεω τοσο καιρο, ειναι οτι την εκμεταλλευση των λιγνιτων την εχει κανει το κρατος πολυ σωστα και εχει δωσει περα απο ενεργειακη αυταρκεια, χιλιαδες θεσεις εργασιας.
Μα, και αυτό που λέω εγώ είναι ότι γενικά ισχύει ότι το κράτος δεν είναι αποδοτικό, παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις και η εκμετάλλευση του λιγνίτη είναι προφανώς μία από αυτές!!!
Σε αυτούς τους τομείς βάζεις και την ενέργεια. Διαφωνώ, αλλά υπενθυμίζω ότι η κουβέντα ξεκίνησε από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων τιτανίου...
Οχι ακριβως ενεργεια, αλλα και στρατηγικα κοιτασματα, οπως πιθανον να ειναι και το τιτανιο.
Συνεχίζω να διαφωνώ...
Επίσης, συνεχώς επαναλαμβάνεις περί αφορολόγητων επιχειρηματιών. Ποιες ακριβώς επιχειρήσεις δεν πληρώνουν φόρους;;;
Συμφωνα με προσφατο νομο οχι μονο οι επιχειρησεις μπορουν να πετυχουν ολικη εκπτωση του φορου συμφωνα με το νομο περι επενδυσεων (που δεν κανουν ή κανουν στη Βουλγαρια), αλλα ΚΑΙ οι επιχειρηματιες στα προσωπικα τους κερδη εχουν τερατωδεις ελαφρυνσεις ΠΑΛΙ χωρις δεσμευση.
Ο νόμος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που κάνουν επενδύσεις = νέες θέσεις εργασίας... Τώρα το πως εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας...
Αν ησουν ενας απο τους χιλιαδες εργαζομενους θα συμφωνουσες; Οχι
Αν ειχες μπακαλικο σε μια γειτονια της Πτολεμαϊδας και οι πελατες σου δουλευαν στη ΔΕΗ θα συμφωνουσες; Οχι
Αν ειχες κανει μια εμπορικη επιχειρηση στο νομο Κοζανης επενδυοντας μεγαλα ποσα θα συμφωνουσες; ΟχιΠιθανώς θα συμφωνούσα μαζί σου, αλλά δεν πιστεύω να ήμουν αντικειμενικός στην κρίση μου τότε.
Το οτι δε θα ησουν αντικειμενικος δεν μειωνει το βαρος της αποψης σου, ομως ως φορολογουμενος πολιτης που εχει απαιτηση απο το κρατος αν οχι να του βρει εργασια, να κανει τα παντα για να του εξασφαλισει την αναπτυξη της περιφερειας του. Δεν ειναι η αντικειμενικοτητα το ζητουμενο, αλλα η εξασφαλιση σωστων συνθηκων ζωης στους πολιτες.
Σύμφωνοι, απλά σε μία συζήτηση θα πρέπει να είναι κανείς όσο πιο αντικειμενικός μπορεί. Και επαναλαμβάνω ότι με την ίδρυση κρατικών εταιρειών δεν εξασφαλίζονται αυτά που ανέφερες πιο πάνω (και με βρίσκεις 100% σύμφωνο ότι πρέπει το κράτος να μεριμνά)...
Αυτό με τις εισαγωγές ενέργειας (μην κάνω κι άλο quote... ) δεν το ήξερα, οπότε πάσο!
Μήπως όμως είναι πιο αποδοτικό να υπάρχει περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;;;
Γιατι το ενα αποκλειει το αλλο; Δηλαδη εχουμε στην ουρα δεκαδες επιχειρησεων που δραστηριοποιουνται στον τομεα των ορυκτων πρωτων υλων και στους αλλους τομεις δεν κουνιεται φυλλο;
Μα, γιατί αν δραστηριοποιηθεί το κράτος σε έναν τομέα (πχ εξόρυξη μεταλλεύματος, αλλά θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε), αφενός διαταράσσονται οι ισορροπίες που πρέπει να υπάρχουν σε μία σωστά λειτουργούσα αγορά (δεν μπορεί ο ελεγχόμενος και ο ελεγκτής να είναι το ίδιο πρόσωπο...) και αφετέρου το ότι το ενδεχόμενο του κλεισίματος του κρατικού ανταγωνιστή είναι ανύπαρκτο, μπορεί να σημαίνει ότι η κρατική εταιρεία μπορεί ανετότατα να ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών μέχρι την τελική εξόντωση του αντιπάλου της και την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων...
Αν είχαμε σε κάποιον κλάδο ουρά επιχειρήσεων που περιμένουν να δραστηριοποιηθούν θα πετούσαμε ομαδικώς στα σύννεφα...
Μα, αυτό λέω κι εγώ... Ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν νέες επενδύσεις, επειδή δεν είμαστε ανταγωνιστικοί... Και γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί;;;
Ελα μου ντε!!! Σιγουρα ομως οχι λογω του μισθολογιου, ουτε λογω του δημοσιου τομεα. Γιατι ετσι ουτε οι εταιροι μας στην Ευρωπαϊκη ενωση θα ηταν ανταγωνιστικοι.
Από τη μία παίζει ρόλο και το εργατικό κόστος, όχι καθοριστικό για πολλούς κλάδους, αλλά παίζει κάποιον ρόλο (και μιλάω για το συνολικό κόστος, μαζί με εργοδοτικές εισφορές, και όχι για το μισθό που παίρνει ο εργαζόμενος στο χέρι), ενώ από την άλλη παίζει και το δημόσιο το ρόλο του...
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, πρόσφατα άκουσα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ιδρυθεί μία εταιρεία σε 2-3 μήνες!!! Τι λέτε βρε σαΐνια;;; Τη στιγμή που στις ΗΠΑ χρειάζονται μερικές ώρες... Να μην μιλήσω για την απίστευτη διαφθορά, γραφειοκρατία, τις συνεχείς αλλαγές των νόμων και τα μπουμπούκια που μας διοικούν, γιατί αφενός θα συμφωνήσουμε ( ) και αφετέρου θα μιλάμε μέχρι το 3000... Ναι, ο δημόσιος τομέας είναι αντικίνητρο για επενδύσεις.
Άλλος λόγος για μειωμένη ανταγωνιστικότητα;;; Μέχρι το 1992 που άνοιξαν τα σύνορα οι Ελληνικές επιχειρήσεις απολάμβαναν της κρατικής προστασίας που με διάφορους τρόπους δεν άφηνε τους ξένους να έρθουν στη χώρα. Έτσι αυτές δεν είχαν κίνητρο για να βελτιωθούν. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται μέχρι σήμερα...
Και φυσικά το κεφάλι μας...
Ισως αν το κρατος τις φοροαπαλλαγες που δινει λογω επενδυσεων τις εδινε ΜΟΝΟ λογω επενδυσεων να βοηθουσε. Παραδειγμα δινω.
Θα βοηθούσε αν έλυνε την απίστευτη γραφειοκρατία και έδινε ένα σταθερό καθεστώς και μετά και ο επενδυτικός νόμος (με σωστά κίνητρα) θα έρθει να βοηθήσει.
Οι λογοι και τα μετρα που προβαλουν οι διαφοροι Γκαργκανες και οι διεθνεις οργανισμοι ξεζουμισματος κρατων, δεν εχουν αποδοσει σε ΚΑΝΕΝΑ κρατος του κοσμου.
