-
Δεν πολυκαταλαβαίνω πως θα γίνει βραχυκύκλωμα από το δυναμό στο αμάξι...
Ακόμα και αν γίνει δεν θα καεί το δυναμό;
Γιατί φοβάσαι φωτιά στο αμάξι;Γενικά δεν μπορείς να βάλεις θερμική ασφάλεια για να σε καλύψει σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Οι θερμικές ασφάλειες είναι για υπερτάσεις (ανοίγουν το κύκλωμα όταν αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία του).
Κανονικά για βραχυκυκλώματα χρησιμοποιούνται ρελέ.
Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο αυτοκίνητο.Αν το δυναμό βραχυκυκλώσει θα ανάψει λαμπάκι στον πίνακα των οργάνων. Πιο πιθανό είναι να κάψεις το δυναμό παρά να γίνει κάτι άλλο. Αν γίνει βραχυκύκλωμα τότε το ρεύμα θα ακολουθήσει τη διαδρομή με τη μικρότερη αντίσταση και θα αυξηθεί το ρεύμα στο δυναμό πολύ. Ταυτόχρονα θα ανάψει και το λαμπάκι στο ταμπλό ότι δεν έχεις ρεύμα.
Τώρα να βρεθεί κάτι και να αναφλεγεί... Δεν ξέρω... -
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Δεν πολυκαταλαβαίνω πως θα γίνει βραχυκύκλωμα από το δυναμό στο αμάξι...
Ακόμα και αν γίνει δεν θα καεί το δυναμό;
Γιατί φοβάσαι φωτιά στο αμάξι;Είναι από τις ερωτήσεις που κάνω που αν δεν το δεί κάποιος άντε να το περιγράψω....
Δεν ξέρω αν είναι και άλλα δυναμό έτσι, αλλά έχει μία βίδα πάνω στην οποία βιδώνεις ένα καλώδιο και εκεί είναι το +....
Όλο το δυναμό είναι - αφού είναι πάνω στο αυτοκίνητο.
1 στο 1.000.000 (ακόμα δεν καταλάβατε πόσο ψείρας είμαι?) η μόνωση μεταξύ της βίδας και του υπόλοιπου δυναμό χαλάει (όπως έγινε σε εμένα εχθές) και έτσι ίσως γίνει ένα βραχυκύκλωμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφάλεια να πέσει...και έτσι σιγά σιγά λογικά θα αρχίσουν να λιώνουν τα καλώδια (σαν να συνδέεται απευθείας το + και το - της μπαταρίας με ένα καλώδιο)Γιαυτό σκέφτομαι να βάλω μια ασφάλεια στο καλώδιο που πάει στο + του δυναμό...
θα το έβγαζα μια photo αλλά το pathfinder κάτι έχει πάθει...Αν το δυναμό βραχυκυκλώσει θα ανάψει λαμπάκι στον πίνακα των οργάνων. Πιο πιθανό είναι να κάψεις το δυναμό παρά να γίνει κάτι άλλο.
Πιο λαμπάκι,πιο πίνακα οργάνων?
Ρε συ δεν έχω SAAB του 2004 !!!!!Anyway θα δω τι μπορώ να κάνω για να ανεβάσω την photo
-
Φοβάμαι(ή μάλλον υποθέτω) ότι τα amper που καταναλώνει το δυναμό είναι πολύ περισσότερα από τα 20 που μέτρησες...ειδικά όταν θα είναι κρύο το car σου.
Αλλά για να σε καθυσυχάσω θα σου πω ότι βραχυκύκλωσε στο starlet μου,το καλώδιο (4gauge) που πάει στο δυναμό(90amper) και τελικά κόπηκε-έλιωσε το '-' της μπαταρίας.
Εννοείται ότι είχαν γενική συνέλευση τα διαβόλια και τριβόλια του κάτο κόσμου εκείνο το μεσημέρι για να συμβεί κάτι τέτοιο.....Εν τέλει νομίζω ότι υπερβάλεις με το να θες ασφάλεια.
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Αλλά για να σε καθυσυχάσω θα σου πω ότι βραχυκύκλωσε στο starlet μου,το καλώδιο (4gauge) που πάει στο δυναμό(90amper) και τελικά κόπηκε-έλιωσε το '-' της μπαταρίας.Εν τέλει νομίζω ότι υπερβάλεις με το να θες ασφάλεια.
Αν είχες ασφάλεια?
Anyway απλά πρέπει να μετρήσω πόσα Α περνάνε για να ξέρω τι να βάλω...
Πρέπει να βρω ένα αμπερόμετρο που να μετράει πολλά Α...
Ακόμα και ένας ηλεκτρολόγος δεν είχε!
