-
Πόσο ελεύθερη; Αν είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ναι, κάνει πολύ θόρυβο. Μπορείς όμως να σχεδιάσεις μια εξάτμιση για αγωνιστικό αυτοκίνητο που θα κάνει λογικό θόρυβο και δεν θα κόβει (σχεδόν) καθόλου το κινητήρα.
Αν προσπαθείς από το θόρυβο να καταλάβεις αν μια εξάτμιση είναι ελεύθερη, όχι δεν μπορείς να το καταλάβεις. ΚΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - μπορεί να κάνει θόρυβο και ταυτόχρονα να κόβει αρκετά το αμάξι. Καλές εργοστασιακές σχεδιάσεις είναι ήσυχες και εντυπωσιακές στο δυναμόμετρο.
Μέτρα μια 3η 40-120 χαω πριν και μετά την αλλαγή και θα έχεις μια ιδέα τι κάνει η νέα εξάτμιση. Αν δεις βελτίωση στο χρόνο (σπάνιο) και ταυτόχρονα λογικό θόρυβο, έχεις καλή εξάτμιση.
-
εχω δει μια διαφορα στο οτι αρπαζει λιγο καλυτερα το αμαξι μου(mr2)k στις υψηλες στροφες που πριν με τη μαμισια εκοβε αισθητα τωρα απλωνει καλυτερα κ κραταει πιο πολυ.βεβαια ειναι θεμα αισθησης περισσοτερο.ο ηχος ειναι ενα ελαφρυ γουργουρητο που δεν ενοχλει ΚΑΘΟΛΟΥ.λογικα ειναι ελευθερη(σιγουρα καμμια σχαση με τη μαμα) αλλα το ποσο δεν το ξερω
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
μαγκες εβγαλα το τελικο και εχω σωληνα σκετο...
Πηγαινει καλυτερα ειδικα στις ψηλες αλλα κανει που και που σκασιματακια στο αφημα του γκαζιου...
Μηπως τρωει ζορι το μοτερ ετσι? τι παιζει...?
Τι εννοείς?Δε μας δίνει στοιχεία, οπότε πώς να σε βοηθήσουμε?
Γενικά όσο πιο ελεύθερη εξάτμιση έχεις, τόσο πιο πολλά σκασίματα κάνει η εξάτμιση κατά το άφημα του γκαζιού.
Λογικά δες το, πατώντας τέρμα το γκάζι τα καυσαέρια έχουν μια Χ πίεση.Αφήνοντας το γκάζι, η πίεση 'σπάει' και εκτονώνεται σε σκασίματα. (έχει σχέση η πίεση του αέρα που έχεις μέσα στην εξάτμιση και στην πίεση που έχεις έξω από αυτήν όταν αφήνεις απότομα το γκάζι, αν θυμάμαι σωστά).
Πάντως και το δικό μου κάνει μικρά σκασίματα (το ακούς όταν πυρώσει η εξάτμιση πχ μετά από μια γρήγορη βόλτα)...
Αν βγάλεις το τελικό είναι κάτι περισσότερο από φυσιολογικό να κάνει σκασίματα η εξάτμιση.Αλήθεια, γιατί έβγαλες το τελικό?
Για να κάνει επιπλέον θόρυβο?Γιατί από άλογα δε νομίζω να κέρδισες κάτι.
Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό 100%, αλλά δεν χάλασες έτσι και τη σωστή πίεση των καυσαερίων=>απώλεια ροπής χαμηλά με το να αφαιρέσεις το τελικό καζανάκι??Εβγαλα το τελικο και ενωσα το κενο με σκετο σωληνα στη θεση του αυτο εννοω!
το βγαλα για θορυβο (ξυπναει και πεθαμενο) και για να κερδισω ψηλα χωρις να πληρωσω για τελικο
παντως δεν ενιωσα να χανω πουθενα ρε παιδια ισως στα πολυ χαμηλα αλλα απο τις 3000 και μετα μεχρι τις 6700 πυροβολαω (μετα μπαινει ο κοφτης)
Ρωτησα προχθες στον Γιαλατζη και μου ειπε οτι για ψηλα καλα εκανα και οτι και τελικο να βαλω μονο θα μειωσω το θορυβο δε θα κερδισω παραπανω...!