ΗΠΑ;;; ΕΕ;;; Οι 'διάφοροι Γκαργκάνες' λένε αυτά που λέω κι εγώ. Σταθερό περιβάλλον, όχι γραφειοκρατία, όχι διαφθορά. Ναι, λένε και το 'μειώστε το εργατικό κόστος' ή το 'ελαστικοποιήστε τις εργατικές σχέσεις', τα οποία όμως είναι τα μόνα που προβάλλουν τα κανάλια και τα λοιπά μέσα (γιατί αυτό πουλάει...), αλλά δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε τα μόνα που λένε.
Για ποιο λογο η Ελλαδα θα αποτελεσει εξαιρεση.
Κανείς δεν είπε ότι θα αποτελέσει την εξαίρεση. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν σωστά. Μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται τίποτα σωστά...
Μηπως τελικα ο γιαλος δεν ειναι στραβος;
Λες;;;
Μηπως τελικα η σοσιαλιστικη θεωρια ελεγε πολυ περισσοτερα σωστα απο οσα (πλεον) διδασκονται στα πανεπιστημια;
Λάθος! Η σοσιαλιστική θεωρία δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια (πολύ λανθασμένα). Και έλεγε αρκετά πράγματα σωστά, αλλά σε επίσης αρκετά λάθος (αν και στις κοινωνικές επιστήμες όποιος καταφέρει να ορίσει το σωστό και το λάθος ας μας το σφυρίξει... )
Προσπαθησα να απαντησω σε οσο γινεται λιγοτερα για να μειωθει το μακαρονι
Εγώ πάλι...
Για τα αλλα εξυπνο σε κοβω, τη φανταζεσαι την απαντηση Φυσικα και οπου με πηρε η ενταση της συζητησης (ή μηπως ταξικης παλης; ) δεν υπαρχει η παραμικρη προσωπικη μομφη.
Ισα ισα που χαιρομαι οσους εχουν τεκμηριωμενη αντιθετη αποψη απο μενα
Κι εγώ χαίρομαι, αρκεί να μην την εκφράζουν...
(αστειεύομαι προφανώς!!! ) -
Ο χρήστης markvag στην υπογραφή του έγραψε:
All eyes to the figure of the wizard
No sound as he falls instead of rising
Time standing still,
Then there’s blood on the sandOh I see his face
Where was your star?
Is it far?DIO
εύγε νέε μου!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
All eyes to the figure of the wizard
No sound as he falls instead of rising
Time standing still,
Then there’s blood on the sandOh I see his face
Where was your star?
Is it far?DIO
εύγε νέε μου!
Είδες μπαμπά ο γιος σου;;;
-
Δεν πιστευω οτι κανουμε συζητηση οι 2 μας, ανοιχτη κουβεντα ειναι. Απλα οι αλλοι δεν τολμουν να αντικρουσουν τους ογκολιθους της διανοησης
Θα επανελθω με περισσοτερα οταν βρω χρονο. Μια παρατηρηση ομως. Και οι δυο στη ιδεολογια που πιστευει ο καθενας εξιδανικευει τα θετικα και θεωρει απλως κακη εφαρμογη τα αρνητικα.
2 πραματα ομως θα τα επισημανω εστω και εν ταχει
-
ΗΠΑ;;; ΕΕ;;;
ΗΠΑ ναι, ΕΕ οχι. Ο κορμος της ΕΕ αποτελειται απο κρατη που βασισαν την οργανωση τους στο κρατος-δικαιου με ΔΕΚΟ. Τωρα που προσπαθουν να εφαρμοσουν το αμερικανικο μοντελο, η μια μετα την αλλη περναν σε περιοδους υφεσης.
2.>Λάθος! Η σοσιαλιστική θεωρία δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια (πολύ λανθασμένα). Και έλεγε αρκετά πράγματα σωστά, αλλά σε επίσης αρκετά λάθος
Φανταζομαι εννοεις πως το λαθος ειναι οτι δεν διδασκονται ολες οι θεωριες ισοτιμα.
Επανερχομαι δριμυτερος
-
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Απλα οι αλλοι δεν τολμουν να αντικρουσουν τους ογκολιθους της διανοησηςΘα επανελθω με περισσοτερα οταν βρω χρονο. Μια παρατηρηση ομως. Και οι δυο στη ιδεολογια που πιστευει ο καθενας εξιδανικευει τα θετικα και θεωρει απλως κακη εφαρμογη τα αρνητικα.
Ε, αυτό μέχρι ένα σημείο είναι φυσιολογικό... Δεν κοιτάς τι γίνεται με τα αυτοκίνητά μας... Στα πιστεύω μας δεν θα γινότανε;;;
Τωρα που προσπαθουν να εφαρμοσουν το αμερικανικο μοντελο, η μια μετα την αλλη περναν σε περιοδους υφεσης.
Για την οποία όμως δεν φταίει αυτό...
2.>Λάθος! Η σοσιαλιστική θεωρία δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια (πολύ λανθασμένα). Και έλεγε αρκετά πράγματα σωστά, αλλά σε επίσης αρκετά λάθος
Φανταζομαι εννοεις πως το λαθος ειναι οτι δεν διδασκονται ολες οι θεωριες ισοτιμα.
Ναι! Δεν το έθεσα σωστά... Η αλήθεια είναι ότι η σοσιαλιστική θεωρία ΔΕΝ διδάσκεται (τουλάχιστον στη σχολή μου... στο οικονομικό δεν γνωρίζω...), αν και θεωρώ πως είναι απαραίτητη... (μακάρι βέβαια να ήταν αυτή η μόνη έλλειψη των Ελληνικων πανεπιστημίων... )
Επανερχομαι δριμυτερος
Αναμένω...
(μετά το 3ήμερο όμως...)
-
Μήπως ήρθε η ώρα να πιάσουμε και να ξεσκονίσουμε την IFPI (μια παγκοσμιοποιημένη και πιο νταβατζίδικη εκδοχή της ΑΕΠΙ) και τις πρακτικές της; Τους έχω κάμποσα μαζεμένα!
-
Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αρχή της αμερικάνικης κτηνωδίας στο Ιράκ.
Περισσότερα εδώ : http://www.rwf.gr/index.php -
[list:1655bmjs]Θα συμφωνησω απολυτα με τον grεo περι ιδιωτικοποιησης των επιχερησεων.Δε θα επεκταθω αναλυτικα αλλα θα θεσω εναν προβληματισμο(απ τους εκατονταδες που εχουμε υποστει, απλα οι νεοφιλελευθεροι μαλλον εχουν αρκετο οικονομικο αποθεματικο και δεν προβληματιζονται).[/list:u:1655bmjs][list:1655bmjs]Προς markvag.Φυλαξε τα σημερινα τιμολογια της δεη και συγκρινε τις τιμες μολις ιδιοτικοποιηθουν (κοντα ειμαστε).Και ρωτα ποσα απ αυτα θα παιρνει ο ιδιωτης και ποσα το κρατος.[/list:u:1655bmjs]
-
To θεμα ειναι οτι καλως ή κακως αδυνατω πλεον να δω το περιβοητο πνευμα του νομου στην Ελλαδα. Υπαρχει αποδεδειγμενα βουληση να νομοθετουμε για τα ματια, χωρις να εχει γινει η παραμικρη φροντιδα για εφαρμογη των νομων. Αρα το πνευμα του νομου ειναι να το παραβαινουν οσοι μπορουν. Και εγω και οσοι γνωριζω δεν ειναι σε θεση να το κανουν. Αρα (για να ερθω και στο θεμα) εκ των προτερων ειναι γνωστες οι παραβασεις του νομου περι επιχειρησεων και ποιοι θα ωφεληθουν απο αυτες. Οποτε τα περι υγιους ανταγωνισμου και αλλα τετοια ειναι μαλλον για τα πανεπιστημια και οχι για την πραξη.