Δεν μετράμε λέει ποτέ ρεύμα...μόνο η τάση μας νοιάζει.... -
Θεωρητικά σωστό είναι , κοίτα μόνο η ασφάλεια που θα πάρεις να έχει προστασία από υγρασία (με καπάκι δηλ.)
Μια ασφάλεια λίγο μεγαλύτερη από το max του δυναμό κάνει , χωρίς να κάνεις μετρήσεις , πέρνεις κι άλλη μία λίγο μεγαλύτερη και όλα καλά. -
Είναι λογικό να μην μετράνε τα αμπέρ. Αν θέλεις να τα μετρήσεις, πρέπει το αμπερόμετρο να παρεμβληθεί στο κύκλωμα. Διαδικασία δηλαδή. Δεν μπορείς να το βάλεις παράλληλα, γιατί το καψες! Και βέβαια για να κάνεις τη μέτρηση, πρέπει να βρεις κάποιο αμπερόμετρο σχετικά μεγάλο, για να αντέξει την ένταση του ρεύματος. Κάτι σαν εκείνα που είχαμε στο εργαστήριο φυσικής στο σχολείο....
-
Και όμως έχω συναντήσει αμπερόμετρο σε ηλεκτρολογείο που δεν χρειάστηκε να συνδεθεί σε σειρά στο κύκλωμα.
Να βγεί δηλαδή ο ένας πόλος κλπ you know!
Ηταν ένα Bosch μεγάλο μηχάνημα σε ροδάκια και μετρούσε επαγωγικά,με μια τσιμπίδα στο καλώδιο. -
Και όμως έχω συναντήσει αμπερόμετρο σε ηλεκτρολογείο που δεν χρειάστηκε να συνδεθεί σε σειρά στο κύκλωμα.
Να βγεί δηλαδή ο ένας πόλος κλπ you know!
Ηταν ένα Bosch μεγάλο μηχάνημα σε ροδάκια και μετρούσε επαγωγικά,με μια τσιμπίδα στο καλώδιο.Εεε πες μας που είναι!!!!
-
Φοβάμαι(ή μάλλον υποθέτω) ότι τα amper που καταναλώνει το δυναμό είναι πολύ περισσότερα από τα 20 που μέτρησες...ειδικά όταν θα είναι κρύο το car σου....και βέβαια το δυναμό παράγει δεν καταναλώνει
-
Thanks BASSstarlet για τον ηλεκτρολόγο...
Κάποιος άλλος που έχει επίσης κάποιον καλό να προτείνει?Βέβαια από το να τρέχω σε ηλεκτρολόγο ή να αγοράσω εγώ αμπερόμετρο, μπορώ να βάλω μια ασφάλεια 30Α που λογικά θα καεί….μετά μια 40…και αν δεν καεί βάζω μια 50αρα και είμαι σίγουρος...
Έτσι κι’αλλιώς ξέρει κανείς πόσα Α είναι το ρεύμα της βραχυκύκλωσης?
Αν είναι και 300 ας πούμε τότε και με 100 Α ασφάλεια ας πούμε μια χαρά είμαι...
-
Απογοήτευση...
Πήγα σε 3 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και κανείς δεν είχε κάτι τετοιο....
Μου είπανε εμείς είμαστε μαγαζιά με ηλεκτρονικά...όχι ηλεκτρολογικά!
Ποιο μαγαζί έχει ηλεκτρολογικό υλικό για αυτοκίνητα???? Ξέρει κανείς κάποιο???
Ένα μόνο είχε αλλά είχε κάτι ασφάλειες σε τεράστια διαφανή θήκη....
Δεν υπάρχουν οι κλασικές πλαστικές ασφάλειες σε μεγάλα Αmperes???
Anyway αν θυμάστε κάποιο μαγαζί ?
Thanks
-
Δεν νομίζω να βρεις σε κλασσική ασφάλεια τόσο μεγάλη. Αυτή με τη θήκη εννοούσα εγώ.
Ηλεκτρολόγο δεν ξέρω κάποιο να σου πω.ΥΓ. Εχω κάποιο πρόβλημα με το DSL και δεν μπορώ να στείλω mail , και μερικές φορές δεν μπορώ να κάνω ποστ κι εδώ ...... καμμιά ιδέα :roll:
-
Υπάρχει ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αυτοκινήτων πάνω στην Μεσογείων λίγο πιο κάτω από την τράπεζα HSBC, στο ρεύμα προς Αθήνα.
-
Ο χρήστης bit έγραψε:
Υπάρχει ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αυτοκινήτων πάνω στην Μεσογείων λίγο πιο κάτω από την τράπεζα HSBC, στο ρεύμα προς Αθήνα.Θαυμάσια!
Θυμάσαι αριθμό?
Ή περίπου σε ποιο ύψος γιατί δεν ξέρω που είναι η HSBC?Thanks
Αν ξέρει και άλλο κανείς ακούω!!