Να σας πω οτι εχω χταποδι 4-1 μαμα (καλο αυτο για ψηλα ) και μου ειπε ο εξατμισας ελευθερο μεσαιο και οτι δε χρειαζεται να το αλλαξω...! οποτε βλεπουμε οτι σαν φιλοσοφια η εξατμιση ειναι σχεδιασμενη να αποδιδει ψηλα (γνησιος Ιαπωνας... ) οποτε καλα εκανα και εβγαλα το τελικο το οποιο ηταν πραγματικα τεραστιο (για να κοβει το θορυβο λογικα...!!!Τα σκασιματα τα κανει οταν ζεσταθει πολυ το μοτερ (αν ειμαι πλακωμενος) αλλα και οταν το πατησω πρωτη φορα ψιλοκαλα μετα απο κανα 8λεπτο περιπου απο την ωρα που το βαλω μπρος...
-
Το μέγεθος του τελικού (λίτρα) έχει σχέση με το μέγεθος του κινητήρα/κύλινδροι και που είναι σχεδιασμένη να αποδίδει η εξάτμιση (η ροή δεν είναι συνεχής, έχει παλμούς). Χωρίς εξάτμιση σίγουρα πηγαίνει καλύτερα το αμάξι αλλά πόσο αντέχει κανείς το θόρυβο (ή τις κλήσεις)
-
Δεν είναι μόνο ο ίδιος Λεωνίδα, θα μου επιτρέψεις να πω, αλλά και οι γύρω του.
-
Μια εξάτμιση δεν χρειάζεται να ξεσηκώνει τον τόπο για να βγάζει άλογα.
Στο uno φοράω μια εξατμιση απο downpipe μέχρι πίσω με καταλύτη(200άρη) και 2 καζάνια με 63,5χιλ διάμετρο και είμαι υπερευχαριστημένος απο την απόδοσή της. Κάνει λογικό θόρυβο και επειδή έχουμε επιλέξει λίγο περιεργο συνδυασμό σωλήνων (63,5 downpipe μέχρι και τον καταλύτη, 60 το μεσαίο κομμάτι μαζί με το καζάνι, 63,5 το τελικό κομμάτι με 70χιλ έξοδο στο τελικό το μοτερ έχει ροπή και χαμηλά παρολο που φοράει Τ28 (0,5bar ήδη απο της 2800). Απο θόρυβο έχει 87db στο ρελαντί και 80db στις 4000. Επίσης πλέον όταν ανοίγω το αμάξι ακούγεται αρκετα λιγότερο απο ένα τυπικό rallye πρώτου σταδίου.
Πριν φόραγε μια 60χιλ. απο downpipe με μόνο ένα τελικό καζανάκι και το αμάξι δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του στην ίδια πίεση με τώρα, ενώ έκανε και υπερβολικό θόρυβο. Η μονη αλλαγή στο αμάξι ήταν η εξάτμιση.
υγ. Άσε που τώρα βγάζω και κάρτα καυσαερίων
-
xerete mporei kapoios na mou exsigisei ti rolo paizei se mia exsatmisi to megethos pou tha exoun ta kazanakia ??
iparxei pithanotita mia xeiropoihth na min einai apodotiki ??
euxaristo
-
φιλε με την κατργηση του τελικου..
Αποσο καταλαβαινω με χταποδι 4-1 και αφαιρεση του τελικου εικαζω οτι το αμαξι σου θα εχει ξεροπιασει...Ολα τα σεταπ βελτιωτικων εξατμισεων εχουν ενα peak το οποιο επηρρεαζεται απο τη ροη, τη θερμοκρασια καυσαεριων(διαφ. για καθε αμαξι)και τη διατομη της εξατμισης βλ. bernoulli..
Aκομα και αγωνιστικα αμαξια πρεπει να διατηρουν ενα backpressure για να αποδιδουν οι εξατμισεις τους ή μαλλον καλυτερα τα συστηματα εξαγωγης τους..Πολλες φορες ο οδηγος επηρρεασμενος απο το θορυβο και τα σκασιματα πιστευει οτι παει γρηγοροτερα απο ενα αλλο σεταπ.
Συμβουλευω να δυναμομετρησεις το αμαξι σου πριν και μετα...
Ειδικα στα turbo manifold παρατηρειται οτι αν διαθετουν anti lug εχουν μεν τεραστια εκρηξη ισχυος χωρις ομως τη διαρκεια που εχει το ιδιο setup με το anti lug κλειστο..
αυτα τα ολιγα...ψαξου λιγο και θα δεις τι ειναι πιο αποδοτικο για το αμαξι σου..
-
Ο χρήστης Random έγραψε:
ψαξου λιγο και θα δεις τι ειναι πιο αποδοτικο για το αμαξι σου..και πιο υποφερτό για τους άλλους...Φαντάζομαι τι θόρυβο θα κάνει τώρα...