Η πραξη της παγκοσμιοκρατιας εχει δειξει οτι το οικονομικο μοντελο που εφαρμοζεται ειναι το 'τα δικα μας, δικα μας και τα δικα σας, δικα μας'.Ενα αλλο θεμα ειναι αυτο που δηθεν 'αθεμιτου' ανταγωνισμου που εφαρμοζει το κρατος απεναντι στις επιχειρησεις. Ειλικρινα δεν το καταλαβαινω. Και το Καρφουρ οταν πετυχαινει 10% εκπτωση στις τιμες χονδρικης και δουλευει με κερδος (ας πουμε) 9%, τοτε και αυτο ειναι αθεμιτος ανταγωνισμος, εφ'οσον πουλαει 1% κατω απο οσο αγοραζουν οι αλλοι. Τι θελω να πω; Οτι αν και αυτοπαρουσιαζεται σαν συγχρονο και προοδευτικο το νεοφιλελευθερο συστημα, στην πραξη δεν ειναι τιποτα παραπανω απο την εφαρμογη σε ανθρωπους του νομου της ζουγκλας. Εμενα αυτο δε με ικανοποιει, αφ'ενος και αφ'ετερου το κρινω μακροπροθεσμα και για το συνολο της κοινωνιας ανεφικτο. Οι περιοδοι υφεσης δηλαδη που λεει ο markvag οτι δεν οφειλονται στο συστημα, εγω πιστευω οτι εκει οφειλονται. Εκει και στην ανεξηγητη μανια των ευρωπαιων να καταργησουν το κρατος-πρόνοιας (και οχι δικαιου που ειπα παραπανω! Σορι).
Στο θεμα ενεργεια τωρα, δυο στοιχεια: 1. Τα υδροηλεκτρικα δε δουλευουν συνεχεια, αλλα μονο σε περιοδους αναγκης (αυτο για το αν ειναι αυταρκης ή οχι η χωρα) 2. Με ποια λογικη θα πρεπει την ενεργεια που παραγεται απο ενα κοιτασμα που ανηκει σε ολους μας, να την εκμεταλλευεται (και να πλουτιζει βεβαιως) καποιος ασχετος αεριτζης; Που διαφωνεις δηλαδη; Ποιο ειναι το σωστο;
Η κουβεντα βεβαια ειναι τεραστια (γι'αυτο και απαντησα συνοπτικα χωρις παραθεσεις μπας και τη μαζεψω ) κυριως σε θεμα θεωρησης. Η κινητη τηλεφωνια εχει αποδειξει οτι μια κρατικη επιχειρηση βοηθα πολυ τον πολιτη σε θεμα τιμολογιων, και αποτρεπει τα τραστ και την αισχροκερδια. Εκει κολλαει μαλλον και το παραδειγμα του G60POWER. Μηπως τελικα ομως αυτο ειναι το μεγαλο 'προβλημα';
Αν το κρατος εχει αποδειξει την αναξιοπιστια του μια φορα, οι ελληνες επιχειρηματιες την εχουν 100!skullone κανα λινκ να γινεις πιο κατανοητος πληζ!
-
Λοιπόν, κι εγώ δεν κάνω quote γιατί έτσι όπως το πάμε θα μας κυνηγάνε με τα ντουφέκια...
@G60POWER: Η ΔΕΗ (όπως και ο ΟΤΕ) είναι μονοπώλιο και μάλιστα σε είδος πρώτης ανάγκης και απολύτως απαραίτητο... Αν αφεθεί ελεύθερη σαν ιδιωτική εταιρεία να χρεώνει ότι θέλει, τότε θα χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του Ζαλόγγου...
Αθέμιτος ανταγωνισμός δεν υπάρχει στην περίπτωση που πουλάς με λιγότερο κέρδος. Μία κρατική επιχείρηση όμως μπορεί να πουλάει και με ζημίες ακόμα και μεγάλες... Ποιος ακριβώς θα τους ελέγξει;;; (αυτούς που διοικούν την κρατική επιχείρηση)
Με ρωτάς φίλε μου greo γιατί την ενέργεια από κάποιο κοίτασμα (που σωστά λες ότι ανήκει σε όλους μας) να την εκμεταλλεύεται και να πλουτίζει ένας άσχετος αεριτζής. Αν είναι άσχετος αεριτζής να μην την εκμεταλλεύεται. Αν όχι, να την εκμεταλλεύεται, γιατί μπορεί να το κάνει πιο αποδοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα οφεληθούμε κι εμείς. πχ Αν το κράτος μπορεί να την κάνει με κόστος 10 και ο επιχειρηματίας με κόστος 9, αυτό θα περάσει και στον καταναλωτή, **εφόσον η αγορά λειτουργεί στοιχειωδώς σωστά. **
Για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, επίσης, λόγω του μικρού αριθμού των εταιρειών (τότε μόνο 2) είχε δημιουργηθεί μία ολιγοπωλιακή κατάσταση όπου (κρυφά ή φανερά, συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν το γνωρίζω) οι 2 παίκτες είχαν 'μοιράσει' την αγορά. Η είσοδος της Cosmote έκανε καλό στην αγορά (όπως έκανε και η είσοδος της Q) αφενός γιατί ήταν ένας ακόμα παίκτης που δημιούργησε ανταγωνισμό και αφετέρου γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης εκ φύσεως δεν μπορούσε να συμμετέχει σε τέτοια παιχνίδια... Αυτή η αγορά όμως είναι σχεδόν μονοπώλιο (και παραμένει - εντάξει, όχι ακριβώς, οι οικονομολόγοι θα με κυνηγάν κι αυτοί... ).
Τώρα, αν στην μπανανία μας δεν είμαστε ικανοί να εξασφαλίσουμε κάποια ελάχιστα στάνταρ για τη λειτουργία των αγορών, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όπως όμως δείχνει και η αγορά για παράδειγμα των συνδέσεων με το internet (όπου οι τιμές πέφτουν συνεχώς) αν λειτουργήσει σωστά μία αγορά, ο καταναλωτής μόνο οφελημένος θα είναι.
Φίλε μου, εσύ πιστεύεις ότι επειδή η Ελλάδα είναι μπανανία, θα πρέπει να μείνουμε σε δομές που (εγώ πιστεύω ότι) είναι αναποτελεσματικές. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε άνθρωποι (σαν κοινωνία - κράτος)...
Αν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει όσο ζω;;; Όχι (είμαι 25 ετών). Και οι λόγοι πολλοί...
Ο χρήστης greo έγραψε:
Οτι αν και αυτοπαρουσιαζεται σαν συγχρονο και προοδευτικο το νεοφιλελευθερο συστημα, στην πραξη δεν ειναι τιποτα παραπανω απο την εφαρμογη σε ανθρωπους του νομου της ζουγκλας.
(τελικά δεν άντεξα... )
Εδώ φίλε μου διαφωνώ πλήρως. Δεν κατανοώ ακριβώς τι εννοείς με το νεοφιλελεύθερο σύστημα, ωστόσο αυτό για το οποίο μιλάω τόση ώρα υπόκειται σε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι εφαρμόζονται και έχουν ως στόχο την προστασία του καταναλωτή (πρωτίστως), του ελεύθερου χαρακτήρα των αγορών (με ελάχιστες εξαιρέσεις - πχ δημόσια τάξη, άμυνα, υγεία, παιδεία, κτλ), αλλά και φυσικά του 'κοινού συμφέροντος' (όπως κι αν το ορίσει κανείς είτε με κοινωνικούς, είτε με περιβαλλοντικούς, είτε με στρατηγικούς όρους). Δεν είναι ακαδημαϊκή ουτοπία (αυτό γίνεται εδώ και αιώνες στα περισσότερα σημεία του πλανήτη, αλλού καλύτερα, αλλού χειρότερα).