Ευχαριστώ πολύ παιδιά...
Τώρα ακούστε κάτι κουφό που μου λέει ένας...
Αν βάλω την ασφάλεια λέει, να την βάλω (δεδομένου ότι το καλώδιο ξεκινάει από την μίζα και καταλήγει στο δυναμό,αυτή είναι η διαδρομή του) κοντά στην μίζα και όχι κοντά στο δυναμό...
Έχει διαφορά?
Θα μας τρελάνει τελείως?? Θα σκίσουμε τα πτυχία μας δηλαδή? -
Ένα κοινό καλώδιο (μη κατευθυντικής κατασκευής όπως μερικά για στερεοφωνικά) δεν ξεκινάει από κάπου και τελειώνει αλλού.... δεν έχει αρχή και τέλος..... απλά συνδέει ό,τι υπάρχει στα δύο άκρα του.
Η ιδέα είναι να βάλεις την ασφάλεια όσο πιο κοντά στην παραγωγή ρεύματος γίνεται οπότε θα έλεγα κοντά στο δυναμό .... αλλά αφού δεν υπάρχει κάτι ανάμεσά τους το ίδιο είναι.... οπότε μπορείς να την βάλεις σε όποιο σημείο της διαδρομής σε βολεύει, καλύτερα όμως ελαχιστοποιώντας τις συνδέσεις (πχ καλύτερα μεταξύ δυναμό και αρχής καλωδίου παρά να κόβεις το καλώδιο)...Μόλις ξαναδιάβασα την αρχική σου απορία και συνειδητοποίησα, αν κατάλαβα καλά, ότι αν χαλάσει η μόνωση της βίδας το βραχυκύκλωμα γίνεται πάνω στο δυναμό και ουδεμία σχέση ή συμμετοχή έχουν τα εξωτερικά καλώδια που δεν θα πάρουν χαμπάρι και στα οποία η ροή ρεύματος θα μηδενιστεί οπότε και η ασφάλεια για την οποία γίνεται η συζήτηση κανένα λόγο ύπαρξης δεν έχει και το δυναμό θα ψηθεί.... Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κυκλώματα προστασίας του δυναμό από ανάποδη ροή και πολύ μεγάλα ρεύματα ενσωματωμένα στην άκρη του... Αν όχι ναι στηρίζεσαι στη μόνωση της βίδας και της σύνδεσης πάνω σε αυτήν! Για να το έχουν κάνει έτσι μάλλον θα τους βολεύει και δε θα είναι και τόσο συνηθισμένο το ατύχημα....
ΥΓ sirgus θες να πάμε να δούμε τη Bristol? Θα είμαι Ελλάδα δεύτερο μισό του Αυγούστου.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μόλις ξαναδιάβασα την αρχική σου απορία και συνειδητοποίησα, αν κατάλαβα καλά, ότι αν χαλάσει η μόνωση της βίδας το βραχυκύκλωμα γίνεται πάνω στο δυναμό και ουδεμία σχέση ή συμμετοχή έχουν τα εξωτερικά καλώδια που δεν θα πάρουν χαμπάρι και στα οποία η ροή ρεύματος θα μηδενιστεί οπότε και η ασφάλεια για την οποία γίνεται η συζήτηση κανένα λόγο ύπαρξης δεν έχει και το δυναμό θα ψηθεί....
Το κύκλωμα είναι ως εξής (αν μπορείς να περιγράψεις κύκλωμα με λόγια!)
Χοντρό καλώδιο πάει από το + της μπαταρίας στην μίζα.
Απο τη μίζα φευγουν 2,3 καλώδια και ένα απο αυτά (αυτό το καταραμένο μπλε) πάει στο δυναμό στη βίδα που λέμε..Άρα τελικά η βίδα είναι +
Αν χαλάσει η μόνωση βραχυκυκλώνει το + της βίδας με το υπόλοιπο δυναμό που είναι - (αφού είναι βιδωμένο) και τελικά το καλώδιο που μεταφέρει το + είναι το μπλε...άρα KABOOM!! μέσω του μπλε καλωδίου άρα μέσω του + της μπαταρίας απευθείας!! άρα τρομερή θερμοκρασία σε ελάχιστα sec άρα καρβουνιασμένος sirgus
Εξάλου με το λάθος που έγινε στο προηγούμενο δυναμό το μπλε καλώδιο ψήθηκε σε λίγα sec οπότε είμαι σίγουρος ότι σε αυτό πρέπει να μπει ασφάλεια...
Και αν βάλεις μια ασφάλεια κάνεις ένα τεστ με ένα βραχυκύκλωμα και αν δεις ότι κάηκε η ασφάλεια τότε είσαι οκ....
Το θέμα απλά είναι να βρω ένα αμπερόμετρο να μετράει αρκετό ρεύμα και να βρω μια μικρή ασφάλεια...