Είχε τρυπήσει η εξάτμιση μετά τον καταλύτη σε ένα Clio 1.4lt που είχε η μάνα μου και έκανε τόσο θόρυβο που δεν μπορούσες σχεδόν να ακούσεις τι έλεγε ο διπλανός σου...
Είπαμε...χαβαλέ έχει ο θόρυβος φίλε bad boy, αλλά ως ένα σημείο...Αλήθεια, στα ταξίδια δε σε ενοχλεί που κάνει σαν τρένο? -
Ο χρήστης Random έγραψε:
Aκομα και αγωνιστικα αμαξια πρεπει να διατηρουν ενα backpressure για να αποδιδουν οι εξατμισεις τους ή μαλλον καλυτερα τα συστηματα εξαγωγης τους..Δεν διατηρούν το backpressure για να αποδίδουν καλύτερα. Όσο μικρότερο backpressure τόσο το καλύτερο, με άριστο το (θεωρητικό) μηδενικό. Αυτό που γίνεται είναι ότι υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η ταχύτητα των καυσαερίων που επηρεάζουν την απόδοση. Οπότε ο στόχος είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη ταχύτητα και θερμοκρασία καυσαερίων (και άρα γρηγορότερη απομάκρυνση από τον κινητήρα), με όσο το δυνατόν μικρότερο backpressure. Και όλα αυτά με καλό συντονισμό των παλμών ώστε να βοηθούν τα καυσαέρια να φύγουν και όχι να τα εγκλωβίζουν...
-
Η εργοστασιακή εξάτμιση (πολλαπλή) σε μικρά ανοίγματα γκαζιού και χαμηλά φορτία, μπορεί να είναι ΚΑΤΩ από την ατμοσφαιρική πίεση.
Τον κύλινδρο δεν τον αδειάζει το πιστόνι που ανεβαίνει (στη φάση της εξαγωγής). Τον αδειάζει το καυσαέριο που είναι στην εξάτμιση: με τη φόρα που έχει 'ρουφάει' και αδειάζει τον κύλινδρο.
-
Παίδες, το backpressure είναι απαραίτητο! Για να αποδίδει, κυρίως, χαμηλά! Η πίεση στην εξάτμιση είναι μέρος της απόδοσης του κινητήρα. Μηδενική πίεση (σχεδόν) μόνο σε αγωνιστικά που δουλεύουν συνέχεια πάνω από τις 6000!! π.χ. η F1 ή τα WRC...
-
Ανάλογα που μετράς. Αν μετράς στη πολλαπλή εξαγωγής, διάφορες καγκουριές στην εξάτμιση που μειώνουν τη πίεση στο πίσω μέρος, στην ουσία ανεβάζουν τη πίεση στη πολλαπλή εξαγωγής. Υπάρχει ένα εύρος ταχυτήτων των καυσαερίων που δίνει τη καλύτερη απόδοση στο κινητήρα. Επίσης και ο όγκος στο τελικό καζανάκι (ιδίως στα 4 κύλινδρα). Κάπου τα είχα γράψει.
Ελάχιστη πίεση εξάτμισης δεν αναφέρουν οι κατασκευαστές κινητήρων. Μπορεί κάποιος ξεχασμένος να γράφει κάτι τέτοιο που το αντέγραψε από το βιβλίο προδιαγραφών της τουρμπίνας που χρησιμοποιεί. Μέγιστη πίεση εξάτμισης αναφέρουν.
Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν simulators, βάζουν την εξάτμιση που θέλουν και βλέπουν που ωφελεί την απόδοση και που τη βλάπτει.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ανάλογα που μετράς. Αν μετράς στη πολλαπλή εξαγωγής, διάφορες καγκουριές στην εξάτμιση που μειώνουν τη πίεση στο πίσω μέρος, στην ουσία ανεβάζουν τη πίεση στη πολλαπλή εξαγωγής. Υπάρχει ένα εύρος ταχυτήτων των καυσαερίων που δίνει τη καλύτερη απόδοση στο κινητήρα. Επίσης και ο όγκος στο τελικό καζανάκι (ιδίως στα 4 κύλινδρα). Κάπου τα είχα γράψει.Ελάχιστη πίεση εξάτμισης δεν αναφέρουν οι κατασκευαστές κινητήρων. Μπορεί κάποιος ξεχασμένος να γράφει κάτι τέτοιο που το αντέγραψε από το βιβλίο προδιαγραφών της τουρμπίνας που χρησιμοποιεί. Μέγιστη πίεση εξάτμισης αναφέρουν.
Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν simulators, βάζουν την εξάτμιση που θέλουν και βλέπουν που ωφελεί την απόδοση και που τη βλάπτει.
Με άλλα λόγια, βάζοντας μια πιο ελεύθερη εξάτμιση=> μειώνεις την πίεση των καυσαερίων=>χάνεις χαμηλά?
Η είναι πολύ απλοποιημένη η σκέψη μου?
Επίσης:
Ο.Κ. με μια πολύ καλή και πανάκριβη επώνυμη εξάτμιση, ίσως και να μπορεί να επιτευχθεί στο βέλτιστο (και απόδοση χαμηλά και κέρδος ψηλά).Αναφέρομαι κυρίως στις χειροποίητες εξατμίσεις που ότι χρησιμοποιούν επώνυμα καζανάκια και καταλύτες, γιατί αν πάμε σε κάτι τελείως χειροποίητο, χάνεται η μπάλα. -
Η εργοστασιακή εξάτμιση είναι σημείο αναφοράς. Κάποιοι έχουν ασχοληθεί αρκετά για να τη κάνουν ΗΣΥΧΗ χωρίς να σκοτώνει την απόδοση.
Περισσότερος θόρυβος δεν σημαίνει πάντα καλύτερη απόδοση. Αν αποδίδει καλύτερα με λίγο παραπάνω θόρυβο, η εξάτμιση είναι καλή.
Μερικά βασικά πράγματα για χταπόδια (πρόσεξε γιατί υπάρχουν διαφορές στα 4κύλινδρα - πιο εύκολη πολλαπλή εξαγωγής, αρκετά πιο δύσκολη η υπόλοιπη εξάτμιση)
http://www.ssheaders.com/header.htm -
εγω παντως ανεφερα ηδη οτι ειδα διαφορα στα ψηλα και ειναι αυτο που με ενδιαφερει......χαμηλα δε με νοιαζει καθολου...ας χασω κιολας...
Ηταν κινηση προσωρινη αφου...μετα θα ακολουθησουν ακομη πιο τρελα πραγματα...Το φτιαχνω καθαρα για κοντρα το αυτοκινητο...για μια ευθεια...
Αργοτερα θα κανω μια και καλη, χταποδι καταλυτη και μετα σωληνα με μεγαλυτερη διαμετρο...αφου θα το κανω 16αρι μεσω μπλοκ απο Swift sport + κομπρεσσορας (θα φτασει 175 αλογα περιπου σε 900 κιλα αμαξι + μετατροπες στο σασμαν κτλ... )
Μεσαιο τελικο μαλλον δε θα υπαρχουν καθολου...Θα ηθελα μια κοντρα σε θορυβο μεσω ντεσιμπελόμετρου με ενα δυνατο ηχοσυστημα αυτοκινητου...
Οσο για τα ταξιδια δε ξερω ρε παιδια γουσταρω να πηγαινω με 3000 στροφες και να συντονιζει ολο το αμαξι...
Ασε που με ακουν να ερχομαι και με προσεχουν περισσοτερο...δεν χρειαζεται καν φωτα ή κορνα για να με αφησουν να περασω ... -
A, περίπτωση δλδ μιλάμε.
-
με 3000 σαλ δεν εφτασε κανεις - κανεναν
(μιλαμε να κινουνται και οι 2 παντα) -
Για να καταλάβετε την σημασία της ύπαρξης backpressure στην εξάτμιση, ειδικά ατμοσφαιρικών κινητήρων.
Μετά την αλλαγή δίσκου, δεν καταφέραμε να προσαρμόσουμε καλά την εξάτμιση και έχανε!
Προχθές την έφτιαξα. Είναι εντελώς άλλη η απόδοση και το τράβηγμα του αυτοκινήτου. Κυρίως χαμηλά...
-
Μετά από 20 χρονάκια, η εξάτμιση της γριάς θέλει αλλαγή.
Έψαξα, ρώτησα, άκουσα, και κατέληξα να παραγγείλω πάλι την εργοστασιακή μαμά εξάτμιση. Θα τη φορέσω σήμερα - αύριο, και περιμένω να δω τη διαφορά σε σχέση με την υπάρχουσα τρύπια και με σπασμένα διαφράγματα εξάτμιση.Προς ενημέρωση...
Όλο το πίσω κομμάτι (από το μεσαίο και πίσω, σωλήνας και τελικό καζανάκι), made in Japan, τοποθετημένο, 200 Ευρώ. Καλή τιμή νομίζω...
Περι εξατμισεων...