Στις χώρες τις Ευρώπης, υπάρχει έντονη τάση για περεταίρω φιλελευθεροποίησή του. Είναι καλό αυτό; Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα...
Γίνεται σωστά; Ίσως όχι, ίσως ναι...Υποψιάζομαι όμως ότι έχεις υπόψη σου ένα σύστημα, στο οποίο ο μόνος κανόνας είναι το κέρδος και ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους ανύπαρκτος. Ούτε αυτό είναι όμως ζούγκλα... είναι κάτι πολύ χειρότερο...
-
greo, όταν αύριο στείλω στην Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών-Πολιτών-Δανειοληπτών την καταγγελία εις βάρος της Minos EMI για παραπλανητική σήμανση προϊόντος και της μαμάς εταιρείας (ΕΜΙ) για την ίδια την ύπαρξη του Copy Control, καθώς και την επιστολή που μας είχε στείλει ο Ίων Σταμπουλής της IFPI Ελλάδος, θα τα δημοσιεύσω και εδώ.
-
Ο μεγαλύτερος Πελάτης παγκοσμίως είναι το Κράτος!
Σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως οικονομικού συστήματος! Ακόμα και στις ΗΠΑ! Παντού!
Αν τα κράτη σταματήσουν να παραγγέλνουν (αεροπλάνα, μελέτες, χαρτί, στυλό, ρούχα, καθαριστικά, είδη γραφείου, έρευνες κλπ κλπ) δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομία!
Τα υπόλοιπα είναι 'σε δουλειά να βρισκόμαστε'!
Το 'λιγότερο κράτος' , ουσιαστικά είναι η προσπάθεια συντήρησης του status quo από εταιρείες που προμηθεύουν το Δημόσιο ή η προσπάθεια για ακόμα λιγότερους φόρους προς τις επιχειρήσεις!
Τόσο απλά! Ενα φσσσττ...με Overlay!!!
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
greo, όταν αύριο στείλω στην Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών-Πολιτών-Δανειοληπτών την καταγγελία εις βάρος της Minos EMI για παραπλανητική σήμανση προϊόντος και της μαμάς εταιρείας (ΕΜΙ) για την ίδια την ύπαρξη του Copy Control, καθώς και την επιστολή που μας είχε στείλει ο Ίων Σταμπουλής της IFPI Ελλάδος, θα τα δημοσιεύσω και εδώ.Δε διαφωνώ καθόλου με τις κατηγορίες εις βάρος των δισκογραφικών, γιατί πραγματικά ορισμένες το έχουν παραξηλώσει. Από την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάπως πρέπει και οι καλλιτέχνες να προστατεύονται.
Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις κάπου μια γραμμή.
-
Η βασικότερη πηγή της πειρατείας είναι η κακή μουσική. Όταν προσφέρεις φτηνιάρικη μουσική στον κόσμο, δεν θα πάει να την αγοράσει. Ή θα την κατεβάσει σε mp3 (ΑΘΛΙΟ format) ή θα την πάρει απ'τον Μπιλέλε Λέλε (που λέει κι ο άλλος στο HiΤΕΛΟΣ). Άσε που τα μισά πρωτότυπα απ'τα οποία κάνουν τις κόπιες τους οι πειρατές τα δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες, απ'ό,τι μου λένε δικηγόροι που, αηδιασμένοι, ΔΕΝ ξανασχολούνται με μηνύσεις δισκογραφικών εταιρειών εναντίον πειρατών.
Προσωπικά, αγοράζω ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ. Δεν έχω ούτε ένα πειρατικό δισκάκι στη συλλογή μου (που αισίως αριθμεί 670 CD και 300 βινύλια), ενώ το 90% των mp3 που έχω κατεβάσει, το έχω πια και σε κανονική, πρωτότυπη ηχογράφηση, εκτός από όσα είναι κατηργημένα.
Σαφώς και είμαι ΚΑΤΑ κάθε εμπορευματοποίησης του mp3. Θεωρώ μέγιστη απάτη να κατεβάζω επί πληρωμή (με κόστος $1 το τραγούδι) δέκα-δεκαπέντε τραγούδια σ'αυτό το απαράδεκτο format που δεν αποδίδει καμία αρμονική και δεν αξίζει να παιχθεί σε τίποτα καλύτερο απ'τα εργοστασιακά ηχεία ενός αυτοκινήτου, τη στιγμή που με τα ίδια λεφτά παίρνω είτε το CD (που κι αυτό για τα μπάζα είναι) είτε το Super Audio CD, που κι αυτό ακόμη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με ένα σοβαρό πικάπ και έναν σωστά ηχογραφημένο δίσκο.
Το Copy Control, τώρα, έχει προβλήματα συμβατότητας με οποιοδήποτε CD ή DVD player κάνει υπερδειγμάτιση (upsampling). Στο Philips 963 που έχω, όλα τα 'Copy Control' κάνουν τσικ-τσικ κατά την αναπαραγωγή τους με υπερδειγμάτιση. Το 'Ταξίδι' των Φατμέ δεν παρουσίασε πρόβλημα. Σε φτηνιάρικα CD που δεν υποστηρίζουν υπερδειγμάτιση, μου λένε φίλοι μου ότι δεν έχουν πρόβλημα. Στο αυτοκίνητο (μηχανισμός της Philips) απλώς δεν παίζουν.
Στο ζήτημα της αντιγραφής τώρα:
Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, αφ'ης στιγμής έχετε αγοράσει κάποιο προϊόν πνευματικής εργασίας (βιβλίο, δίσκο, ταινία), έχετε κάθε δικαίωμα να το αντιγράψετε για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ και να το αποθηκεύσετε όπως θέλετε: CD-Audio, DVD, CD-MP3, φωτοτυπίες, κασσέτες κ.ο.κ. Κανείς δεν μπορεί να σας πει το παραμικρό, αφήστε που, χωρίς ένταλμα έρευνας δεν μπορούν να ψάξουν ούτε στο σπίτι σας ούτε στον Η/Υ σας για να δουν αν όντως έχετε τα πρωτότυπα.
Αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι:
- Έχετε κάθε δικαίωμα να ακούτε στο αυτοκίνητό σας τη μουσική σας με όποια σειρά τραγουδιών θέλετε, άρα πρέπει ο νόμος να σας δίνει το δικαίωμα να φτιάχνετε κασσέτες και δισκάκια με επιλογές τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων και των CD με mp3.
- Είναι βλαβερό για τα πρωτότυπα CD που με κόπο αποκτήσατε να τα αφήνετε στο περιβάλλον του αυτοκινήτου (το οποίο είναι ΚΑΚΟΣ χώρος ακρόασης και άθλιος για αποθήκευση δίσκων, με τις ακραίες θερμοκρασίες και την υγρασία).
- Είναι δεδομένο ότι δεν θα θέλετε να ακούσετε όλα τα τραγούδια ενός δίσκου. Κανείς δεν σας υποχρεώνει άλλωστε. Συνεπώς, πάμε στο #1.