Για να το έχουν κάνει έτσι μάλλον θα τους βολεύει και δε θα είναι και τόσο συνηθισμένο το ατύχημα....
Το έφτιαξαν έτσι το 1969.
Που να ήξεραν όμως ότι το 2004 θα υπάρχει ΤΟΣΟ μανιακός-ψείρας Έλληνας?ΥΓ sirgus θες να πάμε να δούμε τη Bristol? Θα είμαι Ελλάδα δεύτερο μισό του Αυγούστου.
Πολύ πιθανό!
-
Αυτό που περιγράφεις είναι βραχυκύκλωμα της μπαταρίας πάνω στο δυναμό. Κανονικά νομίζω πως αυτό στα άλλα αυτοκίνητα δεν μπορεί να γίνει.... Δεν υπάρχουν κάπου μέσα στο κύκλωμα και αυτόματοι ρυθμιστές, δίοδοι, ρελέ?
Αν όχι τότε να γίνει μια μικρή αναθεώρηση του συστήματος.
Ασφάλεια πάντως ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη από 20Α. Πρέπει να δεις τις προδιαγραφές του δυναμό, τι μπορεί να δώσει, αλλά με άδεια μπαταρία ή πολλά αναμένα πράματα (ανεμιστήρα καλοριφέρ, φώτα, υαλοκαθαριστήρες, ραδιόφωνο, φώτα φρένων) πρέπει να μπορεί να δίνει περισσότερο από 20Α για να μην μείνεις. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αυτό που περιγράφεις είναι βραχυκύκλωμα της μπαταρίας πάνω στο δυναμό.Ακριβώς...
Βραχυκύκλωμα του + και - της μπαταρίας μέσω του δυναμό...
Μόλις γυρνάω από ηλεκτρολόγο που μου είπε ότι είναι σπάνιο να σπάσει η πλαστική μόνωση και γίνετάι μόνο αν σφίξεις πάρα πολύ το παξιμάδι (μαντέψτε ποιος έκανε το λάθος λοιπόν... )Κανονικά νομίζω πως αυτό στα άλλα αυτοκίνητα δεν μπορεί να γίνει....
Τα άλλα δεν είναι Citroen
Δεν υπάρχουν κάπου μέσα στο κύκλωμα και αυτόματοι ρυθμιστές, δίοδοι, ρελέ?
Citroen, μοντέλο του 1969 ξαναλέω
Ασφάλεια πάντως ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη από 20Α. Πρέπει να δεις τις προδιαγραφές του δυναμό, τι μπορεί να δώσει, αλλά με άδεια μπαταρία ή πολλά αναμένα πράματα (ανεμιστήρα καλοριφέρ, φώτα, υαλοκαθαριστήρες, ραδιόφωνο, φώτα φρένων) πρέπει να μπορεί να δίνει περισσότερο από 20Α για να μην μείνεις.
Σίγουρα πάνω από 20...
Απλά αν ένα βραχυκύκλωμα είναι 200 Α ας πούμε...ε βάζω μια 100άρα και είμαι σίγουρος..Αυτό δεν το έχει απαντήσει κανείς ακόμα!
-
Η γνωμη μου ειναι να βαλεις μια ασφαλεια βραδιας τυξεως περιπου 50-60Α αναμεσα σε δυναμο και μπαταρια ετσι ωστε αν υπαρχουν καποια μικρα peak ρευματος να μην σου καιει την ασφαλεια.Το θεμα δεν ειναι ποσο ρευμα παρεχει η μπαταρια αλλα το μεγιστο ρευμα που παρεχει το δυναμο στης μεγιστες στροφες λειτουργιας.
-
Ο χρήστης michael έγραψε:
Η γνωμη μου ειναι να βαλεις μια ασφαλεια βραδιας τυξεως περιπου 50-60Α αναμεσα σε δυναμο και μπαταρια ετσι ωστε αν υπαρχουν καποια μικρα peak ρευματος να μην σου καιει την ασφαλεια.Το θεμα δεν ειναι ποσο ρευμα παρεχει η μπαταρια αλλα το μεγιστο ρευμα που παρεχει το δυναμο στης μεγιστες στροφες λειτουργιας.Σωστό !!!!
Δεν με ακούς Κώστα
Ψάξε........ πόσα Α 'βγάζει' το δυναμό ;;.......... πχ. 45 Α
Βάζεις μια ασφάλεια 60 Α , για να καλύψεις μια μικρή υπερφόρτωση πχ. στην εκκίνηση (αν και τα Α θα τα τραβήξει από τη μπαταρία) ..... και είσαι οκ.
Ενα πιθανό βραχυκύκλωμα θα υπερβεί κατά πολύ τα 60 Α ... αφού καίγονται τα καλώδια.
Ηλεκτρολογικές ερωτήσεις!