- Είναι επικίνδυνο να αλλάζετε CD ενώ οδηγείτε (άρα πάμε στο #1).
- Δεν σας υποχρεώνει κανείς να σκάσετε λεφτά για να αγοράσετε CD changer.
Αυτά καταστρατηγούνται από το Copy Control της IFPI, που η ΕΜΙ και άλλες εταιρείες υιοθέτησαν. Επίσης, τίθενται και άλλα θέματα:
- Διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος από τις δισκογραφικές εταιρείες: Άτομα που αποπειράθηκαν να αντιγράψουν CD με Copy Control καταγγέλλουν ότι οι Η/Υ τους μολύνθηκαν από ειδικά γραμμένους ιούς.
- Ασέβεια προς τον καταναλωτή: Γιατί είμαι υποχρεωμένος να ψάχνω ποια συσκευή θα παίξει ποιο δισκάκι και να γεμίσω το σπίτι μου με συσκευές (αδειάζοντας ταυτόχρονα την τσέπη μου) και να πειραματίζομαι;
- Παραπλανητική σήμανση προϊόντος: η Minos EMI ΔΕΝ αναφέρει (όπως οι ξένες δισκογραφικές εταιρείες) ότι τα CD της ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανάγνωσης σε πολλές συσκευές. Και, ω του θαύματος, παρουσιάζουν. Υπόψιν ότι ενδέχεται δυο συσκευές του ίδιου τύπου, με τις ίδιες ρυθμίσεις, να παρουσιάσουν διαφορετική συμπεριφορά με το ίδιο δισκάκι.
Θα σας πω αργότερα περισσότερα για την επιστολή του 'κυρίου' Ίωνος Σταμπουλή. Είναι εκείνος που είχε σκάσει μύτη στα βραβεία Α(γ)ρίων.
-
Ποινική δίωξη κατά του Καλλινίκου για υπόθαλψη εγκληματία:
http://www.phileleftheros.com/main/main ... &id=315242
Αχ, κατακαημένη Κούλα με τη χρυσοπυγή σου...
-
Η καταγγελία εστάλη στην Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών-Πολιτών-Δανειοληπτών και προωθήθηκε επίσης στο Τμήμα Καταγγελιών του Alpha, στο γραφείο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και στο περιοδικό 'Ήχος Εικόνα'. Αύριο που θα έχω τη δισκέτα του κειμένου μαζί μου, θα την δημοσιεύσω και εδώ και θα παρουσιάσω και την επιστολή του Ίωνος Σταμπουλή (τότε γενικού διευθυντή της IFPI Ελλάδος).
-
Πολλα και διαφορα τα ενδιαφεροντα θεματα σημερα του τοπικ
-
Προσκυνω!!! Ειμαι απολυτα εντυπωσιασμενος απο το κατα παραγγελιαν θαυμα που εσυνεβην εις την Τζυπρον και συγκλονισε τα πληθη Αλλη φορα ομως θα ζητουσα απο τον Αγιο Βαρναβα να εμφανιστει και σε παραθυρο του Χατζηνικολαου ωστε να απαντησει και σε ερωτησεις. Ετσι οσοι εκ του 'ποιμνιου' ειχαν κλονισμενη εμπιστοσυνη προς τη στρουγκα, λογω των τελευταιων γεγονοτων, μπορουν εν'οψει σαρακοστης να επιστρεψουν περιχαρεις εις το μαντριον, αναμενοντες την πασχαλινη τους σφαγη.
-
Περι οικονομιας κλπ. Το θεμα ομως ρε markvag ειναι οτι η αγορα αποδεδειγμενα ΔΕΝ λειτουργει σωστα, τουλαχιστον εν Ελλαδι. Δεν ειμαι συνεπως διατεθιμενος να ξεπουλησω τα υπαρχοντα μου μην τυχον και φιλοτιμηθει η αγορα να λειτουργησει σωστα. Το συστημα που περιγραφω και εχω υποψη μου, δεν ειναι κατι ουρανοκατεβατο, το ζω καθημερινα. Και μπορει να λενε πολλα ομορφα στα πανεπιστημια, αλλα στην πραξη δεν τα βλεπουμε ΠΟΥΘΕΝΑ. Γιατι πισω απο τα 'πετυχημενα' παραδειγματα των ΗΠΑ αλλα και (πιθανως) μερικων ευρωπαϊκων κρατων, υπαρχουν καποιες πρωτες υλες. Οι οποιες πρωτες υλες, δεν προερχονται απο τα ιδια τα κρατη, αλλα απο καποια αλλα. Τα οποια αλλα, αντι να πληρωθουν αυτες τις πρωτες υλες, τις εχουν πληρωσει και απο πανω, με αιμα και σκλαβια. Ας εφαρμοσουν αυτες οι χωρες στις εξαγωγες πρωτων υλων, πολιτικες αντιστοιχες των 'προηγμενων' κρατων και να δεις για ποτε παει περιπατο η οικονομια της αγορας. Τι ειδους τεχνολογια θα παρουσιαστει χωρις σιδηρο, νικελιο, χαλκο, τιτανιο κλπ κλπ κλπ. Για να ερθω και στο θεμα ορυκτη ενεργεια. Για να λειτουργησει εστω και με κοστος 10 ενα ορυχειο και ο αντιστοιχος ΑΗΣ, εχουν γινει τεραστιες επενδυσεις με φοβερα κοστη μονο και μονο για να ξεκινησει η παραγωγη. Αν δηλαδη τον ιδιο αεριτζη τον εβαζες σε εναν καμπο με λιγνιτη και του ελεγες βγαλε μου ρευμα, το κοστος του δε θα ηταν 10 αλλα τουλαχιστον 30. Εχει γινει ολοκληρη προσπαθεια απο ΟΛΟΥΣ μας για να ερθει καποιος να πλουτισει; Διαφωνω καθετα. Και για ενα λογο ακομα. Αν το κοστος παει απο το 10 στο 9, η αντιστοιχη μειωση της τιμης θα ειναι απο το 10 στο 9,9.
-
IFPI Ναι καταλαβα. Εχω παρακολουθησει αρκετα τις βλακειες που λεει ο κυριος Ιον Αμυγδαλου. Αν τον ακουσει κανεις θα νομισει οτι ο Μοτσαρτ και ο Μπετοβεν πεθαναν επειδη δεν ειχαν πνευματικα δικαιωματα Πολυ γελιο!
-
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
- Περι οικονομιας κλπ. Το θεμα ομως ρε markvag ειναι οτι η αγορα αποδεδειγμενα ΔΕΝ λειτουργει σωστα, τουλαχιστον εν Ελλαδι.
Και φταίμε και εμείς...
Δεν ειμαι συνεπως διατεθιμενος να ξεπουλησω τα υπαρχοντα μου μην τυχον και φιλοτιμηθει η αγορα να λειτουργησει σωστα.
Έλα βρε... υπερβάλεις... δεν είπα εγώ αυτό...
Το συστημα που περιγραφω και εχω υποψη μου, δεν ειναι κατι ουρανοκατεβατο, το ζω καθημερινα.
(υποθέτω ότι μιλάς για την εξόρυξη λιγνίτη)
Δεν αντιλέγω. Κι αυτό που περιγράφω εγώ το ζούμε καθημερινά (internet, τηλεπικοινωνίες, ηλ. υπολογιστές, τηλεοράσεις, ψυγεία, κτλ). Όταν λειτουργούν οι νόμοι (του κράτους και της αγοράς) τα συμφέροντα των πολών προστατεύονται!
Και μπορει να λενε πολλα ομορφα στα πανεπιστημια, αλλα στην πραξη δεν τα βλεπουμε ΠΟΥΘΕΝΑ.
Βλ. παραπάνω...
Γιατι πισω απο τα 'πετυχημενα' παραδειγματα των ΗΠΑ αλλα και (πιθανως) μερικων ευρωπαϊκων κρατων, υπαρχουν καποιες πρωτες υλες. Οι οποιες πρωτες υλες, δεν προερχονται απο τα ιδια τα κρατη, αλλα απο καποια αλλα. Τα οποια αλλα, αντι να πληρωθουν αυτες τις πρωτες υλες, τις εχουν πληρωσει και απο πανω, με αιμα και σκλαβια.
Γιατί οι 'πολιτισμένοι' θέλουν δημοκρατία και ελεύθερη αγορά, αλλά όχι για τους άλλους... Γιατί τότε θα έπρεπε να την πληρώσουν(με) ακριβότερα...
Ας εφαρμοσουν αυτες οι χωρες στις εξαγωγες πρωτων υλων, πολιτικες αντιστοιχες των 'προηγμενων' κρατων και να δεις για ποτε παει περιπατο η οικονομια της αγορας. Τι ειδους τεχνολογια θα παρουσιαστει χωρις σιδηρο, νικελιο, χαλκο, τιτανιο κλπ κλπ κλπ. Για να ερθω και στο θεμα ορυκτη ενεργεια.
Αυτή που θα πληρώσουμε...
Για να λειτουργησει εστω και με κοστος 10 ενα ορυχειο και ο αντιστοιχος ΑΗΣ, εχουν γινει τεραστιες επενδυσεις με φοβερα κοστη μονο και μονο για να ξεκινησει η παραγωγη. Αν δηλαδη τον ιδιο αεριτζη τον εβαζες σε εναν καμπο με λιγνιτη και του ελεγες βγαλε μου ρευμα, το κοστος του δε θα ηταν 10 αλλα τουλαχιστον 30.
Δεν νομίζω... μία επιχείρηση δεν μπορεί να έχει υπαλλήλους που κάθονται, όπως έχουν πολλές κρατικές (επιχειρήσεις ή υπηρεσίες - δεν μιλάω για την συγκεκριμένη! , αλλά για τις περισσότερες...)
Εχει γινει ολοκληρη προσπαθεια απο ΟΛΟΥΣ μας για να ερθει καποιος να πλουτισει; Διαφωνω καθετα.
Τι εννοείς απ' όλους μας;;; Και δεν θα πλουτίσει μόνο ο ένας... Η πιο αποδοτική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας θα ωφελήσει την χώρα σαν σύνολο!
Και για ενα λογο ακομα. Αν το κοστος παει απο το 10 στο 9, η αντιστοιχη μειωση της τιμης θα ειναι απο το 10 στο 9,9.
Η τιμή πώλησης πολύ σπάνια έχει σχέση με το κόστος παραγωγής και αυτό θα πρέπει να το βάλουν όλοι στο κεφάλη τους. Η τιμή πώλησης έχει σχέση με το τι είναι διατεθιμένοι οι πελάτες να πληρώσουν. Ακόμα και μονοπώλια σε είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορούν να καθορίζουν την τιμή πώλησης όπου τους καπνίσει... (έχω παράδειγμα εάν θέλετε). Εκεί που δούλευα πάντως η μείωση της τιμής αγοράς των πρώτων υλών περνούσε στους πελάτες μας (που δεν ήταν οι τελικοί καταναλωτές), απλούστατα γιατί λειτουργούσαμε σε ανταγωνιστική αγορά και δεν μπορείς να πουλάς με 10 όταν ο 'γείτονας' πουλάει με 9... Τώρα αν κάποιες αγορές λειτουργούν ολιγοπωλιακά και καθορίζουν τις τιμές (έτσι ώστε όλοι να πουλάνε με 10) είναι άλλουνού παπά ευαγγέλιο (του εισαγγελέα συγκεκριμένα).
Αν τον ακουσει κανεις θα νομισει οτι ο Μοτσαρτ και ο Μπετοβεν πεθαναν επειδη δεν ειχαν πνευματικα δικαιωματα Πολυ γελιο!
Όχι ρε 'συ... αυτοί πέθαναν επειδή έληξε το copywright...
-
Η καταγγελία που έστειλα στην Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών-Πολιτών-Δανειοληπτών:
Προς κύριο Κρητικό Ευάγγελο
Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας
Προστασίας Καταναλωτών-Πολιτών-
ΔανειοληπτώνΧανιά, 16/3/2005
Αξιότιμε κύριε Κρητικέ,
Θα ήθελα με την παρούσα μου επιστολή να καταγγείλω τις επιεικώς απαράδεκτες πρακτικές της δισκογραφικής εταιρείας ΕΜΙ, των θυγατρικών της Minos-EMI και Capitol, καθώς και της IFPI. Συγκεκριμένα, διαμαρτύρομαι:
- Για την τεχνολογία Copy Control που η IFPI ανέπτυξε και έχουν κατά κόρον υιοθετήσει οι δισκογραφικές εταιρείες, με προεξάρχουσα την ΕΜΙ.
- Για την παραπλανητική σήμανση εκ μέρους της Minos-EMI, σε ό,τι αφορά τα δισκογραφικά προϊόντα της που ενσωματώνουν την τεχνολογία 'Copy Control' της IFPI.
- Για μια επιστολή την οποίαν μας απέστειλε στις 7/10/2003 στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο κύριος Ίων Σταμπουλής, Γενικός Διευθυντής της IFPI Ελλάδος (Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων), την οποίαν και σας επισυνάπτω.
Ξεκινώ με την τεχνολογία Copy Control της IFPI. Κύριε Κρητικέ, ως μουσικόφιλος, έχω φροντίσει, στα πλαίσια των οικονομικών μου δυνατοτήτων, να αποκτήσω ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα, του οποίου η 'καρδιά' είναι το DVD/Super Audio CD player DVD-963SA της Philips, το οποίο, όταν κυκλοφόρησε, προσέφερε εξαιρετική ηχητική ποιότητα για τα χρήματα που ζητούσε και κοιτούσε κατάματα αντίστοιχες συσκευές πολλαπλάσιας τιμής, ενώ χαίρει αναγνώρισης για τον εξαιρετικά ακριβή μηχανισμό ανάγνωσης που διαθέτει. Από τη συσκευή αυτήν δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο. Ειδικά χρησιμοποιώντας την υπερδειγμάτιση (upsampling) στα 192 kHz, ο ήχος που απολαμβάνω, ακόμη και από το φτωχό ηχητικά, πλην όμως βολικότατο, μέσον που λέγεται Compact Disc καταφέρνει να μου θυμίσει καλές στιγμές του αναλογικού πικάπ.
Όμως, συσκευές που παρέχουν τόσο υψηλές δυνατότητες ανάλυσης της αποθηκευμένης ηχητικής πληροφορίας απαιτούν και ανάλογες ηχογραφήσεις, οι οποίες να συμμορφώνονται πλήρως προς τις προδιαγραφές των format που οι συσκευές πιστοποιημένα αναγνωρίζουν (CD-Audio, CD-MP3, CD-R, CD-RW, DVD-Video εν προκειμένω, ενώ διαβάζει απολύτως απροβλημάτιστα και το HDCD, χωρίς όμως να εκμεταλλεύεται - ή να έχει ανάγκη από - την 20μπιτη ανάλυση που προσφέρει). Στο δε αυτοκίνητό μου, ένα Renault Clio του 2002, έχω το εργοστασιακό CD player, κατασκευής Philips.
Προσφάτως, αγόρασα δυο CD της ΕΜΙ και θυγατρικών της, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία Copy Control της IFPI. Πρόκειται για το 'Beyond The Notes' του Jon Lord (Capitol Records-EMI 7243 8 74180 2 , έκδοση του 2004 και το 'Love Letters/Feeling Good' της Julie London (EMI 7243 8 66903 2 6). Οι προσπάθειές μου να ακούσω οποιοδήποτε από τα δυο αυτά CD στο αυτοκίνητό μου απέβησαν μάταιες και εξόχως εκνευριστικές, για να μην πω εξοργιστικές. Πηδάγανε αυλάκια, κάνανε περίεργους ηλεκτρονικούς θορύβους, και όλα αυτά με το αυτοκίνητο σταματημένο και σταθμευμένο. Άρα, δεν μπορεί κανένας να ισχυρισθεί ότι πέρασα από καμιά τεράστια λακκούβα. Τα ξαναέβαλα στις συσκευασίες τους και κατευθύνθηκα προς το σπίτι μου. Έβαλα πρώτα το 'Love Letters/Feeling Good' να παίξει. Ναι μεν έπαιζε, αλλά με εκνευριστικούς θορύβους, όμοιους με αυτούς που παράγει ένας πολύ ταλαιπωρημένος από τη σκόνη και τις γρατζουνιές δίσκος βινυλίου. Η δε στάθμη και η συχνότητα εμφάνισης αυτών των θορύβων ήταν απαράδεκτα μεγάλη. Αρχικά υπέθεσα ότι επρόκειτο για προβλήματα της αρχικής ηχογράφησης, με δεδομένο ότι οι πρώτες εκδόσεις των δίσκων που είχε ενσωματώσει η ΕΜΙ στο συγκεκριμένο CD πρέπει να προέρχονταν από τη δεκαετία του 1960, μπορεί και νωρίτερα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να ισχύει: Οι δισκογραφικές εταιρείες της αλλοδαπής, και ιδίως όσες ασχολούνται με τη Jazz μουσική, είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές σε θέματα συντήρησης των master ταινιών και, βέβαια, διαθέτουν για την ψηφιακή επεξεργασία (digital remastering) των ταινιών αυτών εξαιρετική τεχνογνωσία τόσο για τον καθαρισμό των ταινιών από ακαθαρσίες (οξείδια κλπ) όσο και για την ψηφιακή απόρριψη κάθε εναπομείναντος θορύβου. Κοιτάζοντας το οπισθόφυλλο του CD διάβασα τα εξής: 'This disc contains Copy Control Technology. Compatible with CD/DVD-V/DVD-A/SACD Players. On some equipment, for example car CD players playback problems may be encountered.' Ακριβώς τα ίδια φαινόμενα είχα και με το 'Beyond the Notes'. Οπωσδήποτε, είναι επιεικώς απαράδεκτο να έχω ξοδέψει 450 ευρώ για την αγορά μιας αξιοπρεπούς μονάδας ανάγνωσης ψηφιακών δίσκων, από έναν κατασκευαστή ευρύτατα ανεγνωρισμένο και πρωτοπόρο στη διαμόρφωση νέων ηχητικών format, και η ακρόαση νέων ηχογραφήσεων να είναι μια οδυνηρή εμπειρία.
Αγανακτισμένος, πήρα τα δυο αυτά δισκάκια και δοκίμασα να τα παίξω στις συσκευές διαφόρων φίλων μου. Τα αποτελέσματα ήταν εντελώς τυχαία: Στο κάκιστης ηχητικής ποιότητας discman, φέρον την επωνυμία κατασκευαστού BlueSky, ενός φίλου μου έπαιξαν απροβλημάτιστα (με την αναμενόμενη όμως κακή ηχητική ποιότητα…). Στο Marantz CD-63 Ken Ishiwata Signature ενός άλλου φίλου μου απλώς αρνήθηκαν να παίξουν. Στο CD player αυτοκινήτου, κατασκευής Pioneer, ενός άλλου φίλου μου έπαιξαν χωρίς προβλήματα, στο universal player Pioneer 668 ενός άλλου φίλου μου έπαιξαν με προβλήματα ίδια μ'αυτά που αντιμετώπισα στο οικιακό μου σύστημα, ενώ στο ίδιου τύπου με το δικό μου DVD ενός άλλου φίλου μου αρνήθηκαν παντελώς να παίξουν.
Ερωτώ: Προς τι όλη αυτή η ταλαιπωρία που υπέστην; Είμαι δηλαδή υποχρεωμένος εγώ να γίνω πειραματόζωο στα χέρια της ΕΜΙ και της IFPI και να ψάχνω να βρω ποιες συσκευές θα παίξουν τα κλειδωμένα και ασύμβατα με τις προδιαγραφές της 'Κόκκινης Βίβλου' (Red Book), που ορίζουν τα πρότυπα του CD-Audio, δισκάκια που φέρουν αυτό το απαράδεκτο κλείδωμα; Είμαι υποχρεωμένος να ξοδεύω μηνιάτικα ολόκληρα και να στοιβάζω στο σπίτι μου CD players, με την ελπίδα ότι κάποιο θα παίξει, έστω και με μειωμένη ηχητική πιστότητα, τα 'προστατευμένα' δισκάκια;
Απευθύνθηκα στο περιοδικό 'Ήχος Εικόνα' των Τεχνικών Εκδόσεων. Μου είπαν πως όντως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα με την τεχνολογία αυτή και πως, αν θέλω οπωσδήποτε να τα ακούσω, καλύτερα είναι να τα αντιγράψω χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μου. Εδώ όμως είναι που υπάρχουν δυο σοβαρότατες ενστάσεις:- Δεν εμπιστεύομαι καθόλου το ηχητικό αποτέλεσμα που θα λάβω από τα φθηνιάρικα κυκλώματα της κάρτας ήχου και του CD-R του υπολογιστή μου. Αν είναι για το αυτοκίνητο, όπου ούτως ή άλλως δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις (το αυτοκίνητο είναι ακατάλληλος χώρος ακρόασης), τότε εν τάξει. Αλλά για το σπίτι, σε καμία περίπτωση.
- Έχω διαβάσει στο διαδίκτυο, σε αξιόπιστες ενημερωτικές πηγές, ότι η IFPI και οι δισκογραφικές εταιρείες, στην απονενοημένη πλέον προσπάθειά τους να αποτρέψουν την αντιγραφή των… 'πολύτιμων' δισκογραφικών τους έργων (κυρίως απορρίμματα επιπέδου Βίσση, Βανδή και Britney Spears), προβαίνουν στη διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, εγκαθιστώντας ιούς στους υπολογιστές όσων επιχειρήσουν να σπάσουν το κλείδωμα αυτό! Άραγε, η εγκατάσταση και διάδοση ιών ηλεκτρονικών υπολογιστών (ανεξαρτήτως κινήτρου) ως τι διώκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Επίσης, εξ όσων γνωρίζω, έχω εκ του νόμου το δικαίωμα να παράξω όσα αντίγραφα θέλω από τις ηχογραφήσεις που κατέχω νομίμως, ανεξαρτήτως του αν θα είναι κασσέτες, CD ή mp3. Η προσωπική χρήση περιλαμβάνει και την ακρόαση στο αυτοκίνητο. Είναι σαφές ότι δεν είμαι καθόλου υποχρεωμένος να έχω ένα πρωτότυπο αντίτυπο για το σπίτι και άλλο ένα πρωτότυπο για το αυτοκίνητο. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Επιπλέον, μπορεί να μην θέλω να ακούσω όλα τα τραγούδια από έναν δίσκο, αλλά να θέλω να φτιάξω μια επιλογή. Γιατί μου αφαιρείται αυτό το νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα; Επίσης, παίζοντας στο αυτοκίνητο 'προστατευμένα' CD (έστω ότι καταφέρνω να βρω ένα ράδιο-CD αυτοκινήτου που να παίζει και κλειδωμένα…), κάποια στιγμή θα θέλω να αλλάξω μουσική. Τι θα κάνω; Θα αλλάξω δίσκο εν κινήσει, οδηγώντας; Κάτι τέτοιο είναι απλά εξαιρετικά επικίνδυνο. Ιδίως δε όταν επαναλαμβάνεται συχνά! Γι'αυτό και τόσος πολύς κόσμος αντιγράφει τις δισκοθήκες του σε mp3 για το αυτοκίνητο. Ή είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω CD changer για το αυτοκίνητο; Με το 'Copy Control', η IFPI και οι δισκογραφικές εταιρείες όχι απλώς μου στερούν το δικαίωμα της κατοχής αντιγράφων των δίσκων που νομίμως διαθέτω (κατέχω πάνω από 600 CD και 300 δίσκους βινυλίου, νομίμως αγορασμένους), αλλά με εκβιάζουν, απαιτώντας να αγοράσω ξανά τις ηχογραφήσεις αυτές σε mp3!
Εδώ μιλάμε για τον χυδαιότερο εκβιασμό όλων! Το mp3, ο αλγόριθμος αυτός συμπίεσης μουσικής πληροφορίας του Ινστιτούτου Fraunhofer, είναι ηχητικά φτωχότερο κι από την κακομοιριασμένη την αναλογική κασσέτα, που τόσα της έσερναν τα περιοδικά ήχου και υψηλής πιστότητας, καθώς το αρμονικό περιεχόμενο ενός αρχείου mp3 είναι συνήθως εξαιρετικά φτωχό. Ποιότητα αντίστοιχη του CD προσφέρεται από το mp3 μόνον με ρυθμούς από 128 kbps και άνω. Κι αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλοφρόνηση, καθώς το κορυφαίο CD player του κόσμου (ακόμη και ένα άριστο SACD ή DVD-Audio player) απλώς κατακρεουργείται από ένα πραγματικά καλό και καλοστημένο αναλογικό πικάπ. Για ποιο λόγο να πληρώσω 1 δολλάριο ΗΠΑ ανά τραγούδι, συμπιεσμένο (ή, ορθότερα, πετσοκομμένο) κατά mp3; Για να γεμίσω ένα CD-ROM με αγορασμένα mp3 (τα οποία, επαναλαμβάνω, έχουν πολύ κακή ηχητική ποιότητα) πρέπει να πληρώσω πάνω από 300 δολλάρια ΗΠΑ! Με ποιο δικαίωμα οι δισκογραφικές εταιρείες με υποχρεώνουν να επωμισθώ δυσβάσταχτο και παράλογο κόστος για να ασκήσω ένα δικαίωμα που μέχρι πρότινος ασκούσα με κόστος λιγότερο των δυο ευρώ (κόστος μιας κασσέτας ή ενός άγραφου CD);
Ανέφερα, κύριε Κρητικέ, ότι η Minos-EMI διαπράττει το παράπτωμα της παραπλανητικής σήμανσης προϊόντων. Μιλώ για την επανέκδοση του δίσκου 'Ταξίδι' των Φατμέ. Αυτή είναι remaster του 2002, εξαιρετικής ποιότητας, φέρει προστασία 'Copy Control' και, ευτυχώς, παίζει στο 963 μου. Όμως δεν παίζει στο αυτοκίνητο… Quelle surprise! Εννοείται ότι ΔΕΝ φέρει καμία προειδοποίηση για προβλήματα ανάγνωσης σε κάποιες συσκευές ανάγνωσης, λ.χ. CD players αυτοκινήτου. Γιατί άραγε δεν μας προειδοποιούν στις τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις με ευκρινή τρόπο ότι έχουν υιοθετήσει μια τεχνολογία ασύμβατη με το πρότυπο του CD-Audio και ότι δεν είναι καθόλου εγγυημένο ότι το CD που θα αγοράσουμε με τα 15-20 ευρώ (υπολογίσιμο ποσόν πλέον…) που μας ζητούν δεν θα αποτελέσει ακόμη ένα ακριβοπληρωμένο σουβέρ;
Τώρα θα πιάσω τον κύριο Ίωνα Σταμπουλή και την επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα. Διαβάζοντάς την (και αφήνοντας ασχολίαστη την υπαγόρευση 'πολιτικής προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας'), συμπεραίνω τα εξής:- Ο κύριος Σταμπουλής περιφρονεί το συνταγματικώς κατοχυρωμένο τεκμήριον της αθωότητος, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι στα πανεπιστήμια διαπράττουμε 'προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας' και πρέπει να μας ελέγξει όλους, χωρίς δικαστική εντολή, στα πρότυπα του… 'προληπτικού πολέμου'.
- Μας προειδοποιεί ότι θα προβεί σε 'μια σειρά ενεργειών εντοπισμού των ατόμων που ιδιωτικά ή με χρήση συστημάτων που βρίσκονται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα επιδίδονται σε συστηματικές παραβιάσεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας'. Αυτό είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί νομίμως χωρίς την συγκατάθεση των αρχών του ΑΕΙ (η οποία δεδηλωμένα ΔΕΝ υφίσταται). Εάν η IFPI θέλει να εντοπίσει 'παραβάτες', θα πρέπει:
a) Να χρησιμοποιήσει ανθρώπους ικανούς να παραβιάσουν την ασφάλεια των δικτύων του Πολυτεχνείου Κρήτης
b) Να χρησιμοποιήσει λογισμικό παρακολούθησης (spyware), το οποίο ήδη από το 2002 είναι παράνομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτώ όμως: Ο θεματοφύλακας των 'πνευματικών δικαιωμάτων' κύριος Ίων Σταμπουλής πώς μου εγγυάται ότι οι hackers που θα επιστρατεύσει για να παραβιάσουν τα προσωπικά μου δεδομένα (καθώς τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου του Η/Υ μου είναι προσωπικά δεδομένα) δεν θα κλέψουν την δική μου πνευματική ιδιοκτησία, δηλαδή τις ως τώρα εργασίες και διατριβές μου, για να την πουλήσουν έτοιμη σε άλλους; Νομιμοποιείται κάποιος φορέας προστασίας νομίμων δικαιωμάτων να υιοθετεί (σύμφωνα με τις δηλώσεις του και σύμφωνα με τις εις βάρος του καταγγελίες) παράνομες μεθόδους;
Ως καταναλωτής και ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, ελπίζω στην υπεράσπιση εκ μέρους σας των δικαιωμάτων μου. -
Δικό σου το κείμενο skullone; Συγχαρητήρια για τον κόπο σου και το περιεχόμενο.
Άλλο θέμα τώρα:
Πάει κι η Αλάσκα.http://www.bbc.co.uk/greek/worldnews/st ... aska.shtml
Για μια ψήφο παρακαλώ. Δηλαδή κάθε ένα από τα καθάρματα αυτά που ψήφισαν υπέρ έχει 100% ευθύνη. Τομάρια.
"ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ"